Norge

«Jeg lukket øynene og overlot alt til skjebnen»

De minela produksjonsområdet, hengte sprengstoff rundt halsen til gislene og brukte dem som levende skjold da det algeriske miltæret gikk til angrep.

afp000464613-b0ZEe6Ob9P.jpg Foto: REUTERS TV/Reuters

 • Andreas Bakke Foss
  Andreas Bakke Foss
  Journalist

Ifølge algeriske myndigheter skal 107 utenlandske og 685 algeriske gisler ha blitt befridd da algeriske spesialstyrker aksjonerte mot gisseltagerne.

Nå begynner de grufulle historiene fra gislene å komme ut.

Ifølge løslatte gisler skal terroristene ha hatt med seg store mengder sprengstoff inn på anlegget, og ha truet med å sprenge deler av anlegget i luften.

— Brukt som levende skjold

En av gislene, en filippinsk sivilingeniør, forteller til nyhetsbyrået AP at gisseltagerne brukte han og andre gisler som levende skjold da algerisk militære aksjonerte.

Han opplyser at gisseltagerne også plasserte kjeder av eksplosiver rundt nakken til gislene, og truet med å detonere dem hvis de forsøkte å rømme.En algerier som klarte å rømme forteller til den franske TV-stasjonen France 24 at da gisseltagerne kom skal de ha sagt:

«Vi kommer i Islams navn, for å lære amerikanere hva islam er»

Deretter skal de nærmest umiddelbart ha henrettet fem gisler.

Flyttet

Minst 32 terrorister slo til onsdag morgen, og halvannet døgn senere gikk algeriske spesialstyrker til aksjon mot anlegget.

Fra gislene som da kom seg unna kommer det nå nye opplysninger om hva som skjedde.

Ifølge en overlevende filippiner ønsket terroristene å flytte gislene fra boligdelen til produksjonsdelen av gassanlegget.

Angrep

Algeriske militærstyrker svarte med å aksjonere mot gisseltagerne og begynte å skyte fra helikoptre og angripe fra flere hold på bakken.

— Da vi kjørte fra boligområdet var det skyting over alt. Jeg lukket øynene. Vi kjørte rundt i ørkenen. Jeg overlot alt til skjebnen, forteller det frigjorte gisselet.

Da bilen han ble fraktet i veltet, kom han og noen andre gisler seg unna.

Sparte muslimer

Flere gisler og gisseltagere ble drept under aksjonen torsdag, mens en gruppe gisseltagere klarte å forskanse seg i produksjonsdelen av anlegget.

Først lørdag ettermiddag satte den algeriske spesialstyrken GIS in det siste angrepet mot terroristene. 11 gisseltagere skal ha blitt drept og ifølge algeriske medier skal terroristene ha drep syv gisler da myndighetene aksjonerte.En annen av de frigitte gislene sier til det franske nyhetsbyrået AFP at gisseltagerne bare var ute etter utenlandske arbeidere.

— De sa: Du har ingen ting med dette å gjøre. Du er algerier og muslim. Vi vil ikke beholde deg, vi vil bare ha utlendingene.

Tre briter drept

Søndag morgen jobbet flere lands myndigheter med å få klarhet i om noen av deres statsborgere er drept. Fem nordmenn var søndag formiddag fortsatt savnet.

Tre briter er bekreftet drept, og ytterligere tre fryktes døde, ifølge britenes statsminister David Cameron.

– Tragisk nok vet vi nå at tre britiske statsborgere er drept og at tre andre briter trolig også er døde. I tillegg fryktes en annen person bosatt i Storbritannia også drept, sa Cameron til britisk TV søndag morgen.

Terroristenes ansvar

Cameron sier det vil bli stilt spørsmål om hvordan algeriske myndigheter responderte på gisselsituasjonen, men la til:

- Ansvaret for disse dødsfallene ligger hos terroristene som står bak dette feige angrepet, sa Cameron.

Avisen The New York Times skriver søndag morgen at sikkerhetsstyrker fortsatt søker etter en liten gruppe gisseltagere myndighetene antar med stor sannsynlighet fortsatt skjuler seg på det store anlegget i ørkenen.

 1. Les også

  Kripos og PST har snakket med Statoil-ansatte

 2. Les også

  Flere land leter etter sine borgere

 3. Les også

  En blodig slutt