Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Undersøkelse: Norge nest best i verden på rettssikkerhet
08. april kl 08:57av NTB
DEL
Rettssikkerheten i Norge er nest best i verden, ifølge en ny internasjonal undersøkelse. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Rettssikkerheten i Norge er nest best i verden, ifølge en ny internasjonal undersøkelse. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Rettssikkerheten i Norge er nest best i verden, ifølge en ny internasjonal undersøkelse. Danmark topper listen.

Hvert år måler The World Justice Project hvordan mennesker over hele verden opplever rettssikkerheten i sitt hjemland. I årets rapport kommer Norge svært godt ut av undersøkelsen – kun slått av danskene, skriver Domstol.no.

Etter Norge på listen kommer Finland, Sverige og Nederland, mens Kongo, Kambodsja og Venezuela ligger på de tre siste plassene.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Amnesty håper Chauvin-dommen kan starte en endring
  En mann hever knyttneven etter å ha hørt at Derek Chauvin ble kjent skyldig i alle tiltalepunktene i drapssaken mot ham. Foto: Alex Brandon / AP / NTB
  En mann hever knyttneven etter å ha hørt at Derek Chauvin ble kjent skyldig i alle tiltalepunktene i drapssaken mot ham. Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  Det at Derek Chauvin ble funnet skyldig i alle tiltalepunkter bør være starten på forandring i USA, mener John Peder Egenæs i Amnesty International.

  Den tidligere politimannen ble funnet skyldig i alle tiltalepunktene i drapssaken mot ham etter at George Floyd døde i en pågripelse i mai i fjor.

  – Dette betyr rettferdighet for George Floyd, men det kan bare være begynnelsen. Nå må amerikanske myndigheter ta grep for å sikre at ingen, uansett hudfarge, trenger å frykte overgrep i møte med politiet, sier Egenæs.

 • av NTB
  DEL
  Russiske jagerfly sluttet seg til omstridt øvelse i Svartehavet
  Russiske krigsskip under øvelsen i Svartehavet. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP / NTB
  Russiske krigsskip under øvelsen i Svartehavet. Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP / NTB

  Mer enn 20 russiske krigsskip fikk tirsdag selskap av luftstyrker i den omstridte øvelsen i Svartehavet som skjer mens forholdet til Ukraina er svært spent.

  Jagerfly av typen SU-25 sluttet seg til krigsskipene i øvelsen som sperrer av Svartehavet. Den omstridte Krim-halvøya, som Russland har annektert fra Ukraina, ligger ved Svartehavskysten.

  Ifølge en uttalelse fra den russiske marinens svartehavsflåte er det sendt totalt 50 jagerfly til Krim.

  Øvelsen er blitt møtt med internasjonal uro, ettersom det er plassert ut tropper nær konfliktsonen i Ukraina.

  Det er rundt 20.000 flere russiske soldater nær den ukrainske grensen enn det som er vanlig, sier Sergej Najev i den ukrainske hæren.

 • av NTB/Torgeir Strandberg
  DEL
  Politiet: Mann skutt i Tønsberg
  Det er stort politioppbud i Tønsberg etter meldinger om at en mann er skutt.
  Det er stort politioppbud i Tønsberg etter meldinger om at en mann er skutt. Foto: Foto: Scanpix

  Politiet har fått meldinger om at en mann er skutt i Tønsberg, opplyser Sør-Øst politidistrikt. Vedkommende er fraktet til sykehus og skadeomfanget er ukjent. Politiet har ikke opplysninger om personen var ved bevissthet da han ble kjørt til sykehuset.

  Hendelsen skjedde utenfor Rema 1000-butikken ved Slagenveien i Tønsberg. Det er rundt 500 meter fra sykehuset i Tønsberg, hvor den skadede personen nå er kjørt til.

  Et Sea King-helikopter har også landet i nærheten av åstedet.

  Eskil Bredesen, jourhavende jurist i Sør-øst politidistrikt, sier til Aftenposten at de nå jobber med å sikre området.

  – Veien videre nå blir gjøre undersøkelser på stedet, få vitneforklaringer og sikre åstedet, sier Bredesen.

  Det er for tiden et stort politioppbud. Politiet er utstyrt med både ett og tohåndsvåpen.

  Politiet ber vitner om å melde seg.

  Stedet hvor hendelsen skjedde beskrives som et rolig strøk i Tønsberg.

  Saken oppdateres.

  Foto: Foto: Per Annar Holm
 • av NTB
  DEL
  Vil invitere Putin til møte i krigsherjet område

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han vil møte sitt russiske motstykke Vladimir Putin i det krigsherjede Øst-Ukraina.

  Zelenskyj fortalte Putin at han var klar for å møte den russiske statslederen «hvor som helst i ukrainske Donbass der krigen pågår», mens han fastslo at millioner av liv står på spill, skriver AFP.

