Slik var terrordøgnet 22. juli 2011

22. juli starter som en våt og rolig fredag på Østlandet. Det er fellesferie. I kontorene i Oslo sentrum er det få mennesker.

På Utøya i Tyrifjorden er 564 mennesker, de fleste ungdommer, samlet til AUFs årlige sommerleir.

Dagen før har en 32 år gammel mann fra Oslo forberedt to biler. I disse er det skytevåpen, store mengder ammunisjon - og en gjødselbombe på 950 kilo.

I tidslinjen under går vi gjennom det som skjedde frem til terroristen ble pågrepet. I denne saken kan du lese mer hvordan flere av de som var tett på hendelsene opplevde døgnet.

Terrorangrepene mot Oslo og Utøya

 • Kl 12.03

  Anders Behring Breivik parkerer en Fiat på Hammersborg torg i Oslo sentrum. Denne skal senere bli brukt som fluktbil. Deretter tar han en taxi hjem til morens leilighet på Skøyen.

 • Kl 14:08

  Et 1500 sider langt manifest blir publisert på nettet og sendt en liste utvalgte mottakere. Her forteller Breivik blant annet at han brukte 80 dager på å forberede bomben. I manifestet redegjør han også for sine høyreekstreme meninger.

 • Kl 15.13

  Bombebilen, en Volkswagen Crafter, blir parkert rett utenfor inngangen til Høyblokken i regjeringskvartalet. Inni befinner det seg en kunstgjødselbombe på 950 kg.

  Overvåkingskameraene i regjeringskvartalet fanger hele hendelsesforløpet. Her har Breivik parkert bombebilen, tent lunten til bomben og er på vei ut.
 • Kl 15.17

  Anders Behring Breivik blir fanget opp av et overvåkingskamera. Han går med en pistol og er ikledd politiuniform. Han har nettopp tent på lunten til bomben og går mot fluktbilen. Han kjører mot Utøya.

 • Kl. 15.25

  Bomben går av. Titusenvis av kvadratmeter med offentlige kontorer i landets maktsentrum blir rasert på et øyeblikk. Trykkbølgen er så kraftig at vinduer og fasader helt ned til Storgata blir blåst ut.

  Åtte mennesker mister livet. Ni blir alvorlig skadet, og rundt 200 andre får lettere skader.

  Det var kaotisk i regjeringskvartalet etter eksplosjonen. Forbipassende og redningspersonell samarbeidet om å hjelpe de skadede.
 • Kl. 16.55

  Breivik går ut av bilen på Utøykaia. Han er ikledd en falsk politiuniform med påfestede refleksbånd, politiemblem av plast på skuldrene og falsk tjenestebevis.

  Det falske tjenestebeviset er utstilt på 22.juli-senteret i Oslo.

  Han blir han møtt av en AUF-vakt og forteller at han skal foreta en rutinemessig sikkerhetskontrol på øya etter bombeeksplosjonen i Oslo.

 • Kl. 17.04

  «MS Thorbjørn» legger fra kai fra fergeleiet på Utvika i retning Utøya . Om bord er daglig leder for AUFs virksomhet på Utøya Monica Bøsei, skipperen, en matros og Anders Behring Breivik.

  Breivik ble fraktet til Utøya med den lille ferjen «MS Thorbjørn». Hovedhuset på Utøya ses i bakgrunnen på bildet, som er tatt fra landsiden.
 • kl. 17.17

  Breivik og de andre går i land og blir møtt av Trond Berntsen – ansatt i politiet, men for anledningen innleid vaktmann på Utøya. Etter å ha hilst gikk han, Bøsei og gjerningsmannen opp bakken mot det hvitmalte hovedhuset på øyas østside. Samtidig kjørte skipperen ammunisjonskassen opp til baksiden av huset med en leiebil.

 • Kl. 17.21

  Monica Bøsei og Trond Berntsen blir skutt på kloss hold, bakfra, og drept med flere skudd. En massakre som til slutt skulle kreve 69 menneskeliv, var i gang.

