Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Politiet stormet partikontor – opposisjonsleder pågrepet
23. februar kl 07:26av Thomas Dinning Spence
DEL

Opprørspoliti stormet tirsdag hovedkvarteret til opposisjonsleder Nika Melias parti i Tbilisi i Georgia. Politiet benyttet tåregass, og Melia ble pågrepet.

På direktesendt TV kunne georgiere tirsdag morgen se opposisjonslederen bli slept ut av politiet fra hovedkvarteret.

Melia er leder for landets største opposisjonsparti UNM. Pågripelsen skjer dagen etter at landet formelt fikk nye statsminister, forsvarsminister Irakli Garibasjvili. For få dager siden gikk den forrige statsministeren av fordi han motsatte seg arrestordren mot Melia.

– Sjokkert av hendelsene ved UNMs hovedkvarter denne morgenen. Vold og kaos i Tbilisi er det siste Georgia trenger akkurat nå. Jeg oppfordrer alle parter til å beholde roen, nå og i de neste dagene, skriver Storbritannias ambassadør Mark Clayton på Twitter.

Pågripelsen er en tilspissing i den spente situasjonen etter valget i oktober, der opposisjonen anklager partiet Georgisk Drøm for å ha fusket seg til seier.

(NTB)

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Amnesty: Minst 115 drept i sammenstøt i Nigeria

  Amnesty International anklager nigerianske sikkerhetsstyrker for overdreven voldsbruk i sammenstøt med separatister sørøst i landet.

  Minst 127 politifolk og sikkerhetsstyrker har mistet livet, ifølge politiet.

  Urfolket i Biafra (IPOB), som er en forbudt bevegelse som jobber for uavhengighet for igbo-befolkningen i regionen, og dens militante gren, Eastern Security Network (ESN), har fått skylden for volden, men IPOB avviser anklagene.

  Amnesty mener å ha dokumentert at «minst 115 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrkene mellom mars og juni» og at de også har gjort vilkårlige pågripelser og gjort seg skyldige i dårlig behandling og tortur i regionen.

 • av NTB
  DEL
  Australia gir oppreisning for assimileringspolitikk
  Australias regjering gir oppreisning til tvangsassimilerte urbefolkningsbarn, som ble revet vekk fra hjemmene sine og plassert i hvite fosterhjem. Statsminister Scott Morrison kaller tvangsassimileringen for et skammelig kapittel av Australias historie. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB
  Australias regjering gir oppreisning til tvangsassimilerte urbefolkningsbarn, som ble revet vekk fra hjemmene sine og plassert i hvite fosterhjem. Statsminister Scott Morrison kaller tvangsassimileringen for et skammelig kapittel av Australias historie. Foto: Rick Rycroft / AP / NTB

  Australias regjering vil gi oppreisning til tvangsassimilerte urbefolkningsbarn som ble revet vekk fra hjemmene sine og plassert hos hvite fosterfamilier.

  Regjeringen vil gi de rammede oppreisning i form av en engangsutbetaling, kunngjorde statsminister Scott Morrison torsdag.

  Tiltaket er del av en plan der 1 milliard australske dollar, tilsvarende rundt 7 milliarder kroner, skal hjelpe vanskeligstilte i landets urfolksgrupper.

  Tusenvis av aboriginere og øyboere i Torres-stredet ble hentet fra hjemmene sine og plassert hos hvite fosterforeldre i flere tiår til langt utpå 70-tallet. Formålet var å assimilere dem til den australske majoritetskulturen.

  – Det som skjedde, er et skammelig kapittel av vår nasjonale historie, sa Morrison til nasjonalforsamlingen om urinnvånere, som blir omtalt som den stjålne generasjonen.

  Ifølge Morrison skal 378,6 millioner dollar brukes for å gjøre bot på lidelsene som tvangsassimileringen medførte, inkludert utbetalinger til ofrene.

