Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Fordømmer utestengelsen av myanmarsk ambassadør
08. april kl 08:17av NTB
DEL
Politifolk står utenfor Myanmars ambassade i London onsdag. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB
Politifolk står utenfor Myanmars ambassade i London onsdag. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB

Storbritannia fordømmer den myanmarske militærjuntaens handlinger etter at Myanmars ambassadør onsdag ble utestengt fra ambassaden i London.

Diplomater som støtter militærjuntaen i Myanmar, tok kontroll over ambassaden i London. Ambassadør Kyaw Zwar Minn endte på gaten, låst ute.

Demonstranter samlet seg om kvelden utenfor ambassaden og demonstrerte mot utestengelsen av ambassadøren.

– Storbritannia fortsetter å be om en slutt på kuppet og den frastøtende volden, og en rask tilbakeføring til demokrati, sier utenriksminister Dominic Raab i en uttalelse. Han fastslår at de fordømmer handlingene i London.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Brudd på grenseverdien for svevestøv i Oslo i fjor

  I fjor ble grenseverdien for svevestøv brutt i Oslo for første gang siden 2013, opplyser Miljødirektoratet i en pressemelding.

  De foreløpige dataene for luftkvalitet i norske byer og tettsteder i 2020 viser at det var brudd på grenseverdien for svevestøv i Oslo og Lørenskog. Grenseverdiene er minimumskrav til kvaliteten på utendørslufta.

  Svevestøv består av små, luftbårne partikler. Typen som dannes ved mekanisk slitasje fra for eksempel asfalt, bremser og dekk, kalles veistøv. Svevestøv dannes også i forbrenningsprosesser, som eksos fra biler eller vedfyring.

  Selv om elbiler er eksosfrie, understreker Miljødirektoratet at utfordringen med svevestøv ikke blir løst med økende andel elbiler, fordi alle kjøretøy sliter på asfalt og dekk.

  – Tiltak som gir mindre trafikk og mer sykkel og gange, fører til renere luft fordi det blir mindre svevestøv og annen type luftforurensning. I tillegg blir det mindre utslipp av klimagasser og bidrar til bedre folkehelse, sier miljødirektør Ellen Hambro.

  I fjor var det brudd på grenseverdiene for svevestøv i Oslo. Mye av svevestøvet kommer fra veitrafikken.
  I fjor var det brudd på grenseverdiene for svevestøv i Oslo. Mye av svevestøvet kommer fra veitrafikken. Foto: Vidar Ruud / NTB
 • av NTB-DPA
  DEL
  Politifolk satt fri etter å ha blitt holdt som gisler i Pakistan
  TPL-støttespillere, som blokkerer en vei i Lahore, snakker med politifolk søndag.
  TPL-støttespillere, som blokkerer en vei i Lahore, snakker med politifolk søndag. Foto: K.M. Chaudary / AP / NTB

  Islamistgruppen Tehreek-Labbaik Pakistan (TLP) satt mandag fri elleve politibetjenter de hadde tatt som gisler under voldelige demonstrasjoner i Pakistan.

  TLP slapp gislene fri etter forhandlinger med regjeringen gjennom natten, sier innenriksminister Sheikh Rashid Ahmed.

  Islamistgruppa har stått bak voldelige demonstrasjoner siden i fjor høst, kravet er blant annet at den franske ambassadøren utvises. Bakgrunnen er at Frankrikes president Emmanuel Macron i fjor forsvarte publisering av Mohammed-karikaturer, noe som anses som blasfemisk av mange muslimer.

  Sist uke ble TLPs leder pågrepet. Dermed samlet flere TLP-tilhengere seg i gatene onsdag. I opptøyene mistet to politibetjenter livet.

  Nye demonstrasjoner brøt ut søndag etter at politiet, støttet av paramilitære styrker, forsøkte å fjerne den siste resten av demonstrantleiren utenfor TLPs hovedkvarter.

 • av NTB-Ritzau
  DEL
  Danske Banks toppsjef gir seg på grunn av hvitvaskingssak
  Administrerende direktør Chris Vogelzang gir seg i Danske Bank.
  Administrerende direktør Chris Vogelzang gir seg i Danske Bank. Foto: Annika Byrde / NTB

  Administrerende direktør Chris Vogelzang gir seg i Danske Bank på grunn av en hvitvaskingssak der han er mistenkt for brudd på nederlandsk lov.

