Tidligere fotballdommer erkjenner overgrep mot flere hundre gutter

En 26 år gammel mann erkjenner at han over flere år har begått til dels grove overgrep mot flere hundre gutter.

Forsvarer Gunhild Lærum under rettssaken mot den overgrepstiltalte 26-åringen. Mannen er tiltalt for rundt 300 nettovergrep i det som kalles norgeshistoriens største overgrepssak. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Ved å utgi seg for å være jenta Sandra klarte den tiltalte 26-åringen å få flere hundre unge gutter til å sende ham filmer av seksuelle handlinger de begikk.

Den tidligere fotballdommeren møtte tirsdag i Nedre Romerike tingrett, tiltalt for til dels grove seksuelle overgrep mot flere hundre unge gutter. Bevisene mot ham ligger i stor grad i bilder, filmer og chattelogger hentet ut fra datautstyret hans.

– Han erkjenner de forholdene som er beskrevet i tiltalen, men vil svare helt eller delvis benektende på noen av spørsmålene om skyld. Det har med jussen å gjøre og ikke handlingene som sådan, sier mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, til NTB.

Saken er av politiet kalt Norges største overgrepssak og omfatter over 450 fornærmede.

Lærum framholder at hennes klient har samarbeidet med politiet siden etterforskningen startet, at han skjønner hvor vanskelig saken oppleves for de fornærmede, og at han selv gruer seg veldig til bevisførselen.

Gjentatte ganger under opplesningen av tiltalen svarte 26-åringen at han erkjente delvis straffskyld.

Norges mest omfattende

Foruten tiltalen om overgrep mot rundt 300 gutter er mannen gitt en straffereaksjon for overgrep mot ytterligere 160 gutter i form av en såkalt prosessøkonomisk påtaleunnlatelse av politiet. De fornærmede, som er i alderen 10 til 18 år, kommer fra hele Norge og fra andre nordiske land.

Selve tiltalen er på 29 poster med en rekke underposter, fordelt på hele 81 sider.

Saken er etterforsket i flere år og gjelder hovedsakelig overgrep som har funnet sted i form av chatting på internett. Ti av ofrene har også møtt mannen personlig, ifølge statsadvokat Guro Hansson Bull. Ved disse tilfellene skal det ha blitt utført seksuelle handlinger, og ifølge tiltalen er noe av dette filmet.

Statsadvokaten bekrefter overfor NTB at hun kommer til å legge ned påstand om at mannen dømmes til forvaringsstraff.

Pågrepet – og løslatt

Mannen ble pågrepet første gang i juli 2016, men ble løslatt etter et par uker i varetekt. Etter det skal han ha begått flere overgrep, noe som førte til at han på nytt ble pågrepet oktober samme høst. Da steg antall fornærmede i saken.

Saken er så omfattende at det er satt av hele 180 dager til rettsforhandlingene, som etter planen skal avsluttes 30. september. Saken skal gå for lukkede dører av hensyn til ofrene og sakens opplysninger. Pressen har adgang til å være til stede, men har fått forbud mot å referere opplysninger som kan identifisere noen av de fornærmede.