 • av NTB
  DEL
  Brasils høyesterett beordrer etterforskning av Bolsonaro
  Brasils høyesterett beordrer etterforskning av president Jair Bolsonaro over hans angrep på landets valgsystem. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
  Brasils høyesterett beordrer etterforskning av president Jair Bolsonaro over hans angrep på landets valgsystem. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

  En dommer i Brasils høyesterett beordrer etterforskning av president Jair Bolsonaro for angrep mot landets valgsystem.

  Kjennelsen kommer etter at Bolsonaro har trappet opp sitt langvarige angrep mot landets valgsystem, uten å vise til bevis hevdet at det er svært utsatt for valgfusk.

  Bolsonaro har tatt til orde for at man gjennomgår hele det elektriske valgsystemet og at det lages papirkopier av hver eneste stemme. Dette for at man skal kunne kontrollregne stemmer ved eventuell mistanke om juks, ifølge Bolsonaro. Om dette ikke skjer, har han sagt at valget kan bli avlyst.

  Ifølge en gruppe nåværende og tidligere høyesterettsdommere som tjenestegjør i valgmyndighet TSE, er det ikke dokumentert noen tilfeller av valgfusk siden det elektroniske systemet ble innført i 1996.

 • av NTB
  DEL
  Flertall for riksrettsprosess mot Cuomo i New York
  New York-guvernør Andrew Cuomo er i hardt vær etter at granskingen av anklagene mot ham ble lagt fram tirsdag. Foto: Office of the NY Governor via AP / NTB
  New York-guvernør Andrew Cuomo er i hardt vær etter at granskingen av anklagene mot ham ble lagt fram tirsdag. Foto: Office of the NY Governor via AP / NTB

  Et flertall i New Yorks delstatsforsamling vil begynne riksrettsprosess mot guvernør Andrew Cuomo hvis han ikke trekker seg.

  Minst 82 av de 150 medlemmene av delstatsforsamlingen har sagt offentlig eller bekreftet overfor AP at de vil støtte en riksrettsprosess hvis Cuomo ikke trekker seg. Det trengs simpelt flertall for å starte en slik prosess.

  New Yorks riksadvokat Letitia James la tirsdag frem resultatet av en gransking av New York-guvernøren, utført av to advokater.

  Ifølge James konkluderer granskingen med at Cuomo har seksuelt trakassert nåværende og tidligere ansatte i New York.

  Både president Joe Biden og Nancy Pelosi, lederen av Representantenes hus, tok tirsdag til orde for at Cuomo må gå av. De er begge partifeller av Cuomo, som har vært guvernør i New York siden 2011.

  64 år gamle Cuomo har avvist å ha berørt noen på upassende vis, men han sa tidlig at han beklaget hvis oppførselen hans ble misforstått som flørting.

  Minst elleve kvinner har kommet med anklager mot Cuomo, ifølge New York Times. Cuomo har selv omtalt flere av anklagene som falske.

 • av NTB
  DEL
  Beruset mann uten munnbind på Gardermoen endte i arresten

  Vektere slet med å fjerne en beruset mann uten munnbind på et Norwegian-fly på Gardermoen onsdag kveld. Til slutt endte han i arresten.

  – Han var beruset, nektet å bruke munnbind og filmet kabinansatte, noe de opplevde som ugreit. Til slutt fikk vi kontroll, og destruerte alkoholen han hadde på seg, sier operasjonsleder Karianne Knudsen i Øst politidistrikt til VG.

  Politiet forsøkte å sette ham på et tog hjem. Det lyktes ikke, og det endte til slutt med at han ble satt i arresten over natten for å sove av seg rusen.

  Det er uvisst om hendelsen blir anmeldt.

 • av NTB
  DEL
  UD: Vanskelig å hjelpe nordmenn ut av Afghanistan

  Utenriksdepartementet opplyser at ambassaden i Afghanistan har svært begrenset mulighet til å hjelpe nordmenn ut av landet.

  Utenriksdepartementet oppfordret onsdag alle norske statsborgere til å forlate Afghanistan. Mens andre land tidligere i sommer satte opp fly for å evakuere sine borgere, har Norge ikke gjort det samme.

  Departementet svarer ikke konkret på spørsmålet om muligheten for en flyevakuering, men ber folk komme seg ut på egen hånd.

  – Hvis det skulle være noen som trenger assistanse, har ambassaden allerede svært begrenset mulighet til å bistå. En ytterligere forverring av sikkerhetssituasjonen vil gjøre dette enda vanskeligere, sier UD i en uttalelse til NTB.

  Departementet har ikke full oversikt over hvor mange nordmenn som er i Afghanistan.

 • av NTB
  DEL
  Vurderer rettslige skritt mot Norge etter stopp i utbetalinger

  Ungarn vurderer rettslige skritt mot Norge etter at landet mistet EØS-midlene som følge av uenighet om midlene til sivilsamfunnet.

  Mangelen på enighet gjør at ingen programmer i Ungarn blir finansiert av EØS-midler i perioden som startet i 2014 og avsluttes i år, opplyste Utenriksdepartementet i juli. Det tilsvarer 2,3 milliarder kroner.

  – Vi vurderer rettslige skritt for å utfordre avgjørelsen som bryter Norges forpliktelser som EØS-medlem, skriver talsperson Zoltan Kovacs for den ungarske regjeringen på Twitter.

  Norge, Island og Liechtenstein ble ikke enige med Ungarn om hvem som skal forvalte fondet for sivilt samfunn. Norge finansierer over 95 prosent av midlene. Island og Liechtenstein står for resten av bidraget. Det var satt av en pott på om lag 2,3 milliarder kroner til Ungarn for denne perioden.

  I rammeavtalene som ble signert med Ungarn i desember i fjor, var det en klausul om at ingen programmer kunne godkjennes før det var funnet en operatør for pengene som skal gå til sivilsamfunnet.

  – Det er et ufravikelig krav at fondet for sivilt samfunn skal forvaltes uavhengig av myndighetene. Dette har Ungarn akseptert, men de har ikke kunnet godta at den best kvalifiserte fondsoperatøren skal få oppdraget, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) da det ble kjent at midlene ble stanset.

 • av NTB
  DEL
  Hakekors i Trøndelag følges opp av Tysklands ambassade

  Et hakekors har nylig blitt malt på en bergvegg i Åfjord kommune i Trøndelag. Tysklands ambassade vil følge opp saken.

  Hakekorset er malt like ved stedet der en tysk familie leier ut rorbuer. Til VG sier eier Gert Menz at det er en forferdelig situasjon for dem og de tyske gjestene.

  – Vi opplever at det er rettet mot oss fordi vi er tyske og det hovedsakelig er tyske turister som leier hos oss. Vi tolker det som at vi ikke er velkommen, sier Menz.

  Ifølge Fosna-Folket har familien fått bistand fra den tyske ambassaden i Oslo, som vil følge saken videre.

  – Tyskere hjelper til å holde Distrikts-Norge oppe. Det burde bli mottatt positivt når tyskere slår seg ned og skaper turisme, sier Tysklands honorær konsul Kristin Offerdal i Trondheim.

 • av NTB
  DEL
  Ytterligere to personer siktet etter skyting i Lørenskog
  Politiet mener det var flaks at skyteepisoden fikk et mer alvorlig utfall. Foto: Jil Yngland / NTB
  Politiet mener det var flaks at skyteepisoden fikk et mer alvorlig utfall. Foto: Jil Yngland / NTB

  Politiet har siktet ytterligere to personer etter skyteepisoden på Skårersletta i Lørenskog i midten av juli.

  Begge er siktet for medvirkning til drapsforsøk etter at det ble avfyrt flere skudd mot en bil på Skårersletta, skriver VG.

  – Politiets etterforskning har ført til at ytterligere to personer har fått status som siktet, skriver politiadvokat Camilla Ek Sørensen i Øst politidistrikt.

  Politiet ønsker ikke å kommentere hvilke roller de mener de to nye siktede har hatt.

  Fra før av er en mann i 30-årene siktet og pågrepet for drapsforsøk. Han erkjenner ikke straffskyld, har forsvarer Øyvind Bratlien tidligere uttalt.

  Skudd ble avfyrt mot en bil med person i på Skårersletta 13. juli. Vedkommende kom uskadet fra hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Protester i Libanon på ettårsdagen for eksplosjonen

  Tusener at libanesere stormet onsdag til gatene for å kreve at de ansvarlige for den katastrofale eksplosjonen i Beiruts havn, blir straffeforfulgt.

  Nær inngangen til nasjonalforsamlingen i Libanon var det sammenstøt mellom en gruppe demonstranter og opprørspoliti på ettårsdagen for eksplosjonen.

  Politiet brukte køller og tåregass mot steinkastende demonstranter. Ifølge Røde Kors er over 50 personer såret og rundt ti er sendt til sykehus.

  Medlemmer av nasjonalforsamlingen og resten av den politiske eliten i landet anklages for å hindre etterforskningen av eksplosjonen.

  Eksplosjonen i en lagerbygning i havnen i Beirut 4. august i fjor krevde 214 menneskeliv, såret 6.000 og la store områder i grus. Tusener av boliger ble smadret, og skoler og sykehus fikk store skader.

 • av NTB
  DEL
  Navalnyj-organisasjonenes anke forkastet

  En russisk domstol har forkastet anken fra organisasjoner knyttet til Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj, som i juni ble stemplet som ekstremistiske og forbudt.

  Blant organisasjonene som ble forbudt, er Navalnyjs antikorrupsjonsstiftelse FBK, samt deres regionale avdelinger.

  Forbudet innebærer at folk som jobber for eller støtter organisasjonene, kan straffes med fengsel. De kan heller ikke stille som kandidater i valget på ny nasjonalforsamling i september

  Både USA og EU har fordømt Russlands avgjørelse om å forby organisasjonene.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen holder døren lukket for afghanske eks-ansatte
  Norske styrker i Faryab-provinsen i 2006 med en tolk ansatt av Forsvaret i samtale med sivilbefolkningen. Foto: Heiko Junge / NTB
  Norske styrker i Faryab-provinsen i 2006 med en tolk ansatt av Forsvaret i samtale med sivilbefolkningen. Foto: Heiko Junge / NTB

  Mens regjeringen oppfordrer alle nordmenn til å forlate Afghanistan, nekter den fortsatt å hente ut afghanere som har jobbet for norske styrker.

  Regjeringen har tidligere i år gitt enkelte eks-ansatte opphold i Norge, men avvist søknaden til flere eks-ansatte, som også har sagt at de frykter for sin sikkerhet etter å ha bistått Nato-styrker.

  Nå er Taliban på fremmarsj, og nordmenn bes om å evakuere landet, men regjeringen holder døren lukket og vil ikke vurdere søknader fra tidligere ansatte på nytt, melder Vårt Land.

  – Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Det er flere av dem som har vært ansatt av Forsvaret og deres familier, som har fått komme til Norge. Det legges ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag, sier statssekretær Hilde Barstad (H) til avisen.

  Dette ståstedet er blitt kraftig kritisert av flere tidligere forsvarstopper. Tidligere hærsjef Robert Mood sa i sommer til Forsvarets forum at de ansatte risikerer å bli drept, og at Norge har påtatt seg et ansvar for deres sikkerhet.

 • av NTB
  DEL
  Norge solgte rekordmye strøm i første halvår
  Norge eksporterte strøm for 5,1 milliarder kroner i første halvår. Foto: Vidar Ruud / NTB
  Norge eksporterte strøm for 5,1 milliarder kroner i første halvår. Foto: Vidar Ruud / NTB

  I første halvår av 2021 solgte Norge strøm til utlandet for over 5 milliarder kroner. Krafthandelen med utlandet satte dermed rekord, regnet i kroner.

  Nettoeksporten av kraft var på 3,3 milliarder kroner. Det en tredjedel mer enn den forrige rekorden for første halvår. Den er fra 2012, skriver E24.

  Statistikken for utenrikshandelen viser at Norge i første halvår solgte kraft til utlandet for 5,1 milliarder kroner og kjøpte for 1,8 milliarder kroner.

  Statnett eier og driver Norges kraftforbindelser til utlandet. Konserndirektør Gunnar Løvås forklarer de høye eksportinntektene med at prisene i markedene rundt oss har vært høyere enn vanlig over en periode.

  – Dette skyldes en kombinasjon av lav produksjon av vindkraft, økte priser på kull og gass og høye priser på utslippskvoter som kraftprodusentene på kontinentet må kjøpe, sier han.

  I sum har det gitt høye kraftpriser i utlandet.

  – Dermed blir det lønnsomt for Norge å selge kraft til utlandet. Tallet for eksportinntektene i første halvår reflekterer dette, sier Løvås.

 • av NTB
  DEL
  UD ber nordmenn i Afghanistan forlate landet
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er bekymret for situasjonen i Afghanistan. Foto: Geir Olsen / NTB
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er bekymret for situasjonen i Afghanistan. Foto: Geir Olsen / NTB

  Utenriksdepartementet (UD) oppfordrer alle norske statsborgere til å forlate Afghanistan, der Taliban er på fremmarsj etter Natos tilbaketrekking.

  – Vi har allerede et reiseråd til Afghanistan som er veldig tydelig: at vi fraråder alle reiser til Afghanistan. I dag kommer Utenriksdepartementet til å forsterke det rådet, sånn at vi også oppfordrer norske borgere i Afghanistan til å forlate landet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til TV 2.

  NTB får opplyst at dette gjelder norske sivile, og at UD for eksempel ikke henter hjem sine ansatte. Alle norske kampstyrker er trukket ut av landet, men det er blitt besluttet at det norske feltsykehuset på flyplassen i Kabul skal videreføres ut 2021.

  Forsvaret har tidligere opplyst til NTB at personellet på sykehuset trolig blir blant de siste av Natos personell som trekkes ut av Afghanistan.

 • av NTB
  DEL
  Visepresidentkandidat i Nicaragua satt i husarrest
  Nicaraguas president Daniel Ortega og kona Rosario Murillo på et valgkamparrangement. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB
  Nicaraguas president Daniel Ortega og kona Rosario Murillo på et valgkamparrangement. Foto: Alfredo Zuniga / AP / NTB

  Berenice Quezada er satt i husarrest, kort tid etter at hun stilte som visepresidentkandidat i Nicaragua, ifølge El País.

  Quezada, som tidligere er kåret til Miss Nicaragua, skulle etter planen stille som visepresidentkandidat sammen med presidentkandidaten Oscar Sobalvarro fra høyresidepartiet Alianza Ciudadanos por la Libertad.

  Bare ett døgn etter at dette ble kjent, ble hun diskvalifisert og satt i husarrest, ifølge El País.

  Det er ikke kjent om Quezada er siktet for noe, men en interessegruppe som støtter regjeringen i landet anklager henne for å ha oppfordret til kriminalitet og fremmet hat.

  Nicaraguas president Daniel Ortega har slått knallhardt ned på opposisjonen i forkant av presidentvalget som skal avholdes i november.

  Over 20 opposisjonelle, blant dem flere kandidater som kunne ha utfordret presidenten, er pågrepet de siste ukene.

 • av NTB
  DEL
  Nav-ofre varsler massesøksmål mot staten
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Organisasjonen Nav-it varsler gruppesøksmål mot staten med krav om erstatning til ofrene i trygdeskandalen.

  Det er leder Rune Halseth og sekretær Marianne Evensen i Nav-it som står bak varselet. De to er selv blant ofrene i den såkalte Nav-skandalen.

  Tanken er at gruppesøksmålet skal reises på vegne av alle som er berørt.

  – Vi henstiller alle berørte om å ta kontakt, slik at vi får en fullstendig oversikt, sier Halseth til NTB.

  Ifølge ham er det potensielt snakk om flere tusen ofre.

  Les mer om saken her.

 • av NTB
  DEL
  Redd Barna: 18 drept i flyangrep i Afghanistan

  18 sivile har blitt drept i flytangrep i Kandahar i Afghanistan, ifølge Redd Barna, som viser til lokale medier.

  Redd Barnas landdirektør i Afghanistan, Christopher Nyamandi, sier han er forferdet over meldinger i lokale medier om at 18 sivile, blant dem barn og kvinner, er drept.

  Siden volden blusset opp tirsdag, har 49.00 personer blitt sendt på flukt fra Kandahar, blant dem nesten 30.000 barn, ifølge Nyamandi.

  Den afghanske regjeringen har ikke bekreftet meldingene om at 18 sivile har blitt drept.

 • av NTB
  DEL
  Tysk-iransk kvinne dømt til ti års fengsel i Iran

  En tysk-iransk kvinne som ble pågrepet i Iran i fjor, er dømt til ti års fengsel for medlemskap i en ulovlig gruppe og propaganda mot regimet, ifølge datteren.

  Nahid Taghavi, som i årevis har jobbet med menneskerettigheter i Iran, ble pågrepet i leiligheten sin i Teheran i oktober i fjor

  66-åringen har blant annet kjempet for kvinners rettigheter og ytringsfrihet, ifølge rettighetsgruppen IGFM.

  – Dommen og straffeutmålingen er uforståelig fra et grunnlovsperspektiv, heter det i en uttalelse fra det tyske utenriksdepartementet.

 • av NTB
  DEL
  Mulig voldtekt på fotballpub i Bergen etterforskes
  Vest politidistrikt har begynt en etterforskning etter at en person skal ha blitt voldtatt på en fotballpub i Bergen. Foto: Marianne Løvland / NTB
  Vest politidistrikt har begynt en etterforskning etter at en person skal ha blitt voldtatt på en fotballpub i Bergen. Foto: Marianne Løvland / NTB

  Politiet har mottatt en anmeldelse for voldtekt på Fotballpuben i Bergen sentrum. Saken etterforskes.

  Voldtekten skal ha funnet sted på et av barens toaletter natt til lørdag 31. juli. Foreløpig er ingen siktet, skriver Bergens Tidende.

  – Vi jobber aktivt med saken. Av hensyn til etterforskningen kan vi ikke gi noe mer informasjon, sier politiadvokat Lillian A. Kleppe i Vest politidistrikt.

  Ifølge VG er den fornærmede en kvinne.

  – Jeg vil ikke kommentere saken så lenge den er under etterforskning, sier Fotballpubens daglige leder Frank Binner.

 • av NTB
  DEL
  Person fløyet til sykehus etter arbeidsulykke

  En person er fløyet til St. Olavs hospital etter en arbeidsulykke på Hellandsjøen i Heim kommune onsdag. Vedkommende skal ikke være livstruende skadd.

  Personen har smerter i nakke og rygg, ifølge Trøndelag politidistrikt.

  – Det skal være snakk om en person som har fått noe over seg i forbindelse med lossing av en lastebil. Jeg har ikke stort mer informasjon akkurat nå, sa operasjonsleder Håvard Høyem til Adresseavisen like etter klokka 15.30.

  Personen er bevisstløs, men har vært tidvis våken, skriver NRK.