  Forholdene som etterforskes, skjedde da nederlenderen jobbet i banken ABN AMRO. Banken etterforskes for mulige overtredelser av landets lover for forebygging av hvitvasking.

  Vogelzang var ansatt i banken fra 2000 til 2017. Han begynte i Danske Bank i 2019.

  – Jeg er overrasket over de nederlandske myndighetenes beslutning. Jeg forlot ABN AMRO for mer enn fire år siden og var trygg på at jeg ivaretok mitt ledelsesmessige ansvar med integritet og dedikasjon, sier Vogelzang i en uttalelse.

  I lys av situasjonen Danske Bank står i, ønsker han ikke at spekulasjoner rundt hans person skal stå i veien for bankens videre utvikling, går det fram av uttalelsen. Også Danske Bank etterforskes for hvitvasking.

 • av NTB
  DEL
  Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

  Staten selger eiendomsteknologiselskapet Ambita for 962,8 millioner kroner. Kjøper er teknologiselskapet Sikri.

  – Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av Ambita. Selskapet har hatt en god utvikling, og vi er veldig fornøyde med salget, sier næringsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.

  Ambita var den eneste forvalteren av offentlig grunnboksdata fram til dette ble konkurranseutsatt i 2014. Siden da har selskapet bygget seg opp til å bli det ledende selskapet innen eiendomsteknologi i Norge. Mange tusen brukere benytter Ambitas tjenester i forbindelse med boligsalg eller byggeprosjekter hver dag.

  Selskapet omsatte for 507 millioner kroner i 2020 og har med sine datterselskaper rundt 170 ansatte i Norge og Sverige.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Koptisk kristen drept av IS i Egypt

  En IS-tilknyttet gruppe har påtatt seg ansvaret for drapet på en koptisk kristen mann og to andre personer i Sinai i Egypt.

  Likvideringen av den 62 år gamle mannen ble vist på en 13 minutter lang video som gruppa sendte ut. En mann skjøt ham på kort hold mens to andre væpnede menn sto ved siden av.

  To unge lokale stammemedlemmer ble også drept på videoen.

  Et jihadistisk opprør i det nordlige Sinai ble for alvor trappet opp etter at hærens kupp mot president Mohamed Mursi i 2013. I 2018 lanserte den egyptiske hæren en offensiv mot de militante i Sinai.

 • av NTB-AP
  DEL
  Sammenstøt mellom israelsk politi og palestinere

  Israelsk politi tok i bruk sjokkgranater og en vannkanon for å spre palestinere som samlet seg i gamlebyen i Jerusalem til ramadan, ifølge israelske medier.

  Slike sammenstøt mellom politi og hundrevis av palestinere har funnet sted hver kveld siden ramadan startet i forrige uke.

  Palestinerne sier at de i flere år har pleid å samles på trappene ved Damaskusporten hver kveld etter fasten, men i år satte israelsk politi opp sperringer for å holde dem borte.

  Politiet på sin side anklager palestinerne ved porten for å kaste stein. Minst tre palestinere er arrestert, og Røde Halvmåne melder at fire er skadd.

  Israelsk politi melder om lignende sammenstøt i Jaffa, i utkanten av Tel Aviv, der tre palestinere ble arrestert og to politimenn lettere skadd.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Russland henter 34 barn fra Syria

  Kurdiske myndigheter i Syria overleverte søndag til en russisk delegasjon 34 foreldreløse barn hvis foreldre var medlemmer av IS.

  Barna, som er i alderen tre til 14 år, ble overlevert til en delegasjon ledet av den russiske presidentens utsending for barnerettigheter, Anna Kuznetsova.

  Russland har hittil hentet hjem minst 169 russiske barn som har mistet sine foreldre i IS-området, og flere skal hentes, sier utenrikstalsmann Fener al-Kait hos de kurdiske myndighetene i det nordøstlige Syria.

  Russland har også hentet barn som er etterlatt alene i Irak etter at jihadistenes såkalte kalifat kollapset.

  Kurderne i Syria har gang på gang bedt det internasjonale samfunnet om å hente sine egne barn fra de overfylte leirene i det nordøstlige hjørnet av Syria, uten mye respons.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Statsministeren har vunnet valget i Kapp Verde
  Ulisses Correia e Silvas er gjenvalgt som statsminister i øystaten Kapp Verde.
  Ulisses Correia e Silvas er gjenvalgt som statsminister i øystaten Kapp Verde. Foto: UNTV, AP / NTB

  Statsminister Ulisses Correia e Silvas parti har vunnet 36 av 72 mandater ved valget i øystaten Kapp Verde, og han fortsetter trolig som regjeringssjef.

  Correia e Silvas sentrumhøyre-parti Bevegelsen for demokrati (MpD) fikk hard motstand fra Det afrikanske partiet for Kapp Verdes uavhengighet (PAICV), som ledet landet etter frigjøringen fra Portugal.

  Men da 95 prosent av stemmene var opptalt, hadde PAICV bare vunnet 26 mandater. Dermed ble valget en skuffelse for partiets 42 år gamle leder Janira Hopffer Almada som håpet å bli Kapp Verdes første kvinnelige statsminister.

  Fortsatt gjenstår opptellingen for fire mandater som velges av Kapp Verde-borgere i utlandet.

  Valgkampen har vært dominert av koronapandemien og dens virkning på landets økonomi, som er sterkt avhengig av turisme. Fordi turistene uteble, stupte økonomien med 14,8 prosent i fjor.

  Selv om landet ligger 600 kilometer ut i Atlanterhavet fra Senegal, hadde Kapp Verde i begynnelsen av april den høyeste smitteraten i Afrika, med 189 tilfeller per 100.000 personer.

  Ettpartistyre i Kapp Verde ble avskaffet i 1990, og året etter ble landets første flerpartivalg holdt. PAICV vant og styrte til MpD overtok regjeringen i 2016. Kapp Verde ligger rett bak Mauritius som et av Afrikas mest demokratiske land.

 • av NTB-AP
  DEL
  Væpnet mann etterlyst etter skyteepisode i Texas
  Politi og ambulanser kom raskt til stedet der tre personer ble skutt og drept i Austin i Texas søndag.
  Politi og ambulanser kom raskt til stedet der tre personer ble skutt og drept i Austin i Texas søndag. Foto: Jim Vertuno / AP / NTB

  En 41 år gammel mann er etterlyst etter en skyteepisode i Austin i Texas søndag der tre personer ble drept

  Austins politisjef Joseph Chacon sier at mannen må antas å være væpnet og farlig, og han ber folk i området holde seg innendørs. Politiet frykter at han skal ta noen som gissel for å unngå å bli tatt.

  Mannen, som selv er afroamerikansk, er mistenkt for å ha skutt og drept to latino-kvinner og en svart mann. Motivet er ukjent, men politiet sier at han kjente ofrene.

 • av NTB
  DEL
  Bil havnet i sjøen i Rogaland

  En bil havnet i sjøen ved Ognakalvsundet i Bokn i Rogaland sent søndag kveld. Sjåføren klarte selv å komme seg på land.

  Ifølge Sørvest politidistrikt er luftambulansen på vei til stedet, der personen blir tatt hånd om av nødetatene. Skadeomfanget er ukjent.

  Vegtrafikksentralen vest opplyser at det er manuell dirigering av trafikken på E39 ved Kårstø i Tysvær etter ulykken.

  Årsaken til ulykken, som politiet fikk beskjed om klokken 23.41, er foreløpig ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Myanmars skyggeregjering ønsker plass på krisemøte
  General Min Aung Hlaing skal etter planen delta på ASEAN-toppmøtet på lørdag. Myanmars nyoppnevnte skyggeregjering ber de sørasiatiske nabolandene om ikke å anerkjenne kuppmakerne. Foto: AP Photo/NTB
  General Min Aung Hlaing skal etter planen delta på ASEAN-toppmøtet på lørdag. Myanmars nyoppnevnte skyggeregjering ber de sørasiatiske nabolandene om ikke å anerkjenne kuppmakerne. Foto: AP Photo/NTB

  Opposisjonen i Myanmar anmodet søndag sørasiatiske ledere om å gi dem en plass ved bordet under krisemøtet neste uke.

  Fredag dannet en gruppe politikere en såkalt skyggeregjering under navnet den nasjonale enhetsregjering (NUG). Gruppen består hovedsakelig av personer fra Suu Kyis parti, samt noen politikere med etnisk minoritetsbakgrunn.

  Søndag ber også skyggeregjeringen om at lederne i ASEAN-landene ikke må anerkjenne militærregimet som tok makten ved et kupp i februar.

