Norge

Nyhetsstudio med siste nytt

Aftenposten dekker nyhetsbildet i Norge og verden.

 • Send oss ditt nyhetstips her
Festet innlegg
Skuespilleren Tord Peterson er død
13. januar kl 17:15av NTB
DEL

Den svenske skuespilleren Tord Peterson, kjent fra Änglagård-filmene, er død.

Peterson hadde en lang karriere bak seg og ble 94 år gammel. Familien opplyser at han døde etter en tids sykdom.

På 1990-tallet ble han kjent for rollen som Ivar Pettersson i Änglagård-filmene. Han ble nominert til en Guldbagge for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i den første av filmene.

Peterson spilte også i «Juleoratoriet» og «Populærmusikk fra Vittula». Hans siste rolle var i «Skumtimmen» i 2013.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Austin et steg nærmere forsvarsministerposten i USA
  Representantenes hus og Senatet fritar general Lloyd Austin fra kravet om sju års ventetid fra han var i aktiv tjeneste i militæret til han kan påta seg en politisk stilling. Foto: Jim Lo Scalzo / pool via AP / NTB
  Representantenes hus og Senatet fritar general Lloyd Austin fra kravet om sju års ventetid fra han var i aktiv tjeneste i militæret til han kan påta seg en politisk stilling. Foto: Jim Lo Scalzo / pool via AP / NTB

  Begge kamrene i Kongressen gir grønt lys for å frita general Lloyd Austin fra kravet om sju år mellom aktiv tjeneste i det militære og en politisk stilling.

  I Representantenes hus torsdag stemte 326 for fritaket, mens 78 stemte imot. I Senatet stemte 69 for og 27 imot.

  Resultatet fra avstemningen åpner for at den videre godkjenningen av nominasjonen av Austin som USAs nye forsvarsminister, skal gjennomføres fredag. Det bekrefter den republikanske senatoren John Cornyn fra Texas.

  Austin har en 41 år lang militærkarriere bak seg, og har blant annet vært øverstkommanderende for den amerikanske sentralkommandoen (U.S. Central Command). Han gikk av med pensjon i 2016.

  Austin blir USAs første svarte forsvarsminister dersom nominasjonen godkjennes.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Totalt portforbud i ytterligere to uker i Libanon
  Folk bryter portforbudet for å spille volleyball på Ramlet al-Baida-stranda i Beirut torsdag.
  Folk bryter portforbudet for å spille volleyball på Ramlet al-Baida-stranda i Beirut torsdag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

  Portforbudet som har rådet døgnet rundt i Libanon den siste uka, forlenges med ytterligere to uker i håp om å dempe en eksplosiv smitteøkning.

  Libanesiske leger har bedt myndighetene om å forlenge nedstengingen som i utgangspunktet bare skulle vare i en uke og viser til at helsevesenet er i ferd med å kollapse.

  – Den totale nedstengingen forlenges til 8. februar, opplyser Libanons øverste sikkerhetsorgan torsdag.

  Portforbudet, som innebærer at folk bare får handle dagligvarer om de får dem levert hjem, skulle i utgangspunktet vare til 25. januar.

  Men de daglige smittetallene er fremdeles eksepsjonelt høye, og dødstallene øker kraftig.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Over 20 jihadister drept av franske styrker i Burkina Faso

  Over 20 jihadister er denne måneden drept i sammenstøt med franske soldater nær grensen mot Mali, opplyser det franske forsvaret.

  Burkina Faso er ett av verdens fattigste land og kjemper mot væpnede islamistiske opprørere som kom inn landet fra nettopp Mali i 2015. I de påfølgende årene er nesten 1100 mennesker drept og en million drevet på flukt.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Tolv drap i al-Hol-leiren på to uker

  På drøyt to uker har det blitt begått tolv drap i flyktningleiren al-Hol nordøst i Syria, opplyser FN og betegner sikkerhetssituasjonen som stadig mer uholdbar.

  Leiren, som kontrolleres av syriskkurdiske styrker, huser nesten 62.000 mennesker. Blant dem er 80 prosent kvinner og barn, blant dem en håndfull norske.

  – Mellom 1. og 16. januar fikk FN rapporter om drap på tolv syriske og irakiske beboere i leiren, heter det i en uttalelse fra FN torsdag.

  – De urovekkende hendelsene tyder på at det er en stadig mer uholdbar sikkerhetssituasjon i al-Hol, heter det videre.

  De fleste i leiren er syrere og irakere som flyktet fra kampene mellom IS og kurdiske styrker.

 • av NTB
  DEL
  Over 800 er fremdeles evakuert i Gjerdrum
  Paul Christen Røhr, sikringsteknisk fagansvarlig i NVE, håper en endelig evakueringslinje er på plass i slutten av januar eller tidlig februar.
  Paul Christen Røhr, sikringsteknisk fagansvarlig i NVE, håper en endelig evakueringslinje er på plass i slutten av januar eller tidlig februar. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Mellom 800 og 850 personer er fremdeles evakuert etter leirskredet på Ask i romjula. NVE håper en endelig evakueringslinje er klar i slutten av januar.

  – Vi jobber med nå er undersøke om det er mulig å avgrense den sonen ytterligere slik at noen flere kan flytte tilbake, sa Paul Christen Røhr, sikringsteknisk fagansvarlig i NVE, under et digitalt kommunestyremøte i Gjerdrum onsdag, skriver Romerikes Blad.

  – Med basis i de undersøkelsene håper vi å komme med en endelig evakueringslinje for dem som foreløpig kan flytte tilbake. Den håper vi å få på plass i slutten av januar eller tidlig februar, sa Røhr.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Vatikanets tidligere banksjef må i fengsel

  Den tidligere sjefen for Vatikanets mektige bank IOR, 81 år gamle Angelo Caloia, er dømt til åtte år og elleve måneders fengsel for hvitvasking og underslag.

  Pave Frans har lovet å bekjempe korrupsjon og svindel innen den katolske kirke, et arbeid som ble innledet under forgjengeren Benedikt.

  Vatikanets egen domstol fant Caloia skyldig i å ha solgt rundt 20 leiligheter i Roma og Milano til underpris, for siden å ta kontroll over dem gjennom et komplisert nettverk av stråselskaper.

  Banksjefens 97 år gamle advokat Gabriele Liuzzo ble også funnet skyldig og dømt til samme straff som Caloia. Liuzzos sønn Lamberto ble funnet skyldig i medvirkning og dømt til fem år og to måneders fengsel.

 • av NTB-Anne Marjatta Gøystdal
  DEL
  Stortinget skjerper tonen overfor dagligvarekjedene
  Næringskomiteen på Stortinget har lagt fram en pakke med tiltak for å bekjempe maktkonsentrasjon i dagligvarekjedene.
  Næringskomiteen på Stortinget har lagt fram en pakke med tiltak for å bekjempe maktkonsentrasjon i dagligvarekjedene. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En samlet næringskomité vil hindre at kjedenes egne merkevarer blir så dominerende at andre presses ut.

  Les hele saken her.

 • av NTB
  DEL
  To personer tok seg inn i leiligheter og truet med pistol

  To personer tok seg inn i to leiligheter i Eidsvoll og truet personer torsdag kveld. Begge ble pågrepet av politiet etter kort tid.

  – Gjerningspersonene hadde tatt seg inn i to leiligheter. I den ene leiligheten truet de med pistol, og det ble stjålet noen gjenstander, forteller operasjonsleder Trond Lorentzen i Øst politidistrikt til Dagbladet.

  Gjerningspersonene gikk inn i en annen leilighet der de viste fram en pistol og stjal noen gjenstander, sier Lorentzen.

  Begge gjerningspersonene er kjent for politiet fra tidligere, og de ble pågrepet etter kort tid.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Journalister forsvant etter anklage om falske nyheter i Egypt

  Reportere uten grenser (RSF) ber Egypts myndigheter slippe fri to journalister som ble bortført etter at de ble anklaget for å ha «spredt falske nyheter».

  Fotojournalisten Hamdi al-Zaeem og nettredaktøren Ahmed Khalifa ble meldt savnet for rundt to uker siden etter at sikkerhetsstyrker raidet hjemmene deres.

  Begge ble forrige uke stilt for en statlig sikkerhetsdomstol, som også anklaget dem for å «tilhøre en terrorgruppe».

 • av NTB-DPA
  DEL
  EMD: Ukraina ansvarlig for demonstrants død

  Ukraina er ansvarlig for dødsfallet til en demonstrant som ble bortført, torturert og frøs i hjel under demonstrasjoner i 2014, fastslår Menneskerettsdomstolen.

  Retten mener politiet under daværende president Viktor Janukovitsj brukte overdreven vold og gikk til ulovlige pågripelser for å forsøke å undertrykke det som begynte som fredelige, provestlige demonstrasjoner.

  – Retten finner at myndighetene bevisst brukte mishandling og at staten var ansvarlig for dødsfallet til en demonstrant, heter det i en uttalelse fra Den europeiske menneskerettsdomstolen.

 • av NTB-Ritzau
  DEL
  Facebooks tilsynsråd vurderer å slippe Trump til igjen
  Facebook utestengte Donald Trump på ubestemt tid etter talen han holdt til tilhengere i Washington 6. januar.
  Facebook utestengte Donald Trump på ubestemt tid etter talen han holdt til tilhengere i Washington 6. januar. Foto: AP / NTB

  Facebooks tilsynsråd skal vurdere om det var riktig å stenge Donald Trump ute fra Facebook og Twitter.

  Det er Facebook selv som har bedt rådet om å vurdere beslutningen, som ble tatt etter at Trump 6. januar oppmuntret sine tilhengere til å «gå mot» Kongressen som deretter ble stormet.

  Tilsynsrådet består av 20 medlemmer, og Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt er en av de fire lederne.

  Rådet har mandat til å omgjøre beslutninger tatt av Facebooks ledelse og moderatorer.

  – Tilsynsrådet har fulgt nøye med på hendelsene i USA og Facebooks svar å dem. Tilsynsrådet vil komme med en grundig og uavhengig vurdering av selskapets beslutning, heter det i en uttalelse.

 • av NTB-AP-AFP
  DEL
  Twitter stengte kontoen til Kinas ambassade i USA

  Twitter har stengt den kinesiske ambassaden i USAs konto etter en påstand om at kvinnelige uigurer i Xinjiang er frigjort og ikke lenger er «babymaskiner».

  Noe av det siste Donald Trumps administrasjon gjorde denne uka, var å erklære at Kinas politikk og handlinger overfor muslimer og etniske minoriteter vest i Xinjiang, utgjør forbrytelser mot menneskeheten og folkemord.

  Bakteppet er blant annet omfattende, tvungen prevensjon blant uigurer, en praksis nyhetsbyrået AP dokumenterte i fjor. En annen årsak som ble oppgitt, er tvangsarbeid.

  Kinas ambassade i Washington har ikke svart på Aps forespørsel om kommentar til saken og benekter også øvrige anklager om overgrep mot uigurer.

 • av NTB-AP
  DEL
  Russland dømt for menneskerettsbrudd i georgiske utbryterrepublikker
  Russland ble dømt for menneskerettsbrudd etter krigen mot Georgia i 2008, men ikke for anklager som gjaldt i perioden kampene pågikk.
  Russland ble dømt for menneskerettsbrudd etter krigen mot Georgia i 2008, men ikke for anklager som gjaldt i perioden kampene pågikk. Foto: Arkivfoto: Darko Bandic / AP / NTB

  Russland er dømt for en rekke brudd på menneskerettighetene i to georgiske utbryterrepublikker etter krigen med Georgia i 2008.

  Dommen gjelder blant annet dårlig behandling og tortur av krigsfanger, vilkårlig arrest av georgiere og «inhuman og nedverdigende behandling» av 160 sivile fanger som ble holdt i overfylte celler i august 2008.

  Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg mener Russland var ansvarlig fordi landet i praksis kontrollerte utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia. Dommen oppfattes som en stor seier i Georgia.

 • av NTB-AP
  DEL
  Britene vil komme Sudans fattigste til unnsetning

  Storbritannias utenriksminister Dominic Raab besøkte torsdag Sudan og lovet drøyt 460 millioner kroner i bistand til landets fattigste.

  Raab er den første britiske utenriksministeren på ti år som har besøkt den tidligere kolonien, der landets mangeårige diktator Omar al-Bashir ble presset til å gå av etter et folkelig opprør våren 2019.

  Landet blir nå styrt av de militære i skjør allianse med den tidligere opposisjonen, men står i likhet med resten av verden midt oppe i en pandemi og har store økonomiske problemer.

 • av NTB
  DEL
  Overgrepssiktet løslatt på grunn av fulle fengsler og kansellert fly
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

  En mann fra Trondheim som er siktet for seksuell omgang med flere unge gutter, skulle torsdag fengsles, men ble løslatt fordi flyet ble kansellert.

  Den siktede mannen skulle etter planen fraktes med fly til Mosjøen etter torsdagens fengslingsmøte i Sør-Trøndelag tingrett. Flyet ble imidlertid kansellert, og ettersom det er mangel på fengselsplasser i Trøndelag, måtte han løslates, opplyser politiadvokat Kjersti Hegerberg i Trøndelag politidistrikt til Adresseavisen.

  Les resten av saken her.

 • av NTB
  DEL
  Uenighet i fagmiljøene om betaling for eggdonasjon
  Det er debatt om hvor stor kompensasjon kvinner skal få for eggdonasjon. Bildet er fra Høyres landsmøte i 2018, der eggdonasjon var en stridssak.
Foto: Lise Åserud / NTB
  Det er debatt om hvor stor kompensasjon kvinner skal få for eggdonasjon. Bildet er fra Høyres landsmøte i 2018, der eggdonasjon var en stridssak. Foto: Lise Åserud / NTB

  Det er stor uenighet blant fagfolk om hvor stor kompensasjon kvinner som donerer egg, skal få. Rådet for legeetikk frykter effekten av for stor kompensasjon.

  – Den samlede effekten kan bli at fattige kvinner donerer egg til rike, skriver de i sitt høringssvar til Helsedirektoratet, ifølge Vårt Land.

  Eggdonasjon ble tillatt fra 1. januar i år. Ap, Frp og SV fastslo i komitébehandlingen i fjor at eggdonasjon skal være «altruistisk» og kompensasjonen «nøktern». Den skal dekke utgifter og ulemper, men ikke være en motivasjon for å donere.

  Helsedirektoratet har sendt to ulike forslag på høring, 10 og 5 prosent av folketrygdens grunnbeløp, tilsvarende om lag 10.000 og 5.000 kroner.

 • av NTB
  DEL
  Nesten 5 millioner har søkt om å få bli i Storbritannia etter brexit

  Nesten 4,9 millioner EU- og EØS-borgere og deres familiemedlemmer hadde ved årsskiftet søkt om fortsatt opphold i Storbritannia etter at landet forlot EU.

  Ved årsskiftet var det kommet inn 4,88 millioner søknader. 4,49 millioner av disse var ferdig behandlet, og drøyt 97 prosent hadde fått opphold, opplyser innenriksdepartementet. 54 prosent var innvilget permanent opphold, mens 43 prosent har fått foreløpig oppholdstillatelse.

  Ved utgangen av september, som er siste måned med tilgjengelige tall fordelt på nasjonalitet, var det 18.650 nordmenn som hadde søkt om å bli boende i Storbritannia. 17.440 søknader var ferdig behandlet, og brorparten av dem godkjent. 8630 hadde fått permanent opphold og 8410 midlertidig.

 • av NTB
  DEL
  Washington Post: Biden vil forlenge atomavtale med Russland
  President Joe Biden vil i likhet med Russland forlenge Ny Start-avtalen om atomvåpen som utløper 5. februar, ifølge Washington Post.
  President Joe Biden vil i likhet med Russland forlenge Ny Start-avtalen om atomvåpen som utløper 5. februar, ifølge Washington Post. Foto: AP / NTB

  President Joe Biden vil forlenge atomnedrustningsavtalen med Russland med fem år, sier to høytstående kilder til Washington Post.

  Den såkalte Ny Start-avtalen er den siste store atomnedrustningsavtalen mellom USA og Russland. Den trådte i kraft i 2011 og utløper 5. februar.

  Få timer etter at Biden var tatt i ed som president onsdag, tilbød Russland seg «betingelsesløst» å forlenge avtalen med fem år.

  To høytstående kilder i Biden-administrasjonen sier til Washington Post at Biden også ønsker å forlenge avtalen med fem år.

 • av NTB
  DEL
  Person funnet omkommet etter boligbrann i Nes på Romerike

  En person ble funnet omkommet etter en boligbrann i Nes kommune på Romerike torsdag ettermiddag. Nærmeste pårørende er varslet

  – Vi fikk melding fra AMK-sentralen klokka 15.10. Politiet rykket ut og kom fram til en adresse hvor det hadde brent. På stedet ble en person funnet død, opplyser operasjonsleder i Øst politidistrikt, Trond Lorentzen, til Romerikes Blad.

  Politiet vil etterforske brannårsaken.

 • av NTB
  DEL
  Strømmen tilbake i Hemsedal

  Strømmen er tilbake i Hemsedal kommune etter at om lag 4.400 kunder sto strømløse torsdag ettermiddag.

  – Alle skal nå ha fått tilbake strømmen. Årsaken var i overliggende nett, skriver Hemsedal Energi i en oppdatering klokken 17.40.

  Selskapet meldte om strømbruddet klokken 15.34 torsdag.

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Stavanger kommune jobber med ny forskrift etter dyster smitterekord

 2. NORGE
  Publisert:

  Munnbind ligger strødd på gaten: – Folk må bare skjerpe seg

 3. NORGE
  Publisert:

  Flere hus tatt i jordskred i Gjerdrum

 4. NORGE
  Publisert:

  Flere meldinger om familievold julaften

 5. NORGE
  Publisert:

  FHI: Regner med spredning av mutantvirus fra England

 6. NORGE
  Publisert:

  Masseevakuering etter garasjebrann i kjøpesenter i Bærum