Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Oslos ordfører vil kutte i egen lønn
23. februar kl 05:43av Thomas Dinning Spence
DEL

Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) mener toppolitikere er lønnet for høyt, inkludert seg selv. Nå vil hun ha lønnsnivået ned og innføre et nytt lønnssystem.

– Lønnen min er for høy. Det har jeg alltid ment. Et lønnskutt vil gå helt fint. Jeg vil likevel ha en god lønn, sier Marianne Borgen til VG.

Sammen med byrådsleder Raymond Johansen (Ap) er hun en av Kommune-Norges best betalte politikere med over 1,4 millioner kroner i årslønn.

Sammen med SVs gruppeleder i bystyret – Sunniva Holmås Eidsvoll – ønsker hun at lederlønningene i hele offentlig sektor skal gjennomgås.

I stedet for å følge lønnsnivået til storting og regjering, foreslår de at den nye lønnen for byrådsleder og ordfører skal innebære 1,7 ganger snittinntekten for norske lønnsmottakere.

For Borgen som også betaler partiskatt til SV, vil kuttet utgjøre 11.000 kroner i måneden. I løpet av fire år tilsvarer det over 500.000 kroner.

(NTB)

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Bil tatt av jordskred som har gått over E6 i Fauske

  Et skred har gått over veien ved Kistrand i Fauske kommune i Nordland. En bil er tatt av skredet, men skadeomfang er ukjent.

  Nødetatene meldte om skredet like før klokken 8 torsdag morgen. Politiet melder at det er E6 skredet har gått over, mens Vegtrafikksentralen melder at det er snakk om riksvei 80.

  – Det har gått et sørpeskred over veien og jernbaneskinnene. Noen nødetater er på stedet, mens andre er på vei. Vi har ikke fått oversikt over størrelsen på det ennå, sier vaktkommandør Magne Brunes i Salten 110-sentral til NTB.

  Skadeomfang er det for tidlig å si noe om, og vei og jernbanen er nå stengt, opplyser Brunes.

  – Nå må nødetatene sikre skadestedet slik at ingen flere blir med i skredet, sier han.

  Det har gått flere små skred på riksvei 80 torsdag morgen. Også over E6 i Namsskogan i Trøndelag har det gått skred. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  E6 stengt i Namsskogan etter sørperas

  Det har gått et sørperas over E6 mellom Brekkvasselv og Namsskogan sentrum. Ingen er tatt av raset, men E6 er stengt.

  Politiet sier til NTB at det er snakk om en snøflom som har kommet over veien.

  Snøflommen er 20 meter bred og 50 centimeter dyp, ifølge politiet. Verken biler eller folk er tatt, men snøen fører til trafikale problemer.

  Vegtrafikksentralen skriver på Twitter at E6 Namsskogan er stengt 3–4 kilometer sør for Namsskogan sentrum.

  Namdal 110-sentral skriver at brøytemannskaper er på vei til stedet for å åpne veien. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  FN-sjefen vil finne en løsning på Kypros-konflikten

  FNs generalsekretær António Guterres er vert for et uformelt møte i april mellom Hellas, Tyrkia og Storbritannia. Målet er å løse de fastlåste fredssamtalene.

  Møtet holdes i Genève fra 27. til 29. april, opplyser Guterres' talsperson Stephane Dujarric.

  – Målet med møtet er å finne ut om det er enighet mellom partene om å forhandle fram en varig løsning for Kypros innen overskuelig framtid, sier han.

  Kypros har vært delt siden 1974 da Tyrkia okkuperte øyas nordlige del som svar på et kortvarig greskstøttet kupp i hovedstaden Nikosia. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Kuldesjokk knyttes til klimaendringene
  En mann og en gutt i ferd med å fjerne snø fra en bil i en forstad til Aten onsdag i forrige uke.
  En mann og en gutt i ferd med å fjerne snø fra en bil i en forstad til Aten onsdag i forrige uke. Foto: Thanassis Stavrakis, AP / NTB

  Unormalt vintervær har preget en rekke områder på den nordlige halvkule i februar.

  Ekstremkulda i Texas førte til omfattende strømbrudd og vannledninger som frøs i stykker. En lang rekke kulderekorder ble slått. I Dallas ble det målt 15 minusgrader.

  Også flere andre amerikanske delstater ble rammet av kulda i forrige uke, og til sammen døde over 60 mennesker.

  Samtidig lavet snøen ned i Aten, og både Hellas og Spania fikk noen av de kraftigste snøfallene på flere tiår.

  Selv om det er langt fra Houston til Aten, var det en sammenheng mellom kuldesjokkene.

  Både i USA og Europa strømmet kald luft fra Arktis unormalt langt sørover. En kraftig svekkelse av polarvirvelen – et område med kald luft rundt nordpolen – gjorde dette mulig.

  – Dette er reelt sett årsaken til alle disse sprø værhendelsene på den nordlige halvkule, sa klimaforsker Jennifer Francis i forrige uke. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Avis: Spionanklaget russer utvist fra Sverige

  En ansatt ved Russlands ambassade i Stockholm er utvist fra Sverige, melder Dagens Nyheter.

  Utvisningen er Sveriges svar på at Russland for noen uker siden utviste en svensk diplomat stasjonert i St. Petersburg, skriver avisa onsdag kveld.

  Dagens Nyheter erfarer at mannen jobbet under dekke ved den russiske ambassaden og at svenske myndigheter er «overbevist om at den 35-årige mannen jobber for den russiske etterretningstjenesten».

  Ifølge avisen forlot han Sverige sist lørdag, kort tid etter at han ble erklært persona non grata av det svenske utenriksdepartementet. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Person fraktet til sykehus etter eksplosjon i bolig

  En person er fraktet til sykehus etter en eksplosjon i et bolighus i Flekkefjord i Agder. Boligen er totalskadet.

  Ifølge Agder politidistrikt kan eksplosjonen muligens skyldes et gassdrevet varmeapparat.

  Personen som er fraktet til sykehus var ved bevissthet, men tilstanden er ikke kjent.

  Alle nødetatene er til stede, men ifølge politiet på Twitter skal det ikke være fare for flere eksplosjoner. Det skal heller ikke være flere personer i huset.

  Politiet meldte om hendelsen ved 5-tiden torsdag morgen. (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Oppgang på Wall Street
  En mann går forbi børsen en kald februardag. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB
  En mann går forbi børsen en kald februardag. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB

  Etter en treg start endte både Dow Jones, Nasdaq og S&P 500-indeksen dagen med oppgang.

  Dow Jones-indeksen steg med 1,4 prosent, mens Nasdaq gikk opp 1 prosent etter to dager med nedgang. Dow Jones endte på 31.961,86 poeng.

  Den brede S&P 500-indeksen gikk opp 1,1 prosent og landet på 13.597.9 poeng.

 • av NTB
  DEL
  FN: Urovekkende økning i drap på aktivister i Colombia
  Slektninger og venner bærer kisten til Jacobo Alberto Perez, en av fem unge mennesker som ble drept av uidentifiserte personer i januar i Buga i Colombia. Foto: Juan B. Diaz / AP / NTB
  Slektninger og venner bærer kisten til Jacobo Alberto Perez, en av fem unge mennesker som ble drept av uidentifiserte personer i januar i Buga i Colombia. Foto: Juan B. Diaz / AP / NTB

  Drap på menneskerettighetsforkjempere og massedrap på sivile i Colombia skjer i et urovekkende tempo, fastslår FN i en rapport.

  Volden i Colombia «intensiveres» i deler av landsbygda der den statlige tilstedeværelsen er lav og væpnede grupper kjemper om kontroll, ifølge en årlig FN-rapport.

  Minst 133 menneskerettighetsforkjempere ble drept i Colombia i 2020, noe som er en økning på 23 prosent fra 2019, ifølge FN.

  Regjeringen i Colombia har slitt med å sette en stopper for volden i rurale strøk der geriljaen FARC var aktive før de la ned våpnene i forbindelse med fredsavtalen i 2016.

 • av NTB
  DEL
  Facebook sier selskapet skal investere i journalistikk
  Etter et konflikt med Australia om deling av nyhetsinnhold, lover Facebook å investere tre milliarder dollar i journalistikk over de neste tre årene. Foto: Richard Drew / AP / NTB
  Etter et konflikt med Australia om deling av nyhetsinnhold, lover Facebook å investere tre milliarder dollar i journalistikk over de neste tre årene. Foto: Richard Drew / AP / NTB

  Etter en konflikt med Australia om deling av nyhetsinnhold lover Facebook å investere en milliard dollar i journalistikk over de neste tre årene.

  – Facebook er mer enn villige til å samarbeide med nyhetsorganisasjoner, sier Nick Clegg, som er sjef for internasjonale relasjoner i Facebook, etter at de ble enige med Australia om å åpne for deling av nyheter igjen.

