Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Skredevakuerte i Nannestad får flytte hjem
07. april kl 20:18av NTB
DEL
Nannestad kommune lar nå innbyggerne på Nygårdstoppen flytte tilbake til hjemmene sine. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Nannestad kommune lar nå innbyggerne på Nygårdstoppen flytte tilbake til hjemmene sine. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Fredag får beboerne på Nygårdstoppen i Nannestad kommune på Romerike flytte tilbake til hjemmene sine. De ble evakuert etter et leirskred i desember.

Den formelle opphevingen av evakueringen vil bli foretatt av politiet når dokumentasjonen fra Norges geotekniske institutt (NGI) og Norges vassdrags- og energidirektorat er formelt overlevert torsdag, skriver Nannestad kommune i en pressemelding.

Det var Romerikes Blad som først omtalte saken.

Det gikk et større leirskred i Leirbekken i Nannestad kommune 15. desember. Ingen ble skadd, men flere hjem måtte evakueres. Kommunen presiserer at det gjenstår en god del arbeid, blant annet at det skal flyttes rundt 10.000 kubikkmeter masse fra noen av toppene og ned i bekkedalene. Dette arbeidet vil fortsette fram mot sommeren.

Nannestad er nabokommunen til Gjerdrum, der det gikk et betraktelig større og mer ødeleggende skred knapt to uker senere. Ti mennesker omkom.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Norsk kvinne omkom i fallulykke i Spania

  En norsk kvinne mistet fredag livet i det som omtales som en fallulykke i den spanske byen Marbella.

  – Vi er kjent med at en norsk statsborger er omkommet i Spania, sier pressevakt Ane Lunde til Dagbladet.

  Det er lokale medier som skriver at det er snakk om en kvinne som døde i det de omtaler som en fallulykke.

 • av NTB
  DEL
  Hamas-leder varsler økt offensiv mot Israel

  Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh sier at militante palestinske grupper på Gazastripen står klare til å ta i bruk sterkere skyts mot Israel.

  – Sionist-fienden angrep Gaza, ødela høyhus og utførte massakre i den tro at dette ville få militante grupper til å trekke seg tilbake. Men ettersom de israelske angrepene eskalerer, kommer motstanden til å øke sin styrke til et høyere nivå, sa Haniyeh i en tale foran noen hundre fremmøtte i Qatar lørdag kveld.

  – Motstand er den korteste veien til Jerusalem, sa Haniyeh.

  Han la til at palestinerne ikke kommer til å godta noe annet enn en palestinsk stat der Jerusalem er hovedstaden.

 • av NTB
  DEL
  Maskerte menn brøt seg inn i bolig i Hokksund

  Tre maskerte menn tok seg lørdag kveld inn i en bolig i Hokksund og skadet en person med kniv. Gjerningsmennene er ikke pågrepet.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.26 lørdag kveld. En person ringte politiet og sa at flere maskerte personer hadde tatt seg inn i en privatbolig.

  Vedkommende var blitt skadet med kniv og ble behandlet av ambulansepersonell på stedet før han ble fraktet til legevakten for videre behandling.

  – Det er uvisst om noe er stjålet fra leiligheten, skriver politidistriktet.

 • av NTB
  DEL
  Drapsofferet i Trondheim identifisert
  Politiet gjør undersøkelser etter at en mann ble funnet død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. En mann er siktet for drap i saken. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
  Politiet gjør undersøkelser etter at en mann ble funnet død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. En mann er siktet for drap i saken. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

  Politiet fikk lørdag ikke avhørt mannen i 50-årene som er siktet for drap i Trondheim. Den drepte er identifisert og hans pårørende er varslet.

  Mannen ble pågrepet etter at politiet fant en mann død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. I oppdatert pressemelding lørdag opplyser politiet at de nå har nå fått bekreftet hvem den avdøde er.

  Den siktede bor i boligen hvor den avdøde ble funnet, opplyser operasjonsleder Frode Tystad til Adresseavisen.

  Da den siktede ble pågrepet knyttet han seg til hærverk begått mot flere parkerte biler på en parkeringsplass, opplyser politiet. Bilenes dekk skal ha blitt skåret opp. Politiet mener det kan være en sammenheng mellom dette skadeverket og drapet.

  Politiet vil ta stilling til spørsmålet om varetektsfengsling i løpet av helgen.

