Nyhetsstudio: Siste nytt
- Les alt om koronasituasjonen her
En flokk med grindhvaler strandet for andre dag på rad på en avsidesliggende halvøy på New Zealand.
Flokken på 49 hvaler strandet først mandag ved Farewell Spit, nord på New Zealands sørlige øy. Mange av dyrene døde, men 28 av dem overlevde og ble hjulpet av frivillige.
Tirsdag hadde flokken igjen satt seg fast på grunt vann i det samme området, og de frivillige startet nok en gang redningsarbeidet.
– Hvalene svømmer fritt i sjøen og blir overvåket av vårt personell. En mindre gruppe er atskilt fra flokken, men svømmer også fritt. Vi følger flokken med båt, og frivillige er klare til å hjelpe dersom situasjonen endrer seg, skriver miljødepartementet på Facebook.
Grindhvalene hører til delfinfamilien og er blant hvalartene som ofte strander.
(NTB)
- av NTBDELHøyre-politiker frykter for EØS-avtalenOve Trellevik (H) sier det er uaktuelt for Høyre å skrote EØS-avtalen, som er Norges viktigste frihandelsavtale. Foto: Vidar Ruud / NTB
Høyre-politiker Ove Trellevik går hardt ut mot venstresidens EØS-syn. Han mener det knapt har vært et dårligere tidspunkt å utfordre EØS-avtalen enn nå.
Stortingsrepresentanten er særlig bekymret for hvordan sjømatnæringen vil rammes av en eventuell skroting av avtalen, skriver Fiskeribladet.
– Sp, SV og Rødt har sammen flertall internt på venstresiden for å melde Norge ut av EØS-avtalen. Til og med i Arbeiderpartiet trekker krefter i retning av å skrote avtalen. Det gir grunn til bekymring for eksportbedrifter fra Vestland. Hele 63 prosent av vestlandseksporten går til EØS, sier Trellevik.
Han peker særlig på erfaringene fra Brexit etter at Storbritannia forlot EUs indre marked.
– De lange køene med lastebiler ved Port of Dover har illustrert hvor viktige gode handelsavtaler er. Vi risikerer at laksen tiner på Svinesund på vei til europeiske forbrukere fordi all handel må inspiseres og sertifiseres, hvis EUs veterinæravtale faller bort. Den situasjonen bør vi ikke sette oss selv i, sier han
I slutten av november viste en meningsmåling rekordhøy oppslutning i befolkningen om EØS-avtalen. 64 prosent sa at de ville stemt ja dersom det ble avholdt folkeavstemning om avtalen.
- av NTBDELStøre og Vedum svarer ulikt om statsministerpostenTrygve Slagsvold Vedum i Senterpartiet og Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet er enig om mye, men ikke om SV skal med i en eventuell ny regjering etter valget. Foto: Terje Pedersen / NTB
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre og Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum er ikke helt samstemte om hva slags prosjekt de går til valg på til høsten.
I et fellesintervju med NRK er det særlig to spørsmål duoen svarer forskjellig på: Hvem som skal bli statsminister, og om SV skal med i regjering.
På spørsmål om hvem som skal bli statsminister, svarer Støre seg selv, mens Vedum ikke vil svare. På spørsmål om hvem som skal med i regjering, vil Støre ha med seg SV, mens Vedum stritter imot.
– Vi har vært tydelige på over tid at vi mener en Ap/Sp-basert regjering er det beste for landet. Det viktigste er hva vi vil. Skal vi ha en aktiv næringspolitikk, bruke alle delene av landet og faktisk lytte til de som kjenner problemene på kroppen, mener vi den beste løsningen er mellom Sp og Ap, sier Vedum.
- av NTBDELBakke-Jensen: Sikkerheten til spionskip er ivaretattForsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) sier at sikkerheten til E-tjenestens spionskip Marjata er ivaretatt, tross salget av selskapet Bergen Engines til russiske eiere. Foto: Terje Pedersen / NTB
Sikkerheten til E-tjenestens fartøy er ivaretatt, tross salget av selskapet Bergen Engines til russiske eiere, ifølge forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).
Spionskipet Marjata, et av E-tjenestens viktigste og mest sensitive fartøy, vedlikeholdes av Bergen Engines, som blir kjøpt av det russisk-kontrollerte selskapet TMH.
– Sikkerheten rundt E-tjenestens fartøy er selvsagt ivaretatt, sier Bakke-Jensen til NTB.
Han vil ikke gi flere detaljer, ettersom E-tjenestens kapasiteter er graderte. Bakke-Jensen viser videre til at salget skal lukkes innen utgangen av året.
– Det er med andre ord ikke slik at TMH har overtatt nå og holder på med vedlikeholdsoppdrag for Forsvaret. Vi vil bruke nødvendig tid til å gjøre en grundig vurdering av sikkerhetsmessige forhold, sier han.
- av NTBDELUSA «vurderer risikoen» etter Bergen Engines-salgKystvaktskipet KV Svalbard er et av de norske kystvaktskipene som er levert med motorer fra Bergen Engines, som er kjøpt opp av et russiskkontrollert selskap. Flere Nato-land benytter motorer fra selskapet, og USAs marine sier de «vurderer risikoen og mulighetene» etter det russiske oppkjøpet. Foto: Kystvakten / NTB
USAs marine bruker motorer fra Bergen Engines og vurderer nå risikoen tilknyttet salget av det norske selskapet til russiske eiere, skriver E24.
USA bruker, i likhet med flere andre Nato-land, motorer fra selskapet. Så langt har marinen bestilt seks skip med Bergen Engines-motorer, og ønsket er å skaffe seg tjue, skriver E24 og Bergens Tidende.
I en uttalelse skriver en talsperson for den amerikanske marinen at de er klare over «endringen av eierskapet i Bergen Engines fra Rolls-Royce til TMH». Videre heter det at marinen vil «vurdere risiko og muligheter når vi bestemmer hvorvidt og hvordan vi skal reagere på salget», skriver E24.
Bergen Engines har levert motorer også til et skip som benyttes av den tyske og nederlandske marinen. Også den newzealandske marinen og kystvakten i Australia og på Island har bestilt motorer fra selskapet, ifølge E24. Selskapet har også det norske Sjøforsvaret og E-tjenesten som kunder.
Nederland og Island er, i likhet med USA og Norge, Nato-medlemmer, mens Australia og New Zealand samarbeider med alliansen. En Nato-talsperson skriver til E24 at de har «full tillit til at Norge vil håndtere denne saken i tråd med nasjonale lover og reguleringer»
– Generelt anerkjenner Nato sikkerhetsutfordringene som utenlandske investeringer kan utgjøre, og vi oppfordrer alle allierte til å implementere nasjonal lovgiving som møter denne utfordringen, heter det videre.
I Norge har saken ført til sterke reaksjoner. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) har antydet at saken kan tvinge fram et mistillitsforslag. Sp har rettet skarp kritikk, og Ap har stilt spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).
- av NTBDELEU forlenger sanksjonene mot HviterusslandEU forlenger sanksjonene mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko (bildet) og en rekke andre hviterussiske statsborgere og bedrifter. Foto: AP / NTB
EU forlenger sanksjonene mot Hviterussland med ett år, fram til 28. februar 2022.
Sanksjonene ble innført i fjor som følge av at regimet til president Aleksandr Lukasjenko har slått brutalt til mot demonstranter og regimekritikere.
Sanksjonene er rettet mot 88 hviterussere, deriblant Lukasjenko selv, og innebærer blant annet frysing av midler og innreiseforbud til EU. Også flere hviterussiske bedrifter er satt på sanksjonslisten.
Hviterussland har vært preget av flere måneder med demonstrasjoner etter at president Aleksandr Lukasjenko ble utropt som vinner av valget i august og kunne gå løs på nok en periode i landet han har styrt i 26 år.
- av NTBDELNavalnyj skal være flyttet til ukjent stedDen russiske opposisjonslederen og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj i retten i Moskva forrige lørdag. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB
Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er overført fra et fengsel i Moskva til et ukjent sted, opplyser en av hans forsvarere.
Opplysningene kan tyde på at Navalnyj har begynt å sone dommen på over to år i en arbeidsleir.
Navalnyjs advokat Olga Mikhajlova sier at forsvarsteamet ikke vet hvor han befinner seg.
– De har ikke fortalt noen hvor han er blitt sendt, sier hun til nyhetsbyrået AFP.
Heller ikke Navalnyjs familie skal ha blitt informert.
- av NTBDELTrumps skattepapirer overlevert til statsadvokatenSkattepapirene til tidligere president Donald Trump er overlevert til statsadvokatens kontor på Manhattan til tross for Trumps innbitte kamp for å unngå det. Foto: AP / NTB
Statsadvokat Cyrus Vance på Manhattan i New York har fått overlevert tidligere president Donald Trumps skattepapirer for årene 2011 til 2019.
