Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Norsk sjømat med solid inngang på 2021
08. april kl 06:04av NTB
DEL
Lakseeksporten for mars sørget for historiens nest beste resultat i et første kvartal for Norges sjømatnæring.
Foto: Mariam Butt / NTB
Lakseeksporten for mars sørget for historiens nest beste resultat i et første kvartal for Norges sjømatnæring. Foto: Mariam Butt / NTB

I årets tre første måneder ble det solgt norsk sjømat i utlandet for 27,7 milliarder kroner. Det er en verdinedgang på 3 prosent fra i fjor.

Likevel er det historiens nest beste resultat i et første kvartal, viser tall fra Norges sjømatråd. For mars isolert sett eksporterte Norge sjømat for 10,9 milliarder kroner. Det er en verdiøkning på 13,5 prosent fra sammenlignet med mars i fjor.

– Norsk sjømateksport har totalt sett hatt en solid inngang på 2021. Det skyldes først og fremst at vi har hatt en sterk økning i eksportverdien i mars, og da særlig for laks. Takket være et rekordhøyt volum er lakseeksporten i mars den høyeste som er registrert i en enkeltmåned, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

Lakseeksport fot 18 milliarder kroner

Totalt eksporterte Norge 297.200 tonn laks for 18 milliarder kroner i første kvartal i 2021 og 108.200 tonn laks for 7,2 milliarder kroner i mars alene.

– Til tross for at koronapandemien fortsetter å prege sjømatmarkedene, er det gledelig at eksportverdien for norsk sjømat aldri har sett en sterkere mars enn i år. Sjømaten vår er ettertraktet i hele verden, og bak tallene står en tilpasningsdyktig næring med flinke folk i alle ledd, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).

Nedgang for skreien

Samtidig erkjenner Norges sjømatråd at det fortsatt er utfordrende tider for deler av sjømatnæringen

– Dette gjelder særlig eksporten av torskeprodukter, som for eksempel fersk skrei og klippfisk, sier Renate Larsen.

Det ble eksportert nesten 30.000 tonn torsk i løpet av første kvartal i år. Av disse var kun 3.900 tonn skrei, noe som vil si at volumet falt med 17 prosent og verdien med 64 millioner kroner, sammenlignet med første kvartal i fjor.

Verdien for eksporten av klippfisk falt med 162 millioner kroner sammenlignet med første kvartal i fjor, selv om Norge eksporterte 23.000 tonn til en verdi av 996 millioner kroner. Noe som er en volumsøkning på 4 prosent.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Arnhild Aass Kristiansen
  DEL
  Gjenåpningssamtaler neste uke

  Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), har invitert gruppelederne i opposisjonspartiene i Oslo til samtaler om gjenåpningsplanen for Oslo neste uke.

  Det kom frem under bystyremøte i Oslo i ettermiddag.

  Under møtet presset Høyre byrådslederen på at en nå, etter at Oslo har vært nedstengt i snart seks måneder, ennå ikke har presentert en plan for gjenåpning.

  –– Det er 14. dager siden regjeringen la frem en gjenåpningsplan, men fra Oslos byråd har vi hverken fått en gjenåpningsplan eller en skisse for hvordan gjenåpning kan skje, sa bystyrepolitiker Eirik Lae Solberg (H).

  Han ville vite om en plan vil være på plass før vaksinepassene som regjeringen har varslet, kan være en realitet i midten av mai.

  –– Jeg har invitert gruppelederne til et samarbeid for en videre gjenåpning, og håper vi kan si noe mer konkret om gjenåpningsplanene neste uke, sa Johansen på møtet.

  Han manet likevel til forsiktighet.

  –– Vi kan ikke ta noen sjanser på oppløpet, sa Johansen, som også var glad for at FHI nå skal vurdere om Oslo kan få en større andel av vaksinene.

 • av NTB
  DEL
  USAs justisminister kunngjør politigransking i Minneapolis

  USAs justisminister Merrick Garland kunngjør en gransking av politipraksis i Minneapolis etter drapet på George Floyd.

  – I dag kunngjør jeg at justisdepartementet har startet sivil etterforskning for å finne ut om Minneapolis-politiets praksis er grunnlovsstridig eller ulovlig, sier Garland.

  Granskingen skal finne ut om politiet systematisk har brukt urimelig makt, blant annet under lovlige demonstrasjoner. Granskingen skal også se på om det finnes et mønster der byens politistyrke diskriminerer og håndterer mennesker med helse adferdsforstyrrelser på ulovlig vis.

  Hvis granskingen avdekker ulovlig praksis, kan den føre frem til en sivil rettssak med krav om omfattende reformer i MInneapolis-politiet.

  Justisdepartementet etterforsker allerede om politifolk som var involvert i pågripelsen av Floyd, brøt Floyds borgerrettigheter.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  En av fem har det trangt økonomisk

  En av fem har det trangt økonomisk.

  Det viser resultater fra Levekårsundersøkelsen 2020 som Statistisk sentralbyrå (SSB) publiserte onsdag.

  Undersøkelsen viser at de fleste har god råd, men at noen utsatte grupper har betalingsvansker og fravær av materielle og sosiale goder, som råd til å bytte ut utslitte klær eller til å reise på ferie.

  19 prosent av befolkningen har ikke mulighet til å klare en uforutsett utgift på 18 000 kroner, og like mange bor i en husholdning med høy boutgiftsbelastning, skriver SSB.

  I alt oppgir 14 prosent at de mangler minst ett materielt gode. De mest utbredte materielle manglene er at man ikke har råd til å bytte ut utslitte møbler, ikke har råd til å gå til tannlege, ikke har råd til å erstatte utslitte klær og ikke disponerer privatbil av økonomiske årsaker.

  Undersøkelsen viser videre at det er store forskjeller i betalingsevne i befolkningen. 59 prosent av arbeidsledige og 84 prosent av sosialhjelpsmottagere oppgir at de ikke har mulighet til å klare den nevnte uforutsette utgiften.

  Undersøkelsen ble gjennomført i første halvdel av 2020, altså før eller like etter koronapandemien kom til landet. Resultatene gir dermed informasjon om hvordan folk hadde det økonomisk ved inngangen til pandemien.

  Les mer i denne saken

 • av NTB
  DEL
  Skolebrann i Våler ble påsatt av mindreårige
  Kirkebygden skole i Våler kommune brant ned 8. april. Bare idrettshallen og et gammelt administrasjonsbygg står igjen. Resten, inkludert alle klasserommene, ligger nå i ruiner. Arkivfoto: Freddie Larsen / NTB
  Kirkebygden skole i Våler kommune brant ned 8. april. Bare idrettshallen og et gammelt administrasjonsbygg står igjen. Resten, inkludert alle klasserommene, ligger nå i ruiner. Arkivfoto: Freddie Larsen / NTB

  Brannen som oppsto på den eneste ungdomsskolen i Våler kommune i Viken 8. april, var påsatt. Saken henlegges som følge av de ansvarliges unge alder.

  Kun idrettshallen og et gammelt administrasjonsbygg står igjen etter brannen, skriver Dagsavisen.

  – Vi har nå konkludert med at brannen i skolebygningen har oppstått utvendig ved bygningen som følge av bar ild. Etterforskningen har gitt politiet informasjon om barns omgang med ild ved skolebygningen, og i lys av dette anser politiet brannen som forårsaket av det, sier politiadvokat Ole Friestad i Øst politidistrikt.

  Barna har forklart seg for politiet og påtatt seg ansvaret for brannen. Politiet anser saken som oppklart, men den vil bli henlagt ettersom barna er under lavalder for straffansvar.

 • av NTB
  DEL
  Dagens Næringsliv frifunnet for ærekrenkelser
  Dagens Næringsliv ble frifunnet i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Dagens Næringsliv ble frifunnet i Oslo tingrett. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Forretningsmannen Paal Diskerud saksøkte Dagens Næringsliv for ærekrenkelser, men fikk ikke medhold i Oslo tingrett.

  Saken omhandlet en artikkel om at Tinn kommune hadde anmeldt et selskap kontrollert av Diskerud for mulig korrupsjon. Artikkelen fulgte opp med artikkelen «Lånehaien» fra 2014 der Diskeruds «kontroversielle utlån i gråmarkedet» ble satt i søkelyset, skriver Journalisten.

  Tingretten konkluderte med at publiseringen innebar en ærekrenkelse, men ikke at den var rettsstridig som følge av ytringsfriheten.

  – Det er ved vurderingen i vår sak særlig lagt vekt på den allmenne interesse saken hadde, herunder i å koble Diskerud selv til saken. Det er i artikkelen videre tatt en rekke forbehold, og det konkluderes ikke endelig når det gjelder hva som vil bli utfallet i saken. Journalistene bygget på et grundig faktisk grunnlag for det som ble publisert, heter det i dommen.

  Journalistene Gøran Skaalmo og Knut Gjærnes fikk Skup-diplom for artikkelen «Lånehaien».

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Luftambulanse på vei i Telemark – Kvinne falt gjennom gulv på låve

  Nødetatene har rykket ut til en arbeidsulykke på en låve. En kvinne skal ha falt gjennom gulvet på en låve I Kviteseid i Telemark, skriver Sør-øst politidistrikt på Twitter.

  Skadeomfanget er ukjent.

 • av NTB
  DEL
  Indonesisk ubåt med 53 om bord fryktes forlist

  Den indonesiske marinen har mistet kontakt med en av sine ubåter nord for Bali. Det er funnet oljesøl der ubåten, som hadde 53 personer om bord, forsvant.

  – Det stemmer at vi mistet kontakten med KRI Nanggala tidlig i morges, rundt klokka 3, sier marinens talsmann, admiral Julius Widjojono. Han opplyser at det pågår en leteaksjon.

  – Vi kjenner området, men det er ganske dypt der, sier han.

  Landets forsvarsdepartement sier det er funnet oljesøl i det aktuelle området.

  Ubåten, som ble bygget i Kiel i Tyskland i 1981, drev med våpenøvelser da den forsvant.

 • av NTB
  DEL
  Togstasjon i London evakuert

  London Bridge-togstasjonen i London ble evakuert etter at det ble funnet en mistenkelig gjenstand på et tog onsdag.

  – Stasjonen har nå åpnet igjen etter at nødetatene har håndtert en hendelse. Det kan bli togforsinkelser mens trafikken gjenopptas, meldte togselskapet Southeastern på Twitter ved 14.45-tiden norsk tid.

  En times tid tidligere fikk politiet melding om funn av en mistenkelig gjenstand om bord på et tog.

  – Stasjonen er blitt stengt som forsiktighetsregel mens spesialister tar seg av gjenstanden, skrev British Transport Police på Twitter.

 • av NTB
  DEL
  Indonesisk ubåt fryktes forlist

  Den indonesiske marinen har mistet kontakten med en av sine ubåter. Fartøyet drev våpenøvelser nord for Bali.

  Marinens talsmann, admiral Julius Widjojono, sier til Reuters at ubåten drev en torpedoøvelse i området og at den ikke har meldt tilbake som ventet.

  Ubåten heter KRI Nanggala og ble bygget i Kiel i Tyskland i 1981.

 • av NTB
  DEL
  22 døde etter oksygenlekkasje ved sykehus i India

  22 personer er døde av oksygenmangel etter lekkasje i en oksygentank ved et sykehus i den indiske byen Nashik, melder nyhetsbyrået ANI.

  Tidligere opplysninger gikk ut på at minst ellever personer var døde, men ANI har justert opp dette i en melding på Twitter.

  Lekkasjen oppsto på et offentlig sykehus i Nashik i delstaten Maharashtra. 23 personer lå på respirator på sykehuset da det livsnødvendige oksygenet lekket ut av en tank på sykehusområdet, skriver CNNs Aditya Raj Kaul. Hans Twitter-melding viser en videosnutt av lekkasjen.

  – Vi forsøker å få en detaljert rapport. Vi har også gitt ordre om gransking, sier minister Rajendra Shingane, som har ansvar for Maharashtras mat- og legemiddeltilsyn.

 • av NTB-AFP
  DEL
  FN: Nær 250.000 fordrevet av angrep i Myanmar

  FNs spesialutsending til Myanmar sier nesten en kvart million mennesker er fordrevet som følge av militærjuntaens maktbruk mot demonstranter.

  Militæret har trappet opp bruken av dødelig vold mot dem som protesterer mot kuppet i landet 1. februar. Minst 738 mennesker er drept så langt, og 3.300 holdes som politiske fanger, ifølge en lokal gruppe som overvåker situasjonen.

  – Forferdet over å høre at kilder sier juntaens angrep allerede har fordrevet en kvart million mennesker i Myanmar. Verden må handle umiddelbart og ta tak i denne humanitære katastrofen, skriver FNs spesialutsending Tom Andrews på Twitter.

  Den kristne bistandsgruppen Free Burma Rangers anslo sist uke at minst 24.000 er drevet på flukt i delstaten Karen i nord etter angrep fra bakkestyrker og fra luften tidligere i måneden. En talsperson for Karen National Union sier over 2.000 har krysset grensen til Thailand mens flere tusen er internt fordrevet.

  – De gjemmer seg i jungelen nær landsbyene siden, sier han.

  Minst 70 reportere er pågrepet, og 38 sitter fengslet, ifølge Reporting ASEAN. Frilansjournalist Ko Latt ble løslatt natt til onsdag etter over en måned i varetekt i hovedstaden Naypyidaw.

 • av NTB
  DEL
  Viggo Kristiansen får trolig svar neste uke

  Borgarting lagmannsrett tar sikte på at avgjørelsen om Viggo Kristiansens begjæring om løslatelse vil være klar i løpet av neste uke. Det melder TV 2.

  Kristiansen har begjært seg prøveløslatt etter at han fikk straffesaken sin gjenåpnet 18. februar.

  Kristiansen er dømt til forvaring i 21 år for å ha vært hovedmannen bak voldtektene av og drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. Han har hele tiden nektet straffskyld.

  Jan Helge Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Han har sonet ferdig.

 • av NTB
  DEL
  Finværet kan fortsette i Sørøst-Norge

  Meteorologisk institutt spår lange perioder med sol mot helgen på Sør- og Østlandet.

  – Finværet fortsetter i Sørøst-Norge, selv om man kan regne med noe skyet vær fram mot helgen, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

  Variert er stikkordet de neste dagene. Været byr på nattefrost, snø, mye sol og regn.

  – Vestlandet kan også vente seg en værforbedring. Til tross for at været nå starter med byger, blir det bedre og bedre mot helgen. Midt-Norge må derimot belage seg på regn og sludd i lavlandet fremover, forteller Granerød.

  I nord ser torsdagen bra ut, men det blir også her mer byger, sludd og snø gjennom helgen.

 • av NTB
  DEL
  Equinor har funnet olje i Norskehavet - starter produksjon

  Et oljefunn i et nytt segment tilhørende Tyrihans-feltet i Norskehavet kan gi mellom 19 og 26 millioner fat utvinnbar olje, melder Equinor.

  Equinor har gjort funnet sammen med Total E&P og Vår Energi, skriver de i en pressemelding.

  Rettighetshaverne vurderer funnet som kommersielt og vil igangsette produksjon umiddelbart, står det i pressemeldingen.

  – Beliggenheten gjør oss i stand til å sette funnet i produksjon over Tyrihans-feltet umiddelbart, noe som både gir god lønnsomhet og lave CO2-utslipp fra produksjonen, sier Nick Ashton, Equinors letedirektør for norsk sokkel.

  Tyrihans-feltet ligger i den midtre delen av Norskehavet, om lag 25 kilometer sørøst for Åsgard-feltet og 220 kilometer nordvest for Trondheim.

  Equinor har gjort funnet sammen med parterne Vår Energi og Total E&P.
  Equinor har gjort funnet sammen med parterne Vår Energi og Total E&P. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • av NTB
  DEL
  Drapsforsøk i Oslo opp for retten

  En mann i 30-årene er tiltalt for drapsforsøk etter at en mann ble knivstukket i brystet i Brugata i Oslo i januar i fjor.

  Ifølge tiltalen lyktes mannen ikke i å drepe fornærmede siden stikket ikke var dødelig og fornærmede raskt fikk medisinsk behandling.

  Han er også tiltalt for å være i besittelse av en springkniv på offentlig sted i forbindelse med hendelsen. Tiltalen gjelder også besittelse av en armbrøst på en privatadresse uten tillatelse.

  Rettssaken kommer opp for Oslo tingrett 27., 28. og 29. april.

 • av NTB-DPA
  DEL
  EU oppjusterer klimamålene kraftig

  EU er blitt enig om å redusere CO2-utslipp med minst 55 prosent fra 1990-nivpet innen 2030, mot tidligere 40 prosent.

  Det er representanter for de 27 medlemslandene, EU-parlamentet og EU-kommisjonen som etter månedslange forhandlinger bak lukkede dører er blitt enig om det nye klimamålet.

  Klimakommissær Frans Timmermans skriver på Twitter at det nye klimamålet er sterkt signal til verden om at EU vil bli klimanøytralt.

 • av NTB
  DEL
  Xi varsler viktig tale på Bidens klimamøte
  Kinas president Xi Jinping.
  Kinas president Xi Jinping. Foto: Li Xueren / Xinhua / NTB

  USAs president Joe Biden har invitert 40 toppledere fra hele verden til å delta i det virtuelle klimatoppmøtet. Det skal markere USAs gjeninntreden i kampen mot klimaendringer etter Donald Trumps boikott av prosessen.

  Møtet blir det første møtet mellom Kinas president Xi Jinping og Biden siden Biden ble president. Klima er et område der Biden har varslet samarbeid med Kina, trass i kritikken av Kinas behandling av uigurene og politikk i Hongkong.

 • av NTB
  DEL
  15-årig jente drept av politiet i Ohio

  En 15 år gammel jente ble skutt og drept av politiet i Columbus i Ohio, like før kjennelsen mot ekspolitimannen Derek Chauvin for drap ble lest opp.

  Politiet var tilkalt av en person som meldte at en kvinne hadde angrepet dem med kniv tirsdag ettermiddag.

  Politiet skjøt jenta da de kom fram, og hun døde kort etter på sykehus. Ingen andre ble skadet i hendelsen.

  Folk samlet seg etterpå både på åstedet og ved politikammeret i byen for å protestere mot hendelsen, som skjedde bare en halv time før dommeren leste opp kjennelsen mot Derek Chauvin for drap på George Floyd i Minneapolis.

 • av NTB
  DEL
  Biden har ringt Floyd-familien
  President Joe Biden i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
  President Joe Biden i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

  USAs president Joe Biden har vært i telefonkontakt med familien til George Floyd etter at eks-politimannen Derek Chauvin ble funnet skyldig i å ha drept ham.

  Biden og visepresident Kamala Harris kommer med en offentlig uttalelse om kjennelsen som preger hele USA, i løpet av kvelden.

  Det hvite hus opplyser at presidenten ringte til Floyd-familien rett etter at kjennelsen ble kjent.

  – Ingenting kan gjøre alt bedre, men i det minste er det en viss rettferdighet. Vi er alle så lettet, sa Biden til familien, ifølge Det hvite hus.

  I en video av telefonsamtalen kan man se familiemedlemmer av Floyd som gråtende lytter til presidentens ord.

  Allerede før juryen kom med sin kjennelse, sa Biden at han håpet på en korrekt dom, og at bevisene i saken var overveldende.

 • av NTB
  DEL
  Amnesty håper Chauvin-dommen kan starte en endring
  En mann hever knyttneven etter å ha hørt at Derek Chauvin ble kjent skyldig i alle tiltalepunktene i drapssaken mot ham. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  En mann hever knyttneven etter å ha hørt at Derek Chauvin ble kjent skyldig i alle tiltalepunktene i drapssaken mot ham. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  Det at Derek Chauvin ble funnet skyldig i alle tiltalepunkter bør være starten på forandring i USA, mener John Peder Egenæs i Amnesty International.

  Den tidligere politimannen ble funnet skyldig i alle tiltalepunktene i drapssaken mot ham etter at George Floyd døde i en pågripelse i mai i fjor.

  – Dette betyr rettferdighet for George Floyd, men det kan bare være begynnelsen. Nå må amerikanske myndigheter ta grep for å sikre at ingen, uansett hudfarge, trenger å frykte overgrep i møte med politiet, sier Egenæs.