Norge

Nyhetsstudio med siste nytt

Aftenposten dekker nyhetsbildet i Norge og verden.

 • Send oss ditt nyhetstips her
Festet innlegg
Medier: Mike Pence gratulerte Kamala Harris
15. januar kl 19:47av Henning Carr Ekroll/NTB
DEL
Pence bekreftet det endelige valgresultatet i Kongressen 10. januar.
Pence bekreftet det endelige valgresultatet i Kongressen 10. januar. Foto: J. Scott Applewhite/Pool

Mike Pence, som er avtroppende visepresident i USA, har ringt påtroppende visepresident Kamala Harris for å gratulere henne og påtroppende president Joe Biden med valgseieren i det amerikanske presidentvalget.

Det er The New York Times som melder dette. Samtalen mellom Pence og Harris erden første mellom de to siden visepresidentdebatten i høst.

USAs avtroppende president Donald Trump har så langt nektet å kontakte Joe Biden for å gratulere ham med seieren, og har gjentatte ganger fremsatt ikke-dokumenterte påstander om valgfusk.

Trump har varslet at han ikke vil delta på Bidens innsettelse 20. januar.

Det er Pence som den siste tiden påtatt seg flere av presidentens seremonielle plikter, som å hilse på soldatene fra nasjonalgarden som nå vokter kongressbygningen. Han vil også være til stede ved innsettelsen av Biden.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Oslo kommune vil gjennomgå støtten til AUF

  Kulturetaten i Oslo vil gå gjennom vedtak om støtte til AUF, ifølge VG. Ungdomspartiet sier de har gjort det de kan for å følge regelverket.

  Bakgrunnen er den såkalte 10-kronersvervingen.

  Til VG sier Geir Nikolai Rege, leder for seksjonen for tilskudd i Kulturetaten i Oslo kommune, at han ikke får tallet på medlemmer som kun betaler 10 kroner i kontingent, til å stemme med kriteriene kommunen har satt.

  For at Oslo kommune skal gi driftsstøtte til en barne- og ungdomsorganisasjon, må den ha 60 prosent «tellende medlemmer». Dette er medlemmer under 26 år som har betalt minst 50 kroner i kontingent.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  FN ber om krisehjelp til Madagaskar

  FN ber om 650 millioner kroner i krisehjelp til Madagaskar, der over 1 million mennesker står overfor livstruende mangel av mat, vann og helsetilbud.

  Det sørlige Madagaskar har opplevd katastrofal tørke, noe som har fått avlingene til å svikte. På toppen av dette kommer koronapandemien.

  – Dette har drevet mennesker helt til randen, sier en talsmann for FNs nødhjelpskontor (OCHA).

  Hver tredje innbygger i sør risikerer nå alvorlig matmangel, blant dem 135.000 barn, ifølge OCHA.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Italias regjering overlevde også andre tillitsvotering

  Italias statsminister Giuseppe Conte fortsetter inntil videre. Det er klart etter at han vant tirsdagens tillitsvotering i det italienske Senatet.

  Conte fikk imidlertid ikke et flertall av senatorene med seg. Han ble reddet av en rekke avholdende stemmer.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Senterpartiet utsetter landsmøtet

  Senterpartiet er nå det tredje partiet i rekken som utsetter landsmøtet sitt.

  Det skulle egentlig vært avholdt 19.-20.mars, men er utsatt til 4.-6. juni. Årsaken er koronapandemien.

  Venstre og Høyre har også utsatt sine landsmøter.

 • av NTB
  DEL
  Amerikanske soldater flyttes til Harstad på grunn av sterk vind

  600 amerikanske soldater flyttes fra telt i Bjerkvik til Åsegarden leir i Harstad på grunn av sterk og kald vind.

  Amerikanerne har på grunn av smittesituasjonen justert ned kohortstørrelsen og dermed blitt forlagt i mindre telt som ikke er like robuste som de opprinnelige teltfasilitetene de var tiltenkt, heter det i en pressemelding fra Forsvaret.

  Ingen av soldatene som nå flyttes, har testet positivt på covid-19, og de fortsetter sin karantene i Åsegarden.

  Til sammen er over 3000 utenlandske soldater samlet i Nord-Norge for å være med på en militærøvelse.

 • av NTB
  DEL
  Amerikansk soldat arrestert for IS-støtte

  En amerikansk soldat ble tirsdag pågrepet, siktet for forsøk på å gi støtte til den ytterliggående islamistgruppen IS og for forsøk på drap på en medsoldat.

  Soldaten skal ha skrevet på nettet at han ville sprenge amerikanske landemerker som minnesmerket for terrorangrepet 11. september i New York, og angripe soldater i Midtøsten.

  Den 20 år gamle soldaten ble pågrepet i Georgia. Han trodde han snakket med medlemmer i IS, mens det i realiteten satt en FBI-ansatt i motsatt ende.

 • av NTB
  DEL
  15 ansatte i private omsorgsbedrifter går ut i streik

  15 ansatte i private omsorgsbedrifter går ut i streik etter at Fagforbundet og NHO ikke kom til enighet i meklingen som har pågått de to siste dagene.

  – Vi har strukket oss langt, men klarte dessverre ikke å unngå konflikt, sier Sigbjørn Mygland, direktør for arbeidsliv i NHO Service og Handel, i en pressemelding.

  Dermed går 15 ansatte ved sju virksomheter ut i streik ved midnatt.

  Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  Polens visestatsminister innlagt på sykehus med covid-19

  Polens koronasmittede visestatsminister Jacek Sasin får behandling på et sykehus i hovedstaden Warszawa, ifølge nyhetsbyrået PAP.

  Sasin kunngjorde torsdag at han hadde fått påvist koronasmitte. Han har vært i karantene flere ganger siden pandemien traff landet.

  Det er ikke kjent hvordan tilstanden hans er.

  Polen har de siste dagene registrert flere tusen nye smittetilfeller daglig. På tirsdag ble det registrert 4.800 nye smittetilfeller.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  VG: AUF i Oslo kan ha fått feilaktig utbetalt millionstøtte

  AUF i Oslo har fått utbetalt over en million kroner i driftstilskudd fra Oslo kommune de siste tre årene. Nå vil Kulturetaten i kommunen undersøke hva som har skjedd, skriver VG.

  Interne dokumenter avisen har fått tilgang til, viser at et stort flertall av medlemmene både nasjonalt og i hovedstaden bare har betalt 10 kroner i kontingent.

  Det er 40 kroner mindre enn kravet kommunen har satt for å få tildelt penger.

  AUF-ere som leverte søknadene sier til VG at de har fulgt veiledning fra kommunen.

  - For å være ærlig, synes jeg det som kommer fra Kulturetaten er overraskende, sier Varin Hiwa, leder i Oslo AUF.

 • av NTB
  DEL
  Redningsaksjonen i Gjerdrum skal evalueres
  Natt til 30. desember tok et stort kvikkleireskred med seg flere hus fra boligfeltet Nystulia i Gjerdrum. Ti personer omkom i skredet, og over 1.000 personer ble evakuert fra hjemmene sine. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Natt til 30. desember tok et stort kvikkleireskred med seg flere hus fra boligfeltet Nystulia i Gjerdrum. Ti personer omkom i skredet, og over 1.000 personer ble evakuert fra hjemmene sine. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Regjeringen har besluttet at redningsaksjonen og den akutte krisehåndteringen av kvikkleireskredet i Gjerdrum skal evalueres.

  – Selv om førsteinntrykket er godt, er det alltid viktig å evaluere håndteringen av slike hendelser. Justis- og beredskapsdepartementet skal derfor sørge for at det blir utarbeidet en rapport for å få fram eventuelle læringspunkter og forslag til å forbedre fremtidige aksjoner, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) til Romerikes Blad.

  Ti personer omkom i kvikkleireskredet som rammet Ask i Gjerdrum i romjulen. Sju av personene er funnet og identifisert.

 • av NTB
  DEL
  Politiet ber folk på Østlandet om å la bilen stå
  På grensen ved Svinesund hadde flere vogntog problemer med vær og føre tirsdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB
  På grensen ved Svinesund hadde flere vogntog problemer med vær og føre tirsdag kveld. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Sludd og snø skaper trafikale problemer på deler av Østlandet. Politiet ber folk i Østfold og Akershus om å la bilen stå på grunn av vanskelig føre.

  – Det anbefales at man lar bilen stå om ikke det er nødvendig å kjøre. Hvis du må kjøre: Kjør forsiktig, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

  Tirsdag ettermiddag var det en rekke mindre trafikkuhell og lastebiler som slet med å komme seg fram på strekninger på blant annet E6, E18, fylkesvei 118 og riksvei 204. I 19.30-tiden hadde flere av strekningene åpnet igjen, ifølge Vegtrafikksentralen.

 • av NTB
  DEL
  Måling: Ny bunnotering for Frp
  Frp fortsetter en dårlig trend på Nettavisens januarmåling. Arkivfoto: Berit Roald / NTB
  Frp fortsetter en dårlig trend på Nettavisens januarmåling. Arkivfoto: Berit Roald / NTB

  I en fersk meningsmåling går MDG fram, mens Frp bare får 8,4 prosent oppslutning ett år etter de valgte å forlate regjeringen.

  Dermed faller de ytterligere fra den dårlige desembermålingen på 8,8 prosent, skriver Nettavisen. Den månedlige målingen som Sentio gjennomfører for avisen, viser at Frp dermed ville gått fra 27 til 16 representanter på Stortinget dersom det var valg i dag.

  Til sammenligning fikk Frp en boost da de gikk ut av regjering i januar i fjor og hadde 14,6 prosent oppslutning i februarmålingen.

 • av NTB
  DEL
  Fire aktører vant 5G-auksjonene i Sverige

  Net4Mobility, som er et samarbeidsprosjekt mellom Telenor og svenske Tele2, vant auksjonen om 5G-frekvenser i Sverige sammen med Hi3G, Telia og Teracom.

  Den forsinkede auksjonen ble overskygget av at kinesiske Huawei og ZTE ble fjernet fra auksjonene.

  Selskapene Hi3G Access, Net4Mobility og Telia Sverige vant alle i 3,5 GHz-båndene. Selskapet Teracom vant i sin tur hele 2,3 GHz-båndet. Net4Mobility er et samarbeid mellom Telenor og svenske Tele2.

  Auksjonsinntektene utgjorde over 2,3 milliarder svenske kroner, skriver nyhetsbyrået TT.

 • av NTB
  DEL
  Politiet etterforsker dødsfall på asylmottak i Østre Toten

  En person ved Toten statlige mottak er død, melder politiet i Innlandet tirsdag. De etterforsker nå dødsfallet.

  I forkant av dødsfallet skal personen ha vært involvert i en voldshendelse ved mottaket, opplyser politiet i en pressemelding. De gjør nå undersøkelser for å finne ut om det er en sammenheng mellom dødsfallet og hendelsen.

  En person er siktet for kroppskrenkelse og skal avhøres av politiet. Det er også begjært obduksjon av avdøde. Den vil trolig være klar i løpet av uka.

  Politiet jobber med å varsle de pårørende.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  Nordmann pågrepet i drapssak på Kreta

  Greske medier melder at nordmannen som er mistenkt for å ha drept samboeren sin på Kreta, er pågrepet, skriver VG.

  Det skal ha vært vitneobservasjoner som gjorde at mannen ble pågrepet. Mannen har vært etterlyst siden søndag, da samboeren ble funnet død. Pågripelsen skal ha gått rolig for seg.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  USA anklager Kina for å begå folkemord mot uigurene

  USAs utenriksdepartement anklager Kinas regjering for å begå folkemord og forbrytelser mot menneskerettighetene i Xinjiang-provinsen.

  – Jeg tror dette er et pågående folkemord, og jeg tror vi ser et systematisk forsøk på ødelegge uigurene som den kinesiske ettpartistaten står bak, sier utenriksminister Mike Pompeo i en uttalelse, ifølge New York Times.

  Uttalelsen er den skarpeste fra offisielt amerikansk hold så langt. Kinesiske myndigheter har hele tiden avvist anklagene.

  Les mer om saken her.

  (©NTB)

 • av Marianne Stensland
  DEL
  Thailand: 43 års fengsel for å kritisere monarkiet

  En thailandsk kvinne er ifølge BBC dømt til 43 års fengsel for å kritisere og fornærme monarkiet. Ifølge den britiske statskanalen er dette den strengeste straffen noensinne i landet for brudd på loven om majestetsfornærmelse.

  Kvinnen, som bare er kjent som Anchan, er 63 år gammel. Hun skal være del av en gruppe på 14 personer som ble siktet for majestetsfornærmelser kort tid etter at en militærjunta tok makten i Thailand i 2014.

  Gruppen er mistenkt for å laste opp podkaster som er populære i dissidentkretser. Selv skal Anchan ha postet lydklipp, men ikke kommentert disse.

  Fordi hun erkjente seg skyldig, ble straffen mer enn halvert - fra 87 år.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Politiet ber folk på Østlandet om å la bilen stå

  Sludd og snø skaper trafikale problemer på store deler av Østlandet. Politiet ber folk i Østfold og Akershus om å la bilen stå på grunn av vanskelig føre.

  – Det anbefales at man lar bilen stå om ikke det er nødvendig å kjøre. Hvis du må kjøre: Kjør forsiktig, skriver Øst politidistrikt på Twitter.

  Vegtrafikksentralen meldte tirsdag ettermiddag om en rekke mindre trafikkuhell og lastebiler som sliter med å komme fram på strekninger på blant annet E6, E18, fylkesvei 118 og riksvei 204.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Russland vil fullføre bygging av omstridt gassrørledning
  Foto: Jens Buettner / Wismar

  Russland vil fullføre byggingen av den omstridte gassrørledningen Nord Stream 2 på tross av amerikanske sanksjoner.

  – Dette internasjonale prosjektet fortsetter å bli møtt av brutalt og ulovlig press fra USA, sier Kreml-talsmannen Dmitrij Peskov til nyhetsbyrået Interfax.

  USA mener prosjektet gjør Europa for avhengig av Russland.

  Gassrørledningen skal bringe russisk gass til EU, og 90 prosent av rørledningen under Østersjøen er allerede ferdig.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Oppgang på Oslo Børs – over 1.000 poeng igjen

  Hovedindeksen på Oslo Børs steg tirsdag med 1,1 prosent til 1.004,69 poeng. Kjell Inge Røkke var blant dem som hadde en god dag.

  Equinor-aksjen var mest omsatt og gikk opp 1,2 prosent. Deretter fulgte hydrogenselskapet Nel og oppdrettsselskapet Mowi med en oppgang på henholdsvis 5 og 2,56 prosent.

  Aker gikk opp hele 12,2 prosent. Tirsdag kunngjorde det Kjell Inge Røkke-kontrollerte konsernet at Aker Horizons planlegger børsnotering på Euronext Growth i nærmeste framtid.

  (©NTB)

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Koronanervøst før julen: Disse områdene i Norge bekymrer mest

 2. NORGE
  Publisert:

  FHI: Regner med spredning av mutantvirus fra England

 3. NORGE
  Publisert:

  Stansen i direkteflyginger fra Storbritannia videreføres. Kan bli gjeldende til over nyttår.

 4. NORGE
  Publisert:

  Koronavaksinen er i Norge: – En veldig viktig dag

 5. NORGE
  Publisert:

  To tilfeller av engelsk virusvariant påvist i Oslo og Kinn kommune

 6. NORGE
  Publisert:

  Her blir Svein Andersen (67) den første som får koronavaksinen i Norge