Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Rådhuset i Bergen blir nær 200 mill. dyrere enn antatt
18. februar kl 09:34av NTB
DEL
Oppussingen av rådhuset i Bergen (til høyre) sprekker med 180 millioner kroner. Foto: Marit Hommedal / NTB
Oppussingen av rådhuset i Bergen (til høyre) sprekker med 180 millioner kroner. Foto: Marit Hommedal / NTB

Den innvendige rehabiliteringen av rådhuset i Bergen sprekker med 180 millioner kroner. Nå er summen anslått til 530 millioner kroner.

Det går fram av et fagnotat fra Etat for utbygging, skriver Bergens Tidende.

Høyre, som ønsket å rive og bygge nytt, frykter at også kostnadene utendørs er ute av kontroll.

– Det tragiske er at det blir mindre til barnehage og skole, sier gruppeleder Harald Victor Hove.

Thor Haakon Bakke, settebyråd for byråd for finans, næring og eiendom, sier han mener at det var riktig å beholde og oppgradere rådhuset.

– Dersom vi hadde revet og bygget nytt, ville det hatt en klima- og miljøkostnad, i tillegg til at vi hadde mistet dagens rådhus og verdien det representerer økonomisk og som kulturminne, sier Bakke til avisen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  SSB: Ledigheten fortsetter å falle
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Det var 115.000 arbeidsløse personer i Norge i august. Det viser tall fra SSB. Det er 29.000 færre enn i mai.

  Ledigheten er nå på omtrent samme nivå som før koronapandemien startet, viser tallene fra Arbeidskraftundersøkelsen (Aku).

  Sysselsettingen har dessuten økt mer enn ledigheten har falt. Det innebærer at personer som tidligere sto helt utenfor arbeid, nå er tilbake i jobb, skriver SSB . Sesongjusterte tall viser at det var 38.000 flere sysselsatte i august enn i mai.

  Ledigheten nådde en topp i august i fjor, da 5,3 prosent sto uten arbeid.

  Aku-tallene omfatter ikke personer som har vært permittert i mindre enn tre måneder.

 • av NTB
  DEL
  Klær og byggevarer dro detaljhandelen opp
  Etter tre måneder på rad med nedgang steg detaljhandelen med 0,5 prosent fra august til september, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Frank May / NTB
  Etter tre måneder på rad med nedgang steg detaljhandelen med 0,5 prosent fra august til september, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Foto: Frank May / NTB

  Etter tre måneder på rad med nedgang steg detaljhandelen med 0,5 prosent fra august til september. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  En av de største bidragsyterne til september-oppgangen var en økning i salget av byggevarer, ifølge SSB.

  – Bransjen har vært preget av høye priser på trelast de siste månedene, men fra august til september falt prisene på en del materialer som typisk brukes til vedlikehold og reparasjon av boliger, sier førstekonsulent Marie Skjeldås i SSB.

  Hun viser til en nedgang for denne varegruppen i konsumprisindeksen på 4,7 prosent.

  I tillegg til byggevarer bidro også økning i salg av klær i september til oppgangen. Det var derimot en nedgang i dagligvareforretningene.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt uvisst om DNB får kjøpe Sbanken
  Foto: Terje Pedersen, NTB

  Konkurransetilsynet utsetter fristen for å avgjøre om det godkjenner DNBs oppkjøp av Sbanken til 18. november. Tilsynet har siden april vurdert om det skal stoppe DNBs oppkjøp av konkurrenten Sbanken.

  I juni ble det kjent at DNB hadde sikret seg 90,9 prosent av aksjene i banken til 108,85 kroner pr. aksje og dermed var i posisjon til å tvangsinnløse de resterende aksjene.

  Konkurransetilsynet varslet 24. juni at det kan bli aktuelt å stanse oppkjøpet, og banken gjentok varselet 26. august. Grunnen er at tilsynet har vært bekymret for at DNBs kjøp av Sbanken vil kunne føre til svekket konkurranse og dårligere betingelser for bankkunder som ønsker å spare i fond. Les mer her.

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Dette skjer i dag

  • Regjeringen har pressekonferanse om koronasituasjonen kl. 13.00

  • Fengslingsmøte i Birgitte Tengs-saken

  • Moskva stenger ned for å bekjempe voksende smittebølge

  • Trekning av gruppene for neste sommers fotball-EM for kvinner kl. 17.30

  • Brann kjemper for overlevelsen i Eliteserien – møter Viking kl. 18.00

 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Nattens nyheter

  God morgen. Dette er noen av nattens viktigste nyheter:

  • Ronald Koeman sparket som trener i Barcelona

  • 1180 nye koronasmittede registrert i Norge – stigende trend

  • Baldwin-skytingen: Våpenet skal ikke ha blitt sjekket ordentlig

  • Taiwans president: Stoler på USAs støtte mot eventuelle kinesiske angrep

  • Kuppmakerne i Sudan skal ha sparket flere ambassadører

 • av NTB
  DEL
  Røykutvikling på tog ved Steinkjer

  Sørgående nattog fra Bodø til Trondheim står på Steinkjer stasjon etter røykutvikling i toget. Alle passasjerer har forlatt toget, opplyser Bane Nor.

  Passasjerene er inne på stasjonen, melder Bane Nor.

  – Nødetatene er på stedet. Andre tog får ikke til å passere Steinkjer, heter det.

  Hendelsen fremstår relativt udramatisk. Det forteller Bane Nor til TV 2.

 • av NTB
  DEL
  Økokrim-sjefen ber om boikott av Qatar-VM

  – Ut fra kriminalitetsforebygging er det åpenbart at Norge bør boikotte Qatar-VM, sier Økokrim-sjef Pål K. Lønseth. Han mener hele verden bør gjøre det samme.

  Ifølge VG uttaler Lønseth seg fordi forebygging av kriminalitet er en av hans oppgaver.

  – Idretten må lære seg at korrupsjon må få en konsekvens, sier han til avisen.

  Ut fra hva som har kommet frem, ser han det som «overveiende sannsynlig» at Qatar er blitt tildelt VM på korrupt vis.

  – Korrupsjon må få en konsekvens. Hvilken annen bransje i denne verden kan vi se store penger være involvert i kontraktstildelinger – uten at det får konsekvens? spør han.

 • av NTB
  DEL
  Ni av ti fikk medhold i mobbesaker

  I første halvår i år ble 743 mobbesaker klaget inn til Statsforvalteren. I mer enn ni av ti tilfeller fikk elever og foreldre medhold.

  Ifølge Dagsavisen har tallet på saker økt med 26 prosent fra samme periode i fjor, men Kunnskapsdepartementet mener dette kan være preget av koronapandemien og nedstenging.

  I 2017 kom ordningen med at elever i grunnskolen og videregående skole kan melde inn mobbesaker til Statsforvalteren når de opplever at skolen ikke hjelper dem.

 • av NTB
  DEL
  India lover kamp mot klimaendringer
  Indias klimaminister Bhupender Yadav og USAs klimautsending John Kerry. Bildet er fra september.
  Indias klimaminister Bhupender Yadav og USAs klimautsending John Kerry. Bildet er fra september. Foto: Manish Swarup / AP, NTB

  Rike land må betale for tiltakene som skal holde temperaturøkningen nede, sier Indias klimaminister før klimakonferansen COP26.

  India er, sammen med verdens største utslippsland Kina, blant flere titall land som ikke har lagt fram nye planer for å kutte klimagassutslippene ned til netto null, altså at det fjernes like mye CO2 som det produseres, før den viktige konferansen, som starter i Glasgow søndag.

  Landet har tredje mest utslipp i verden.

  Klimaminister Bhupender Yadav sa onsdag at India vil gjøre klart hvilke ekstra tiltak det er villig til å gjøre «på passende sted og tidspunkt».

  India mener at å kontrollere CO2-utslippet bør være hovedprioriteten, framfor å sette mål for når man skal nå nullutslipp.

 • av NTB
  DEL
  1180 nye koronasmittede registrert siste døgn
  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 203.734 personer testet positivt. Foto: Jil Yngland / NTB
  Ved midnatt natt til torsdag var det utført 7,9 millioner koronatester her i landet siden februar i fjor. I alt har 203.734 personer testet positivt. Foto: Jil Yngland / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 1.180 koronasmittede i Norge. Det er 523 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 796 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 447, så trenden er stigende.

  Onsdag var 101 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fem færre enn dagen før.

  30 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 16 på respirator. Det er like mange på intensiv og to flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har 203.734 personer testet positivt for korona i Norge. Til nå har 4.200.591 personer fått første vaksinedose, og 3.728.096 personer har fått andre dose.

  Til sammen er 900 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. 58,1 prosent av alle døde har fylt 80 år. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 22 dødsfall i Norge.

 • av NTB
  DEL
  Israel tar imot vaksinerte turister fra november
  Israel tar imot turister som har latt seg vaksinere mot covid-19, fra november. Her nyter folk strandlivet i Tel Aviv. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Israel tar imot turister som har latt seg vaksinere mot covid-19, fra november. Her nyter folk strandlivet i Tel Aviv. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Koronavaksinerte turister får dra til Israel fra november, sier landets regjering. Smitten har falt i landet etter at mange har fått en tredje vaksinedose.

  Israel var det første landet i verden som i stor skala begynte å tilby en tredje dose. Siden sommeren har mer enn 3,9 millioner latt seg stikke for tredje gang.

  Rundt månedsskiftet mellom august og september steg smittetallene til mer enn 10.000 nye tilfeller daglig, men tallet har siden falt til noen hundre.

  Etter nedgangen har regjeringen kunngjort at tilreisende får innreise så lenge de kan vise fram et bevis på at de er blitt vaksinert innenfor det siste halvåret. I tillegg må de teste seg før de reiser til landet og etter ankomst.

 • av NTB
  DEL
  Sudanske sikkerhetsstyrker slår ned på demonstranter
  Folk går gatelangs i Khartoum to dager etter militærkuppet. Foto: Marwan Ali / AP / NTB
  Folk går gatelangs i Khartoum to dager etter militærkuppet. Foto: Marwan Ali / AP / NTB

  Sudanske sikkerhetsstyrker gjennomførte onsdag en rekke pågripelser av demonstranter for å stanse motstanden mot militærkuppet mandag.

  Hundrevis av demonstranter kastet steiner mot sikkerhetsstyrker øst i hovedstaden Khartoum, mens det i andre deler av byen ble avfyrt gummikuler og tåregass mot demonstrantene. Politiet har fjernet veisperringer rundt omkring i byen.

  Informasjonsdepartementet i landet, som fortsatt er lojalt mot den avsatte regjeringen, skrev sent onsdag kveld at sikkerhetsstyrkene nå stiller med pansrede kjøretøy og bevæpnede soldater i store deler av byen.

  – All sikkerheten på gatene minner om Bashir-æraen, sa en demonstrant sørgmodig.

  Fagforbundet SPA sier også at volden mot demonstrantene har økt kraftig, i det de kaller en hevngjerrig undertrykking av opposisjonelle.

  Samtidig trapper verdenssamfunnet opp sanksjonene mot kuppmakerne. Verdensbanken har frosset all bistand til Sudan, mens Den afrikanske unionen har suspendert landets medlemskap.

  I Khartoum er internettet i stor grad stengt, i likhet med mange butikker. Pro-demokratiske bevegelser planlegger en stor demonstrasjon lørdag.

  Den avsatte statsministeren Abdalla Hamdok sitter fortsatt i husarrest, men fikk møte sju diplomater onsdag. Blant dem var Norges ambassadør Therese Løken Gheziel.

 • av NTB
  DEL
  Flytoget advarer regjeringen mot å gi Østlandet til Vy – vil ha det selv
  – Vi ble litt overrasket da vi så at statsråden vil direktetildele til Vy. Vi fortjener en sjanse til å bli vurdert, sier administrerende direktør Philipp Engedal i Flytoget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  – Vi ble litt overrasket da vi så at statsråden vil direktetildele til Vy. Vi fortjener en sjanse til å bli vurdert, sier administrerende direktør Philipp Engedal i Flytoget. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Flytoget vil overta togtrafikken på store deler av Østlandet, og vil ha seg frabedt at regjeringen dropper anbudet for å gi rutene til Vy.

  – Vi føler at vi er glemt, så det var viktig for oss å gå ut nå og si fra, sier administrerende direktør Philipp Engedal i Flytoget til VG.

  Overfor avisen bekrefter Flytoget at de har levert anbud i konkurransen om togtrafikken på store deler av Østlandet.

  Tirsdag sa samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) at anbudskonkurransen kan bli stoppet. Dersom den blir det, vil Vy få oppdraget.

  – Vi ble litt overrasket da vi så at statsråden vil direktetildele til Vy. Vi fortjener en sjanse til å bli vurdert, sier Engedal.

  I likhet med Vy er også Flytoget statseid. I dag kjører selskapet til og fra Oslo lufthavn, men ønsker å utvide virksomheten.

 • av NTB
  DEL
  Nordmenn tror på en god jul – tre ganger flere skal på julebord i år
  77 prosent tror på normal jul i år. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  77 prosent tror på normal jul i år. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Kun 14 prosent tror på en «annerledesjul» i år, mens halvparten av oss skal på julebord, viser Opinions koronamonitor.

  33 prosent sier at de ikke kommer til å delta på julebord i år, mens 18 prosent av de spurte ikke vet. På samme tid i fjor trodde kun 16 prosent at det ville bli julebord. 62 prosent var negative, mens resten ikke visste.

  – Halve Norge benker seg til julebord i år, og så langt ser det ikke ut til at stigende smittetall endrer på det, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

 • av NTB
  DEL
  Minst 300 ledere i staten tjener mer enn statsministeren – SV vil ha lønnstak
  Partileder Audun Lysbakken i SV mener lønnsutviklingen i staten er spinnvill. Foto: Annika Byrde / NTB
  Partileder Audun Lysbakken i SV mener lønnsutviklingen i staten er spinnvill. Foto: Annika Byrde / NTB

  Ingen statsansatte bør tjene mer enn statsministeren, ifølge et forslag SV skal fremme i Stortinget.

  – Den er dønn urettferdig og spinnvill, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladets Børsen om lønnsutviklingen i staten.

  300 ledere i staten tjener mer enn statsministeren. Siden 1990 har ingen hatt sterkere lønnsvekst enn ledere i staten, ifølge en undersøkelse Forskning.no omtalte forrige fredag.

  Statsministeren har om lag 1,7 millioner kroner i årslønn.

 • av NTB
  DEL
  Norges ambassadør har møtt Sudans avsatte statsminister
  Norges ambassadør til Sudan, Therese Løken Gheziel, har møtt Sudans avsatte statsminister Abdalla Hamdok (bildet). Foto: AP / NTB
  Norges ambassadør til Sudan, Therese Løken Gheziel, har møtt Sudans avsatte statsminister Abdalla Hamdok (bildet). Foto: AP / NTB

  Norges ambassadør til Sudan, Therese Løken Gheziel, har møtt Sudans avsatte statsminister Abdalla Hamdok, som sitter i husarrest.

  Ambassadør Gheziel var en av sju diplomater som fikk møte Hamdok, skriver FNs kontor i Sudan på Twitter.

  – Vi er glade for å se at han er i god form. Vi ber fremdeles om at han får tilbake sin fulle frihet, skriver FN i meldingen.

  Hamdok ble avsatt i et militærkupp mandag, og tirsdag ble han satt i husarrest i sin bolig under streng bevoktning.

 • av NTB
  DEL
  Statsministeren i Luxembourg tatt for plagiat i universitetsoppgave
  Luxembourgs statsminister Xavier Bettel har havnet i hardt vær etter at lokale medier anklaget ham for plagiat i en universitetsoppgave han skrev i 1999. Foto: Johanna Geron / AP / NTB
  Luxembourgs statsminister Xavier Bettel har havnet i hardt vær etter at lokale medier anklaget ham for plagiat i en universitetsoppgave han skrev i 1999. Foto: Johanna Geron / AP / NTB

  Luxembourgs statsminister Xavier Bettel innrømmer at han «burde ha gjort annerledes», etter anklager om at han plagierte deler av en universitetsoppgave.

  Den lokale nyhetssiden reporter.lu hevder at Bettel, som har sittet ved makten i åtte år, plagierte tre firedeler av en oppgave ved universitetet i Nancy i Frankrike i 1999.

  I en uttalelse onsdag sier Bettel at han skrev oppgaven med god samvittighet.

  – I dag anerkjenner jeg at jeg kunne – kanskje til og med skulle – gjort ting annerledes, sier statsministeren.

 • av NTB
  DEL
  Koronaforsker advarer mot nye tiltak
  Et koronanedstengt Oslo i januar. Dit må vi ikke tilbake nå, mener koronaforsker Gunnveig Grødeland. Foto: Jil Yngland / NTB
  Et koronanedstengt Oslo i januar. Dit må vi ikke tilbake nå, mener koronaforsker Gunnveig Grødeland. Foto: Jil Yngland / NTB

  Immunolog og koronaforsker Gunnveig Grødeland advarer mot å innføre andre koronatiltak enn adgangskontroll på sykehjem og sykehus.

  – Vi er muligens på vei inn i en koronabølge og er absolutt på vei inn i en influensabølge. Fellesnevneren er at det i noen tilfeller fører til sykdom og at noen dør. Samfunnet er nå så beskyttet som man kan forvente, sier hun og viser til vaksinedekningen.

  – Alle andre tiltak enn adgangskontroll ved sykehus og sykehjem er for strenge. Det rammer hele befolkningen på en måte som jeg mener ikke er forsvarlig, slår hun fast.

  Forsker og lege Arne Søraas, som leder den norske koronastudien Grødeland er tilknyttet, sier det derimot er behov for å innføre restriksjoner. Han er bekymret for kapasiteten på sykehusene og at flere blir utsatt for et virus vi vet lite om.

 • av Morten Schwencke
  DEL
  Dødsulykken i Hollywood: Politiet fant skarp ammunisjon på settet
  Det gikk helt galt på filmsettet i Hollywood forrige uke.
  Det gikk helt galt på filmsettet i Hollywood forrige uke. Foto: (AP Photo/Jae C. Hong)

  Sist uke ble kamerasjefen på westernfilmen Rust skutt og drept på settet ved et uhell. Skuespiller Alec Baldwin skjøt. Han øvde på en scene der han skulle skyte mot kamera med blanke skudd. Politiet har nå stadfestet at pistolen hans var skarpladd da han fikk den utdelt på settet, skriver BBC.

  Det ble funnet over 500 runder med ammunisjon på settet. Mange av dem var blanke, men mange var også skarpe.

  – Vi skal finne ut hvordan dit og hvorfor de var der. For de skulle ikke vært der, sier Adan Mendoza, sheriff i Santa Fe County.

  To personer håndterte våpenet før Baldwin. En våpenansvarlig og viseregissøren. Sistnevnte sa "cold gun" da han ga våpenet til Baldwin, som indikerte at pistolen ikke var skarp. Det kommer frem i rettsdokumenter.

  Alex Baldwin skjøt kamerasjefen på settet ved et uhell. Her er han på en galla i 2017.
  Alex Baldwin skjøt kamerasjefen på settet ved et uhell. Her er han på en galla i 2017. Foto: REUTERS/Shannon Stapleton/File Photo
 • av NTB
  DEL
  Putin beordrer økte gassleveranser til Europa
  Russlands president Vladimir Putin beordrer nå Gazprom om å øke gassforsyningene til Europa snarest mulig. Foto: Jevgenij Paulin / Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB
  Russlands president Vladimir Putin beordrer nå Gazprom om å øke gassforsyningene til Europa snarest mulig. Foto: Jevgenij Paulin / Sputnik, Kreml Pool Photo via AP / NTB

  Russlands president Vladimir Putin har gitt statseide Gazprom ordre om å øke forsyningen av naturgass til Europa i løpet av november.

  Økningen i forsyninger skal skje så snart Russland har fylt opp sine egne lagre, melder statlige medier.

  Gazprom-sjefen Aleksej Miller sier selskapet kan øke leveransene fra og med 8. november. Statlige medier hyller Putin som Europas redningsmann idet kontinentet strever med enorm vekst i gassprisene.

  Det er en kuvending for presidenten, som gjentatte ganger har uttalt at Russland allerede leverer mer gass til Europa enn kontraktene krever.