Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nedgraderer tsunamivarsel, trekker evakueringsordre

  Titusenvis av newzealendere kunne fredag dra hjem igjen, etter at myndighetene nedgraderte tsunamivarselet og trakk evakueringsordren.

  Advarselen og evakueringsordren ble utstedt etter at flere store jordskjelv inntraff tidlig fredag. Det siste og kraftigste skjelvet ble målt til 8,0 nær de avsidesliggende Kermadec-øyene i nordøst like før klokka 9 lokal tid.

  Titusenvis av mennesker måtte ta seg til høyere terreng. Ordren heves fordi «de største bølgene nå har passert» New Zealand, opplyser landets krisebyrå FEMA.

 • av NTB
  DEL
  Børsfall i USA
  Sentralbanksjef Jerome Powell. Arkivfoto: AP Photo / Susan Walsh, Pool, File / NTB
  Sentralbanksjef Jerome Powell. Arkivfoto: AP Photo / Susan Walsh, Pool, File / NTB

  Aksjekursene på Wall Street falt markant torsdag, da investorene ble skuffet over sentralbanksjef Jerome Powells svar på markedets inflasjonsfrykt.

  Det gikk hardest ut over teknologiaksjer i ettermiddagshandelen, og Nasdaq-indeksen hadde falt 2,1 prosent etter stengetid.

  Dow Jones var ned 1,1 prosent, mens S&P 500-indeksen falt 1,3 prosent.

  USAs sentralbanksjef sa torsdag at inflasjonen trolig vil ta seg opp de kommende månedene. Han sa at økningen vil være midlertidig, og ikke tilstrekkelig til at sentralbanken vil endre sin lavrentepolitikk.

  Banken vil ikke ta grep før sysselsettingen er tilfredsstillende og inflasjonen både har passert 2 prosent og ligger an til å bli der «i en stund», sa Powell. Les mer hos E24.

 • av NTB
  DEL
  Skal starte debatten om koronakrisepakken i USA
  Visepresident Kamala Harris ankommer Capitol i Washington. Torsdag ble det bestemt at de skal starte debatten om Joe Bidens krisepakke. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
  Visepresident Kamala Harris ankommer Capitol i Washington. Torsdag ble det bestemt at de skal starte debatten om Joe Bidens krisepakke. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

  Senatet stemte torsdag for å starte debatten om president Joe Bidens koronakrisepakke på 1900 milliarder dollar.

  Kongressen er splittet i spørsmålet om den enorme krisepakken verdt drøyt 16.000 milliarder kroner, men vedtaket gikk gjennom med visepresident Kamala Harris' dobbeltstemme.

  Demokratene hadde håpet at Senatet skulle godkjenne pakken tidligere enn neste uke, og videresende den til Representantenes hus. Men de møtte motstand fra republikanerne som mener at den store prislappen ikke tar hensyn til lovende tegn på at koronapandemien går over og at økonomien vil stabiliseres.

  Det ventes at Senatet godkjenner krisepakken og at Biden får signert den i midten av mars, noe som vil være en stor seier for den ferske presidenten.

  Bidens redningspakke utgjør over det dobbelte av tiltakene som ble vedtatt i Kongressen – etter svært intens debatt – i desember.

 • av NTB
  DEL
  Savnet skigåer på Hardangervidda i god behold

  En kvinne som ble meldt savnet etter en skitur ved Haukeliseter på Hardangervidda torsdag kveld, er funnet i god behold.

  Kvinnen i 40-årene la ut på skitur i 12-tiden torsdag. Hun var ventet å komme tilbake igjen rundt klokken 17 og ble meldt savnet drøyt to timer senere.

  En større leteaksjon ble satt i gang, og i 22-tiden opplyste Sørøst politidistrikt at kvinnen var funnet i god behold av et politihelikopter etter at hun hadde tatt seg inn i en hytte.

  – Hun hadde fått krampe i en fot og klarte ikke å gå lenger. Vi har sendt inn scootere for å hente henne, skriver politiet på Twitter.

  Kvinnen har ikke behov for helsehjelp.

 • av NTB
  DEL
  Mehamn-drapet: Fikk mer enn halvert straffen etter anke

  En mann som i Øst-Finnmark tingrett ble dømt til 13 års fengsel for å ha skutt og drept sin halvbror i Mehamn i 2019, har fått satt ned straffen til 5 år.

  Etter å ha blitt dømt for forsettlig drap i tingretten, anket mannen til lagmannsretten. Der har han nå fått medhold og nedsatt straff, melder NRK.

  Et knapt flertall i lagmannsretten mener det var et uaktsomt drap, og straffen ble satt ned fra 13 til 5 års fengsel.

  Gisli Thor Thorarinsson (40) blødde i hjel etter at han fikk et hagleskudd i låret 27. april 2019. Den dømte halvbroren forklarte i retten at han ikke hadde til hensikt å avfyre hagla. Han sa våpenet var skarpladd fordi han ville skyte i sofaen eller veggen for å skremme halvbroren.

  NRK skriver at våpenteknikerne fra Kripos har funnet en feil ved sikringen på hagla, og at det kan ha medvirket til at skuddet gikk av.

  «Det kan ikke legges til grunn at avtrekket i så fall var en bevisst handling», skriver retten

  Den dømte 37-åringen har sittet i varetekt siden drapet.

 • av NTB
  DEL
  Undersøker om tsunami kan ramme Hawaii

  En tsunami kan også ramme Hawaii etter det store jordskjelvet mellom New Zealand og Tonga torsdag.

  Det sier det amerikanske tsunamivarselssenteret for Stillehavet, som undersøker om folk på Hawaii også må evakuere.

  Skjelvet ble målt til 8,0 nær de avsidesliggende Kermadec-øyene i nordøst like før klokka 9 fredag morgen lokal tid. Det førte til at New Zealands sivilforsvar utstedte en nasjonal tsunamadvarsel og ba folk på østkysten av Nordøya evakuere umiddelbart.

  Tidligere sendte varslingssenteret på Hawaii ut en tsunamiadvarsel til Amerikanske Samoa som følge av det samme skjelvet, men nedjusterte siden det.

 • av NTB
  DEL
  Opec+ forlenger oljekutt

  De oljeeksportenede landene i Opec+ forlenger oljekuttene til slutten av april, opplyser alliansen torsdag. Oljeprisen har steget som følge av dette.

  Dermed utvider de oljeeksportene landende sin restriktive produksjonspolitikk i ytterligere en måned. Kun Russland og Kasakhstan får lov til å utvide sin daglige produksjon, med 130.000 og 20.000 fat hver.

  Opec+ hadde forhandlet i flere timer før de kom fram til avgjørelsen torsdag. Da nyheten ble kjent, steg også oljeprisen.

  I januar kuttet alliansen, ledet av Saudi-Arabia og Russland, i oljeproduksjonen for å stabilisere markedet under koronapandemien.

 • av NTB
  DEL
  New Zealand ber folk evakuere - frykter tsunami

  Innbyggere i store kystområder på Nordøya må bevege seg opp i høyden umiddelbart på grunn av tsunamifare, sier New Zealands sivilforsvar.

  Myndighetene utstedte det nye tsunamivarselet etter at et tredje kraftig jordskjelv fant sted på en og samme dag.

  Skjelvet ble målt til 8,0 nær de avsidesliggende Kermadec-øyene i nordøst like før klokka 9 fredag morgen lokal tid.

  Det førte til at New Zealands sivilforsvar utstedte et nasjonalt tsunamivarsel. De ber folk på østkysten av Nordøya evakuere umiddelbart, enten til nærmeste høyde eller så langt inn i landet som mulig. Det omfatter dem som bor langs Bay of Islands til Whangarei-distriktet, og fra Matata til Tolaga Bay, inkludert Whakatane og Opotiki, samt Great Barrier Island.

  – Gå, løp eller sykle dersom det er mulig for å redusere risikoen for å stå fast i trafikken, sier sivilforsvaret, som påpeker at evakueringsordrene trumfer koronaregler.

 • av NTB
  DEL
  Leteaksjon på Haukeliseter etter savnet skigåer

  Et helikopter og letemannskaper er på vei til Haukeliseter på Hardangervidda for å lete etter en kvinne som ikke kom tilbake fra skitur som avtalt torsdag.

  Kvinnen i 40-årene la ut på skituren i 12-tiden torsdag, opplyser operasjonsleder Ottar Steinstø i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Hun var ventet å komme hjem igjen rundt klokken 17 og ble meldt savnet drøyt to timer senere. Frivillige er kalt ut for å bistå i søket, og politiressurser og et helikopter er på vei.

  – Det er bekmørkt der, men været skal være greit i området, sier Steinstø.

 • av NTB
  DEL
  FN-topp ber eritreiske soldater forlate Etiopia
  Folk som er drevet på flukt av kampene i Etiopia, lytter til en direktør i FNs barnefond Unicef som besøkte byen Adigrat i Tigray-regionen i februar. Arkivfoto: Zerihun Sewunet/UNICEF via AP / NTB
  Folk som er drevet på flukt av kampene i Etiopia, lytter til en direktør i FNs barnefond Unicef som besøkte byen Adigrat i Tigray-regionen i februar. Arkivfoto: Zerihun Sewunet/UNICEF via AP / NTB

  En FN-topp ber Eritrea fjerne sine militærstyrker fra Tigray-regionen i Etiopia etter meldinger om krigsforbrytelser og overgrep.

  – Eritreiske forsvarsstyrker må forlate Etiopia, og de må ikke få lov til å fortsette sin ødeleggelseskampanje, sa FNs nødhjelpssjef Mark Lowcock i FNs sikkerhetsråd torsdag.

  Der diskuterte medlemslandene situasjonen i Tigray nord i Etiopia. Møtet i Sikkerhetsrådet, der også Norge er med, foregikk bak lukkede dører, men nyhetsbyrået AFP har sett uttalelsene fra Lowcock.

  I Sikkerhetsrådet ba Lowcock dessuten om en dramatisk opptrapping i nødhjelpen til regionen, der det er frykt for en sultkatastrofe.

  Tidligere på dagen sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, at både etiopiske og eritreiske regjeringsstyrker kan ha begått krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Hun krever en uavhengig gransking, et krav Norge støtter.

 • av NTB
  DEL
  Boris Johnson forferdet over voldsøkning i Myanmar
  Statsminister Boris Johnson fordømmer volden fra juntaen mot demonstrantene i Myanmar. Arkivfoto: Jessica Taylor/ UK Parliament /AP / NTB
  Statsminister Boris Johnson fordømmer volden fra juntaen mot demonstrantene i Myanmar. Arkivfoto: Jessica Taylor/ UK Parliament /AP / NTB

  Storbritannias statsminister Boris Johnson sier torsdag at han er «forferdet» over voldsøkningen i Myanmar.

  Johnson etterlyser en slutt på militær undertrykkelse i landet.

  Twitter skriver han at de står sammen med folket i Myanmar om kravet om å løslate landets valgte leder Aung San Suu Kyi og andre, og å gjeninnføre demokrati i landet.

  Johnson fordømmer også drapene på demonstranter. Minst 38 mennesker ble ifølge FN drept av sikkerhetsstyrker onsdag, som var den blodigste dagen siden militærjuntaen kuppet makten i landet i februar.

  Storbritannia har gjentatte ganger fordømt undertrykkelse og rettighetsbrudd av juntaen. Forrige uke innførte de sanksjoner mot seks medlemmer av juntaen, inkludert lederen general Min Aung Hlaing.

 • av NTB
  DEL
  Fire milliarder til utbedring av E6 i Nord-Troms

  Regjeringen vil bruke 4 milliarder kroner på to veiprosjekter i Nord-Troms. Prosjektene vil bli lagt inn i NTP som kommer senere i mars.

  Torsdag presenterte Høyres stortingskandidat i Troms, Erlend Svardal Bøe, to veiprosjekter i Nord-Troms. Det er E6 mellom Olderdalen og Langslett, og E6 mellom Hatteng og Nordkjosbotn, ifølge Nordlys.

  – Vi kan nå avsløre to veistrekninger i Nasjonal Transportplan (NTP), som vil bli lagt fram i sin helhet senere i mars, sier Bøe til avisa.

  Prosjektene innebærer at veiene delvis skal legges om og utbedres, slik at fremkommeligheten blir bedre og veiene sikrere.

  Strekningen Nordkjosbotn-Hatteng inkluderer utbedringen av veien på E8 fra den nye veien slutter til krysset på Nordkjosbotn.

  Det er det statlige selskapet Nye Veier AS som skal stå for begge prosjektene.

 • av NTB
  DEL
  Ni tyrkiske soldater mistet livet i helikopterstyrt

  Ni tyrkiske soldater mistet livet, og fire ble skadd da et militærhelikopter styrtet torsdag.

  Helikopteret styrtet i byen Tatvan, sørøst i landet i Bitlis-provinsen, opplyser forsvarsdepartementet i Tyrkia.

  Ifølge dem var helikopteret på vei fra Bingol-provinsen til Tatvan da det forsvant fra radaren klokken 14.25.

  «Ni heltemodige soldater falt som martyrer, og fire ble skadd i ulykken», sa forsvarsministeren i en uttalelse.

  Årsaken til styrten er foreløpig ukjent.

  Helikopteret styrtet i et område der tyrkiske soldater har kjempet mot opprørere fra PKK. Geriljaen regnes som en terrorgruppe i både Tyrkia og EU.

 • av NTB
  DEL
  New Zealand opphever tsunamivarsel

  Sivilforsvaret på New Zealand sier det ikke lenger er fare for at en tsunami vil ramme landområder etter det kraftige jordskjelvet.

  Jordskjelvet øst for Nordøya er målt til en styrke på 7,3, ifølge myndighetene.

  – Det er en trussel både på land og til havs, sa landets sivilforsvar i en melding på Twitter da tsunamivarselet ble utstedt like før klokka 15.30 norsk tid.

  Rundt halvannen time senere opplyser sivilforsvaret at det fortsatt er fare for sterke bølger og økt vannstand ved kysten. Men det er ikke lenger noen tsunamitrussel mot landområder.

  – Folk som har evakuert, kan nå vende hjem, heter det.

 • av NTB
  DEL
  Mediene får ikke innsyn i Molde-meldinger
  Mediene får ikke innsyn i kontakten mellom statsminister Erna Solbergs statssekretær og Molde-ordfører Torgeir Dahl. Foto: Heiko Junge / NTB
  Mediene får ikke innsyn i kontakten mellom statsminister Erna Solbergs statssekretær og Molde-ordfører Torgeir Dahl. Foto: Heiko Junge / NTB

  Norske medier får ikke innsyn i kontakten mellom Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) og statssekretær Peder Egseth (H) om det mye omtalte utspillet i VG søndag.

  Onsdag skrev TV 2 at statsminister Erna Solberg (H) mener mediene ikke skal få innsyn i tekstmeldingene mellom Molde-ordføreren og Statsministerens kontor.

  NTB har, i likhet med TV 2 og flere andre medier, bedt om innsyn i blant annet SMS-kontakten mellom Dahl og Egseth i forbindelse med utspillet i VG søndag, der Molde-ordføreren kritiserte Oslos koronahåndtering.

  Torsdag kom avslaget om innsyn.

  – Vår holdning er at politikerpost, som er post mellom medlemmer i partiet som ikke dreier seg om saker til behandling i forvaltningen, er en del av en vanlig prosess i et parti som ikke offentliggjøres, sa Solberg til TV 2 onsdag.

  Hun viser til at ordføreren har vært tydelig på at det var han som tok initiativet.

 • av NTB / Aftenposten
  DEL
  Ingen av ofrene i Vetlanda er livstruende skadet
  Innbyggerne i småbyen Vetlanda i Sør-Sverige er sjokkert over angrepet på sju menn, som alle ble knivstukket. Foto: Mikael Fritzon / TT InnbyggNews Agency via AP / NTB
  Innbyggerne i småbyen Vetlanda i Sør-Sverige er sjokkert over angrepet på sju menn, som alle ble knivstukket. Foto: Mikael Fritzon / TT InnbyggNews Agency via AP / NTB

  Det var sju menn som ble angrepet i den svenske byen Vetlanda onsdag. En 22-åring med bakgrunn fra Afghanistan er mistenkt for sju drapsforsøk, ikke terror.

  Ingen av ofrene skal være livstruende skadet.

  Påtalemyndigheten opplyser torsdag ettermiddag at 22-åringen fremstilles for varetektsfengsling fredag.

  Motivet er foreløpig ukjent.

  Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  70-åring døde etter ulykke på fiskebåt ved Senja

  Den var 70 år gamle Bjørn-Tore Hovden som omkom i en arbeidsulykke på en fiskebåt utenfor Senja tirsdag morgen.

  Ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge falt mannen over bord fra båten Hovden Viking klokken 6.30 tirsdag, skriver Nordlys.

  Båten var på skreifiske rundt 18 nautiske mil nordvest for Husøy på Senja da ulykken skjedde.

  Troms politidistrikt opplyste torsdag at det var 70 år gamle Bjørn-Tore Hovden som omkom i ulykken. Navnet er frigitt etter avtale med pårørende, opplyser politiet.

  Politiet opplyser at etterforskningen av ulykken fortsatt pågår.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig jordskjelv ved New Zealand

  Et kraftig jordskjelv har rammet kysten av New Zealand, men det er foreløpig ikke meldt om noen tsunami.

  Jordskjelvet er ifølge avisen Dominian Post i Wellington målt til 6,9, mens Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt det til 7,3.

  Skjelvet hadde sitt senter øst for Nordøya og rammet klokken 2.27 natt til fredag, lokal tid, opplyser sivilforsvaret i landet på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Inkluderer ikke amerikansk rapport i Khashoggi-saken
  Foto: Bandar Aljaloud / Saudi-Arabias Royal Palace / AP / NTB

  Den tyrkiske domstolen som fører saken mot saudiaraberne tiltalt for drapet på Jamal Khashoggi, vil ikke inkludere den amerikanske rapporten som bevis i saken.

  Etterretningsrapporten ble offentliggjort i februar. Den anklager Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman for å ha beordret drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul i 2018.

  Det var Khashoggis tyrkiske forlovede, Hatice Cengiz, som ba domstolen i Istanbul om å ta med rapporten som bevis i saken mot de 26 saudiaraberne, som er tiltalt in absentia.

  Dommeren kunngjorde torsdag at rapporten ikke er viktig for saken.

  – Rapporten legger skylden direkte hos kronprinsen. Derfor vil vi at dette skal tas hensyn til av domstolen, sa Cengiz etter avgjørelsen.

 • av NTB
  DEL
  Mann dømt for kirkebrannen på Dombås
  Foto: Andre Lorentsen / NTB scanpix

  En 28 år gammel mann som tente på Dombås kirke og prøvde å sette Sel kirke i brann i fjor, er dømt til fire år og to måneders fengsel, melder Gudbrandsdølen Dagningen.

  Skadene på Dombås kirke er anslått til å koste rundt 20 millioner kroner.

  28-åringen er opprinnelig fra Somalia, men har oppholdstillatelse i Norge etter at han kom hit i 2015. Mannen har forklart at han tente på kirkene i sinne over at ingen var blitt straffet for koranbrenningen i Kristiansand i november 2019.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Frp: – Forsvarsministeren må vurdere full stans i marinens operasjoner

 2. NORGE
  Publisert:

  Han satt isolert i en kjeller i over fem år. Nå er Norge saksøkt for umenneskelig behandling.

 3. NORGE
  Publisert:

  Problemer på norske krigsskip: Fikk ordre om å dykke jevnlig for å sjekke at propellene satt godt på

 4. NORGE
  Publisert:

  Direktoratet for e-helse kan ha gitt kontrakter verdt 235 millioner i strid med regelverket: – Oppsiktsvekkende

 5. NORGE
  Publisert:

  På fire timer fredag ettermiddag sa 50 leger opp jobben sin i Bærum. Flere titalls kan følge etter.

 6. NORGE
  Publisert:

  Undersøkelse: 10 personer i politiet er blitt tvunget til seksuelle handlinger av en kollega i 2020