Norge

Atombomben de elsker – og som forandret vår verden for alltid

Russiske skoleungdommer studerer "tsarbomben" - kongen over alle bomber. - Denne bomben forandret alt. Den skapte en ny verden, forteller guiden til skoleelevene.

Her ser de russiske skoleungdommene på atombomben som russerne nå hyller - og som de mener reddet dem fra oss i Vesten.

 • Per Anders Johansen
  Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent

Da tidenes største atombombe eksploderte, gikk sjokkbølgene fra eksplosjonen tre ganger rundt jorden.

Det gigantiske lysglimtet over Novaja Zemlja i Nord-Russland kunne skimtes helt til Norge. 30. oktober 1961 knuste husvinduer 800 kilometer unna, og radiosignalene forsvant i store deler av nordområdene.

De siste ukene har Moskvas innbyggere kunnet beundre det russerne kaller "Kongen over alle bomber".

På en stor utstilling på Manege rett utenfor Kremls vegger, sponset av russisk atomindustri, hylles atombombene som Russlands og Sovjetunionens redning.

— Denne bomben skapte en ny verden, sier guiden til gruppen av russiske skoleelever, som stirrer med forundring og stolthet på den gigantiske bomben.

— Takket være den ble alt annerledes. Vi var sikre på at vi var trygge, forteller guiden, og barna nikker.

Les også:

Les også

Noe gikk galt da verdenslederne møttes på kammerset

Har vi noen grunn til å bli redde for russerne?

Les også

Derfor skremmes vi av Putins nye hær

Glade "atombarn" og nye atom-medaljer

Slik så det ut da verdens største atombombe ble detonert i 1961. Den siste måneden har "kongen over alle bomber" blitt hyllet på en utstilling ved Kreml i Moskva.

På utstillingen slås det også et slag for "Atombarna" og "Nuclear kids". Det er et russisk prosjekt for å få flere ungdommer engasjert i atomindustrien. En av Putins nyeste medaljer blir dessuten stilt ut, nemlig "atommedaljen".

I en presidentordre fra mars i år bestemte Putin at det skulle innføres en ny orden til russere som har gjort en ekstra stor innsats for atomindustrien og for å "styrke Russlands forsvar og sikre nasjonale interesser".

En rekke andre atombomber stilles også ut, blant annet fra de russiske atomubåtene som seiler i Nord-Atlanteren og Barentshavet.

"Atombarna" er en av de nyere russiske oppfinnelsene for å skape økt interesse blant ungdom for atomindustrien.

Selve bombeeksplosjonen i 1961 behandles nesten som et stykke kunst. "Da flyet vårt kom ut av skyene, dukket det opp en enorm ballong av strålende, oransje farger! Det var som Jupiter, kraftig, overlegen og selvsikker, som sakte og stille krøp opp", forteller de sovjetiske mannskapene som var vitne til eksplosjonen fra fly i en video på utstillingen.

Russernes konklusjon er klar: Takket være "kongen over alle bomber" måtte USA respektere Russland, og innse at det aldri ville være mulig å vinne en atomkrig.

Lurer du på hva russerne egentlig tror om oss? De bør du lese denne saken:

Les også

Flere russere tror USA er roten til all ondskap

Putin, russerne og Bomben

Da Putin ble intervjuet av CBS-programmet 60 Minutes forrige helg, la Russlands president ikke skjul på at Russland forventer å bli tatt hensyn til på grunn av landets atomvåpen:

— Dere er en stormakt på grunn av atomvåpnene dere har. Dere er en makt man må ta hensyn til, spurte den amerikanske journalisten Charlie Rose.

— Jeg håper det. Jeg håper definitivt det, svarte Putin.

- Hvis ikke, hvorfor skulle vi ellers ha atomvåpen i det hele tatt, la den russiske presidenten til.

Russland er egentlig en atommakt

Atomkraft er ikke bare viktig - men også vakkert, ifølge russisk atomindustri, som på atombombeutstillingen også bruker anledningen til å fremstille atomkraftverk i blomsterenger, solnedgang og speilblanke fjorder.

Uttalelsen skremte mange i amerikanske TV-seere.Men faktum er at når det kommer til stykket er det Russlands atomvåpen som gjør landet til en virkelig stormakt, ikke rubler, jagerfly og stridsvogner.

 • Rent økonomisk, målt i bruttonasjonalprodukt, er Russland helt nede på en 10. plass, bak land som Frankrike, India, Italia og Brasil.
 • I konvensjonell militær slagkraft ligger Russland godt bak USA og NATO.
 • Selv etter Putins kraftige opprustning, er Russlands forsvarsbudsjett omtrent det samme som Frankrike og Italia.
  Dessuten har krigene i Afghanistan, Tsjetsjenia, Georgia og Ukraina har vist at russerne har store problemer med å vinne konvensjonelle kriger. Derfor er mange russere bekymret for at Russland nå engasjerer seg i Syria.

Putin selv har understreket at det ikke er aktuelt å bruke bakkestyrker, men utelukkende luftvåpen.

Les også

Dette må Putin, Porosjenko og Merkel bli enige om for å skape fred

Skryter av at de stjal amerikanske atombombe-planer

I den åpenhjertige – og i vestlige øyne ganske bisarre – utstillingen, blir det gjort et stort nummer av at det var Sovjetunionens spioner som reddet landet i atomkappløpet.

En egen video forteller om hvordan spioner klarte å stjele amerikanske atombombeplaner.

Tsarbombens far Andrej Sakharov, som senere skulle bli Sovjetunionens fremste dissident og mottager av Nobels fredspris, blir hedret med store bilder sammen med de andre personene bak de russiske atombombene.

Forurenset Norge

Tsarbomben fikk også følger for Norge. Atomsprengningene førte til at det ble oppdaget mer radioaktivt cesium i befolkningen i Norge enn svært mange andre land.

Reinkjøtt ble forurenset som følge av at reinsdyrene spiste radioaktivt lav, noe som særlig rammet den samiske befolkningen.

Funnene bidro funnene til at prøvestansavtalen ble inngått i 1993.

– Frem til da hadde supermaktene trodd at den radioaktive forurensningen ville bli så spredt og fortynnet at det ikke ville gi høye nivåer i dyr og mennesker, sa seniorforsker Lavrans Skuterud i Statens strålevern ifølge en rapport fra august på Forskning.no.

Les også

 1. Verdenslederne stengte seg inne i fem timer. Dette kom frem til.

 2. Oppskriften som fire av verdens mektigste vil bruke for å skape fred i Ukraina

 3. Aftenposten mener: Vladimir Putin skuffer i Syria

Les mer om

 1. Ukraina-konflikten
 2. Atomvåpen
 3. Russland