Nyhetsstudio: Siste nytt
- Les alt om koronasituasjonen her
Det går ikke strakeste veien for utbyggingen av E6 i Trøndelag. Prosjektet rammes av at svenske arbeidere ikke får krysset grensen.
– Norge har stengt grensene, og her på dette E6-prosjektet har vi ganske mange svensker i arbeid i administrasjonen og ute i anlegget. Når svenskene ikke kan krysse grensen, sliter vi med å bemanne for oppgavene, sier prosjektleder Petter Klungsøyr Angelsen i Nye Veier til Trønderbladet.
25–30 svensker involvert i prosjektet rammes av restriksjonene.
- av Torgeir KnutsenDELFHI: Salmonellasmitte i flere fylker
Folkehelseinstituttet (FHI) har oppdaget av et utbrudd av mage-tarmbakterien Salmonella hos 12 personer.
I tillegg er det åtte mistenkte tilfeller, skriver de i en pressemelding. De tror smitten kommer fra en ukjent matkilde.
– De smittede er bosatt i mange forskjellige fylker. Derfor tror vi at de er smittet gjennom en matvare som er distribuert bredt, sier lege Hilde Marie Lund ved avdeling for smittevern og beredskap.
- av NTBDELStoltenbergs reformplaner møter motstand i NatoGeneralsekretær Jens Stoltenberg får motbør i Nato. Foto: Johanna Geron / NTB
Nato-sjef Jens Stoltenberg la i forrige måned frem et utkast til reformpakken «Nato 2030».
Den kom i stand etter en debatt det siste drøye året om hvorvidt alliansen fortsatt var tilpasset oppdraget sitt.
Flere land er kritiske til forslaget om et felles budsjett, sier DPAs kilder. Blant argumentene mot Stoltenbergs forslag er at støtte for felles sikkerhet og kollektivt forsvar bør være åpenbar og ikke knyttet til penger.
Sentralt i Stoltenbergs forslag var et større felles budsjett til å betale for Natos operasjoner og øvelser. I dag er det landene som deltar i operasjonene, som tar regningen, men en fellespott der alle bidrar skulle bidra til å fordele byrdene mellom medlemslandene.
- av NTBDELLønnsgapet mellom kvinner og menn øker
For første gang på fem år øker forskjellen mellom kvinner og menn når det gjelder gjennomsnittlig månedslønn.
I 2019 tjente menn 6170 kroner mer enn kvinner. I 2020 har avstanden økt til 6440 kroner, skriver Klassekampen.
Det økende lønnsgapet skyldes først og fremst at arbeidsløsheten har økt raskere blant kvinner enn menn i koronapandemien.
Både LO, NHO og SV frykter koronakrisen skal sette likestillingen i revers.
– Det at kvinner med lav formell kompetanse rammes hardt, kan innebære et tilbakeslag for likestillingen. Vi må sørge for at yrkesdeltakelsen for kvinner ikke faller flere år tilbake, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom i NHO til avisen.
- av NTBDELStørre strømbrudd i Bergen sentrum
Bergen sentrum ble mandag formiddag rammet av et større strømbrudd. Halve sentrum er uten strøm, opplyser BBK.
– Det er en stor feil, altså, bare så det er sagt, sier BBKs pressevakt Geir Holen til kanalen.
Strømbruddet inntraff rundt klokken 11.30, skriver TV 2. Over 11.000 strømkunder er berørt. Kundene som er rammet av strømbruddet, bor i Bergen sentrum og Sandviken.
– Vi jobber med å få strømmen tilbake til alle sammen, så fort som mulig, sier han.
- av NTBDELIdrettsprofil frifunnet for vold og voldtekt
En tidligere idrettsprofil ble mandag frifunnet for alle anklager om fysisk og psykisk vold mot ekskona, samt flere voldtekter, skriver VG. 41-åringen nektet straffskyld.
Det er kun slutningen i dommen som er kjent. Det er derfor uklart hva slags vurderinger tingretten gjorde før den kom til denne konklusjonen, skriver VG.
Enkelte av forholdene mannen var anklaget for, skal ifølge tiltalen ha funnet sted over et tidsrom på mer enn 16 år, fra februar 2002 til mars 2018. I den perioden var mannen fremdeles en aktiv idrettsutøver på toppnivå i Norge.
– Først vil jeg si til retten at jeg er rystet og sjokkert over tiltalen og anklagene mot meg. Jeg har ikke mishandlet, voldtatt eller truet henne, var det første idrettsprofilen sa da han inntok vitneboksen i starten av februar, ifølge TV 2.
- av NTBDELTo svenske kvinner etterforskes etter retur fra Syria
To kvinner som ankom Sverige med fly fredag, etterforskes for krigsforbrytelser. De to skal ha sittet fengslet utenfor Damaskus og er utvist fra Syria.
Ifølge SVT ble begge kvinnene og barna deres smuglet ut fra den kurdiskdrevne Al-Hol-leiren nordøst i Syria for et drøyt år siden. De ble senere pågrepet av den syriske hæren og satt i et fengsel utenfor Damaskus. De omtales som IS-kvinner i svenske medier.
Ifølge det svenske utenriksdepartementet er de utvist av det syriske regimet.
Da de ankom Arlanda utenfor Stockholm fredag, ble de møtt av den svenske sikkerhetstjenesten Säpo, politiet og sosialtjenesten.
- av NTBDELKvinne i Sverige dømt for å ha tatt med barn til Syria
En 31 år gammel kvinne ble mandag dømt til tre års fengsel for å ha brakt barnet sitt med seg til ekstremistgruppen IS i Syria.
Under dekke av å skulle på ferie i Tyrkia skal kvinnen i 2014 ha tatt med sitt to år gamle barn til en IS-kontrollert del av Syria.
Guttens far, som i dag har eneomsorg for barnet, var ikke klar over morens egentlige planer.
Kvinnen ble mandag dømt til tre års fengsel for å ha tatt med barnet til Syria mot farens vilje. Tingretten i Lund så helt bort fra kvinnens forklaring om at hun ble holdt fanget av gruppen mot sin vilje, skriver SVT.
Kvinnen er mistenkt for krigsforbrytelser i en separat etterforskning der det ikke er tatt ut tiltale.
- av Magnus KallelidDELNaboer ved Utøya anker ikkeArkitektkontoret Manthey Kula har tegnet minnesmerket som er planlagt ved Utøykaia i Tyrifjorden. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB
Naboene ved Utøya i Tyrifjorden tapte for en måned siden søksmålet om å stoppe byggingen av et minnested ved kaien på landsiden. Naboene anker ikke dommen, melder NRK mandag.
Minnesmerket etter 22. juli-terroren er under oppføring. 77 bronsesøyler i en bue skal markere hver av de drepte.
Blant naboene som har protestert, er flere som var med på å redde mennesker med båt under angrepet i 2011. Naboene mener det vil påføre dem psykiske vanskeligheter å bo så tett på minnesmerket.
– Naboene har valgt å ikke anke, av mange forskjellige grunner – men det må ikke forstås dit hen at de er enige i dommen. Den er de fortsatt svært skuffet over og sterkt uenige i, sier advokat Ole Hauge Bendiksen til NTB.
- av NTBDELAlgerier pågrepet etter Paris-angrepet i 2015
Politiet i Italia har pågrepet en mann fra Algerie som er mistenkt for å ha bistått de som sto bak de islamistiske terrorangrepene i Paris i november 2015.
Ifølge den italienske nettavisen Bari Today er det snakk om en 36 år gammel mann med algerisk statsborgerskap. Han antas å tilhøre IS og er siktet for deltakelse i en terrororganisasjon.
Flere koordinerte angrep i Paris 13. november 2015 krevde 130 liv. De fleste ble drept i konsertlokalet Bataclan.
Sju gjerningsmenn ble også drept i det som var det mest dødbringende angrepet i Frankrike siden andre verdenskrig.
- av NTBDELFrp til Stortinget for å stoppe Islam Nets aktivitetssenterJon Helgheim (Frp) vil at kommunene skal få mer rom til å gripe inn mot det han beskriver som integreringshemmende aktiviteter. Foto: Vidar Ruud / NTB
Fremskrittspartiet fremmer forslag i Stortinget for å hindre Islam Net i å drive et religiøst aktivitetssenter for barn og unge i Groruddalen i Oslo.
Kommunene må få sterkere lovhjemmel til å gripe inn for å stanse virksomhet og fritidsaktivitet mot barn og unge som anses å ha en klart integreringshemmende effekt, går det fram av forslaget, som omtales av VG og Vårt Land.
I forrige uke avdekket Filter Nyheter at den omstridte organisasjonen står bak oppkjøpet av en eiendom i Oslo for 60 millioner kroner. Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Helgheim bekrefter at han vil fremme forslag i Stortinget for å hindre organisasjonen å ta lokalene i bruk.
– Det vil være klart integreringshemmende. På lignende tiltak bruker barn og unge nesten all sin fritid der. Hvis barn og unge bruker nesten all sin fritid på et sted hvor det ikke snakkes norsk, eller hvor man ikke bryr seg nevneverdig om det norske samfunnet, bør det forbys, sier Helgheim til Vårt Land.
Islam Net beskriver forslaget som hårreisende, og mener at det åpenbart er ment å ramme kun muslimer.
– Forslaget viser at Frp ikke respekterer grunnleggende menneskerettigheter. I Norge respekterer vi religionsfriheten. Det innebærer at alle norske borgere er frie til å dyrke sin tro uten statlig inngripen. Hvorvidt dette skjer i en moské eller en kirke, på norsk eller urdu, eller i koranskole eller søndagsskole, har ingenting å si, skriver juridisk fagmedarbeider Mahir Osman i et epost til VG.
Oslos byrådsleder Raymond Johansen har også reagert sterkt på tomtesalget, og har varslet at han vil be om et møte med justisminister Monica Mæland (H).
- av NTBDELBer norsk-pakistanske menn skjerpe seg på likestillingKultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) ber norsk-pakistanske menn skjerpe seg når det gjelder likestilling. Foto: Berit Roald / NTB
Menn med pakistansk bakgrunn er mindre positive til likestilling enn menn fra andre minoritetsgrupper. Skjerp dere, sier likestillingsminister Abid Raja (V).
I sin tale til 8. mars mandag løftet Raja, som selv er annengenerasjons innvandrer med pakistanske foreldre, en moraliserende pekefinger til sine medbrødre.
– Norsk-pakistanske menn, slike som meg, vi må bli bedre. Holdningsundersøkelser viser at vi er mindre positive til likestilling enn det kvinnene er, og mindre positive til likestilling enn det minoritetsmenn generelt er. Så her har norsk-pakistanske gutter en jobb å gjøre – holdningsmessig, sa Raja i talen som er lagt ut på Facebook.
- av NTBDELLibanesere blokkerer veier i Beirut på «raseriets dag»En demonstrant som har dekket ansiktet med et skjerf deltar i protestaksjonen som går ut på å sperre alle store veier i og utenfor Beirut. Foto: Hussein Malla / AP / NTBBildekk brenner i Beirut mandag. Foto: Bilal Hussein / AP / NTBDemonstranter setter fyr på søppeldunker i Beirut. De sier de ikke har mer å tape. Foto: Bilal Hussein / AP / NTBEn demonstranter ved brennende bildekk som sperrer en av hovedveiene nord for Beirut. Foto: Hussein Malla / AP / NTB
Sinte og frustrerte libanesere har erklært mandag som «raseriets dag» og har sperret de store veiene i Beirut for å vise hva de mener om myndighetene.
Landets økonomi er i en alvorlig krise, og verdien på det libanesiske pundet fortsetter å falle dramatisk.
– Dette er en vekker for alle libanesiske ledere om at en sosial eksplosjon er på vei i Libanon, sier en av demonstrantene.
Også veier sør og nord for Beirut er stengt av demonstranter som bruker brennende bildekk til å stoppe all trafikk.
I sosiale medier blir folk oppfordret til å samle seg i gatene og ta hverandre i hendene for å redde Libanon fra det mange frykter vil bli et totalt sosialt og økonomisk sammenbrudd.
Dramatisk valutafall
I helgen kostet 1 dollar nesten 10.500 libanesiske pund på svartebørsen. Det er første gang verdien er så lav siden 2019, da Beirut var preget av store demonstrasjoner mot regjeringen og landets elite.
Verdien på pundet har nå falt med over 80 prosent, noe som har ført til en kraftig prisstigning. Over halvparten av befolkningen lever under fattigdomsgrensen i et land som for få år siden var i en helt annen stilling økonomisk sett.
– Vi har stengt alle veiene i dag for å fortelle alle: Det er over, vi har ikke noe mer å tape. Vi har til og med mistet vår verdighet, sier Pascale Nohra, en tidligere eiendomsmegler som er med på å sperre hovedveien nord for Beirut.
Håper på revolusjon
Hun mener det er på tide å samle folket til nye massedemonstrasjoner mot den politiske eliten og vise solidaritet med alle som er rammet av den økonomiske krisen.
– Vi må tilbake i gatene og gjenopplive vår revolusjon, sier hun.
Siden protestbølgen i 2019 har Beirut også gjennomlevd konsekvensene av den enorme eksplosjonen i et havnelager med 2.750 tonn ammoniumnitrat. Over 200 mistet livet og tusenvis ble skadd 4. august. Store deler av byen ble rasert, og hundretusener ble hjemløse.
Forhandlinger i stå
Mange legger skylden på skjødesløse og handlingslammede politikere i et land der makten i henhold til grunnloven skal fordeles mellom sunnimuslimer, sjiamuslimer og kristne. Kniving mellom de ulike grupperingene har imidlertid gang på gang ført til langdryge forhandlinger om regjeringsmakt som ikke har ført noen vei.
Denne maktkampen har igjen ført til at Libanon står uten en regjering etter at den forrige statsministeren Hassan Diab gikk av som følge av eksplosjonen. Veteranen Saad Hariri har forsøkt å forhandle fram en ny regjering, men uten å lykkes.
Den økonomiske krisen i Libanon er den verste siden borgerkrigen tok slutt i 1990. Da hadde landet vært i krig i 15 år.
- av NTBDELFolk samler seg i gatene i protest i Myanmar
Til tross for risikoen for å bli skutt og drept samlet demonstranter seg mandag i Myanmars byer. Det er et svar på fagbevegelsens oppfordring om generalstreik.
Militærjuntaen har truet med at alle som ikke møter opp på jobb mandag, får sparken, men det ser ikke ut til å stanse verken protestmarsjene eller streiken.
Militæret og politiet har reagert med stadig mer voldelige metoder for å slå ned protestene mot militærkuppet og avsettelsen av landets sivile leder Aung San Suu Kyi for fem uker siden. Over 50 personer er drept, mange av dem unge demonstranter, og nesten 1.800 er pågrepet.
- av Henning Carr EkrollDELGult varevarsel: Kan komme inntil 30 cm snø
Meteorologisk institutt har sendt ut gult farevarsel for Agder, Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold og Telemark. Årsaken er at det fra onsdag ettermiddag kan komme inntil 30 centimeter snø i indre og høyereliggende strøk.
Det er ventet at nedbøren vil falle som regn eller sludd i mer kystnære områder.
- av NTBDELHongkong-leder ønsker nye valgregler velkommen
Hongkongs politiske leder Carrie Lam sier byens styre hilser velkommen et nytt valgsystem som øker Beijings makt over den tidligere kolonien.
Kinesiske myndigheter har lagt lovforslaget frem for folkekongressen.
Det innebærer at den Beijing-vennlige valgkomiteen som utpeker Hongkongs leder, også skal utpeke de fleste av representantene i den lovgivende forsamlingen. Det skal sikre at byen styres av «patrioter».
Valgkomiteen har fullmakt til å sjekke alle kandidater og på den måten luke vekk dem som ikke fullt ut er lojale mot Kina og kommunistpartiet.
Vanligvis er halvparten av den lovgivende forsamling valgt av byens innbyggere, men siden så mange forlot sine verv etter demokratioppstanden i solidaritet med fire som ble regelrett fjernet, er det nå bare Beijing-lojalister igjen.
- av NTBDELStor økning i leteaksjoner knyttet til selvmordRøde Kors ser en tydelig pandemi-effekt i økningen av antall leteaksjoner knyttet til selvmord i fjor. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB
Antall leteaksjoner etter personer med økt fare for selvmord økte i fjor med 50 prosent, ifølge Røde Kors, som betegner økningen som dramatisk.
Av organisasjonens 1.601 søk og redningsaksjoner i 2020 var 138 i kategorien «økt selvmordsfare». Tallet er en tredobling sammenlignet med 2017, da det var 47.
Generalsekretær Bernt G. Apeland sier at økningen er dramatisk, og at den kan være et symptom på noe alvorlig som skjer i samfunnet.
– Utviklingen forsterkes under pandemien, noe som understreker alvoret i en situasjon der isolasjon gjør at mange er ensomme og blir sittende alene med problemene sine, sier han.
Økningen er ikke et storbyfenomen. I de fleste deler av landet har antallet økt, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.
– Vi ser i tillegg at det er jenter og kvinner som stadig oftere er de vi leter etter når pårørende er bekymret for at noen er i fare for å ta sitt eget liv, sier Løvik.
Det har dessuten vært stor pågang til samtaletjenesten Kors på Halsen, der unge under 18 år kan snakke med frivillige. Der er depresjon, ensomhet og selvmordstanker et stadig økende tema, ifølge organisasjonen.
– Myndighetene, frivillige organisasjoner og hver enkelt av oss må sammen gjøre alt vi kan for å snu denne utviklingen, sier Apeland.
- av NTBDELSavnet mann funnet død i Grimstad
Det var den savnede mannen i 20-årene som søndag ble funnet død i Grimstad, bekrefter Agder politidistrikt. Mannen i 20-årene ble meldt savnet etter at han ikke kom hjem etter en fest ute i skogen nord for Reddal. Han ble funnet i søkeområdet søndag kveld.
– Saken er under etterforskning, og vi har ikke helt oversikten ennå. Det er for tidlig å si noe om dødsårsaken, sier politioverbetjent Brita Hansen ved etterforskningsavdelingen i Agder politidistrikt til NTB.
Mannen lå i ulendt terreng da han ble funnet. En mulig årsak er derfor at han har falt, ifølge politiet.
- av NTBDELGolfbane i Gjerdrum fikk grønt lys uten vurderingFoto: Fredrik Hagen/NTB
Kommunen ga utbyggerne klarsignal til bygging av golfbanen i skredområdet på Ask i Gjerdrum uten at den hadde fått en påkrevd hydrologisk vurdering. Det skriver Romerikes Blad.
– Dette er en saksbehandlingsfeil av kommunen, sier Berit Adriansen, virksomhetsleder for plan, oppmåling og bygg i Gjerdrum kommune.
Brådal Golf mener kravet om hydrologisk vurdering ble ivaretatt i en e-post til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i 2008.
NVE viser til at skredårsaken etterforskes og vil ikke kommentere denne konkrete problemstillingen.
- av NTBDELPolitiet vil ha 40 prosent kvinnelige ledere
Om seks år skal 40 prosent av politiets lederstillinger være besatt av kvinner.
– Norsk politi skal speile befolkningen også i de operative delene av politiet. Kvinner bringer med seg andre perspektiver, kunnskap og erfaring. Det er viktig for arbeidsmiljøet og det er viktig for utøvelsen av politiarbeidet, sier Bjørnland til NTB.
Dette er et av tiltakene for å få bukt med trakassering og ukultur i etaten.
– Vi vet at andelen kvinnelige ledere påvirker arbeidsmiljøet positivt, og at kjønnsbalanse på arbeidsplassen er viktig for å forebygge seksuell trakassering, sier politidirektøren.
- av NTBDELLegger frem Kielland-rapport: – Noen vil bli skuffetDen kantrede oljeplattformen ble forsøkt snudd i Stavanger i 1980. Foto: Arkivfoto: Erik Thorberg / NTB
Tirsdag kommer Riksrevisjonens rapport om Alexander Kielland-ulykken, som krevde 123 liv for 41 år siden.
– Det er mye engasjement i denne saken, og uansett hva vi konkluderer med, er det nok noen som vil bli skuffet, sier ekspedisjonssjef Anette Gohn-Hellum i Riksrevisjonen til NTB.
Oljeplattformen Alexander L. Kielland kantret og havarerte i Nordsjøen i 1980. Granskingskommisjonen konkluderte i 1981 med at ansvaret for ulykken var en sveisefeil fra et fransk verft. Et hemmelig forlik viser at Norge ga opp kampen om erstatning etter ti år.
Riksrevisjonen varslet i mai 2019 at de skulle gjennomgå saken på nytt.
Flere artikler
Storm, flom, skredfare og sprengkulde. 63 farevarsler på én gang i romjulen.
Tom Hagen siktet for ulovlig oppbevaring av flere skytevåpen
Stavanger kommune jobber med ny forskrift etter dyster smitterekord
Brødrene krevde erstatning for omsorgssvikt. Må i stedet betale 350.000 av egen lomme.
Streikende prester samlet seg utenfor kirken i Asker
2771 passasjerer har kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene