Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Airbnb kansellerer bestillinger i Washington
13. januar kl 17:15av NTB
DEL
Airbnb kansellerer alle reservasjoner i Washington neste uke. Foto: Eric Risberg/AP/NTB
Airbnb kansellerer alle reservasjoner i Washington neste uke. Foto: Eric Risberg/AP/NTB

Utleieselskapet Airbnb kansellerer alle reservasjoner i den amerikanske hovedstaden neste uke når Joe Biden tas i ed som president.

Etter kongressopprøret 6. januar har lokale og føderale myndigheter oppfordret folk til å holde seg unna hovedstaden i forbindelse med seremonien 20. januar.

På bakgrunn av den oppfordringen har Airbnb besluttet å kansellere alle reservasjoner i hovedstadsområdet neste uke, varsler selskapet.

Airbnb skriver at alle som har reservasjoner, vil få refundert sine utgifter, og at selskapet også vil betale utleierne det de skulle tjene på oppholdene som nå kanselleres.

Flere personer som var knyttet til opprøret i Washington, er også blitt kastet ut fra Airbnb og vil ikke få anledning til verken å leie eller leie ut i framtiden.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Hans Marius Tonstad
  DEL
  Helikopter søker etter bilfører som stakk av i Hol

  Et politihelikopter er satt inn i søket etter en bilfører som stakk av fra stedet etter en trafikkulykke i Hol i Hallingdal tirsdag ettermiddag.

  – Ambulanse og brannvesenet var der, men han stakk av fra dem til fots, sier operasjonsleder Ottar Steinstø ved Sørøst politidistrikt til NTB.

  Det er uvisst om mannen ble skadet i hendelsen.

  – Han klarte å gå, men vi vet ikke om han har indre skader, sier Steinstø.

  Operasjonslederen sier at dette er noe som skjer relativt jevnlig.

  – Det er ikke et ukjent fenomen, sier han.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  To menn tiltalt for gruppevoldtekt av mann

  To menn er tiltalt for å ha voldtatt en mann i Oslo i juni i fjor.

  Ifølge tiltalen sov fornærmede og var ute av stand til å motsette seg handlingene. De tiltalte er samboere, skriver Avisa Oslo.

  Advokat Henrik Bliksrud, som er forsvarer for én tiltalt, sier at klienten avviser anklagene.

  – Standpunktet han har gitt uttrykk for til politiet hele tiden, er at han ikke erkjenner straffskyld, sier Bliksrud.

  Saken kommer opp for Oslo tingrett 9. til 11. november.

 • av NTB
  DEL
  Døde skilpadder driver i land etter skipsbrann ved Sri Lanka
  Rundt hundre døde skilpadder har drevet i land med skader etter skipsbrannen utenfor Sri Lanka.
  Rundt hundre døde skilpadder har drevet i land med skader etter skipsbrannen utenfor Sri Lanka. Foto: Eranga Jayawardena, AP / NTB

  Nesten hundre skilpadder, titalls delfiner og en blåhval er skyllet i land – døde og med skader – etter at et containerskip brant utenfor Sri Lanka.

  Økologer mener de døde dyrene kan kobles til brannen på skipet X-Press Pearl fra Singapore, som brant i tolv dager. Det gikk bare noen få dager fra brannen startet 20. mai til døde dyr begynte å drive inn mot land.

  Skilpaddene har skader på skallene og i strupen. Flere frykter nå en katastrofe for dyrelivet i havet.

  – Foreløpig kan vi si at dyrene har dødd av to forskjellige årsaker – den ene er brannskader som skyldes varmeutviklingen, og den andre er kjemikalier, sier Anil Jasinghe i Sri Lankas miljødepartement.

  En lastedokument Associated Press har fått innsyn i, viser at det var farlig gods i 81 av de nesten 1500 containerne om bord på skipet.

 • av NTB
  DEL
  25.000 nordmenn vil stanse handelsavtale med Brasil
  Storfe gresser på et avskoget område av Amazonasregnskogen i delstaten Pará i Brasil i 2020.
  Storfe gresser på et avskoget område av Amazonasregnskogen i delstaten Pará i Brasil i 2020. Foto: Andre Penner, AP / NTB

  Greenpeace overleverte tirsdag nær 25.000 underskrifter til næringsminister Iselin Nybø (V) med krav om at handelsavtalen mellom Norge og Brasil stoppes.

