Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Kritisk til bruk av Forsvaret under portforbud
30. januar 2021 kl 07:24av Helle Aarnes
DEL

Det er virkelig unorsk om Forsvaret skal settes inn for å begrense nordmenns bevegelsesfrihet, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til Forsvarets forum.

Regjeringens forslag til forskrift om portforbud ble sendt på høring 8. januar. Regjeringen foreslår at et slikt forbud kan vedtas for inntil 21 dager og deretter forlenges i inntil 14 dager av gangen. Høringsfristen utløper søndag 31. januar.

Helsedepartementet og Justisdepartementet antar det mest aktuelle er et portforbud kveld og natt, for eksempel fra klokken 22 til klokken 5, heter det i departementenes høringsnotat.

Forslaget om endring i smittevernloven kan åpne for at portforbud blir et virkemiddel under pandemien – hvis forslaget får flertall på Stortinget.

Leder av utenriks og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), er blant dem som mener forslaget må skrotes.

– Forsvarets rolle er jo det stikk motsatte: Å beskytte og bevare vår alles frihet, skriver Huitfeldt til Forsvarets forum.

Statsminister Erna Solberg (H) understreker at ingen ønsker portforbud, men det kan likevel bli et aktuelt virkemiddel.

– Ingen ønsker portforbud i Norge. Men hvis smitten kommer helt ut av kontroll, slik at liv og helse for mange mennesker blir alvorlig truet, kan det være det siste virkemiddelet vi har å gripe til, sa Solberg i forrige forrige uke.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Snøkaos i Istanbul
  Turistbåtene i Istanbul måtte mandag bli liggende til kai mens snøen lavet ned. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB
  Turistbåtene i Istanbul måtte mandag bli liggende til kai mens snøen lavet ned. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB

  Istanbul lufthavn måtte mandag stenge etter at kraftig snøvær fikk taket på et terminalbygg til å rase sammen.

  Ingen ble skadet da taket kollapset over et terminalbygg for lastefly.

  Men fly som skulle av gårde til destinasjoner i både Midtøsten, Europa, Afrika, USA og Asia, ble innstilt.

  Det er første gang flyplassen må stenge etter at den erstattet Atatürk lufthavn i 2019.

  Snøfallet er årets første sørøst i Europa. I Istanbul skapte det er helt spesiell stemning med snødekte moskeer, barn som laget snømenn, og turister som tok selfier i de uvanlige omgivelsene.

  Snøen skaper imidlertid også problemer for veitrafikken, og det er umulig å ta seg til Istanbul i bil fra Thrace-regionen, som strekker seg fra Istanbul til Hellas og Bulgaria. Også veiene mot Syria var stengt, og på andre siden av grensen har snøværet skapt enda mer elendighet i de mange flyktningleirene, der levekårene allerede er svært vanskelige.

  Folk tar seg fram på snødekte gater i Istanbul. Mange butikker stengte tidlig, og en rekke veier til og fra byen er uframkommelige. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB
  Folk tar seg fram på snødekte gater i Istanbul. Mange butikker stengte tidlig, og en rekke veier til og fra byen er uframkommelige. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB
 • av NTB
  DEL
  USA setter soldater i økt Nato-beredskap

  Forsvarsdepartementet i USA setter 8.500 soldater i økt beredskap for mulig utplassering dersom det blir behov for å styrke Nato under Ukraina-krisen.

  Russerne har akkurat nå ingen intensjon om å trappe ned, heter det fra Pentagon mandag kveld. De 8.500 amerikanske soldatene skal klargjøres for utplassering dersom det trengs for å berolige Nato-allierte i møte med russisk aggresjon, ifølge forsvarsdepartementet.

  Ingen endelig beslutning er gjort med tanke på utplassering, men ordren handler om å sikre at USA er klar til å svare dersom Nato skulle bestemme seg for å bruke sin reaksjonsstyrke, ifølge pressesjef John Kirby.

  – Dette handler om forsikringer til våre Nato-allierte, sier Kirby.

 • av NTB
  DEL
  Sier ja til direktesamtaler med Iran om landets atomprogram
  Her i Palais Coburg i Wien har USA i flere runder deltatt indirekte i samtaler mellom Iran og stormaktene om å blåse liv i atomavtalen. Arkivfoto: Michael Gruber / AP / NTB
  Her i Palais Coburg i Wien har USA i flere runder deltatt indirekte i samtaler mellom Iran og stormaktene om å blåse liv i atomavtalen. Arkivfoto: Michael Gruber / AP / NTB

  USA er klar til å holde direktesamtaler med Iran om landets atomprogram, ifølge utenriksdepartementet i Washington.

  – Å møtes direkte vil muliggjøre en mer effektiv kommunikasjon, som trengs raskt for å komme til en forståelse om at man gjensidig går tilbake og retter seg etter JCPOA, sier en ikke navngitt talsperson for utenriksdepartementet mandag.

  JCPOA er forkortelsen for den internasjonale atomavtalen som ble inngått mellom Iran og seks stormakter i 2015, men som USA trakk seg fra i 2018.

  Uttalelsen fra USA kommer etter at Iran mandag sa at de kan vurdere å holde direktesamtaler med USA.

  Til nå har forhandlingene om en gjenoppliving av atomavtalen foregått mellom Iran og diplomater fra Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Russland og Kina. USA har deltatt indirekte, men ikke sittet i samme rom som de iranske diplomatene.

 • av NTB
  DEL
  Trailer kjørte av veien i Ullensvang
  En person er kjørt til sykehus i Odda etter at en lastebil kjørte av veien på E134 i Hårdalen i Røldal. Foto: Politiet / Vest Politidistrikt / NTB
  En person er kjørt til sykehus i Odda etter at en lastebil kjørte av veien på E134 i Hårdalen i Røldal. Foto: Politiet / Vest Politidistrikt / NTB

  En trailer kjørte mandag kveld av veien langs E134 mellom Håradalen og Røldal i Ullensvang. Føreren er kjørt med ambulanse til Odda sykehus.

  Bilder fra stedet viser at det er svært bratt i området. Traileren havnet nærmere 15 meter nedenfor veien.

  – Det skal ha vært svært glatt på stedet, melder operasjonsleder Tom Johannessen i Vest politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  Statssekretær i UD skal møte Taliban tirsdag

  Statssekretær Henrik Thune (Ap) i UD møter Taliban tirsdag. Med seg har han konkrete krav til islamistene som sitter med makten i Afghanistan.

  Det bekrefter Thune overfor NTB.

  Thune hadde mandag ettermiddag møter med representanter for det afghanske sivilsamfunnet, og fikk innspill til krav som bør stilles til de afghanske makthaverne.

  Taliban skal også møte representanter fra embetsverket i UD klokken 10.30. Temaet for disse samtalene vil i stor grad være den humanitære situasjonen i landet.

  Senere på dagen skal norske humanitære organisasjoner møte Taliban-delegasjonen på Soria Moria hotell i Oslo.

 • av NTB
  DEL
  Russland og Ukraina møtes i Paris

  Representanter for myndighetene i Russland og Ukraina skal møtes i Paris onsdag, opplyser en rådgiver for Frankrikes president Emmanuel Macron.

  Frankrike ser en vei mot nedtrapping av den spente situasjonen, sier rådgiveren til pressen mandag kveld, på betingelse av anonymitet.

  Også tjenestemenn fra Frankrike og Tyskland skal delta i samtalene, og dermed blåses det liv i det såkalte Normandie-formatet – et forhandlingsforum der representanter for de fire landene deltar. Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock tok under et nylig besøk i Moskva til orde for å gjenopplive dette forumet.

  De siste ukene har hektisk diplomatisk aktivitet, inkludert møter i regi av Nato og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) og direkte samtaler mellom USA og Russland, ikke ført til noen reduksjon i den spente situasjonen rundt Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Strømmen tilbake etter Oslo-strømbrudd

  En teknisk feil førte til strømbrudd for 1.671 kunder rundt Carl Berners plass i Oslo mandag kveld. Etter en snau time fikk de strømmen tilbake.

  Strømleverandøren Elvia opplyser at det var snakk om en teknisk feil.

  Strømmen forsvant rundt klokka 19, og den var tilbake rundt klokka 20.

 • av NTB
  DEL
  ITV: Arrangerte fest for Johnson under nedstenging

  Kona til Boris Johnson arrangerte en overraskelsesfest for sin mann da han fylte år sommeren 2020 selv om sosiale arrangementer var forbudt, ifølge ITV.

  Festen skal ha blitt holdt på ettermiddagen 19. juni. Ifølge ITV News hjalp Carrie Johnson til med å arrangere festen for ektemannen.

  Den britiske statsministeren er i hardt vært etter en rekke avsløringer om fester som ble holdt i Johnsons krets til tross for strenge koronarestriksjoner.

  Opptil 30 personer skal ha deltatt på bursdagsfesten, som ble holdt i Downing Street etter at han hadde besøkt en skole i Hertfordshire.

  Boris Johnsons kontor bestrider opplysningene fra ITV om at det ble arrangert en fest. En talsperson sier til Sky News at en gruppe ansatte samlet seg i en kort stund i kabinettrommet etter et møte for å gratulere statsministeren med dagen.

  – Han var der i under ti minutter, sier talspersonen.

