Norge

Raymond Johansen og politisjef stiller til folkemøte på Holmlia etter skyting

Tirsdag stiller byrådsleder Raymond Johansen og politisjefen for Oslo Øst til folkemøte på Holmlia.

Politi med hunder søker der en person er truffet av skudd på Holmlia sørøst i Oslo onsdag kveld. Tirsdag stiller byrådslederen og politisjefen til åpent folkemøte.
  • og NTB
  • Inger Lise Hammerstrøm
    Journalist

I et åpent brev i Nordstrands Blad torsdag til Raymond Johansen og politisjef i Oslo Øst, John Roger Lund, ber sogneprest Silje Kivle Andreassen om et åpent folkemøte etter at en mann i 20-årene ble skutt på en parkeringsplass på Holmlia i Oslo onsdag kveld, samt andre voldshendelser.

  • Bakgrunn: En person såret i skyting på Holmlia i Oslo

Torsdag kveld bekrefter John Roger Lund overfor Aftenposten at det blir folkemøte.

– Vi har hatt dette på agendaen at vi skal ut og informere til medborgere, nå ønsker vi å stelle i stand dette i samarbeid med Oslo kommune og bydelen, sier Lund.

Han understreker at de tok initiativet til folkemøtet før sogneprestens oppfordring. På møtet på tirsdag vil politiet blant annet informere om sin innsats fremover, og kommunen vil si noe om hva de ønsker å iverksette av tiltak.

– Vi vil gi medborgerne mulighet til å høre hvordan vi føler, for å skape tillit til medborgerne skal de få anledning til å gi både ros og ris.

– Hva er ditt inntrykk av tilliten fra medborgerne til dere nå?

– Politiet forstår at folk har en utrygg følelse etter en sånn hendelse, men vi mener at vanlige folk kan ferdes trygt på Holmlia.

– Hva er det som gjør at du kan si det?

– Fordi de tidligere hendelsene har ikke rammet tilfeldige ofre, sier Lund.

Han opplyser at politiet vil være på Holmlia mellom 10 og 20 hele helgen, tilgjengelig for å gi og få informasjon fra publikum.

Tidligere i kveld besøkte Lund Østlandssendingen på NRK. Der fikk han spørsmål om hva som har skjedd med de 30 millionene politiet i Oslo sør i fjor høst fikk bevilget, for å sikre området bedre.

– Pengene er enda ikke kommet til politiet, men nå i høst har vi styrket innsatsen mot Mortensrud og Holmlia, og vi har vært til stede med både sivile og uniformerte politifolk, for å prøve å trygge området, sa han.

Kritiserer utfallet av forrige folkemøte

– Skytingen skjedde like før kl. 21 – et tidspunkt hvor jeg vet at flere barn og ungdom er på vei hjem fra aktiviteter eller besøk hos venner. Vi kan ikke utsette barna våre for slik utrygghet – vi kan ikke ha det slik!!, skriver Andreassen i brevet.

– I og med at situasjonen oppleves så alvorlig og utrygg for en stor gruppe av byens innbyggere er det naturlig at politileder John Roger Lund og byrådsleder Raymond Johansen stiller på folkemøtet. Vi på Holmlia vil vite hva dere tenker er plan B, siden planer dere la frem for oss på folkemøte på Rosenholm skole i høst åpenbart ikke fungerer godt nok, fortsetter sognepresten.

Ingen er foreløpig pågrepet etter skyteepisoden.

Antivoldmarkering på fredag

Beboere på Holmlia har også tatt initiativ til en antivoldsmarkering fredag kl. 18.

– Lag gjerne plakater og bannere for å vise at vi står sammen for barna, sammen for ungdommen, sammen for Holmlia, heter det i invitasjonen på Facebook.

Det er uholdbart at beboerne på Holmlia har opplevd skyting i sitt nabolag flere ganger i løpet av de siste to-tre siste månedene, mener SV.

– Det skal være trygt å bo i Oslo uansett hvor du bor, sier partiets fungerende leder Kari Elisabeth Kaski til NTB.

Hun etterlyser ressurser til tiltak i revidert budsjett til våren.

– Gjengkriminalitet er alvorlig organisert kriminalitet som må tas på alvor. Vi må gi en klar politisk beskjed til politiet om å prioritere gjengkriminalitet, forebygging, bekjempelse og exit-tiltak for gjengmedlemmer.

Kaski mener politiet må komme nærmere folk og drive forebyggende arbeid på skoler og blant ungdom for å bygge tillit.

– Jeg er kritisk til at politiposten på Holmlia er lagt ned og vil stille spørsmål til justisministeren om den ikke bør gjenopprettes.

Les mer om

  1. Raymond Johansen
  2. Skyting
  3. Oslo