  Underskriftskampanjen krever at Norge stanser frihandelsavtalen mellom Efta-landene og Norge på den ene siden, og Mercosur-landene og Brasil på den andre siden, inntil avskogingen i Amazonas er under kontroll, skriver Vårt Land.

  – Branner og avskoging gjør at vi mister regnskogen bit for bit. Handelsavtalen må stoppes hvis vi skal redde regnskogen. Mer handel i denne situasjonen er bensin på bålet, sa Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, til næringsministeren da underskriftene ble overlevert.

  I mai ble 1,2 millioner dekar regnskog hugd ned i Brasil, ifølge romforskningsinstituttet INPE. De har aldri tidligere registrert større avskoging i mai. Sammenlignet med samme måned i fjor, økte avskogingen med 41 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Olemic Thommessen blir styreleder
  Tidligere stortingspresident Olemic Thommessen er valgt til ny styreleder for stiftelsen Norsk Folkemuseum. Her er han fotografert under den høytidelige åpningen av Stortinget i 2018. Foto: Berit Roald / NTB
  Tidligere stortingspresident Olemic Thommessen er valgt til ny styreleder for stiftelsen Norsk Folkemuseum. Her er han fotografert under den høytidelige åpningen av Stortinget i 2018. Foto: Berit Roald / NTB

  Tidligere stortingspresident Olemic Thommessen er valgt til ny styreleder for stiftelsen Norsk Folkemuseum. Endringen trer i kraft fra 1. juli.

  – Olemic Thommessen har lang erfaring fra både politikken og kulturlivet. Jeg er svært glad for at han har takket ja til å lede styret for Norsk Folkemuseum de neste årene, sier kulturminister Abid Raja (V).

  Terje Breivik og Christina Hætta er valgt til nye styremedlemmer og Lisa Dunfjeld-Aagård er nytt varamedlem. Rina Sunder er gjenvalgt som styremedlem og Dag Rorgermoen er gjenvalgt som varamedlem.

 • av NTB
  DEL
  Over 400 millioner til nye ideer

  Tirsdag fikk nye innovasjonsprosjekter tildeling da Forskningsrådet delte ut ytterligere 411,6 millioner kroner. Blant prosjektene som er gitt støtte, er forskning på selvkjørende nullutslippspassasjerferjer, selektiv avl på krepsdyr, varmesøkende kameraer og nye former for hurtig smittetesting.

  – Det er viktig for Venstre å fortsette og støtte opp om både nyskaping i oppstartsselskaper og etablerte bedrifter, sier kunnskapsminister Guri Melby (V) i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

  Det er bare to uker siden sist 287 millioner kroner ble delt ut til 27 andre prosjekter. I alt skal Forskningsrådet dele ut 1,35 milliarder kroner til innovasjonsprosjekter i 2021.

 • av NTB
  DEL
  Forslag til redusert trygd mot arbeidsinntekt sendt på høring
  Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender fire forslag til redusert trygd for arbeidsinntekt på høring.
  Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sender fire forslag til redusert trygd for arbeidsinntekt på høring. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

  Arbeids- og sosialdepartementet har sendt på høring et forslag om fire ulike modeller for reduksjon av uføretrygd og uførepensjon mot arbeidsinntekt.

  De fire modellene er: Å beholde dagens regler, halv reduksjon av trygd dersom man tjener opptil 1 G, halv reduksjon opptil 1,2 G, og fribeløp på 0,1 G og halv reduksjon opptil 1,2 G.

  I dag kan man ha en inntekt på inntil 0,4 G eller om lag 42.500 kroner uten at det for konsekvenser for utbetalingen av uføretrygd.

  Det regjeringsoppnevnte sysselsettingsutvalget pekte i sin utredning på at dette fribeløpet kan være en psykologisk barriere som fører til at uføre tilpasser sin inntekt tett opp mot fribeløpet, selv om helsesituasjonen deres kunne ha gjort det mulig å arbeide mer.

  Høringsfristen er 1. september.

 • av NTB
  DEL
  EU åpner monopolsak mot Google
  EU vil se om Google bruker sin markedsmakt på bekostning av andre aktører i nettreklamemarkedet.
  EU vil se om Google bruker sin markedsmakt på bekostning av andre aktører i nettreklamemarkedet. Foto: Charles Platiau, Reuters / NTB

  EU-kommisjonen sier tirsdag at den har startet en formell etterforskning for å avklare om Google bryter unionens konkurranseregler og fremmer sin egen nettannonseteknologi på bekostning av andre publisister, annonsører og tjenester.

  Kommisjonen sier de ser spesielt på om Google begrenser andre tilbyderes adgang til å anvende brukerdata i forbindelse med annonser på nettsider og i apper.

  Både EU og flere land har den siste tiden åpnet sak mot flere IT-giganter for å se om de misbruker sin dominerende markedsposisjon eller utnytter markedsmakt på tvers av sektorer.

 • av NTB
  DEL
  Franske ledere tiltalt for å bistått Gaddafi med overvåking

  Fire ledere i to franske selskaper er tiltalt for å ha bistått Libyas tidligere leder Muammar Gaddafi med å spionere på opposisjonelle.

  Den tidligere lederen for selskapet Amesys, Philippe Vannier, er tiltalt for «medvirkning til tortur-handlinger», opplyser International Federation of Human Rights (FIDH). Dette bekreftes av kilder i det franske rettsvesenet.

  Sjefen for Nexa Technologies, Olivier Bohbot, er tiltalt for «medvirkning til tortur-handlinger og tvungne forsvinninger». Det samme er to andre ledere i selskapet.

  Salget til Libya fant sted i 2007, da landets mangeårige leder Muammar Gaddafi fortsatt satt ved makten. Dette bekreftes av Amesys, som påpeker at Gaddafi samme år var gjest hos Frankrikes daværende president Nicolas Sarkozy i Paris.

  Etter at Gaddafi ble styrtet og drept i 2011, gikk flere ofre for overvåking sammen om et gruppesøksmål mot de to franske selskapene.

 • av NTB
  DEL
  Viktig del av vikingskip hevet i Halden
  De første delene av kjølen til Gjellestadskipet ble tirsdag hevet opp av jorden. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) var til stede.
  De første delene av kjølen til Gjellestadskipet ble tirsdag hevet opp av jorden. Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) var til stede. Foto: Hege Skalleberg Gjerde, KLD / NTB

  Tirsdag ble de første delene av kjølen på vikingskipet på Gjellestad i Halden løftet opp av jorden, etter et år med utgravinger.

  Utgravingen, som er den første av et vikingskip i Norge på over 100 år, startet 26. juni i fjor etter at det i 2018 ble oppdaget en skipsform under bakken.

  – Selv om det ikke er så mye fysisk igjen av skipet, så kan vi si ganske mye om skipskonstruksjonen, sier utgravningsleder Camilla Cecilie Wenn fra Kulturhistorisk museum til NRK.

  Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) var til stede da de viktige delene ble løftet opp fra jorden. Han sier funnet av Gjellestadskipet er av enestående nasjonal og internasjonal betydning.

  – Jeg er imponert over det arbeidet som arkeologene har gjort med å dokumentere funnet. Dette vil bidra til ny og spennende forskning i lang tid fremover, sier Rotevatn.

 • av NTB
  DEL
  EU-domstol: Youtube har ikke ansvar for ulovlige videoer
  EU-domstolen sier YouTube i utgangspunktet ikke har ansvaret dersom brukerne bryter opphavsretten.
  EU-domstolen sier YouTube i utgangspunktet ikke har ansvaret dersom brukerne bryter opphavsretten. Foto: Gorm Kallestad, NTB

  Youtube og andre nettplattformer kan i utgangspunktet ikke holdes ansvarlig når brukerne laster opp videoer som bryter opphavsretten, fastslår EU-domstolen.

  I henhold til rettsutviklingen i EU driver plattformene i prinsippet ikke overføring til allmennheten av opphavsrettslig beskyttet materiale som legges ut av brukerne, heter det i en kjennelse fra EU-domstolen tirsdag.

  Samtidig presiserer domstolen at nettselskapene likevel kan holdes ansvarlig dersom de aktivt bidrar til å gjøre innholdet tilgjengelig – ut over å stille opp med selve plattformen.

  Kjennelsen kommer etter en gjennomgang av to saker. I en av dem har musikkprodusent Frank Peterson saksøkt nettvideotjenesten. Han sier musikk han har produsert, blant annet en juleplate med Sarah Brightman, er lagt ut ulovlig.

 • av NTB
  DEL
  Foreslår 25-års aldersgrense for e-sigaretter
  Helsedepartementet ønsker å innføre 25-års aldersgrense for e-sigaretter.
  Helsedepartementet ønsker å innføre 25-års aldersgrense for e-sigaretter. Foto: Berit Roald, NTB

  Helsedepartementet ønsker å innføre 25-års aldersgrense for e-sigaretter.

