Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
DNA-beviset avgjørende for gjenopptakelsen av saken
18. februar kl 13:15av Hans Marius Tonstad
DEL

Viggo Kristiansen får straffesaken gjenåpnet. Et flertall mener nye sakkyndige erklæringer og rapporter svekker DNA-beviset.

– Etter flertallets vurdering er det samlet sett en rimelig mulighet for at Kristiansen ville ha blitt frifunnet dersom lagmannsretten hadde vært kjent med de nye bevisene som nå foreligger, skriver Gjenopptakelseskommisjonen.

Avgjørelsen ble avsagt under dissens 3–2. Mindretallet mener at det ikke er en rimelig mulighet for at de nye sakkyndige rapportene om DNA-beviset – sammen med øvrige bevis – ville endret bevisbildet slik at Kristiansen hadde blitt frifunnet. (NTB)

Her er lenke til hovedsaken om gjenopptagelsen (åpen)

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Alle Nav-kontorer i Bergen holder stengt også onsdag

  Samtlige Nav-kontorer i Bergen fortsetter å holde stengt onsdag etter knivangrepet på Danmarksplass mandag.

  Det opplyser kommunikasjonsrådgiver Birgitte B. Lygre til Bergens Tidende.

  Nav-kontoret på Årstad har bestemt at de skal holde stengt ut uken av hensyn til politiets etterforskning. Det vil gjøres en ny vurdering av videre åpningstider for de øvrige kontorene i Bergen i løpet av onsdagen.

  En kvinne i slutten av 50-årene døde av skadene, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadd etter angrepet. En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade.

 • av NTB
  DEL
  Kulturstreiken trappes opp – 556 kulturansatte i streik

  Den pågående streiken i kultursektoren trappes opp onsdag. Da vil totalt 556 kulturansatte være i streik.

  – Å løpe fra løftene om en rettferdig pensjon er blitt viktigere enn å gi befolkningen et rikt og godt kulturliv når det trengs som mest. Vi mener det er å svikte samfunnsoppdraget sitt, sier forhandlingsleder fra Norsk Tjenestemannslag (NTL) Dag Agledal i en pressemelding.

  Streiken har vart siden 3. september. Striden handler om hvilken pensjonsordning de kulturansatte skal ha i framtiden.

 • av NTB
  DEL
  Oslo ber staten ta deler av regningen for vannforsyning
  Byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) ønsker at staten skal være med på å betale regningen for Oslos nye vannforsyning. Foto: Hanna Johre / NTB
  Byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) ønsker at staten skal være med på å betale regningen for Oslos nye vannforsyning. Foto: Hanna Johre / NTB

  Etter flere kostnadssprekker ligger ny vannforsyning til Oslo an til å koste 27 milliarder kroner. Oslo kommune vil nå be staten ta deler av regningen.

  – Bortfall av vann vil være en nasjonal sikkerhetstrussel dersom nasjonale funksjoner settes ut av spill, sier miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) til NRK.

  På spørsmål fra Frp på Stortinget sier kommunalminister Nikolai Astrup (H) at det ikke er noe formelt som hindrer en kommune i å betale over ordinære budsjetter. Til statskanalen sier departementet at også staten i prinsippet kan ta deler av regningen.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike trekker seg fra ministermøte etter ubåtstrid

  Frankrike har trukket seg fra onsdagens planlagte utenriksministermøte med Tyskland, Storbritannia og USA som følge av ubåtstriden. Det opplyser Tyskland.

  Møtet, som skulle ha funnet sted på sidelinjen av FNs hovedforsamling i New York, er ikke avlyst, bare utsatt, ifølge Tysklands utenriksminister Heiko Maas.

  – Årsaken er misnøye på den franske siden, noe jeg kan forstå, og at de først må få klargjort noen ting før vi kan sette oss ned i et slikt format, sier Maas.

  Striden ble utløst i forrige uke da USA, Storbritannia og Australia kunngjorde et nytt forsvarssamarbeid. Det førte til at en kostbar ubåtavtale mellom Australia og Frankrike ble skrinlagt. Frankrike har svart med å hente hjem landets ambassadører fra Australia og USA.

 • av Øystein Tronsli Drabløs / NTB
  DEL
  Taliban ba om å få tale til FN denne uken

  Taliban ba om å få tale til verdenslederne i FNs hovedforsamling i New York denne uken, melder Reuters.

  FNs generalsekretær António Guterres fikk et brev fra den Taliban-utnevnte ambassadøren Amir Khan Muttaqi, som i brevet var omtalt som utenriksminister.

  Til nå har Ghulam Isaczai vært Afghanistans ambassadør. Han har også bedt om å få tale til FN denne uken.

  Taliban mener at Isaczai ikke lenger representerer Afghanistan.

  FN har så langt ikke bestemt hvem som får representere Afghanistan i verdensorganisasjonen. En komité på ni land skal avgjøre saken, ifølge FN.

  Taliban har utnevnt sin talsperson i Doha, Suhail Shaheen, som Afghanistans utsending til FN. Ingen land har så langt anerkjent Talibans regjering.

 • av NTB
  DEL
  Bransjetopp varsler kraftig prisfall på trevarer

  Trelastprisene vil falle kraftig etter nyttår, sier Mestergruppens konsernsjef Mikkel Sandvik.

  Lavt nyboligsalg og mindre oppussing er en del av forklaringen.

  – Det er vesentlige lavere aktivitet i butikkene nå enn for ett år siden, sier han til Dagens Næringsliv.

  I løpet av de siste 12 månedene har trelastprisene steget med 130 prosent. 1. oktober setter flere varehuskjeder opp prisene på trevarer ytterligere.

  Men på den internasjonale tømmerbørsen har prisen falt med 75 prosent siden mai. Sandvik mener prisene på trevarer vil gå kraftig ned igjen.

  – Det vil skje i løpet av første halvår 2022. Dette er kvalifisert gjetning, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Mindre havis gir Svalbard-isbjørnene færre maker
  Den genetiske variasjonen blant isbjørn-populasjonen på Svalbard har minket i takt med at havisen har smeltet, viser forskning omtalt av NRK. Foto: Tore Meek / NTB
  Den genetiske variasjonen blant isbjørn-populasjonen på Svalbard har minket i takt med at havisen har smeltet, viser forskning omtalt av NRK. Foto: Tore Meek / NTB

  Ettersom havisen rundt Svalbard minker, får isbjørnene der færre potensielle maker. Dette fører til mindre genetisk mangfold, viser forskning omtalt av NRK.

  Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) i Svanhovd i Finnmark har fulgt den genetiske variasjonen blant isbjørnene på Svalbard de siste 20 årene.

  Forskningen viser at mangfoldet har minket i takt med mindre havis.

  – Det vi tror har skjedd er at færre bjørner kommer til Svalbard, sier Forskningssjef Snorre Hagen.

  Ifølge Hagen er det svært viktig å opprettholde det genetiske mangfoldet i isbjørnbestanden.

  – Det er på en måte grunnlaget for at arter skal klare å tilpasse seg endringer i livsgrunnlaget. Enten det er klimaendringer eller andre typer miljøpåvirkninger.

  Ifølge WWF Verdens naturfond, er isbjørnbestanden i dag på mellom 22.000 og 31.000 totalt.

 • av NTB
  DEL
  Bilfører omkom i frontkollisjon i Finnmark

  En bilfører mistet livet i en frontkollisjon mellom en lastebil og en varebil på riksvei 92 mellom Karasjok og Kautokeino i Finnmark sent tirsdag kveld.

  Politiets operasjonsleder Tarjei Leinan Mathiesen opplyser til NTB at de to personene i lastebilen fremstår fysisk uskadd, men at føreren i en varebil døde på stedet. Vedkommende var alene i bilen.

  Politiet kjenner ikke årsaken til ulykken, men har fått opplyst at varebilen skal ha kommet over i motgående kjørefelt.

  Natt til onsdag opplyser politiet at riksvei 92 vil være stengt fram til onsdag formiddag i påvente av at ulykkesgruppen til Statens vegvesen kommer til stedet. De er ventet framme onsdag morgen.

  Politiet bekrefter at den omkomnes pårørende er varslet.

 • av NTB
  DEL
  Biden toner ned muligheten for handelsavtale med britene
  Storbritannias statsminister Boris Johnson (til venstre) besøkte USAs president Joe Biden i Det hvite hus tirsdag. Sistnevnte tonet ned muligheten for en handelsavtale med britene. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  Storbritannias statsminister Boris Johnson (til venstre) besøkte USAs president Joe Biden i Det hvite hus tirsdag. Sistnevnte tonet ned muligheten for en handelsavtale med britene. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  President Joe Biden ville ikke forplikte USA til en handelsavtale med Storbritannia da han tok imot britenes statsminister Boris Johnson i Det hvite hus.

  – Vi blir nødt til å jobbe med det, var Bidens svar på et spørsmål om handelsavtalen, som britene gjerne vil ha på plass.

  En slik avtale ble lansert som en av oppsidene ved å gå ut av EU av brexit-tilhengerne før folkeavstemningen i 2016.

  Biden advarte mot at verken han eller hans republikanske kolleger i Washington ville likt å se at irskegrensa blir stengt etter brexit, men insisterte på at de er «to forskjellige temaer».

  Bidens partifelle Nancy Pelosi, som er speaker i Representantenes hus, knyttet forrige uke en åpen irskegrense sammen med mulige handelssamtaler med britene. Den britiske regjeringen er stadig i forhandlinger med EU om tollregler for Nord-Irland.

 • Solveig Ruud
  DEL
  Person skal ha blitt slått på Stovner

  Politi og ambulanse er på vei til Stovner senter i Oslo. Det skjer etter melding om at en ung person skal ha blitt slått ute på gata.

  Det melder Oslo-politiet på Twitter nå i kveld.

 • NTB
  DEL
  Norge gir 80 Nato-ansatte afghanere opphold

  Norge vil ta imot og bosette om lag 80 afghanske borgere som har jobbet for Nato før de internasjonale styrkene trakk seg ut i august.

  I forbindelse med at Kabul tok over makten i Afghanistan, evakuerte Norge både egne borgere og lokalt ansatte afghanere. Samtidig ble flere Nato-ansatte evakuert, og det er 80 av disse regjeringen nå vil gi opphold, melder VG.

  – Det var tidlig et ønske om at Nato-land og partnerland skulle gi beskyttelse til de som ikke jobbet spesifikt for et enkeltland i Afghanistan. Der har vi alle et ansvar, hvor Norge tidlig sa seg villig til å bidra, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) til VG.

  Blant dem som får opphold er det også familiemedlemmer av de Nato-ansatte.

 • Solveig Ruud/NTB
  DEL
  Unio-medlemmer får samme tillegg som andre

  Tirsdag kunngjorde Rikslønnsnemnda at Unio-medlemmer får samme lønnstillegg som andre grupper.

  I slutten av mai gikk Unio, som siste fagforbund, fra forhandlingsbordet med KS uten noen avtale. Det ble streik som i juni ble avsluttet ved bruk av tvungen lønnsnemnd.

  Tirsdag la Rikslønnsnemnda frem sin kjennelse: Unio må gå med på samme lønnstillegg som LO, YS og Akademikerne landet i meglingen i mai. Det medfører en årlig lønnsøkning på mellom 12.000 og 22.000 kroner. Ifølge KS er Unios medlemmer blant dem som får størst økning.

  Men ledelsen i Unio er misfornøyd. Organisasjonen fikk ikke det lønnsløftet de ønsket for ansatte med høyere utdanning.

  – Vi står i en situasjon med kritisk sykepleier- og lærermangel. Men KS erkjenner ikke engang problemet og er milevis fra å bidra til å løse det. Dette er et alvorlig problem, sier forhandlingsleder Steffen Handal i Unio kommune.

 • av NTB
  DEL
  Politiet pågrep truende mann utenfor Nav-kontor i Skien

  En mann i 30-årene som sto utenfor et Nav-kontor i Skien og ringte inn trusler over telefon tirsdag, ble pågrepet av politiet.

  Det var klokken 15.10 at politiet fikk melding om at en person oppførte seg truende. 18 minutter senere tvitret Sørøst politidistrikt at de hadde fått kontroll på mannen.

  Like før klokken 16 var politiet fremdeles på stedet og tok forklaring fra involverte parter. En Nav-ansatt hadde ringt politiet om det som skal være verbale trusler rettet mot Navs medarbeidere.

 • av NTB
  DEL
  Gutt fløyet til sykehus i luftambulanse etter påkjørsel

  En gutt er fløyet til sykehus i Tromsø etter en påkjørsel i et boligfelt tirsdag ettermiddag.

  Troms politidistrikt meldte først om hendelsen klokka 13.50 tirsdag på Twitter. Politiet fikk opplyst at den sju år gamle gutten var våken, og at han ga uttrykk for smerter da han ble fraktet med ambulanse til legevakten på Finnsnes.

  Barnet ble litt senere fløyet til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø for videre undersøkelser.

  Politiet har avhørt bilens fører og tatt beslag i førerkortet hans. Ulykken har skjedd i et fotgjengerfelt, skriver politiet.

 • av NTB
  DEL
  FN-sjefen oppfordret til dialog mellom USA og Kina
  FNs generalsekretær António Guterres. Foto: John Minchillo / AP / NTB
  FNs generalsekretær António Guterres. Foto: John Minchillo / AP / NTB

  FNs generalsekretær António Guterres kom med en oppfordring til dialog mellom USA og Kina da han tirsdag åpnet FNs hovedforsamling.

  Guterres la også vekt på behovet for sterkere innsats mot klimaendringene i sin åpningstale, og han advarte mot koronakrisen som fortsatt preger verden.

  – Verden må våkne opp, sa Guterres med henvisning til de to krisene.

  FN-sjefen retter særlig en pekefinger mot USA og Kina.

  – Det vil være umulig å oppnå global utvikling hvis de to største økonomiene i verden er i konflikt med hverandre, sa Guterres og la til at et militært kappløp mellom USA og Kina vil være mer farlig enn den kalde krigen.

 • av NTB
  DEL
  NRK: Nav-siktet varetektsfengsles i fire uker

  Fengslingen er med brev-, besøks- og medieforbud, skriver NRK.

  Den 39 år gamle mannen er siktet for drapet på en kvinne i 50-årene på Nav-kontoret i Årstad i Bergen mandag formiddag. Han er også siktet for grov kroppsskade, fordi knivangrepet også rammet en annen ansatt, en kvinne i 30-årene.

  Han varetektsfengsles på bakgrunn av faren for bevisforspillelse. Mannen samtykket til fengsling, men var ikke selv til stede i fengslingsmøtet..

 • av NTB
  DEL
  Nav-direktøren – Mange i Bergen føler utrygghet
  Arbeids- og velferdsdirektør (Nav-direktør) Hans Christian Holte uttrykker forståelse for at mange føler utrygghet etter drapet på Nav Årstad mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB
  Arbeids- og velferdsdirektør (Nav-direktør) Hans Christian Holte uttrykker forståelse for at mange føler utrygghet etter drapet på Nav Årstad mandag. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Mange ansatte i Nav føler utrygghet etter knivdrapet på en kollega, ifølge Nav-direktør Hans Christian Holte. Han var tirsdag i Bergen for å støtte ansatte.

  – Jeg har stor forståelse for at mange føler det tungt og utrygt etter en slik grusom hendelse som skjedde i går, sa Nav-direktøren da han møtte pressen utenfor Scandic City i Bergen tirsdag ettermiddag.

  Han hadde i løpet av dagen møtt rundt 200 ansatte, blant annet ved Nav Årstad, der en bruker angrep to ansatte med kniv mandag. En kvinne i slutten av 50-årene døde av knivskadene hun ble påført, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadet.

  En mann i 30-årene er pågrepet og siktet for drap og grov kroppsskade etter voldsangrepet.

  – Det har vært et sterkt møte. Det er utrolig tragisk å komme hit og møte dem som er særlig berørt av det som skjedde her i går. Samtidig må jeg si at jeg er grepet av samholdet og omsorgen de ansatte viser for hverandre, sa Nav-direktøren.

  Han poengterte at det pågår et tett samarbeid mellom Navs regionale og lokale ledelse, samt kommunen, for å ivareta de ansatte, som blant annet får tilbud om samtaler og krisepsykiatri.

  – Slik situasjonen er nå, dreier mye seg om å forstå det som har skjedd – å begripe dette og bearbeide det på best mulig vis. Det er en god prosess, men det vil åpenbart ta tid å bearbeide det som har skjedd, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Feil på sporveksler rettet, men fortsatt forsinkelser
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Feil med en sporveksler førte til problemer for de reisende på Gardermobanen tirsdag. Feilen er rettet, men det vil fortsatt være forsinkelser og innstillinger.

  Bane Nor hadde tirsdag problemer med en sporveksel mellom Oslo S og Lillestrøm. Problemet førte til innstillinger og omfattende forsinkelser i togtrafikken.

  Problemet oppsto «tidlig i morges», ifølge Bane Nor. Ved 13-tiden ble det opplyst at feilen er rettet, men at det fortsatt vil være forsinkelser og innstillinger.

  – Vi jobber på spreng med å utbedre problemet. Togene går, men det er forsinkelser, dessverre, sa pressevakt Stine Strachan i Bane Nor til NTB før feilen var rettet.

 • av NTB
  DEL
  Gult farevarsel for kraftig vind flere steder i landet
  Det er meldt om gult farevarsel for vind flere steder i landet de neste dagene. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Det er meldt om gult farevarsel for vind flere steder i landet de neste dagene. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Tirsdag kan det komme vindkast på opp mot 37 meter i sekundet i Nord-Troms og Vest-Finnmark. Også flere steder i landet er det gult farevarsel for vind.

  Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for vind for Agder, Rogaland, Sunnhordland, Nord-Troms, Sør-Troms og Vest-Finnmark.

  De kraftigste vindkastene er ventet i Nord-Troms og Vest-Finnmark tirsdag. Her er det mulighet for lokalt kraftige vindkast på mellom 33 og 37 meter i sekundet. Dette er ikke ventet å berøre bebygde områder, skriver Yr på sine oppdateringer om farevarsler.

  I Sør-Troms er det onsdag ventet vindkast på 25 til 30 meter i sekundet fra sør. Her vil vinden avta fra onsdag ettermiddag, og den er sterkest i indre strøk.

  Torsdag morgen og utover ettermiddagen er det i Rogaland og Sunnhordland ventet vindkast på mellom 27 og 32 meter i sekundet fra vest og nordvest. De kraftigste vindkastene er ventet i ytre strøk, ifølge Yr.

  I Agder er det fra torsdag morgen ventet kraftige vindkast fra nordvest. De kraftigste kastene er ventet i ytre strøk og kan komme opp i 25 til 30 meter i sekundet.

  På Yrs nettsider om farevarsel er det tirsdag ettermiddag 54 meldinger om gult farevarsel om vind.

 • av NTB
  DEL
  Siktet etter Nav-drapet samtykket til fengsling
  Den drapssiktede frakter ut av Nav-lokalene mandag.
  Den drapssiktede frakter ut av Nav-lokalene mandag. Foto: RUNE SÆVIG/BT

  Mannen i 30-årene som er siktet for drapet på en ansatt ved et Nav-kontor i Bergen mandag, samtykker til politiets begjæring om varetektsfengsling.

  – Han aksepterer fengslingen, men har ikke tatt stilling til spørsmålet om straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Morten Grimstad, til Bergens Tidende.

  Fengslingsmøtet i Hordaland tingrett i Bergen starter klokken 12.45 tirsdag. Den siktede mannen er i for dårlig forfatning til selv å stille i retten, ifølge Grimstad.

  Politiet ønsket før fengslingsmøtet ikke å gå ut med hvor lang varetektsfengsling de begjærer og eventuelt hvilke restriksjoner de mener mannen skal underlegges i perioden.

  Grimstad har ikke besvart NTBs henvendelser tirsdag.

  En kvinne i slutten av 50-årene døde av knivskadene hun ble påført, mens en kvinne i midten av 30-årene er lettere skadet. Den pågrepne mannen er siktet for drap og grov kroppsskade for voldsangrepet på Nav-kontoret på Danmarksplass i Bergen mandag.

  Den siktede er en mann i slutten av 30-årene, av utenlandsk opprinnelse og har vært norsk statsborger siden 2019. Han er ikke en kjenning av politiet.