Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster er død
i dag kl 22:08av NTB
DEL
Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster er død, 87 år gammel. Foto: Knut Fjeldstad / NTB
Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster er død, 87 år gammel. Foto: Knut Fjeldstad / NTB

Tidligere riksmeklingsmann Reidar Webster er død, 87 år gammel. Webster var Norges riksmeklingsmann fra 1988 til 2004.

– Vi har mottatt det triste budskapet om at tidligere riksmekler Reidar Webster har gått bort. Webster huskes som en svært dyktig mekler, og var en enestående brobygger mellom partene i arbeidslivet. Våre tanker går til familien i denne tunge stunden, skriver Riksmekleren på sin nettside.

Reidar Webster var Norges riksmeklingsmann fra 1988 til 2004, og er den som har ledet embetet lengst.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Latvia tilbyr militærhjelp til Ukraina

  Latvia lover militærhjelp til Ukraina for å møte trusselen fra Russland, opplyser forsvarsminister Artis Pabriks.

  Ifølge Pabriks kan Latvia bidra med våpen og militært materiell, men også med annet utstyr. Det er derimot ikke aktuelt å bidra med soldater, sier han.

  Pabriks kritiserer europeiske land som ikke vil gi militærhjelp til Ukraina.

  – Det er beklagelig at enkelte europeiske land av ulike årsaker ikke er villige til dette. Jeg syns ikke at det er riktig, sier han.

  Tysklands statsminister Olaf Scholz har bestemt avvist Ukrainas ønske om å kjøpe våpen og militært utstyr.

 • av NTB
  DEL
  Litauen ber Nato styrke sitt nærvær i øst
  Nato styrket sitt militære nærvær i Baltikum i 2016. Dette bildet er fra en øvelse i Litauen i 2018. Foto: AP / NTB
  Nato styrket sitt militære nærvær i Baltikum i 2016. Dette bildet er fra en øvelse i Litauen i 2018. Foto: AP / NTB

  Litauens forsvarsminister Arvydas Anusauskas ber de øvrige Nato-landene trappe opp sitt militære nærvær i Baltikum.

  Anusauskas viser til det spente forholdet mellom Russland og Ukraina, og han gir også uttrykk for bekymring over at russiske styrker nå deltar i en militærøvelse i Hviterussland. Dette virker ikke bare destabiliserende, men det utgjør også en direkte trussel mot Litauen, skriver han på Facebook.

  Den spente situasjonen krever at Nato styrker sitt nærvær i øst og at USA sender flere styrker til Europa, mener Anusauskas.

 • av NTB
  DEL
  Korona-undersøkelse: En av tre er ensom
  Mange opplever ensomhet under pandemien, og lettelsen i smitteverntiltak har hittil ikke ført til stor endring. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Mange opplever ensomhet under pandemien, og lettelsen i smitteverntiltak har hittil ikke ført til stor endring. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En av tre her i landet har de siste ukene følt seg ensom som følge av koronapandemien. Det er det høyeste nivået siden mai i fjor.

  Nivået ligger 4 prosentpoeng lavere enn januar i fjor, ifølge Norsk koronamonitor.

  – En av de tøffeste periodene i pandemien startet på nyåret i fjor. Fullt så ille er det ikke nå, men heller ikke langt unna, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Andelen som føler seg ensom, har i liten grad endret seg før og etter at smitteverntiltakene ble justert forrige uke.

 • av NTB
  DEL
  KrF-Ropstad: – Uforståelig at strømpakken ikke inkluderer Den norske kirke
  Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er skuffet over at regjeringen strømstøttepakke for frivillige ikke inkluderer Den norske kirke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Kjell Ingolf Ropstad (KrF) er skuffet over at regjeringen strømstøttepakke for frivillige ikke inkluderer Den norske kirke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Regjeringens stømpakke for frivillige organisasjoner inkluderer ikke Den norske kirke. – Tragisk, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

  Tros- og livssynsminister Kjersti Toppe (Sp) bekrefter overfor Vårt Land at strømstøtteordningen for frivillige organisasjoner ikke gjelder Den norske kirke.

  – Det er helt uforståelig at regjeringen har prestert å lage en strømpakke som ikke inkluderer landets største trossamfunn, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Norsk ubåt under slep i Porsangerfjorden i Finnmark

  En norsk ubåt fikk problemer nordøst i Porsangerfjorden i Finnmark og slepes nå av ei redningsskøyte, ifølge avisa Kyst og Fjord.

