Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Pårørendesenter opprettet på Gardermoen
30. desember 2020 kl 21:39av NTB
DEL

Gjerdrum kommune har opprettet et pårørendesenter på Clarion hotell og kongressenter på Gardermoen i forbindelse med leirskredet på Ask.

Tilbudet er til dem som savner noen i forbindelse med skredet som gikk i morgentimene onsdag, opplyser kommunen på sine nettsider.

Klokken 22 vil representanter fra kommunen sammen med politiet være tilgjengelig der for å møte folk som vil komme i kontakt med politi eller støtteapparat.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Savnet båtfører funnet utenfor Bergen

  En mann som var savnet etter en båttur i Hjeltefjorden utenfor Bergen, ble funnet i god behold sent søndag kveld.

  Båtføreren ble funnet sør for Færøyna, vest for Follese klokken 23.10, en times tid etter at Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk melding om saken.

  – Vi fikk melding fra politiet klokken 22.10 og satte i gang leteaksjonen straks etter. En time senere ble den savnede funnet. Han hadde forlatt båten og kommet seg i sikkerhet på land, sier vakthavende redningsleder Steinar Vatne ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

  Båten var da delvis under vann, meldte politiet.

  – Han har vært innom legevakten på Askøy. Båten hadde en lekkasje, men er nå tauet til kai, forteller operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt ved 2-tiden natt til mandag.

  Han legger til at politiet har mistanke om promillekjøring.

  Kystvakten, luftambulansen, brannvesenet, politiet og Redningsselskapet bisto i søket etter båtføreren.

 • av NTB
  DEL
  Vulkanutbruddet på La Palma: En ny lavastrøm nærmer seg havet
  En andre lavastrøm fra vulkanen i Cumbre Vieja-fjellkjeden på La Palma nærmer seg havet, og kan danne en ny odde ved kysten. Foto: Daniel Roca / AP / NTB
  En andre lavastrøm fra vulkanen i Cumbre Vieja-fjellkjeden på La Palma nærmer seg havet, og kan danne en ny odde ved kysten. Foto: Daniel Roca / AP / NTB

  Vulkanutbruddet på kanariøya La Palma viser ingen tegn til å ta slutt. Nå nærmer en ny lavastrøm seg havet med høy hastighet.

  Lavastrømmen var søndag kveld 200 meter unna kysten og kan føre til at det blir dannet en ny odde, opplyser regionens vulkaninstitutt. Strømmen nærmer seg kystklippene med en hastighet på 15 meter i timen.

  Hovedstrømmen av lava har rent ut i Atlanterhavet i omtrent to uker, og har skapt et nytt stykke land på omtrent 36 hektar, noe som gjør at kart over øya må tegnes om.

  Eksperter tror at vulkanen i Cumbre Vieja-fjellkjeden vil forbli aktiv en stund fremover. Vulkanutbruddet på La Palma startet 19. september, og siden har lavaen ødelagt mer enn 1.800 bygninger. Rundt 7.000 innbyggere er evakuerte fra hjemmene sine.

 • av NTB
  DEL
  UD om Venezuela-brudd: Arbeider videre for nye møter

  Regjeringen i Venezuela har avbrutt forhandlingene med opposisjonen, men norsk UD sier at de vil jobbe for å få forhandlingene på fote igjen.

  Norge tilrettelegger og har oppsyn med forhandlingene mellom partene i Venezuela.

  – Norge er overbevist om at forhandlinger er den eneste løsningen for Venezuela, skriver Utenriksdepartementet på Twitter søndag kveld.

  Natt til søndag avbrøt regjeringen i Venezuela forhandlingene med opposisjonen etter at en forretningsmann som står president Nicolás Maduro nær, er utlevert til USA.

  Jorge Rodriguez, som leder regjeringens delegasjon, sa lørdag at de avlyser reisen til neste forhandlingsrunde som skulle ha funnet sted i Mexico søndag. Men han sa ikke at Venezuela trekker seg helt fra forhandlingene.

  – Vi arbeider videre for at partene så snart som mulig kan fortsette sin viktige innsats ved forhandlingsbordet for en inkluderende politisk løsning til beste for det venezuelanske folk, skriver Utenriksdepartementet.

 • av NTB
  DEL
  Hovland hevet seg etter svak start – endte på 18.-plass
  Viktor Hovland løftet spillet etter en svak start på siste runde i Las Vegas søndag. Foto: John Minchillo / AP / NTB
  Viktor Hovland løftet spillet etter en svak start på siste runde i Las Vegas søndag. Foto: John Minchillo / AP / NTB

  Viktor Hovland startet med en bogey i PGA-turneringen i Las Vegas søndag, men løftet spillet og endte til slutt på 18.-plass.

  Etter at det norske golfesset falt langt bak i sesongstarten hans sist helg i samme by, fikk nordmannen en bedre plassering denne gang.

  Hovland startet svakt med en bogey allerede på første hull søndag, men hevet seg med birdier på hull tre, seks og sju. Etter en bogey på ellevte hull, ble det fire nye birdier på hull 13, 14, 17 og 18.

  Til slutt endte Hovland 18 slag under par, noe som holdt til en delt 18.-plass. Opp til en topp 10-plassering skilte det to slag.

  Rory McIlroy vant turneringen og endte på 25 slag under par. Han gikk den avsluttende runden seks slag under par og vant så vidt foran Collin Morikawa. Amerikaneren gikk siste runde ti slag under par, og endte til slutt ett slag bak McIlroy.

 • av NTB
  DEL
  Frankrikes ambassadør har forlatt Hviterussland

  Frankrikes ambassadør i Hviterussland har forlatt landet etter at myndighetene i Minsk krevde at han skulle reise innen mandag.

  En talsperson for ambassadøren har ikke sagt noe hva som er grunnen til at hviterussiske myndigheter krevde at Nicolas de Lacoste måtte forlate landet.

  Ifølge hviterussiske medier handler hjemreisen om at ambassadør Lacoste aldri møtte president Aleksandr Lukasjenko for å overlevere sine akkreditiver.

  Frankrike har som andre EU-land ikke anerkjent fjorårets valgresultat, der Lukasjenko hevdet å ha vunnet en sjette presidentperiode. Valget førte til massive protester i landet.

  – Det hviterussiske utenriksdepartementet krevde at Lacoste forlot landet før 18. oktober. Han sa farvel til personalet på ambassaden og spilte inn en videomelding til det hviterussiske folket, som vil vises mandag morgen på ambassadens nettsted, sier en talsperson for ambassaden til AFP.

 • av NTB
  DEL
  Laks tar Norge til Europa-toppen i dyreforsøk

  Omfattende forskning på laks og annen fisk tar Norge til Europa-toppen i bruk av forsøksdyr. 1,7 millioner laks ble brukt til forsøk i Norge i fjor.

  Statistikk fra Mattilsynet viser at laks er det desidert mest brukte dyret i dyreforsøk i Norge, skriver Magasinet Forskningsetikk.

  1,7 millioner laks ble brukt til dyreforsøk i Norge i fjor, det tilsvarer 75 prosent av alle forsøksdyr. Hvis man regner med andre fiskearter, ble total bruk i fjor 2,2 millioner fisk.

  – Det er spesielt for Norge at vi har en så omfattende bruk av fisk som forsøksdyr, sier Tore Kristiansen, forskningssjef ved Havforskningsinstituttet (HI).

  Kristiansen har lang erfaring på feltet og har selv forsket på fisk i en årrekke. Han mener tallet kunne vært lavere, men at utviklingen går i positiv retning når det kommer til synet på fisk som forsøksdyr.

  – I vår kultur har vi brydd oss lite om fiskens lidelser og behandlet fisk som om de var grønnsaker, men her har det vært en betydelig endring de siste tiårene, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Bill Clinton utskrevet fra sykehuset
  Tidligere president i USA, Bill Clinton, forlot søndag sykehuset han har vært innlagt på siden tirsdag med en infeksjon. Etter utskrivingen tok han og kona Hillary Clinton seg tid til å hilse på og snakke med leger og sykepleiere ved sykehuset. Foto. Damian Dovarganes / AP / NTB
  Tidligere president i USA, Bill Clinton, forlot søndag sykehuset han har vært innlagt på siden tirsdag med en infeksjon. Etter utskrivingen tok han og kona Hillary Clinton seg tid til å hilse på og snakke med leger og sykepleiere ved sykehuset. Foto. Damian Dovarganes / AP / NTB

  USAs tidligere president Bill Clinton har blitt skrevet ut av sykehuset der han har blitt behandlet for en infeksjon.

  Clinton ble innlagt på et sykehus i det sørlige California tirsdag for en infeksjon som blant annet ga han feber. Etter utskrivingen vil han dra til New York for å fortsette restitusjonen, opplyser en talsmann for Clinton på Twitter.

  Den 75 år gamle ekspresidenten forlot sykehuset rundt klokken 8 søndag morgen lokal tid, arm i arm med kona Hillary Clinton. Han var iført munnbind og stoppet for å håndhilse på leger og sykepleiere utenfor sykehuset.

  På spørsmål fra en reporter om hvordan han hadde det, ga Clinton en tommel opp.

 • av NTB
  DEL
  Minst 25 døde etter kraftige regnvær i India
  Et redningshelikopter leter etter flom- og skredrammede i Kottayam-distriktet sørvest i India, som siden fredag har blitt rammet av kraftige regnvær. Foto: Den indiske marinen / AP / NTB
  Et redningshelikopter leter etter flom- og skredrammede i Kottayam-distriktet sørvest i India, som siden fredag har blitt rammet av kraftige regnvær. Foto: Den indiske marinen / AP / NTB

  Minst 25 personer sørvest i India har dødd som følge av skred og flom, utløst av kraftige regnvær.

  Søndag lette redningsarbeidere etter overlevende i gjørmete vrakrester, og militæret fløy inn nødforsyninger.

  Ifølge myndighetene ble innbyggere i deler av kyststaten Kerala avskåret fra omverdenen fredag, da regnet førte til at elver gikk over sine bredder og veiene ble oversvømt.

  Omtrent 11 omkomne har blitt funnet i Idukki-distriktet og ytterligere 14 i Kottayam-distriktet, opplyste myndighetene til AFP, etter at områdene ble rammet av skred og flom.

  Tusenvis av mennesker er evakuerte og minst 100 nødsentre har blitt satt opp. Myndighetene kunne ikke opplyse hvor mange mennesker som er savnet.

 • av NTB
  DEL
  Demonstrasjoner mot Polens behandling av flyktninger

  Tusenvis av mennesker demonstrerte i Warszawa søndag mot behandlingen av flyktninger på grensen mellom Polen og Hviterussland.

  Demonstrantene marsjerte gjennom gatene sentrum av Polens hovedstad, med plakater som blant annet sa «Stopp torturen på grensen» og «Ingen er ulovlig».

  Tusenvis av flyktninger og migranter har forsøkt å krysse grensen fra Hviterussland til EU-landene Polen, Latvia og Litauen de siste månedene. EU har anklaget Hviterussland for bruke migrantene som gjengjeldelse for EU-sanksjoner mot landet.

  Øyevitnebeskrivelser og rapporter fra bistandsgrupper anklager Polen for å føre folk tilbake over grensen til Hviterussland – noe demonstrantene understreket at kan føre til at folk fryser i hjel på grensen ved å vinke med bannere laget av varmebeskyttende tepper.

  Polen har erklært unntakstilstand ved grensen, og parlamentet har godkjent byggingen av en grensemur.

 • av NTB
  DEL
  Politiet vet hvor den siktede fikk tak i pil og buen

  Politiet begynner å få oversikt over hva Espen Andersen Bråthen foretok seg i dagene før Kongsberg-angrepet, og hvor han fikk tak i pil og buen som ble brukt.

  – Vi har oversikt over hvor han fikk tak i pil og buen, sier politiinspektør Per Thomas Omholt i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Politiet har bekreftet at pil og bue er ett av de tre våpnene som ble brukt under angrepet, der fem personer ble drept og tre skadd.

  Omholt sier at politiet vil vente med å gå ut i mediene med hvor Bråthen fikk tak i pil og buen som ble brukt.

  – Det er fordi vi må verifisere opplysningene for å være helt sikre, sier han.

  Les hele saken her.

 • av NTB
  DEL
  Uvær på Filippinene kostet minst 40 liv
  Den tropiske stormen Kompasu forårsaket store skader på Filippinene og kostet minst 40 menneskeliv. Foto: AP / NTB
  Den tropiske stormen Kompasu forårsaket store skader på Filippinene og kostet minst 40 menneskeliv. Foto: AP / NTB

  40 mennesker er bekreftet omkommet i flom og ras som følge av et kraftig uvær på Filippinene, og minst 18 er fortsatt savnet.

  7.400 hus ble ødelagt av den tropiske stormen Kompasu, som rammet den nordlige delen av landet hardest.

  Uværet forårsaket også store ødeleggelser på avlinger, og myndighetene anslår at det er gjort skader for rundt 540 millioner kroner.

 • av NTB
  DEL
  Hundrevis utsatt for pornosvindel

  Et hundretalls nordmenn har i helga blitt utsatt for utpressing. Svindlerne skal ha truet med å publisere pornografisk innhold av ofrene.

  I løpet av helgen har et hundretalls nordmenn fått en personlig SMS om at seksualisert innhold av dem er på avveie.

  – Svindlerne har tatt i bruk en metode vi ikke har sett før, der forsøket på utpressing oppleves mye mer personlig og skremmende enn tidligere, sier administrerende direktør i Norsk senter for informasjonssikring, NorSIS, Lars-Henrik Gundersen.

  Svindlerne opplyser å ha brukt webkameraet til ofrene for å filme dem. De ber om 14.000 kroner i løpet av 52 timer for å ikke dele videoen med venner, familie og kolleger. Men NorSIS sier man trygt kan ignorere hele meldingen.

  – Vårt råd er alltid å ignorere slike trusler. Ikke gå i dialog, da viser du at du er en mulig betaler og vil bli utsatt for ytterligere press, sier Gundersen.

 • av NTB
  DEL
  Atomsamtalene med Iran gjenopptas

  Iran gjenopptar torsdag atomsamtalene, som har vært innstilt siden juni, opplyser en talsmann.

  Samtalene med Storbritannia, Kina, Frankrike, Russland og Tyskland vil bli gjenopptatt i Brussel 21. oktober, opplyser den iranske parlamentarikeren Ahmad Alirezabeigui til nyhetsbyrået Fars.

  Alirezabeigui sa dette etter et møte med Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian.

  Iran innledet i april samtaler med de fem landene samt representanter for EU i april, med USA på sidelinjen.

  USA var med på å inngå atomavtalen med Ira i 2015, men tidligere president Donald Trump trakk landet fra avtalen i 2018 og gjeninnførte strenge sanksjoner mot landet.

  Iran har svart på dette ved å sette deler av avtalen til side, blant annet ved å anrike mer uran enn avtalen forutsetter.

  President Joe Biden ønsker å blåse nytt liv i atomavtalen, men forhandlingene har vist seg å være vanskelige.

 • av Per Magnus Nordrum Riseng
  DEL
  Paven fordømmer drapene i Kongsberg

  Under søndagens messe på St. Petersplassen fordømte Pave Frans onsdagens angrep i Kongsberg. Han fordømte også terrorangrepet i Afghanistan og drapet på den britiske toppolitikeren David Amess, skriver Reuters.

  Paven sa at han ba for ofrenes familier, og han oppfordret de skyldige til å "forlate voldens vei".

 • av NTB
  DEL
  Forsvarer grensegjerde. Nå vil Polen bygge mur.

  Polen forsvarer grensegjerdet som bygges mot Hviterussland og planlegger å erstatte det med en permanent mur.

  – Om det ikke var for gjerdet og det gode samarbeidet mellom soldater og grensevakter, ville vi ha hatt en migrasjonskrise som den i 2015, tvitrer forsvarsminister Mariusz Blaszczak.

  Polens regjering planlegger å erstatte piggtrådgjerdet med det de kaller en mer permanent sperring, men unngår å omtale det som en mur. Prislappen blir på nesten 3,5 milliarder kroner.

  Polen nasjonalforsamling vedtok nylig en lov som lar grensevaktene tvinge flyktninger og migranter uten innreisetillatelse tilbake.

  Loven innebærer at Polen kan unnlate å behandle asylsøknader fra personer som har krysset grensen ulovlig.

  Tusenvis av flyktninger og migranter, de fleste fra Midtøsten, har de siste månedene forsøkt å ta seg til Polen, Latvia og Litauen via Hviterussland.

  Mange bor nå i provisoriske teltleirer i ingenmannsland langs grensen. Polske myndigheter har stasjonert tusenvis av soldater og innført unntakstilstand. Hjelpeorganisasjoner og journalister nektes adgang til området.

 • av NTB
  DEL
  Flere søker asyl i Tyskland. Afghanere øker mest.
  Politifolk ved et mottakssenter for asylsøkere i Eisenhüttenstadt i Tyskland tidligere i måneden. Foto: DPA / AP / NTB
  Politifolk ved et mottakssenter for asylsøkere i Eisenhüttenstadt i Tyskland tidligere i måneden. Foto: DPA / AP / NTB

  Antallet som søker asyl i Tyskland har i år økt med 35,2 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall fra myndighetene.

  I årets første ni måneder var det 100.278 som søkte asyl i Tyskland, ifølge Det føderale kontoret for migrasjon og flyktninger (Bamf).

  Dette var langt flere enn i samme periode i fjor, da koronapandemien gjorde at mange land stengte grensene og flytrafikken stanset opp. Antallet som søkte asyl i Tyskland falt jevnt i årene 2016 til 2020.

  Hver femte asylsøker, 19,5 prosent, var mindreårig, viser tallene fra Bamf.

  De fleste som har søkt om asyl i Tyskland i år, er krigsflyktninger fra Syria. 40.472 syrere har søkt asyl, en økning på 57,1 prosent fra samme periode i fjor.

  15.045 afghanere har også søkt asyl, en økning på 138 prosent, og 8531 irakere har søkt asyl, en økning på 22,2 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Nobelpriser går som oftest til eldre, hvite menn
  Nobelprisene innen naturvitenskapelige fag går som oftest til eldre, hvite menn fra prestisjetunge universiteter i USA og Europa. Blant årets vinnere, som Kungliga Vetenskapsakademiens (KVA) i Sverige kunngjorde tidligere i måneden, er det tolv menn og én kvinne. Foto: TT / NTB
  Nobelprisene innen naturvitenskapelige fag går som oftest til eldre, hvite menn fra prestisjetunge universiteter i USA og Europa. Blant årets vinnere, som Kungliga Vetenskapsakademiens (KVA) i Sverige kunngjorde tidligere i måneden, er det tolv menn og én kvinne. Foto: TT / NTB

  Under fem prosent av de vitenskapelige nobelprisene har siden 1901 gått til kvinner. Blant årets prisvinnere er det tolv menn og én kvinne.

  Nobelprisene i fysikk, kjemi og medisin går tradisjonelt til eldre, hvite menn som er tilknyttet prestisjefylte universiteter i USA eller Europa, viser statistikken.

  Siden 1901 har kun 59 kvinner blitt tildelt en av de vitenskapelige prisene, konstaterer Nils Hansson, forsker på medisinsk historie og etikk. Han leder et forskningsprosjekt som ser på hvorfor kvinner får så få vitenskapelige priser, blant dem nobelpriser.

  Årets vinnere er «nesten som en karikatur» på hvem som får slike priser, sier Hansson.

  – Det er et skjevt bilde av vitenskapen som blir fremstilt, når det nesten hver eneste gang er eldre, hvite menn fra USA og Europa som får disse anerkjennelsene, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Iran: Forhindret kapring av oljetankere

  Et iransk marinefartøy stanset lørdag et forsøk på å kapre to iranske oljetankere i Adenbukta utenfor kysten av Jemen.

  – Kommandosoldater fra marinen lyktes lørdag morgen med å slå tilbake piratangrepet mot en iransk konvoi i Adenbukta, sier den iranske marinens øverstkommanderende, admiral Ahahram Irani, til det statlige nyhetsbyrået Irna.

  Statlig iransk TV meldte lørdag at kaprerne kom i fem hurtiggående småbåter og hadde avansert utstyr.

  Alborz har patruljert internasjonal farvann siden august, for å beskytte iranske fartøy.

 • av NTB
  DEL
  Dobbeldrapsdømt døde i fengselet

  Den 55 år gamle mannen som sonet en forvaringsdom for å ha drept to naboer på Kvaløya i 2014, døde i fengselet i september.

  Mannen ble i 2016 dømt til 21 års forvaring og sonet dommen på Ila landsfengsel. Han døde i fengselet sent i september.

  – Det medfører riktighet at den innsatte dessverre har avgått ved døden. Kriminalomsorgen ble informert om dødsfallet av helsevesenet. Ut over dette finner vi det, av hensyn til lovpålagt taushetsplikt, ikke naturlig å kommentere saken videre, opplyser Tonje Sandal, leder ved straffegjennomføringsseksjon ved Ila fengsel, til avisa Nordlys.

  Mannen ble dømt for å ha drept Hermod Magne Steinsund og Stein Håvard Larsen i Tromsø i september 2014. Larsen ble aldri funnet, men 55-åringen ble dømt for begge drapene.

 • av NTB
  DEL
  To pågrepet etter knivstikking på Furuset

  To menn under 20 år ble pågrepet natt til søndag etter at en mann i 20-årene ble knivstukket på Furuset i Oslo lørdag kveld.

  – Vi dro til stedet med betydelige ressurser og fant en mann med stikkskader like ved T-bane-stasjonen, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

  Mannen som er skadd, ble tatt hånd om av helsepersonell på stedet og deretter kjørt til sykehus. Han er i 20-årene og er ikke alvorlig skadd.

  Alle de involverte er kjent av politiet fra før.