Talsperson for Vances kontor, Danny Frost, opplyser om utviklingen torsdag overfor blant andre NBC News og CNN. Det dreier seg om selvangivelser, samarbeidsavtaler og andre dokumenter i løpet av en periode på åtte og et halvt år.
Trump og hans advokater har forsøkt å stanse utleveringen i 17 måneder. Han gikk på et stort nederlag mandag da høyesterett avviste hans forsøk på å holde skattemeldingene hemmelig. Dermed ble det satt sluttstrek for en lang juridisk tautrekking.
- av NTBDELDødsulykke i Hammerfest
En mann i 50-årene døde i en trafikkulykke i Hammerfest i Troms og Finnmark torsdag.
Nødetatene ble varslet om ulykken ved Stallogargotunnelen like før klokka 15.
– Det var én bil som kjørte av veien på venstre side. Helse har bekreftet at føreren av bilen er død, opplyser Finnmark politidistrikt på Twitter.
Ifølge politiet er det ikke meldt om spesielt vanskelige kjøreforhold på stedet.
- av NTBDELBilfører med håndfri dømt for å ha holdt mobilEn mann er dømt i Oslo tingrett for å ha holdt i mobiltelefonen sin for å få besvart et anrop mens han kjørte bil. Foto: Heiko Junge / NTB
En bilfører som hadde hodetelefoner i ørene, er dømt i Oslo tingrett for å ha tatt tak i mobiltelefonen sin for å få svart på et innkommende anrop.
Mannen ble i fjor ilagt en bot for bruk av mobiltelefon under kjøring, men nektet å vedta boten. Dermed gikk saken til Oslo tingrett der den ble behandlet torsdag.
I tingrettsdommen står det at mannen denne augustdagen i fjor var ute og kjørte i Oslo da han stoppet for rødt lys. Mens han ventet på lyset fikk han et anrop på mobiltelefonen, som var montert i en holder.
I dommen blir det vist til Høyesteretts avgjørelse fra i fjor høst der retten, med tre mot to stemmer, kom til at mobilbruk ved rødt lys og i stillestående kø anses å være «under kjøring» og ulovlig. Tingretten mener at de to sakene er vært like.
Mannen ble dermed dømt til å betale en bot på 2.000 kroner, samt sakskostnader på 1.000 kroner.
- av NTBDELNy sluttrekord på Oslo Børs for tredje dag på rad
For tredje dag på rad er hovedindeksen på Oslo Børs høyere enn noen gang ved børsslutt. Den nye rekorden er 1.027,16 poeng, etter en vekst på 1,33 prosent.
Det høyeste nivået hovedindeksen har vært oppe på denne uken er 1,027,66 poeng.
Velstandsdagene på børsen må tilskrives økte oljepriser og internasjonal børsvekst, sier Nordeas sjefstrateg Erik Bruce.
Tirsdagens rekord lød på 1.000,47 poeng ved børsslutt, mens det onsdag ble stengt på 1.013,63 poeng.
- av NTBDELUngdommer i masseslagsmål på trikk i Oslo
16 ungdommer ble tatt ut fra en trikk på Grünerløkka i Oslo etter meldinger om slagsmål torsdag. Ingen ble skadd, ifølge politiet.
Ungdommene ble tatt ut fra trikken på Birkelunden.
– Vi undersøker forholdene, men per nå er det ingen som framstår alvorlig skadd, opplyser Oslo politidistrikt på Twitter.
Hendelsen skjedde noe før klokka 16.30.
De involverte er svært unge, flere av dem under 15 år, og Gulbrandsen sier saken derfor vil følges opp med foreldrene.
- av NTBDELForsvarsministeren forsvarer Frode Berg-hemmeligholdForsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H). Foto: Terje Pedersen / NTB
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) står fast på at EOS-utvalgets rapport om Frode Berg-saken må sikkerhetsgraderes i sin helhet.
– Det er en krevende balansegang mellom åpenhet og sikkerhet. Ved å organisere kontrollen på denne måten sikres det at EOS-tjenestene kontrolleres av et organ som er uavhengig av forvaltningen, samtidig som informasjon som kan skade rikets sikkerhet, ikke kommer ut, sier Bakke-Jensen.
Han viser til at EOS-utvalget, som er Stortingets kontrollorgan for de hemmelige tjenestene, har hatt tilgang til informasjon om metoder, kapasiteter og aktiviteter som er sikkerhetsgradert.
- av NTBDELDømt for å ha voldtatt og knivstukket ekssamboerAlta tingrett i Alta sentrum. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
En mann er i Alta tingrett dømt til fem års fengsel for å ha voldtatt, truet og knivstukket sin tidligere samboer i ryggen.
Mannen soner allerede en dom på tre år for vold. Hans tidligere samboer var fornærmet også i den saken. Da den nye saken kom opp for Alta tingrett, sa mannen seg skyldig i knivstikkingen, men ikke i voldtekten.
Retten kom imidlertid fram til at han skulle dømmes både for voldtekt, knivstikking og trusler, skriver Altaposten.
Les mer om saken her.
- av NTBDELVåpenhvile mellom India og Pakistan i Kashmir
India og Pakistan har forpliktet seg til å stoppe å avfyre våpen over grensen i det bestridte området Kashmir og respektere en avtale fra 2003.
Avtalen om våpenhvile fra 2003 har i stor grad blitt ignorert, og flere hundre personer er drept i sammenstøt ved grensen siden da.
Men nå har de to landene forpliktet seg til å overholde avtalen igjen i en telefonsamtale onsdag, ifølge en felles uttalelse fra det indiske og det pakistanske militæret.
- av NTBDELPollensesongen starter snart - blir kraftigere enn i fjorNå starter årets pollensesong for Norges rundt 1 million pollenallergikere. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Straks starter årets pollensesong. Den er ventet å være kraftigere enn fjoråret, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)
På grunn av en kald januar flere steder i landet, starter årets pollenspredning senere enn i fjor. Men den ventes derimot å være kraftigere enn fjoråret.
I disse dager starter NAAF sin daglige nasjonale pollenvarslingstjeneste, først for Sør-Norge til og med Trøndelag.
Det er ventet at sesongen starter med pollenspredning ved kysten i vest, tett etterfulgt av spredning på Sørlandet og i Midt-Norge. Or og hassel er artene som starter spredning først.
– Pollen fra or forekommer først og fremst i Trøndelag og på Vestlandskysten, mens hasselpollen er mest aktuelt for Østlandet og Oslo-regionen, sier Hallvard Ramfjord, NAAFs pollenanalytiker.
Varigheten av pollenspredningen fra or og hassel er normalt tre til fire uker.
Ifølge NAAF er 1 million nordmenn pollenallergikere.
- av NTBDELTre personer til sykehus etter trafikkulykke
Tre personer er fraktet til sykehus etter en trafikkulykke på E18 mellom Skotbu og Kråkstad i Nordre Follo.
Politiet meldte på Twitter tidligere på ettermiddagen at det var snakk om en møteulykke som involverte tre personer, samt at en person ble sittende fastklemt i den ene bilen.
Alle tre er nå fraktet til sykehus. En til Kalnes sykehus og to til Ullevål sykehus. Skadeomfanget er ukjent.
- av NTBDELDanske Bank har betalt 3 millioner i dagsbøter siden septemberFoto: Annika Byrde / NTB scanpix
Banken har totalt betalt 3 millioner kroner i tvangsbøter til Finanstilsynet etter brudd på hvitvaskingsregler.
I mer enn fem måneder har banken betalt dagbøter til norske myndigheter for brudd på hvitvaskingsreglene. Det kommer fram i en avgjørelse fra Finanstilsynet i Danmark, skriver Dagens Næringsliv.
Bruddet på hvitvaskingsreglene i Norge er blant årsakene til at det danske Finanstilsynet nå har vedtatt at eksterne sakkyndige skal overvåke bankens arbeid med forebygging av økonomisk kriminalitet.
Det danske Finanstilsynet skriver at deres norske kolleger i 2019 gjennomførte en inspeksjon i Danske Banks norske filial. Banken fikk fire påbud, og har lukket to av disse innen fristen. For de to andre er det så langt betalt dagbøter på rundt 3 millioner.
- av NTBDELStor økning i antallet innenlandsreiser i 2020Nordmenn reiste på flere fjellturer i 2020 sammenlignet med året før. Tallet for antall innenlandsreiser økte også. Foto: Berit Keilen / NTB.
Nordmenn dro på 3,5 millioner flere feriereiser innenlands i 2020 enn året før, ifølge Statistisk sentralbyrå.
Innenlandsreiser utgjør normalt 60 til 70 prosent av alle reiser, i fjor lå andelen på 91 prosent. Et kraftig fall i antall yrkesreiser innenlands førte imidlertid til at det samlede tallet for innenlandsreiser økte med 1,9 millioner, viser tall fra Reiseundersøkelsen for 2020.
Samtidig viser undersøkelsen at andelen nordmenn som ikke dro på ferie i 2020, økte fra 9,7 til 18,9 prosent sammenlignet med 2019.
– Året 2020 var preget av mange restriksjoner tilknyttet koronapandemien, som førte til flere endringer i hvordan nordmenn kunne reise. Endringen vi ser i reisemønster, er som forventet, sier rådgiver Guro Henriksen i SSB.
Nordmenn dro på 4,1 millioner reiser med fjelltur som hovedmål i 2020, 1,6 millioner flere enn året før. Vanligvis er omtrent en av ti reiser til fjellet, i fjor var det mer enn en av fem reiser som var fjellturer.
De siste årene har nordmenn hatt omtrent 3 millioner reiser til storbyer hvert år. Tallene for fjoråret viser at nordmenn i løpet av 2020 foretok litt over 1 million reiser til storbyer. Dette kan sees i sammenheng med myndighetenes anbefalinger om ikke å reise utenlands.
Nordmenn foretok 3,8 millioner reiser i perioden oktober til desember i fjor. Dette er hele 30 prosent lavere enn fjerde kvartal 2019. Utenlandsreiser falt med hele 95 prosent og kan knyttes direkte til strengere reiserestriksjoner i fjorårets tre siste måneder, kommer det fram i rapporten.
- av NTBDELForsøkte å lure seg unna regning på 100.000
En 18 år gammel mann er pågrepet etter å ha forsøkt å lure seg fra regningen etter å ha festet for nesten 100.000 kroner på Norefjell ski & spa.
– Det var en gruppe unge mennesker som i flere dager hadde drukket, spist, tatt massasje, leid ski og festet i vei uten å betale for seg, sier operasjonsleder Marianne Mørch i Sørøst politidistrikt til NTB.
Da regningen skulle gjøres opp torsdag formiddag prøvde en 18 år gammel mann, som er hovedmistenkt i saken, å lure betjeningen på hotellet til å tro at han hadde betalt. Ifølge operasjonslederen viste mannen fram falske bankoverføringer til betjeningen.
Operasjonsleder sier at tre-fire personer har holdt til i en leilighet på hotellet i noen dager. I tillegg har det vært flere folk som har vært til og fra i leiligheten.
– De hadde opparbeidet seg en regning på opp mot 100.000 kroner. Slik jeg forstår det skulle den siktede spandere på alle, men det spørs vel om han har de pengene, sier Mørch.
Mannen er nå pågrepet og kjørt i arresten i Drammen.
– Der skal han avhøres, så får vi se om han erkjenner noe, sier Mørch.
- av NTBDELOslo byfogdembete skal behandle utkastelsessakOslo byfogdembete skal avgjøre om familien som ble kastet ut av sin kommunale bolig på Tøyen, skal få flytte tilbake og bo i leiligheten til tvisten med kommunen er avgjort. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Familien som ble kastet ut av sin bolig på Tøyen, ønsker å flytte tilbake inntil tvisten med Oslo kommune er avgjort. Oslo byfogdembete behandler saken mandag.
Advokat Olav Lægreid har på vegne av familien bedt domstolen behandle en begjæring om midlertidig forføyning for at familien kan bo i leiligheten inntil saken er endelig avgjort.
Retten vil avsi kjennelse i løpet av uke 9, opplyser Oslo byfogdembete
Rettsmøtet går for lukkede dører fordi det vil bli lagt fram helseopplysninger og sensitive personopplysninger.
Saken om familien på sju som ble kastet ut av en kommunal leilighet i Oslo, har skapt stort engasjement. Bakgrunnen for at familien ikke lenger kunne bo i den kommunale boligen, er at familiefaren har tjent 15.000 kroner mer enn grensen for å ha rett på slik bolig.
Flere artikler
Frp: – Forsvarsministeren må vurdere full stans i marinens operasjoner
Kommuner stenger skolene uten rød smittespredning. Barneombudet reagerer kraftig.
På fire timer fredag ettermiddag sa 50 leger opp jobben sin i Bærum. Flere titalls kan følge etter.
FHI: Ny koronavariant kan gjøre epidemien mer krevende
Undersøkelse: 10 personer i politiet er blitt tvunget til seksuelle handlinger av en kollega i 2020
Siktet mann etter drapsforsøk i Stavanger erkjenner ikke straffskyld