  – Én av våre ubåter i Ula-klassen fikk tekniske utfordringer litt over klokken 15 i dag. Det medfører at den nå blir slept, sier Ivar Moen ved Forsvarets pressevakt til NRK onsdag.

  Båten fikk problemer allerede i 15-tiden onsdag ettermiddag. Moen sier at de prøver å løse utfordringene der den nå ligger, uten å slepe den til kai.

  – Det er politisk bestemt at vi til enhver tid har én ubåt i nordområdet. Utover det gir jeg ikke noe mer informasjon, sier Ivar Moen.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Roosevelt-statue ble tolket rasistisk. Nå tas den ned.
  Foto: AP Photo/Kathy Willens

  Onsdag ble en av USAs mest kontroversielle statuer demontert. Den heter "Rytterstatue av Theodore Roosevelt". På den ene siden av den amerikanske presidenten (1901-1909) står en afroamerikansk mann. På den andre siden står en person fra amerikansk urbefolkning.

  Statuen er blitt tolket som et kolonialistisk og rasistisk symbol. Dens forsvarere mener stauten er utsatt for cancel culture.

  Statuen har stått utenfor New York City's American Museum of Natural History siden 1940. Museet skriver på sine nettsider at de er stolte over bindingen til Roosevelt.

  «Samtidig kommuniserer selve statuen et rasehierarki som museet og publikum lenge har opplevd som urovekkende.»

 • av NTB
  DEL
  Merkel takker nei til FN-jobb
  Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel har takket nei til en jobb i FN. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel har takket nei til en jobb i FN. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Tysklands tidligere statsminister Angela Merkel har takket nei til et jobbtilbud fra FN, opplyser hennes kontor.

  FN-kilder bekrefter at generalsekretær António Guterres har spurt Merkel om hun ville lede et panel som skal gi råd om hvordan styre i tiden etter pandemien.

  – Merkel snakket med generalsekretæren i forrige uke. Hun takket ham for tilbudet men takket nei, sier Merkels kontor i en uttalelse onsdag.

  Merkel gikk av i høst etter 16 år som Tysklands statsminister. Det har vært mange spekulasjoner om hva hun vil gjøre fremover, men selv har hun vært taus om sine fremtidsplaner og bare antydet at hun vil hvile og lese bøker.

 • av NTB
  DEL
  Politiet advarer om krevende kjøreforhold

  Politiet i Trøndelag og Vest politidistrikt advarer mot vanskelige kjøreforhold i sine distrikter. De ber folk vurdere nødvendigheten av å kjøre onsdag kveld.

  Det samme gjelder også i Bergen og omegn. Der har væromslaget ført til trafikale utfordringer onsdag kveld. Klokken 17.30 opplyser politiet til Bergensavisen at det kan bli aktuelt å regulere trafikken på riksvei 555.

  Politiet oppfordrer trafikanter til å ikke legge turen mot Sotrabroen med lette kjøretøy og last som har stort vindfang.

  Det er ikke bare Trøndelag politidistrikt som er ute og advarer på Twitter. Det samme gjør Vegtrafikksentralen i Midt-Norge.

  – Det er svært utfordrende kjøreforhold i store deler av Møre og Trøndelag. Vær oppmerksom om man må ut og kjøre nå, skriver de.

 • av NTB
  DEL
  Nær 90 migranter reddet i Middelhavet

  Et redningsskip fra Leger Uten Grenser har plukket opp om lag 90 mennesker som var i havsnød i Middelhavet.

  – 87 mennesker, deriblant to småbarn, er i sikkerhet på GeoBarents etter å ha flyktet til havs fra Libya, skriver organisasjonen på Twitter onsdag.

  Den overfylte gummibåten hadde også et «mannskap» på om lag 20 og la til havs for noen dager siden, ifølge Leger Uten Grenser.

  Flere andre hjelpeorganisasjoner er også til stede med skip i farvannet for å redde mennesker i havsnød fra å drukne.

  De aller fleste som legger ut på den farefulle ferden over Middelhavet, har som mål å nå frem til Italia og dermed komme inn i EU.

 • av NTB
  DEL
  Klimaaktivister prøver å stanse Equinor i Argentina

  Flere organisasjoner i Argentina har gått til søksmål mot den argentinske staten for å hindre at Equinor starter oljeleting.

  Det opplyser Greenpeace, en av flere miljøorganisasjoner som har stilt seg bak søksmålet. Saken omtales også av NRK.

  Striden dreier seg om et område utenfor kysten av Argentina der Equinor har fått tillatelse til å skyte seismikk.

  Selskapet fikk klarsignal fra argentinske myndigheter i desember, og i etterkant var det protester i kystbyen Mar del Plata, ifølge NRK.

  Det er den norske staten som eier flesteparten av aksjene i Equinor. Organisasjonene bak søksmålet er bekymret både for økte klimautslipp og negative konsekvenser for lokale arter i de aktuelle havområdene.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne dømt til døden i Pakistan for blasfemi

  En kvinne er dømt til døden i Pakistan for å ha sendt et innlegg og en tegning på meldingstjenesten Whatsapp som domstolen mente var blasfemisk.

  Den 26 år gamle kvinnen, som er muslim, ble pågrepet i 2020 og tiltalt for blasfemi etter å ha postet innlegget, som blant annet skal ha inneholdt karikaturtegninger av profeten Muhammed.

  I tillegg til å bli dømt til døden, ble kvinnen også dømt til 20 års fengsel.

  Blasfemi er et svært sensitivt tema i det dypt konservative muslimske Pakistan. Å uttrykke seg på en måte som oppfattes som nedsettende om islam eller profeten Muhammed, kan føre til dødsstraff. Det har også vært flere tilfeller av lynsjing av personer som har vært anklaget eller mistenkt for blasfemi.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Hele eller deler av E6 ved Dovre sperret etter ulykke

  Politiet har rykket ut etter melding om trafikkuhell ved Dovre, melder politiet i Innlandet på Twitter.

  En semitrailer skal ha sklidd av veien og sperrer hele eller deler av E6. Det er ikke meldt om personskader.

 • av NTB
  DEL
  E6 stengt etter trafikkulykke ved Tretten
  Geir Olsen / NTB
  Geir Olsen / NTB

  E6 er stengt etter en trafikkulykke mellom en buss med 12 passasjerer, en trailer og flere personbiler ved Tretten. Kun bussjåføren er skadet, melder politiet.

  Så langt er det ikke meldt om skader på noen av de andre involverte i ulykken.

  Ulykken skjedde ved Tretten i Øyer kommune like nord for Lillehammer.

  E6 vil være stengt i lengre tid og politiet vurderer omkjøring i samråd med Statens vegvesen.

  Politiet oppfordrer trafikanter i kø om å ikke snu da dette kan føre til ytterligere trafikkfare og være til hinder for nødetatene.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Tankskip trukket av grunne i Tromsø

  Tankskipet som grunnstøtte i Tromsø, er nå trukket av grunnen og blir tauet inn til kai, opplyser politiet. Det er ikke meldt om personskade eller lekkasje.

  Skipet gikk på grunn ved Lunheim i Tromsø, like øst for Tromsøya.

  Skipet er 80 meter langt og 30 meter bredt og tar 1685 kubikk bruttotonnasje, ifølge operasjonsleder Eirik Kileng i Troms politidistrikt.

  Ifølge Kileng er det for tidlig å si noe om årsaken til at skipet grunnstøtte. Politiet vil etterforske saken.

  – Vi skal nå ta en prat med dem som er om bord, for å finne ut hva som har skjedd, sier Kileng til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig vekst i salget av alkoholfri drikke i 2021

  Tall fra Vinmonopolet viser at det ble kjøpt 21 prosent mer alkoholfri drikke i Norge i 2021 enn året før.

  Dette er del av en internasjonal trend, hevder Vinmonopolet overfor Dagen.

  Det totale salget på Vinmonopolet økte med 2,5 prosent i 2021, og dermed var økningen i salget av alkoholfri drikke betydelig.

  – Vi ser nå en klar no-low-trend, som går ut på at kundene ønsker seg drikke som er lave på, eller helt uten, alkohol. Vi ser en klar dreining i etterspørselen. Det er en internasjonal trend der folk ønsker lettere og lysere drikke, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.

  All drikke med 2,5 prosent alkohol eller mindre kan kjøpes i vanlige matbutikker eller kiosker. Vinmonopolet har enerett på å selge drikke med mer enn 4,7 prosent alkohol.

  Vinmonopolet registrerte først trenden i kjøp av alkoholfri drikke i 2014, og Nordahl tror den vil pågå i mange år fremover.

 • av NTB
  DEL
  Pelslus påvist hos rev på Svalbard

  Nok en gang er det påvist pelslus hos rev på Svalbard. – Opphavet til smitten er foreløpig usikkert, sier Sysselmesteren.

  Det ble påvist pelslus hos rev på Svalbard også i 2020. Sysselmesteren skriver i en pressemelding at pelslus fortsatt er et problem.

  – Hvordan dette har oppstått, og hvorvidt det kan smitte fra rev til hund, er foreløpig usikkert, opplyser naturforvalter Egil Rønning hos Sysselmesteren.

  Pelslus er vurdert som smittsomt for voksne hunder, men er ikke spesielt plagsomt for dem. Det er imidlertid uvisst i hvilken grad pelslus hos rev er samme luseart som finnes hos hund.

  I samarbeid med Norsk Polarinstitutt (NP) og Veterinærinstituttet har Sysselmesteren nå informert alle som driver med revefangst denne sesongen, om mulig smitterisiko. Slik kan aktørene ta enkle forholdsregler for å redusere risikoen for smitteoverføring til hunder.

 • av NTB
  DEL
  Bilfører tiltalt for uaktsomt drap på 13-åring
  Det ble holdt en minnemarkering på Furuset kort tid etter at 13 år gamle Dhenujen Yogathas omkom etter påkjørselen. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Det ble holdt en minnemarkering på Furuset kort tid etter at 13 år gamle Dhenujen Yogathas omkom etter påkjørselen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  En 32 år gammel mann er tiltalt for uaktsomt drap og for å ha kjørt i ruspåvirket tilstand etter ulykken der en 13-åring ble påkjørt i Oslo i desember 2020. Gutten døde dagen etter på sykehus av skadene han pådro seg.

  Bilføreren er også tiltalt for å ha stukket fra stedet etter påkjørselen, skriver Avisa Oslo. 32-åringen var, ifølge tiltalen, ruset på GHB og THC, virkestoffet i cannabis, da påkjørselen skjedde i svært høy hastighet. Mannen ble pågrepet i sitt eget hjem senere samme kveld.

  Han erkjenner de faktiske forholdene, men nekter straffskyld, opplyser forsvareren.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne døde etter ATV-ulykke i Indre Østfold

  En kvinne i 40-årene døde tirsdag på sykehus av skadene hun pådro seg i en ATV-ulykke i Tosebygda mandag kveld.

  Kvinnen ble tatt med til Ullevål sykehus etter ulykken med det som ble beskrevet som kritiske skader. Politiet ble orientert tirsdag kveld om at hun var død.

  Avdelingsleder ved Indre Østfold politistasjon Kay Lund-Pettersen sier til Smaalenenes Avis at de pårørende er varslet.

  – Vi har fått et godt bilde av hva som skjedde. Det som trolig har skjedd, er at hun kjørte ATV-en ute på et jorde og falt av. Da slo hun hodet. Hun hadde ikke hjelm, sier Lund-Pettersen.

 • av NTB
  DEL
  Sverige etterforsker 20 droneobservasjoner
  Svensk politi etterforsker rundt 20 tilfeller av ulovlige overflyvninger av droner. Dronen på bildet er en Airpeak S1 fra Sony, som ble vist frem på teknologimessen CES 6. januar. Foto: Joe Buglewicz / AP Photo / NTB
  Svensk politi etterforsker rundt 20 tilfeller av ulovlige overflyvninger av droner. Dronen på bildet er en Airpeak S1 fra Sony, som ble vist frem på teknologimessen CES 6. januar. Foto: Joe Buglewicz / AP Photo / NTB

  Politiet og Sikkerhetspolitiet i Sverige etterforsker for tiden rundt 20 droneobservasjoner ulike steder i landet. Ingen er så langt mistenkt.

  – Det er utrolig vanskelig å stoppe disse dronene, sier Per Engström i svensk politi.

  Droner er den siste tiden observert over atomkraftverk, flyplasser, slottet og flere steder i Stockholmsområdet. Det kan være snakk om flere enn de om lag 20 tilfellene politiet har fått rapporter om til nå.

  Politiet vet foreløpig ikke hvorfor det har vært så mange rapporterte overflyvninger med droner i det siste.

  – Det er vanskelig å spekulere, men det kan ha å gjøre med at vi har vært mer på vakt den siste tiden, sier Engström.