Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Nav forbereder seg på å betale ut feriepenger før sommerferien
08. april kl 08:11av NTB
DEL
Nav forbereder seg på å betale ut feriepenger på dagpenger før sommeren, selv om ordningen fortsatt ikke er vedtatt. Foto: Vidar Ruud / NTB
Nav forbereder seg på å betale ut feriepenger på dagpenger før sommeren, selv om ordningen fortsatt ikke er vedtatt. Foto: Vidar Ruud / NTB

Nav forbereder seg på å betale ut feriepenger på dagpenger før sommeren, selv om ordningen fortsatt ikke er vedtatt.

– Nav har igangsatt arbeidet med en slik løsning. Hvis ordningen blir vedtatt, ser det nå ut til at vi rekker utbetaling før sommerferien, sier beredskapsleder Yngvar Åshol i Nav til FriFagbevegelse.

Etter politisk dragkamp på Stortinget ble det i februar klart at de rødgrønne partiene og Fremskrittspartiet fikk gjennom kravet om feriepenger på dagpenger til arbeidsløse og permitterte – men bare delvis.

Dermed gjenstår flere kamper før en ordning blir vedtatt. Parallelt med dette forbereder Nav seg altså på å betale ut feriepenger på dagpenger før sommeren.

I begynnelsen av april i fjor var 433.000 mennesker registrert som helt eller delvis arbeidsløse eller som arbeidssøkere på tiltak hos Nav.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Bilbrann i tunnel på E6 i Nordland

  Kobbskartunnelen på E6 i Sørfold kommune i Nordland er stengt på grunn av en bilbrann.

  Vegtrafikksentralen og politiet meldte om saken rundt klokka halv tolv lørdag kveld.

  Nødetatene er på vei til stedet, og folk bes holde avstand slik at de kommer til.

 • av NTB
  DEL
  Salvini skal stilles for retten i Italia
  Daværende opposisjonsleder Matteo Salvini fotografert i det italienske senatet i 2020. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB
  Daværende opposisjonsleder Matteo Salvini fotografert i det italienske senatet i 2020. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

  En domstol har satt en dato for rettssaken mot Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini. Han er tiltalt for ulovlig frihetsberøvelse og maktmisbruk.

  En dommer i Palermo på Sicilia besluttet lørdag at Matteo Salvini skal stilles for retten 15. september, melder nyhetsbyrået Adnkronos.

  Saken har bakgrunn i anklager om at han i 2019 nektet et redningsskip med rundt 150 flyktninger om bord å legge til kai på øya Lampedusa. Skipet fra den spanske organisasjonen Open Arms måtte dermed være på sjøen i dagevis.

  Høyrepopulisten Salvini er kjent for innvandringsfiendtlige holdninger. Hans advokat Giulia Bongiorno avviste anklagene i det forberedende rettsmøtet lørdag. Salvini har argumentert med at han handlet i Italias interesse og at regjeringen sto bak beslutningen.

  Dersom han skulle bli kjent skyldig etter tiltalen, risikerer Salvini opptil 15 års fengsel. Han kan også miste muligheten til å fortsette i politikken, ifølge nyhetsbyrået DPA.

  48-åringen skriver på Twitter lørdag at han holder sitt «hode hevet».

  Salvinis parti Ligaen har sittet i den ferske statsministeren Mario Draghis regjering siden februar. Salvini har ikke hatt noen ministerpost siden han gikk av som innenriksminister i september 2019.

 • av NTB
  DEL
  Omkommet person funnet i hus på Osterøy

  Det er funnet en person omkommet i tilknytning til huset som eksploderte og brant på Osterøy, melder Vest politidistrikt.

  Personen er ennå ikke identifisert.

  Politiet innledet etterforskning av eksplosjonen og brannen i en bolig på Osterøy nord for Bergen lørdag.

  Det er fortsatt for tidlig å si noe om årsak til hendelsen, og politiet vil fortsette arbeidet på adressen utover kvelden, melder de i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Person fløyet til Ullevål sykehus etter trafikkulykke

  En person er fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus etter at en bil og MC kolliderte i Vestfossen vest for Drammen.

  Skadeomfanget er ukjent, melder Sørøst politidistrikt på Twitter lørdag kveld.

  MC-føreren skal ifølge politiet ha prøvd å kjøre forbi på høyre side da bilen lå langt ut mot midten av veibanen på Eikernveien. Nødetatene rykket ut til stedet, og MC-føreren ble senere plukket opp av luftambulansen ved 17.50-tiden.

  Veien ble sperret av, men åpnet igjen ved 21.20-tiden.

 • av NTB
  DEL
  Politiet drepte fem arbeidere under protest i Bangladesh

  Politiet drepte minst fem mennesker under sammenstøt i Bangladesh med flere tusen arbeidere som protesterte mot arbeidsforholdene, ifølge lokale tjenestemenn.

  Minst 15 arbeidere og flere politimenn ble skadet i hendelsen ved et kullkraftverk som er under bygging sørøst i Bangladesh, ifølge politimannen Azizul Islam.

  Sammenstøtene skjedde i Chattogram-distriktet lørdag. Ifølge politiet jobber det rundt 5.000 personer på byggeplassen, men det er uklart hvor mange av dem som deltok i demonstrasjonene.

  Politiet åpnet ild etter at noen av arbeiderne gikk til angrep på dem, ifølge politilederen Anwar Hossein. Arbeiderne krever ifølge ham å få utbetalt lønn de har til gode, lønnsøkning og halvert arbeidstid på fredager.

 • av NTB
  DEL
  Tsjekkia utviser 18 russiske diplomater

  Tsjekkia kaster ut 18 russiske diplomater og anklager dem for spionasje.

  Statsminister Andrej Babis sier tsjekkiske etterretningstjenester har funnet klare beviser for at russisk militær etterretning var involvert i en massiv eksplosjon i 2014. Eksplosjonen ved et ammunisjonslager krevde to menneskeliv. Babis sier lørdag kveld at Tsjekkia er nødt til å reagere på funnene.

  – 18 ansatte ved den russiske ambassaden må forlate vår republikk innen 48 timer, sier den tsjekkiske utenriksministeren Jan Hamacek til pressen.

  Tsjekkisk etterretning mener de 18 tilhører de russiske etterretningstjenestene SVR og GRU.

 • av NTB
  DEL
  Eksgeneral blir sjef for Brasils oljegigant
  Brasils president Jair Bolsonaro har selv militær bakgrunn. Den nye Petrobras-sjefen blir den første med militær bakgrunn som leder oljegiganten siden 1989. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
  Brasils president Jair Bolsonaro har selv militær bakgrunn. Den nye Petrobras-sjefen blir den første med militær bakgrunn som leder oljegiganten siden 1989. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

  Brasils president Jair Bolsonaro trosser kraftig kritikk og plasserer en tidligere general i sjefsstolen i oljegiganten Petrobras.

  Selskapets styre utnevnte som ventet tidligere forsvarsminister Joaquim Silva e Luna, opplyste Petrobras fredag.

  Silva e Luna tar over for den markedsliberale økonomien Roberto Castello Branco. Han ledet Petrobras fra Bolsonaro ble president i januar 2019, frem til mars i år.

  Utnevnelsen av Silva e Luna har ført til frykt blant internasjonale investorer for statlig inngripen slik som i kriserammede Venezuela.

  Høyrepopulisten Bolsonaro har fått kritikk fra blant andre tidligere sentralbanksjef Gustavo Franco. Da planene om sjefsbytte ble kjent, stupte Petrobras-aksjen 20 prosent på børsen i New York.

 • av NTB
  DEL
  Politiet søker etter antatt omkommet person i Salhusfjorden etter vannscooterulykke

  Mannen i 20-årene som er savnet etter en vannscooterulykke i Salhusfjorden ved Knarvik i Vestland fredag, er nå antatt omkommet, sier politiet.

  Status på søket er endret til «søk etter antatt omkommet person», bekrefter operasjonsleder i Vest politidistrikt, Stine Mjelde, til VG.

  Hovedredningssentralen meldte om ulykken rett etter klokken 18.30 fredag. En person ble hentet opp av vannet, mens en mann i 20-årene altså fremdeles er savnet.

  Søket pågikk med flere båter gjennom deler av natten og ble tatt ytterligere opp igjen i morgentimene lørdag. Det ble så avsluttet som en redningsaksjon lørdag morgen, og Vest politi tok over søket.

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  Skiløper berget seg ut av skred i Harstad

  En mann i 40-årene berget seg ut av et snøskred som gikk på Grytøya i Harstad kommune lørdag ettermiddag.

  Mannen meldte fra til politiet at han ble tatt av snøskredet på Storgalten i opp til 200 meter, før han klarte å berge seg ut.

  Alt som ble tatt av snømassene var et par grønne ski.

  Troms politidistrikt melder at skiløperen er på tur, gående ned fra fjellet.

  Han anser seg som uskadet med milde smerter, opplyser politiet.

  – Han hadde flaks. Skiene og isøksen ble tatt av skredet, men han kom seg jo ut, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen i Troms politidistrikt til VG.

  Han roser mannen for å ha meldt ifra.

  – Det var veldig bra at han gjorde det. Dersom vi finner et par ski i nærheten av et skred, vil vi jo tenke at her er det folk, sier operasjonslederen.

  Thomassen legger til at politiet tilbød mannen skyss ned fra fjellet, men at han ville gå ned selv.

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  Støre tar initiativ til vervekampanje

  Etter fem år med medlemsflukt ber Arbeiderpartiet leder Jonas Gahr Støre partifolket innstendig om å verve flere.

  – Vår største styrke er nå som før dere, medlemmene i dette flotte partiet. Derfor trenger vi enda flere medlemmer, sa Støre i sin avslutningstale til Arbeiderpartiets landsmøte.

  – Så min siste oppfordring på vei ut av dette landsmøtet er det: Bruk kraften fra dette landsmøtet til å verve flere medlemmer.

  Støre fortalte videre at det var blitt vervet over hele landet under landsmøtet, og at han selv hadde vervet to nye medlemmer bare lørdag ettermiddag.

  Ved utgangen av året sto Ap med 44.918 medlemmer, ned 5.149 fra 50.067 medlemmer i 2019.

  Medlemstallet har falt hvert år siden 2015.

 • av NTB
  DEL
  En person skadet i trafikkulykke i Bergen

  En person er kjørt med ambulanse til sykehus etter en trafikkulykke i Bergen lørdag ettermiddag.

  Den skadede var alene i personbilen, som traff en lyktestolpe i Fanaveien.

  Sjåføren ble brakt til Haukeland universitetssjukehus. Skadegraden er foreløpig ukjent.

  Et kjørefelt ble stengt på stedet som følge av kollisjonen. Det meldes om noen trafikale problem.

  Vest politidistrikt fikk melding om ulykken klokken 15.24.

 • av NTB
  DEL
  Togene går normalt igjen etter hyttebrann i Son

  Togene kjører som normalt ettersom brannen i hytta i Son nå er slukket, melder politiet i Øst.

  Det var togstans etter mye røykutvikling på stedet. Fordi toglinjen gikk like ved banen ble de innstilt inntil videre. Nå skal trafikken gå som normalt igjen.

  Politiet ba tidlig naboer lukke vinduer og holde avstand til brannen, som de meldte om på Twitter rundt klokken 4.33 lørdag ettermiddag.

  Brannen startet i Osloveien i Son, og en beboer sjekkes av ambulanse, melder politiet på Twitter.

  Det skal være snakk om en hyttebrann, sier operasjonsleder i politiet Gisle Sveen til VG.

  – Hytten er brent ned og totalskadet, sier han til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Leger: – Navalnyj kan dø hvert øyeblikk
  Aleksej Navalnyjs lege Anastasia Vasiljeva utenfor straffeleiren i Pokrov som opposisjonspolitikeren ble sendt til i februar. Han soner en dom på to og et halvt fengsel i forbindelse med en gammel svindelsak som han hevder er fabrikkert.
Arkivfoto: Pavel Golovkin / AP / NTB
  Aleksej Navalnyjs lege Anastasia Vasiljeva utenfor straffeleiren i Pokrov som opposisjonspolitikeren ble sendt til i februar. Han soner en dom på to og et halvt fengsel i forbindelse med en gammel svindelsak som han hevder er fabrikkert. Arkivfoto: Pavel Golovkin / AP / NTB

  Aleksej Navalnyjs helse er kraftig forverret, ifølge leger som frykter for den fengslede russiske regimekritikerens liv.

  President Vladimir Putins mest fremtredende kritiker startet en sultestreik 31. mars. Han krevde bedre helsebehandling for ryggsmerter og nummenhet i beina og hendene.

  – Vår pasient kan dø hvert øyeblikk, sier Navalnyjs private lege Anastasia Vasiljeva på Facebook lørdag.

  Hun viser til opposisjonspolitikerens høye kaliumnivåer og sier Navalnyj trenger intensivbehandling for å hindre hjertestans.

  Vasiljeva og tre andre leger, blant dem hjertespesialisten Jaroslav Asjikhmin, har bedt fengselsmyndighetene om å gi dem tilgang umiddelbart.

  Navalnyjs leger har ikke fått lov til å besøke ham i fengsel. Men Asjikhmin forteller at 44 år gamle Navalnyjs familie har gitt legene testresultater. De viser både høye kaliumnivåer, som kan bidra til hjertestans, og forhøyet kreatininnivå som er et tegn på redusert nyrefunksjon.

  Det statlige russiske fengselsvesenet sier Navalnyj får all den helsehjelpen han trenger. Navalnyj ble pågrepet 17. januar da han vendte hjem fra Tyskland etter fem måneder. Der fikk behandling for et giftangrep som han anklager den russiske regjeringen for å stå bak.

  Russiske myndigheter benekter å ha noe med saken å gjøre. Navalnyj ble dømt til to og et halvt års fengsel for å ha brutt meldeplikten etter en betinget svindeldom han fikk for flere år siden. Navalnyj mener saken er fabrikkert.

 • av NTB
  DEL
  Dyr berget fra driftsbygning som er i ferd med å rase

  37 storfe og en hest er berget ut av en driftsbygning i Isfjorden i Rauma kommune. Bygningen er i ferd med å kollapse.

  Politiet melder om gjødsellekkasje på stedet. Det er ikke kommet opplysninger om skader på dyr eller mennesker.

  Nødetatene er på stedet og Mattilsynet er varslet.

  Møre og Romsdal politidistrikt fikk melding om hendelsen klokken 15.28 lørdag.

 • av NTB
  DEL
  Demonstrant pågrepet ved Windsor Castle
  En demonstrant som ropte «Redd planeten», ble ført bort av politiet etter at de hadde dekket til overkroppen hennes utenfor Windsor Castle lørdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  En demonstrant som ropte «Redd planeten», ble ført bort av politiet etter at de hadde dekket til overkroppen hennes utenfor Windsor Castle lørdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  En demonstrant som ropte «Redd planeten», ble påført håndjern og fikk overkroppen dekket til av politiet utenfor Windsor Castle lørdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  En demonstrant som ropte «Redd planeten», ble påført håndjern og fikk overkroppen dekket til av politiet utenfor Windsor Castle lørdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  «Redd planeten», ropte en toppløs demonstrant som løp forbi folkemengden ved Windsor Castle etter at de hadde holdt et minutts stillhet for prins Philip.

  Kvinnen skal ha hoppet på en statue av dronning Victoria før hun ble påført håndjern og ført bort av politiet.

  Ifølge en DPA-journalist forsøkte kvinnen tilsynelatende å bryte seg forbi sikkerhetsgjerdene.

  Dronning Elizabeths ektemann bisettes fra St. Georges kapell lørdag. Han døde 9. april, 99 år gammel.

 • av NTB
  DEL
  Framgang i atomsamtalene med Iran
  Iranske opposisjonelle demonstrerte denne uka utenfor Grand Hotel i Wien der atomsamtalene pågår bak lukkede dører. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB
  Iranske opposisjonelle demonstrerte denne uka utenfor Grand Hotel i Wien der atomsamtalene pågår bak lukkede dører. Foto: Lisa Leutner / AP / NTB
  Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi leder landets delegasjon til atomsamtalene i Wien. Foto: AP / NTB
  Irans viseutenriksminister Abbas Araghchi leder landets delegasjon til atomsamtalene i Wien. Foto: AP / NTB
  Atomanlegget i Natanz ble 11. april utsatt for sabotasje som skal ha skadd sentrifugene som brukes til anriking. Israel mistenkes for å stå bak, men landets myndigheter har ikke kommenter påstandene. Foto: Planet Labs via AP / NTB
  Atomanlegget i Natanz ble 11. april utsatt for sabotasje som skal ha skadd sentrifugene som brukes til anriking. Israel mistenkes for å stå bak, men landets myndigheter har ikke kommenter påstandene. Foto: Planet Labs via AP / NTB

  Både EU, Russland og Iran melder om framgang under atomsamtalene som ble gjenopptatt i Wien etter et angrep på et av Irans atomanlegg.

  Iran kunngjorde fredag at de har begynt å anrike uran til en renhet på 60 prosent, som svar på sabotasjen mot atomlegget i Natanz tidligere i uken. Iran har lagt skylden på Israel, som verken har bekreftet eller avkreftet påstandene.

  Utviklingen har kastet skygger over samtalene i Wien, der målet er å berge den internasjonale avtalen som stormaktene inngikk med Iran. USAs tidligere president Donald Trump forlot atomavtalen, med etterfølgeren Joe Biden vil blåse liv i den.

  Tilfreds

  Lørdag møttes representanter fra EU, Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og Iran til nye samtaler i Wien.

  – Det er gjort framgang i det som langt fra er en enkel oppgave. Vi må nå gå mer i detalj, sier EUs utsending Enrique Mora.

  Russlands FN-ambassadør Mikhail Uljanov sier deltakerne «tilfreds merket seg framgangen som så langt er gjort»

  – De uttrykte at de er fast bestemt på å fortsette forhandlingene med sikte på å fullføre prosessen vellykket så snart som mulig, sier Uljanov.

  – Ny avtale tar form

  Sjefen for Irans delegasjon, viseutenriksminister Abbas Araghchi, melder om gode diskusjoner.

  – Det ser ut som at en ny avtale tar form og alle har nå et felles endelig mål, sier han og tilføyer:

  – Det er fortsatt alvorlige uenigheter som må reduseres i fremtidige forhandlinger.

  Samtalene tar sikte på å finne ut av hvilke sanksjoner USA bør løfte og hva Iran må gjøre for å handle i tråd med avtalen.

  Biden fornøyd

  Atomavtalen fra 2015 gir internasjonalt innsyn Irans atomprogram og legger sterke begrensninger på programmets innhold. Til gjengjeld ble økonomiske sanksjoner mot Iran opphevet, men USA har siden gjeninnført strenge sanksjoner mot landet.

  Fredag sa Joe Biden seg fornøyd med at Iran fortsatt vil være med på samtalene.

  – Jeg tror det er for tidlig å felle noen dom over hvordan utfallet kommer til å bli, men jeg tror vi fortsatt er i dialog, sa presidenten.

  Navnga mistenkt

  USA deltar indirekte i Wien-samtalene, som ble innledet 6. april.

  Få dager senere ble strømforsyningen ved Irans tungt bevoktede atomanlegg i Natanz ødelagt. Ifølge The New York Times har israelske og amerikanske etterretningskilder bekreftet Israels rolle. De sier at angrepet reduserte kraftig Irans evne til å anrike uran.

  Lørdag navnga iransk TV en mann som er mistenkt for å stå bak sabotasjeaksjonen. Den 43 år gamle iranske mannen hevdes å ha rømt landet.

  Trusselvurdering

  Iran har tidligere anriket uran opp til 20 prosent, til bruk i sitt atomkraftverk i Bushehr. Uran benyttet i atomvåpen har vanligvis en anrikningsgrad på minst 85–90 prosent.

  Iranske myndigheter fastholder at de ikke har noe ønske om å utvikle atomvåpen, og amerikansk etterretning konkluderer i sin siste trusselvurdering i likhet med IAEA med at landet ikke har noe aktivt atomvåpenprogram.

  Først når uran anrikes til over 60 prosent må det sees på som et steg i retning av å utvikle atomvåpen, heter det i trusselvurderingen som ble presentert for Kongressen onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Sveits tilbyr å være vertskap for møte

  Sveits følger etter Finland og Østerrike og tilbyr seg også å være vertskap for møte mellom USAs president Joe Biden og Russlands Vladimir Putin.

  Landets ambassader i Washington og Moskva har begge tatt skritt for at Sveits kan bli vert for møtet, ifølge den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger. Opplysningene baserer seg på anonyme kilder.

  Utenriksdepartementet i Bern vil ikke kommentere oppslaget, men sier Sveits alltid er villig til å tilby gode tjenester når det trengs.

 • av NTB
  DEL
  Angrep i Irak – IS står trolig bak

  Angivelige IS-krigere angrep lørdag to oljebrønner i Kirkuk i Nord-Irak, ifølge et statseid oljeselskap.

  Ingen ble drept og det ble ikke registrert noen ødeleggelser, ifølge det statseide oljeselskapet North Oil Company. De betegner angrepet som et terroristangrep.

  Nyhetsbyrået DPA får også bekreftet opplysningene av sikkerhetskilder.

  I desember 2017 erklærte den irakiske regjeringen at de hadde overvunnet den ytterliggående islamistgruppen. Likevel har angrep i landet fortsatt.

 • av NTB
  DEL
  Navngitt mistenkt for angrepet mot atomanlegg

  Statlig iransk TV har navngitt en mann som er mistenkt for å stå bak sabotasjeaksjonen mot Natanz-anlegget. Han skal ha rømt landet.

  Natanz-anlegget, som brukes til å anrike uran, ble tidligere i uken rammet av en mindre eksplosjon. Iran har beskyldt Israel for sabotasje mot anlegget.

  På statlig TV lørdag blir det vist frem et bilde av en navngitt mann på 43 år som skal være mistenkt for å stå bak. Det blir oppgitt at han er født i Iran, nær byen Kashan. Han skal ha forlatt Iran før sabotasjeaksjonen skjedde.

  Det ble ikke oppgitt hvordan mannen fikk tilgang til anlegget, som er svært godt sikret.

  Iranske myndigheter gjør alt de kan for å få ham til landet og har varslet Interpol, ifølge TV-innslaget.

 • av NTB
  DEL
  Søket etter savnet mann i Salhusfjorden avsluttet

  Søket etter en savnet mann i 20-årene, som satt på en vannscooter som veltet i Salhusfjorden ved Knarvik i Vestland fredag, er avsluttet som redningsaksjon.

  – Alle ressurser er dimittert. Vest politidistrikt overtar det videre arbeidet i saken, skriver Hovedredningssentralen Sør-Norge på Twitter like etter klokka 12 lørdag.

  Hovedredningssentralen meldte om ulykken rett etter klokka 18.30 fredag. En person ble hentet opp av vannet, mens en mann i 20-årene altså fremdeles er savnet.

  Søket pågikk med flere båter gjennom deler av natten og ble tatt ytterligere opp igjen i morgentimene lørdag, men er nå altså avsluttet som redningsaksjon.