Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Kikutstua i Oslo åpner igjen
23. februar kl 15:28av Mari Aftret Mørtvedt
DEL

Den populære markastua ble stengt tirsdag i forrige uke grunnet «avvik i oppfølgingen av smittevernreglene».

– Vi klarer ikke å passe på at alle bruker munnbind til enhver tid, sa bestyrer Knut Arne Løite på Kikutstua i Nordmarka til Aftenposten forrige uke.

Fra onsdag tillater Næringsetaten at de åpner igjen, og Kikutstua vil ha normal åpningstid for bespisning og overnatting, onsdag til søndag kl. 11-16.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Tre menn siktet for kidnapping og torpedovirksomhet
  Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Vest politidistrikt bekrefter at fengslingsmøtet holdes i Bergen tingrett tirsdag. Arkivfoto: Paul S. Amundsen / NTB
  Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Vest politidistrikt bekrefter at fengslingsmøtet holdes i Bergen tingrett tirsdag. Arkivfoto: Paul S. Amundsen / NTB

  Tre personer er siktet for kidnapping og torpedovirksomhet etter en stor politiaksjon i Bergen, skriver Bergens Tidende.

  Politiadvokat Asbjørn Onarheim i Vest politidistrikt sier til avisen at mennene i 30-årene fremstilles for varetektsfengsling tirsdag.

  – Ingen av dem erkjenner straffskyld etter siktelsen, sier han.

  Politiet slo til mot en adresse i Åsane lørdag. Ifølge Onarheim var én person kidnappet da. Politiet mener hendelsen har sammenheng med inndriving av påstått narkotikagjeld.

  To av de siktede er fra Oslo, mens den siste er fra Bergen.

 • av NTB
  DEL
  Australia setter høyreekstreme på terrorliste
  Australia, her ved statsminister Scott Morrison, vil sette Sonnenkrieg Division på landets terrorliste. Det er første gang en høyreekstrem gruppe havner på listen. Arkivfoto: Rick Rycroft / AP / NTB
  Australia, her ved statsminister Scott Morrison, vil sette Sonnenkrieg Division på landets terrorliste. Det er første gang en høyreekstrem gruppe havner på listen. Arkivfoto: Rick Rycroft / AP / NTB

  En nynazistisk gruppe med base i London blir den første høyreekstreme gruppen som føres opp på Australias terrorliste.

  Listen består i dag utelukkende av jihadister og separatistgrupper i Midtøsten og Sentral-Asia. 27 organisasjoner står på listen, men innenriksdepartementet vil legge til gruppen Sonnenkrieg Division (SKD).

  Innenriksminister Peter Dutton sier gruppen har «et nærvær i Storbritannia som gjør oss svært bekymret».

  – De når inn i sinnet til unge mennesker og australiere her, sier han.

  Australsk etterretning har flere ganger varslet om økt fare for vold fra høyreekstreme. Etter moskéangrepet på New Zealand i 2019 er trusselen beskrevet som «økende» og «vedvarende». Gjerningsmannen som drepte 51 personer i Christchurch var australsk.

  Oppføring på terrorlisten skal formaliseres i løpet av de nærmeste dagene. Det betyr at det blir forbudt å være medlem av gruppen eller støtte den økonomisk.

  SKD beskrives som liten og har få eller ingen direkte bånd til Australia. Opposisjonspartiet Labor stiller spørsmål ved hvorfor gruppen settes opp på terrorlisten i stedet for flere større og mer synlige organisasjoner.

  SKD ble forbudt i Storbritannia i fjor etter at den i 2018 antydet at prins Harry var en «raseforræder». Prinsens kone, hertuginne Meghan, har delvis afrikansk-amerikansk bakgrunn.

 • av NTB
  DEL
  Frp med sin dårligste TV 2-måling på 26 år

  Fremskrittspartiet får 7,2 prosents oppslutning på Kantars partimåling for TV 2. Det er partiets laveste oppslutning på målingen siden 1995.

  Partiet går tilbake 0,5 prosentpoeng siden februarmålingen. Nylig varslet Frp-leder Siv Jensen sin avgang og pekte på Sylvi Listhaug som sin foretrukne arvtaker.