  Facebook stanset deling av nyheter i Australia i forrige uke som et svar på et lovforslag som påla Google og Facebook å betale for nyhetsinnhold. Seks dager senere gikk Facebook med på å åpne for australskproduserte nyheter igjen etter at regjeringen i siste liten hadde endret lovforslaget.

 • av NTB
  DEL
  Reuters: Khashoggi-rapport offentliggjøres torsdag

  Biden-administrasjonen ventes å offentliggjøre en etterretningsrapport som sier at Saudi-Arabias kronprins godkjente drapet på Jamal Khashoggi, ifølge Reuters.

  Nyhetsbyrået siterer onsdag kveld fire ikke navngitte kilder med kjennskap til den nedgraderte rapporten som ventes å bli offentliggjort torsdag.

  Her skal vurderingen være at kronprins Mohammed bin Salman godkjente og sannsynligvis beordret drapet på journalisten Khashoggi i Istanbul i 2018.

  Bin Salman benekter at han kjente til drapsplanene og har fått støtte fra både sin far kong Salman og daværende president Donald Trump.

  CIA har vært den største bidragsyteren til rapporten, som Kongressen ble brifet om i slutten av 2018.

 • av NTB
  DEL
  Norge står på sitt i torskekrangel med EU
  Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) under muntlig spørretime i Stortinget onsdag. Foto: Berit Roald / NTB
  Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) under muntlig spørretime i Stortinget onsdag. Foto: Berit Roald / NTB

  Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) mener EU må ha misforstått Svalbard-traktaten i en krangel om torskekvoter i fiskerivernsonen ved Svalbard.

  Det har nå oppstått en «mulig skarp situasjon» med EU som følge av krangelen, vedgår Ingebrigtsen overfor Dagens Næringsliv.

  For EU er ikke enig i at de har misforstått reglene, og de vurderer hvilke tiltak som er egnet for å imøtegå Norges «diskriminerende tiltak», sier talsperson for EUs fiskerikommissær, Vivian Loonela.

  Sakens bakgrunn er at Norge mener EU krenker norsk suverenitet når de har tildelt seg selv en kvote på 28.431 tonn torsk i fiskerivernsonen ved Svalbard. Norge har nemlig bare gitt EU lov til å fiske 17.885 tonn.

  Historiske tall for britisk fiske ved Svalbard danner ikke lenger grunnlag for EUs kvoter etter at britene gikk ut av unionen. Dermed har Norge nedjustert EUs kvote for å gi en del av kvoten til britene, men EU vil fortsatt ha like stor kvote som før.

  EU har avvist at de har gjort noe galt og har tvert imot sagt at det er Norge som har brutt Svalbard-traktaten.

  – Vi må bare konstatere at de svarer dette, men det må basere seg på en misforståelse fra EUs side. Vi har en suveren rett til å fastsette kvotene i Svalbard-sonen. Det vil vi fortsette med, og vi vil håndheve de kvotene som er fastsatt, sier Ingebrigtsen etter Stortingets spørretime onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Avis: Spionanklaget russer utvist fra Sverige

  En ansatt ved Russlands ambassade i Stockholm er utvist fra Sverige, melder Dagens Nyheter.

  Utvisningen er Sveriges svar på at Russland for noen uker siden utviste en svensk diplomat stasjonert i St. Petersburg, skriver avisa onsdag kveld.

  Dagens Nyheter erfarer at mannen jobbet under dekke ved den russiske ambassaden og at svenske myndigheter er «overbevist om at den 35-årige mannen jobber for den russiske etterretningstjenesten».

  Ifølge avisen forlot han Sverige sist lørdag, kort tid etter at han ble erklært persona non grata av det svenske utenriksdepartementet.

  – UD kan bekrefte at medarbeideren har forlatt landet, skriver departementet til den svenske avisen.

  I begynnelsen av februar utviste Russland diplomater fra Sverige, Polen og Tyskland fordi de angivelig skal ha deltatt i demonstrasjoner til støtte for regimekritikeren Aleksej Navalnyj.

  Den svenske diplomaten som er utvist fra Russland, deltok i en demonstrasjon i St. Petersburg 23. januar, ifølge russiske myndigheter. Svenske myndigheter sier diplomaten kun observerte protesten.

  Tidligere i uken ble en 47 år gammel svensk konsulent tiltalt for å spionere for Russland. Mannen skal angivelig ha solgt informasjon om selskapene Volvo og Scania til Russland. Det har satt Sveriges sikkerhet i fare, ifølge påtalemyndigheten.

 • av NTB
  DEL
  Hålogalandsbrua fikk mindre skader etter stormen Frank

  17 av 88 vibrasjonsdempere på Hålogalandsbrua på E6 i Narvik fikk skader og ble demontert etter stormen Frank i slutten av januar.

  Skadene har ingen betydning for styrken og bæreevnen til broen, og det har ikke vært fare for at løse deler skulle treffe trafikanter. Men Statens vegvesen ser alvorlig på at enkelte deler inne ved bruas fundamenter falt i sjøen mens uværet sto på.

  – Vi har derfor inspisert alle bruas vibrasjonsdempere og fjernet de med synlige skader etter den sterke vinden. Noen av dempere blir sendt til produsenten i USA som i samarbeid med Statens vegvesen jobber med å finne årsaken til skadene, sier prosjektleder Hans Jack Arntzen i Statens vegvesen.

  Uten vibrasjonsdemping kan bruas naturlige vibrasjoner oppfattes som ubehagelig for trafikantene, men vibrasjonene er ikke til skade for brua eller dens bæreevne. Vibrasjonsdempingen kostet nær én million kroner og har fungert svært godt frem til nå, ifølge vegvesenet.

  Til Fremover sier Arntzen at det er en gåte hvordan dette kunne skje.

  – Dette skal ikke kunne skje, og vi trodde ikke det kunne skje, så vi ser fram til å få svar fra leverandøren på årsaken.

  Hålogalandsbrua er Norges nest lengste hengebru med et spenn på 1145 meter. Broen mellom Narvik sentrum og Øyjord i Narvik kommune ble åpnet for trafikk i desember 2018.

 • av NTB
  DEL
  Baneheia-mødrene ønsker ny rettssak
  Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Arkivfoto: Privat / NTB
  Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand i 2000. Arkivfoto: Privat / NTB

  Mødrene til jentene som ble drept i Baneheia i 2000, mener at en løslatelse av Viggo Kristiansen vil være det verste som kan skje.

  Klara Sløgedal og Ada Sofie Austegard sier til NRK at de håper på ny rettssak etter at Kristiansen fikk saken gjenopptatt. Alternativet er at påtalemyndigheten ber retten avsi en frifinnende dom uten at det holdes hovedforhandling.

  – Den forhåndsfrifinnelsen, jeg er så bekymret for det. Jeg er veldig opptatt av at en verken skal forhåndsdømme eller forhåndsfrifinne i media, sier Austegard.

  – Vi håper og tror det kan bli en rettferdig dom og at den blir sånn som sist, fortsetter Sløgedal.

  Kristiansen er dømt til forvaring i 21 år for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Han har hele veien nektet straffskyld.

  Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Han har sonet ferdig.

  – Stine og Lena måtte orke det den 19. mai 2000. De ble brutalt voldtatt og drept. De måtte orke det. Da skal vi mammaer også orke det, sier Austegard.

 • av Hilde Bjørhovde
  DEL
  Infernofestivalen 2021 avlyst

  Metallfestivalen Inferno er avlyst på grunn av situasjonen rundt covid-19-pandemien. Festivalen skulle foregå i Oslo 1.-4. april.

  Inferno 2022 vil bli avholdt 14. - 17. april 2022, melder arrangøren i en pressemelding.

  Festivalledelsen har tilbudt alle band som skulle opptre på Inferno 2021 å spille i 2022. Mange har allerede takket ja, blant dem Kreator, Mayhem, Venom og Ihsahn.

 • av NTB
  DEL
  Fabrikkansatte ble evakuert etter gasslekkasje i Steinkjer

  Ti personer ble evakuert fra en Nortura-fabrikk i Steinkjer på grunn av en gasslekkasje inne i bygningen.

  Ingen personer ble skadd, og det skal ikke være gassfare i bygget, ifølge politiet.

  – Det vi har fått beskjed om nå, er at samtlige i bygget er evakuert, og at det ikke er noen personskade, sier operasjonsleder Ove Tokstad i Trøndelag politidistrikt til NTB.

  Det var CO2-gass som begynte å lekke ut. Tokstad sier at det er uklart hvordan lekkasjen oppsto. Røykdykkere er sendt inn i bygningen for å undersøke.

  Politiet ble varslet om lekkasjen klokka 17.17, skriver Adresseavisen.

 • av NTB
  DEL
  Russland øker bøter for demonstranter
  En demonstrant blir pågrepet av politiet i Russland i slutten av januar. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
  En demonstrant blir pågrepet av politiet i Russland i slutten av januar. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

  Etter store demonstrasjoner i Russland øker myndighetene bøtene for demonstranter som motsetter seg politiet.

  Demonstranter som blir dømt for å ha motsatt seg politiet gjentatte ganger, kan nå bli bøtelagt med opp til 20.000 rubler, noe som tilsvarer rundt 2.300 norske kroner. Tidligere var det 15.000 rubler som gjaldt.

  De som blir dømt for samme lovbrudd for første gang, kan nå bli bøtelagt med mellom 2.000 og 4.000 rubler, som tilsvarer mellom 230 og 460 norske kroner. Før det nye vedtaket ble innført, var beløpet på opptil 1.000 rubler.

  Hvis man blir dømt skyldig i å ha brutt regelverk knyttet til pengeinnsamling til offentlige arrangementer, risikerer man å bli bøtelagt med 20.000 rubler.

  Sosiale medier-giganter som Facebook og Twitter kan nå også bøtelegges med over 100.000 kroner hvis de hindrer utviklingen av et «suverent internett» i Russland.

  I 2019 ble det besluttet å gå inn for utviklingen av et «suverent internett», som skal isolere Russlands internett fra resten av nettet. Aktivister har fryktet at dette kan stramme inn regjeringens kontroll over ytringsfriheten.

  Tusenvis har de siste ukene demonstrert i Russland etter at opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble pågrepet da han returnerte til landet i januar.

 • av NTB
  DEL
  EU ber Venezuela la ambassadør være
  EUs ambassadør til Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, mottok brevet der hun erklæres som «persona non grata» fra utenriksminister Jorge Arreaza på hans kontor i Caracas onsdag. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB
  EUs ambassadør til Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, mottok brevet der hun erklæres som «persona non grata» fra utenriksminister Jorge Arreaza på hans kontor i Caracas onsdag. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB

  Venezuela ber EUs ambassadør forlate landet innen 72 timer som følge av Brussels nye sanksjoner mot 19 venezuelanske tjenestemenn.

  – EU beklager dypt denne beslutningen, som bare vil føre til ytterligere internasjonal isolasjon av Venezuela, sier EUs talsperson Nabila Massrali og ber myndighetene reversere beslutningen om utvisning.

  EUs utenriksministre ble mandag enige om å sanksjonere ytterligere 19 venezuelanere som anklages for menneskerettsovergrep og for å undergrave demokratiet. Dermed er totalt 55 medlemmer av Maduros regime gjenstand for EU-sanksjoner i form av sperring av kontoer og reiseforbud.

  – I dag besluttet president Nicolás Maduro å erklære ambassadør Isabel Brilhante som persona non grata, sier utenriksminister Jorge Arreaza onsdag.

  Anerkjenner ikke valget

  Dagen før ba Venezuelas nasjonalforsamling regjeringen utvise EU-ambassadør Brilhante Pedrosa.

  EU innførte de nye sanksjonene etter å ha avvist valget i desember som ga Maduro total kontroll over nasjonalforsamlingen etter en boikott fra opposisjonen. Valgresultatet er verken anerkjent av EU eller USA.

  Blant dem som er ilagt sanksjoner, er to medlemmer av nasjonalforsamlingen, guvernøren i delstaten Zulia, lederen for de væpnede styrkene og tre medlemmer av Venezuelas valgråd.

  Arrazea beskriver de europeiske tiltakene som ulovlige.

  Truet med utkastelse før

  – Forhåpentligvis vil det bli refleksjon i EU, forhåpentligvis vil vi være i stand til å bygge bruer av forståelse, av dialog, forhåpentligvis vil de lære seg å respektere, sier utenriksminister Arrazea.

  Etter EUs forrige sanksjonsrunde i fjor fikk Brilhante Pedrosa også beskjed om å komme seg ut av landet innen 72 timer. Da fristen utløp, trakk regjeringen kravet.

