Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Rekordhøy sparing i aksjefond
19. januar 2021 kl 12:21av NTB
DEL

Personkunder tegnet fondsandeler for 17 milliarder kroner, og satte dermed ny rekord i kriseåret 2020.

– Til tross for fallende aksjekurser og stor usikkerhet rundt konsekvensene av koronapandemien gjennom våren, avsluttet vi fondsåret godt i pluss, sier administrerende direktør Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening i en pressemelding.

Året sett under ett, endte personkundenes nettotegning i verdipapirfond på 17 milliarder kroner i fjor. Av dette ble rekordhøye 16,8 milliarder satt i aksjefond. Det er den klart høyeste nettotegningen i aksjefond siden målingene startet.

Personkundenes forvaltningskapital i verdipapirfond er nå på 285 milliarder kroner, en økning på 8,6 milliarder fra 2019.

Totalt for alle kundegrupper ble det nettotegnet verdipapirfond for 54 milliarder kroner i fjor.

Den totale forvaltningskapitalen i norske verdipapirfond var ved utgangen av året på 1.493 milliarder kroner, en økning på 166 milliarder fra 2019.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Sponsor trekker seg på grunn av Toskas TV 2-rolle

  Inkassoselskapet Intrum trekker seg som sponsor av TV 2s sjakksendinger etter at Nokas-dømte David Toska søndag ble presentert som sjakkekspert på kanalen, melder Dagbladet.

  Markeds- og kommunikasjonsdirektør i Intrum, Bunny Nooryani, sier til Dagbladet at de ikke lenger vil sponse TV 2s sjakksendinger. Grunnen er at Nokas-dømte David Toska skal være med å kommentere kanalens sendinger mandag og tirsdag.

  Sportsredaktør i TV 2, Vegard Jansen Hagen, sier til Dagbladet at de "tar det til etterretning" at Intrum trekker seg.

 • av NTB
  DEL
  Bondeorganisasjonene møter regjeringen til krisemøte

  Bøndene får ikke gjennomslag for strømstøtte til gårdsdrift i regjeringens nye lovforslag, får TV 2 bekreftet. Mandag møter de regjeringen til krisemøte.

  Krisemøtet finner sted på finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) kontor, ifølge kanalen.

  – Vi ønsker å finne løsninger for at de som produserer maten vår. De skal få hjelp, på samme måte som alle andre forbrukere får hjelp gjennom sikringsordningen for husholdninger, sier Vedums statssekretær Lars Vangen (Sp) til TV 2.

  Både Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag er invitert til møtet hos Vedum mandag morgen klokken ni.

 • av NTB
  DEL
  Hjelpearbeider i Al-Hol-leiren drept av jihadister

  En 26 år gammel hjelpearbeider i Al-Hol-leiren i Syria ble i forrige uke drept av jihadister mens han var på jobb. Det opplyser flere organisasjoner.

  Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ble drapet utført av to IS-medlemmer. Disse kom seg inn på legesenteret der hjelpearbeideren jobbet ved å bruke falske identitetspapirer.

  Røde Halvmånes kurdiske avdeling har bekreftet at mannen var en av deres medarbeidere, og at han døde av skuddsår. Også Leger Uten Grenser har bekreftet drapet.

  Rundt 56.000 mennesker befinner seg i interneringsleiren i Al-Hol. De fleste er mennesker som flyktet eller overga seg da IS-kalifatet falt i 2019.

  – Sikkerhetssituasjonen i leiren er ustabil, og celler fra IS er fremdeles til stede. Drapet på hjelpearbeideren utgjør en farlig presedens for humanitære og medisinske hjelpeorganisasjoner, sier Chaukhamous Ahmed, en representant for den kurdiske administrasjonen som kontrollerer leiren.

 • av NTB
  DEL
  Stor politiinnsats i Göteborg – minst én person til sykehus

  Én person er brakt til sykehus etter en alvorlig forbrytelse i boligområdet Biskopsgården på Hisingen i Göteborg, opplyser politiet.