  Størst nedgang har Arbeiderpartiet med 1,8 prosentpoeng. Også Venstre (-1,3), MDG (-1) og Senterpartiet (-0,7) går ned.

  SV øker mest med 2,7 prosentpoeng foran Rødt med 1,6. KrF (0,5) og Høyre (0,3) øker svakt.

  Høyre er landets største parti med 25,6 prosent. Deretter følger Senterpartiet (19,2), Arbeiderpartiet (18,2), SV (8,6), Frp (7,2), Rødt (6,8), MDG (4), KrF (3,3) og Venstre (2,9). Andre partier får 4,2 prosents oppslutning.

  Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV kunne dannet flertallsregjering hvis målingen var valgresultatet.

 • av NTB
  DEL
  Laveste renter siden 2013
  Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB
  Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen / NTB

  Renten på utestående boliglån og innskudd fortsetter å falle. Den er nå på det laveste nivået siden Statistisk sentralbyrå begynte å lage månedsdata i desember 2013.

  For nye boliglån med flytende rente var renten uendret på 1,7 prosent. For nye boliglån med fast rente økte den med 0,08 prosentpoeng til 1,98 prosent.

  For utestående boliglån i alt var rentene på de laveste nivåene for den perioden Statistisk sentralbyrå har månedsdata for, som er fra desember 2013.

  For lån med flytende rente falt renten med 0,02 prosentpoeng til 1,83 prosent. For utestående boliglån med fast rente falt renten med 0,01 prosentpoeng til 2,65 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Sverige stenger 19 grenseoverganger fra Norge

  Fra og med tirsdag er det forbudt å passere ut av Norge og inn i Sverige på 19 veier. Trafikken henvises til øvrige grenseoverganger.

  Overgangene det gjelder, er i Dalarna og Värmland, opplyser svensk politi.

  Grenseovergangene som blir mulig å passere, er riksvei 66 ved Stöten i Dalarna, E16 ved Lekvattnet i Värmland, riksvei 61 ved Eda i Värmland og E18 ved Hån i Värmland.

  Beslutningen gjelder til 31. mars.

 • av NTB
  DEL
  Børsfall i Asia
  Folk ser på en skjerm som viser selskapene på Nikkei 225-indeksen i Tokyo i forrige måned. Arkivfoto: Eugene Hoshiko / AP / NTB
  Folk ser på en skjerm som viser selskapene på Nikkei 225-indeksen i Tokyo i forrige måned. Arkivfoto: Eugene Hoshiko / AP / NTB

  Mandagens børsoppgang ble til nedgang på asiatiske børser tirsdag.

  Nikkei-indeksen falt 0,9 prosent, men har likevel steget med 7,2 prosent siden årsskiftet.

  Den bredt sammensatte Topix-indeksen falt 0,4 prosent og har lagt på seg 5 prosent siden nyttår.

  Også på børsene i Hongkong og Shanghai pekte pilene nedover et par timer før stengetid tirsdag, mens det var forsiktig oppgang i Singapore.

 • av NTB
  DEL
  Journalister pågrepet i Tigray
  Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som i 2019 mottok Nobels fredspris, innledet i november en stor militæroffensiv i Tigray, rettet mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). Foto: AP / NTB
  Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som i 2019 mottok Nobels fredspris, innledet i november en stor militæroffensiv i Tigray, rettet mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). Foto: AP / NTB

  Etiopiske myndigheter har pågrepet fire journalister og mediearbeidere i Tigray-regionen, blant dem BBCs korrespondent.

  Ifølge BBC ble deres journalist Girmay Gebru tatt til fange av etiopiske regjeringssoldater i regionhovedstaden Mekele mandag kveld.

  Alula Akalu, som jobber for Financial Times, og Fitsum Berhane, som jobber for nyhetsbyrået AFP, er også pågrepet av soldater. Det skjedde ifølge arbeidsgiverne og familiene i helgen.

  En fjerde journalist, Temrat Yemane, sitter også i forvaring i Tigray, bekrefter en talsmann for etiopiske myndigheter.

  – Beviser

  – De er under etterforskning. Det foreligger beviser mot dem, sier talsmannen Mulu Nega.

  Det er ikke kjent hvilke beviser det skal være snakk om.

  Pågripelsene skjedde få dager etter at Etiopias statsminister Abiy Ahmed, for første gang siden militæroffensiven i november, åpnet Tigray for journalister.

  Blant sju internasjonale medier som fikk lov til å rapportere fra området, var BBC, AFP og Financial Times.

  Myndighetene advarte imidlertid journalistene om at det ventet «tiltak» dersom de ikke levde opp til etiopisk standard.

  Frykt og selvsensur

  – Den etiopiske hærens pågripelse av journalister og medieansatte vil utvilsomt føre til frykt og selvsensur, konstaterer Committee to Protect Journalists (CPJ).

  – Etiopiske myndigheter må straks løslate disse journalistene og mediearbeiderne og gi garantier om at pressen kan dekke konflikten i Tigray uten trusler, sier journalistorganisasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Nigerianske skolejenter frigitt etter å ha vært bortført

  Alle de 279 nigerianske skolejentene som ble bortført fra en skole i delstaten Zamfara forrige uke, er frigitt og overlatt til myndighetene.

  – Jeg er glad for å kunngjøre at jentene er frigitt. De har nettopp ankommet regjeringsbygningen og er ved god helse, sa Zamfaras guvernør Bello Matawalle til nyhetsbyrået AFP tirsdag morgen.

 • av Ntb
  DEL
  Grov bedragerisak starter i Oslo tingrett

  Eieren av Det norske kartselskapet er tiltalt for grovt bedrageri når rettssaken mot henne starter i dag. Påtalemyndigheten mener at kvinnen lurte virksomheter til å betale minst 62 millioner kroner for nesten verdiløse produkter.

  Rettssaken mot kvinnen går i Oslo tingrett mellom 2. mars og 16. april. Hun har ifølge VG hele tiden nektet straffskyld for grovt bedrageri.

 • av Ntb
  DEL
  Første møte mellom Biden og Lopez Obrador

  Innvandring, koronavirus og økonomi var temaer da USAs president Joe Biden holdt sitt første møte med sin mexicanske motpart Andres Manuel Lopez Obrador mandag. De to lovet å styrke forholdet mellom USA og Mexico etter fire turbulente år.

  På grunn av koronapandemien fant møtet sted via videolink. Det var Bidens andre møte med en utenlandsk leder som president. Det første møtet, også det virtuelt, ble holdt med Canadas statsminister Justin Trudeau i slutten av forrige måned.

 • av Ntb
  DEL
  Zuccarello kåret til ukens spiller i NHL
  Mats Zuccarello.
  Mats Zuccarello. Foto: David Berding-USA TODAY Sports

  Den norske ishockeyspilleren Mats Zuccarello er kåret til ukens spiller av NHLs spillerorganisasjon etter to mål og seks målgivende pasninger i forrige uke.

  Mats Zuccarello kastet ikke bort tiden da han igjen var å se i lagoppstillingen til Minnesota Wild, bemerker NHLPA i kåringen. Nordmannen mistet startet av sesongen på grunn av skade i håndleddet, men han har vært suveren etter skadeavbrekket.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Humanetiker ny leder for samarbeidsråd

  Generalsekretær Trond Enger i Human-Etisk Forbund ble mandag kveld valgt til ny leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

  STL er en paraplyorganisasjon for 15 medlemsorganisasjoner som representerer muslimer, buddhister, kristne, jøder, sikher, bahá'íer, hinduer, holister, humanister og siste dagers hellige i Norge.

  – STL er en energisk pådriver for et livssynsåpent samfunn. Myndighetene må tilpasse seg det mangfoldet som Norge nå består av, uansett om folk er med i et trossamfunn eller ikke, sier Enger.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Islamistgruppe angriper FN-base i Nigeria

  En FN-base i Nigeria skal være angrepet og ødelagt av en ekstremistgruppe med bånd til IS. 25 hjelpearbeidere skal oppholde seg i en bunker på stedet.

  Det opplyser sikkerhetskilder og frivillige organisasjoner i området. Foreløpig er få detaljer om angrepet kjent. FN-basen som er angrepet, ligger i byen Dikwa nordøst i landet.

  – Den humanitære hjelpesentralen har blitt brent ned av ekstremistene, men så langt er ikke staben rammet, sier en hjelpearbeider som vil være anonym, til AFP.

  – 25 medlemmer av staben har søkt tilflukt i en bunker som er beleiret av ekstremistene, sier vedkommende. En sikkerhetskilde sier gruppen Islamic State West Africa Province (ISWAP) står bak angrepet.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  USA lover hardere politikk mot Saudi-Arabia

  USA ba mandag Saudi-Arabia oppløse elitestyrken under kronprins Mohammed bin Salman som anklages for å være ansvarlig for drapet på Jamal Khashoggi.

  – Vi har sterkt oppfordret Saudi-Arabia til å oppløse denne gruppa og deretter gjennomføre systematiske reformer og kontroller for å sikre at all virksomhet mot dissidenter opphører umiddelbart, sa pressetalsmann Ned Price i utenriksdepartementet.

  I CIA-rapporten gikk det fram at sju av de 15 som fløy til Istanbul for å drepe Khashoggi, kom fra eliteenheten.

  Price understreket at USA under Joe Biden vil ha en helt annen holdning til menneskerettigheter i Saudi-Arabia etter forgjengeren Donald Trumps nære forhold til regimet.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  Molde-ordfører fikk hjelp fra statssekretær

  Molde-ordfører Torgeir Dahl fikk hjelp av statsminister Erna Solbergs egen statssekretær til å komme med sin kritikk av Oslo i VG.

  Til NRK sier statssekretær Peder W. Egseth at han bidro til å sette ordføreren i kontakt med VG.

  De to snakket sammen i helgen da Dahl ville komme i kontakt med pressen etter at smitten på nytt hadde økt i hovedstaden.

  – Etter vår samtale formidlet jeg dette til VG, som tok kontakt med ham, sier Egseth, som hevder at verken partiledelsen i Høyre eller helseminister Bent Høie visste om saken før VG publiserte den.

  NRK har spurt Egseth om hva han visste om budskapet til Dahl, og hva konkret Dahl skulle si til VG, men har foreløpig ikke fått svar.

  I et intervju søndag spurte NTB ordføreren eksplisitt om han hadde kommunisert med noen i regjeringsapparatet om utspillet før han kom med det. Det benektet han.

  – Nei, det har jeg ikke gjort, sa Dahl til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Utlevert til Japan – skal ha hjulpet Ghosn å rømme
  Nissans tidligere styreleder Carlos Ghosn fotografert i Libanon i september. To amerikanske menn er utlevert til Japan, siktet for å ha hjulpet Ghosn med å rømme fra strafforfølgelse i landet. Foto: Hussein Malla / AP / NTB
  Nissans tidligere styreleder Carlos Ghosn fotografert i Libanon i september. To amerikanske menn er utlevert til Japan, siktet for å ha hjulpet Ghosn med å rømme fra strafforfølgelse i landet. Foto: Hussein Malla / AP / NTB

  To amerikanere som var etterlyst av japanske myndigheter, siktet for å ha hjulpet tidligere Nissan-sjef Carlos Ghosn å flykte, er blitt utlevert til landet.

  Rettsstriden om utleveringen har pågått i flere måneder. Michael Taylor og hans sønn Peter Taylor klarte imidlertid ikke å stanse en utlevering til Japan.

  De anklages for å ha smuglet Ghosn ut av landet i 2019 mens den tidligere toppsjefen ventet på å bli stilt for retten for korrupsjon og skatteunndragelser. Etter at han ble løslatt mot kausjon, dukket Ghosn uventet opp i Libanon, et land som ikke har utleveringsavtale med Japan.

  De to mennene fra Massachusetts ble pågrepet i mai og har fram til nå sittet fengslet i en Boston-forstad. Deres advokat Paul Kelly bekrefter at utleveringen fant sted mandag.

 • av NTB
  DEL
  Sterkeste industrivekst i eurosonen på tre år

  Industrisektoren i eurosonen vokste raskere enn ventet i februar, og veksten var den sterkeste på tre år.

  Indeksen i februar var på 57,9 på en skala der en score på over 50 viser vekst. I januar var scoren 54,8, og det er åttende måned på rad at det registreres vekst.

  Både produksjon og nye bestillinger var opp, og det samme var eksporten. Også sysselsettingen vokste.

  Optimismen skyldes en vellykket start på vaksineringen mot koronaviruset og håp om en vellykket bekjempelse av pandemien i månedene som kommer.

 • av NTB
  DEL
  Skuffende resultat på giverkonferanse for Jemen

  Giverkonferansen for Jemen fikk inn langt mindre penger enn FN håpet på, selv om FNs generalsekretær António Guterres advarte sterkt mot å redusere bistanden.

  En pressemelding fra FN viser at det bare ble lovet 1,7 milliarder dollar til bistand for det krigsherjede landet, noe som er mindre enn FN fikk i fjor og en milliard dollar mindre enn på en giverkonferanse i 2019.

  Guterres sa at det i år trengs 3,85 milliarder dollar til støtte for 16 millioner mennesker i Jemen som lever på randen av katastrofe. Nesten 50.000 jemenitter er allerede rammet av sult.

  – Å redusere bistanden er en dødsdom for hele familier, sa Guterres ved åpningen av en internasjonal giverkonferanse for Jemen i Genève mandag.

  Etter at deltakerne hadde lagt sine løfter på bordet, sa Guterres at det beste man kan si om det skuffende resultatet, er at det kan være et første avdrag fra sjenerøse bidragsytere.

  – Jeg ber andre om å vurdere igjen hva de kan gjøre for å hindre den verste sultkatastrofen som verden har sett på flere tiår, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Bukele får flertall i El Salvador
  President Nayib Bukele står klar til å legge sin stemmeseddel urnen under søndagens valg i El Salvador. Foto: Salvador Melendez / AP / NTB
  President Nayib Bukele står klar til å legge sin stemmeseddel urnen under søndagens valg i El Salvador. Foto: Salvador Melendez / AP / NTB

  El Salvadors president Nayib Bukele ser ut til å ha vunnet flertall for sitt parti i landets nasjonalforsamling etter valget i helgen.

  En foreløpig opptelling av 80 prosent av stemmene viser at Bukeles Nye ideer-parti har fått 53 av forsamlingens 84 mandater, flere ganger så mange stemmer som de gamle partiene, konservative Arena og venstreorienterte FMLN.

  Dermed styrker Bukele, som beskyldes for å være både populistisk og autoritær, grepet om makten i det lille mellomamerikanske landet.

  Bukele har anklaget nasjonalforsamlingen som var dominert av de gamle partiene, for å blokkere alle hans initiativ, fra å bekjempe kriminalitet til å håndtere koronapandemien.

  – Hans seier reflekterer raseriet mange salvadoranere føler mot landets to diskrediterte og døende partier, som hadde sin sjanse, men misbrukte den, sier Michael Shifter i tenketanken Inter-American Dialogue.

 • av Fredrik Holtekjølen Enersen
  DEL
  Aksjon mot bompenger på E6 og E18 i Oslo

  Det er varslet aksjon mot bompenger på E6 og E18 kl. 18.00 i kveld. Aksjonen er arrangert av Folkeaksjonen nei til mer bompengeavgift, varsler Statens vegvesen på Twitter.

  Aksjonistene skal kjøre i 40 km/t i høyre kjørefelt på E6 fra Hvam i Lillestrøm via Oslo til E18 i Sandvika i Bærum.

  Aksjonen skal løses opp ved Sandvika Storsenter.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Frp: – Forsvarsministeren må vurdere full stans i marinens operasjoner

 2. NORGE
  Publisert:

  Kommuner stenger skolene uten rød smittespredning. Barneombudet reagerer kraftig.

 3. NORGE
  Publisert:

  På fire timer fredag ettermiddag sa 50 leger opp jobben sin i Bærum. Flere titalls kan følge etter.

 4. NORGE
  Publisert:

  FHI: Ny koronavariant kan gjøre epidemien mer krevende

 5. NORGE
  Publisert:

  Undersøkelse: 10 personer i politiet er blitt tvunget til seksuelle handlinger av en kollega i 2020

 6. NORGE
  Publisert:

  Siktet mann etter drapsforsøk i Stavanger erkjenner ikke straffskyld