Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Tromsø inngikk ulovlige avtaler verdt 100 mill.
24. mars kl 15:24av NTB
DEL

Tromsø kommune har gjort IT-avtaler for over 100 millioner kroner uten anbud, skriver NRK. Nå skal kontrollutvalget granske saken.

I midten av mars ble det kjent at to ledere i Tromsø kommune fratrer sine stillinger etter at revisjonsselskapet KomRev NORD avdekket brudd på regelverket om blant annet anskaffelser og avtaler.

Rapporten viste blant annet til at kommunen inngikk en ulovlig avtale til 35 millioner kroner med Bredbåndsfylket Troms AS.

Onsdag melder NRK at innkjøpspraksisen i kommunen er langt mer omfattende enn det som hittil har kommet fram. Ifølge NRK har kommunen inngått avtaler om IT-tjenester fra Bredbåndsfylket og Crayon for mer enn 130 millioner kroner.

Til sammen har de to selskapene fakturert kommunen for nær 100 millioner kroner, uten at det er gjennomført anbudskonkurranse.

– Dersom kommunen har handlet for 100 millioner, uten gyldig avtale, så er det alvorlig. Det er graverende, sier leder Hans Petter Kvaal (H) i kontrollutvalget i Tromsø.

– Med de opplysningene NRK kommer med, er det naturlig at vi må dypere inn i dette, sier Kvaal.

Kommunedirektør Stig Tore Johnsen i Tromsø kommune bekrefter at kommunen ikke har lyst ut millionavtalene til Crayon AS etter 2015, men sier at kommunen mener millionutbetalingene til Bredbåndsfylket AS var innenfor reglene.

Dersom dette klages inn til Klagenemda for offentlige anskaffelser (Kofa), kan det bety en bot på 15 prosent av anskaffelsens verdi.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Flere land innfører nye sanksjoner mot Hviterussland

  USA, Canada og Storbritannia følger etter EU og innfører flere sanksjoner mot regimet i Hviterussland.

  Sanksjonene er en reaksjon på pågripelsen av den hviterussiske regimekritikeren Roman Protasevitsj, som i mai ble arrestert da hviterussiske myndigheter tvang ned flyet han var om bord i.

  Sanksjonene er rettet mot en rekke hviterussiske tjenestepersoner og innebærer blant annet innreiseforbud og frysing av midler.

  EUs utenriksministre vedtok tidligere på mandag å utvide og forlenge sanksjonene mot Hviterussland.

 • av NTB
  DEL
  To personer fløyet til sykehus etter MC-ulykke i Halden

  En motorsykkel krasjet mandag ettermiddag med en personbil i Halden. To personer som satt på motorsykkelen, er fløyet til Ullevål sykehus.

  Trafikkulykken skjedde på Rakkestadveien, som ble stengt en periode som følge av ulykken.

  De to personene var ved bevissthet da helsepersonell ankom stedet. De to er fløyet til Ullevål sykehus i Oslo, skriver Halden Arbeiderblad. Skadeomfanget er ukjent, ifølge politiet.

  Statens ulykkesgruppe har foretatt undersøkelser på stedet, og veien ble åpnet for trafikk i begge retninger like før klokken 17.

 • av NTB
  DEL
  Svensk kvinne dømt for drap på tre år gammel datter

  En kvinne i 40-årene er i Göta hovrätt dømt til åtte års fengsel for uaktsomt drap på sin tre år gamle datter. Dommen er strengere enn i første rettsinstans.

  Jenta ble funnet død i januar 2020, ti måneder etter at foreldrene fikk tilbake omsorgen for henne. Rettsmedisinere fastslo at treåringen døde av en hodeskade i kombinasjon med underernæring og narkotiske stoffer hun hadde fått i seg og som påvirket bevissthet og åndedrett.

  Jentas far døde i varetekt kort tid senere, mens moren ble tiltalt for blant annet drap, grov mishandling og brudd på gravfreden. I desember i fjor ble hun dømt til fengsel i ett år og ni måneder for å ha forvoldt jentas død og for narkotikalovbrudd.

  Både kvinnen og påtalemyndigheten anket dommen fra tingretten i Norrköping.

 • av NTB
  DEL
  Fedje: Vurderer å la tysk ubåt ligge på havbunnen

  Utvalget som vurderer hva som skal gjøres med ubåten uten for Fedje, vurderer om det er mulig å bare fjerne kvikksølvet fra vraket.

  Det sier utvalgsleder Gro Kielland, som i fjor høst ble utnevnt til å vurdere hva som bør gjøres med de totalt 67 tonnene med flytende kvikksølv som gikk ned sammen med den tyske ubåten.

  – Mitt fokus er ikke om vi kan få opp vraket, men om vi kan få opp kvikksølvet, sier maskiningeniør og tidligere oljetopp Gro Kielland til Bergens Tidende.

  Kielland og utvalget hun leder, skal granske hvor de store mengdene kvikksølv egentlig befinner seg. En del av kvikksølvet kan ha rent ut fra vraket av ubåten, som brakk i to og ble liggende på 150 meters dyp, etter å ha blitt angrepet av en britisk ubåt da den var på vei fra Tyskland til Japan med totalt 1875 stålbeholderne med flytende kvikksølv i lasten.

  Hvert år lekker omtrent 4 kilo av kvikksølvet ut i vannet. Frykten er om det kommer et større utslipp.

 • av NTB
  DEL
  Hjemmebrenner på Grünerløkka dømt til fengsel

  En mann i 40-årene er dømt til 30 dagers fengsel for produksjon og salg av hjemmebrent på Grünerløkka i Oslo.

  Mannen ble dømt for å ha lagd minst 200 liter alkohol. Styrken skal ha vært opp mot 49 prosent. Minst 100 liter ble solgt.

  Han var også i besittelse av om lag 425 liker sats som var beregnet til produksjon av hjemmebrent. Domfellelsen gjaldt også besittelse av et hjemmebrentapparat.

  Mannen innrømmet forholdene, og Oslo tingrett avsa tilståelsesdom. Politiets straffeforslag var 36 dagers fengsel, men retten konkluderte med 30 dager. I tillegg blir 19.000 kroner inndratt.

 • av NTB
  DEL
  Spania benåder katalanske separatister

  Spania vil benåde ni katalanske separatister som soner lange straffer for sin delaktighet i å løsrive regionen i 2017.

  De ni katalanske lederne ble i 2019 dømt til fengsel imellom ni og 13 år, men blir nå benådet, bekrefter statsminister Pedro Sánchez.

  – Jeg vil i tilgivelsens ånd be regjeringen vedta benådning i morgen, sa han under et besøk i Catalonia-regionens hovedstad Barcelona mandag.

  I en fersk meningsmåling fra Ipsos sa 53 prosent av de spurte i Spania at de er imot en slik benådning, mens 68 prosent i Catalonia er for benådning.

 • av NTB
  DEL
  Irans nye president hegner om militser og missilprogram
  Irans nyvalgte president Ebrahim Raisi utelukker et møte med Joe Biden.
  Irans nyvalgte president Ebrahim Raisi utelukker et møte med Joe Biden. Foto: Vahid Salemi, AP / NTB

  Irans nyvalgte president Ebrahim Raisi sier at han ikke vil forhandle med omverdenen om landets missilprogram eller iranskstøttede militser i andre land.

  På sin første pressekonferanse etter valgseieren fikk Raisi spørsmål om atomforhandlingene som nå pågår i Wien.

  – Vi støtter selvsagt forhandlinger som sikrer våre nasjonale interesser, men vi er ikke villige til å forhandle for forhandlingenes skyld, sa han.

  På spørsmål om han er villig til å møte USAs president Joe Biden, var svaret kort og godt «nei».

 • av Robert Gjerde og Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Oslo: SV gjør ingen endringer

  SV går for det samme laget. De vil ikke gjøre endringer i sitt mannskap, når et nytt Ap, SV og MDG-byråd etter all sannsynlighet kommer på plass denne uken. Det opplyser en godt informert kilde til Aftenposten.

  Det betyr at Inga Marte Thorkildsen (SV) fortsetter som byråd for oppvekst og kunnskap, og Omar Samy Gamal (SV) fortsetter som byråd for kultur, idrett og frivillighet.

  Høyre ga i dag opp å danne et nytt byråd. Klokken 13 vil Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) møte pressen. Hun vil da informere om at hun ber Raymond Johansen danne et nytt byråd. Johansens byråd gikk av onsdag etter et mistillitsforslag mot byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG).

 • av Birgitte Iversen, Magnus Kallelid
  DEL
  Oslo Høyre: Ikke håp for Høyre-MDG-byråd

  Høyre i Oslo har hatt samtaler med mange av partiene i bystyret etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål forrige uke. Det forteller Høyres gruppeleder til Aftenposten mandag.

  – Vi har sett på om det er rom for å danne et ikke-sosialistisk byråd i Oslo, men det er det ikke slik det ser ut nå, sier Anne Haabeth Rygg.

  Hun forteller at Høyre har hatt samtaler med både Frp, Bompengepartiet, KrF, Venstre og MDG i Oslo.

  – Riktige klimaforslag kunne blitt realisert i Oslo hvis MDG ville se på andre muligheter og gå i dialog med andre partier i bystyret. Men det er de ikke villig til slik det ser ut nå, sier Rygg.

  Ordføreren har kalt inn gruppelederne til et fem minutters møte før pressemøtet klokken 13. Det bekrefter Høyres gruppeleder.

 • av NTB
  DEL
  Flere motorsykkelulykker med middelaldrende menn

  De siste fem årene har antallet hardt skadde på motorsykkel økt i sommermånedene. Menn mellom 45 og 64 år er overrepresentert.

  Mens antallet omkomne i motorsykkelulykker har vært stabilt de siste årene, har antallet som blir hardt skadd i ulykker økt med 50 prosent de siste årene, melder Trygg Trafikk.

  I perioden fra 2011 til 2016 ble i snitt 16 personer hardt skadd på motorsykkel i sommermånedene juni, juli og august. Fra 2016 til 2020 er det derimot en økning på nesten 50 prosent med 24 hardt skadde i snitt per måned.

  Over halvparten av de skadde var i alderen mellom 45 og 64 år.

  – Tidligere var det de yngste som hadde høyest risiko på motorsykkel, men nå ser vi at det er de godt voksne som blir hardt skadd. Det kan ha en sammenheng med at det er flere voksne som kjører MC, sier seniorrådgiver Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

  En overvekt av ulykkene er aleneulykker eller velt.

 • av NTB
  DEL
  Millionbot til Askøy kommune etter vannskandalen i 2019
  Askøy kommune er ilagt en bot på 1 million kroner etter det vannbårne smitteutbruddet i juni 2019. Foto: Marit Hommedal / NTB
  Askøy kommune er ilagt en bot på 1 million kroner etter det vannbårne smitteutbruddet i juni 2019. Foto: Marit Hommedal / NTB

  Askøy kommune er ilagt en bot på 1 million kroner etter det vannbårne smitteutbruddet i juni 2019.

  Vest politidistrikt opplyser at forelegget knytter seg til brudd på drikkevannsforskriften, herunder manglende implementering av prøvetaking og manglende internkontroll.

  Det er ikke grunnlag for å straffeforfølge enkeltpersoner eller Mattilsynet, opplyser politiet i en pressemelding.

  Flere tusen mennesker ble syke da smitte fra bakterien campylobacter spredde seg via drikkevannet på Askøy i juni 2019. To personer ble innlagt på sykehus og døde. Denne bakterien er imidlertid ikke ansett som den hovedsakelige eller avgjørende dødsårsak hos de avdøde.

  Årsaken til utbruddet var at avføring fra ville dyr og fugler hadde havnet i drikkevannet gjennom sprekker i taket i høydebassenget.

  Politiet opplyser at det allerede i juni 2011 ble besluttet å legge inn prøvetaking av vann høydebassenget – uten at dette ble implementert og gjennomført. I tillegg fant politiet lite skriftlig materiale og internkontroll rundt tilsyn og vedlikehold, samt drift av vannbehandlingsanlegget.

  – Manglende prøvetaking, samt bedre internkontroll kunne derfor medvirket til at smitteutbruddet ikke ville ha skjedd, skriver Vest politidistrikt.

  «Ut ifra sakens alvor har statsadvokaten landet på at en bot på kroner 1.000.000 er riktig og påkrevet for å hindre tilsvarende hendelser både på Askøy og ellers i landet», står det i meldingen.

  Politiet opplyser også at det ikke er noe å si på Askøy kommunes oppfølging når smitte først var konstatert.

 • av Arnhild Aas Kristiansen
  DEL
  Høyre gir opp å danne byråd

  Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) orienterer om status etter sonderinger om dannelse av nytt byråd i Oslo mandag klokken 13, skriver NTB.

  I en pressemelding gjør Oslo Høyre det klart at de gir opp forsøket på å danne et byråd.

  «Etter samtaler gjennom helgen har jeg kommet til at det er betydelig støtte i bystyret for mange av Høyres viktigste saker, men at støtten dessverre ikke er stor nok til at det er mulig å etablere et styringsdyktig ikke-sosialistisk byråd nå», sier Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg.

  Med Høyre ute av bildet vil Oslos ordfører etter alle solemerker be Raymond Johansen (Ap) om å danne byråd. Johansen har sagt at han vil danne et nytt Ap, SV og MDG-byråd. For å få flertall i bystyret er det rødgrønne byrådet også avhengig av støtte fra Rødt. Også Rødt har gjort det klart at de ønsker et nytt byråd ledet av Raymond Johansen.

  Raymond Johansen stilte kabinettsspørsmål onsdag, da et mistillitsforslag mot byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg fikk flertall.

  Da opposisjonen likevel stemte for mistillitsforslaget gikk han formelt av. Han leder nå et forretningsministerium med begrenset politisk myndighet.

  – Venstre forventer at det nye byrådet rydder opp i styringen av vannforsyningsskandalen og at de sørger for å holde bystyret orientert om dette og andre saker på en bedre måte enn det forrige byrådet gjorde, skriver Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke i en melding til Aftenposten.

 • av NTB
  DEL
  58-åring frifunnet for likskjending i Maridalen

  Mannen var tiltalt for å ha tent på et lik i Maridalen i Oslo i 2018. Nå er han frikjent i Oslo tingrett.

  58-åringen bodde på en av teltplassene i nærheten av stedet der liket ble funnet og ble pågrepet like i nærheten.

  Han ble først siktet for drap. I september samme år ble siktelsen endret til likskjending.

  58-åringen har hele tiden stilt seg uforstående til siktelsen, og hevdet at han «var på feil sted til feil tid».

  Mannen ble som 18-åring dømt til 18 års fengsel for de såkalte hadelandsdrapene i 1981.

 • av NTB
  DEL
  Iran: Atomkraftverk stengt etter teknisk feil

  Irans eneste atomkraftverk er midlertidig stengt som følge av en teknisk feil, ifølge myndighetene i landet.

  Inntil videre er kraftverket i byen Bushehr koblet fra strømnettet. Nedstengningen begynte lørdag, ifølge en representant for det statlige strømselskapet Tavanir.

  Hva slags tekniske feil det er snakk om, er ikke blitt opplyst. Tavanir sier nedstengningen vil vare tre-fire dager.

  Innbyggerne i Iran ble søndag oppfordret til å senke strømforbruket på grunn av høye temperaturer og begrenset produksjon som følge av reparasjoner på atomkraftverket i Bushehr.

  Kraftverket ble bygd av Russland og satt i drift i 2011. Iran er forpliktet til å sende brukte brenselsstaver tilbake til Russland, som et tiltak for å dempe verdenssamfunnets bekymring for at Iran skal forsøke å utvikle atomvåpen.

  Nedstengningen i Bushehr skjer samtidig som det pågår internasjonale forhandlinger for å redde avtalen om Irans atomprogram. Tidligere i år advarte en iransk tjenestemann om at atomkraftverket kunne få problemer siden Iran ikke får kjøpt deler til anlegget som følge av sanksjoner innført av USA.

 • av NTB
  DEL
  Milliongebyr etter massedød av fisk

  Erko Settefisk er ilagt et milliongebyr etter at over 600.000 fisk døde i selskapets oppdrettsanlegg på Stord i desember.

  Gebyret lyder på 1.013.510 kroner. Mattilsynet mener at selskapet har opptrådt klart uaktsomt, skriver IntraFish.

  Ifølge vedtaket gikk alarmen klokka 1.30, men selskapet oppdaget ikke hendelsen før klokka 7.

  – Dette er en uakseptabelt lang responstid og periode der fisk har lidd. Når dere først oppdaget hendelsen, sørget dere ikke for at den levende fisken ble avlivet på en velferdsmessig forsvarlig måte, skriver Mattilsynet.

  Den trolige dødsårsaken var problemer med vannstrømmen gjennom biofilteret slik at det oppsto hydrogensulfid-forgiftning fra slam funnet i silveggen.

  Vedtaket er påklagd og ligger til behandling hos Mattilsynet.

 • av NTB
  DEL
  Overgrepsdømt nordmann tilbake i Norge etter soning i Gambia
  I denne tomannsboligen utenfor Gambias hovedstad Banjul, bodde mannen fra Telemark da han ble pågrepet av gambisk politi i 2010.
  I denne tomannsboligen utenfor Gambias hovedstad Banjul, bodde mannen fra Telemark da han ble pågrepet av gambisk politi i 2010. Foto: Tore Meek, NTB

  En overgrepsdømt mann fra Telemark skal denne uken fremstilles for varetektsfengsling i Norge etter å ha sittet mer enn ti år i fengsel i Gambia.

  Advokat Sigurd Klomsæt, som i mange år har bistått mannen i 50-årene, bekrefter overfor TV 2 at klienten er tilbake i Norge og i politiets forvaring. Politiet vil ikke kommentere saken overfor TV 2.

  Etter planen skal han fremstilles for varetekt i begynnelsen av uken, ifølge TV-kanalen.

  Mannen i 50-årene ble pågrepet av gambisk politi i 2010 etter at myndighetene i landet ble tipset av norsk politi. Da politiet oppsøkte mannen, hadde han angivelig flere mindreårige gutter på soverommet i huset hvor han bodde.

  Mannen var da også siktet for flere nye forhold som ikke var rettslig avgjort i Norge etter at han tidligere var blitt dømt for overgrep mot barn, blant annet mot sin egen sønn.

 • av Wasim Riaz
  DEL
  Høyres gruppeleder skal møte Marianne Borgen ved 12-tiden
  Anne H. Rygg skal ved 12-tiden møte ordfører Marianne Borgen.
  Anne H. Rygg skal ved 12-tiden møte ordfører Marianne Borgen. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

  Ordføreren har invitert Høyres gruppeleder i Oslo, Anne Haabeth Rygg, til en samtale mandag.

  Avklaring om et nytt Oslo-byråd kan komme etter dette møtet som finner sted ved 12-tiden.

  Rygg ba før helgen om mer tid til å vurdere situasjonen. Hva som nå skjer videre, er avhengig av hvilke signaler Rygg gir mandag, opplyser Borgen til NTB.

  Det er fremdeles et rødgrønt flertall i bystyret. Derfor er det ventet at Raymond Johansen vil ende opp med å danne et nytt byråd med de samme partiene – Ap, SV og MDG.

 • av NTB
  DEL
  Statsministerens parti vant valget i Armenia
  Statsminister Nikol Pasjinian avga stemme i et valglokale i hovedstaden Jerevan søndag.
  Statsminister Nikol Pasjinian avga stemme i et valglokale i hovedstaden Jerevan søndag. Foto: Tigran Mehrabjan, PAN Photo / AP / NTB

  Partiet til statsminister Nikol Pasjinian vant valget i Armenia. Landet har vært preget av politisk uro etter fjorårets krig mot Aserbajdsjan.

  Mandag morgen var alle stemmene telt opp, ifølge valgmyndighetene. Pasjinians parti, Borgerkontrakten, fikk 53,9 prosents oppslutning.

  – Vi vet allerede nå at vi har vunnet en overbevisende seier, sa statsministeren noe tidligere da foreløpige resultater viste at Borgerkontrakten lå an til å vinne.

  På annenplass, med 21 prosent, kom et valgforbund ledet av tidligere president Robert Kotsjarjan. Han har imidlertid ikke erkjent nederlaget og mener det har forekommet valgfusk.

  Ekspresidenten krever at opplysninger om fusk og uregelmessigheter må granskes.

 • av NTB
  DEL
  Problemer ved iransk kjernekraftverk
  En arbeider sykler forbi kjernekraftverket i Bushehr i 2010. Kraftverket er stengt etter meldinger om en teknisk feil.
  En arbeider sykler forbi kjernekraftverket i Bushehr i 2010. Kraftverket er stengt etter meldinger om en teknisk feil. Foto: Majid Asgaripour, Mehr News Agency / AP / NTB

  Kjernekraftverket i den iranske byen Bushehr er stengt på grunn av det som omtales som en teknisk feil.

  Det opplyser operatørselskapet.

  Nærmere detaljer rundt hendelsen er ikke kjent. Kjernekraftverket i Bushehr ble bygd av Russland og ferdigstilt i 2013.

 • av NTB
  DEL
  Prodemokratisk Hongkong-avis kan bli tvunget til å avvikle driften innen få dager
  Den prodemokratiske Hongkong-avisen Apple Daily kan bli tvunget til å legge ned driften innen få dager.
  Den prodemokratiske Hongkong-avisen Apple Daily kan bli tvunget til å legge ned driften innen få dager. Foto: Kin Cheung, AP / NTB

  Den prodemokratiske avisen Apple Daily kan bli tvunget til å legge ned innen bare noen dager. Det skjer etter at myndighetene har fryst bankkontoene til avisen etter den nasjonale sikkerhetsloven.

  – Vi trodde vi kunne klare det frem til månedsskiftet. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere. Nå handler det om et par dager, sier Mark Simon til Reuters.

  Han er rådgiver til mediemogulen Jimmy Lai, som eier avisen.

  Det var torsdag at hundrevis av politifolk raidet lokalene til avisen. Fem ledere i avisen ble pågrepet, blant dem sjefredaktør Ryan Law. Apple Daily har lenge vært en av de tydeligste stemmene i forsvaret av demokratiske rettigheter i Hongkong, og støttet de omfattende demonstrasjonene i 2019.