  Det er ventet at militærjuntaens leder Min Aung Hlaing lørdag skal delta på toppmøte som Organisasjonen for sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN) holder i Jakarta. Det blir hans første besøk internasjonalt siden kuppet som kastet den sivile lederen Aung San Suu Kyi.

  – En hån

  Hæren har forsøkt å slå ned masseprotestene som fulgte etter kuppet, og minst 730 mennesker er drept, ifølge en lokal overvåkingsgruppe.

  Invitasjonen til Min Aung Hlaing fra sammenslutningen på ti sørøstasiatiske land oppfattes som en hån av aktivister som har oppfordret utenlandske ledere om å ikke anerkjenne juntaen formelt.

  Dannet skyggeregjering

  Moe Zaw Oo, opposisjonens viseminister for utenrikssaker, sier ASEAN ikke har tatt kontakt med dem.

  – Hvis ASEAN ønsker å bidra til å løse Myanmar-situasjonen, kommer de ikke til å oppnå noe uten å konsultere og forhandle med NUG, som støttes av folket og har full legitimitet, sa han til Voice of America.

  – Det er viktig at dette militærstyret ikke blir anerkjent. Dette må håndteres forsiktig, sa han.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Russland utviser 20 tsjekkiske diplomater

  Russland utviser 20 tsjekkiske diplomater, opplyser nyhetsbyrået RIA. De må forlate Russland i løpet av morgendagen, ifølge RIA.

  Utvisningene kommer etter at Tsjekkia lørdag utviste 18 russiske diplomater, som de mener er agenter g var knyttet til en eksplosjon på et militært lager i 2014.

 • av NTB
  DEL
  PST skal ha tilgang til lister over flypassasjerer
  PST planlegger å overvåke alle flyplasser i Norge på linje med andre europeiske land som har hatt en lignende ordning en stund. Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB
  PST planlegger å overvåke alle flyplasser i Norge på linje med andre europeiske land som har hatt en lignende ordning en stund. Illustrasjonsfoto: Torstein Bøe / NTB

  En egen PST-enhet skal følge med på alle som reiser inn og ut av Norge med fly. De skal avsløre terrorister eller alvorlig kriminalitet, ifølge NRK.

  Enheten er et resultat av samarbeid mellom Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Kripos og Tolletaten, ifølge nyhetskanalen som har fått innsyn i en rapport der dette omtales.

  De som arbeider i gruppen, skal samle inn, lagre og analysere informasjon fra flypassasjerdata, men også utveksle informasjon og analyseresultater med andre land og Europol. Regjeringen vil gjøre det lovlig å innhente disse opplysningene, på samme måte som i de fleste andre land i Europa, melder NRK.

  Planen er at enheten skal være operativ i Kripos' lokaler fra 1. januar 2022 og i full drift fra 1. juli.

  PST har tidligere fått kritikk for å ha lest passasjerlister uten hjemmel. EOS-utvalget mente at den praksisen var ulovlig.

 • Kjetil Hanssen
  DEL
  Bush ber politikere dempe seg om innvandrere
  Reuters/NTB
  Reuters/NTB Foto: Republikaneren George W. Bush var USAs president fra 2001 til 2009.

  Tidligere president George W. Bush mener USAs debatt om innvandring er blitt alt for røff. Søndag morgen ble han intervjuet på TV-kanalen CBS.

  – Jeg vil be Kongressen legge til side all den harde retorikken om innvandrere. Vær så snill og dropp billige politiske poenger på begge sider. Jeg håper jeg kan bidra til en tone som er mer respektfull overfor innvandrere og kan føre til en reform av systemet, sa Bush.

  Det heftig debatt om innvandringspolitikk i USA. Samtidig strever har Bidens administrasjon med å håndtere en flom av migranter og asylsøkere på grensen mot Mexico.

 • av NTB
  DEL
  Skogbrann herjer i Cape Town
  Helikoptre slipper vann ved Rhodes Memorial på Table Mountain i Cape Town. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB
  Helikoptre slipper vann ved Rhodes Memorial på Table Mountain i Cape Town. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB

  En skogbrann som herjer ved Table Mountain i Cape Town i Sør-Afrika, er ute av kontroll. Studenter og andre evakueres.

  Skråningene over nabolaget Newlands sto søndag i flammer etter at brannen brøt ut samme morgen.

  Brannen har ødelagt deler av en restaurant og sprer seg til et universitet i nærheten, opplyser byen Cape Town på Twitter.

  Flere hundre studenter som bor på campus, er evakuert, melder BBC. Myndighetene ber andre innbyggere og besøkende om å forlate området umiddelbart.

  Helikoptre deltar i slukningsarbeidet.

 • av NTB
  DEL
  Kilde: Fem såret i rakettangrep mot flybase i Irak

  Tre irakiske soldater og to utlendinger ble såret i et rakettangrep mot en irakisk flybase der amerikanske soldater er stasjonert, ifølge en sikkerhetskilde.

  Minst to raketter traff anlegget til et amerikansk selskap som vedlikeholder fly på Balad-basen nord for Bagdad, ifølge nyhetsbyrået AFPs kilde.

  Til sammen fem raketter ble skutt mot basen søndag, og to av dem traff en sovesal og en kantine tilhørende et amerikansk selskap, ifølge den ikke navngitte kilden.

  To utenlandske ansatte og tre irakiske soldater ble såret, ifølge kilden. Ingen har foreløpig tatt på seg ansvar for angrepet. USA anklager jevnlig irakiske militser med bånd til Iran for å stå bak lignende angrep på amerikanske mål.

  F-16-fly er stasjonert på denne basen, og flere vedlikeholdsselskaper holder til der med både irakiske og utenlandske ansatte.

  Siden Joe Biden ble president i januar har det vært rundt 20 bombe- og rakettangrep mot amerikanske interesser, inkludert militærbaser.

  I fjor var det også en rekke angrep. To amerikanere og én sivil iraker er drept i slike angrep siden slutten av 2019.

  Norske soldater i Irak er stasjonert ved fly- og dronebasen Ain al-Asad i Anbar-provinsen vest i Irak. I mars ble denne basen truffet av ti raketter.

 • av Marianne Stensland
  DEL
  To alvorlig skadet i MC-ulykke på Sørum

  To personer er alvorlig skadet etter en trafikkulykke på Sørum. Det sier operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt til Aftenposten.

  - Det ser ut som om det har vært en møteulykke mellom to motorsykler i forbindelse med forbikjøring, sier han.

  De skadede er fraktet i luftambulanse til Ullevål sykehus.

  Politiet fikk melding om ulykken kl. 15.48. Alle nødetater og ambulanser har nå forlatt stedet. Veien er foreløpig stengt for å sikre spor.

  - Vi prøver å åpne så fort som mulig, kanskje innen en halvtime, sier Sveen.

 • av NTB
  DEL
  Over hundre skadet i togulykke i Egypt

  Minst 109 mennesker ble skadet da et tog sporet av i nærheten av Egypts hovedstad Kairo søndag, ifølge lokale myndigheter.

  Åtte vogner sporet av i byen Qalyubia nord for Kairo, opplyser myndighetene i en kort uttalelse.

  Bilder på internett viser flere veltede togvogner mens sirener fra ambulanser kan høres i bakgrunnen. Årsaken til ulykken er foreløpig ukjent.

  Jernbanen i Egypt er blitt rammet av en rekke alvorlige ulykker. Tidligere denne uken ble 15 personer skadet da et tog sporet av nord i landet. 26. mars mistet minst 19 mennesker livet da to passasjertog kolliderte sør i Egypt.

 • av NTB
  DEL
  Togtrafikken stanset i Kongsberg grunnet gressbrann

  Togtrafikken er stanset i Kongsberg på grunn av gressbrann langs toglinjen ved Meheiaveien.

  Det er snakk om mange småbranner i vegetasjon langs jernbanen over en større strekning.

  I tillegg er det spredningsfare til bebyggelse i området, opplyser Sørøst politidistrikt på Twitter.

  De skrev først at hus måtte evakueres, men rundt klokken 15.16 søndag opplyser de at det ikke er behov for evakuering pr. nå.

 • av NTB
  DEL
  Frankrike «ekstremt bekymret» for Navalnyjs helse
  Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
  Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

  Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian sier at han er ekstremt bekymret for helsen til den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj.

  – Navalnyjs situasjon er ekstremt bekymringsfull, sier Le Drian til kanalen France 3.

  Navalnyj innledet 31. mars en sultestreik med krav om bedre helsehjelp for ryggsmerter og nummenhet i beina og hendene.

  I helgen viste Navalnyjs private lege Anastasia Vasiljeva til at han har høye kaliumnivåer og at han trenger intensivbehandling for å hindre hjertestans. Han risikerer å dø når som helst, sa legen, som ikke har fått slippe inn i fengselet.