Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Tiltalt erkjente drap på Malta-journalist
23. februar kl 15:08av NTB
DEL
Journalisten ble drept av en bombe som var skjult under bilen hun kjørte.
Journalisten ble drept av en bombe som var skjult under bilen hun kjørte. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters

En av de tre mennene som er tiltalt for drapet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017, sa seg skyldig i retten tirsdag.

Vincent Muscat ble pågrepet i desember 2017, sammen med brødrene George og Alfred Degiorgi, anklaget for å ha skaffet til veie og montert bilbomben som tok livet av Caruana Galizia to måneder tidligere.

Under et rettsmøte tirsdag erklærte Muscat seg overraskende skyldig etter tiltalen.

Les hele saken

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Aktivist: – Tenåring skutt i hodet i Myanmar

  Sikkerhetsstyrkene fortsetter å slå hardt ned mot demonstrasjonene mot militærkuppet i Myanmar. Minst seks personer er skutt og drept under onsdagens protester.

  Militærjuntaen i Myanmar slo onsdag på ny til mot demokratiforkjemperne med harde metoder. Både i hovedstaden Yangon og Mandalay ble det skutt mot demonstrantene.

  Legekilder opplyser at fire personer ble drept under en demonstrasjon i Sagaing-regionen, mens to andre ble drept i landets nest største by Mandalay.

  – De skjøt mot oss med skarp ammunisjon. En tenåring ble skutt i hodet, forteller studentaktivisten Moe Myint Hein, som selv fikk skuddskader i beinet.

  Minst 24 demokratiaktivister er drept siden militærkuppet 1. februar.

  Minst 300 demonstranter skal også ha blitt pågrepet onsdag da sikkerhetsstyrkene slo til mot flere protester i Yangon, melder det uavhengige nyhetsbyrået Myanmar Now.

  Myndighetene arresterte nylig seks journalister. De risikerer strenge fengselsstraffer.

 • av NTB
  DEL
  De fleste bilbrannene i Oslo blir henlagt
  Oslo-politiet sliter med å oppklare bilbranner som antas å være påstått. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Oslo-politiet sliter med å oppklare bilbranner som antas å være påstått. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Oslo-politiet sliter med å oppklare bilbranner som antas å være påsatt. De aller fleste sakene har blitt henlagt de siste årene.

  – Hvis vi ser på disse årene, er de aller fleste sakene med antatt påsettelse henlagt som ukjent gjerningsperson, men vi har noen domfellelser og saker som fortsatt er under etterforskning, sier Grete Lien Metlid, leder for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, til Avisa Oslo.

  Metlid kan ikke presentere tall som konkret viser hvor mange saker som henlegges. Men hun understreker at Oslo-politiet har stort fokus på slike saker.

  – Det er et fenomen vi følger nøye med på, og vi har gjort flere grep for å også klare å løse flere saker, sier hun.

  I fjor var det 190 bilbranner i Oslo politidistrikt. 42 av dem er antatt påstått. Tallene er ikke absolutte.

  I 2019 var 50 av 192 bilbranner i Oslo antatt påsatt, året før var tallet 43 av 202. I 2017 var 36 av 178 bilbranner antatt påsatt.

 • av NTB
  DEL
  Norske soldater i god behold etter rakettangrep

  Flere raketter har rammet en flybase i Irak der norske soldater er stasjonert. Det bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter, som samtidig opplyser at de norske soldatene er i god behold.

  Det var onsdag flere ubekreftede meldinger på sosiale melder om rakettangrepet mot Ain al-Asad-basen i Anbar-provinsen i Vest-Irak. FOH bekrefter rakettangrepet overfor NTB.

  – Vi har fått melding om at alle norske er gjort rede for og i god behold, sier pressevakt major Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NTB onsdag morgen.

  Nyhetsbyrået Reuters siterer ikke navngitte sikkerhetskilder som bekrefter at flere raketter traff flybasen.

  Foreløpig er det ikke meldt om noen drepte eller sårede, ifølge kildene.

  Norske soldater har vært stasjonert ved dronebasen Ain al-Asad, som ligger 200 kilometer fra grensa til Syria, siden 2017. De deltar i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

  En ny kontingent norske soldater ankom basen i februar. Oppdraget er å bidra med vakt og sikring, ifølge Forsvaret.

  I januar i fjor utførte Iran et større missilangrep mot basen. Angrepet var et svar på USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani i Bagdad fem dager tidligere.

  Over 100 soldater fikk mindre hodeskader som følge av angrepet, ifølge USAs forsvarsdepartement.

 • av NTB
  DEL
  Seks journalister siktet i Myanmar

  Kuppmakerne i Myanmar har siktet seks journalister på grunn av deres dekning av demonstrasjonene mot militærkuppet. De risikerer tre år i fengsel.

  Blant dem er AP-fotografen Thein Zaw, som ble pågrepet da han dekte en demonstrasjon i byen Yangon lørdag.

  Landet har vært preget av omfattende demonstrasjoner og uro siden 1. februar, da militæret kuppet makten og pågrep regjeringssjef Aung San Suu Kyi og andre sivile ledere. Kuppet har ført til bred internasjonal fordømmelse.

  Zaws advokat sier at de seks er pågrepet og siktet etter en lov mot å «forårsake frykt, spre falske nyheter eller å agitere, direkte eller indirekte, mot en regjeringsansatt». Juntaen endret lovverket i februar, slik at strafferammen ble økt fra to år i fengsel til tre år.

  Ian Philips, nestsjef for APs utenriksdekning, ber om at Zaw umiddelbart blir løslatt.

  – Uavhengige journalister må fritt og trygt kunne rapportere om nyhetene uten frykt for gjengjeldelse. AP beklager på det sterkeste den despotiske fengslingen av Thein Zaw.

  AAPP anslår at minst 1200 mennesker har blitt pågrepet siden demonstrasjonene brøt ut, og at 900 av disse fortsatt sitter fengslet eller har fått reist tiltalte mot seg. Men det reelle antallet er trolig langt høyere.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Dataangrep mot Hurtigruten – passasjeropplysninger stjålet
  Personopplysninger til folk som var passasjerer på hurtigruteskipet MS Midnatsol mellom 2016 og 2020, kan ha kommet på avveie etter at Hurtigrutens datasystemer ble hacket i desember i fjor. Foto: Vidar Knai / NTB
  Personopplysninger til folk som var passasjerer på hurtigruteskipet MS Midnatsol mellom 2016 og 2020, kan ha kommet på avveie etter at Hurtigrutens datasystemer ble hacket i desember i fjor. Foto: Vidar Knai / NTB

  De som sto bak det omfattende dataangrepet mot Hurtigruten i desember i fjor, har fått tilgang til og kopiert kundeinformasjon, opplyser Hurtigruten.

  Selskapet har nå sendt eposter til berørte kunder og varslet om saken, skriver digi.no.

  Da dataangrepet ble oppdaget i desember i fjor, ble sannsynligheten for at angriperne hadde skaffet seg tilgang til større mengder gjestedata, vurdert som lav. Men etterforskning har avdekket at angriperne har fått med seg navn, fødselsdato, nasjonalitet, passnummer og utløpsdato for passet til de berørte passasjerene.

  Imidlertid lager ikke Hurtigruten opplysninger om kreditt- eller debetkort, så dette skal ikke ha kommet på avveie, opplyser selskapet.

  Deler av de aktuelle dataene skal ha blitt lastet opp av uvedkommende på et vanskelig tilgjengelig sted på internett den 18. februar i år.

  Det er gjester som reserverte reiser med ekspedisjonsskipene MS Fram i perioden 2018 til 2020 og MS Midnatsol i perioden 2016 til 2020, som kan være berørt av datalekkasjen.

  – Heldigvis viser våre grundige undersøkelser at dataene som angriperne kan ha tiltvunget seg, er begrenset. Det er snakk om et relativt lavt antall gjester og ansatte, på et avgrenset antall seilinger, i en avgrenset tidsperiode, skriver Hurtigruten i en epost til digi.no.

  – Vi har ingen indikasjoner på at noe av informasjon er misbrukt i svindler, understreker selskapet.

  Saken blir fortsatt etterforsket av politiet.

 • av NTB
  DEL
  Forbruksgjelden falt med 1,5 milliarder kroner i februar
  Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

  Nordmenns samlede forbruksgjeld er nå på 153,8 milliarder kroner.

  – Det er det laveste vi har registrert siden vi begynte å måle tall, sier daglig leder Egil Årrestad i Gjeldsregisteret til Finansavisen.

  Siden det første koronatilfellet ble oppdaget i Norge for ett år siden, er nordmenns forbruksgjeld redusert med hele 20 milliarder kroner.

  Årrestad tror innføringen av gjeldsregistrene og strengere krav til bankenes utlånspraksis har betydd en del. Men koronasituasjonen er også en viktig forklaring.

  – Det er åpenbart at den vedvarende koronasituasjonen med lavere forbruk, usikkerhet og økonomiske utfordringer for mange, medfører redusert pengebruk og fortsatt nedgang i forbruksgjelden, sier Årrestad.

 • av NTB
  DEL
  Syv studenter falt i døden på universitet i Bolivia

  Syv studenter døde da de falt fra fjerde etasje i en universitetsbygning i Bolivia etter at et metallrekkverk ga etter.

  I tillegg ble fem studenter kritisk skadet i ulykken på El Alto-universitetet nær La Paz tirsdag.

  Videoopptak fra stedet viser studenter som står tett sammen i en smal gang idet de forsøker å ta seg inn i en forsamlingssal. Vekten og presset av studentene får deretter metallrekkverket som går langs gangen, til å gi etter, og flere studenter falt ned.

  Det er beordret gransking av ulykken.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt fallende sjømateksport i februar
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

  I februar ble det eksportert sjømat for 8,7 milliarder kroner. Det er en nedgang på 482 millioner kroner sammenlignet med februar i fjor.

  Dermed fortsetter trenden fra januar med en fallende sjømateksport, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

  – Selv med en verdinedgang for sjømateksporten målt mot februar i fjor, ligger sjømateksporten i årets andre måned på et historisk høyt nivå. Det er svært gledelig, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) til NTB.

  Ingebrigtsen sier at det har vært tett kontakt mellom myndighetene og sjømatnæringen under pandemien, og at dialogen skal fortsette framover med sikte på å raskt løse utfordringer som pandemien fører med seg.

  I februar falt eksportverdien for de fleste arter med unntak av kongekrabbe og sild når man sammenligner mot den rekordsterke februar i 2020.

 • av NTB
  DEL
  Biden trekker sin nominerte kandidat som budsjettsjef

  President Joe Bidens har trukket nominasjonen av Neera Tanden som budsjettsjef i Det hvite hus etter motstand fra Senatet.

  Tanden, som er nåværende leder av ei progressiv tankesmie, hadde ikke nok støtte da nominasjonen skulle bekreftes i Senatet. En demokrat og flere moderate republikanere i den 50-50-delte forsamlingen ville ikke gi sin stemme til henne.

  Tanden ba deretter Biden om å bli fjernet som hans nominerte.

  Forut for avstemningen var Tanden i hard vind etter å ha lagt ut en rekke kontroversielle meldinger på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Australias justisminister avviser voldtektsanklage

  Etter en uke med spekulasjoner sto Australias justisminister, 50 år gamle Christian Porter, frem. Onsdag bekreftet han at det var han som var den ikke navngitte statsråden, anklaget for å ha voldtatt ei 16 år gammel jente.

  Porter avviser anklagene og sier at han ikke har gjort noe galt. Han kommer derfor heller ikke til å gå av.

  Men han sier at han skal sykmeldes for å kunne håndtere påkjenningen som beskyldningene har ført til.

  Saken går flere tiår tilbake i tid.

 • av NTB
  DEL
  Over 100.000 nordmenn utsatt for ID-tyveri

  De siste to årene har mer enn 100.000 nordmenn opplevd ID-tyveri, viser en undersøkelse. Folk mellom 45 og 59 år og de under 30 år er mest utsatt.

  Undersøkelsen er utført av Respons Analyse på vegne av Skatteetaten og Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Den viser at 3,6 prosent av de spurte oppgir å ha fått misbrukt sin identitet de to siste årene.

  De fleste tilfellene av ID-tyveri skjer i forbindelse med netthandel. I nær halvparten, 47 prosent, av tilfellene har det skjedd ved at noen har kjøpt en vare i deres navn på internett.

 • av NTB
  DEL
  E39 fortsatt stengt etter trafikkulykke i Ørsta

  Det kommer til å ta flere timer å rydde veien ved Festøy ferjekai i Ørsta i Møre og Romsdal etter trafikkulykken tirsdag kveld.

  – Rundt klokken 6 fikk vi beskjed om at opprydningsarbeidet etter ulykken vil pågå tre timers tid. Vogntoget må tømmes for gods før det kan fjernes, opplyser politiet til Sunnmørsposten.

  Det er omkjøring for personbiler, men ingen omkjøring for store kjøretøy, opplyser Vegtrafikksentralen.

  En mann i 20-årene ble sendt til Haukeland universitetssjukehus i helikopter etter en trafikkulykken. Skadeomfanget er ukjent. Politiet opplyser at han hadde hodeskader men var bevisst.

