Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Syria melder om israelske luftangrep mot Damaskus
08. april kl 05:45av NTB
DEL

Det syriske luftforsvaret har skutt ned raketter fra det som sies å være et israelsk angrep mot Damaskus, melder det statlige syriske nyhetsbyrået Sana.

Like før klokken 1 natt til torsdag ble det skutt raketter mot Damaskus, og de fleste av dem ble skutt ned, opplyser militære kilder til Sana.

Fire soldater skal ha blitt såret i angrepet, som også førte til materielle skader. Syrian Observatory for Human Rights sier luftangrepet var rettet mot militære stillinger nær Damaskus og at et våpenlager tilhørende Iran ble ødelagt.

Siden utbruddet av borgerkrigen i 2011 har Israel regelmessig utført angrep i Syria, i hovedsak rettet mot libanesiske og Iran-støttede Hizbollah og syriske styrker.

Israel bekrefter sjelden slike angrep, men det israelske forsvaret har opplyst at det i fjor ble utført om lag 50 angrep i Syria.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Nesten 200 pågrepet under demonstrasjoner i Russland
  En russisk politibetjent filmer folk i forkant av demonstrasjoner til støtte for opposisjonsleder Aleksej Navalnyj i byen Khabarovsk onsdag. Nesten 200 skal være pågrepet, og det er ventet større demonstrasjoner i Moskva og St. Petersburg utover ettermiddagen. Foto: Igor Volkov / AP / NTB
  En russisk politibetjent filmer folk i forkant av demonstrasjoner til støtte for opposisjonsleder Aleksej Navalnyj i byen Khabarovsk onsdag. Nesten 200 skal være pågrepet, og det er ventet større demonstrasjoner i Moskva og St. Petersburg utover ettermiddagen. Foto: Igor Volkov / AP / NTB

  Nesten 200 er pågrepet i demonstrasjoner til støtte for den sultestreikende opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj i Russland onsdag, ifølge en monitorgruppe.

  Demonstrantene ber om at Navalnyj, som har sultestreiket i tre uker, blir løslatt. OVD Info, som fører oversikt over pågripelser under opposisjonelle demonstrasjoner, sier at minst 198 er blitt pågrepet rundt om i landet.

  Det er planlagt demonstrasjoner i Moskva og St. Petersburg utover ettermiddagen, etter at folk samlet seg for å vise motstand i Øst-Russland, Sibir og Uralfjellene tidligere på dagen.

  Navalnyj-medarbeidere har lagt ut videoer av demonstranter som samler seg i bykjerner og roper slagord som «Putin er en morder» og «ned med tsaren!". De hevder russiske myndigheter har fengslet Navalnyj av politiske årsaker.

 • av NTB
  DEL
  Tyskland vil være ut av Afghanistan før 4. juli

  Tyskland planlegger å hente hjem alle sine soldater fra Afghanistan før 4. juli, opplyser forsvarsdepartementet i Berlin.

  – Den nåværende tanken er å korte ned uttrekkingsperioden. En uttrekkingsdato satt til 4. juli er under vurdering, sier en talsmann for departementet. Han understreker at den endelige beslutningen må tas av Nato.

  I forrige uke sa forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer at Tysklands mål var å trekke seg ut i august.

  Nato inngikk i forrige uke enighet om å starte uttrekking av sine styrker fra Afghanistan innen 1. mai.

  Natos styrke utgjør totalt 9.600 soldater. Tyskland er med sine 1.100 soldater den nest største bidragsyteren etter USA.

 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Gjenåpningssamtaler for Oslo neste uke

  Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), har invitert opposisjonspartiene til samtaler om gjenåpningsplanen for Oslo neste uke.

  Det kom frem under bystyremøtet i Oslo i ettermiddag. Her presset Høyre byrådslederen på at han fortsatt ikke har presentert en plan for gjenåpning.

  –– Det er 14. dager siden regjeringen la frem en gjenåpningsplan, men fra Oslos byråd har vi hverken fått en gjenåpningsplan eller en skisse for hvordan gjenåpning kan skje, sa bystyrepolitiker Eirik Lae Solberg (H).

  –– Jeg har invitert gruppelederne til et samarbeid for en videre gjenåpning, og håper vi kan si noe mer konkret om gjenåpningsplanene neste uke, svarte Johansen, som også manet til forsiktighet.

  –– Vi kan ikke ta noen sjanser på oppløpet, sier han.

 • av NTB
  DEL
  USAs justisminister kunngjør politigransking i Minneapolis

  USAs justisminister Merrick Garland kunngjør en gransking av politipraksis i Minneapolis etter drapet på George Floyd.

  – I dag kunngjør jeg at justisdepartementet har startet sivil etterforskning for å finne ut om Minneapolis-politiets praksis er grunnlovsstridig eller ulovlig, sier Garland.

