Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Fødende fra Nordmøre må reise til Molde sykehus
13. januar kl 21:29av Solveig Ruud
DEL

Deler av fødeavdelingen i Kristiansund stenges midlertidig. Fra 8. februar til 1. oktober må fødende på Nordmøre reise til Molde sjukehus.

Dette skjer etter drøyt tre måneder med alternerende drift, der fødeavdelingene ved Molde og Kristiansund har byttet på å holde åpent hver 14. dag, skriver Romsdals Budstikke.

Årsaken til at fødeavdelingen i Kristiansund stenges, er mangel på fagfolk. Sykehusledelsen mener det uforsvarlig å fortsette.

Til NRK sier avdelingssjef og gynekolog Øyvind Nytun at driftsformen har vært svært utfordrende. Det har vært flere brudd på arbeidsmiljøloven og stor vikarbruk.

14. mai 2020 vedtok Stortinget at fødeavdelingen i Kristiansund ikke skulle legges ned før det nye akuttsykehuset for Nordmøre og Romsdal står innflyttingsklart. Det skal etter planen skje i mai 2024. (NTB)

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Riksmekleren vil be partene sitte utover natten

  Riksmekler Mats Wilhelm Ruland sier at det er betydelig avstand og fortsatt tøffe forhandlinger i frontfagsoppgjøret. Fristen er ved midnatt.

  – Ingenting er avklart per nå. Det er fortsatt tøffe forhandlinger og betydelig avstand. Vi er i gang med møter med alle partene, og det fortsetter, sier Ruland lørdag kveld klokken 23.

  Etter å ha informert pressen om at det fortsatt ikke er noen utvikling å melde om i meklingen, gikk Ruland tilbake til partene for å avklare ferden videre.

  Det blir trolig forhandlinger ut over natten, får NTB opplyst av kilder tett på forhandlingene.

  – Det er det første jeg vil avklare med partene nå, om vi skal sitte videre ut over natten og om vi skal ta en pause på et tidspunkt eller ikke, sier riksmekler Ruland.

  Det kan nemlig bli storstreik, med over 30.000 arbeidstakere som kan bli tatt ut i streik.

  NHO foreslår en lønnsøkning på 2,2 prosent for å sikre konkurransedyktighet opp mot utenlandske aktører.

  Det vil reelt sett være en nedgang i kjøpekraften for norske arbeidere ettersom prisveksten er anslått til 2,8 prosent i år. Derfor krever LO en lønnsøkning på minst 2,8 prosent. I tillegg krever LO et løft for lavtlønte.

 • av NTB
  DEL
  Boris Johnson deltar ikke i prins Philips bisettelse

  Statsminister Boris Johnson deltar ikke i prins Philips bisettelse på grunn av plassbegrensning som følge av koronarestriksjoner.

  – På grunn av koronarestriksjoner kan kun 30 personer delta i bisettelsen til HRH prins Philip, hertugen av Edinburgh, heter det i en uttalelse fra Downing Street.

  – Statsministeren ønsker å gjøre det som er best for kongehuset, og med det sørge for at så mange familiemedlemmer som mulig kan delta. Han kommer derfor ikke til å delta i bisettelsen lørdag, heter det videre.

  Prins Philip døde fredag, 99 år gammel. Han bisettes fra St. George's Chapel i Windsor Castle 17. april.

 • av NTB
  DEL
  Riksmekleren har tro på å unngå storstreik

  Ingenting er løst ennå i meglingen i lønnsoppgjøret, opplyser riksmegler Mats Ruland, som likevel har tro på å unngå storstreik.

  Ruland møtte pressen på Hotel Opera i Oslo lørdag kveld.

  – Jeg er alltid optimist og har tro på at vi skal løse dette, sa han til NRK.

  Der har LO, YS og NHO sittet siden fredag formiddag for å forsøke å komme til enighet om lønnsoppgjøret for frontfaget. I mellomtiden holder norsk arbeidsliv pusten.

  Dersom partene ikke blir enige innen fristen midnatt natt til søndag, kan nemlig over 30.000 bli tatt ut i storstreik. Det er ventet at meglingen kan komme til å gå på overtid.

 • av NTB
  DEL
  Prins Philip bisettes 17. april

  Prins Philip bisettes fra St. George's Chapel i Windsor Castle neste lørdag, 17. april, opplyser Buckingham Palace.

  Det blir en privat seremoni kun for familien, men bisettelsen vil bli TV-overført. Seremonien skal holdes i tråd med koronarestriksjonene, blir det opplyst.

  – I tråd med myndighetenes retningslinjer og offentlige helsetiltak vil det ikke være noe offentlig opptog, sier en talsperson for hoffet.

  Buckingham Palace bekrefter at prins Harry vil reise fra USA for å delta bisettelsen, mens hertuginne Meghan, som er gravid, ikke kommer til å delta etter råd fra sin lege.

  Før bisettelsen vil det bli holdt ett minutts stillhet, og det skal også være åtte dagers landesorg fram til bisettelsesdagen.

  Prins Philip døde fredag 99 år gammel.

  Prinsens kiste står nå i dronningfamiliens private kapell på Windsor Castle, drapert i prinsens eget kongelige flagg.

  På bisettelsesdagen vil kisten bli flyttet til hovedinngangen på slottet, plassert på en ombygget Land Rover som prinsen selv har bidratt til å designe.

  Derfra kjøres kisten den korte veien til St. George's-kapellet, flankert av bårebærere mens soldater står oppstilt langs ruten.

 • av NTB
  DEL
  Enorm askesky etter vulkanutbrudd i Karibia

  Store mengder vulkansk aske regner ned over den karibiske øya St. Vincent etter fredagens vulkanutbrudd.

  En tung eim av svovel lå lørdag over øya sammen med asken fra vulkanen La Soufriere, dagen etter at den hadde sitt første utbrudd på 40 år.

  Naboland som Antigua og Gyuana har tilbudt hjelp, både nødhjelp og til å ta imot de om lag 16.000 menneskene som er evakuert fra St. Vincent.

  Mange av dem måtte flykte på svært kort varsel og fikk kun tatt med seg det aller nødvendigste av eiendeler.

  Det siste utbruddet fra vulkanen skjedde i 1979. Det største utbruddet inntraff i 1902 og kostet rundt 1.600 mennesker livet.

 • av NTB
  DEL
  Smitte kobles til større samlinger i Hemsedal i påsken

  Sju smittetilfeller er til nå sporet tilbake til private samlinger og fester i Hemsedal kommune i påskehelga. Kommunen ber folk teste seg.

  Det er registrert flere smittetilfeller til en uorganisert privat ansamling utendørs ved Hemsedal skisenter påskeaften 3. april. Totalt 50 til 60 personer, fordelt på grupper på åtte til ti personer, skal ha samlet seg.

  I tillegg er det mistenke om smitte knyttet til en privat låvefest med 20 til 30 deltakere langfredag.

  Flere av deltakerne har også deltatt på flere fester i Hemsedal og Hallingdal. De fleste av deltakerne er tilreisende og ikke hjemmehørende i Hallingdal, skriver kommunen.

  Personer med tilknytning til hendelsene oppfordres til å teste seg i egen hjemkommune.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Steinkasting og bråk under Sian-demonstrasjon i Drammen

  Det ble kastet både stein og egg da Stopp Islamiseringen av Norge (Sian) holdt appeller i Drammen lørdag. Flere motdemonstranter ble pågrepet.

  Da motdemonstrasjonen mot Sian i Drammen tok overhånd, grep politiet inn lørdag ettermiddag.

  – Politiet grep inn fordi det var uromomenter langs gjerdene og veldig mye eggkasting. Men vi har kontroll på stedet, sa operasjonsleder André Kråkenes i Sørøst politidistrikt til NTB i 13.30-tiden.

  Bilder fra tumultene viser at det også ble kastet steiner mot de fremmøtte fra Sian. Flere yngre mennesker fikk tilsnakk av politiet, mens andre ble pågrepet, skriver Drammens Tidende.

