Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Merkel: Problematisk at Trump kastes ut av Twitter
11. januar kl 14:32av Hans Marius Tonstad
DEL

Ytringsfriheten bør ikke bestemmes av sjefer i nettselskaper, mener Angela Merkel, som synes det er problematisk at Donald Trump stenges ute fra sosiale medier.

– Ytringsfriheten er en grunnleggende rettighet. Den kan innskrenkes, men det må skje med hjemmel i lover og ikke bestemmes av sjefene i nettplattformer, sier den tyske forbundskanslerens talsmann Steffen Seibert.

– Med det utgangspunktet synes statsministeren det er problematisk at presidentens kontoer er permanent sperret, sier han.

Seibert sier løgn og oppfordring til vold også er «svært problematisk», men at det må være opp til staten å regulere dette. Han støtter samtidig merking av falske påstander i sosiale medier.

(©NTB)

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Mann med gravemaskin angrep bil i Tønsberg

  En mann i 40-årene brukte gravemaskin da han gikk til angrep på bilen til en mann i 50-årene. Bilføreren ble lettere skadet.

  Hendelsen fant sted i Tønsberg sent søndag kveld, og politiet fikk beskjed om gravemaskinangrepet klokken 22.42, opplyser Sørøst politidistrikt på Twitter.

  Gravemaskinføreren brukte kloen på gravemaskinen og løftet fornærmedes bil opp i luften mens bilføreren satt inni.

  Ifølge politiet var bakgrunnen for hendelsen en konflikt i forbindelse med et konkursoppgjør.

 • av NTB
  DEL
  Barn fant bag med stort pengebeløp i Tromsø

  En større pengesum ble funnet i en pose utenfor en butikk i Elverhøy i Tromsø søndag kveld. Det kan dreie seg om mellom 40.000 og 50.000 kroner i kontanter.

  Det var en gruppe med barn i åtteårsalderen som fant bagen og løp hjem til foreldrene sine for å fortelle om funnet, skriver Nordlys.

  Pengene, en bunke med 500- og 1.000-lapper, lå i en zip-lock-pose i bagen.

  Operasjonsleder Beate Helberg i Troms politidistrikt sier til avisen at de ikke har mange opplysninger å gi om saken, men at politiet har gjort undersøkelser på stedet og fortsetter etterforskningen videre.

 • av NTB
  DEL
  Mann til sykehus etter ulykke med ATV i Drangedal

  En mann i 50-årene er kjørt til sykehus med skader etter en ulykke med en ATV på Sandvansmoen i Drangedal i Telemark.

  Politiet ble varslet om ulykken klokken 21.17 søndag kveld. Meldingen gikk ut på at en person var fastklemt. Skadeomfanget er ukjent, men mannen var våken da nødetatene kom seg frem til ulykkesstedet.

  Luftambulanse ble tilkalt til stedet, mens mannen fikk behandling av helsepersonell på bakken.

  – En person er kjørt til sykehus med ukjent skadeomfang. Ingen mistanke om ruspåvirket kjøring. Pasienten er en mann i 50-åra fra Agder, melder Sørøst politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  Blinken er fremme i Danmark
  USAs utenriksminister Antony Blinken på Andrews Air Force Base søndag, på vei til flyet før avgang til Danmark. Foto: Saul Loeb / AP / NTB
  USAs utenriksminister Antony Blinken på Andrews Air Force Base søndag, på vei til flyet før avgang til Danmark. Foto: Saul Loeb / AP / NTB

  USAs utenriksminister Antony Blinken landet i København søndag kveld. Han skal mandag ha møter med medlemmer av den danske regjeringen.

  Arktis og klimaendringer vil trolig bli viktige temaer i samtalene.

  Ifølge avisen Berlingske kan imidlertid møtet også være en del av forberedelsene til et toppmøte mellom USAs president Joe Biden og Russlands president Vladimir Putin i sommer.

  Det er første gang Danmark har besøk av et medlem av president Joe Bidens regjering.

 • av NTB
  DEL
  Tre pågrepet etter at politiet ble truet med balltre i Steinkjer

  Tre menn er satt i arresten i Trøndelag etter at de søndag kveld truet politiet i Steinkjer med balltre.

  Det var under en ransaking av en bolig i Steinkjer søndag kveld at en mann truet politipatruljen med et balltre, skriver Adresseavisen. Politiet oppfattet situasjonen som såpass truende at de trakk våpen mot ham.

  – Patruljen valgte så å ta opp våpenet og truet med det for å få vedkommende til å legge fra seg balltreet, forklarer operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt.

  Hun sier at patruljen raskt fikk kontroll på situasjonen. Tre menn, to i 20-årene og en i slutten av 30-årene, ble pågrepet og satt i arresten etter hendelsen. Alle er godt kjent av politiet fra andre forhold.

  Politiet er for tiden midlertidig bevæpnet med bakgrunn i den gjeldende trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

 • av NTB
  DEL
  260 sårede palestinere evakuert til Egypt

  Over 260 sårede palestinere ble søndag evakuert fra Gazastripen til Egypt, der de skal få behandling.

  Det opplyser kilder i helsevesenet og grensemyndighetene. Tre kolonner med totalt 263 sårede passerte grenseovergangen Rafah og inn i Sinai nord i Egypt.

  Egypts Røde Halvmåne skriver på sin Facebook-side at medisinske kriseteam er sendt for å hjelpe til med transporten.

  President Abdel Fattah al-Sisi har gitt lokale myndigheter beskjed om å åpne egyptiske sykehus for å ta imot sårede fra Gazastripen, ifølge meldinger i statlige egyptiske medier.

  Israel håndhevet en blokade av Gazastripen siden den islamistiske Hamas-bevegelsen tok kontrollen over området i 2007. Rafah er den eneste veien til verden utenfor som ikke kontrolleres av Israel.

 • av NTB
  DEL
  Savnet mann i Steigen funnet i live

  Den eldre mannen det er blitt søkt etter i Steigen i Nordland søndag, er funnet i live. Han ble funnet av et redningshelikopter og overtatt av helsevesenet.

  Politiet i Nordland takker alle som bidro for en meget vellykket aksjon.

  Mannen ble sist sett fredag. Redningshelikoptre fra Bodø ble satt inn i søket, skrev politiet på Twitter.

  – Han bor alene og det er pårørende som skulle se til ham i dag. Den siste sikre observasjonen er at naboer så ham fredag, sier operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt til VG.

  Røde Kors, Norske redningshunder og Norsk Folkehjelp ble kalt inn. Søket foregikk i området ved Nordfold.

 • av NTB
  DEL
  To nye hus har rast ned i skredgropa i Gjerdrum

  NVE opplyser at to nye hus har rast ned i skredgropa i Gjerdrum.

  – Vi fikk melding fra Gjerdrum kommune søndag formiddag om at to boliger har rast ned. Det er en forventet utvikling og noe vi har tatt høyde for, sier regionsleder Toril Hofshagen i NVE til Romerikes Blad.

  Hun sier videre at det er bratte skråninger inne i skredområdet, og at det fremdeles er en risiko for at mer kan rase ned og skli ut i gropa der det er bratte skredkanter.

  – Vi jobber med å lage en anleggsvei i området. Dette arbeidet vil fortsette fra og med 18. mai, legger Hofshagen til.

  Hun sier også at beboere i området ikke trenger å bekymre seg for at det skal gå et nytt skred der de bor.

  I etterkant av skredet som gikk i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor, har det vært flere bygninger som har rast ned i gropa.

  Gjerdrum kommune har inngått en avtale med Norsk Saneringsservice om opprydding av bygg, biler og avfall i skredområdet på Ask. Det er dette selskapet som skal rydde restene av de to nye boligene som raste ned søndag.

 • av NTB
  DEL
  Moxnes mener regjeringen brøt grunnloven
  Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen brøt grunnloven, for deretter å prøve å skjule det for Stortinget.

  Ifølge Nettavisen informerte ikke statsminister Erna Solberg (H) Stortinget da hun signerte den såkalte JPA-avtalen i mars i fjor. I koronakommisjonens rapport kommer det fram at dette brøt med grunnloven.

  Rammeavtalen gjelder norsk deltakelse i et EU-initiativ (JPA) for felles anskaffelse av legemidler, medisinsk utstyr og verneutstyr.

  I saker som er av «særlig stor viktighet» må Stortinget samtykke til at regjeringen inngår avtaler eller traktater. Regjeringsadvokaten har slått fast at JPA er en slik sak.

  – Dette er nok et ostehøvelkutt i norsk selvstendighet fra høyreregjeringen, der makt gradvis overføres til EU, mener Moxnes.

  I et skriftlig svar til Stortinget gjør helseminister Bent Høie (H) oppmerksom på at Stortinget ikke kan informeres i uformelle fora slik som i møtene i Stortingets koronautvalg.

  I svaret unnskylder han regjeringen med at det i starten av pandemien «hastet å få på plass tilslutning til JPA».

 • av NTB
  DEL
  Flere skadet i bilangrep i Øst-Jerusalem
  Israelsk politi sperrer av et område i Øst-Jerusalem der flere mennesker ble skadd i det som framstår som et bilangrep. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB
  Israelsk politi sperrer av et område i Øst-Jerusalem der flere mennesker ble skadd i det som framstår som et bilangrep. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

  Flere mennesker, blant dem fire politifolk, ble skadet i det som fremstår som et bilangrep i Sheikh Jarrah-nabolaget i Øst-Jerusalem søndag.

  Mannen som kjørte bilen, ble skutt av politiet etter påkjørselen, sier polititalsmann Mickey Rosenfeld.

  Sheikh Jarrah har i ukevis vært åsted for en hissig konflikt mellom israelere som hevder at boliger er deres, og palestinske familier som risikerer å kastes ut av boligen der de har bodd i generasjoner.

 • av NTB
  DEL
  Politiet frigir navn i drapssak i Trondheim
  Det er uvisst når det blir fengslingsmøte for mannen i 50-årene. Mannen ble pågrepet etter at politiet fant en mann død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
  Det er uvisst når det blir fengslingsmøte for mannen i 50-årene. Mannen ble pågrepet etter at politiet fant en mann død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

  Det er fortsatt usikkert hvilken dag det blir fengslingsmøte for mannen i 50-årene som er siktet for drapet i Trondheim lørdag. Den drepte er nå identifisert.

  – Obduksjon ble gjennomført i går, og den foreløpige obduksjonsrapporten har gitt politiet informasjon som er viktig for den videre etterforskningen. Av hensyn til etterforskningen ønsker vi ikke å gi ytterligere opplysninger, sier Hans Vang, påtaleansvarlig i saken ved Trøndelag politidistrikt.

  Den avdøde er 56 år gamle Stig Ola Westgård.

  Det blir ikke noe fengslingsmøte søndag, opplyser politiet.

  – Det er per nå ikke avklart om det blir fengslingsmøte mandag, sier hans forsvarer, advokat Kolbjørn Lium til NTB.

  Han snakket med siktede søndag, men ønsker ikke å kommentere noe ytterligere om samtalen.

  Det ble gjort forsøk på å avhøre den siktede, men på grunn av hans helsesituasjon har det foreløpig ikke latt seg gjennomføre.

  Politiet fikk melding klokka 8.14 lørdag fra helsepersonell om at en død person var funnet i en leilighet på Lademoen i Trondheim. Mannen ble pågrepet på stedet da politiet kom fram.

 • av NTB
  DEL
  Guterres krever stans i kampene i Midtøsten
  FNs generalsekretær António Guterres advarer mot at konflikten mellom Israel og Gaza kan spre seg i hele regionen. Foto: Maxim Shemetov / AP / NTB
  FNs generalsekretær António Guterres advarer mot at konflikten mellom Israel og Gaza kan spre seg i hele regionen. Foto: Maxim Shemetov / AP / NTB

  FNs generalsekretær António Guterres tryglet om umiddelbar stans i krigen mellom Israel og Gaza da han talte til FNs sikkerhetsråd søndag.

  – Kampene må stanse. De må stanse umiddelbart, sa Guterres og kalte volden som har kostet nesten 200 mennesker livet den siste uka, fullstendig avskyelig.

  – Dette har potensial til å utløse en regional sikkerhets- og humanitær krise som blir umulig å avgrense, og som bare vil føre til mer ekstremisme, ikke bare i det okkuperte Palestina og i Israel, men i hele regionen, sa han.

  Guterres fordømte de nye angrepene søndag som kostet minst 40 palestinere livet, det høyeste dødstallet siden krigen brøt ut, og han gjentok kritikken av Israel for lørdagens angrep på kontorene til to store medieselskaper, AP og Al Jazeera.

  – Journalister må få gjøre jobben sin fri for frykt og trakassering. Raseringen av kontorene i Gaza er uhyre bekymringsfullt, sa han.

  I sin appell til Sikkerhetsrådet og begge parter gjorde han det klart at både raketter og granater på den ene siden og fly- og artilleriangrep på den andre siden må stoppe.

  Han uttrykte også sterk bekymring for framveksten av jødiske ekstremistbevegelser som med sine forsøk på å jage palestinere ut av Øst-Jerusalem bidro til å utløse krisen.

  – Ledere på alle sider har et ansvar for å bremse opphissende retorikk og roe ned spenningen, understreket han.

 • av NTB
  DEL
  Dødstallet stiger etter israelsk angrep mot sentrum i Gaza
  Palestinske redningsarbeidere leter etter overlevende i ruinene av en bygning som ble ødelagt i et israelsk luftangrep søndag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB
  Palestinske redningsarbeidere leter etter overlevende i ruinene av en bygning som ble ødelagt i et israelsk luftangrep søndag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

  Palestinske helsemyndigheter sier minst 42 personer ble drept i et voldsomt israelsk angrep mot en sentrumsgate i Gaza søndag. Tre bygninger raste sammen.

  Dette skal være det dødeligste enkeltangrepet mot mål i Gaza siden harde kamper mellom Hamas og Israel brøt ut for nesten en uke siden.

  Luftangrepet rammet en sentrumsgate med boligblokker og butikker like etter midnatt, og pågikk i fem minutter. To bygninger like ved siden av hverandre kollapset, det samme gjorde en tredje bygning 50 meter lenger nede i gaten.

  Ifølge helsemyndighetene i Gaza er det ti barn blant de drepte, og mer enn 50 personer er såret.

 • av NTB
  DEL
  Personbil og lastebil kolliderte på Jæren

  En personbil og en lastebil har kollidert ved riksvei 44 i Hå på Jæren. Politiet betegner ulykken som alvorlig og har stengt veien på ulykkesstedet.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 15.55 søndag ettermiddag. En personbil og en lastebil hadde kollidert ved Vigreskogen ved krysset mellom Håveien og riksvei 44 Nordsjøveien på Vigre.

  Alle nødetatene rykket til ulykkesstedet.

  – Framstår som et alvorlig uhell. Veien er stengt, melder Sørvest politidistrikt.

  I en oppdatering klokken 16.39 skriver politiet at veien vil bli stengt i lang tid.

  – Veien vil bli stengt i lang tid fremover. Ulykkesgruppen er varslet og vil bistå politiet på stedet. Antall involverte, kjønn og skadeomfanget vil det ikke bli opplyst om på dette tidspunkt, opplyser politiet i oppdateringen.

  Også Veitrafikksentralen Vest har varslet at veien vil bli langvarig stengt, og anbefaler omkjøring via fylkesveier i området.

 • av Robert Veiåker Johansen
  DEL
  Eurovision: Islands delegasjon i karantene

  Svenske Aftonbladet melder om enda et koronatilfelle i Eurovision: Denne gangen er det Islands delegasjon i Rotterdam det handler om.

  En person i har testet positivt for korona, derfor er hele reisefølget - inkludert artisten Daði Freyr - i karantene.

  Polen led samme skjebne tidligere i uken.

 • av NTB
  DEL
  Søreide om Israel og Palestina: – Uakseptable lidelser
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Torstein Bøe / NTB
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Torstein Bøe / NTB

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer angrepene på sivile i Israel og på Gaza og viser til behovet for et tydelig budskap fra Sikkerhetsrådet.

  – Jeg er glad for at det har lyktes å samle FNs sikkerhetsråd til møte i dag for å diskutere den alvorlige situasjonen, sier Søreide i en uttalelse.

  Hun viser til at dette blir det tredje møtet i rådet på en uke, og at Norge har vært med på å ta initiativ til alle tre møtene. Møtet skal finne sted klokken 16 søndag norsk tid.

  – Det er nødvendig med et klart budskap fra Sikkerhetsrådet som legger press på alle parter for å stanse voldshandlingene umiddelbart. Vi vil fortsette å samarbeide med alle rådsmedlemmene for å kunne enes om dette, sier Søreide.

  – Konflikten i og rundt Gaza intensiveres og sivilbefolkningene på begges sider påføres uakseptable lidelser, sier hun.

  Utenriksministeren uttrykker også bekymring for at ytterliggående krefter på begge sider over tid har fått for stort spillerom.

  – Jeg gjentar min oppfordring til alle politiske, religiøse og lokalsamfunnsledere om å umiddelbart stoppe alle voldshandlinger, gjenopprette trygghet for alle innbyggere og sikre respekt for hverandres rettigheter, sier Søreide.

 • av NTB
  DEL
  Israels forsvar: 3.000 raketter avfyrt fra Gaza
  En brannmann slukker en buss i Tel Aviv som ble truffet av en rakett sendt fra Gazastripen. Foto: Avshalom Sassoni / AP / NTB
  En brannmann slukker en buss i Tel Aviv som ble truffet av en rakett sendt fra Gazastripen. Foto: Avshalom Sassoni / AP / NTB

  Rundt 3.000 raketter har denne uken blitt avfyrt fra Hamas-kontrollerte Gazastripen mot Israel, ifølge det israelske forsvaret (IDF).

  – Hamas har gjennomført veldig intense angrep med tanke på bruk av ild, sier talsperson Ori Gordin i det israelske forsvaret på en pressekonferanse.

  Til sammen har minst 174 mennesker mistet livet siden luftangrepene startet tidligere denne uken, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen. Blant de drepte er 47 barn. På israelsk side har åtte personer blitt drept, ifølge AFP. En fem år gammel gutt er blant de drepte i Israel.

 • av NTB
  DEL
  Sivil forsvarsstyrke i Myanmar sier seks opprørere er drept av militæret

  Seks opprørere har blitt drept i Myanmar etter kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker, ifølge en sivil forsvarsstyrke.

  Det har vært enorme demonstrasjoner i Myanmar etter statskuppet 1. februar i år. Landets sikkerhetsstyrker har slått knallhardt ned på protestene.

  Motstandere av militærjuntaen har flere steder satt opp sivile forsvarsstyrker, og i delstaten Chin har det vært kamper med sikkerhetsstyrkene. Seks personer har blitt drept etter kampene de siste dagene, opplyser den sivile forsvarsstyrken i Chin.

  En talsperson har også opplyst til AFP at minst ti har blitt såret den siste uken.

 • av NTB
  DEL
  Tilstanden stabil for mann som ble knivstukket på Tøyen i Oslo

  En mann er siktet for drapsforsøk etter at en mann ble funnet knivstukket på Tøyen i Oslo lørdag. Tilstanden til den skadde er stabil, ifølge politiet.

  – Personen som er på Ullevål sykehus, er nå alvorlig skadd, men stabil, opplyser krimvaktsleder Astrid Hasselgård ved krimvakta i Oslo til Avisa Oslo lørdag kveld.

  Det var tidlig lørdag morgen at politiet rykket ut til Tøyen i Oslo. Kort tid senere ble en mann i 30-årene pågrepet, siktet for drapsforsøk. En del andre involverte ble anholdt.

  Til NTB bekrefter kriminalvaktleder Mona Nordby søndag formiddag at politiet begynte å avhøre den siktede lørdag kveld. De jobber videre med avhørene de neste dagene.

  Politiet har også sikret seg video fra overvåkingskameraer og snakket med vitner. Hasselgård sier de opplever at de har grei oversikt per nå, og har mye materiale å gå gjennom.

 • av NTB
  DEL
  EUs utenriksministere i hastemøte om Israel-Palestina neste uke
  EUs utenrikssjef Josep Borrell skal avholde hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
  EUs utenrikssjef Josep Borrell skal avholde hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

  EUs utenriksministre skal tirsdag neste uke avholde et hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen, opplyser EUs utenrikssjef Josep Borrell.

  – Vi skal koordinere og diskutere hvordan EU på best mulig vis kan bidra til å stanse volden, skriver Borrell på Twitter søndag.

  Siden mandag har Hamas og andre militsgrupper avfyrt rundt 2.000 raketter inn i Israel. Israel har gjennomført hundrevis av luftangrep, inkludert lørdagens angrep som rammet et bygg der en flere internasjonale medier holder til.