 • av NTB
  DEL
  Kamper i by vest i Myanmar

  I Myanmar er det meldt om kraftige kamper i en by i delstaten Chin vest i landet, der væpnede grupper gjør motstand mot militærregimet. Juntaen som tok makten i et kupp i februar, har erklært unntakstilstand på stedet.

  Kampene lørdag begynte da regjeringsstyrkene innledet artilleriangrep mot den vestlige delen av byen Mindat. Flere boliger er ødelagt, ifølge den lokale militsgruppen Chinland Defence Force. Regjeringsstyrkene skal også ha fått helikopterstøtte.

  – Mindat er nå under beleiring, og forbereder seg på at angrep i full skala både fra bakkestyrker og fra luften, heter det i en uttalelse fra en menneskerettighetsgruppe i delstaten.

  Mange har allerede forlatt byen med 50.000 innbyggere, opplyser en innbygger på telefon. Vedkommende har selv reist fra byen.

 • av NTB
  DEL
  Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

  Over halvparten av de spurte i Norsk koronamonitor fra Opinion svarer at de kommer til å holde seg hjemme på 17. mai.

  I alt 54 prosent av de totalt 9.000 spurte i undersøkelsen tror de i hovedsak vil holde seg hjemme i egen bolig på nasjonaldagen.

  Også i fjor var det omtrent like mange som sa de ville seg hjemme på 17. mai, men med det unntaket at andelen falt med 11 prosentpoeng april til mai. I år har derimot tendensen vært motsatt. Fra april til mai svarer 2 prosentpoeng flere at de vil være hjemme på nasjonaldagen.

  – Folk flest velger å feire 17. mai hjemme. Pandemi og avlyste arrangement, og for mange både nedbør og serveringsstopp, vil prege nasjonaldagen, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Hovedbildet er likt i hele Norge, men det er litt færre i Nord-Norge som sier de vil holde seg hjemme.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Israel hevder de har rammet Hamas' evne til å avfyre raketter

  Det israelske forsvaret (IDF) hevder de med sine angrep mot mål i Gaza har kraftig redusert Hamas og Islamsk Jihads evne til å utvikle, produsere og avfyre raketter mot Israel.

  IDF-talsmann Jonathan Conricus sier de har rammet 672 militære mål på Gazastripen og at de har lyktes med å:

  • Drepe eksperter som har utviklet rakettene som de palestinske gruppene bruker.
  • Drept mange av de palestinske gruppenes militære kommandanter.
  • Ødelagt infrastruktur, både over og under bakken.

  - Dette har rammet deres evne til å lage flere raketter, sa Conricus lørdag under en digital pressekonferanse.

  IDF opplyser at 2800 raketter er blitt avfyrt mot Israel den siste uken. 11 israelere er blitt drept, ti av dem sivile.

  Palestinske helsemyndigheter har opplyst at 139 personer er drept på Gazastripen, blant dem 39 barn. Over 1000 personer er meldt såret.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Israel: Vi har drept minst 75 fiendtlig stridende

  Det israelske forsvaret sier de har drept minst 75 fiendtlig stridende under angrepene på Gaza.

  - Dette er et meget konservativt anslag, sier talsmann for det israelske forsvaret, oberstløytnant Jonathan Conricus.

  Anslaget inkluderer ikke medlemmer av gruppen Islamsk Jihad.

  - Man må legge til et par dusin medlemmer av Islamsk Jihad, sa Conricus under en briefing for internasjonale medier lørdag.

 • av Kaja Kirsebom
  DEL
  Demonstrasjon foran Israels ambassade

  Etter demonstrasjonen til støtte for Palestina utenfor Stortinget lørdag kveld, gikk omtrent 50 demonstranter opp til Israels ambassade i Oslo. Her ropte de slagord som "Fritt Palestina" og "Israel har blod på hendene".

  Demonstrasjon foran Israels ambassade
  Demonstrasjon foran Israels ambassade Foto: Hans Olav Torgersen
 • av Kaja Kirsebom
  DEL
  2800 raketter avfyrt fra Gaza totalt

  På en pressekonferanse lørdag kveld opplyser det israelske forsvaret (IDF) at 2800 raketter skal ha blitt avfyrt fra Gazastripen mot Israel under den pågående kryssilden siden mandag. Av disse skal 430 ha falt ned inne på Gazastripen.

  – Om lag 20 personer har blitt drept som følge av dette, noe som er grovt underrapportert, sier Det israelske militærets talsmann Jonathan Conricus.

 • av NTB
  DEL
  Israelsk angrep mot huset til Hamas-leder

  Israels luftforsvar har angrepet huset til en høytstående Hamas-leder, opplyser det israelske militæret.

  I en Twitter-melding skriver de at huset til Khalil al-Hayya, som er nestleder i den politiske fløyen i Hamas, er angrepet. Huset fungerte som «infrastruktur for terror», heter det i meldingen.

  Det ble også lagt ut en film av angrepet.

  Ifølge palestinske kilder var al-Hayya ikke hjemme da huset ble bombet.

 • av Kaja Kirsebom
  DEL
  278 raketter avfyrt fra Gaza

  278 raketter skal være avfyrt fra Gaza mot Israelske byer siden i dag morges, klokken syv. Det melder den Israelske avisen, Haaretz.

 • av Kaja Kirsebom
  DEL
  Demonstrerte på Torgallmenningen

  I Bergen samlet flere hundre demonstranter seg på Torgallmenningen lørdag ettermiddag. De oppmøte demonstrerte til støtte for palestinerne i den voldelige og pågående konflikt mellom Israel og Palestina, melder NRK.

  Markeringen skjedde i regi av Fatah Norge, Det Palestinske Hus og Palestinakomiteen.

 • av NTB
  DEL
  Biden har snakket med Netanyahu og Abbas

  USAs president Joe Biden har lørdag hatt samtaler med både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og palestinernes president Mahmoud Abbas.

  Det er Abbas' kontor som opplyser om samtalen mellom USAs president og den palestinske lederen. Det er første gang de to har snakket sammen siden Biden tok over som amerikansk president.

  Netanyahus kontor opplyste tidligere lørdag at den israelske statsministeren hadde snakket med Biden. Meldingen kom i etterkant av Israels angrep mot bygningen som huset AP og Al Jazeera i Gaza.

  I en uttalelse fra Netanyahus kontor het det at statsministeren understreket at Israel gjør alt landet kan for å unngå å skade uskyldige.

  Ifølge uttalelsen oppdaterte Netanyahu Biden om situasjonen, og takket også presidenten for USAs «uforbeholdne støtte til vår rett til å forsvare oss».

 • av NTB
  DEL
  Minst 23 drept til tross for våpenhvile i Afghanistan
  Afghanske journalister dokumenterer ødeleggelsene etter en bombeeksplosjon i Shakar Dara-distriktet i Kabul fredag. Tolv personer ble drept da en bombe eksploderte i en moské under fredagsbønnen, til tross for at det var erklært våpenhvile. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB
  Afghanske journalister dokumenterer ødeleggelsene etter en bombeeksplosjon i Shakar Dara-distriktet i Kabul fredag. Tolv personer ble drept da en bombe eksploderte i en moské under fredagsbønnen, til tross for at det var erklært våpenhvile. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

  Minst 23 personer er drept i Afghanistan, til tross for at partene i konflikten hadde kunngjort en våpenhvile.

  Det opplyser tjenestemenn i landet. Siden torsdag er nesten 40 er såret i voldshendelsene.

  De fleste har mistet livet som følge av bombeeksplosjoner, og ikke direkte angrep. Taliban kunngjorde en tre dager lang våpenhvile fra torsdag i forbindelse med høytiden id al-fitr. Regjeringen fulgte opp med en tilsvarende erklæring.

  Den siste tiden har Taliban trappet opp sine angrep på regjeringsstyrkene flere steder i landet, samtidig som USA og Nato er i ferd med å trekke seg ut av Afghanistan.

  Et forhandlingsteam fra Afghanistans regjering og representanter for Taliban møttes i Qatar fredag for å diskutere fremskyndelse av fredsforhandlingene.

 • av NTB
  DEL
  Norske presse fordømmer angrep på medier på Gazastripen
  Styreleder Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
  Styreleder Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

  Ledere for norske presseorganisasjoner reagerer sterkt på lørdagens israelske angrep mot et bygg som huset flere medier på Gazastripen.

  – Dette er krigføring. Når en bygning som huser medier blir pekt ut spesifikt, blir dette også et prinsipielt angrep på pressen, sier styreleder Kjersti Løken Stavrum i Norsk PEN til Medier24.

  Eva Stabell, som er Norsk Journalistlags prosjektleder for internasjonalt arbeid, er forferdet over nyheten om angrepet på bygningen.

  At eieren av bygningen som ble ødelagt skal ha blitt varslet om angrepet, gjør Stabell overbevist om at angrepet var gjort med hensikt.

  Israel hevder angrepet var rettet mot Hamas-mål i bygningen.

 • av NTB
  DEL
  Israel har brukt 500 tonn bomber og ammunisjon
  Røyk og flammer stiger opp etter et israelsk luftangrep mot en bygning i Gaza by fredag. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB
  Røyk og flammer stiger opp etter et israelsk luftangrep mot en bygning i Gaza by fredag. Foto: Hatem Moussa / AP / NTB

  Det israelske militæret opplyser at de har brukt 500 tonn bomber, granater og ammunisjon i angrepene mot tunnelsystemet på Gazastripen.

  Lørdag fortalte en israelsk offiser at 160 F-16 og F-35-fly deltok i et angrep mot tunnelsystemet Hamas har bygget i området. Det er uklart om noen Hamas-medlemmer ble drept, men ifølge offiseren kan det være snakk om hundrevis.

  Utenlandske medier har i etterkant av angrepene beskyldt israelske militære for manipulasjon, på grunn av en Twitter-melding der det ble sagt at israelske bakkestyrker var på vei inn på Gazastripen.

 • av NTB
  DEL
  Demonstrasjoner til støtte for palestinerne i London og Madrid
  En demonstrasjon til støtte for palestinerne ble avholdt i London lørdag. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB
  En demonstrasjon til støtte for palestinerne ble avholdt i London lørdag. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

  Flere tusen deltok lørdag i demonstrasjoner til støtte for palestinerne i London og Madrid.

  I London bar demonstrantene plakater med paroler som «Stans bombingen av Gaza», og ropte slagord mens de samlet seg ved Marble Arch, ikke langt fra Hyde Park, og gikk mot den israelske ambassaden.

  I Madrid deltok omkring 2.500, mange av dem unge som bar palestinske flagg. De gikk mot Puerta del Sol-plassen sentralt i byen.

  – Dette er ikke krig, det er folkemord, ropte deltakerne.

  – Vi ønsker at Spania og europeiske myndigheter ikke skal samarbeide med Israel, fordi de med sin stillhet er medskyldige, sa Ikhlass Abousousiane (25), som er sykepleier med marokkansk bakgrunn.

 • av NTB
  DEL
  Mann funnet omkommet i Åndalsnes

  En unge mann ble lørdag ettermiddag funnet omkommet i terrenget i Setnesmoen i Åndalsnes.

  Mannen ble meldt savnet fredag etter at han sist var sett torsdag kveld. Lørdag morgen satte politiet i Møre og Romsdal inn søk med helikopter over Setnesmoen. Mannskap fra Røde Kors ble også kalt ut for å gjennomføre søk.

  Lørdag ettermiddag gikk politiet ut med oppdatering om at den savnede var funnet. Operasjonsleder Per Åge Ferstad i Møre og Romsdal politidistrikt sier til NTB at mannen ble funnet klokka 12.59.

  – I forbindelse med søk etter savnet person har politiet gjort et funn i Setnesmoen området. Personen er funnet omkommet, pårørende er varslet, melder politiet.

 • av Nina Selbo Torset
  DEL
  Bombeangrep mot redaksjoner på Gaza

  Bilder fra Al Jazeera viser at en høyblokk i Gaza nå har rast etter at flere missiler har truffet.

  Det skjer etter at redaksjonene til AP og Al Jazeera fikk advarsel om at Israel ville bombe bygningen hvor de deler kontorer med blant andre BBC. Beskjeden kom fra eieren av bygget, som skal ha fått en telefon fra det israelske forsvaret. Angrepet skulle skje innen en time fra advarselen.

  AP skriver at deres ansatte har evakuert bygningen.

  Saken oppdateres.

  Bilder fra Al Jazeera viser at bygningen nå har rast.
  Bilder fra Al Jazeera viser at bygningen nå har rast. Foto: Skjermdump Al Jazeera.
  Bilder fra Al Jazeera viser at flere missiler traff bygningen rundt klokken 14:15.
  Bilder fra Al Jazeera viser at flere missiler traff bygningen rundt klokken 14:15. Foto: Skjermdump Al Jazeera