  Det er foreløpig uklart hva slags forbrytelse det dreier seg om, og skadeomfanget er ikke kjent.

  – Åstedet er avsperret, og jakten på gjerningsmannen pågår, sier Johan Josarp, vakthavende befal i politiet søndag kveld.

  Politiets innsats pågikk fremdeles i 21-tiden, og ingen er pågrepet. Ifølge Göteborgs-Posten er et stort område sperret av ved Vårväderstorget. Avisa erfarer at det ikke dreier seg om gjengkriminalitet, og at det ikke er brukt skytevåpen.

  Politiet ble varslet om hendelsen like etter klokka 20. Flere patruljer er på stedet, og politiet søker med hunder.

 • av NTB
  DEL
  Tak blåste av låve i Melhus kommune

  Et låvetak i Melhus i Trøndelag ble tatt av vinden søndag ettermiddag. Ingen av de 60 dyrene som var i låven, ble skadet.

  Politiet i Trøndelag meldte ved 20.30-tiden på Twitter at et låvetak på Hovin i Melhus var tatt av vinden.

  Inne i låven sto 60 storfe, men ingen av dyrene skal ha kommet til skade.

  – Dyrene har det etter forholdene greit, da de står under et betongdekke, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  Danmark sender 220 millioner kroner til Ukraina
  Utenriksminister Jeppe Kofod besøkte søndag ruinene i landsbyen Pisky i det østlige Ukraina, 500 meter fra kontaktlinjen. 
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix / NTB
  Utenriksminister Jeppe Kofod besøkte søndag ruinene i landsbyen Pisky i det østlige Ukraina, 500 meter fra kontaktlinjen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix / NTB

  Regjeringen i Danmark sender et pengebidrag på 220 millioner kroner til Ukraina for å håndtere konsekvensene av konflikten øst i landet.

  Det opplyser det danske utenriksdepartementet søndag, samtidig som utenriksminister Jeppe Kofod besøkte fronten mellom de ukrainske styrkene og de russiske separatistene øst i Ukraina.

  Bistanden er en del av det danske freds- og stabiliseringsprogrammet for Ukraina, som skal vare til 2025.

  – Det er ingen tvil om at vi alle, i lys av den svært urovekkende sikkerhetssituasjonen med Russlands trusler mot Ukraina og dermed mot hele Europa, må se på hvordan vi kan bidra, sa Kofod.

  Ifølge ham er de ukrainske soldatene svært bekymret for den siste utviklingen i konflikten med Russland. Den siste tiden har det blitt plassert ut rundt 100.000 russiske soldater nær grensen til Ukraina, noe som har økt frykten for invasjon.

 • av NTB
  DEL
  Dataproblemene ved Oslo universitetssykehus er rettet
  Medisinsk direktør Hilde Myhren ved OUS forteller at sykehusets tekniske problemer ble løst søndag.
Foto: Fredrik Hagen / NTB
  Medisinsk direktør Hilde Myhren ved OUS forteller at sykehusets tekniske problemer ble løst søndag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Datasystemene ved Oslo universitetssykehus (OUS) fungerer søndag kveld som normalt, etter at det torsdag oppsto tekniske problemer.

  Datasystemene fungerer som normalt, opplyser Oslo universitetssykehus (OUS) i en pressemelding søndag kveld.

  Ifølge Sykehuspartner, som har ansvaret for datatjenestene, er databasen til journalsystemet gjenopprettet, og journalsystemet er tilgjengelig for brukerne.

  De skriver at det gjenstår et etterarbeid for å få oppdatert databasene med data fra tiden databasen var nede. OUS opplyser at det er behov for ekstra personell for å komme à jour med all data.

  – Hendelsen har ikke fått noen betydelige konsekvenser for pasientbehandling, sier medisinsk direktør Hilde Myhren.

  Hun sier primærhelsetjenesten må være forberedt på at epikriser og meldinger til pleie- og omsorgstjenesten blir forsinket de nærmeste dagene.

  – Vi vil bruke noen dager på å sikre at all informasjon er korrekt, slik at oppfølging av pasientene går som normalt, sier Myhren.

  Det var torsdag det oppsto en feil i databasene og OUS satte krisestab.

  Sykehuspartner, som har ansvaret for datatjenestene, har sagt at det ikke er snakk om et dataangrep.

 • av NTB
  DEL
  To funnet døde i villa i Sverige

  Svensk politi har åpnet drapsetterforskning etter at to personer ble funnet døde i en villa i Nybro kommune i Småland i Sverige.

  De døde ble funnet etter at nødetatene ble varslet, skriver politiet på sine nettsider søndag kveld.

  Politiet kan ikke utelukke at det har skjedd noe kriminelt, og har derfor startet drapsetterforskning.

 • av Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  Stor vannlekkasje i Oslo

  Operasjonssentralen i Oslo-politiet melder i 19.45-tiden om en stor vannlekkasje på Sofienberg.

  "Vannet renner nedover Trondheimsveien og det kan bli svært glatt hvis dette fryser til is. Bymiljøetaten er også på stedet og forsøker å stoppe lekkasjen, skriver politiet.

  Det er andre gang på under ett døgn at det er en vannlekkasje i dette området.

  Også natt til søndag fosset vann ut i Trondheimsveien på Sofienberg etter lekkasje i krysset mellom Sverdrups gate og Trondheimsveien. Vannlekkasjen ble stoppet i 5-tiden, etter knapt tre kvarter, og det ble saltet på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Uvær sørger for flere stengte fjelloverganger
  Slik ser det ut på RV15 over Strynefjellet søndag kveld.
  Slik ser det ut på RV15 over Strynefjellet søndag kveld. Foto: Statens vegvesen

  Uværet i Trøndelag og Møre og Romsdal sørger for vanskelige kjøreforhold. Flere av fjellovergangene i Sør-Norge stengt på grunn av sterk vind.

  Meteorologene har sendt ut farevarsel for Sør-Norge og orkanvarsel for Møre og Romsdal. De voldsomme naturkreftene skaper blant annet vanskeligheter for kjøretøyer i de utsatte områdene.

  Trøndelag politidistrikt melder at det er svært utfordrende kjøreforhold i hele fylket på grunn av stort snøfall, svært sterk vind og trær som har falt over veiene.

  – Alle entreprenører er ute og har store utfordringer med å holde veiene åpne.

  Vegtrafikksentralen vest melder blant annet om at flere fjelloverganger er stengt. Ved 19.30-tiden var følgende veier stengt eller kolonnekjørt:

  • Fv53 Tyin-Årdal: Stengt
  • E16 Filefjell: Kolonne
  • Rv52 Hemsedal: Stengt
  • Fv50 Aurland - Hol: Stengt
  • Rv7 Hardangervidda: Stengt
  • E134 Haukelifjell: Kolonne
  • Rv13 Vikafjellet: Stengt
  • Rv15 Strynefjellet: Stengt
  • E6 Dovrefjell: Stengt
  • Fv27 Venabygdsfjellet: Stengt

  På E16 Filefjell og E134 Haukelifjell er det kolonnekjøring. Det er det også på Rv52 Hemsedal, men der kan veien bli stengt på kort varsel, ifølge veitrafikksentralen.

  Lørdag advarte Trøndelag politidistrikt innbyggerne om å ferdes utendørs på grunn av det ventede uværet.

  – Vi ber folk i Trøndelag holde seg innendørs søndag ettermiddag og kveld, sa stabssjef Kjell Bergland.

  – Vi oppfordrer bilister som ikke må ut og kjøre, om å holde seg hjemme. Dette gjelder store deler av Trøndelag og Møre. Det er svært utfordrende kjøreforhold, skriver Vegtrafikksentralen på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Sveriges forsvar øker nærværet på Gotland
  Svenske soldater patruljerer i Visby nord på Gotland søndag. Fredag forklarte en svensk forsvarstopp beredskapsjusteringen med økt russisk aktivitet i Østersjøen. Foto: Karl Melander/TT News Agency via AP / NTB
  Svenske soldater patruljerer i Visby nord på Gotland søndag. Fredag forklarte en svensk forsvarstopp beredskapsjusteringen med økt russisk aktivitet i Østersjøen. Foto: Karl Melander/TT News Agency via AP / NTB

  Sveriges militære nærvær på blant annet Gotland er trappet opp de siste dagene. Forsvaret begrunner tiltakene med den spente sikkerhetssituasjonen i øst.

  – Ved å gjennomføre patruljer og være synlig på ulike steder, viser vi for en eventuell motstander at vi er aktive i vårt forsvar og tar ansvar for sikkerheten på Gotland, sier pressesekretær Therese Fagerstedt i Försvarsmakten til nyhetsbyrået TT søndag.

  Flere enheter er flyttet til den svenske øya fra fastlandet. Sist torsdag begynte hæren å patruljere gatene i Visby, noe forsvaret omtalte som en beredskapsjustering.

  I løpet av helgen kom flere soldater og militært utstyr til Gotland. Forsvaret er tilbakeholden med opplysninger om sine øvelser på øya, men viste søndag frem luftvernkanoner, melder Expressen. Forsvaret understreker at det ikke dreier seg om økt beredskap, men en omfordeling av ressurser i beredskap.

 • av NTB
  DEL
  Mann hentet ut fra skred i Troms

  Redningsmannskapene har hentet ut mannen som søndag ble fanget mellom to skred i Tamokdalen i Balsfjord i Troms. Han er ikke skadet.

  – Værforholdene bedret seg slik at vi kunne benytte helikopter til å hente ham ut. Aksjonen er nå avsluttet, opplyste Troms politidistrikt på Twitter ved 17-tiden.

  Søndag gikk det flere skred i Tamokdalen. Mannen som nå er evakuert ut fra skredområdet, ble fanget mellom to skred med en kilometers avstand.

  – Mannen, som er soldat ved Skjold, er ved godt mot, sa operasjonsleder Karl Erik Thomassen til Nordlys før evakueringen hadde funnet sted.

  Ved 16-tiden opplyste politiet at det hadde gått flere skred i Tamokdalen i Balsfjord og at to kjøretøyer hadde kjørt inn i de ulike skredene.

  Den ene kom seg ut, mens soldaten ble evakuert ut ved 17-tiden.

  – Det er stor skredfare i området, opplyser politiet.

  Ifølge Varsom er det sendt ut rødt farevarsel for snøskred i Salten, Ofoten, Svartisen og Trollheimen søndag. Tirsdag gjelder samme varsel de samme stedene, samt Lyngen, Tromsø, Sør-Troms, Indre Troms, Lofoten og Vesterålen – med unntak av Trollheimen.

 • av NTB
  DEL
  Svensk politi etterforsker flygning av ukjent drone
  Kjernekraftverket Forsmark ligger på den svenske østkysten nord for Stockholm. Politiet rykket ut da en drone ble observert her fredag. Lørdag dukket en ukjent drone opp over Stockholm sentrum, og begge hendelsene etterforskes.
  Kjernekraftverket Forsmark ligger på den svenske østkysten nord for Stockholm. Politiet rykket ut da en drone ble observert her fredag. Lørdag dukket en ukjent drone opp over Stockholm sentrum, og begge hendelsene etterforskes. Foto: Anders Wiklund/NTB

  Politiet i Sverige etterforsker en droneflyging over slottet og det sentrale Stockholm i helgen, ifølge Expressen.

  Avisa Expressen erfarer søndag at sikkerhetspolitiet Säpo er orientert, og at dronen er beskrevet som to meter bred og «av militær type».