  Helseminister Bent Høie (H) sier forskning viser at e-sigaretter kan være en inngangsport til røyking blant unge.

  – Derfor sender jeg nå på høring forslag til strengere regulering av e-sigaretter, som skal beskytte barn og unge mot helseskader og hindrer at nye generasjoner blir avhengig av nikotin, sier Høie.

  I dag er e-sigaretter med nikotin forbudt i Norge, men de vil bli lovlige når tobakksdirektivet trer i kraft, sannsynligvis i begynnelsen av neste år.

  – Vi vet at aldersgrenser er et svært effektivt virkemiddel for å hindre tilgjengelighet og bruk blant unge. Ved å sette aldersgrensen til 25 år, beskytter vi unge, men hindrer ikke voksne røykere fra å velge e-sigaretter som et skadereduserende middel, sier Høie.

 • av NTB
  DEL
  Nær 10 prosent arbeidsledighet i Sverige

  I mai var arbeidsledigheten i Sverige 9,8 prosent. 546.000 personer var uten arbeid, viser tall fra Statistiska centralbyrån (SCB).

  Endringer i beregningsmetoden gjør at SCB ikke sammenligner tallet med samme måned i fjor.

  Sysselsettingen ligger på 67,2 prosent.

  De sesongjusterte tallene for både ledighet og sysselsetting var høyere i mai enn tidligere i år, skriver SCB i arbeidskraftundersøkelsen for mai.

 • av NTB
  DEL
  EU: Britisk film og TV-drama en trussel mot mangfold

  EU ser britisk film- og TV-dominans som en trussel mot kulturelt mangfold og vil redusere mengden som vises i unionen, ifølge et notat Guardian har fått tak i.

  Ifølge notatet som skal ha blitt delt mellom medlemslandene i juni, anses importen av film og TV fra det tidligere medlemmet etter brexit for å være «uproporsjonal». Det blir også pekt på at den britiske dominansen gjør det vanskeligere for europeiske produksjoner fra mindre land eller på mindre språk, skriver The Guardian.

  Et EU-direktiv pålegger bakkesendte TV-kanaler og strømmetjenester å ha minst 30 prosent europeiske verk og «sikre en fremtredende plass for slike verk». Frankrike har satt grensen på 60 prosent.

  Selv om Storbritannia er ute av EU, er de fortsatt en del av Europarådets konvensjon om grensekryssende TV-sendinger, og britisk underholdning regnes fortsatt for å være europeiske verk. Britene sier at en annen definisjon vil gå hardt ut over britisk drama og salg av rettigheter til serier som «Downton Abbey» og «The Crown». Den britiske TV-bransjen hadde salg på 500 millioner pund – nærmere 6 milliarder kroner – i 2019–2020. Bare det amerikanske markedet er større.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  I dag kommer avgjørelsen om Bertheussens anke

  Borgarting lagmannsrett tar stilling til anken i saken mot Laila Anita Bertheussen i dag.

  Bertheussen ble i Oslo tingrett dømt til fengsel i ett år og åtte måneder i januar. Hun var blant annet tiltalt for å ha kommet med trusler mot sin samboer, daværende justisminister Tor Mikkel Wara. 56-åringen anket på stedet rett etter at straffen ble kjent.

  Lagmannsretten skal vurdere alle anker, men ikke alle anker fremmes til full ankebehandling i lagmannsretten.

  Hvis lagmannsretten nekter å behandle anken, skal den gi en skriftlig beslutning hvor det skal fremgå hvorfor anken ikke ble tatt inn til full ankebehandling.

 • av NTB
  DEL
  Dåpstallene sank kraftig i fjor
  Færre personer ble døpt i 2020.
  Færre personer ble døpt i 2020. Foto: Gorm Kallestad, NTB

  I fjor ble det døpt 23.800 personer i Den norske kirke. Det er 4000 færre enn året før.

  Til sammenligning ble 43.000 personer døpt i 2005, ifølge Statistisk sentralbyrå.

  Dåpstallene holdt seg forholdsvis stabile frem til 2010. Siden da har det vært en årlig nedgang på mellom 500 og 2300 døpte hvert før frem til i fjor.

  Når man holder antallet døpte opp mot antallet fødsler, var andelen døpte 45 prosent i fjor. Det er en nedgang på 6 prosentpoeng fra 2019. Andelen var 76 prosent i 2005.

  I fjor var 68 prosent av befolkningen medlem av Den norske kirke. Andelen var 85 prosent i 2005, og siden da har det vært en jevn nedgang på rundt 1 prosentpoeng i året.

 • av NTB
  DEL
  Forsvarets lokalt ansatte i Afghanistan flyttet til Norge

  Afghanske ansatte som har jobbet for Forsvaret i Afghanistan, ble overført sammen med familiene sine til Norge mandag.

  Norge har besluttet å gi lokalt ansatt personell for Forsvaret og ambassaden i Kabul opphold.

  Bakgrunnen er Norge og Natos tilbaketrekking fra Afghanistan, noe som kunne medført fare for de lokale arbeidstakerne.

  – Jeg er glad for at vi nå har funnet praktiske løsninger på dette, og at seks lokalt ansatte, tolker og renholdere og deres familier er trygt tatt imot i Norge, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

  De ansatte regnes på kvoten for overføringsflyktninger og har fått tildelt bosetningskommuner.

 • av NTB
  DEL
  Over én million nordmenn bor alene

  For tiden bor 1.005.600 personer alene i Norge. Det tilsvarer 18,8 prosent av befolkningen.

  Andelen er en økning på 0,5 prosentpoeng fra i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Aldersgruppen 16–29 år har stått for den største økningen de siste sju årene. 22,4 prosent av dem bor alene, noe som er en oppgang på 3 prosentpoeng.

  – En årsak til denne trenden kan være at flere venter lenger med å etablere seg i parforhold, sier Espen Andersen i SSB.

  Av dem over 66 år bodde 34,4 prosent alene. I aldersgruppen 30–66 år var prosentandelen 19,4.

  Ved årsskiftet var det 2.512.300 privathusholdninger i Norge. I snitt bor det 2,13 personer i en husholdning.

  – I 2005 bodde det barn i omtrent 30 prosent av husholdningene, og nå er vi nede i 25 prosent. Det er andelen husholdninger med småbarn i alderen 0–5 år som har sunket mest, sier Andersen.

 • av NTB
  DEL
  Taliban erobrer nytt distrikt i Afghanistan
  Et militært kjøretøy tilhørende den afghanske hæren i byen Kunduz mandag. Byen skal være omringet av Talibans styrker.
  Et militært kjøretøy tilhørende den afghanske hæren i byen Kunduz mandag. Byen skal være omringet av Talibans styrker. Foto: Abdullah Sahil, AP / NTB

  Taliban har tatt kontroll over et nytt viktig distrikt i Kunduz-provinsen i Afghanistan. Provinshovedstaden skal være omringet.

  Afghanske regjeringssoldater og politi forsøkte i fellesskap å stå imot opprørerne. Men mandag ble politihovedkvarteret i distriktet Imam Sahib overtatt av Taliban.

  Det opplyser både en talsmann for politiet og Taliban selv.

  Islamist-geriljaen har også rykket frem til byen Kunduz, som er hovedstad i provinsen ved samme navn. Byen er omringet av Taliban, ifølge politiet.

  Kunduz ligger i den nordlige delen av Afghanistan. Det gjør også Faryab-provinsen, der norske styrker tidligere hadde ansvar for sikkerheten. Også i Faryab er provinshovedstaden truet av Taliban.

 • av Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  Oslofjordtunnelen gjenåpnet mot Drøbak

  Tunnelen på E134 mellom Drøbak og Storsand var tirsdag morgen fortsatt stengt etter at et vogntog mandag kveld veltet sør for Sætre, opplyser politiet på Twitter.

  Ved 09-tiden ble tunnelen åpnet for trafikk i retning mot Drøbak, men holdes inntil videre stengt i retning mot Drammen.

  Inntil videre er det omkjøring via Oslo, sier trafikkoperatør Trude Lindstad i Vegtrafikksentralen til Aftenposten tirsdag morgen.

  – Man må belage seg på en litt lengre kjøretur, sier Lindstad.

  Vogntoget var lastet med møbler, noe som gjør opprydningsarbeidet mer tidkrevende. Det er ikke klart når tunnelen igjen vil være åpen for trafikk.

  – Vi håper det blir ryddet så fort som mulig, sier Lindstad.

  Hun oppfordrer folk om å følge skilting og holde seg oppdatert via Vegtrafikksentralens Twitter-konto.

  Foreløpig er det god flyt i trafikken inn mot Oslo.

  – Det er litt kø på E6 sør for Oslo, men ellers flyter trafikken fint, sier Lindstad.