Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Biden vil stenge Guantanamo
13. februar kl 15:11av NTB
DEL
President Joe Biden har startet en gjennomgang av amerikanernes fangeleir ved Guantanamo på Cuba med mål om å stenge den i sin presidentperiode. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB
President Joe Biden har startet en gjennomgang av amerikanernes fangeleir ved Guantanamo på Cuba med mål om å stenge den i sin presidentperiode. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB

President Joe Biden har startet en gjennomgang av USAs fangeleir ved Guantanamo på Cuba med mål om å stenge den i sin presidentperiode.

Den amerikanske presidenten gir dermed nytt liv til Barack Obamas gamle løfte om å stenge den kontroversielle fangeleiren. Ambisjonen er at den skal stenges før Bidens presidentperiode er over, opplyser Det hvite hus.

Biden kommer trolig til å signere en ordre om avvikling i løpet av de neste ukene eller månedene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det er likevel ikke forventet at det skjer noe med det aller første. Grunnen er politiske og juridiske hindringer som også sto i veien for tidligere president Obamas ønske om nedstenging.

Rundt 40 fanger igjen

Den amerikanske fangeleiren på Guantanamo-basen ble opprettet i 2002. Nesten 800 personer har siden vært innesperret der, men det er i dag bare rundt 40 igjen. Etter 17 år venter de fortsatt på at sakene deres skal behandles av militære domstoler. 26 av dem anses som for farlige til å bli løslatt.

Under valgkampen i 2016 uttrykte Donald Trump vilje til å holde fangeleiren åpen og fylle den med «slemme gutter». Etter å ha vunnet valget, beholdt han denne innstillingen.

Blant de nåværende fangene er pakistanske Khaled Sheikh Mohammed, som selv har sagt at han er hjernen bak 11. september-angrepene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Stor økning i antall nabokrangler

  Antall saker som har gått gjennom rettshjelp har økt fra 230 til 330 sammenlignet med i fjor, viser tall fra Gjensidige Forsikring.

  Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i forsikringsselskapet påpeker at langt fra alle rettshjelpssaker gjelder nabokrangler, men trenden er tydelig relatert til korona.

  – Vi ser nå at denne økte aktiviteten i og rundt hjemmene fører til flere konflikter, sier Rysstad.

  De vanligste nabotvistene er blant annet trær og busker til sjenanse for utsikt eller sol, og uklare grenser på eiendom.

 • av NTB
  DEL
  To personer alvorlig skadet i ambulanse-kollisjon

  Ulykken skjedde i Arendal, melder TV 2. Fire ambulansearbeidere er fraktet til akuttmottaket etter at ambulanse kolliderte under utrykning. Ulykken skjedde på E18 da nødetatene rykket ut til en brann i en lastebil torsdag formiddag. Meldingen om saken kom klokka 9.53.

  – Fire personer som var om bord i ambulansen er kjørt til sykehus i Arendal. To beskrives som alvorlig skadd, opplyser operasjonssentralen i Agder politidistrikt.

  E18 er sperret etter ulykken og det er omkjøring på stedet.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Oslo: Mann ranet på åpen gate

  En mann i 50-årene ble ranet på åpen gate i Urtegata i Oslo torsdag morgen. En mistenkt ble pågrepet etter få minutter.

  Ransmannen truet med kniv eller skrutrekker og ranet blant annet til seg en mobiltelefon.

  Den mistenkte, en mann i slutten av 20-årene, ble pågrepet kort tid etter at politiet fikk melding om ranet klokken 7.30.

  – Han ble pågrepet like i nærheten. Vi fant mobiltelefonen og er derfor sikre på at vi har tatt rett mann, sier operasjonsleder Gjermund Stokkli i Oslo politidistrikt til NTB.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  Studentene mer bekymret for jobbutsiktene

  Nesten fire av ti studenter ser verre på jobbutsiktene sine nå enn før koronapandemien, skriver Universitas.

  Arbeidslivsforsker og NHH-professor Kjell Gunnar Salvanes mener at studentene har en reell grunn til å være bekymret for fremtidig arbeidsliv.

  –⁠ Det vi fant i våre studier, er at de som gikk inn i arbeidslivet i nedgangstiden, hadde mellom fem og ti prosents reduksjon i lønn også over lang tid, sier Salvanes.

  Koronapandemien gjør studenter bekymret for jobbutsiktene.
  Koronapandemien gjør studenter bekymret for jobbutsiktene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • av NTB
  DEL
  Lojalistgrupper trekker seg fra nordirsk fredsavtale

  Misnøye med brexit gjør at flere paramilitære lojalistgrupper har varslet at de trekker støtten til fredsavtalen fra 1998, skriver Belfast Telegraph.

  Lojalistene ønsker at det britiske styret skal bestå. Statsminister Boris Johnson er varslet.

  For å unngå en grense mellom Irland og Nord-Irland, kontrolleres varer når de kommer fra Storbritannia til Nord-Irland. Trusler førte forrige måned til at kontrollene ble stanset i to havner.

  I den rundt 30 år lange perioden kjent som «the Troubles» ble om lag 3.500 personer drept i konflikten i Nord-Irland.

 • av NTB
  DEL
  Lege drept i angrep i Afghanistan

  En kvinnelig lege ble torsdag drept i et bombeangrep i Jalalabad i Afghanistan, to dager etter at tre kvinnelige medieansatte ble drept i målrettede attentat.

  Bomben som drepte legen var festet til rickshawen hun reiste med, opplyser en talsperson for kontoret til provinsens guvernør.

  Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet.

  En lokal IS-tilknyttet gruppe sier at de sto bak drapene på de tre medieansatte i Jalalabad tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Børsfall i Asia

  Asiatiske børser endte i rødt torsdag, og verdien av aksjene notert på Nikkei-indeksen i Tokyo falt med 2,13 prosent.

  Den bredt sammensatte Topix-indeksen i Tokyo stengte 1,04 prosent lavere enn onsdag.

  Også på kinesiske børser var det nedgang. Hang Seng-indeksen i Hongkong endte 2,12 prosent ned, og Shenzhen-indeksen falt med 2,9 prosent.

  I Shanghai endte hovedindeksen 2,05 prosent ned.

 • av NTB
  DEL
  Representantenes hus vedtar forslag til politireform

  Representantenes hus har med knapt flertall vedtatt et forslag til omfattende politireform som forbyr halsgrep og raseprofilering.

  Det ble vedtatt med 220 mot 212 stemmer. Én republikaner stemte for lovforslaget. To demokrater stemte imot.

  Lovforslaget sendes dermed videre til Senatet. Der er dets skjebne mer uviss, siden Senatet er delt 50–50 mellom demokrater og republikanere.

  Lovforslaget er oppkalt etter George Floyd, som døde 25. mai i fjor etter å ha blitt presset av en politimanns kne mot halsen i nesten ni minutter.

 • av Ingeborg Moe
  DEL
  Kongressen avlyser møter etter trusler om angrep

  Representantenes hus avlyser torsdagens planlagte møter som følge av en advarsel fra politiet om at en militant gruppe planlegger å storme Kongressen.

  Flertallsleder Steny Hoyer informerte de folkevalgte om den plutselige endringen sent onsdag kveld.

  Tidligere onsdag advarte Capitol-politiet i Washington om at en militant gruppe planlegger å storme Kongressen torsdag.

  – Vi har skaffet informasjon som viser at en identifisert militsgruppe har planer om å ta seg inn i Kongressen på torsdag, 4. mars, het det i en uttalelse fra politiet.

  Ifølge Reuters tror tilhengerne av konspirasjonsteorien QAnon at tidligere president Donald Trump vil ta tilbake makten torsdag 4. mars.