  Politiet bekrefter bare overfor nyhetsbyrået TT at lørdagens hendelse etterforskes som brudd på sikkerhetsloven og luftfartsloven. De viser til at det råder flyforbud over statsadministrasjonens administrative lokaler – blant annet Rosenbad, Riksdagen og det kongelige slottet.

  Brudd på dette forbudet skjer jevnlig, som oftest fordi turister uaktsomt sender opp droner for å få fine bilder av den svenske hovedstaden, opplyser politiets pressetalsperson Ola Österling.

  Fredag kveld ble en større drone observert over kjernekraftverket Forsmark øst i Sverige. Politiet rykket ut, men greide ikke å følge den da den forsvant mot skjærgården.

  Begge dronehendelsene etterforskes av politiets nasjonale operative avdeling, NOA, som har besluttet å håndtere dem som en såkalt nasjonalt særskilt hendelse, skriver Expressen.

 • av NTB
  DEL
  Over 50 skal være drept i landsby i Nigeria

  Titalls væpnede menn på motorsykkel drepte over 50 mennesker da de raidet en landsby nordvest i Nigeria, opplyser lokale innbyggere til Reuters.

  Abdullahi Karman Unashi sier til nyhetsbyrået søndag at gjerningsmennene ankom landsbyen Dankade i delstaten Kebbi fredag kveld. Skuddveksling med soldater og politiet brøt ut, men sikkerhetsstyrkene skal ha blitt tvunget til å trekke seg tilbake.

  Deretter satte gjerningsmennene fyr på butikker og kornsiloer og tok med seg kveg, ifølge Karman.

  – De drepte to soldater og en politibetjent og 50 landsbybeboere. De bortførte lederen i Dankade og mange landsbybeboere, de fleste av dem kvinner og barn, tilføyer han.

  Meldingene om massakren kommer bare en uke etter at væpnede menn drepte 200 mennesker i en rekke angrep i nabodelstaten Zamfara.

  Gjenger som kjemper om ressurser og landområder, har terrorisert befolkningen i deler av det nordvestlige Nigeria de siste årene. Angrepene har tvunget tusenvis på flukt, og mange er blitt bortført av gjenger som krever løsepenger.

 • av NTB
  DEL
  Over 3000 uten strøm i Romsdal

  I 17.30-tiden hadde 5030 strømkunder i Molde-regionen mistet strømmen, skriver Romsdals Budstikke.

  Like etter var tallet nedjustert til 3604 kunder, skriver avisen. Om lag en time senere var i underkant av 3000 kunder berørt, ifølge Elinetts oversikt.

  Kraftige lyn og trær som har falt, har medført strømbrudd flere steder. Strømsituasjonen har flere steder vært ustabil etter ekstremværet Gyda tidligere i uka, opplyser avdelingsleder Even Blakstad ved kundeavdelingen i Elinett til Romsdals Budstikke.

  Det blåser kraftig og er varslet orkan i Møre og Romsdal. Folk er bedt om å holde seg inne og sikre løse gjenstander.

 • Solveig Ruud
  DEL
  158 fedre har gått i felle etter at den ble fjernet

  Adressa kan nå opplyse om hvor mange fedre som så langt har snublet i den såkalte fedrekvotefellen etter at Stortinget fjernet den.

  "Ifølge Nav har 158 fedre gått i fedrekvotefella for perioder etter 1. oktober, fordi de blir omfattet av det gamle regelverket. Det ventes at det kommer flere tilfeller utover året, fram til det ikke lenger kommer søknader fra fedre som har fått barn før 1. oktober i fjor", skriver avisen.

  Som Aftenposten har omtalt, har hundrevis av fedre hvert år mistet hele eller deler av fedrekvoten sin fordi de har søkt for sent. Ifølge Nav har de måttet søke om å ta ut fedrekvoten før mors siste dag med lønnet foreldrepermisjon. De som har forvekslet dette med mors siste dag med permisjon, har gått i den såkalte fellen.