  Operasjonslederen kommenterer at det er kastet flere kilo egg inn mot den lovlige demonstrasjonen, i tillegg til steiner, poteter, klementiner og brusflasker.

 • av NTB
  DEL
  Over 80 fryktes drept i byen Bago i Myanmar
  Unge demonstranter fortsetter å marsjere i blant annet Yangon selv om over 600 mennesker skal være drept. Foto: AP / NTB
  Unge demonstranter fortsetter å marsjere i blant annet Yangon selv om over 600 mennesker skal være drept. Foto: AP / NTB

  Øyenvitner i Myanmar melder at over 80 mennesker ble drept da soldater angrep demonstranter i byen Bago fredag.

  Tallene på døde varierer, men ifølge gruppen AAPP, en støttegruppe for politiske fanger, er minst 80 døde. Radio Free Asia opplyser at rundt 60 skal ha blitt drept i sammenstøt i byen, som ligger cirka 60 kilometer nordøst for millionbyen Yangon.

  Nettstedet Myanmar Now har snakket med en protestleder som sier at titalls lik er brakt til et område der militæret har base. Ifølge øyenvitner startet skytingen tidlig fredag morgen.

  Lørdag fortsatte protestene mot militærkuppet i både Yangon, Mandalay, Bagan, Sagaing, Myeik og mange andre byer.

  Ifølge menneskerettsgrupper er mer enn 600 mennesker blitt drept under urolighetene etter kuppet 1. februar. I tillegg er det meldt at pågrepne demonstranter er blitt torturert, og flere er dømt til strenge straffer.

  Fredag kunngjorde militæret at 19 personer var dømt til døden, 17 av dem in absentia. Det antas at disse var demonstranter.

 • av NTB
  DEL
  Ingen savnet etter større snøskred i Voss – søk avsluttet

  Et større snøskred har gått i Myrkdalen i Voss herad. Det er ikke meldt om savnede og politiet har avsluttet søket.

  – Politiet har i samråd med HRS avsluttet søket etter skredet. Det er ikke gjort funn og ingen personer er meldt savnet, opplyser Vest politidistrikt.

  Skredet gikk i 14-tiden, og både redningsmannskaper og helikopter ble sent til søket, opplyste vaktoperatør Helge Lund ved 110-sentralen til Bergens Tidende.

  Ingen ble meldt savnet etter skredet, men det gikk skispor i området.

  Ifølge Lund gikk skredet, som var 150 til 200 meter bredt, over Myrkdalen hotell, godt oppe i fjellet i nærheten av heisen.

 • av NTB
  DEL
  Klagestorm mot BBC etter prins Philips bortgang
  Britisk presse på plass utenfor Buckingham Palace etter kunngjøringen om prins Philips død. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  Britisk presse på plass utenfor Buckingham Palace etter kunngjøringen om prins Philips død. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  BBC har måttet opprette en egen nettside for å håndtere klagestrømmen fra briter som mener rikskringkastingen har tatt helt av i dekningen av Philips bortgang.

  Etter at den 99 år gamle prinsen døde fredag, skiftet BBC straks til sørgemodus.

  Planlagte sendinger ble innstilt og i stedet fikk TV-seerne spesialprogrammer med svartkledde nyhetsankere gjennom hele dagen.

  Populære TV-programmer som kokkekonkurransen «MasterChef» måtte vike for programmer om prinsen, og både BBC1 og BBC2 sendte det samme. På BBCs radiokanaler ble det spilt dempet musikk.

  Mens noen briter syntes det var på sin plass å vise prinsen denne type respekt, mente andre at det ble litt for mye.

  BBC har det siste døgnet mottatt så mange klager at de har laget en egen nettside der publikum kan registrere klager hvis de opplevde at TV-dekningen ble for omfattende.

  Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som har klaget.

 • av NTB
  DEL
  Politiet anholdt demonstranter i Drammen
  SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge), demonstrerer på Strømsø Torg i Drammen lørdag.
Foto: Heiko Junge / NTB
  SIAN (Stopp Islamiseringen av Norge), demonstrerer på Strømsø Torg i Drammen lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB

  Politiet har anholdt flere motdemonstranter som hadde møtt opp da Stopp Islamiseringen av Norge (SIAN) holdt appeller i Drammen.

  Da motdemonstrasjonen mot Sian i Drammen tok overhånd, grep politiet inn og anholdt flere lørdag formiddag. Stemningen på Strømsø torg utviklet seg til å bli veldig amper da politiet grep inn og anholdt to ungdommer.

  – Politiet grep inn fordi det var uromomenter langs gjerdene og veldig mye eggkasting. Men vi har kontroll på stedet, sier operasjonsleder André Kråkenes i Sørøst politidistrikt til NTB.

  Operasjonslederen kommenterer at det er kastet flere kilo egg inn mot den lovlige demonstrasjonen.

  Sian hadde på forhånd søkt om, og fått godkjent, å holde demonstrasjon på torget i Drammen. Mange nysgjerrige og andre som ville vise sin motstand mot Sian, hadde møtt fram.

  – Hvis de forstyrrer eller hindrer folk i å uttrykke sine meninger, må politiet gripe inn, sier operasjonslederen.

 • av NTB
  DEL
  Person fløyet til sykehus etter båtbrann i Steigen

  En person er fløyet med redningshelikopter til sykehus etter en brann i en fritidsbåt i Steigen kommune i Nordland.

  – En person er plukket opp av redningshelikopter fra Bodø og brakt til sykehus, opplyser Hovedredningssentralen Nord-Norge på Twitter lørdag ettermiddag.

  Redningsskøyta Odd Fellow og brannvesenet i Salten ivaretar havaristen, opplyser politiet videre.

  Kystvaktskipet Nordkapp ble sendt mot havaristen med røykdykkere klare om bord på et NH90-helikopter.

 • av Thomas Olsen
  DEL
  Brann i skogkanten i Asker

  Politi og brannvesen har rykket ut til Torpmarka i Heggedal, der det skal brenne i skogkanten. Politiet varslet klokken 12.53 at det var snakk om en gressbrann.

  Asker og Bærum brannvesen rapporterer klokken 13 at det brenner i skogkanten. Noen minutter senere rapporterer brannvesenet at det brenner på et 100 kvadratmeter stort område med vegetasjon.

  Det blåser lett bris i området, med vindkast på 6 m/s. Brannvesenet startet med å slukke brannen klokken 13.13. Det skal ikke være fare for at brannen sprer seg til bebyggelse i området.

  Klokken 13.41 melder Oslo politidistrikt at brannen er slukket, men at det er opprettet en politisak.

 • av NTB
  DEL
  Syklist påkjørt på Kolbotn

  En syklist ble påkjørt av en bil på Kolbotn i Nordre Follo lørdag ettermiddag. Skadeomfanget er ukjent.

  – Det er ukjent skadeomfang på syklisten. Bilen har kjørt videre uten å stanse, og politiet søker etter bilen, opplyser Øst politidistrikt på Twitter litt før klokken 12.30 lørdag.

  Ifølge politiet dreier det seg om en blå Mercedes 180C.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  Varsler inntil 20 cm snø på Østlandet

  Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for snø på store deler av Østlandet fra søndag kveld til natt til tirsdag. Lokalt kan det komme inntil 20 centimeter snø, noe som kan føre til vanskelige kjøreforhold.

  Det er også sendt ut gult farevarsel for snø i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane i helgen, der det er ventet inntil 25 centimeter snø i lavlandet og mer i høyden i perioden fra fredag til søndag morgen.

 • av NTB
  DEL
  Tre henrettet for høyforræderi i Saudi-Arabia

  Saudi-Arabia har henrettet tre soldater som var anklaget for høyforræderi, melder et statlig nyhetsbyrå.

  Nyhetsbyrået siterer forsvarsdepartementet på at de tre ble kjent skyldige i «høyforræderi i samarbeid med fienden».

  Hvilken fiende det er snakk om, er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Mange drept i harde kamper i Marib i Jemen

  Kampene om den strategisk viktige Marib-provinsen i Jemen blir stadig hardere. Det siste døgnet er 53 stridende drept, melder militære kilder.

  Blant de drepte er det både krigere som støtter regjeringen, og houthi-opprørere, opplyste kilder som støtter regjeringen lørdag.

  Houthiene har i flere år kontrollert hovedstaden Sana, og siden februar har de forsøkt å ta kontroll over den oljerike Marib-provinsen.

  Provinsen er det siste viktige området som regjeringen kontrollerer nord i landet.

 • av NTB
  DEL
  Iran starter nye sentrifuger for anriking av uran
  Eksil-iranere protesterer utenfor hotellet i Wien der det denne uken ble forhandlet om en gjenoppliving av den internasjonale atomavtalen med Iran, som USA trakk seg fra i 2018. Foto: Florian Schrötter / AP / NTB
  Eksil-iranere protesterer utenfor hotellet i Wien der det denne uken ble forhandlet om en gjenoppliving av den internasjonale atomavtalen med Iran, som USA trakk seg fra i 2018. Foto: Florian Schrötter / AP / NTB

  Iran har startet nye sentrifuger for å anrike uran og trapper dermed opp bruddene på atomavtalen. Det skjer rett etter en runde med nye forhandlinger med USA.

  Irans president Hassan Rouhani var selv til stede da de nye sentrifugene ble satt i gang på Natanz-anlegget lørdag.

  Tiltaket kan tolkes som et forsøk fra iransk side på å legge press på USA. Iran krever at USA opphever sanksjonene mot landet før det vil trappe ned atomprogrammet slik at det er i tråd med atomavtalen.

  Avtalen ble inngått i 2015 mellom Iran på den ene siden og USA, Kina, Russland, Storbritannia, Tyskland, Frankrike og EU på den andre. Men i 2018 trakk Trump-administrasjonen USA fra avtalen.

  Etter at Joe Biden overtok som USAs president ønsker amerikanerne å gjenopplive atomavtalen, og denne uken samlet diplomater seg i Wien for å innlede forhandlinger om hvordan det kan la seg gjøre.

  Etter tre dager med samtaler uttrykte diplomater forsikring optimisme. En amerikansk tjenestemann understreket at USA har lagt fram det han omtaler som «meget seriøse forslag».

 • av NTB
  DEL
  Kong Harald er friskmeldt

  Kong Harald er friskmeldt etter en kneoperasjon i slutten av januar. Han gjenopptar sine konstitusjonelle plikter fra mandag 12. april, opplyser Kongehuset.

  Kongen ble innlagt på Rikshospitalet 29. januar og operert dagen etter for en skadet sene over høyre kne. Kongehuset opplyste da at operasjonen var vellykket.

  Kong Harald oppholdt seg på Kongsseteren i mars der han fikk fysioterapibehandling. I påsken var han og dronning Sonja på Prinsehytta i Sikkilsdalen i Jotunheimen, kongefamiliens private eiendom siden 1924.

  Sykmeldingen er en av flere kongen har hatt det siste halvannet året. I september i fjor var han sykmeldt i en periode i forbindelse med en hjerteoperasjon, og i januar i fjor ble han sykmeldt som følge av svimmelhet. Høsten i forveien førte en virusinfeksjon til sykmelding

 • av NTB
  DEL
  Minst seks omkom i kraftig jordskjelv i Indonesia
  Denne skolen er en av mange bygninger som ble ødelagt i jordskjelvet på Java lørdag. Foto: Hendra Permana / AP / NTB
  Denne skolen er en av mange bygninger som ble ødelagt i jordskjelvet på Java lørdag. Foto: Hendra Permana / AP / NTB

  Minst seks personer mistet livet og flere bygninger ble ødelagt da et kraftig jordskjelv rammet Java i Indonesia lørdag.

  Skjelvets episenter var under havbunnen, dermed førte det til mindre rystelser enn hvis episenteret hadde vært på land.

  Det ble målt til en styrke på 6,0 og hadde en dybde på 82 kilometer, opplyser USAs geologiske overvåkingsinstitutt.

  Episenteret lå rundt 45 kilometer sørvest for byen Malang.