 • av NTB
  DEL
  SpaceX-rakett eksploderte etter vellykket testflygning
  Starship SN10 avbildet idet raketten var i ferd med å lande. Landingen var vellykket, men kort tid etter tok raketten fyr og eksploderte. Foto: SpaceX via AP / NTB
  Starship SN10 avbildet idet raketten var i ferd med å lande. Landingen var vellykket, men kort tid etter tok raketten fyr og eksploderte. Foto: SpaceX via AP / NTB

  En ubemannet rakett fra SpaceX gjennomførte en vellykket testflyging onsdag, men eksploderte på bakken etter å ha landet trygt for første gang.

  Raketten, en prototyp av Starship kalt SN10, fullførte flere manøvre etter utskyting nær Brownsville i Texas. Den 10 kilometer lange ferden omtales som vellykket, og raketten landet trygt.

  Men etter landing kom det flammer ut av rakettens nedre del. Mannskap på bakken forsøkte å slukke brannen, men måtte gi opp. Noen minutter senere eksploderte raketten. Den ble kastet opp i lufta og falt deretter til bakken igjen.

  Det er dermed tredje gang at en prototyp av Starship-raketten eksploderer. Men onsdagens forsøk var første gang at en prototyp av Starship klarte å lande trygt.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike står på demonstrantenes side
  President Emmanuel Macron gir sin støtte til demonstrantene i Myanmar. Foto: Thibault Camus / pool / AP / NTB
  President Emmanuel Macron gir sin støtte til demonstrantene i Myanmar. Foto: Thibault Camus / pool / AP / NTB

  Frankrike står på demonstrantenes side og krever slutt på undertrykkelsen i Myanmar, sier president Emmanuel Macron.

  – Vi står på deres side, skriver Macron på Twitter.

  Den franske presidenten skriver at han krever «umiddelbar slutt på undertrykkelsen i Myanmar», løslatelse av alle som er blitt pågrepet, og han krever at demokrati blir gjeninnført.

  Macrons uttalelse kom etter at FN opplyste at 38 demonstranter var blitt drept av sikkerhetsstyrker i Myanmar onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Biden: Neandertalsk å fjerne munnbindpåbud
  President Joe Biden mener delstatene Texas og Mississippis beslutning om å fjerne munnbindpåbudet, er feil. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  President Joe Biden mener delstatene Texas og Mississippis beslutning om å fjerne munnbindpåbudet, er feil. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  Neandertalsk, er president Joe Bidens beskrivelse av beslutningen i delstatene Texas og Mississippi om å fjerne munnbindpåbudet.

  For tidlig opphevelse av koronatiltak setter landets fremgang i kampen mot covid-19 på spill, uttalte Biden til journalister i Det hvite hus onsdag.

  – Det siste vi trenger er neandertalsk tenkning, om at så lenge ting er bra i øyeblikket, så kan man ta av masken og glemme alt. Det spiller fortsatt en rolle, sa Biden.

  Smitteveksten i USA er fallende og vaksinasjonstakten er økende, noe som har ført til at de to delstatene har tatt saken i egne hender og fjernet munnbindpåbud, i strid med føderale retningslinjer.

 • av NTB
  DEL
  Elektrisitetsverksjef sparket i Texas
  Bill Magness har fått sparken som sjef for Texas' elektrisitetsverk ERCOT (Electric Reliability Council of Texas. Foto: Eric Gay / AP / NTB
  Bill Magness har fått sparken som sjef for Texas' elektrisitetsverk ERCOT (Electric Reliability Council of Texas. Foto: Eric Gay / AP / NTB

  Sjefen for elektrisitetsverket ERCOT i Texas har fått sparken etter ekstremkulden i februar der millioner av folk var uten lys og varme i flere dager.

  Bill Magness har fått en to måneder oppsigelsesperiode. Det besluttet styret i selskapet onsdag kveld.

  – I denne overgangsperioden skal Bill fortsette som president og administrerende direktør og samarbeide med delstatens ledere og regulatorer i arbeidet med å reformere ERCOT, heter det i en uttalelse.

  Magness, som i 2019 hadde en inntekt på over 876.000 dollar (7,4 millioner kroner), har fått mye av skylden for det omfattende strømbruddet som rammet Texas 15. februar da ekstremkulde veltet inn over delstaten.

