Norge

Nyhetsstudio med siste nytt

Aftenposten dekker nyhetsbildet i Norge og verden.

 • Send oss ditt nyhetstips her
Festet innlegg
Disse skal føre riksrettssaken mot Trump
13. januar kl 15:06av Tor Arne Andreassen
DEL

Speaker Nancy Pelosi har valgt ut ni demokratiske lovgivere som skal føre riksrettssaken mot president Donald Trump. Alle er utdannede jurister.

Lederen blir kongressrepresentant Jamie Raskin fra Maryland. Han er grunnlovsjurist og var den som skrev tiltalen mot Trump.

Vi kan vente oss at han kommer til å bli et kjent fjes i løpet av de neste ukene og månedene.

Han og de åtte andre får altså i oppgave å legge frem for Senatet det man mener er bevisene for at Trump egget folkemassene til å storme Kongressbygningen.

De andre åtte er Diana DeGette fra Colorado, David Cicilline fra Rhode Island, Joaquin Castro fra Texas, Eric Swalwell fra California, Ted Lieu fra California, Stacey Plaskett fra Virgin Islands, Joe Neguse fra Colorado, og Madeleine Dean fra Pennsylvania.

Jamie Raskin.
Jamie Raskin. Foto: J. Scott Applewhite/AP/NTB
Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Astrup lover at staten skal stille opp i Gjerdrum
  Kommunalminister Nikolai Astrup (H) lover at Gjerdrum kommune skal få økonomisk hjelp til å håndtere følgene av skredkatastrofen i romjulen.
  Kommunalminister Nikolai Astrup (H) lover at Gjerdrum kommune skal få økonomisk hjelp til å håndtere følgene av skredkatastrofen i romjulen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Staten skal bidra og stille opp med ressurser til Gjerdrum etter kvikkleireskredet i romjulen, lover kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

  – Kvikkleireskredet i Gjerdrum var en svært tragisk hendelse med fatale konsekvenser hvor mange er berørt. Kommunen har gjort en formidabel innsats, men har samtidig en stor og krevende oppgave foran seg. Regjeringen er tydelig på at staten skal stille opp med ressurser. Kommunen skal ikke stå alene om dette, sa kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) i Stortingets spørretime onsdag.

  Det var Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik som hadde stilt spørsmål til Astrup, skriver Romerikes Blad.

  Gjelsvik pekte på enorme utfordringer i krisehåndtering over lang tid og oppfølging av evakuerte og andre som er hardt rammet, og at arbeidet med å gjenreise Ask vil bli svært omfattende og kostbart.

 • av NTB-AP
  DEL
  Pakistanske regjeringssoldater skadd av veibombe

  Minst elleve pakistanske regjeringssoldater ble såret da kjøretøyet de satt i detonerte en veibombe. Fire har alvorlige skader.

  Hendelsen skjedde i Sibi-distriktet i Balutsjistan, opplyste myndighetspersoner.

  Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet, men lignende angrep har tidligere blitt gjennomført av separatistgrupper i Balutsjistan.

 • av NTB-AFP
  DEL
  FN: Opprørere blokkerer hovedstaden i Den sentralafrikanske republikk
  Den sentralafrikanske republikkens president Faustin-Archange Touadera, i midten, møtte journalister etter å stemt i presidentvalget 27. desember. Mandag ble han bekreftet gjenvalg, men opprørere forsøker nå å innføre en blokade mot hovedstaden Bangui.
  Den sentralafrikanske republikkens president Faustin-Archange Touadera, i midten, møtte journalister etter å stemt i presidentvalget 27. desember. Mandag ble han bekreftet gjenvalg, men opprørere forsøker nå å innføre en blokade mot hovedstaden Bangui. Foto: AP / NTB

  Væpnede opprørsgrupper forsøker å innføre en blokade mot hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk, advarer FN-styrken.

  Opprørerne forsøker å velte den gjenvalgte presidenten Faustin-Archange Touadera, som fikk godkjent valgseieren mandag.

  Angrepene kan føre til mangel på mat og medisiner, sa talsperson for FN-styrken, Vladimir Monteiro.

  – De væpnede gruppene og deres politiske støttespillere er ansvarlige for alvorlige brudd på den humanitære folkeretten og menneskerettighetene, sa han i en kunngjøring.

  Opprørerne, som kontrollerer rundt to tredeler av landet, har siden desember gjennomført en rekke angrep mot blant annet hovedstaden og FN-styrkene.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Russland åpner for å forlenge atomavtalen med USA

  Russland har tilbudt USAs president Joe Biden en forlengelse av atomnedrustningsavtalen Ny Start.

  – Vi har troen på at den nye amerikanske administrasjonen vil ha en mer konstruktiv holdning i samtaler med oss, sa Russlands utenriksdepartement i en kunngjøring onsdag.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Hellas vil utvide havområdet sitt

  De greske folkevalgte vedtok onsdag en betydelig utvidelse av landets territorialfarvann. Avgjørelsen kan nøre oppunder det spente forholdet til Tyrkia.

  Nasjonalforsamlingen vedtok å øke grensen utenfor Hellas' vestkyst fra seks til tolv nautiske mil, tilsvarende 11 til 22 kilometer.

  Avgjørelsen er i tråd med FNs havrettskonvensjon fra 1994 og har heller ingen direkte innvirkning på grensen mellom Tyrkia og Hellas.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Libya planlegger folkeavstemning om ny grunnlov

  Partene som deltar i de libyske fredsforhandlingene, har blitt enige om å avholde folkeavstemning om ny grunnlov, ifølge Egypts utenriksdepartement.

  Forhandlingene har foregått i regi av FN i den egyptiske byen Hurghada.

  Nye samtaler skal avholdes neste måned for å bli enige om et rammeverk for både folkeavstemningen og valget, står det videre.

  Libya har vært preget av krig og uro siden opprørere og den Nato-ledede koalisjonen styrtet landets mangeårige diktator Muammar Gadaffi i 2011.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Politiet håper å finne svar etter hyttebrannen i Andøy

  Kripos og lokalt politi jobber på spreng i håp om å finne årsaken til hyttebrannen i Andøy natt til lørdag. Fire barn og en kvinne omkom

  Politiet jobber etter flere hypoteser, men Hagen sier det ikke er noe som tilsier at dette er noe annet enn en tragisk ulykke.

  En mann, som var far til to av de omkomne, klarte å komme seg ut av brannen.

  Hagen vil ikke si hva han har sagt i avhør, men omtaler ham som et sentralt vitne, som kan ha betydning i arbeidet med å avdekke brannårsaken.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Advarer banker mot å dele ut utbytte
  Jan Tore Sanner.
  Jan Tore Sanner. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Den økonomiske utviklingen både i Norge og internasjonalt er så usikker at Finansdepartementet advarer banker mot å dele ut utbytte fremover.

  Finansdepartementet ber bankene om å følge anbefalingene fra Det europeiske systemrisikorådet (ESRB) og fortsatt være tilbakeholdne med å dele ut utbytte.

  – Vi står fortsatt overfor en uvanlig stor usikkerhet, og det kan etter hvert komme betydelige utlånstap i bankene, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Kina: Én av de innesperrede gruvearbeiderne er død

  En av de over 20 gruvearbeiderne som i ti dager har vært innesperret i en gruve i Kina, er død, melder statlige nyhetsmedier.

  En intens redningsaksjon pågår for å bore seg ned i gruva, som er i ferd med å gradvis bli oversvømt. Imens har de innesperrede arbeiderne fått sendt ned medisin, mat og drikke.

  Gruvearbeiderne har vært fanget flere hundre meter under bakken siden gullgruva ble rammet av en eksplosjon 10. januar.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Svak nedgang på Oslo Børs

  Hovedindeksen på Oslo Børs steg fra start onsdag etter en ny rekordnotering dagen før, for så å falle og ende opp på 1,002,69 poeng, ned med 0,2 prosent.

  Equinor var som vanlig den mest omsatt aksjen på hovedindeksen onsdag, fulgt av Nel og Aker. Dog falt aksjen med 0,5 prosent. Nel falt med 1,8 mens Aker steg kraftig.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Regjeringen vil ha aldersgrense på kosmetiske inngrep

  Det er på høy tid med strengere regler for kosmetiske inngrep, mener stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth (H). Regjeringen foreslår blant annet aldersgrense.

  – I dag er det nærmest lovløse tilstander i denne bransjen. Det er på høy tid at det stilles kompetansekrav til de som utfører disse inngrepene, sier Lønseth i en epost til NTB.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  NVE varsler om fare for jordskred på Østlandet

  Et lavtrykk som kommer inn over Sør-Norge natt til torsdag har ført til at NVE har sendt ut gult farevarsel for jordskred på Østlandet.

  Det er særlig Agder, Vestfold og Telemark, Viken samt sørlige deler av Rogaland som er utsatt.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Fugleinfluensa påvist i Sverige – 500.000 høns avlives

  Rundt en halv million høns skal avlives på en gård i Mönsterås kommune i Sverige ettersom det er oppdaget fugleinfluensa på anlegget.

  Jordbruksverket får hjelp fra rundt 30 soldater fra heimevernet.

  Anlegget i Kalmar län er det femte som er rammet av fugleinfluensa denne sesongen. Men alle de andre er blitt oppdaget i Skåne.

  Viruset er svært smittsomt for fugler, men smitterisikoen regnes som svært liten for mennesker.

 • av NTB
  DEL
  Tre menn tiltalt for dobbeltdrap på hospits
  Politiet under etterforskning ved hospitset i januar i fjor. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Politiet under etterforskning ved hospitset i januar i fjor. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Tre menn er tiltalt for å ha drept en 43 år gammel mann og en 29 år gammel kvinne på et hospits i Møllendalsveien i Bergen i januar i fjor.

  Det er en 57-åring, som tilsto drapet etter at han ble pågrepet, en 33 år gammel nattevakt ved hospitset og en 23 år gammel mann som er tiltalt for dobbeltdrapet, skriver Bergens Tidende.

  57- og 33-åringen er fremdeles varetektsfengslet. Sistnevnte er polsk og er fengslet på grunn av rømningsfare. Han nekter straffskyld, ifølge avisa.

  Også 23-åringen nekter straffskyld.

 • av NTB
  DEL
  Bergensmann risikerer forvaring for flere overgrep
  En mann må i februar møte i Bergen tingrett tiltalt for overgrep mot flere jenter. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  En mann må i februar møte i Bergen tingrett tiltalt for overgrep mot flere jenter. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  En mann fra Bergen er tiltalt for å ha skjenket to 13- og 14 år gamle jenter før han deretter skal ha utsatt dem for seksuelle overgrep.

  Hendelsen skjedde i januar i fjor, da mannen i 30-årene ifølge tiltalen hentet de to jentene på 13 og 14 år med bilen sin og ga dem alkohol mens de kjørte rundt i Bergensområdet. Deretter stoppet han bilen og utsatte de to jentene for et overgrep.

  Mannen er også tiltalt for et lignende tilfelle tre måneder tidligere.

  Mannen er også tiltalt for å ha mottatt, delt og oppbevart fremstillinger av seksuelle overgrep mot barn og fremstillinger som seksualiserer barn.

  Mannen sitter for tiden i varetekt i Bergen fengsel.

  Statsadvokaten har lagt ned forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om forvaring når rettssaken går i Bergen tingrett fra 22. til 25. februar.

 • av NTB
  DEL
  Dansk høyesterett: Utdeling av «asylspray» var ikke rasisme
  Dansk høyesteretts lokaler i København. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix / NTB
  Dansk høyesteretts lokaler i København. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix / NTB

  Tre menn er i dansk Høyesterett frifunnet for rasisme etter at de delte ut en spray som de oppfordret til å bruke mot asylsøkere.

  Domstolen sa seg enig i at ytringene var «fornærmende eller nedverdigende», men at det ikke stred mot rasismeparagrafen i den danske straffeloven.

  Trioen hadde delt ut sprayflaske påført ordet «asylspray» og tekster om migranter og asylsøkere i 2016. De delte også ut flygeblad om temaet.

  Mennene ble i tingretten og lagmannsretten dømt til å betale 15 dagbøter på 695 norske kroner.

  I tingretten ble Daniel Stokholm dømt til 30 dagers betinget fengsel, men han anket ikke. Stokholm var partileder for det lille, ekstremnasjonalistiske Danskernes parti som ble oppløst i 2017.

 • av NTB
  DEL
  Gjerdrum-skredet: Mor og sønn gravlagt
  Gravferden for Lisbeth Neraas (54) og sønnen Marius Brustad fant sted i Bekkelaget kirke i Oslo onsdag. De var to av de sju som mistet livet i kvikkleireskredet i Gjerdrum 30. desember. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL
  Gravferden for Lisbeth Neraas (54) og sønnen Marius Brustad fant sted i Bekkelaget kirke i Oslo onsdag. De var to av de sju som mistet livet i kvikkleireskredet i Gjerdrum 30. desember. Foto: Torstein Bøe / NTB / POOL

  Lisbeth Neraas (54) og sønnen Marius Brustad (29), som omkom i kvikkleireskredet i Gjerdrum, ble gravlagt fra Bekkelaget kirke onsdag.

  Brustad var på besøk hos moren sin i Nystulia da skredet gikk natt til 30. desember.

  Sju mennesker som er funnet omkommet etter skredet, men som letemannskaper leter fortsatt etter tre personer som er antatt omkommet.

 • av NTB
  DEL
  Helsetilsynet: Sørlandet sykehus har brutt loven
  Ledelsen ved Sørlandet sykehus har brutt loven på flere punkter, mener Helsetilsynet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Ledelsen ved Sørlandet sykehus har brutt loven på flere punkter, mener Helsetilsynet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Legen som har feiloperert flere pasienter på Sørlandet, mister lisensen, og ledelsen ved Sørlandet sykehus har brutt loven, konkluderer Helsetilsynet.

  Samtidig har politiet åpnet etterforskning både mot legen og mot sykehuset, melder NRK.

  I over ett år har Helsetilsynet gransket Sørlandet sykehus og en lege som har feiloperert en rekke pasienter. Legen praktiserte først flere år i Flekkefjord, før han ble overført til Kristiansand.

  Til sammen 450 pasienter har bedt om en ny vurdering etter å ha blitt operert.

  I Helsetilsynets individsak mot legen konkluderes det med at legen er uegnet til å utføre yrket, og mister lisensen. Han har opptrådt klart uforsvarlig, konkluderer tilsynet.

 • av NTB
  DEL
  Nå kommer ekstremværet Frank til Nord-Norge

  Meteorologisk institutt har utstedt rødt farevarsel for torsdag. Ekstreme vindkast er ventet i Nord-Helgeland, Salten, Ofoten, Sør-Troms og Nord-Troms.

  Fra torsdag ettermiddag er det meldt storm fra øst og sørøst med ekstremt kraftige vindkast på mellom 35 og 50 meter per sekund, varsler Meteorologisk institutt.

  Uværet vil være verst fra torsdag ettermiddag til fredag ettermiddag, men det vil være store variasjoner i vindstyrken.

 • av NTB
  DEL
  Ny rettsrunde mot Navalnyj ble utsatt
  Aleksej Navalnyj returnerte til Russland søndag. Han ble pågrepet etter kort tid og senere fengslet. Foto: Mstyslav Chernov / AP / NTB
  Aleksej Navalnyj returnerte til Russland søndag. Han ble pågrepet etter kort tid og senere fengslet. Foto: Mstyslav Chernov / AP / NTB

  Innreisekarantene gjør at onsdagens rettsmøte mot den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj ble utsatt. Møtet gjelder ærekrenkelser mot en krigsveteran.

  Rettsmøtet er utsatt til 5. februar siden Navalnyj er i karantene etter ankomsten fra Tyskland. Retten har bestemt at 44-åringen måtte være til stede, opplyser advokat Olga Mikhaliova til AFP.

  Møtet gjelder anklagene om ærekrenkelse i forbindelse med en video som støttet grunnlovsendringene som gjør at president Vladimir Putin kan sitte ved makten til 2036. Navalnyj omtalte en krigsveteran og andre i videoen som «en skam for landet», «forrædere» og «uten samvittighet».

  Navalnyj, som er en av Putins største kritikere, er fengslet fram til 15. februar. Han ble fengslet for flere angivelige brudd på betingelsene i en betinget dom for bedrageri fra 2014.

  De siste månedene har regimekritikeren oppholdt seg i Tyskland, der det ble påvist at han hadde blitt utsatt for den sovjetisk-utviklede nervegiften novitsjok i Russland.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Munnbind ligger strødd på gaten: – Folk må bare skjerpe seg

 2. NORGE
  Publisert:

  – Jeg vil være den ordentlige meg. Det sa Klara Lyby (9) da hun fikk vite at botilbudet for tegnspråklige elever avvikles.

 3. NORGE
  Publisert:

  Stavanger kommune jobber med ny forskrift etter dyster smitterekord

 4. NORGE
  Publisert:

  Virusmutasjonen skremmer en hel verden. Men det er gode grunner til ikke å få panikk.

 5. NORGE
  Publisert:

  Flere meldinger om familievold julaften

 6. NORGE
  Publisert:

  Flere hus tatt i jordskred i Gjerdrum