  – Det har vært en kollisjon mellom en lastebil og en personbil. Årsaken til ulykken er fortsatt ukjent, sa operasjonsleder John Bratland i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB sent tirsdag kveld.

  Lastebilsjåføren, en mann i 60-årene, er fysisk uskadd. Han ble sendt til sykehuset i Ålesund for undersøkelse.

  Ulykken skjedde like før klokken 22.30 tirsdag kveld nær ferjekaia på Festøy.

 • av NTB
  DEL
  Nytt møte i Sikkerhetsrådet om Myanmar
  Foto: AP / NTB scanpix

  Storbritannia innkaller til et nytt møte bak lukkede dører om Myanmar på fredag i FNs sikkerhetsråd

  Møteinnkallingen kommer etter at politiet og de militære de siste dagene har gått mye hardere til verks mot de tusener av demonstranter som daglig protesterer mot kuppet mot landets lovlig valgte regjering.

  Etter flere uker med relativt forsiktig respons fra de militæres side mener FN at minst 18 mennesker ble drept da politiet i helgen skjøt med skarpt mot demonstrantene.

  Tirsdag ble minst tre personer alvorlig såret da politi igjen brukte skarpe skudd og tåregass mot demonstranter.

  Umiddelbart etter kuppet 1. februar uttrykte FNs sikkerhetsråd dyp bekymring og ba om at alle pågrepne, inkludert landets leder Aung San Suu Kyi, måtte løslates.

 • av NTB
  DEL
  FBI-sjefen kaller kongressopptøyene terror
  FBI-sjef Christopher Wray gjør det klart at angrepet på kongressen var innenlandsk terrorisme, og at slik hvit nasjonalisme er en alvorlig fare i USA. Foto: Patrick Semansky / AP/ NTB
  FBI-sjef Christopher Wray gjør det klart at angrepet på kongressen var innenlandsk terrorisme, og at slik hvit nasjonalisme er en alvorlig fare i USA. Foto: Patrick Semansky / AP/ NTB

  FBI-sjef Christopher Wray kaller opptøyene og inntrengningen i Kongressen 6. januar innenlandsk terrorisme.

  I en høring i Senatets justiskomité tirsdag forsvarte Wray seg mot kritikken som er rettet mot FBI for å ha undervurdert faren for vold.

  – Jeg var forskrekket over at dere, vårt lands valgte ledere, ble satt i fare rett her i disse salene. Det angrepet, den beleiringen, er kriminell oppførsel, som vi i FBI ser på som innenlandsk terrorisme, sa han.

  Han fastholdt at FBI hadde varslet politiet i Kongressen og Washington om potensialet for vold mens Kongressen møttes for å godkjenne valget av Joe Biden som president.

 • av NTB
  DEL
  Johansen aksepterer Solbergs beklagelse

  Byråsleder Raymond Johansen sier han er glad for at statsminister Erna Solberg tirsdag ringte ham og beklaget.

  – Kommunene står i førstelinjen i koronapandemien og har formidable oppgaver som det er viktig at regjeringen støtter opp under. Vi må bygge bro mellom by og land, og helgens angrep både på Oslo-folk og på Oslos håndtering av pandemien bidro til en konflikt som forstyrrer den viktige oppgaven vi alle må stå sammen om, sier Raymond Johansen (Ap) i en kommentar, og understreker:

  – Jeg er veldig glad for at Erna Solberg ringte og beklaget at Statsministerens kontor var involvert i utspillene.

  Beklagelsen kommer etter at det mandag ble kjent at Egseth hjalp Molde-ordfører Torgeir Dahl (H) komme i kontakt med VG i forbindelse med et intervju der Dahl rettet krass kritikk mot byrådet i Oslo for koronahåndteringen i hovedstaden.

  I et intervju med TV 2 sier han at han nå anser denne saken som avsluttet.

  – I hvert fall for mitt vedkommende er denne saken ute av verden, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Aviser må ut med 5 millioner til Meghan Markle
  Meghan Markle, hertuginne av Sussex, her under et arrangement i London i mars i fjor. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB
  Meghan Markle, hertuginne av Sussex, her under et arrangement i London i mars i fjor. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

  Britiske aviser som trykket et brev Meghan Markle skrev til sin far, må betale henne 450.000 pund (5,4 millioner kroner) i sakskostnader.

  Markle, som har tittelen hertuginne av Sussex etter at hun giftet seg med prins Harry, vant saken mot Associated Newspapers i februar for artikkelen som ble trykket i Mail on Sunday i 2019.

  I brevet til faren noen måneder etter at hun giftet seg, ba hun ham slutte å snakke med tabloidaviser og fortelle feilaktige ting om henne i intervjuer.

  Summen aviskonsernet må betale, er en foreløpig kjennelse fra domstolen i London, et godt stykke under de 750.000 pundene Markles advokat krevde.

  Aviskonsernet sier de vil anke, selv om de ikke tror de vinner fram.

 • av NTB
  DEL
  Norge følger EUs nye Navalnyj-sanksjoner

  Norge vil innføre samme sanksjoner som EU mot russere knyttet til straffeforfølgelsen av opposisjonsleder Aleksej Navalny.

  Mandag ble det kjent at EU innfører sanksjoner mot fire russiske tjenestemenn i forbindelse med fengslingen av regimekritikeren. De fire blir underlagt reiseforbud i medlemslandene, og alle verdier de måtte ha i EU, blir båndlagt.

  – Norge mener at russiske myndigheter må stanse sin politisk motiverte forfølgelse av opposisjonsleder Aleksej Navalnyj, og at bruken av rettssystemet til å kneble ham er uakseptabelt, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en kommentar.

  Hun føyer til at Norge har sluttet opp om alle EUs restriktive tiltak rettet mot Russland og russiske borgere ved å vedta tilsvarende tiltak.

  – Vi har også politisk sluttet opp om EUs tiltaksregime vedrørende alvorlige menneskerettsovergrep. Det vil derfor være naturlig at Norge følger opp de nye listeføringene, sier utenriksministeren.

 • av Stine Barstad
  DEL
  Erna Solberg innkaller til hastepressekonferanse

  Erna Solberg møter pressen klokken 20 i statsministerboligen.

  Saken oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  13 omkom i kollisjon sør i California

  13 personer mistet livet i en kollisjon mellom en SUV og en lastebil sør i California tirsdag.

  Det som omtales som en SUV med 25 personer om bord, kolliderte med en semitrailer lastet med grus. Ifølge New York Times var SUV-en registrert for sju eller åtte passasjerer.

  Tolv av de døde omkom på stedet, mens én døde etter ankomst på sykehus, opplyser Omar Watson i California Highway Patrol.

  Det ble først meldt at det var 27 mennesker i bilen, og at minst 15 omkom.

  Ulykken skjedde i et jordbruksområde sørøst i California, på en motorvei som strekker seg gjennom åkre ved Holtville cirka 160 kilometer øst for San Diego og like nord for grensa til Mexico.

  Det er uklart om SUV-en, en Ford Expedition, stoppet ved et stoppskilt før den kjørte ut i veien rett foran lastebilen.

  – Det er åpenbart at den bilen ikke er bygd for så mange mennesker, sier Watson.

 • av NTB
  DEL
  Reggae-legenden Bunny Wailer er død
  Bunny Wailer på scenen i Kingston på Jamaica i februar 2005, under en konsert for å markere det som kunne vært Bob Marleys 60-årsdag. Foto: Collin Reid / AP / NTB
  Bunny Wailer på scenen i Kingston på Jamaica i februar 2005, under en konsert for å markere det som kunne vært Bob Marleys 60-årsdag. Foto: Collin Reid / AP / NTB

  Bunny Wailer, som grunnla reggaebandet The Wailers sammen med Bob Marley på 60-tallet, er død, 73 år gammel.

  Det opplyser myndighetene på Jamaica. Dermed er det siste av The Wailers' originalmedlemmer borte. Bob Marley døde av kreft i 1981, mens Peter Tosh ble drept i 1987.

  Dødsårsaken for Bunny Wailer er ikke kjent, men kulturdepartementet i Kingston sier artisten, som egentlig het Neville O'Reilly Livingstone, hadde vært innlagt på sykehus siden desember.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Storm, flom, skredfare og sprengkulde. 63 farevarsler på én gang i romjulen.

 2. NORGE
  Publisert:

  Tom Hagen siktet for ulovlig oppbevaring av flere skytevåpen

 3. NORGE
  Publisert:

  Stavanger kommune jobber med ny forskrift etter dyster smitterekord

 4. NORGE
  Publisert:

  Brødrene krevde erstatning for omsorgssvikt. Må i stedet betale 350.000 av egen lomme.

 5. NORGE
  Publisert:

  Streikende prester samlet seg utenfor kirken i Asker

 6. NORGE
  Publisert:

  2771 passasjerer har kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene