Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Krisepakken banket igjennom
23. februar kl 16:10av NTB
DEL

Den nye krisepakken for norsk økonomi er nå endelig vedtatt i Stortinget – med store utvidelser.

En ekstrabevilning på 200 millioner kroner til psykisk helse, 260 millioner kroner i ekstra bostøtte for å bøte på rekordhøye strømpriser og 40 millioner kroner for å støtte opp om reiselivet på Svalbard.

Det er noen av påplussingene Stortinget har gjort i krisepakken, som kom opp til votering tirsdag.

I voteringen sikret opposisjonspartiene også flertall for et krav om at regjeringen må legge fram en plan for halvering av ferjeprisene.

Enigheten om kutt i ferjeprisene kom på plass mandag kveld.

Utover det fulgte voteringen finanskomiteens innstilling fra forrige uke, bortsett fra på to punkter.

Den ene endringen er et krav om at bedrifter skal kunne søke om kompensasjon for store tap av varelagre i perioden fra november til februar.

– Det er kjempeviktig for restaurant- og utelivsbransjen som opplevde at hele julebordsesongen gikk fløyten, sier Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik til NTB.

I tillegg ble det flertall for et forslag om å be regjeringen komme med en løsning for norske destinasjonsselskaper som har opplevd inntektstap under pandemien.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Mads Størdal Vegstein
  DEL
  Oljefest på Oslo Børs

  Oljeaksjer steg på Oslo Børs fredag. Dagens ti største klatrere var oljerelaterte selskap.

  Oljeprisen steg kraftig onsdag ettermiddag etter at de oljeproduserende landene i Opec+ ble enige om å holde dagens produksjonsnivåer tilnærmet uendret. På forhånd var det ventet en økning i produksjonen.

  Hovedindeksen endte opp 1,28 prosent til 1.042,08 poeng fredag. Kjell Inge Røkkes Aker BP steg over 8 prosent, mens Equinor gikk opp 4,32 prosent.

  Borr Drilling steg mest i løpet av dagen, med hele 22,35 prosent. Les mer hos E24.

 • av NTB
  DEL
  Spesialenheten henlegger sak om lekkasjer i Hagen-saken
  Tom Hagens forsvarer Svein Holden utenfor huset i Sloraveien på Lørenskog.
Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Tom Hagens forsvarer Svein Holden utenfor huset i Sloraveien på Lørenskog. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Saken der drapssiktede Tom Hagens advokat Svein Holden anmeldte politiet for å ha lekket opplysninger til pressen, henlegges av Spesialenheten for politisaker.

  Spesialenheten slår fast at «pressen hadde mottatt opplysninger som måtte anses å være taushetsbelagte opplysninger», men saken er «henlagt på grunn av mangel på opplysninger om gjerningspersonen»

  – Spesialenheten kunne ikke se at det kunne gjennomføres flere etterforskningsskritt som med rimelig grad av sannsynlighet var egnet til å oppklare saken, herunder avdekke om eller eventuelt hvem i politiet som sto bak lekkasjene av saksopplysninger, skriver spesialenheten på sine nettsider.

  Det var Dagbladet som først omtalte saken.

 • av NTB
  DEL
  Blomsterbutikker i Oslo kan åpne igjen
  Når blomsterbutikkene åpner igjen i Oslo, vil det være mulig å kjøpe påsketulipaner. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
  Når blomsterbutikkene åpner igjen i Oslo, vil det være mulig å kjøpe påsketulipaner. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

  Blomsterbutikken i Oslo får åpne igjen. Det skal bidra til å avlaste kundestrømmen til andre butikker som tilbyr snittblomster.

  Byrådet i Oslo har bestemt at blomsterbutikker med fast utsalgssted og omsetning som i hovedsak består av salg av blomster med svært kort holdbarhet, kan holde åpent dersom salgsarealet ikke overstiger 250 kvadratmeter.

  – Blomsterbutikker har en stor andel snittblomster og andre ferskvarer som har kort holdbarhet. De risikerer derfor et betydelig tap av varelager ved en nedstenging, sier byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap), i en pressemelding.

  Byrådet har lagt på vekt på at det allerede er et betydelig tilbud av blomster i kiosker, matbutikker og bensinstasjoner, og at en åpning av blomsterbutikker kan bidra til en viss avlastning av kundetilstrømning til disse butikkene.

  – Jeg mener at det må være mulig å komme butikkene i dette segmentet i møte uten at det i nevneverdig grad reduserer effekten av de smitteverntiltakene som er i iverksatt, sier Evensen.

  Hagesentre som har vesentlige innslag av andre produkter som møbler, hageutstyr og planter med lengre varighet, er ikke omfattet av endringen, opplyser byrådet.

 • av Stine Barstad
  DEL
  NSM: Alle må oppdatere Microsoft Exchange

  Tirsdag og torsdag denne uken varslet Nasjonal sikkerhetsmyndigeht (NSM) om sårbarheter i Microsoft Exchange.

  Fredag skriver NSM i en pressemelding at disse sårbarhetene er aktivt utnyttet, også i Norge. Brukere av Microsoft Exchange bør oppdatere snarest og sjekke sine logger, for å være sikre på at de ikke er kompromittert, skriver de i meldingen.

  - Dette er en svært alvorlig situasjon, som kan få store konsekvenser. Foreløpig har vi et begrenset omfang av utnyttelse, men dette er en sak under rask utvikling. Det er viktig at alle som bruker Microsoft Exchange-servere oppdaterer disse så fort som mulig, sier Bente Hoff, avdelingsdirektør i NSM og leder av NSM Nasjonalt cybersikkerhetssenter.

  Senteret understreker at det ikke er tilstrekkelig kun å installere sikkerhetsoppdateringene fra Microsoft da de ble publisert. Virksomhetene må også undersøke sine Exchange-løsninger etter tegn på kompromittering.

 • av NTB
  DEL
  Mann som ble tatt av skred i Fauske, er død
  Skredet gikk over riksvei 80. Foto: Sea-King 330 skvadronen / NTB
  Skredet gikk over riksvei 80. Foto: Sea-King 330 skvadronen / NTB

  En 38-åring som ble tatt av skred på Kistrand i Fauske i februar, døde av skadene han fikk. Saken etterforskes som en arbeidsulykke.

  Det var Tom-Gøran Mathisen Moretti fra Fauske som mistet livet, opplyser Nordland politidistrikt fredag. 38-åringen døde torsdag.

  De pårørende er varslet.

  38-åringen ble sendt til sykehuset i Bodø med alvorlige skader etter at bilen hans ble tatt av et skred over riksvei 80 ved Kistrand i Fauske kommune 25. februar.

  Mannen var ansatt hos en entreprenør, og han var selv ute for nettopp å sjekke skredfaren i området da ulykken inntraff, ifølge NRK.

 • av Ellen Eriksen
  DEL
  Våren lar vente på seg

  Lengter du etter vår? Ifølge meteorologene i Yr må vi lengte litt til etter vårværet. Men i dag skinner solen i hovedstaden. Ytterst på Hukstranden på Bygdøy hadde Karine Bjørnsen fra Nordstrand tatt med seg hunden Ragna på åtte år, en badeglad flat coated retriver som elsker å hoppe fra steinbryggen etter pinner.

  Badeglade Ragna på 8 år.
  Badeglade Ragna på 8 år. Foto: Stein J. Bjørge
 • av NTB
  DEL
  Mann med kniv pågrepet ved jødisk skole i Marseille

  Fransk politi pågrep fredag en mann i 60-årene som viftet med kniv utenfor en jødisk skole i Marseille.

  Vakter på Yavne-skolen fattet mistanke til mannen, som ble pågrepet da han forsøkte å ta seg inn i en jødisk matbutikk ved siden av.

  Skolebarna ble bedt om å holde seg inne mens politiet gjennomsøkte området på leting etter medskyldige eller sprengstoff, noe som ikke ble funnet.

  Ingen kom til skade under hendelsen og mannens bakgrunn og motiv er ikke kjent. Ifølge radiostasjonen Franceinfo skal mannen ha psykiske problemer.

 • av NTB
  DEL
  Tysk etterretning får ikke overvåke AfD

  Tysk etterretning får inntil videre ikke grønt lys til å overvåke partiet Alternativ for Tyskland (AfD) når og hvor de måtte ønske, slår en domstol fast.

  Der Spiegel skrev tidligere i uka at Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) ønsket å overvåke AfD, noe Forfatningsdomstolen i Köln sier foreløpig nei til.

  I fjor satte BfV en ytre-høyre-fløy i AfD og partiets ungdomsorganisasjon under overvåking, som følge av høyreekstremister i deres rekker.

  AfD er Tysklands største høyreradikale parti og fikk 12,6 prosent av stemmene ved valget i 2017.

 • av Ellen Eriksen
  DEL
  Oslo: Endringer i byrådet
  Rasmus Reinvang (MDG).
  Rasmus Reinvang (MDG). Foto: Sturlasson

  Byrådsleder Raymond Johansen har i dag gjort midlertidige endringer i byrådet. Rasmus Reinvang oppnevnes som byutviklingsbyråd inntil Hanna E. Marcussen er tilbake fra foreldrepermisjon i mai 2021.

  Byutviklingsbyråd Arild Hermstad fratrer. Endringen trer i kraft fra tirsdag 9. mars.

  Arild Hermstad (MDG) har siden 11. juni 2020 vikariert som byutviklingsbyråd i Hanna E. Marcussens fravær, og i to omganger også vært vikar for Lan Marie Berg som miljø- og samferdselsbyråd i 2019 og 2020.

  I perioden før Marcussen er tilbake i mai 2021 vil Rasmus Reinvang (MDG) vikariere som byutviklingsbyråd. Reinvang har vært byrådssekretær i Byrådsavdeling for byutvikling siden 2015. 

 • av NTB
  DEL
  Forbud mot tvangsekteskap vedtatt
  Justisminister Monica Mæland (H). Foto: Berit Roald / NTB
  Justisminister Monica Mæland (H). Foto: Berit Roald / NTB

  Regjeringen sanksjonerte fredag Stortingets vedtak om å forby tvangsekteskap. Lovendringen trer i kraft fra og med 1. april.

  Endringen betyr at man nå kan straffes med fengsel i inntil seks år hvis man tvinger noen til å inngå ekteskap eller en «ekteskapslignende forbindelse.»

  Stortinget vedtok forbudet i februar etter at regjeringen fremmet forslag om dette i april i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Fotballtrener siktet for overgrep mot minst åtte gutter
  En fotballtrener på Sørlandet er siktet for overgrep på minst åtte tenåringsgutter. Foto: Carina Johansen / NTB
  En fotballtrener på Sørlandet er siktet for overgrep på minst åtte tenåringsgutter. Foto: Carina Johansen / NTB

  En fotballtrener i 20-årene fra Lyngdal i Agder er siktet for overgrep mot minst åtte tenåringsgutter. Etterforskningen av saken nærmer seg slutten.

  Mannen nekter straffskyld.

  – Politiet har per dags dato avdekket at det er snakk om minst åtte fornærmede i saken, sier etterforskningsleder Henrik Bjugan Hegdahl til NRK.

  Tidligere har politiet opplyst at guttene er mellom 14 og 16 år. Ifølge siktelsen har treneren forgrepet seg fysisk og på internett over en lengre periode.

 • av NTB
  DEL
  Flykapring avverget i Iran

  Iran avverget torsdag kveld at et innenriksfly ble kapret, opplyser Revolusjonsgarden.

  Flyet fra Iran Air var på vei fra Ahvaz sør i Iran til byen Mashhad i nordøst da det ble forsøkt kapret av en mann som krevde å bli fløyet til en av Golfstatene.

  Det er ikke kjent hvem som sto bak kapringen, eller hva mannens motiv var. Det er heller ikke kjent hvordan kapringen ble avverget, men Revolusjonsgarden skal ha væpnede vakter om bord i iranske innenriksfly.

  Flyet nødlandet i Isfahan og ingen kom til skade.

 • av NTB
  DEL
  Passasjertallene til SAS falt nesten 90 prosent i februar
  Kapasiteten i SAS er redusert med 16 prosent siden januar og 81 prosent siden i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Kapasiteten i SAS er redusert med 16 prosent siden januar og 81 prosent siden i fjor. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  I februar fløy 225.000 passasjerer med SAS. Det er 89 prosent færre enn i februar i fjor og 20 prosent lavere enn i januar da SAS hadde 280.000 passasjerer.

  Flyselskapet opplyser at de tilpasser kapasiteten til lavere etterspørsel som følge av reiserestriksjoner, og kapasiteten er redusert med 16 prosent siden januar og 81 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

  – Takket være sterk etterspørsel på frakttjenester opprettholder SAS deler av den interkontinentale produksjonen. Det fører til at kabinfaktoren faller ned til 26 prosent. I Europa og Skandinavia er kabinfaktoren stabilisert rundt 40 prosent, sier administrerende direktør Rickard Gustafson i SAS.

 • av NTB
  DEL
  Tror forfatter av brev i Hagen-saken snakker norsk
  Et trusselbrev som ble funnet inne i Sloraveien 4 etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant i 2018 ble mest trolig skrevet av en person med norsk som førstespråk, viser en rapport politiet har mottatt. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Et trusselbrev som ble funnet inne i Sloraveien 4 etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant i 2018 ble mest trolig skrevet av en person med norsk som førstespråk, viser en rapport politiet har mottatt. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Trusselbrevet som ble funnet inne i Sloraveien 4 i Lørenskog etter at Anne-Elisabeth Hagen forsvant i oktober 2018, er blant politiets viktigste bevis. Det er skrevet på gebrokkent norsk og med innslag av engelske ord.

  Politiet har tidligere antatt at utenlandske kriminelle kunne stå bak brevet og bortføringen. Nå tror politiets eksperter derimot at trusselbrevet er blitt skrevet av en med norsk som førstespråk.

  – De sakkyndiges vurdering er at brevet mest sannsynlig er forfattet av en eller flere personer med norsk som førstespråk. Utover dette har vi ingen kommentarer til undersøkelsene, sier politiinspektør Gjermund Hanssen, påtaleansvarlig i saken i Øst politidistrikt, til NRK.

 • av Ellen Eriksen
  DEL

 • av NTB
  DEL
  To politistasjoner stengt etter trusler

  Politistasjonene i Drammen og på Hønefoss er stengt inntil videre fordi en innringer oppførte seg truende.

  - Publikumsmottaket ved Drammen og Hønefoss politistasjoner er stengt inntil videre på grunn av en innringer som oppførte seg truende overfor politiet. Vakthold er opprettet ved politistasjonene. Ytterligere info gis ikke pr. nå, opplyser Sørøst politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  22-åring nekter straffskyld i Vetlanda-angrepet

  22-åringen som er mistenkt for drapsforsøk etter at sju menn ble knivstukket i den svenske byen Vetlanda onsdag, nekter straffskyld, melder svenske medier.

  Mannen var selv til stede under fredagens fengslingsmøte i Eksjö tingrett, selv om han ble skutt i beinet av politiet under pågripelsen onsdag ettermiddag.

  Påtalemyndigheten har siktet mannen for sju drapsforsøk og bedt om at 22-åringen blir varetektsfengslet.

  Han har bakgrunn fra Afghanistan og skal ha kommet til Sverige som mindreårig.

 • av NTB
  DEL
  Tillitsvalgt: – Tar selskapet vårt i feil retning
  Hydro har solgt valseverkene for 14,2 milliarder kroner. Det omfatter verket på Karmøy i Rogaland. Foto: Jan Kåre Ness / NTB
  Hydro har solgt valseverkene for 14,2 milliarder kroner. Det omfatter verket på Karmøy i Rogaland. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

  De tillitsvalgte reagerer sterkt etter at Hydro har solgt valseverkene på Karmøy og Holmestrand til amerikanske KPS Capital Partners.

  – Vi er dypt uenige i denne beslutningen, den tar selskapet vårt i feil retning, sier hovedtillitsvalgt Sten Roar Martinsen i Industri Energi i en pressemelding.

  Ifølge Martinsen er svak lønnsomhet flertallets hovedargument for salget. De ansatte kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

  – De norske valseverkene har tjent gode penger i en årrekke fordi de har vært blodtrimmet. Dette er fordi de ansatte har bidratt sterkt til lønnsomheten gjennom effektivisering og kostnadsreduksjoner, sier han.

 • av NTB
  DEL
  Savnet reindriftsutøver i Finnmark funnet

  Reindriftsutøveren som har vært savnet i Tanadalen i Finnmark siden torsdag, ble funnet fredag. Han var i god behold, men sulten og trøtt, forteller politiet.

  Mannen i 20-årene ble meldt savnet i Tanadalen i Finnmark torsdag kveld etter at familien ikke hadde hørt fra ham. Det var svært kaldt i området, men mannen hadde overnattet ute, ifølge politiet.

  Mannen ble funnet i nærheten av Levsse, på norsk side av grensen.

  – Han ble funnet av letemannskapene like før klokken 10. Han var i god behold, men sulten og trøtt. Han skal ha kjørt seg fast med snøscooteren, sier operasjonsleder Stein Hugo Jørgensen i Finnmark politidistrikt til NTB.

  Reinpolitiet, frivillige fra Røde Kors og Sivilforsvaret og to helikoptre fra luftambulansen og Hovedredningssentralen bisto i søket.

 • av NTB
  DEL
  Norges ambassade har ikke mottatt advarsler fra militærjuntaen i Myanmar
  Militærjuntaen i Myanmar advarer utenlandske ambassader mot å rapportere om hva som skjer i landet. Foto: AP / NTB
  Militærjuntaen i Myanmar advarer utenlandske ambassader mot å rapportere om hva som skjer i landet. Foto: AP / NTB

  Militærjuntaen i Myanmar har advart Danmarks ambassade mot å rapportere hjem om hva som skjer der, en advarsel Norge ikke har mottatt.

  Ifølge Danmarks ambassadør i Yangon, John Nielsen, har kuppmakerne kommet med et skriv der de i «en dårlig skjult truende tone» advarer mot innblanding utenfra.

  – De forteller oss blant annet at vi ikke må sende ut eller videresende erklæringer eller informasjon om hva som skjer internt i landet, fordi det vil være å blande seg inn i indre anliggender, sier Nielsen.

  Den norske ambassaden i Yangon har ikke mottatt noen henvendelse fra militærregimet som har blitt tolket som en advarsel mot å rapportere hjem om situasjonen i Myanmar, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Guri Solberg, til NTB.

  Militærkuppet i Myanmar har utløst store protester som generalene har slått hardt ned på. Ifølge FNs generalsekretær for menneskerettigheter Michelle Bachelet er minst 54 demonstranter drept.

  1.700 er pågrepet siden 1. februar og blant dem er det minst 29 journalister.

  Onsdag ble 38 demonstranter skutt og drept av politi og soldater under demonstrasjoner i flere byer.

  – Det er ingen tvil om at vi i løpet av den siste uka har opplevd en kraftig økning i voldsbruken mot dem som protesterer fra politiets og de militæres side, sier Nielsen.

  – De militære har fengslet en lang rekke journalister den siste uka og har en lang liste med folk de leter etter. Noen har flyktet til Thailand, mens andre har gått under jorda, sier ambassadøren.

  – De militære forbyr også medier å kalle det et kupp og bruke ordet militærjunta, sier Nielsen.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Storm, flom, skredfare og sprengkulde. 63 farevarsler på én gang i romjulen.

 2. NORGE
  Publisert:

  Tom Hagen siktet for ulovlig oppbevaring av flere skytevåpen

 3. NORGE
  Publisert:

  Stavanger kommune jobber med ny forskrift etter dyster smitterekord

 4. NORGE
  Publisert:

  Brødrene krevde erstatning for omsorgssvikt. Må i stedet betale 350.000 av egen lomme.

 5. NORGE
  Publisert:

  Streikende prester samlet seg utenfor kirken i Asker

 6. NORGE
  Publisert:

  2771 passasjerer har kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene