Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
AP: Biden fremmer tiltak mot skytevåpen
07. april kl 23:43av Hans Marius Tonstad
DEL

President Joe Biden vil torsdag legge frem en rekke tiltak for å få bukt med volden med skytevåpen i USA, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kunngjøringen vil omhandle Bidens første store tiltak innen våpenkontroll siden han ble president, opplyser en ikke navngitt kilde til byrået onsdag.

Biden ventes å varsle strengere reguleringer som krever at kjøpere av såkalte «spøkelsesvåpen» blir gjenstand for bakgrunnssjekk. Slike hjemmebygde skytevåpen mangler ofte serienummer og kan ikke spores.

Det er lovlig i USA å bygge slike våpen hjemme eller i et verksted, og det er ingen føderale krav om bakgrunnssjekk.

Biden er under økende press for å ta grep etter flere skytemassakrer i landet de siste ukene.

(©NTB)

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Olav Eggesvik
  DEL
  Oslo: Kjøreledning falt ned på tog - melding om skadede

  Det er meldinger om at personer er skadet, skriver politiet på Twitter. Hendelsen fant sted på Rosenholm stasjon i Oslo.

  Saken oppdateres.

 • av NTB
  DEL
  Redaktører i studentavis siktet etter Navalnyj-omtale

  Russiske myndigheter har siktet fire redaktører i en studentavis som dekket protestene etter fengslingen av regimekritikeren Aleksej Navalnyj. De risikerer opptil tre års fengsel.

  Kvartetten er siktet for å ha oppfordret mindreårige til å delta i ulovlig aktivitet. Politiet ransaket hjemmene deres, avislokalet og leiligheten til to av foreldrene deres, ifølge studentavisen Doxa og en menneskerettighetsgruppe.

  Kommunikasjonstilsynet Roskomnadzor krevde at videoen skulle slettes. Avisene fulgte ordren, men tok ut søksmål.

  – Presset journalistmiljøet har stått overfor nylig, er uten sidestykke, men vi vil ikke stoppe arbeidet vårt. Vi vil fortsette å dekke det som er viktig for unge mennesker og vil fortsette å stå opp for deres rettigheter, skriver studentavisen i en uttalelse.

 • av NTB
  DEL
  Biden: På tide å avslutte Amerikas lengste krig
  President Joe Biden vil avslutte Amerikas lengste krig
  President Joe Biden vil avslutte Amerikas lengste krig Foto: Evan Vucci / AP

  USA vil fortsette å støtte Afghanistans regjering, men ikke militært, ifølge utdrag fra talen president Joe Biden skal holde om Afghanistan onsdag.

  I talen vil Biden også si at det nå er på tide å avslutte «Amerikas lengste krig». Det hvite hus offentliggjorde utdrag fra talen noen timer før den skulle holdes.

  – Jeg er nå den fjerde amerikanske presidenten som har ansvaret for amerikanske soldater som er til stede i Afghanistan, heter det i teksten.

  – Jeg vil ikke overlate dette ansvaret til en femte, legger Biden til.

  USA invaderte Afghanistan etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. Planen nå er å trekke ut de gjenværende soldatene innen samme dato i år, ifølge flere amerikanske medier.

  Norge og flere andre europeiske land har gjort det klart at de tar sikte på å trekke ut sine soldater fra Afghanistan parallelt med at USA henter hjem sine.

 • av NTB
  DEL
  Røa-drapet: Drapssiktet varetektsfengsles for fire uker

  Sønnen som er siktet for drapet på advokat Tor Kjærvik, varetektsfengsles i fire uker med brev-, besøks- og medieforbud.

  Kjennelsen ble avsagt av Oslo tingrett onsdag. Varetektsbegjæringen ble behandlet ved kontorforretning, som innebærer at den ikke ble behandlet i et rettsmøte.

  Advokat Tor Kjærvik ble skutt og drept i Oslo mandag kveld. Sønnen er siktet for drapet, samt for drapsforsøk på Kjærviks samboer. Ifølge politiet har han knyttet seg til drapshandlingen.

  Politiadvokat Anne Marie Hustad opplyste til pressen ved politihuset i Oslo onsdag ettermiddag at det kun var avdøde, siktede og fornærmede (Kjærviks samboer) på stedet mandag kveld.

  Sønnens forsvarer, advokat John Christian Elden, har opplyst tidligere at klient har samtykket til varetektsfengsling, men ikke tatt stilling til straffskyld.

 • av May Synnøve Rogne
  DEL
  Haitis president oppnevner midlertidig statsminister

  President Jovenel Moïse utnevnte i dag utenriksminister Claude Joseph som midlertidig statsminister i Haiti etter at Joseph Jouthe og hans kabinett gikk av, melder Reuters.

  Twitter skriver Moïse at han har akseptert avgangen. Han skriver at adgangen vil gi landet rom til å se på det alvorlige problemet rundt offentlig sikkerhet. Han håper videre at den nye plattformen vil gi økt stabilitet i landet.

 • av NTB
  DEL
  Bekymret for økt iransk urananriking

  Storbritannia, Frankrike og Tyskland uttrykker dyp bekymring over den iranske avgjørelsen om å anrike uran opp til 60 prosents renhet.

  Avgjørelsen er særlig beklagelig fordi den kommer på et tidspunkt da det blir gjort forsøk på å gjenopplive atomavtalen med Iran.

  I det som er en mulig referanse til sabotasjeaksjonen mot det iranske atomanlegget Natanz på søndag, sier landene at de avviser alle trekk som kan øke spenningen.

  Irans president Hassan Rouhani knyttet onsdag avgjørelsen om å anrike uran opp til 60 prosents renhet til angrepet som Israel angivelig utførte søndag. Israel har ikke kommentert angrepet.

 • av NTB
  DEL
  Nye geparder til Dyreparken

  Dyreparken i Kristiansand har fått fire nye geparder. Med det har parken sju av den utrydningstruede arten i Sørlandsbyen.

  De to gepard-søskenparene kom fra Frankrike og Sverige tirsdag kveld.

  Ifølge dyrepasser Olav Åsland ser det ut til at de fire dyrene allerede har funnet seg godt til rette i parken.

  – De virker nysgjerrige, men samtidig ganske rolige, sier Åsland.

  Geparden, som er verdens raskeste pattedyr, er truet av utryddelse. Derfor jobber verdens dyreparker med å bevare arten.

  Arten er en del av et internasjonalt bevaringsprogram i europeiske dyreparker, og Dyreparken har fått de fire gepardene etter anbefaling fra programmet.

  To av gepardene som har flyttet inn i Dyreparken i Kristiansand.
  To av gepardene som har flyttet inn i Dyreparken i Kristiansand. Foto: Dyreparken / NTB
 • av NTB
  DEL
  Skuespiller fra The Simpsons sier unnskyld

  I årevis har skuespilleren Hank Azaria gitt stemme til Apu i den populære serien «The Simpsons». Nå ønsker han å gi «en personlig unnskyldning» til alle av indisk avstamning.

  I fjor sa Azaria at han ikke lenger vil gi stemme til Apu Nahasapeemapetilon, en indisk kioskselger i den populære animasjonsserien.

  Rollen har i økende grad de senere årene blitt anklaget for å være rasistisk.

  Azaria, som fortsatt gir stemme til andre roller i serien, sier at det ikke er grunn til å rose ham fordi han selv har et stort ansvar for at problemet har oppstått.

  – Ingen ting kan ta bort det bortsett fra beklagelser over tid, noe jeg forsøker å gjøre, sier Azaria.

 • av NTB
  DEL
  SV trygler Ap: Si ja til rusreformen

  SV-leder Audun Lysbakken bønnfaller Ap om å si ja til regjeringens rusreform på landsmøtet i helgen.

  – Norge trenger en rusreform, og den beslutningen må fattes nå, ikke etter valget, sier Lysbakken til Dagbladet.

  SV inntar dermed motsatt holdning som Aps andre mulige regjeringspartner Senterpartiet, som har vendt tommelen ned for rusreformen.

  Både Sp og et antatt flertall i Ap er imot reformens hovedgrep om avkriminalisering, nemlig at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skal straffes.

  Ap-leder Jonas Gahr Støre åpnet tirsdag for muligheten for å skrote regjeringens reformforslag og snekre en ny reform etter valget. Det er en dårlig idé, mener Lysbakken.

  – Debatten om å begynne på nytt er meningsløs. De samme frontene vil være der. Det er nå denne saken skal avgjøres, sier han og peker på at dagens narkotikapolitikk rammer sosialt urettferdig.

  – Dagens system straffer arbeiderklassens barn hardere enn barna til de velstående. Det virker som om mange av nei-stemmene i Ap tror at rusreformen er et borgerlig påfunn, men det stemmer altså ikke, sier Lysbakken.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland: Nato ut av Afghanistan i september

  Nato vil mest sannsynlig følge USA og trekke alle styrker ut av Afghanistan i september, ifølge Tysklands forsvarsminister.

  – Vi sier alltid: Vi går inn sammen, vi går ut sammen, sier Annegret Kramp-Karrenbauer til TV-kanalen ARD.

  Det er ventet at USAs president Joe Biden onsdag vil kunngjøre at alle styrker trekkes ut av Afghanistan innen 11. september.

  – Jeg støtter en ryddig tilbaketrekking, og det er derfor jeg antar at vi blir enige om det, sier hun.

  Natos forsvars- og utenriksministre skal avholde et videomøte onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Samboer avviser påstand om familiekonflikt

  Samboeren til avdøde Tor Kjærvik avviser forsvarer John Christian Eldens påstander om en familiekonflikt mellom Kjærvik og den drapssiktede sønnen.

  – Det jeg kan si, er at dette i aller høyeste grad kom overraskende og som lyn fra klar himmel. Samboeren har ikke oppfattet at hun har hatt en dårlig relasjon til siktede. Ingen hadde trodd at noe som dette skulle skje, sier bistandsadvokat Ellen Holager Andenæs til TV 2.

  Kjærviks sønn i 30-årene er siktet for drap på Kjærvik og drapsforsøk på Kjærviks samboer.

  – Hun var vitne til at samboeren ble skutt og drept og opplevde selv å bli utsatt for drapsforsøk. Det er en fryktelig påkjenning – en fullstendig traumatiserende opplevelse, sier Andenæs til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Politimann tiltalt for misbruk av egen stilling

  En politimann er tiltalt for omfattende misbruk av sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre kvinner. Mannen nekter straffskyld.

  Han er videre tiltalt for grove brudd på tjenesteplikten og for å ha forsøkt å påvirke etterforskningen mot seg selv, blant annet ved trusler mot en fornærmet, skriver VG.

  Ifølge tiltalen hadde politimannen samleie med en av kvinnene gjentatte ganger både i hans hjem og på en politistasjon. Dette skal ha foregått over en periode fra oktober 2015 til våren 2019. I samme periode ga kvinnen politimannen opplysninger om et narkotikamiljø, ifølge tiltalen.

  Politimannen hadde vært etterforsker i en rekke saker der kvinnen hadde status som fornærmet, vitne, siktet og mistenkt eller domfelt.

  – Det er en alvorlig tiltale, der de alvorligste tiltalepunktene er misbruk av stilling til å oppnå seksuell omgang, sier Knut Wold ved Spesialenheten for politisaker.

 • av NTB
  DEL
  Hareide vil få flere til å velge miljøvennlige kjøretøy

  Kjøre- og hviletidsreglene i godstransporten slår inn ved 3,5 tonn. Men kjøretøy med alternative drivstoffer er ofte mye tyngre, og derfor endres nå reglene.

  – Vi ønsker å legge til rette for mer bruk av miljøvennlige kjøretøy, også i godstransporten, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) i en pressemelding.

  Kjøretøy med alternative drivstoff er ofte tyngre enn fossildrevne kjøretøy på grunn av tunge batteri og gasstanker. Hareide peker på at dette gir en uheldig konkurranseulempe når det gjelder kjøre- og hviletidsreglene som slår inn når vekten overstiger 3,5 tonn.

  – Derfor vil vi nå gjøre et unntak for kjøretøy med alternative drivstoff med tillatt totalvekt opptil 4,25 tonn i dette regelverket, sier Hareide.

  Endringene trer i kraft fra 30. april.

  Statsråd Knut Arild Hareide
  Statsråd Knut Arild Hareide Foto: NTB
 • av NTB
  DEL
  Støre vil flytte lesesalen ut i distriktene

  Ap går inn for lokale utdanningssentre for å fylle hullene i kartet for høyere utdanning.

  Desentralisert utdanning.

  Det er nøkkelbegrepet for satsingen som partileder Jonas Gahr Støre nå varsler før Aps landsmøte.

  – Vi ser at universitetene våre ikke når helt ut med tilbudene sine, og mange steder er et langt til campus, sier Støre til NTB.

  For å bøte på dette går Arbeiderpartiet nå inn for å etablere lokale utdanningssentre der det kan tilbys utdanning utenom de etablerte høyskolene og universitetene.

  – De skal etableres der hvor universitetene og høyskolene ikke dekker lokale og regionale behov for utdanning, sier Støre.

  Støre forsikrer om at sentrene ikke skal komme i konkurranse med eksisterende læresteder.

  Formålet med sentrene er å kunne tilby folk utdanning der de bor.

  Ap-leder Jonas Gahr Støre
  Ap-leder Jonas Gahr Støre Foto: NTB
 • av NTB
  DEL
  Giftinformasjonen: Bekymret over kraftig økning i uhell

  Rekordmange ringte Giftinformasjonen 2020, om alt fra hoggormbitt til inntak av avløpsåpner. Ikke all økningen kan tilskrives at pandemien endret livene våre.

  Giftinformasjonen mottok i fjor 47.437 henvendelser, noe som er 10,3 prosent flere enn i 2019, og høyere enn noen gang før.

  – Det har vært et travelt år. Noe skyldes koronaen, men økningen i henvendelser startet før pandemien. Vi finner ikke noen god forklaring på hvorfor, sier avdelingsleder Mari Tosterud ved Giftinformasjonen til NTB.

  – Dette bekymrer oss veldig. Jeg tror ikke folk vet hvor farlige disse midlene er eller behandler og oppbevarer dem trygt nok. Vi har tilfeller med skader etter inhalasjon av gasser eller der noen har forvekslet avløpsåpner med drikkeflaske, med de svært uheldige følgene det kan få, sier hun.

  En annen økning var ny rekord i henvendelser om hoggorm: 521 bitt eller mulige bitt. Det er 46 prosent flere enn i 2019.

 • av NTB
  DEL
  Mann siktet etter at han og en kvinne ble sendt til sykehus med brannskader

  En mann og en kvinne fra bygda Orre på Jæren ble sendt til sykehus med alvorlige brannskader, blant annet i ansiktet. Mannen er siktet for hendelsene.

  Sørvest politidistrikt fikk melding om saken like etter klokka 2 natt til onsdag. Det var kvinnen i 40-årene som selv meldte fra til politiet.

  I en bolig på Orre i Klepp kommune ble hun og en mann i 30-årene funnet med til dels alvorlige brannskader i ansiktet og på kroppen. Mannen er siktet for kroppsskade.

  – Dette er basert på opplysninger han selv ga på åstedet etter hendelsen, sier jourhavende jurist Per Terje Brundtland i en pressemelding.

  Begge er kjent for politiet fra tidligere.

  Det har ikke vært brann i boligen, og det er derfor uklart hvordan de to har fått brannskadene. Begge ble kjørt til Stavanger universitetssjukehus, og tilstanden omtales som alvorlig. Mannen ble senere sendt videre til Haukeland universitetssjukehus for behandling.

  Boligen er sperret av med vakthold, og kriminalteknikere gjennomfører åstedsundersøkelser onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Nye demonstrasjoner i Minneapolis

  Tirsdag kveld var det nye demonstrasjoner i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center etter at 20-åringen Daunte Wright søndag ble skutt og drept av politiet.

  Mer enn 1.000 personer samlet seg til nye demonstrasjoner utenfor politistasjonen tirsdag kveld. Der er sikkerheten kraftig styrket, med sperringer i betong, politi i opprørsutstyr og soldater fra nasjonalgarden.

  Wright ble skutt i forbindelse med at politiet stanset ham under en trafikkontroll.

  Hendelsen har på ny satt sinnene i kok i Minneapolis, som fra før var preget av den pågående George Floyd-saken, og har også vekket sterke reaksjoner ellers i USA. Kun timer etter skytingen brøt det ut kraftige protester, og det kom til sammenstøt mellom politi og demonstranter.

  Både politibetjenten som skjøt Wright og politisjefen i byen, kunngjorde tirsdag at de går av. Det kan allerede onsdag bli klart om det reises tiltale mot betjent Kim Potter.

  Det er innført portforbud fra klokka 22 i Brooklyn Center, Minneapolis og i nabobyen St. Paul.

  Foto: John Minchillo / AP
 • av NTB
  DEL
  Ap vil nå lavt utdannede kvinner og middelaldrende menn
  Ap-leder Jonas Gahr Støre blir fotografert i forkant av det kommende landsmøtet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Ap-leder Jonas Gahr Støre blir fotografert i forkant av det kommende landsmøtet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  «Nå er det vanlige folks tur», er Arbeiderpartiets slagord før stortingsvalget. Partiet vil nå blant annet lavt utdannede kvinner og middelaldrende menn.

  Ifølge Dagens Næringsliv har Ap satt opp fem typer velgere som partiet retter strategien inn mot.

  – Vi kunne trukket fram studenten, pensjonisten og andre, men dette er eksempler på folk som har kommet i annen rekke. Så er spørsmålet hva som treffer disse menneskene i deres hverdag. Det som treffer dem, har fellesnevnere med folk som ikke er dem, for eksempel de med høyere utdannelse eller ingen utdannelse, sier partileder Jonas Gahr Støre.

  Ifølge DN mener Ap at veien til valgseier går gjennom hjertene til kvinner med lav eller til nød kortere høyere utdannelse og lønn under 550.000, samt middelaldrende menn i distriktene.

 • av NTB
  DEL
  Biden godkjenner våpensalg til Emiratene
  Biden-administrasjonen godkjenner et stort våpensalg til De forente arabiske emirater. Inkludert i avtalen er blant annet flere F-35-kampfly. Her flyr norske F-35 i 2019. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Biden-administrasjonen godkjenner et stort våpensalg til De forente arabiske emirater. Inkludert i avtalen er blant annet flere F-35-kampfly. Her flyr norske F-35 i 2019. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  USAs president Joe Biden gir grønt lys til et stort våpensalg til De forente arabiske emirater, opplyser landets utenriksdepartement.

  Inkludert i salget er nye F-35-kampfly, droner og annet krigsmateriell til verdi av mer enn 23 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 195 milliarder kroner, skriver Reuters.

  Administrasjonen går videre med salget mens de «fortsetter å gå gjennom detaljer og ha konsultasjoner» med tjenestepersoner fra Emiratene, opplyser en talsmann for utenriksdepartementet.

  Biden stanset i januar våpensalg til flere land, blant dem Emiratene og Saudi-Arabia, i påvente av gjennomgang av avtalene som ble inngått av forgjengeren Donald Trump. Den planlagte leveringen er i 2025.

  Noen av presidentens partifeller har kritisert Emiratene for rollen landet spiller i krigen i Jemen. Konflikten beskrives av FN som verdens verste humanitære krise.

 • av NTB
  DEL
  Syklist alvorlig skadet i ulykke i Ås
  Politiet etterforsker ulykken i krysset mellom Kroerveien og Holtveien.
  Politiet etterforsker ulykken i krysset mellom Kroerveien og Holtveien. Foto: Hans O. Torgersen

  En syklist er fløyet til Ullevål sykehus i luftambulanse med alvorlige skader etter en kollisjon med en bil i Kroer i Ås tirsdag kveld.

  – Ulykken skal ha skjedd i krysset mellom Kroerveien og Holtveien, opplyser Øst politidistrikt.

  Syklisten er en mann i 60-årene, skriver TV 2.

  – Hendelsesforløpet er foreløpig ukjent. Politiet er på stedet og foretar undersøkelser, sier operasjonsleder Ronny Samuelsen til kanalen.