Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Rådhuset i Bergen blir nær 200 mill. dyrere enn antatt
18. februar kl 09:34av NTB
DEL
Oppussingen av rådhuset i Bergen (til høyre) sprekker med 180 millioner kroner. Foto: Marit Hommedal / NTB
Oppussingen av rådhuset i Bergen (til høyre) sprekker med 180 millioner kroner. Foto: Marit Hommedal / NTB

Den innvendige rehabiliteringen av rådhuset i Bergen sprekker med 180 millioner kroner. Nå er summen anslått til 530 millioner kroner.

Det går fram av et fagnotat fra Etat for utbygging, skriver Bergens Tidende.

Høyre, som ønsket å rive og bygge nytt, frykter at også kostnadene utendørs er ute av kontroll.

– Det tragiske er at det blir mindre til barnehage og skole, sier gruppeleder Harald Victor Hove.

Thor Haakon Bakke, settebyråd for byråd for finans, næring og eiendom, sier han mener at det var riktig å beholde og oppgradere rådhuset.

– Dersom vi hadde revet og bygget nytt, ville det hatt en klima- og miljøkostnad, i tillegg til at vi hadde mistet dagens rådhus og verdien det representerer økonomisk og som kulturminne, sier Bakke til avisen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Signalfeil rettet – fortsatt forsinkelser i Oslos togtrafikk

  En signalfeil mellom Oslo S og Skøyen er rettet, men fører fortsatt til forsinkelser i togtrafikken i Oslo-området fredag morgen.

  Bane Nor opplyste like etter klokken 5.30 at de jobbet med å rette feilen, men visste ikke da hvor lang tid det ville ta.

  Klokken 6.12 var feilen imidlertid rettet, men passasjerer må fortsatt regne med forsinkelser i togtrafikken.

  Signalfeilen berører Vys regiontog mellom Oslo og Bergen, Flytoget og Go-Aheads regiontog mellom Oslo og Stavanger. Også lokaltogtrafikken på Drammenbanen og Askerbanen er berørt.

 • av NTB
  DEL
  To menn siktet for drap på nordirsk journalist
  Lyra McKee ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019.
  Lyra McKee ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019. Foto: Brian Lawless, Reuters / NTB

  To menn er siktet for drapet på den nordirske journalisten Lyra McKee, som ble skutt og drept da hun dekket opptøyer i Derry i 2019.

  29 år gamle McKee var ansett som en av Nord-Irlands mest lovende journalister, skriver The Guardian. Ekstremistgruppen New IRA påtok seg ansvaret for drapet.

  De to drapssiktede, som er henholdsvis 21 og 33 år gamle, er også siktet for besittelse av våpen og ammunisjon med hensikt å utøve vold, besittelse og bruk av bensinbomber, samt ildspåsettelse.

 • av NTB
  DEL
  Prins Philips testamente skal hemmeligholdes i 90 år

  En domstol har bestemt at avdøde prins Philips testamente skal forsegles for offentligheten i 90 år for å beskytte verdigheten til hans kone dronning Elizabeth.

  Testamenter er vanligvis offentlige dokumenter i Storbritannia, men det gjelder altså ikke prins Philips. Det forsegles etter pålegg fra High Court i London, noe som er kutyme for kongefamiliens testamenter.

  Ifølge dommer Andrew McFarlane skal testamentet hemmeligholdes i 90 år før det kan åpnes privat og bli vurdert publisert.

  Dronning Elizabeth og prins Philip hadde vært gift i sju tiår da Philip døde i april, i en alder av 99 år.

  – Det er et behov for økt beskyttelse av virkelig private aspekter av livet til denne begrensede gruppen mennesker, for å opprettholde verdigheten til dronningen og hennes nære familiemedlemmer, heter det i dommen.

 • av NTB
  DEL
  Lise Øvreås ny leder av Det Norske Videnskaps-Akademi

  Lise Øvreås ble torsdag valgt som ny leder av Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) etter Hans Petter Graver. Hun er valgt for perioden 2022–2024.

