Norge

Enighet om krisepakke på Stortinget: Dette er de viktigste punktene

Finanskomiteen på Stortinget er enige om krisepakke. Psykisk helse og bostøtte er blant vinnerne.

Regjeringens krisepakke er nå ferdig behandlet i Stortinget.
  • Morten Schwencke
    Morten Schwencke
    Journalist

Fredag ettermiddag ble forhandlingene om regjeringens nye krisepakke avsluttet. Pakken ble først lagt frem 29. januar. Ettersom regjeringen ikke lenger har flertall på Stortinget, har man nå justert pakken etter forhandlinger med de andre partiene.

– Vi har gjennom generasjoner bygd opp økonomiske muskler til å stå imot og klare oss gjennom en slik krise. En gang skal vi tilbake til normalen og reversere de ekstraordinære tiltakene. Men nå er det viktig å holde hjulene i gang.

Det sier leder av finanskomiteen på Stortinget, Mudassar Kapur (H), i en pressemelding.

Disse punktene er nye:

  • 260 millioner kroner ekstra settes av til bostøtte. Det gjøres for å bøte på de rekordhøye strømprisene i vinter.
  • 200 millioner kroner ekstra går til psykisk helse for å hjelpe de mange som sliter ekstra som følge av pandemien.
  • 40 millioner kroner til å støtte opp om reiselivsbedrifter på Svalbard.
  • 100 millioner ekstra til Innovasjon Norge som skal gå til oppstartsbedrifter. Samlet blir tilskuddet nå 600 millioner.
  • Kommunene får 500 millioner kroner ekstra for å kompensere lokale virksomheter som er særlig hardt rammet av smitteverntiltakene. Det totale tilskuddet er nå 1 millard.

Det gjøres også flere endringer i kompensasjonsordningen for bedrifter. Nå skal de få kompensert tapt varebeholdning, noe særlig serveringssteder har vært opptatt av. De har måttet kaste mat og alkohol ved stenging.

– Dette forsterker støtten til utelivet og andre småbedrifter som har opplevd en dramatisk svikt i sine inntekter. Slik unngår vi konkurser og at folk mister jobben, sier Venstres Ola Elvestuen.

Ingen avklaring om fergepriser

Regjeringen får også fullmakt til å redusere maksgrensen for hvor mye en bedrift kan få i støtte i løpet av en måned. Grensen kan nå settes til 50 millioner kroner i måneden.

Forslaget om å redusere fergeprisene fikk ikke flertall. Ap, Sp og Frp har gått inn for ulike varianter av denne politikken.

– Det ble ingen avklaring her, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi i Frp.

Han har likevel tro på at det kan bli en enighet om Frps forslag når innstillingen skal behandles i Stortinget tirsdag.