  I juni i fjor vedtok Stortinget å endre loven for å fjerne fellen. Lovendringen ble iverksatt fra 1. oktober i fjor og gjelder barn født etter denne datoen. Som Aftenposten tidligere har omtalt, fortsetter fedre å falle i fellen fordi deres barn er født før 1. oktober. Og nå kan altså Adressa opplyste at det så langt er 158.

  Det er nå juridisk uenighet om Nav har hatt hjemmel til å frata fedre disse pengene. Det juridiske ligger nå an til å bli vurdert av både Trygderetten og Tingretten. Og på Stortinget pågår det en diskusjon om fedre uansett skal få tilbakebetalt penger.

 • av NTB
  DEL
  Putin-talsmann: Vesten og Russland på helt ulike spor
  Kremls talsmann Dmitrij Peskov (til høyre) lytter til sjefen, Russlands president Vladimir Putin, på en pressekonferanse i Moskva i desember. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
  Kremls talsmann Dmitrij Peskov (til høyre) lytter til sjefen, Russlands president Vladimir Putin, på en pressekonferanse i Moskva i desember. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

  Russland og Vesten er på totalt forskjellige spor, på tross av intensivt diplomati om Ukraina og østeuropeisk sikkerhet, ifølge Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

  – Det finnes noe forståelse mellom oss. Men generelt, i prinsippet, kan vi nå si at vi blir stående i forskjellige spor, i totalt forskjellige spor, sier Peskov i et intervju med CNN sendt søndag.

  – Og dette er ikke bra. Det er urovekkende, tilføyer president Vladimir Putins talsmann.

 • av NTB
  DEL
  Stormen nærmer seg Møre og Romsdal

  Stormsenteret kunne ved 16.30-tiden ses i havet utenfor kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag. På kysten av Møre og Romsdal er det observert sterk storm.

  Meteorologene har sendt ut farevarsel for Sør-Norge og orkanvarsel for Møre og Romsdal. Ved 16.30-tiden opplyser meteorologene på Twitter at stormsenteret da kunne ses i havet utenfor kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag.

  – Det er observert sørvestlig sterk storm på kysten av Møre og Romsdal den siste timen.

  Vinden vil etter vært dreie nordvest og gi kraftige vindkast innover land i store deler av Sør-Norge.

  Den kraftigste vinden er ventet i Møre og Romsdal og sør i Trøndelag rundt klokken 18–19 søndag kveld, med vindkast, opp mot 43 meter i sekundet.

  – Og i en time eller to kan det bli enda kraftigere enn det, sier statsmeteorolog Magnus Haukeland til VG.

  Les mer om saken her

 • av NTB
  DEL
  Stort sørpeskred i Narvik – flere evakuert

  Politiet har stengt av fire kilometer med vei i Beisfjordveien i Narvik etter at det søndag gikk et stort sørpeskred. Alle i nærområdet er evakuert.

  Skredet gikk like etter klokken 12 søndag.

  Til NRK opplyser politiet at skredet var så høyt og bredt at de valgte å stenge av veien for å sjekke at det ikke var personer i skredet.

  – Det har vi konkludert med at det ikke er, sier operasjonsleder Ulf Slettan.

  Han forteller at geologer fra NVE har vært på stedet for å undersøke skredfaren videre.

  – I tillegg har vi evakuert noen hus og hytter vest for skredet i retning Narvik inntil videre, sier operasjonslederen.

  Det var avisen Fremover som skrev om skredet først. Det er faregrad fire for skred i Ofoten – som betyr stor snøskredfare.

 • av NTB
  DEL
  Oslo: Mann død etter å ha ankommet legevakten

  Mann som kom til legevakten i Oslo med alvorlige skader, er død, opplyser politiet til NRK. En person er siktet i saken.

  Politiet opplyste lørdag kveld at en mann kom alvorlig skadet til legevakten i Oslo.

  Til NRK opplyser politiet søndag at mannen er erklært død

  Mannen er i 50-årene og er ikke norsk statsborger.

  En person er pågrepet, siktet for kroppsskade. Vedkommende blir avhørt søndag ettermiddag