Sylfest Lomheim kom fra Kristiansand for å vitne – ble sendt hjem av Elden etter ti minutter.

Språkviter Sylfest Lomheim var i gang med å fortelle hvem som kan ha stått bak de mye omtalte forsendelsene og e-postene i saken, men fikk beskjed om å forlate rettslokalet.

Sylfest Lomheim måtte onsdag forlate Oslo tingrett etter maks ti minutter i vitneboksen. Etter Ønsket fra John Christian Elden må han lage en skriftlig rapport om sine funn før han kan komme tilbake for å vitne i saken.

Professor og språkviter Sylfest Lomheim har vurdert språket i henvendelser til mediene og advokat John Christian Elden som er relevante i saken mot Laila Anita Bertheussen.

Onsdag var han i retten for å fortelle hva han har funnet.

«Alt start da de hater Frp der all er rasister. Det var fun og leke med dem og fucka purken. Men det gikk for langt. Hele family odelagt for dette», skrev avsender i en av e-postene til Dagbladet.

Språket i denne saken og tre andre tekster er blitt vurdert av Lomheim.

– Det var et forsøk på å skrive ganske håpløs norsk. Tekstene inneholdt en del ord og uttrykk som en som har norsk morsmål ville ha skrevet, innledet den pensjonerte professoren i retten.

Lomheim karakteriserte språket i brevene som «tullete».

– Vedkommende har norsk som morsmål, la Lomheim til.

Han kunne til og med si at skribenten er en kvinne.

Les også

Elden hevdet aktor feilaktig hadde hengt ut Bertheussen for brudd på karantenereglene

Avbrutt av Elden

Før han rakk å si noe mer, ble Lomheim avbrutt av forsvarer John Christian Elden. Han etterlyste en skriftlig rapport fra Lomheim, men det ble aldri laget en slik rapport.

Elden mente at en skriftlig rapport var nødvendig for å vurdere Lomheims konklusjoner og for å stille spørsmål rundt disse. Dette kunne ikke Elden gjøre på sparket.

Dermed begjærte Elden at Lomheims vitnemål ble utsatt. Aktor hadde ingen innsigelser mot det. Dermed må Lomheim komme tilbake til Oslo tingrett senere.

Lomheim kom til Oslo helt fra Kristiansand. Nå skal han lage en skriftlig rapport om sine funn som han skal sende til partene i neste uke. 75-åringen skal deretter komme tilbake til Oslo for å vitne i saken.

– Vi beklager at du fikk en bomtur, unnskyldte tingrettsdommer Anniken Nygaard Ottesen.

– Da blir det bare mer utgifter, kontret Lomheim før han pakket sine saker og forlot rettssalen.