  Senere samme kveld samlet venner av familien seg i Johnsons bolig ovenpå, ifølge ITV. Dette er ikke sant, ifølge Downing Street.

  – I tråd med reglene på den tiden så samlet statsministeren et lite antall familiemedlemmer utendørs den kvelden, sier talspersonen.

 • av NTB
  DEL
  Strømbrudd sentralt i Oslo

  Strømmen har gått i et område rundt Carl Berners plass i Oslo. 1.671 kunder er rammet.

  Strømleverandøren Elvia opplyser det er snakk om en teknisk feil.

  Strømmen forsvant rundt klokka 19, og den var tilbake rundt klokka 20.

 • av NTB
  DEL
  Børsene i Europa stengte med kraftig nedgang

  Både i Tyskland, Frankrike og andre europeiske land endte mandagen med kraftig børsnedgang. I Sverige var nedgangen på over 4 prosent.

  Geopolitisk spenning som følge av Ukraina-krisen er trolig en av årsakene til nedgangen. I tillegg er investorene bekymret for de ventede renteøkningene i USA.

  Den paneuropeiske indeksen Stoxx 600 falt med 1,84 prosent. Den tyske DAX-indeksen falt med 1,94 prosent, franske CAC 40 med 1,75 prosent og den britiske FTSE 100 med 1,2 prosent. I Norge var nedgangen på hele 3,45 prosent.

  Nedgangen var også markant i andre europeiske land, deriblant Danmark, Finland, Polen, Nederland, Østerrike, Belgia, Portugal, Spania og Hellas. I Tsjekkia og Island var nedgangen mer moderat.

  Fallet kommer samtidig som data fra EU-kommisjonen viser at forbrukernes tro på egen økonomi svekket seg i januar, slik den også gjorde i fjorårets tre siste måneder.

 • av NTB
  DEL
  UD: Bekymret for situasjonen i Burkina Faso

  Etter rapporter om et mulig kuppforsøk i Burkina Faso er den norske regjeringen bekymret for situasjonen, opplyser Utenriksdepartementet.

  – Vi er bekymret for situasjonen i Burkina Faso etter rapporter om et mulig kuppforsøk, sier statssekretær Henrik Thune (Ap) i UD i en uttalelse til NTB.

  Han opplyser at Norge støtter oppfordringen til den vestafrikanske organisasjonen ECOWAS om ro og dialog.

  – Vi oppfordrer partene til å finne en fredelig løsning gjennom dialog og respekt for demokratiske prinsipper og godt styresett. Ambassaden i Bamako følger situasjonen tett og er i kontakt med nordmenn som befinner seg i Burkina Faso og som har registrert seg i reiseregistrering.no, sier han videre.

 • av NTB
  DEL
  Kunngjør militærkupp på direkte-TV
  Soldater holder vakt ved inngangen til den nasjonale TV-kanalen i Ouagadougou mandag. Foto: Sophie Garcia / AP / NTB
  Soldater holder vakt ved inngangen til den nasjonale TV-kanalen i Ouagadougou mandag. Foto: Sophie Garcia / AP / NTB

  Soldatene som har gjort opprør i Burkina Faso, har dukket opp på statlig TV kunngjort at militæret nå har overtatt makten i det vestafrikanske landet.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Kraftig børsfall i USA

  Amerikanske børser faller kraftig. Industriindeksen Dow Jones er ned 1.000 poeng og ligger på sitt laveste nivå på ti måneder.

  Også de andre indeksene faller etter at europeiske børser stengte med kraftig nedgang mandag.

 • av NTB
  DEL
  Burkina Fasos president skal ha overlevd attentat

  Burkina Fasos president Roch Marc Christian Kabore har overlevd et attentatforsøk, opplyser partiet hans etter det som skal være et kuppforsøk.

  Folkets fremskrittsbevegelse opplyser i en uttalelse mandag at Kabore var offer for et «avverget forsøk på attentat». En minister overlevde også det angivelige forsøket på å ta hans liv.

  Det er fortsatt usikkert hvor Kabore befinner seg etter at soldater har gjort oppgjør ved flere militærbaser i landet.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Stoltenberg: NATO vurderer økt tilstedeværelse i øst

  NATO-sjef Jens Stoltenberg sier at de vurderer å øke tilstedeværelse i østlige allierte ytterligere.

  Mandag ble det kjent at flere NATO-land sender soldater, skip og fly til østeuropeiske land og havområder.

  Stoltenberg sier at de vurderer å øke tilstedeværelsen ytterligere. Det kan i så fall være aktuelt å utplassere flere NATO stridsgrupper (battlegroups) i øst.

  NATO-sjefen sa at dette var defensive tiltak i den spente sikkerhetssituasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Kritisk til at Stortinget ikke ble informert om Taliban-samtaler

  Høyres Ine Eriksen Søreide er kritisk til at Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen (DUUFK) ikke ble godt nok varslet om møtene med Taliban i Norge.

  Søreide leder Forsvars- og utenrikskomiteen på Stortinget.

  – DUUFK ble ikke informert i forkant av møtene med Taliban. Som komiteleder fikk jeg et kort varsel fra utenriksministeren om at møtene skulle avholdes, men det ble ikke gitt informasjon om delegasjon eller øvrig opplegg, sier Søreide til NRK.

  – Med tanke på møtenes innretning, ville det vært klokt av utenriksministeren å gi Stortinget informasjon i forkant om møtene og de vurderingene regjeringens beslutning bygget på, tilføyer hun.

 • av NTB
  DEL
  AU fordømmer «kuppforsøk» i Burkina Faso
  Opprørssoldater har angivelig tatt presidenten i Burkina Faso til fange og kontrollerer hovedveiene til Ougadougo. Foto: AP / NTB
  Opprørssoldater har angivelig tatt presidenten i Burkina Faso til fange og kontrollerer hovedveiene til Ougadougo. Foto: AP / NTB

  Den afrikanske unionen (AU) fordømmer det de omtaler som et kuppforsøk i Burkina Faso, der soldater skal ha tatt presidenten og regjeringsmedlemmer til fange.

  Den afrikanske unionens leder Moussa Faki Mahamat «fordømmer på det sterkeste kuppforsøket mot den demokratisk valgte presidenten», heter det i en kunngjøring.

  Den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen Ecowas gir også uttrykk for dyp bekymring over det de omtaler som «et kuppforsøk» i Burkina Faso.

  – Ecowas holder soldatene ansvarlig for president Roch Marc Christian Kabores fysiske velvære, heter det i en kunngjøring.

 • Øystein Kløvstad Langberg
  DEL
  Støre møtte FN-sjef Guterres
  Statsminister Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres.
  Statsminister Jonas Gahr Støre og FNs generalsekretær António Guterres. Foto: Pontus Höök, NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre er i New York i forbindelse med Norges presidentskap i FNs sikkerhetsråd. Mandag morgen amerikansk tid møtte han FNs generalsekretær António Guterres.

  - Guterres starter nå sin andre periode, og Norge ønsker at FN skal være tydeligere til stede i de politiske konfliktene. Det har han mandat til etter FN-pakten, sier Støre.

  Han trekker frem Afghanistan og Ukraina som eksempler på steder der han vil ha et mer aktivt FN.

  Tirsdag og onsdag skal Støre lede møter i FNs sikkerhetsråd. Han skal også besøke Equinors havvindprosjekt Empire Wind i Brooklyn og ha møte med New Yorks nye ordfører Eric Adams.

  Reisen fortsetter til Washington D.C. onsdag der statsministeren skal møte Joe Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Derfor flyr militærhelikoptre lavt over Oslo
  Et av forsvarets helikoptre av typen Bell-412.
  Et av forsvarets helikoptre av typen Bell-412. Foto: Paul Kleiven / NTB

  To militære helikoptre har fløyet lavt over Oslo i dag, og flere har lurt på hva som skjer.

  – Helt normal trening og øving, er svaret fra Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter.

  Det var to av forsvarets helikoptre av typen Bell-412 som tok av fra Rygge litt over halv to i ettermiddag.

  Moen sier det er viktig at de får trent og øvd slik at de opprettholder operativ evne, også i urbane strøk. Han forstår at folk legger merke til dem:

  – I dette tilfellet har vi blant annet fløyet over Frognerparken, og har i den grad vært veldig synlig.

  Aktiviteten er koordinert med Oslo politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  UD skjerper reiserådene for Ukraina

  Utenriksdepartementet fraråder alle ikke-nødvendige reiser til Ukraina på grunn av den spente og uforutsigbare situasjonen i landet.

  – Situasjonen i Ukraina kan endre seg på svært kort varsel, advarer UD i en pressemelding.

  Helt siden 2014 har det vært frarådet med reiser til og opphold i fylkene Donetsk og Luhansk, samt på den okkuperte Krim-halvøya. Nå utvides denne frarådingen til alle reiser til hele Ukraina som ikke er strengt nødvendige.

  – Velger du å reise til Ukraina nå, oppfordrer vi deg til å gjøre grundige vurderinger av egen sikkerhet og kontakte forsikringsselskapet ditt for å sikre at du har gyldig reiseforsikring, skriver UD.

  De siste ukene har spenningen økt kraftig på grensen mellom Ukraina og Russland, og mange frykter en militær konflikt.