  Granskingen skal finne ut om politiet systematisk har brukt urimelig makt, blant annet under lovlige demonstrasjoner. Granskingen skal også se på om det finnes et mønster der byens politistyrke diskriminerer og håndterer mennesker med helse adferdsforstyrrelser på ulovlig vis.

  Hvis granskingen avdekker ulovlig praksis, kan den føre frem til en sivil rettssak med krav om omfattende reformer i MInneapolis-politiet.

  Justisdepartementet etterforsker allerede om politifolk som var involvert i pågripelsen av Floyd, brøt Floyds borgerrettigheter.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  En av fem har det trangt økonomisk

  En av fem har det trangt økonomisk.

  Det viser resultater fra Levekårsundersøkelsen 2020 som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte onsdag.

  Undersøkelsen viser at de fleste har god råd, men at noen utsatte grupper har betalingsvansker og fravær av materielle og sosiale goder, som råd til å bytte ut utslitte klær eller til å reise på ferie.

  19 prosent av befolkningen har ikke mulighet til å klare en uforutsett utgift på 18 000 kroner, og like mange bor i en husholdning med høy boutgiftsbelastning, skriver SSB.

  I alt oppgir 14 prosent at de mangler minst ett materielt gode. De mest utbredte materielle manglene er at man ikke har råd til å bytte ut utslitte møbler, ikke har råd til å gå til tannlege, ikke har råd til å erstatte utslitte klær og ikke disponerer privatbil av økonomiske årsaker.

  Undersøkelsen viser videre at det er store forskjeller i betalingsevne i befolkningen. 59 prosent av arbeidsledige og 84 prosent av sosialhjelpsmottagere oppgir at de ikke har mulighet til å klare den nevnte uforutsette utgiften.

  Undersøkelsen ble gjennomført i første halvdel av 2020, altså før eller like etter koronapandemien kom til landet. Resultatene gir dermed informasjon om hvordan folk hadde det økonomisk ved inngangen til pandemien.

  Les mer i denne saken

 • av NTB
  DEL
  Skolebrann i Våler ble påsatt av mindreårige
  Alle klasserommene ble totalskadet i brannen. Bare administrasjonsbygningen og idrettshallen står igjen.
  Alle klasserommene ble totalskadet i brannen. Bare administrasjonsbygningen og idrettshallen står igjen. Foto: Hans O. Torgersen

  Brannen som oppsto på den eneste ungdomsskolen i Våler kommune i Viken 8. april, var påsatt. Saken henlegges som følge av de ansvarliges unge alder.

  Kun idrettshallen og et gammelt administrasjonsbygg står igjen etter brannen, skriver Dagsavisen.

  – Vi har nå konkludert med at brannen i skolebygningen har oppstått utvendig ved bygningen som følge av bar ild. Etterforskningen har gitt politiet informasjon om barns omgang med ild ved skolebygningen, og i lys av dette anser politiet brannen som forårsaket av det, sier politiadvokat Ole Friestad i Øst politidistrikt.

  Barna har forklart seg for politiet og påtatt seg ansvaret for brannen. Politiet anser saken som oppklart, men den vil bli henlagt ettersom barna er under lavalder for straffansvar.

 • av NTB
  DEL
  Dagens Næringsliv frifunnet for ærekrenkelser
  Dagens Næringsliv ble frifunnet i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Dagens Næringsliv ble frifunnet i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Forretningsmannen Paal Diskerud saksøkte Dagens Næringsliv for ærekrenkelser, men fikk ikke medhold i Oslo tingrett.

  Saken omhandlet en artikkel om at Tinn kommune hadde anmeldt et selskap kontrollert av Diskerud for mulig korrupsjon. Artikkelen fulgte opp med artikkelen «Lånehaien» fra 2014 der Diskeruds «kontroversielle utlån i gråmarkedet» ble satt i søkelyset, skriver Journalisten.

  Tingretten konkluderte med at publiseringen innebar en ærekrenkelse, men ikke at den var rettsstridig som følge av ytringsfriheten.

  – Det er ved vurderingen i vår sak særlig lagt vekt på den allmenne interesse saken hadde, herunder i å koble Diskerud selv til saken. Det er i artikkelen videre tatt en rekke forbehold, og det konkluderes ikke endelig når det gjelder hva som vil bli utfallet i saken. Journalistene bygget på et grundig faktisk grunnlag for det som ble publisert, heter det i dommen.

  Journalistene Gøran Skaalmo og Knut Gjærnes fikk Skup-diplom for artikkelen «Lånehaien».

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Kvinne fløyet til sykehus med luftambulanse – Falt gjennom gulv på låve

  En kvinne i 30-årene skal ha falt gjennom gulvet på en låve I Kviteseid i Telemark, skriver Sør-øst politidistrikt på Twitter.

  Ved 15-tiden rykket politiet ut til det som skal ha vært en arbeidsulykke.

  Kvinnen er nå fløyet til sykehus med luftambulanse. Skadeomfanget er ukjent.

  Politiet har etterforsket ulykken, og arbeidstilsynet er varslet.

 • av NTB
  DEL
  Indonesisk ubåt med 53 om bord fryktes forlist

  Den indonesiske marinen har mistet kontakt med en av sine ubåter nord for Bali. Det er funnet oljesøl der ubåten, som hadde 53 personer om bord, forsvant.

  – Det stemmer at vi mistet kontakten med KRI Nanggala tidlig i morges, rundt klokka 3, sier marinens talsmann, admiral Julius Widjojono. Han opplyser at det pågår en leteaksjon.

  – Vi kjenner området, men det er ganske dypt der, sier han.

  Landets forsvarsdepartement sier det er funnet oljesøl i det aktuelle området.

  Ubåten, som ble bygget i Kiel i Tyskland i 1981, drev med våpenøvelser da den forsvant.

 • av NTB
  DEL
  Togstasjon i London evakuert

  London Bridge-togstasjonen i London ble evakuert etter at det ble funnet en mistenkelig gjenstand på et tog onsdag.

  – Stasjonen har nå åpnet igjen etter at nødetatene har håndtert en hendelse. Det kan bli togforsinkelser mens trafikken gjenopptas, meldte togselskapet Southeastern på Twitter ved 14.45-tiden norsk tid.

  En times tid tidligere fikk politiet melding om funn av en mistenkelig gjenstand om bord på et tog.

  – Stasjonen er blitt stengt som forsiktighetsregel mens spesialister tar seg av gjenstanden, skrev British Transport Police på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Indonesisk ubåt fryktes forlist

  Den indonesiske marinen har mistet kontakten med en av sine ubåter. Fartøyet drev våpenøvelser nord for Bali.

  Marinens talsmann, admiral Julius Widjojono, sier til Reuters at ubåten drev en torpedoøvelse i området og at den ikke har meldt tilbake som ventet.

  Ubåten heter KRI Nanggala og ble bygget i Kiel i Tyskland i 1981.

 • av NTB
  DEL
  22 døde etter oksygenlekkasje ved sykehus i India

  22 personer er døde av oksygenmangel etter lekkasje i en oksygentank ved et sykehus i den indiske byen Nashik, melder nyhetsbyrået ANI.

  Tidligere opplysninger gikk ut på at minst ellever personer var døde, men ANI har justert opp dette i en melding på Twitter.

  Lekkasjen oppsto på et offentlig sykehus i Nashik i delstaten Maharashtra. 23 personer lå på respirator på sykehuset da det livsnødvendige oksygenet lekket ut av en tank på sykehusområdet, skriver CNNs Aditya Raj Kaul. Hans Twitter-melding viser en videosnutt av lekkasjen.

  – Vi forsøker å få en detaljert rapport. Vi har også gitt ordre om gransking, sier minister Rajendra Shingane, som har ansvar for Maharashtras mat- og legemiddeltilsyn.

 • av NTB-AFP
  DEL
  FN: Nær 250.000 fordrevet av angrep i Myanmar

  FNs spesialutsending til Myanmar sier nesten en kvart million mennesker er fordrevet som følge av militærjuntaens maktbruk mot demonstranter.

  Militæret har trappet opp bruken av dødelig vold mot dem som protesterer mot kuppet i landet 1. februar. Minst 738 mennesker er drept så langt, og 3.300 holdes som politiske fanger, ifølge en lokal gruppe som overvåker situasjonen.

  – Forferdet over å høre at kilder sier juntaens angrep allerede har fordrevet en kvart million mennesker i Myanmar. Verden må handle umiddelbart og ta tak i denne humanitære katastrofen, skriver FNs spesialutsending Tom Andrews på Twitter.

  Den kristne bistandsgruppen Free Burma Rangers anslo sist uke at minst 24.000 er drevet på flukt i delstaten Karen i nord etter angrep fra bakkestyrker og fra luften tidligere i måneden. En talsperson for Karen National Union sier over 2.000 har krysset grensen til Thailand mens flere tusen er internt fordrevet.

  – De gjemmer seg i jungelen nær landsbyene siden, sier han.

  Minst 70 reportere er pågrepet, og 38 sitter fengslet, ifølge Reporting ASEAN. Frilansjournalist Ko Latt ble løslatt natt til onsdag etter over en måned i varetekt i hovedstaden Naypyidaw.

 • av NTB
  DEL
  Viggo Kristiansen får trolig svar neste uke

  Borgarting lagmannsrett tar sikte på at avgjørelsen om Viggo Kristiansens begjæring om løslatelse vil være klar i løpet av neste uke. Det melder TV 2.

  Kristiansen har begjært seg prøveløslatt etter at han fikk straffesaken sin gjenåpnet 18. februar.

  Kristiansen er dømt til forvaring i 21 år for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Han har hele tiden nektet straffskyld.

  Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Han har sonet ferdig.

 • av NTB
  DEL
  Finværet kan fortsette i Sørøst-Norge

  Meteorologisk institutt spår lange perioder med sol mot helgen på Sør- og Østlandet.

  – Finværet fortsetter i Sørøst-Norge, selv om man kan regne med noe skyet vær fram mot helgen, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

  Variert er stikkordet de neste dagene. Været byr på nattefrost, snø, mye sol og regn.

  – Vestlandet kan også vente seg en værforbedring. Til tross for at været nå starter med byger, blir det bedre og bedre mot helgen. Midt-Norge må derimot belage seg på regn og sludd i lavlandet fremover, forteller Granerød.

  I nord ser torsdagen bra ut, men det blir også her mer byger, sludd og snø gjennom helgen.

 • av NTB
  DEL
  Equinor har funnet olje i Norskehavet - starter produksjon

  Et oljefunn i et nytt segment tilhørende Tyrihans-feltet i Norskehavet kan gi mellom 19 og 26 millioner fat utvinnbar olje, melder Equinor.

  Equinor har gjort funnet sammen med Total E&P og Vår Energi, skriver de i en pressemelding.

  Rettighetshaverne vurderer funnet som kommersielt og vil igangsette produksjon umiddelbart, står det i pressemeldingen.

  – Beliggenheten gjør oss i stand til å sette funnet i produksjon over Tyrihans-feltet umiddelbart, noe som både gir god lønnsomhet og lave CO2-utslipp fra produksjonen, sier Nick Ashton, Equinors letedirektør for norsk sokkel.

  Tyrihans-feltet ligger i den midtre delen av Norskehavet, om lag 25 kilometer sørøst for Åsgard-feltet og 220 kilometer nordvest for Trondheim.

  Equinor har gjort funnet sammen med parterne Vår Energi og Total E&P.
  Equinor har gjort funnet sammen med parterne Vår Energi og Total E&P. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • av NTB
  DEL
  Drapsforsøk i Oslo opp for retten

  En mann i 30-årene er tiltalt for drapsforsøk etter at en mann ble knivstukket i brystet i Brugata i Oslo i januar i fjor.

  Ifølge tiltalen lyktes mannen ikke i å drepe fornærmede siden stikket ikke var dødelig og fornærmede raskt fikk medisinsk behandling.

  Han er også tiltalt for å være i besittelse av en springkniv på offentlig sted i forbindelse med hendelsen. Tiltalen gjelder også besittelse av en armbrøst på en privatadresse uten tillatelse.

  Rettssaken kommer opp for Oslo tingrett 27., 28. og 29. april.

 • av NTB-DPA
  DEL
  EU oppjusterer klimamålene kraftig

  EU er blitt enig om å redusere CO2-utslipp med minst 55 prosent fra 1990-nivpet innen 2030, mot tidligere 40 prosent.

  Det er representanter for de 27 medlemslandene, EU-parlamentet og EU-kommisjonen som etter månedslange forhandlinger bak lukkede dører er blitt enig om det nye klimamålet.

  Klimakommissær Frans Timmermans skriver på Twitter at det nye klimamålet er sterkt signal til verden om at EU vil bli klimanøytralt.

 • av NTB
  DEL
  Xi varsler viktig tale på Bidens klimamøte
  Kinas president Xi Jinping.
  Kinas president Xi Jinping. Foto: Li Xueren / Xinhua / NTB

  USAs president Joe Biden har invitert 40 toppledere fra hele verden til å delta i det virtuelle klimatoppmøtet. Det skal markere USAs gjeninntreden i kampen mot klimaendringer etter Donald Trumps boikott av prosessen.

  Møtet blir det første møtet mellom Kinas president Xi Jinping og Biden siden Biden ble president. Klima er et område der Biden har varslet samarbeid med Kina, trass i kritikken av Kinas behandling av uigurene og politikk i Hongkong.

 • av NTB
  DEL
  15-årig jente drept av politiet i Ohio

  En 15 år gammel jente ble skutt og drept av politiet i Columbus i Ohio, like før kjennelsen mot ekspolitimannen Derek Chauvin for drap ble lest opp.

  Politiet var tilkalt av en person som meldte at en kvinne hadde angrepet dem med kniv tirsdag ettermiddag.

  Politiet skjøt jenta da de kom fram, og hun døde kort etter på sykehus. Ingen andre ble skadet i hendelsen.

  Folk samlet seg etterpå både på åstedet og ved politikammeret i byen for å protestere mot hendelsen, som skjedde bare en halv time før dommeren leste opp kjennelsen mot Derek Chauvin for drap på George Floyd i Minneapolis.