 • av NTB
  DEL
  Sør-Koreas økonomi krympet for første gang på 22 år
  «Munnbind er påbudt for å hindre spredning av covid-19», står det på dette banneret i en park i Seoul. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB
  «Munnbind er påbudt for å hindre spredning av covid-19», står det på dette banneret i en park i Seoul. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

  Koronapandemien førte i fjor til at Sør-Koreas økonomi krympet for første gang på 22 år. Arbeidsplasser forsvant og kjøpekraften falt.

  Sør-Koreas bruttonasjonalprodukt falt 1 prosent fra året før. Man må tilbake til 1998 da landet var midt i en dyp finanskrise for å finne forrige gang da landets økonomi krympet. Det viser foreløpige tall fra landets sentralbank torsdag.

  Situasjonen i fjor kunne ha blitt enda verre hvis det ikke hadde vært for landets teknologieksport. Pandemien førte til at millioner av arbeidere måtte tilbringe fjoråret på hjemmekontor verden rundt. Det førte til økt etterspørsel etter datamaskiner og servere.

 • av NTB
  DEL
  Liten støtte til regjeringens rusreform
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) presenterte regjeringens forslag til rusreform 19. februar. Få støtter forslaget om avkriminalisering av narkotika, viser en undersøkelse Sentio har utført for Klassekampen. Foto: Heiko Junge / NTB
  Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V) presenterte regjeringens forslag til rusreform 19. februar. Få støtter forslaget om avkriminalisering av narkotika, viser en undersøkelse Sentio har utført for Klassekampen. Foto: Heiko Junge / NTB

  Kun 22 prosent støtter fullt ut regjeringens forslag som åpner for å ikke straffeforfølge bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, skriver Klassekampen.

  Det bærende elementet i regjeringens rusreform er avkriminalisering av mindre mengder narkotika til eget bruk. Straff som bøter og prikk på rullebladet skal erstattes med en pålagt kommunal rådgivningstime og tilbud om helsehjelp.

  En undersøkelse fra Sentio utført på vegne av Klassekampen viser at den nye ruspolitikken får liten oppslutning ute blant velgerne.

  I alt 1.007 deltok i undersøkelsen, og kun 22 prosent av dem støtter regjeringens forslag og mener narkotikabruk bør avkriminaliseres for alle.

 • av NTB
  DEL
  Navalnyj sier han har det bra
  Aleksej Navalnyj skriver i en oppdatering på Instagram at han har det bra. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
  Aleksej Navalnyj skriver i en oppdatering på Instagram at han har det bra. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

  Den russiske regimekritikeren Aleksej Navalnyj sier i sin første uttalelse fra et fengsel utenfor Moskva at «alt er bra».

  På Instagram skriver Navalnyj at han er i Kolchugino-fengselet i Vladimir-regionen nordøst for Moskva.

  – Men alt er bra med meg, skriver han.

  Navalnyj ble pågrepet i januar da han vendte tilbake til Russland. Han ble forgiftet med den russiske nervegiften novitsjok i hjemlandet i august i fjor og tilbrakte flere måneder på sykehus i Tyskland før han dro hjem.

  Han er dømt til å sone i to og et halvt år i en arbeidsleir for brudd på meldeplikten etter en betinget dom fra 2014. Dommen var basert på en svindelsak Navalnyj avviser som fabrikkert.

 • av NTB
  DEL
  USA fordømmer volden i Myanmar
  Det har vært kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politiet i Myanmar de siste dagene. Foto: AP / NTB
  Det har vært kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politiet i Myanmar de siste dagene. Foto: AP / NTB

  USA uttrykker forferdelse over at volden mot demonstranter har eskalert kraftig i Myanmar.

  – Vi forferdes og frastøtes av å se den fryktelige volden som utøves mot Burmas folk på grunn av deres fredfulle rop om å gjenopprette sivilt styre, sier Ned Price, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, i en uttalelse.