  – Venezuela vil bare kunne legge bak seg den pågående krisen gjennom forhandling og dialog, noe EU er helt og holdent forpliktet til, men som denne beslutningen direkte undergraver, sier Massrali onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Båt med rohingyaer savnet i Andamanhavet
  Nasima Khatun, som møtte nyhetsbyrået AP i en flyktningleir i Bangladesh, sier hun ikke vet hvordan det går med sønnen sin. Foto: Shafiqur Rahman / AP / NTB
  Nasima Khatun, som møtte nyhetsbyrået AP i en flyktningleir i Bangladesh, sier hun ikke vet hvordan det går med sønnen sin. Foto: Shafiqur Rahman / AP / NTB
  Nærmere 800.000 rohingyaer ble høsten 2017 drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh, og tusenvis har siden forsøkt å ta seg videre sjøveien til andre asiatiske land. Det har kostet hundrevis livet. Arkivfoto: AP / NTB
  Nærmere 800.000 rohingyaer ble høsten 2017 drevet på flukt fra Myanmar til Bangladesh, og tusenvis har siden forsøkt å ta seg videre sjøveien til andre asiatiske land. Det har kostet hundrevis livet. Arkivfoto: AP / NTB

  En gruppe rohingya-flyktninger har i flere uker drevet rundt i Andamanhavet, uten mat og vann. Flere skal alt ha mistet livet, ifølge UNHCR.

  Båten med flyktninger la ut fra det sørlige Bangladesh for rundt to uker siden, og ingen vet hvor den nå befinner seg.

  Ifølge familiemedlemmer av flyktningene skal det ha vært rundt 90 mennesker om bord, blant dem barn.

  FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har bedt Indias kystvakt bistå, men søket etter båten har så langt vært resultatløst.

  – Å, Gud, redd alle dem som er i båten, inkludert min sønn, med din guddommelige magi. Sett dem et sted langs kysten av elven. Vær så snill, oppfyll ønskene mine om at sønnen min drar dit, sier Kasima Khatun, moren til en 25 år gammel mann om bord i båten, til nyhetsbyrået AP.

  Hun sier hun ikke vet hvordan det går med sønnen, og at han bare tok med fire liter vann.

  Ifølge Chris Lewa i Arakan Project, som overvåker rohingya-krisen, skal minst åtte ha mistet livet om bord i båten, som driver rundt uten motorkraft. Det har ikke vært kontakt med båten på flere dager.

  – Vi snakket med dem til å begynne med, men nå er de sporløst vekk. De har verken vann eller mat, drikker sjøvann og dør, sier Lewa.

  Nærmere 800.000 rohingyaer ble høsten 2017 drevet på flukt over grensa fra Myanmar til Bangladesh, der de siden har levd i overfylte leirer.

  Tusenvis har siden forsøkt å ta seg videre sjøveien i skrøpelige farkoster til land som Malaysia og Indonesia, men hundrevis har omkommet under forsøkene.

 • av NTB
  DEL
  Store mengder is truet hus og campingplass i Nordfjord

  Enorme ismengder truet med å ødelegge både hus og campingvogner på Breim i Gloppen kommune i Nordfjord onsdag. Situasjonen er avklart.

  – Isproppen løsnet for cirka 15 minutter siden, og nå har all isen rent ned i Breimsvatnet, sa brannbefal Joar Flølo til TV 2 like etter klokken 16.30 onsdag ettermiddag.

  Det var fare for at isproppen ikke skulle løsne og at isen derfor skulle renne inn på campingplassen. Det ville ført til store skader på både hus og campingvogner.

  Campingplassen ble evakuert, og flere campingvogner ble kjørt vekk.

  – Det ble litt materielle skader, men vi har ikke helt oversikt over omfanget, sa Flølo.

  Årsaken til hendelsen var det plutselige værskiftet med mye nedbør og kraftig temperaturøkning, skrev NRK tidligere onsdag.

  – Isen har løsnet i elveløpet oppover, så har det demmet seg opp ved utløpet av elva ved campingplassen. Her er tre-fire meter med is oppover i høyden, sa Flølo til NRK tidligere på dagen.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Frp: – Forsvarsministeren må vurdere full stans i marinens operasjoner

 2. NORGE
  Publisert:

  Kommuner stenger skolene uten rød smittespredning. Barneombudet reagerer kraftig.

 3. NORGE
  Publisert:

  Mutantvirus, arrangementer og reising: Dette er helsetoppens spådommer for det nye koronaåret

 4. NORGE
  Publisert:

  På fire timer fredag ettermiddag sa 50 leger opp jobben sin i Bærum. Flere titalls kan følge etter.

 5. NORGE
  Publisert:

  FHI: Ny koronavariant kan gjøre epidemien mer krevende

 6. NORGE
  Publisert:

  Undersøkelse: 10 personer i politiet er blitt tvunget til seksuelle handlinger av en kollega i 2020