  Øvreås er professor i geomikrobiologi ved Universitetet i Bergen (UiB) og direktør for UiBs senter for bærekraftig hav, Ocean Sustainability Bergen. Hun har tidligere vært prodekan for forskning og utdanning ved Det matematisk naturvitenskapelige fakultetet i Bergen.

  Det Norske Videnskaps-Akademi er en uavhengig medlemsorganisasjon som arbeider for å fremme vitenskap og styrke vitenskapens rolle i samfunnet. Akademiet arrangerer faglige møter, deler ut vitenskapspriser og bidrar med vitenskapsråd til beslutningstagere.

  Øvreås er den tredje kvinnen som er valgt til DNVAs øverste leder siden stiftelsen i 1857. De to andre er professor Inger Moen (1998–2003) og professor emerita Kirsti Strøm Bull (2012-2015).

 • av NTB
  DEL
  Venter fortsatt på nødhjelp etter jordskjelvet i Haiti
  Flere tusen haitiere har mistet hjemmet sitt etter jordskjelvet i august, som hadde en styrke på 7,2. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB
  Flere tusen haitiere har mistet hjemmet sitt etter jordskjelvet i august, som hadde en styrke på 7,2. Foto: Matias Delacroix / AP / NTB

  Titusenvis av haitiere venter fortsatt på hjelp mer enn en måned etter at landet ble rammet av et jordskjelv med styrke på 7,2 i august, ifølge FN.

  Det er Bruno Lemarquis, som jobber som humanitær koordinator for FN i Haiti, som varsler om mangelen på nødhjelp i landet etter naturkatastrofen. Over 2.000 mennesker mistet livet i skjelvet.

  Den anstrengte politiske situasjonen i landet forverrer situasjonen da flere viktige veier inn til de berørte områdene er avsperret eller under kontroll av kriminelle gjenger.

  Ifølge Haitis kriseetat Haitian Civil Protection Agency (DPC) har kun 46 prosent av mennesker i nød mottatt noen form for humanitær hjelp siden skjelvet. Det hovedsakelig fordi fjerntliggende lokalsamfunn var hardest rammet.

  Jordskjelvet 14. august tok livet av mer enn 2.200 mennesker og ødela mer enn 137.500 boliger og rundt 900 skoler.

  Minst 83.000 familier er berørt av naturkatastrofen. Ifølge FN vil nærmere 1 million haitiere risikere akutt matmangel de kommende månedene.

 • av Andreas Brattåker Støyva
  DEL
  Heimevernet øver i Oslo sentrum denne helgen

  Området det dreier seg om er i hovedsak mellom Slottet og Frognerparken.

  Øvelsen starter fredag kveld og vil pågå frem til og med søndag.

  Øvelsen vil innebære tidvis stengte veier og bevæpnede, uniformerte soldater i gatene som trener på militære operasjoner i bymiljøer.

  – Vi skal gjøre ulempen for dem som bor der så liten som mulig, men noen veikontrollposter vil være satt ut, sier Stein Cato Nybakken fra Heimevernsstaben.

 • av NTB
  DEL
  Fagpressen hedret med priser
  Fagbladet Sykepleien, ved Monica Hilsen (t.v.) og redaktør Anne Hafstad, fikk Fagpressens forsidepris 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Fagbladet Sykepleien, ved Monica Hilsen (t.v.) og redaktør Anne Hafstad, fikk Fagpressens forsidepris 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Utdanning ble den store vinneren med to priser da årets fagpressepriser ble utdelt torsdag.

  Utdanning og fotograf Maja Ljungberg Bjåland vant fotoprisen for et bilde av undervisning under koronapandemien.

  – Vinneren av fotoprisen skildrer undervisningssituasjonen slik den var organisert på Drammen videregående skole – i ett enkeltbilde som forbilledlig oppsummerer historien, heter det i juryens begrunnelse.

  I tillegg vant journalistene Jørgen Jelstad og Kari Oliv Vedvik i Utdanning graveprisen for sin sak om leiepriser for barnehager.

  Fagbladet vant utviklerprisen for to prosjekter – tall for hvordan penger brukes i norske barnehager og lønnsutviklingen til yrkesgrupper i kommunesektoren.

  Sykepleien fikk årets forsidepris, mens markedsprisen gikk til nykommeren KOM24. Innertieren 2021 fikk Magasinet Industri Energi for sitt temanummer om dysleksi i arbeidslivet.

  Fagpressens journalistpris gikk til Geir Røed og Motor for en sak om overvåking via bombrikker, og årets fagpresseredaktør ble Solfrid Rød i Fontene.

  Prisutdelingen ble holdt i Pressens hus i Oslo torsdag kveld.

 • av NTB
  DEL
  Nederlands utenriksminister går av
  Nederlands utenriksminister Sigrid Kaag går av. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
  Nederlands utenriksminister Sigrid Kaag går av. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

  Nederlands utenriksminister Sigrid Kaag har gått av etter at nasjonalforsamlingen vedtok skarp kritikk mot henne i forbindelse med Afghanistan-håndteringen.

  Etter at kritikkforslaget ble kjent torsdag sa Kaag umiddelbart at hun ville gå av som utenriksminister etter at parlamentet hadde fastslått «at regjeringen opptrådte uansvarlig».

  I en debatt i parlamentet onsdag kveld erkjente Kaag at regjeringens langsomme og uklare respons til situasjonen i Afghanistan førte til at noen lokale ansatte og folk som arbeidet som tolker for nederlandske soldater, ikke ble evakuert før eller etter Talibans raske maktovertagelse.

  – Jeg kan bare godta konsekvensene av denne vurderingen. Det var jeg som hadde det største ansvaret, sa hun om avgjørelsen.

 • av NTB
  DEL
  Forsvaret kan kutte utslipp med 30 prosent
  Mer bruk av simulator under trening og øvelser er blant tiltakene som kan bidra til å redusere Forsvarets drivhusgassutslipp.
Illustrasjonsfoto: Marte Christensen / NTB
  Mer bruk av simulator under trening og øvelser er blant tiltakene som kan bidra til å redusere Forsvarets drivhusgassutslipp. Illustrasjonsfoto: Marte Christensen / NTB

  Forsvaret kan redusere utslippene av drivhusgasser med 15–30 prosent uten at det går ut over forsvarsevnen, ifølge en ny forskningsrapport.

  • Rapporten fra Forsvarets forskningsinstitutt er skrevet av Brynjar Arnfinnsson og Simen Kirkhorn. De har regnet på effekten av en rekke klimatiltak, og tiltakene kan ifølge forskerne gi et kutt i drivhusgassutslippene på mellom 15 og 30 prosent sammenlignet med utslippsnivået langtidsplanen for Forsvaret legger opp til. Forskerne har regnet på følgende tiltak:
  • Blande avansert biodrivstoff inn i Forsvarets drivstoff
  • Mer bruk av simulator under trening og øvelser
  • Energieffektivisere fartøyer
  • Sette inn batteripakker for å gjøre fartøyer hybride
  • Kjøpe andre og mindre skip enn planlagt når Nornen-klassen i Kystvakten skal erstattes
  • Nytt konsept for maritim krigføring
  • Bruke flytende naturgass på nye kystvaktfartøy

  Ifølge forskerne vil ikke disse tiltakene gå ut over Forsvarets evne til å forsvare landet.

  – Hvis dette gjennomføres, vil Forsvaret i 2040 ligge omtrent på det samme utslippsnivået som i dag, men vi vil ha unngått en kraftig økning i utslippene, sier Arnfinnsson.

  Forskerne mener potensialet for klimakutt i Forsvaret er enda større enn rapporten tallfester.

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia varsler personvern-oppgjør

  Storbritannias brexitminister David Frost har varslet Overhuset i det britiske parlamentet om et oppgjør med EUs personvernforordning, også kjent som GDPR.

  – Vi vil skape en ny vekstvennlig, pålitelig databeskyttelsesordning, som er mer profesjonell og mindre belastende på folk enn EUs GDPR-regler, sa Frost til Overhuset under en høring torsdag.

  EUs personvernforordning GDPR ble vedtatt i 2016 og trådte i kraft i EUs medlemsland 25. mai 2018.

 • av NTB
  DEL
  Færre skader etter nye elsparkesykkelregler i Oslo
  Elsparkesykler fra Bolt, Voi, Ryde og Lime parkert i Storgata i Oslo. Foto: Ali Zare / NTB
  Elsparkesykler fra Bolt, Voi, Ryde og Lime parkert i Storgata i Oslo. Foto: Ali Zare / NTB

  Antallet skadede ved Oslo skadelegevakt har gått ned etter kutt i antall elsparkesykler til utleie og nattestenging.

  – Vi ser at totalantallet går ned. Det synes vi er veldig hyggelig, selv om det skal nevnes at det er veldig tidlig å slå fast noe, sier overlege Henrik Siverts ved Oslo skadelegevakt til TV 2.

  10. september trådte nye regler for elsparkesykler i kraft i Oslo. Det settes et tak på maks 8.000 sparkesykler i hovedstaden, og de må stenges for utleie på natten.

  Helgen før, 3.–5. september, var 29 personer innom legevakten med skader, mens 12 personer skadet seg 10.–12. september.

  Mandag 13. september ble det registrert to skadede.

 • av NTB
  DEL
  Diplomatisk krangel mellom Frankrike og USA trappes opp
  President Joe Biden under kunngjøringen av USAs nye forsvarsallianse med Australia og Storbritannia onsdag kveld. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB
  President Joe Biden under kunngjøringen av USAs nye forsvarsallianse med Australia og Storbritannia onsdag kveld. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB

  Frankrike ble inkludert i samtaler om den nye forsvarsalliansen mellom Australia, Storbritannia og USA, sier Det hvite hus. Det avviser franske myndigheter.

  Det hvite hus sa torsdag at USA og den franske regjeringen har hatt samtaler på høyt nivå i forkant av lanseringen av forsvarssamarbeidet Aukus hvor Australia droppet sin franske ubåt-avtale, men et rasende Frankrike insisterer på sin side på at de ble holdt utenfor.

  – Det har vært kontakt på høyt nivå mellom den franske og amerikanske regjeringen i forkant av kunngjøringen om Aukus, sa representanter fra Det hvite hus torsdag.

  Det nye forsvarssamarbeidet, kalt Aukus, innebærer blant annet at Australia selv bygger tolv atomdrevne ubåter til bruk i Stillehavet, og dermed ryker Frankrikes lukrative milliardavtale med landet fra 2016.

  – Vi ble ikke informert om disse samtalene før nyheten sprakk i amerikanske og australske medier et par timer før Joe Bidens offisielle kunngjøring, sa en talsmann fra den franske regjeringen til nyhetsbyrået AFP torsdag.

  Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian kalte avtalen «en dolk i ryggen».

  – Jeg er svært sint i dag – og bitter. Dette er ikke noe allierte gjør mot hverandre. Denne plutselige og uforutsigbare beslutningen minner veldig om hva Trump kunne ha gjort, sa han til radiokanalen France Info.

 • av NTB
  DEL
  Militære kilder: 18 drept av IS-gruppe i Nigeria

  Minst 16 nigerianske soldater og to medlemmer av lokale forsvarsgrupper skal ha blitt drept i et bakholdsangrep i Borno-distriktet nordøst i Nigeria.

  Det opplyser to militære kilder i landet til AFP.

  Angrepet skjedde onsdag, og ser ut til å være et av de dødeligste angrepene begått av IS i Vest-Afrika (ISWAP) mot nigerianske styrker hittil i år.

  Jihadistgruppen, som har brutt ut fra Boko Haram, har de siste årene trappet opp angrepene mot sikkerhetsstyrker og sivile nordøst i landet.

  Siden 2009 har over 36.000 mennesker blitt drept og nærmere to millioner drevet på flukt som resultat av Boko Haram og ISWAPs angrep i regionen.

 • av NTB
  DEL
  Båt kantret ved Hitra – to personer reddet

  To personer som måtte holde seg fast til kjølen på en kantret båt utenfor Hitra, ble reddet av en sivil båt som kom dem til unnsetning.

  Politiet i Trøndelag meldte om ulykken klokka 16.47 torsdag. Et redningshelikopter og alle nødetatene ble kalt ut etter meldinger om at båten hadde kantret i sjøen sørvest for Hitra. To personer ble observert på kjølen av båten.

  – Den kantrede båten ligger ved et skjær. Det er observert to personer iført flytedresser på kjølen av båten. Det er meldt om litt grov sjø på stedet, skrev politiet på Twitter.

  Mens redningshelikopteret og en redningsskøyte var på vei til stedet, ble de to personene reddet over i en sivil båt. Ingen av dem hadde behov for legetilsyn.

  – Personene har opplyst at det bare var de to i båten som kantret, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  EU skal bruke 300 milliarder på ny helseberedskap
  Visepresident Margaritis Schinas i EU-kommisjonen sier det nye helseberedskapsbyrået skal sørge for at utstyr, medisiner og vaksiner rakt blir tilgjengelig for medlemslandene dersom det trengs. Arkivfoto: Virginia Mayo / AP / NTB
  Visepresident Margaritis Schinas i EU-kommisjonen sier det nye helseberedskapsbyrået skal sørge for at utstyr, medisiner og vaksiner rakt blir tilgjengelig for medlemslandene dersom det trengs. Arkivfoto: Virginia Mayo / AP / NTB

  En ny etat for helseberedskap i EU skal finansieres med 30 milliarder euro de neste seks årene, ifølge et forslag fra EU-kommisjonen.

  I kjølvannet av pandemien ønsker kommisjonen å være bedre forberedt før den neste helsekrisen. Den nye ordningen får navnet Hera (Health Emergency Preparedness and Response Authority).

  – Hera vil etablere ny, tilpasningsdyktig produksjonskapasitet og sikre forsyningslinjene og hjelpe Europa med å reagere raskt når det trengs, sier kommissær Thierry Breton, som har ansvar for EUs inder marked.

  Pengene til Hera skal hentes flere steder og utgjøre nesten 300 milliarder kroner i langtidsbudsjettet som løper til 2027.

  – Hera skal ha tyngde og budsjett til å jobbe med industrien, medisinsk ekspertise, forskere og globale partnere for å sikre at nødvendig utstyr, medisiner og vaksiner raskt er tilgjengelig når og hvis det trengs, sier visepresident Margaritis Schinas i EU-kommisjonen.

 • av NTB
  DEL
  Advarsel om mulig vulkanutbrudd på La Palma

  Myndighetene på den spanske kanariøya La Palma advarer om et mulig vulkanutbrudd etter kraftig seismisk aktivitet de siste dagene.

  Det er innført gult farenivå, som er andre nivå på en skala med fire inndelinger. Det bor omkring 83.000 på øya, som er en av Kanariøyene og ligger utenfor kysten av det sørlige Marokko i Atlanterhavet.

  Innbyggerne er blitt bedt om å forberede seg på evakuering, gjøre klar bagasje og ta med telefon, nødvendige dokumenter og medisiner.

  Siden forrige lørdag er det registrert over 4.200 seismiske rystelser i området, langs vulkanryggen Cumbre Vieja. Forrige gang det var utbrudd på La Palma var i oktober 1971.

 • av NTB
  DEL
  Frigir navn etter funn av død mann

  Mannen som ble funnet død i Loddefjord tirsdag, er den savnede Ole Endresen (24). Det bekrefter politiet i en pressemelding. Dødsfallet skyldes en fallulykke.

  Vedkommende ble obdusert torsdag, og politiet bekrefter i samråd med mannens pårørende at det var den savnede 24-åringen som ble funnet død. Han ble funnet tirsdag kveld.

  – Avdøde ble funnet nedfor en bratt skråning. På bakgrunn av forholdene på funnstedet og de skadene avdøde var påført, fremstår det som at dødsfallet skyldes en fallulykke, opplyser politiet.

  Det er ikke noe som tilsier at det har skjedd noe straffbart.

 • av NTB
  DEL
  FN: Pandemien har ikke bremset global oppvarming
  António Guterres sier det må kraftig lut til dersom det skal være mulig å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustrielt nivå.
  António Guterres sier det må kraftig lut til dersom det skal være mulig å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader sammenlignet med førindustrielt nivå. Foto: Michael Sohn, AP / NTB

  Selv om koronarestriksjonene førte til en midlertidig nedgang i klimagassutslippene, har de ikke bremset klimaendringene, påpeker FN i en ny rapport.

  Rapporten viser at store kutt må på plass umiddelbart hvis det skal være mulig å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, sier Guterres.

  Han sier konklusjonene er «en skremmende vurdering av hvor langt unna vi er» å nå målene i Parisavtalen.

  – Med mindre det er umiddelbare, raske og omfattende kutt i utslippene av drivhusgasser, vil det være umulig å begrense oppvarmingen til 1,5 grader, skriver Guterres.

 • av NTB
  DEL
  – Tysk politi avverget trolig angrep mot synagoge
  Den tyske synagogen som onsdag ble utsatt for trusler om angrep. Politiet har ikke utdypet hva trusselen innebar, men den førte til en omfattende politiaksjon. Flere personer er pågrepet i saken.
  Den tyske synagogen som onsdag ble utsatt for trusler om angrep. Politiet har ikke utdypet hva trusselen innebar, men den førte til en omfattende politiaksjon. Flere personer er pågrepet i saken. Foto: Foto: Henning Kaiser / AP / NTB

  Flere ble torsdag pågrepet for uspesifikke angrepstrusler mot en synagoge i byen Hagen i Tyskland, ifølge kilder tett på etterforskningen.

  Politiet avverget trolig et angrep mot byens synagoge onsdag, opplyser Herbert Reul. Han er innenriksminister i Tysklands mest folkerike delstat Nordrhein-Westfalen. Terroretterforskere er involvert i saken, ifølge den lokale påtalemyndigheten.

  Sikkerheten ved synagogen ble trappet opp betraktelig onsdag i forbindelse med feiringen av høytiden jom kippur.

  Politiet har ikke kommentert hva den aktuelle trusselen innebar, men politiet etterforsker saken og tar den svært alvorlig.

 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter skyting på Trosterud
  Politi og ambulansepersonell på Trosterud etter skyteepisoden.
  Politi og ambulansepersonell på Trosterud etter skyteepisoden. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

  En mann ble torsdag pågrepet i forbindelse med en skyteepisode på Trosterud i Oslo i august. Han er siktet for drapsforsøk på to personer.

  Til Dagbladet opplyser Grethe Lien Metlid, leder for voldsavsnittet i Oslo politidistrikt, at det dreier seg om en «godt voksen mann».

  – Han ble pågrepet i en leilighet i Oslo i dag, sier Metlid.

  Hun vil ikke gå ut med ytterligere informasjon om pågripelsen utover at den skjedde i morgentimene torsdag.

  – Vi jobber fremdeles med etterforskning i saken og er derfor varsomme med informasjonen vi går ut med, sier Metlid.

  Skyteepisoden fant sted på Trosterud i Oslo natt til 25. august i år. To unge menn ble funnet skadet og alvorlig skadet etter at en ukjent person løsnet skudd mot dem.

  En mann i 50-årene ble pågrepet, men ble løslatt fordi mistanken mot ham var svekket.

  Du kan lese mer om saken her.