  De første drapene på Utøya skjedde på nedsiden av hovedhuset, på øya østside.

  Massemorderen går oppover bakken mot kafébygget, og dreper én person på veien.

  Samtidig forsøker hundrevis av mennesker å flykte eller gjemme seg på øya, som er litt over 500 meter lang og 300 meter bred.

 • Kl. 17.23

  Syv ungdommer blir skutt ved teltplassen og rundt forbi Kaféhuset.

 • Kl. 17.26

  Terroristen går inn i Lillesalen i kafébygget, og begynner å skyte umiddelbart. 13 blir drept. Nordre Buskerud politidistrikt registrerer den første meldingen om skyting på Utøya.

  13 blir drept i Lillesalen i kafébygget på Utøya.
 • Kl. 17.31

  Breivik går så mot Kjærlighetsstien, en sti langs vestsiden av øya, og oppdager en gruppe ungdommer som ligger og gjemmer seg ved stien. Han skyter og dreper ti av disse mens de ligger tett ved hverandre.

  Kjærlighetsstien går delvis langs en bratt skrent på Utøyas vestside.

  Breivik fortsetter å skyte mot personer som er i skrenten nedover mot vannet og i vannkanten. Ytterligere fem personer blir drept.

 • Kl. 17.40

  Fra sydspissen av Utøya skyter han mot personer som svømmer vekk fra øya. Det er over 500 meter til fastlandet. Ingen av dem blir truffet, men én person drukner. Etterpå går Breivik mot Skolestua. På veien dit skyter og dreper han to personer i skogen.

  Operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt mottar en kort og forvirrende telefonoppringning fra et skjult nummer. Innringeren presenterer seg som «kommandør Anders Behring Breivik i den norske antikommunistiske motstandsbevegelsen». Han opplyser at han befinner seg på Utøya og ønsker å overgi seg.

  Like etter at samtalen blir brutt, gjenopptar han massakren ved å drepe tre ungdommer ved Stoltenberget og fem i Bolsjevika.

 • Kl. 18.13

  Han går så til pumpehuset på Utøyas nordside. Her har mange ungdommer gjemt seg over lengre tid. Han sier til dem at han er fra politiet, og spør om de har sett gjerningsmannen eller hørt hvor skuddene kommer fra. Han tilføyer at det er en båt underveis for å hente dem, og at de kan holde seg i ro der de er. Like etterpå skyter og dreper han til sammen 14 personer.

  14 blir skutt og drept i området rundt pumpehuset.

  Massemorderen går deretter sørvestover fra pumpehuset, på eller langs Kjærlighetsstien. Han stopper på en høyde ved vestspissen av Utøya, hvor han skyter og skader to personer. Han skyter også utover mot personer og båter i vannet, men treffer ingen andre. Én person dør likevel ved vestspissen som følge av fall ned fra fjellskrenten.

  Mange frivillige utsetter seg for stor risiko når det drar ut med fritidsbåter for å redde mennesker som forsøker å svømme fra Utøya.
 • Kl. 18.24

  Breivik kontakter politiet for andre og siste gang før pågripelsen. Igjen presenterer han seg med fullt navn, og oppgir å være kommandør i den norske motstandsbevegelsen mot islamisering av Europa og Norge.

 • Kl. 18.30

  Breivik ankommer sydspissen på øya siste gang cirka kl. 18.30. Her skyter han og dreper han fem personer langs vannkanten. Etterpå går Breivik opp i skogen i området.

 • Omtrent kl. 18.35

  Politiet pågriper Anders Behring Breivik på Utøya. Han erkjenner å ha begått alle drapene. I alt 77 mennesker blir drept i de to terrorangrepene.

  Ofrene er fra 14 til 61 år. 32 av de døde er under 18 år.

Kilder: Rapport fra 22. juli-kommisjonen. 22.juli-dommen.

 

De drepte

 

 

Utvalgte saker: