Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Kraftig økning i vikarbruk innen helse og skoler
23. februar kl 18:03av NTB
DEL
Vikarbruken i helsesektoren har hatt vekst under hele koronapandemien. Foto: Berit Roald / NTB
Vikarbruken i helsesektoren har hatt vekst under hele koronapandemien. Foto: Berit Roald / NTB

Vikarbyråer innen helse, skoler og barnehager økte antall utleide timer med 18,5 prosent i forrige kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2019.

I forrige kvartal kunne byråene også vise til 20 prosent økning i omsetningen, skriver Dagens Perspektiv. Det fremgår av NHO Service og Handels bemanningsrapport.

I helsesektoren skyldes økningen høyere fravær ved sykemeldinger og karantene, men også for å bemanne teststasjoner. Samtidig har det blitt vanskeligere å få tak i vikarer fra Sverige, som har utgjort det store vikarflertallet innen helse og omsorg.

– Vi ser nå klare tegn på at det er vanskelig å skaffe tilstrekkelig helsepersonell, og ferieavvikling i helsevesenet utfordres, skriver NHO.

Den totale aktiviteten i bemanningsbransjen var nesten 15 prosent lavere i 4. kvartal enn samme kvartal i 2019. Omsetningen falt 12 prosent. Utleie til hotell, restaurant og kantiner hadde en nedgang på nesten 41 prosent.

Sees fjoråret under ett, falt aktiviteten med cirka 20 prosent og omsetningen med cirka 16 prosent.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Advokatfirma varsler søksmål etter nakenvisitasjon i fengsler
  Ulovlig regelmessig nakenvisitasjon av fanger skal ha foregått både i Bergen fengsel (bildet) og andre fengsler i landet. Advokatfirmaet Elden har varslet Justisdepartementet om det første søksmålet og at de har fått over 30 henvendelser fra andre klienter. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB
  Ulovlig regelmessig nakenvisitasjon av fanger skal ha foregått både i Bergen fengsel (bildet) og andre fengsler i landet. Advokatfirmaet Elden har varslet Justisdepartementet om det første søksmålet og at de har fått over 30 henvendelser fra andre klienter. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB

  Flere varetektsfanger har fått straffen nedsatt etter å ha blitt utsatt for ulovlig nakenvisitasjon i Bergen fengsel. Også andre fengsler i landet er berørt.

  I flere dommer er det blitt slått fast at rutinemessig nakenvisitasjon ikke er lov, skriver Bergens Tidende.

  Etter at saken ble kjent, har advokatfirmaet Elden fått over 30 henvendelser fra andre som er blitt utsatt for det samme. De mener seg berettiget til erstatning for nedverdigende og rutinemessig visitasjon.

  – Alle historiene handler om visitasjon med full nakenhet og i ydmykende stillinger, som å stå på huk eller bøye seg fram, sier advokat Maria Hessen Jacobsen.

  Hun sier at de nylig varslet Justisdepartementet om det første søksmålet som kan bli reist mot staten.

  – Flest klienter er fra Bergen fengsel, og flere er fra fengsler i Oslo-området, sier hun.

  Noen av hendelsen går tilbake til tidlig 2000-tall. I dag må innsatte gjennom en kroppsskanner etter at de har hatt besøk eller har vært ute i permisjon.

 • av NTB
  DEL
  Nye rekorder på Wall Street
  Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB
  Arkivfoto: John Minchillo / AP / NTB

  Oppturen fortsatt fredag i aksjehandelen i USA, der økonomien er i bedring. Indeksene Dow Jones og S&P 500 endte med rekordnoteringer for andre dag på rad.

  Da børsene stengte i New York, hadde Dow lagt på seg 0,5 prosent til 34.201 poeng. Den bredere S&P 500-indeksen steg 0,4 prosent til 4.185 poeng.

  Banker, helsebedrifter og selskaper som er avhengige av at forbrukerne punger ut, gjorde det bra på børsene.

  Teknologitunge Nasdaq hadde en mer marginal oppgang på 0,1 prosent og endte uken på 14.052 poeng. Det er rundt 125 poeng lavere enn indeksens rekordnotering.

 • av NTB
  DEL
  FN: Over 40 druknet utenfor kysten av Tunisia

  Tre overlevende og 41 døde er funnet etter et forlis utenfor kysten av havnebyen Sfax i Tunisia, opplyser FN.

  Den tunisiske kystvakten reddet de tre som overlevde, opplyser FNs høykommissær for flyktninger UNHCR og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) fredag kveld.

  Tidligere samme dag opplyste kystvakten at 21 mennesker var funnet omkommet og at 17 var savnet.

  Ifølge tunisiske var det minst ni kvinner og en baby blant de omkomne. Letingen ble innstilt på grunn av dårlig vær, men skulle ifølge kystvakten gjenopptas søndag.

  Båten la ut fra Sfax med kurs for Italia dagen før.

 • av NTB
  DEL
  Raymond Johansen: Ja, jeg er skuffet
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tapte kampen om rusreformen på Ap-landsmøtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tapte kampen om rusreformen på Ap-landsmøtet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo er skuffet over landsmøtevedtaket, men gir ikke opp kampen for en mer omfattende rusreform.

  «Ja, jeg er skuffa», skriver Johansen i et innlegg på Facebook fredag kveld.

  Han tapte kampen om å få landsmøtet i Ap med på avkriminalisere små brukerdoser narkotika. Forslaget hadde sterk støtte i Oslo Ap, og Johansen viser til at 58 av 59 bystyrerepresentanter stemte for rusreformen da den ble behandlet i bystyret.

  – Jeg tenker ikke på vedtaket på landsmøtet som et nei til endring, skriver Johansen. Han mener Støre er tydelig på at en Ap-ledet regjering vil ha en «kraftfull behandlingsreform hvor de tyngste rusmisbrukerne skal få bedre helsehjelp og ikke forfølges med straff».

  Han beskriver at i Oslo lever man tett på konsekvensene av en mislykket ruspolitikk, og sier mange er veldig utålmodige. Tross nederlaget, gir han ikke opp at det kan komme større endringer på sikt.

 • av NTB
  DEL
  Ny regjering på Grønland er klar
  Valgmedarbeidere på selve valgdagen på Grønland, 6. april. Foto: AP / Emil Helms / Ritzau via AP.
  Valgmedarbeidere på selve valgdagen på Grønland, 6. april. Foto: AP / Emil Helms / Ritzau via AP.

  Venstrepartiet Inuit Ataqatigiit (IA) og partiet Naleraq danner ny regjering på Grønland.

  IA fikk 36,6 prosent av stemmene i valget 6. april, mens sosialdemokratiske Siumut fikk 29,4 prosent og må gi fra seg regjeringsmakten.

  IAs leder Múte Bourup Egede innledet deretter forhandlinger med partiet Naleraq, og fredag ble den nye koalisjonsregjeringen kunngjort.

  IA og Naleraq vil begge stanse et omstridt gruveprosjekt, der australske Greenland Minerals vil utvinne sjeldne jordarter i Kvanefjeldsgruven. Det vil samtidig innebære et uttak av 3 millioner tonn malm årlig, noe motstanderne mener vil føre til store miljøødeleggelser. Siumut støtter prosjektet.

 • av NTB
  DEL
  Raúl Castro går av
  Daværende president Raul Castro på et bilde fra 2016. Castro er i dag 89 år gammel, og kunngjorde fredag at han trekker seg som leder av Cubas kommunistparti. Foto: Ismael Francisco / Cubadebate / AP / NTB
  Daværende president Raul Castro på et bilde fra 2016. Castro er i dag 89 år gammel, og kunngjorde fredag at han trekker seg som leder av Cubas kommunistparti. Foto: Ismael Francisco / Cubadebate / AP / NTB

  Cubas tidligere president Raul Castro (89) bekreftet at han takker av som førstesekretær da kommunistpartiet innledet sitt landsmøte fredag.

  Nåværende president Miguel Díaz-Canel (60) overtar nå lederrollen i partiet, noe som kan gjøre det lettere å gjennomføre etterlengtede økonomiske og politiske reformer.

  Raul Castro gikk av som president i 2018, men han beholdt stillingen som førstesekretær i kommunistpartiet. Førstesekretæren regnes som Cubas reelt sett mektigste person.

  Før Raul var det broren Fidel Castro som styrte Cuba – og han satt ved makten i nesten et halvt århundre.

  Partikongressen denne helgen blir dermed et punktum for over 60 år med Castro-dominans på Cuba.

 • av NTB
  DEL
  Mann dømt til to år og ni måneders fengsel for voldtekt

  En mann i 20-årene er dømt til to år og ni måneders fengsel for en sovevoldtekt i en hytte på Vestlandet.

  Da saken gikk for tingretten ble mannen ble frifunnet for voldtektstiltalen, men dømt til 60 dagers fengsel for et mildere straffebud i sedelighetskapitlet, etter den omstridte episoden i ei hytte i Kvam, skriver Bergens Tidende.

  Nå har Gulating lagmannsrett vurdert bevisene og konkludert annerledes.

  Et flertall av dommerne – to fagdommere og tre meddommere – trodde på fornærmedes forklaring og fant det bevist at den unge mannen hadde seksuell omgang med henne mens hun sov. Dermed skal han dømmes etter voldtektsparagrafen i straffeloven.

 • Kjetil Hanssen
  DEL
  Brann i leilighet på Majorstuen i Oslo

  Nødetatene er i Industrigata hvor det brenner i en leilighet. Flere beboere har evakuert seg selv. Ikke meldt om skadede, men vi jobber med å få oversikt, skriver Oslo-politiet på Twitter.

  Brannårsaken er uviss, men politiet opplyser at brannvesenet har kontroll.

  Samtlige beboere er gjort rede for. To personer blir sjekket av ambulansepersonell etter at de fikk noe røyk i seg.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Person savnet etter vannscooterulykke i Knarvik

  Det pågår en redningsaksjon etter vannscooter-ulykke i Salhusfjorden ved Knarvik i Vestfold.

  To personer skal ha vært involvert i ulykken, og en person er fortsatt savnet, melder Hovedredningssentralen i Sør-Norge på Twitter.

  Søket pågår med alle tilgjengelige ressurser.

  Både nødetater, i tillegg til redningsskøyte, Forsvaret, Røde Kors og flere sivile deltar i aksjonen, skriver VG.

  – Vi har kontroll på én av personene, og vedkommende savner sin kamerat. Søket etter den savnede pågår med full styrke, sier redningsleder Per Hognaland i Hovedredningssentralen Sør-Norge til VG.

  Politiet utelukker ikke at den savnede personen kan ha tatt seg i land selv, melder NTB.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Oslo: Samling av ungdom med kniv på Grunerløkka

  Ved Grunerløkka skole i Oslo var det ansamlinger av ungdommer og observert en stor kniv, skriver politiet på Twitter.

  Det var også meldt om at det kunne utarte seg til en slåsskamp.

  Politiet er på stedet og har kontroll på situasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Mann i 20-årene sto bak angrep i Indianapolis
  Et av ofrene fra masseskytingen ved et FedEx-anlegg i Indianapolis trilles bort fra stedet. Foto: AP / NTB
  Et av ofrene fra masseskytingen ved et FedEx-anlegg i Indianapolis trilles bort fra stedet. Foto: AP / NTB

  Politiet har identifisert gjerningspersonen som åpnet ild og drepte åtte personer på et FedEx-anlegg i Indianapolis, som en mann i 20-årene.

  Politisjef Randal Taylor sier at et betydelig antall av de ansatte ved anlegget tilhørte sikh-minoriteten, men motivet bak skytingen er ikke kjent.

  Taylor uttalte seg ved hotellet der pårørende venter på nyheter om sine familiemedlemmer dagen etter skyteepisoden i delstatshovedstaden i Indiana.

  Mannen skjøt først vilkårlig mot folk på parkeringsplassen, der fire ble drept, før han gikk inn i bygningen og fortsatte å skyte.

  Den antatte gjerningsmannen tok tilsynelatende sitt eget liv kort tid før politiet kom til åstedet, ifølge politiet.

 • av NTB
  DEL
  Vil stemple Navalnyjs nettverk som ekstremistisk
  Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj fotografert i retten 20. februar, før han ble sendt i fengsel. Etter at han innledet en sultestreik, har fengselet ifølge advokatene truet med å tvinge i ham mat. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
  Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj fotografert i retten 20. februar, før han ble sendt i fengsel. Etter at han innledet en sultestreik, har fengselet ifølge advokatene truet med å tvinge i ham mat. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

  Påtalemyndigheten i Russland har bedt en domstol om å sette Aleksej Navalnyjs nettverk og hans stiftelse FBK på en liste over ekstremistiske organisasjoner.

  Opposisjonspolitikeren Navalnyj står bak anti-korrupsjonsstiftelsen FBK og har et nettverk av regionale kontorer i Russland.

  – Under dekke av liberale slagord er disse organisasjonene aktive i å skape forhold for destabilisering av den sosiale og sosiopolitiske situasjonen, hevder påtalemyndigheten i Moskva i en uttalelse fredag.

  Navalnyjs medarbeidere og organisasjoner har hyppig vært gjenstand for politiaksjoner og pågripelser på grunn av sine politiske aktiviteter.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Biden skal ikke ta imot flere flyktninger enn Trump

  USAs president Joe Biden ønsker ikke å øke taket for antall flyktninger USA skal ta imot i år, melder Reuters.

  Han signerte fredag en ordre om å tilby flyktningstatus til en større del av verden enn det forgjengeren hans Donald Trump gjorde. Ordren krever også økt tempo saksbehandlingen for flyktninger i USA, ifølge AP.

  Likevel økte han ikke taket på årlige 15.000 flyktninger som skal tas imot. Han har tidligere vurdert å øke dette tallet til 62.500.

 • av NTB
  DEL
  Skuespilleren Helen McCrory er død
  Skuespiller Helen McCrory og mannen Damian Lewis på en veldedighetsgalla i New York i 2012. Foto: Evan Agostini / AP / NTB
  Skuespiller Helen McCrory og mannen Damian Lewis på en veldedighetsgalla i New York i 2012. Foto: Evan Agostini / AP / NTB

  Skuespilleren Helen McCrory, kjent fra blant annet TV-serien «Peaky Blinders» og Harry Potter-filmene, er død av kreft. Hun ble 52 år gammel.

  Ektemannen Damian Lewis, også han skuespiller, sier fredag at McCrory døde «fredelig hjemme».

  – Hun døde som hun levde. Fryktløst, tvitrer Lewis.

  – Gud vi elsker henne og vet hvor heldige vi alle er som hadde henne i våre liv, fortsetter han.

  McCrory hadde en viktig rolle som matriarken i den kriminelle familien i «Peaky Blinders». McCrory spilte også blant annet i James Bond-filmen «Skyfall». I flere Harry Potter-filmer hadde hun rollen som Narcissa Malfoy.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen / NTB
  DEL
  Russland utviser amerikanske diplomater

  Russland vil be ti amerikanske diplomater om å forlate landet.

  Det sa Russlands utenriksminister Sergei Lavrov på en pressekonferanse, melder Reuters.

  Dette kommer som en reaksjon på USAs sanksjoner mot Russland og at de på torsdag erklærte ti russiske diplomater for uønsket. Bakteppet er USAs anklager om dataangrep mot amerikansk infrastruktur, som russerne avviser.

 • av NTB
  DEL
  Merkel og Macron krever russisk tilbaketrekning

  Forbundskansler Angela Merkel og president Emmanuel Macron slutter seg til Ukrainas krav om russisk tilbaketrekning fra grensen mot Øst-Ukraina.

  Fredag hadde lederne i Tyskland og Frankrike et videomøte med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Der diskuterte de den spente situasjonen som har oppstøtt langs landets grense mot Russland.

  Merkel og Macron «deler bekymringen over den russiske styrkeoppbyggingen langs grensen mot Ukraina og på den ulovlig annekterte Krim-halvøya», sa en talsmann for Merkel etter møtet.

  – De ba om en styrkereduksjon for å de-eskalere situasjonen, la talsmannen til.

  Zelenskyj tok til orde for et toppmøte med Russlands president Vladimir Putin, Merkel og Macron.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Kvinne klemt mellom to biler i Porsgrunn

  En kvinne er blitt klemt mellom to biler i Porsgrunn, skriver politiet på Twitter.

  Den skadede kvinnen er i 20-årene og er blitt kjørt til sykehuset. Skadeomfanget er ukjent.

  – Det er en bil som har trillet inn i en annen, og kvinnen kom imellom, sier operasjonsleder i Sør-øst politidistrikt Anne Meyer til VG.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Oslo: Brann i bil på Grorud

  Det brenner i en bil på en busstasjon på Grorud, skriver politiet på Twitter.

  Det er ingen personer i bilen og det er heller ikke fare for spredning av brannen.

 • av NTB
  DEL
  Leksands tilbakekaller knekkebrød
  Den svenske knekkebrødprodusenten Leksands tilbakekaller flere produkter etter funn av et giftig stoff. Arkivfoto: Ulf Palm / TT / NTB
  Den svenske knekkebrødprodusenten Leksands tilbakekaller flere produkter etter funn av et giftig stoff. Arkivfoto: Ulf Palm / TT / NTB

  Den svenske knekkebrødprodusenten Leksands tilbakekaller flere produkter etter funn av et giftig stoff.

  Det er målt for høye verdier av okratoksin, et avfallsstoff fra muggsopp som kan oppstå blant annet i frokostblandinger, tørket frukt, vin og kaffe.

  Leksands beklager det inntrufne, og ber kunder som har kjøpt knekkebrødsortene på listen under om å kaste knekkebrødet hvis det har best før-dato 2022-01-09 og 2022-01-10, kontakte kundeservice og få erstatning. Knekkebrødet selges i både i Norge og Sverige.

  Disse produktene er omfattet:

  Leksands Knäckebröd Brungräddat Knäcke Rund

  Leksands Knäckebröd Brungräddat Knäcke Trekant

  Leksands Knäckebröd Minirut Brungräddat

  Leksands Knäckebröd Rundrut Normalgräddat

  Leksands Knäckebröd Rundrut Brungräddat

  Best før-dato: 2022-01-09 og 2022-01-10.

 • av NTB
  DEL
  Forsvaret stenger strender i Horten

  Forsvaret stenger et strandområde inne på Karljohansvern-området i Horten etter funn av tungmetaller. Funnene har antakelig sammenheng med bombing i 1945.

  Det er strendene ved Møringbukta sør for Møringa og nord for Vollen inne på Karljohansvern i Horten som stenges, opplyser Forsvarsbygg.

  – Forsvarsbygg kartlegger nå forurensing på to av strendene på Karljohansvern. Det er funnet fyllmasser og et slagglignende materiale. Dette stammer sannsynligvis fra oppryddingen etter bombingen av verftet i 1945, sier prosjektleder Vegard Løkstad i Forsvarsbygg i en pressemelding.

  Disse massene har et høyt innhold av tungmetaller, spesielt bly, og området stenges derfor som et føre var-tiltak mens kartleggingen av omfanget foregår.

  Forsvaret ber om at publikum respekterer sperrebåndene og ikke benytter området inntil videre.