Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Kvikkleirealarm i Lier - tre evakuert
23. februar kl 18:36av NTB
DEL

Én husstand med tre personer i Lier ble tirsdag evakuert som følge av et skred i en kvikkleiresone på eiendommen i januar.

Huset ligger i en kvikkleiresone som Norges vassdrags- og energidirektorat har vurdert med middels faregrad for skred, skriver Drammens Tidende.

– Det er noen kubikkmeter som har sklidd ut i retning bekken. Nå har kommunen bestilt undersøkelser fra NVE, men NVE hadde ikke tid denne uken. Derfor skal jeg bli ringt av en privat geolog onsdag. Vi får håpe det ikke er dramatisk, sier beredskapssjef Morten Egeberg i Lier kommune.

Ifølge Egeberg har det også gått et skred i en annen kvikkleiresone rundt 650 meter unna. To hus er berørt, men det er ikke fare for ytterligere skred der.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB-AP
  DEL
  Livvakten til Trump-støttespiller pågrepet
  To måneder etter stormingen av Kongressen var bygget fortsatt strengt bevoktet 4. mars.
  To måneder etter stormingen av Kongressen var bygget fortsatt strengt bevoktet 4. mars. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

  Livvakten til Donald Trumps venn og rådgiver Roger Stone er blant to nye pågrepne i forbindelse med stormingen av Kongressen, ifølge FBI og amerikanske medier.

  – Roberto Minuta oppførte seg aggressivt og truende mot politiet som voktet Kongressen, skriver FBI i rettsdokumenter.

  Minuta voktet Roger Stone kun timer før opptøyene brøt ut 6. januar, ifølge New York Times. Stone var i Washington på dette tidspunktet, men nekter for å ha vært involvert i protestene.

  Den andre pågrepne er Steve Sturgeon, som er siktet for å ha dyttet metallsperringer mot politifolk.

  Fem personer døde da demonstranter stormet og tok seg inn i kongressbygningen i USAs hovedstad. Over 300 personer har så langt blitt siktet i forbindelse med opptøyene.

 • av Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  Salget av Bergen Engines vurderes stanset

  Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har varslet Rolls-Royce om at norske myndigheter vurderer om det planlagte salget av Bergen Engines AS til russiskkontrollerte TMH Group skal stanses i medhold av sikkerhetsloven.

  Det skriver Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

  Bergen Engines har det norske Sjøforsvaret som en av sine viktigste kunder og har kontrakt for vedlikehold av en rekke av deres skip, deriblant E-tjenestens spionskip FS Marjata.

  Salget til russerne har fått massiv kritikk, og både opposisjonen og norske forsvarseksperter har omtalt det som en stor sikkerhetsrisiko.

 • av NTB
  DEL
  Sylvi Listhaug sier fra seg odelen på hjemgården
  Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug sier fra seg odelen på hjemgården som ledd i forberedelsene til livet på toppen av partiet.
  Fremskrittspartiets Sylvi Listhaug sier fra seg odelen på hjemgården som ledd i forberedelsene til livet på toppen av partiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Fremskrittsparti-nestleder Sylvi Listhaug forbereder seg på livet på toppen av partiet. Nå gir hun opp drømmen om å overta familiegården.

  – Jeg kommer til å si fra meg odelen på gården. Det var helt frivillig, men tøft likevel. Det var jo en drøm som ble knust. Det er det stedet jeg er mest glad i på hele jorda, så jeg kommer til å sikre at familien min har et sted i nærheten av gården i framtida, sier Frp-nestleder Sylvi Listhaug til Dagbladet.

  Formelt er det landsmøtet som velger partiets leder, men i praksis skjedde utvelgelsen allerede da Siv Jensen kunngjorde sine planer om å gå av: Listhaug har ingen utfordrere og stor støtte i partiet. Selv forbereder hun seg på å lede Frp i lang tid framover.

 • av NTB
  DEL
  OUS har ansatt muslimsk samtalepartner

  Oslo universitetssykehus (OUS) har ansatt muslimsk samtalepartner

  OUS har ansatt norsk-somaliske Abdifataah Mohamed Mahamud i den nyopprettede stillingen som muslimsk samtalepartner og veileder.

  Mahamud jobber i dag som imam ved Islamic Cultural Centre, og han begynner i stillingen, som er en 30 prosents prosjektstilling, 1. juni. Han skal jobbe i et team med veiledere ved sykehuset, skriver Vårt Land.

  Opprinnelig fikk OUS og sykehjemsetaten i Oslo midler til å ansette en sykehusimam, for å gi pasienter og pårørende som tilhører andre tros- og livssynssamfunn enn kristne et likeverdig tilbud. Etter hvert ble stillingstittelen endret til muslimsk samtalepartner og veileder, siden imam ofte er en posisjon reservert for menn.

  Det var 49 søkere til stillingen. Ingen av de 21 kvinnene som søkte var kvalifisert, siden et av stillingskravene var teologisk utdannelse, ifølge Oslo universitetssykehus.

  – Han er språksterk, har tillit i det muslimske miljøet og er opptatt av dialog, sier rådgiver Ingrid Vassli Flateby ved avdeling for samhandling, helsekompetanse og likeverdige helsetjenester.

  Også pasienter og pårørende med andre livssyn enn det kristne skal få et tilbud ved Oslo universitetssykehus.
  Også pasienter og pårørende med andre livssyn enn det kristne skal få et tilbud ved Oslo universitetssykehus. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • av NTB-DPA
  DEL
  Venezuelanere får midlertidig opphold i USA

  Amerikanske myndigheter planlegger å gi midlertidige oppholdstillatelser til venezuelanere som allerede har flyktet til USA.

  Sikkerhetsminister Alejandro Mayorkas setter Venezuela på listen over land med spesiell beskyttelsesstatus. Den gjelder i 18 måneder fram til september 2022, opplyser departementet hans.

  Dermed kan venezuelanere, og personer som hadde sin forrige bostedsadresse i Venezuela, som for tiden bor i USA, søke om oppholdstillatelse. Får de det, kan de for eksempel søke jobb.

  Regjeringen regner med å få om lag 320.000 søknader.

  – Levevilkårene i Venezuela viser at det er et land som er i opprør og ikke er i stand til å beskytte sine egne innbyggere, sier Mayorkas.

  Venezuela er låst i en maktkamp mellom president Nicolas Maduros regjering og opposisjonen ledet av Juan Guaidó. Den politiske situasjonen har ført til en alvorlig økonomisk krise i det oljerike landet.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Biden begrenser bruken av militære droner

  President Joe Biden har stanset bruken av droneangrep utenfor konfliktområder der amerikanske styrker opererer.

  Han gjør dermed om på beslutningen til forgjengeren Donald Trump, som i stor grad ga det amerikanske militæret grønt lys til bruk i land som Somalia.

  Ethvert droneangrep mot jihadister utenfor Afghanistan, Syria eller Irak må nå godkjennes av Det hvite hus, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

  Talsperson John Kirby omtaler tiltaket som «midlertidige retningslinjer» som skal sikre at presidenten har «full oversikt over foreslåtte, viktige handlinger».

  – Det er ikke ment som en permanent løsning, og det betyr ikke at angrepene opphører, sa Kirby på en pressekonferanse mandag.

  President Joe Biden har stanset bruken av droneangrep utenfor konfliktområder der amerikanske styrker opererer.
  President Joe Biden har stanset bruken av droneangrep utenfor konfliktområder der amerikanske styrker opererer. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
 • av NTB
  DEL
  Staten kan få inn 75 milliarder ekstra på økte oljepriser

  Den kraftige oljeprisøkningen kan gi staten 75 milliarder kroner ekstra inntekter i år. Det kan dekke minst halvparten av koronautgiftene i fjor.

  Håndteringen av koronakrisen kostet 126 milliarder kroner over statsbudsjettet i 2020. Årets kostnader er foreløpig ukjent, men det er liten grunn til å tro på et lavere beløp. Nå gir oljeprisøkningen statskassen 3 til 5 milliarder kroner ekstra hver måned, skriver Finansavisen.

  Om dagens oljepris holder seg ut året, får staten inn minst 75 milliarder kroner ekstra, mer enn 6 milliarder hver måned.

  Siden nyttår er prisen opp 20 dollar, eller over 35 prosent.

  I nasjonalbudsjettet anslo Finansdepartementet årets oljepris til 44 dollar, eller 424 kroner, fatet i gjennomsnitt. Mandag morgen var prisen på nordsjøolje 70 dollar fatet. Med dagens dollarkurs gir det 600 kroner fatet, 176 kroner mer enn forutsatt.

 • av NTB
  DEL
  Dømt for å ha svindlet kvinne for over to millioner kroner

  En mann i 40-årene er Gulating lagmannsrett dømt til ett års fengsel for å ha svindlet en kvinne han møtte på en datingside på nett.

  Det er samme straff som mannen fikk da saken var oppe i Bergen tingrett i fjor sommer, skriver Bergens Tidende.

  Bedrageriet mannen sto tiltalt for skjedde i Bergen i 2014. Kvinnen døde i 2016. Lagmannsretten er enstemmig kommet til at mannen fikk utbetalt over to millioner kroner fra kvinnen mannen oppgir å ha truffet via en datingside på nettet.

  Mannen nektet straffskyld og har forklart at han kun lånte 187.000 kroner, men retten tror ikke på mannens forklaring.

  Dommerne mener han bevisst svindlet til seg pengene ved å si at det var lån – men at han var uten evne eller vilje til å betale tilbake.

  Mannen er tidligere domfelt ni ganger. I 2008 ble han dømt for bedrageri mot tre andre kvinner. I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale i overkant av 2,2 millioner kroner i erstatning til kvinnens dødsbo.

  Mannens forsvarer, advokat Alexander Gonzalo Sele, sier klienten er uenig i rettens bevisvurdering og ønsker å anke.

 • av NTB-AP-TT
  DEL
  Demonstranter innesperret i Myanmar
  Folk samlet seg trass portforbudet som gjelder fra klokken 20 for å vise støtte med de omtrent 200 studentene som er sperret inne av sikkerhetsstyrker i et nabolag i Yangon.
  Folk samlet seg trass portforbudet som gjelder fra klokken 20 for å vise støtte med de omtrent 200 studentene som er sperret inne av sikkerhetsstyrker i et nabolag i Yangon. Foto: AP / NTB

  Hundrevis av unge demonstranter som var innesperret av sikkerhetsstyrker i et nabolag i Yangon i Myanmar, er satt fri, melder nyhetsbyrået Reuters.

  Demonstranter samlet seg i Myanmars største by trass portforbudet som er innført, for å vise sin støtte til om lag 200 studenter som var stengt inne i deler av byen.

  Studentene og andre personer deltok tidligere mandag i en av de mange daglige protestene mot militærkuppet og avsettelsen av landets sivile leder Aung San Suu Kyi for fem uker siden.

  Militæret og politiet har reagert med stadig mer voldelige metoder for å slå ned protestene, og mandag ble flere hundre jaget inn i et boligområde i Yangon. Der ble de holdt over natten, skriver Reuters.

  FNs generalsekretær António Guterres oppfordret militærjuntaen til å slippe demonstrantene på en rolig og fredelig måte.

  Mange av dem som demonstrerte, var kvinner som på fredelig vis markerte den internasjonale kvinnedagen, sier en talsperson for generalsekretæren.

 • Hans O Torgersen
  DEL
  President Biden forfremmer to kvinnelige generaler

  19 prosent av offiserene i USAs militære styrker er kvinner. To av dissse kvinnene ble 8. mars forfremmet av president Joe Biden.

  AP Photo/Patrick Semansky
  AP Photo/Patrick Semansky Foto: Visepresident Kamala Harris taler mens president Joe Biden og forsvarsminister Lloyd Austin står ved siden av. Bak står de to kvinnelige generalene som 8. mars ble forfremmet: Jacqueline Van Ovost er allerede den eneste kvinnelige, firestjerners generalen i USA. Hun blir forfremmet til sjef for transportkommandoen, en av de ni felles hovedkommandoene i det amerikanske forsvaret (kilde Wikipedia). Laura Richardson og Jacqueline Van Ovost.

  19 prosent av offiserene i USAs militære styrker er kvinner. To av dissse kvinnene ble 8. mars forfremmet av president Joe Biden.

  General Jacqueline Van Ovost er allerede den eneste kvinnelige, firestjerners generalen i USA. Hun blir forfremmet til sjef for transportkommandoen, en av de ni felles hovedkommandoene i det amerikanske forsvaret (kilde Wikipedia).

  Generalløytnant Laura Richardson blir forfremmet til firestjerners general og sjef for USAs sørkommando, som har ansvaret for Sentral-Amerika, Sør-Amerika og Karibia (kilde Wikipedia).

  Begge generalene er utdannet som piloter og har fløyet i krigsområder.

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Terrormistenkte for retten i Frankrike

  Sju menn som er tiltalt for terrorplaner i Frankrike i 2016, er stilt for retten.

  Rettssaken begynte i Paris mandag, fem år etter et stort våpenbeslag i en leilighet i en forstad til den franske hovedstaden.

  Automatgeværer, eksplosiver og utstyr for å lage bomber ble funnet i leiligheten.

  Daværende statsminister Manuel Valls sa han trodde Kriket og hans medsammensvorne hadde planer om å angripe fotball-EM, som ble holdt i Frankrike samme år.

  Fortsatt er det uklart om denne teorien var riktig.

  (©NTB)

 • av Sindre Trygsland
  DEL
  Ekvatorial-Guinea: Nærmere 100 døde i eksplosjoner

  Tallet på omkomne har steget til nesten 100 etter de kraftige eksplosjonene på en militærbase i Ekvatorial-Guinea søndag.

  Mandag opplyser myndighetene i det afrikanske landet at 98 personer er bekreftet døde og 615 skadd.

  De kraftige eksplosjonene inntraff på en militærbase i byen Bata søndag. Ifølge president Teodoro Obiang Nguema var eksplosjonene en ulykke forårsaket av en bråtebrann ute av kontroll og uaktsom lagring av eksplosiver, dynamitt og ammunisjon ved militærleiren.

  (©NTB)

 • Hans O Torgersen
  DEL
  Opphever dommen mot Brasils ekspresident Lula
  Brasils tidligere presient Luiz Inacio Lula da Silva fotografert i november 2020.
  Brasils tidligere presient Luiz Inacio Lula da Silva fotografert i november 2020. Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

  En høyesterettsdommer i Brasil opphevet mandag opphevet straffedommen for korrupsjon mot tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva. Han får dermed tilbake sine fulle politiske rettigheter før valget i 2022, skriver nyhetsbyrået Reuters.

  Lula, som han er kjent i hele Brasil, styrte Latin-Amerikas største økonomi mellom 2003 og 2011. Han ble i 2018 dømt for korrupsjon og ble løslatt i slutten av 2019.

 • av NTB
  DEL
  Flere Høyre-profiler vil endre oljeskatten

  Skattereglene for oljebransjen må strammes inn, mener flere Høyre-profiler. De kommer til å foreslå å endre skattereglene tirsdag.

  Dissensen om rammevilkårene til det som ofte kalles «Norges viktigste næring» – nemlig olje og gass» vil bli tatt opp når programkomiteen i Høyre legger fram andreutkast til nytt valgprogram tirsdag, skriver NRK.

  Tidligere Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sier til nyhetskanalen at de vil sikre norsk økonomi og unngå et skatte- og avgiftssystem som er tilpasset situasjonen slik den var for 20 år siden.

  De foreslår å «gjøre endringer for å skjerme staten for økt risiko.» Oljeprisen er lavere enn før, og marginene er små, påpeker de.

  Linda Helleland leder programkomiteen og Henrik Asheim er nestleder. Begge vil kjempe imot forslaget om å endrede skatteregler.

 • av NTB
  DEL
  Trumps siste anke avvist av høyesterett
  Donald Trump på den konservative CPAC-konferansen i slutten av februar. Her gjentok han sine ubegrunnede påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget i november. Foto: John Raoux / AP / NTB
  Donald Trump på den konservative CPAC-konferansen i slutten av februar. Her gjentok han sine ubegrunnede påstander om at det egentlig var han som vant presidentvalget i november. Foto: John Raoux / AP / NTB

  USAs høyesterett har avvist den siste av ankene til tidligere president Donald Trump, som i rettsvesenet har forsøkt å få omgjort fjorårets valgresultat.

  Trump mente at valgresultatet i Wisconsin måtte erklæres grunnlovsstridig og ugyldig. Men høyesterett har ikke funnet grunnlag for å vurdere saken, ifølge amerikanske medier.

  Etter presidentvalget i november gikk Trumps medarbeidere gjentatte ganger til søksmål for å få omgjort resultatene i flere delstater. Bakgrunnen var Trumps udokumenterte påstander om valgfusk.

  Omtrent alle søksmålene ble avvist i rettsvesenet. Trump har likevel fortsatt å hevde at det egentlig var han som vant valget, blant annet på den konservative CPAC-konferansen i slutten av februar.

 • av NTB
  DEL
  Døde etter arbeidsulykke i Bergen

  En mann i 60-årene døde etter en arbeidsulykke i Bergen mandag ettermiddag.

  Omstendighetene gjør at politiet tror det dreier seg om fall fra et stillas.

  Det skriver politiet i en pressemelding ved 18.15-tiden. Politiet fikk melding om hendelsen klokken 16.23. Det var en forbipasserende som skal ha slått alarm.

  – Vi etterforsker en alvorlig arbeidsulykke, sier innsatsleder Per Magnus Vabø i Vest politidistrikt til Bergensavisen.

  Mest sannsynlig skal det være et alvorlig fall fra et stillas.

  – Vi etterforsker bredt, men ingenting tilsier at det skal være noe annet enn en arbeidsulykke, opplyser Vabø, som sier at det foreløpig ikke virker som at det har vært vitner til selve fallet.

 • av NTB
  DEL
  Meldinger om nye dødsfall i Myanmar
  Demonstranter med hjelmer, gassmasker og barrikader i Yangon mandag. Tre demonstranter skal ha blitt drept i sammenstøt i to andre byer i Myanmar. Foto: AP / NTB
  Demonstranter med hjelmer, gassmasker og barrikader i Yangon mandag. Tre demonstranter skal ha blitt drept i sammenstøt i to andre byer i Myanmar. Foto: AP / NTB

  Protestene fortsetter i Myanmar, og mandag skal minst tre demonstranter ha blitt skutt og drept.

  To menn ble drept i byen Myitkyina i den nordlige delen av landet, opplyser en helsearbeider til nyhetsbyrået AFP.

  Flere andre skal ha blitt såret da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter som kastet stein. Bilder fra hendelsen viser sårede som dras bort fra åstedet.

  Også i byen Pyapon ble en demonstrant drept, ifølge øyenvitner og en redningsarbeider. De tre dødsfallene bekreftes også av nyhetsbyrået DPA.

  Ved å klikke på denne lenken kan du lese hele NTB-saken.

 • av NTB
  DEL
  Rettssaken etter Floyd-dødsfallet utsatt

  En dommer i Minneapolis har utsatt rettssaken mot politibetjenten Derek Chauvin med én dag. Chauvin er tiltalt for å ha forvoldt George Floyds død.

  Rettssaken skulle opprinnelig ha startet mandag med utvelgelse av jury.

  Men dommer Peter Cahill har utsatt det til tidligst tirsdag etter at påtalemyndigheten hadde bedt om en utsettelse i påvente av at en annen domstol skal vurdere om tiltalen mot Chauvin skal endres tilbake til uaktsomt drap.

  Tiltalen mot Chauvin lyder på forsettlig drap på Floyd i fjor. Han ble først siktet for uaktsomt drap, men det ble senere omgjort til forsettlig drap.

  Demonstranter samles dagen før juryutvelgelsen til rettssaken, 7. mars 2021.
  Demonstranter samles dagen før juryutvelgelsen til rettssaken, 7. mars 2021. Foto: Leah Millis, Reuters, NTB.
 • av NTB
  DEL
  Fem medieselskaper mister lisensen i Myanmar
  Demonstranter forsøker å komme seg unna opprørspoliti som avfyrer tåregass i Yangon mandag. Foto: AP / NTB
  Demonstranter forsøker å komme seg unna opprørspoliti som avfyrer tåregass i Yangon mandag. Foto: AP / NTB

  Fem uavhengige medieselskaper, blant dem Myanmar Now, er fratatt tillatelsen til å operere i Myanmar.

  Alle har dekket protestene mot militærkuppet 1. februar.

  I tillegg til Myanmar Now gjelder det Mizzima, 7-Day, DVB og Khit Thit Media, melder landets statskanal MRTC mandag, ifølge Reuters.

  Myanmar Now skriver på sin nettside at redaksjonslokalene i Yangon sentrum blir gjennomsøkt av juntaen, men at ingen er pågrepet ettersom de ansatte allerede er evakuert.

  Demonstrasjonene i Myanmar fortsatte mandag. Tre personer ble tidligere på dagen drept, og mange andre såret i to byer der sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstrantene, ifølge øyenvitner.

 • av NTB
  DEL
  Stor kontraktavlysning for Oslotunnelen

  Bane Nor avlyser konkurranse for ny togtunnel i Oslo mandag. Det skjer ett år etter at de først lyste ut rådgiverkontrakten for prosjektet.

  Årsaken er at Bane Nor ikke har fått på plass en nødvendig avtale med Jernbanedirektoratet for prosjektet for 2021, melder bygg.no. Det skjer til tross for at det ligger 150 millioner kroner inne i statsbudsjettet for 2021 til prosjektet.

  Anbudskonkurransen gjaldt blant annet teknisk hovedplan for nytt dobbeltspor i tunnel fra Oslo S til Lysaker. Kapasiteten skulle bli doblet gjennom Oslo.

  Jernbanedirektoratatets kommunikasjonssjef Sverre Horrisland påpeker i en epost til nyhetsstedet at Oslotunnelen ikke er skrinlagt.

Flere artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Storm, flom, skredfare og sprengkulde. 63 farevarsler på én gang i romjulen.

 2. NORGE
  Publisert:

  Tom Hagen siktet for ulovlig oppbevaring av flere skytevåpen

 3. NORGE
  Publisert:

  Stavanger kommune jobber med ny forskrift etter dyster smitterekord

 4. NORGE
  Publisert:

  Brødrene krevde erstatning for omsorgssvikt. Må i stedet betale 350.000 av egen lomme.

 5. NORGE
  Publisert:

  Streikende prester samlet seg utenfor kirken i Asker

 6. NORGE
  Publisert:

  2771 passasjerer har kommet til Norge fra Storbritannia de siste to ukene