  De ber om at alle land snakker med én stemme for å fordømme volden brukt av militæret mot eget folk i Myanmar.

  Ifølge FN ble minst 38 personer drept onsdag, mens over 50 har blitt drept siden kuppet tidligere i år.

 • av NTB
  DEL
  Ny Nord-Irland-krangel mellom EU og Storbritannia

  En ensidig britisk avgjørelse om å utsette kontroll av mat og jordbruksprodukter som sendes til Nord-Irland, strider mot brexitavtalen, mener EU-kommisjonen.

  – Dette er andre gang den britiske regjeringen vil bryte internasjonal lov, sier EU-kommisjonens visepresident Maros Sefcovic i en uttalelse.

  Han henviser til et tidligere forsøk fra London på å forbigå deler av brexitavtalen som ble inngått i januar 2020. Det forsøket ble til slutt skrinlagt av britene.

  Sefcovic kaller den britiske handlemåten skuffende og sier Brussel ikke ble informert på forhånd, slik traktaten krever. Det er nedfelt spesielle regler for Nord-Irland i avtalen, for å hindre at det ble opprettet en såkalt hard grense mellom det britiske territoriet og resten av Irland.

 • av NTB
  DEL
  USA vurderer militært svar på rakettangrepet i Irak
  Det hvite hus' talsperson Jen Psaki under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  Det hvite hus' talsperson Jen Psaki under en pressekonferanse i Det hvite hus onsdag. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  USA kan vurdere et militært svar på rakettangrepet som rammet Ain al-Asad-basen i Irak, sier Det hvite hus.

  I tillegg til amerikanske styrker er det også utstasjonert omkring 30 norske soldater ved flybasen. Den ble truffet av minst ti raketter onsdag morgen. En sivil ansatt amerikaner døde under angrepet.

  Så langt har ingen påtatt seg ansvaret for angrepet, som er det første siden USA angrep Iran-støttede militsgrupper langs den irakisk-syriske grensen i forrige uke.

  President Joe Bidens talsperson Jen Psaki antyder at forrige ukes angrep kan være mønsteret for et militært svar. Det var i sin tur svar på et angrep mot amerikanske styrker i Nord-Irak tidligere i februar.

  – Hvis vi vurderer det slik at et svar er nødvendig, vi vil gå til verks på en måte og på et tidspunkt som passer oss, sier Psaki.

 • av NTB
  DEL
  Trafikkaos i Trøndelag – ber folk om å holde seg hjemme

  Politiet ber innbyggerne i Trøndelag om å holde seg hjemme på grunn av svært glatte veier i fylket.

  – Må du ikke ut, hold deg hjemme, sier operasjonsleder Wenche Johnsen i Trøndelag politidistrikt til NRK.

  Onsdag kveld har de fått meldinger om utforkjøringer og andre trafikale problemer, blant annet i Namdalen, nord i Trøndelag.

  – Der har en trailer sakset over veien, sier hun.

  Årsaken til problemene er underkjølt regn i hele distriktet.

  – Det tar litt tid før alle veier er saltet og strødd. Hvis du ikke må ut med bilen nå, så er rådet fra politiet å holde seg hjemme, skriver politiet i Trøndelag på Twitter.

  Vegtrafikksentralen i Midt-Norge melder på Twitter at alle deres entreprenører er ute.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Storm, flom, skredfare og sprengkulde. 63 farevarsler på én gang i romjulen.

 2. NORGE
  Publisert:

  Tom Hagen siktet for ulovlig oppbevaring av flere skytevåpen

 3. NORGE
  Publisert:

  Stavanger kommune jobber med ny forskrift etter dyster smitterekord

 4. NORGE
  Publisert:

  Brødrene krevde erstatning for omsorgssvikt. Må i stedet betale 350.000 av egen lomme.

 5. NORGE
  Publisert:

  Streikende prester samlet seg utenfor kirken i Asker

 6. NORGE
  Publisert:

  2771 passasjerer har kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene