Mann dømt til 19 års fengsel for bestillingsdrap i Oslo

En 31 år gammel norskpakistaner er i Oslo tingrett dømt til 19 års fengsel for å ha bestilt drapet på Aqeel Shahzad (31) på Ensjø i Oslo i 2012.

Aqeel Shahzad (31) ble drept ved Shell-stasjonen på Ensjø mandag 13. august 2012. Nesten seks år senere er hovedmannen dømt til 19 års fengsel. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
  • og NTB

Norskpakistaneren som befant seg i Portugal på drapstidspunktet, erkjente ikke straffskyld under rettssaken. Etter drapet ble han etterlyst internasjonalt av norsk politi og pågrepet i Dubai 1. september 2015. Han ble utlevert til Norge sommeren 2016.

En portugiser er dømt til elleve års fengsel for å ha utført drapet 13. august 2012. To andre menn er dømt til 13 og 16 års fengsel for å ha tilrettelagt og planlagt drapet, melder NRK.

Erkjente straffskyld

Den nå 40 år gamle portugiseren erkjente straffskyld for overlagt drap da rettssaken startet. Påtalemyndigheten la ned påstand om tolv års fengsel for mannen, men tingretten nøyde seg med elleve år.

En 33-åring er i samme sak dømt til 13 år fengsel for aktivt å ha deltatt i drapsplanleggingen som tilrettelegger for portugiseren. En 31-åring er dømt til 16 år fengsel for å planlegge og tilrettelegge drapet. Han skal ha disponert garasjer portugiseren brukte under oppdraget.

Portugiseren var også tiltalt for drapsforsøk på Shahzads venn, som satt i bilen da den ble beskutt. Dette har han ikke erkjent straffskyld for, og retten frikjente ham fordi de ikke fant det bevist at han hadde et forsett om å drepe mannen. Mannen ble pågrepet i Nederland to år etter drapet etter å ha vært ettersøkt i flere land.

Kriminelt belastet miljø

Aktor i saken, statsadvokat Kristin Røhne, la ned påstand om 19 års fengsel for 31-åringen de mener bestilte drapet. Hun la ned påstand om fengsel i 14 og 17 år for de to som var tiltalt for medvirkning.

Drapet skjedde utenfor en bensinstasjon på Ensjø i Oslo. Drapet skal ha blitt bestilt av en av de tiltalte i saken etter en konflikt i det kriminelle miljøet i Oslo. Saken startet i Oslo tingrett i januar og ble avsluttet i midten av mars.

Etter skytingen var politiet kjapt på stedet, men tiltalte kom seg unna. Offeret var fremdeles i live og ble brakt til sykehus av politiet, men ble senere samme kveld erklært død.