Norge

- Sjokkert over at politi-pc ble tatt med hjem

 • Håkon Letvik

-Jeg ble både overrasket og skuffet over at systemet som skulle avsløre lekkasjer var «hjemmesnekret», sier tidligere politioverbetjent Finn Abrahamsen. Håkon Letvik

 • Jeg er sjokkert over at en politimann tar med seg en datamaskin med svært sensitivt materiale hjem, sier tidligere politiavdelingssjef Finn Abrahamsen, som vitnet i Klomsæt-saken i går.

Finn Abrahamsen var politiavdelingssjef og sjef for voldsavsnittet ved Oslo-politiet i 13 år, og var en av de mest medieprofilerte politifolk i mange år.

— At politifolk lager hjemmesnekrede dataprogrammer som ikke er autorisert av politi-Norge er veldig skuffende. Jeg trodde først at det var laget et sikkert system som kunne avsløre og motvirke lekkasjer, sa Abrahamsen i retten i går.

Han er også overrasket over opplysningene om at det som skulle være en datamaskin med svært sensitivt innhold ble tatt med hjem, med de farer det medfører når det gjelder «hacking» og at følsomt materiale kommer på avveie.

Topp datasikkerhet

Tidligere under rettssaken har politi og påtalemyndighet presentert datasikkerheten i Oslo-politiet som helt på topp, spesielt når det gjelder den omtalte datamaskinen som inneholdt viktige 22.7-avhør og som også ble brukt til å lage CD-ene som med usynlige, vannmerkede bilder skulle avsløre lekkasjer.

- Det var mye hjemmesnekring når det gjelder data i Oslo-politiet tidligere. Årsaken er at det gikk for langsomt å få laget dataprogrammer og folk var utålmodige. Men dette ble innskjerpet på slutten av 90-tallet, derfor er jeg overrasket over det som nå avdekkes, sa Abrahamsen i Borgarting lagmannsrett.

Han ble kjent med Sigurd Klomsæt da han var forsvarer i mange alvorlige volds- og drapssaker mens Abrahamsen var sjef for etterforskerne.

Etter at han gikk av som politioverbetjent har han arbeidet som privatetterforsker i flere kompliserte kriminalsaker, også i samarbeid med advokat Klomsæt.

Skuffet over «hjemmesnekret opplegg»

- Det er sannelig på tide, tenkte jeg først når jeg hørte om «fellen» som var laget for bistandsadvokatene for å avdekke lekkasjer. Men så ble jeg veldig skuffet når jeg hørte at dette var et hjemmesnekret opplegg, forklarte Abrahamsen som vitne.

— Vi politifolk er opplært til å være nøye på slike ting. Og når man skal ha et slikt system, må det være ordentlig, sa Abrahamsen, som gjennom sitt arbeid også er blitt kjent med Sigurd Klomsæts kone, Lisbeth Klomsæt, som hentet CD-en på Politihuset.

- Denne saken har vært en hard påkjenning for henne og for barna. Noen mer pliktoppfyllende og rettsskaffen person enn fru Klomsæt kjenner jeg ikke, sa Abrahamsen.

- Hva skal jeg ha gjort ?

- Hva skal jeg ha gjort. Og hva er jeg siktet for? spurte Lisbeth Klomsæt da hun ble fortalt av lagmann Espen Bergh at hun er siktet i lekkasjesaken.

— Det er nytt at jeg er siktet, for hva og hvorfor. Det er forferdelig å bli beskyldt for noe man ikke har gjort, sa Lisbeth Klomsæt igjen før hun ble avhørt som vitne.

— Det er tatt beslag i teledata fra din mobiltelefon, derfor er du formelt siktet, opplyste aktor, statsadvokat Kristian Jarland.

Lisbeth Klomsæt var den som hentet CD-en med 5500 sider saksdokumenter fra 22. juli-saken om ettermiddagen 3. februar 2012.

Avviser lekkasje

- CD-en var ikke oppe fra vesken min før jeg var tilbake på kontoret. Jeg er den eneste som har fulgt CD-en fra Politihuset til jeg gikk hjem fra kontoret. Og ingen av oss fire på kontoret var ellers ute av kontoret denne dagen og vi hadde heller ikke besøk, sa Klomsæt.

Hun avviste bestemt at Klomsæt eller noen ved advokatkontoret hadde lekket taushetsbelagt materiale.

Statsadvokat Kristian Jarland har under ankesaken i lagmannsretten flere ganger presisert at påtalemyndigheten mener Sigurd Klomsæt ikke selv har utlevert taushetsbelagt materiale til mediene, men må ha hatt bistand av en medhjelper.

- Jeg ble innkalt til politiavhør 11 dager etter at dette kom i mediene. Det er bare dere som kan ha lekket, var det første politimannen sa til meg. Hvordan kunne politiet ha fasiten klar etter bare ti dager, spurte Klomsæt, som reagerte sterkt på påstanden om at hun og de tre andre på advokatkontoret ble ansett som medskyldige.

Ankesaken mot Sigurd Klomsæt fortsetter torsdag med avhør av flere vitner, før saken avsluttes fredag med prosedyrer.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Hulback-saken: Jurister reagerer med tvil og overraskelse

 2. NORGE

  Klart for ny rettsmaraton mot Jensen og Cappelen

 3. A-MAGASINET

  Da Aftenposten skal møte øyenvitnet i Hulback-saken, er han redd han skal bli skutt.

 4. NORGE

  Eirik Jensen: Er ved godt mot og klar til å kjempe sin sak

 5. NORGE

  Baneheia-saken: Derfor har de kranglet om DNA-beviset i 20 år

 6. A-MAGASINET

  Våren 2001 blir en bank i Oslo ranet. Politiet står uten gjerningsmann. Så løser Eirik Jensen problemet.