  Kampene mellom russiskstøttede separatister og ukrainske regjeringsstyrker i Donbass-regionen har blusset opp de siste ukene.

  Ukraina beskyldte Russland nylig for å utplassere tusenvis av militært personell ved Ukrainas nordlige og østlige grense.

 • av Henning Carr Ekroll/NTB
  DEL
  Juryen har konkludert i saken mot Derek Chauvin

  Juryen har konkludert rettssaken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin, som er tiltalt etter at George Floyd døde under en pågripelse i Minneapolis i fjor.

  Det er ventet at dommen vil leses opp tirsdag kveld amerikansk tid, melder Ap.

  I sin sluttprosedyre sa aktor i saken at selv et barn ville forstå at det som skjedde med Floyd var galt. Forsvarerne mener derimot at Chauvin handlet etter boka, og at Floyd døde av en hjertelidelse og stoffbruk.

  Dødsfallet, som skjedde etter at Chauvin hadde satt kneet sitt mot Floyds hals og nakke i over ni minutter, førte til voldsomme Black Lives Matter-demonstrasjoner. «Jeg får ikke puste», som Floyd ropte flere ganger, ble et slagord for hele bevegelsen.

 • av NTB
  DEL
  Gransker dødsfall etter mandeloperasjon
  Et dødsfall etter en mandeloperasjon ved Haukeland universitetssjukehus ble rutinemessig varslet til Statens helsetilsyn, som har overlatt til fylkeslegen i Vestland å undersøke saken. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB
  Et dødsfall etter en mandeloperasjon ved Haukeland universitetssjukehus ble rutinemessig varslet til Statens helsetilsyn, som har overlatt til fylkeslegen i Vestland å undersøke saken. Illustrasjonsfoto: Marit Hommedal / NTB

  En pasient døde etter å ha fjernet mandlene på Haukeland universitetssjukehus i slutten av mars. Fylkeslegen i Vestland skal nå granske dødsfallet.

  En tilsynssak er åpnet, men det er for tidlig å si noe om her har skjedd noe kritikkverdig eller ikke, opplyser assisterende fylkeslege Karianne Flaatten til Bergens Tidende.

  – Vi holder alle muligheter åpne for utfallet, sier hun.

  De undersøker nå om Haukeland ga pasienten forsvarlig helsehjelp under og etter operasjonen.

  Hvert år blir det utført 10.000 mandeloperasjoner i Norge, og de fleste er enten små barn eller unge voksne. BT får opplyst av anonyme kilder at det uventede dødsfallet gjaldt en yngre voksen pasient.

  Det går flere år mellom hvert dødsfall i Norge i forbindelse med mandeloperasjon.

  – Dødsfall skjer veldig sjelden. En svensk studie viste at en av 40.000 operasjoner endte med dødsfall, sier Vegard Bugten, faglig leder for Tonsilleregisteret.

 • av NTB
  DEL
  USA ber Russland om å la uavhengige leger se Navalnyj
  Aleksej Navalnyj under et fengslingsmøte tidligere i år. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
  Aleksej Navalnyj under et fengslingsmøte tidligere i år. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

  USA ber Russland om å la uavhengige leger se den fengslede opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj umiddelbart.

  – Vi ber dem om å tillate tilgang på nødvendig og uavhengig helsehjelp umiddelbart, sier talsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet.

  Navalnyjs advokater ba tirsdag om at han må bli overført til et sivilt sykehus i Moskva. Advokatene sa også at helsen hans stadig er svært svak.

  Han innledet for snart tre uker siden en sultestreik i protest mot det han sier er manglende helsehjelp.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Kabul: Selvmordsbombe mot afghanske sikkerhetsstyrker

  En selvmordsbombe gikk av mot afghanske sikkerhetsstyrker i hovedstaden Kabul tirsdag, melder Reuters.

  Det fryktes omkomne, men et antall er ikke enda tilgjengelig, sier afghanske sikkerhetsmyndigheter.

  Talsmann for det afghanske innenriksdepartementet Tariq Arian bekreftet at det var et selvmordsangrep mot afghanske sikkerhetsstyrker, men ga ingen ytterligere detaljer.

  Den kraftige eksplosjonen rystet den afghanske hovedstaden og skyer av røyk kunne sees fra fjerne hustak, ifølge Reuters vitner.

 • av NTB
  DEL
  Skogbrann i Kvinesdal slukket
  Innsatsleder Mona Stusvik Ellingsæther opplyser til NTB at brannen ble slukket i 19-tiden tirsdag kveld. Hun omtaler det som en stor gress- og krattbrann. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Innsatsleder Mona Stusvik Ellingsæther opplyser til NTB at brannen ble slukket i 19-tiden tirsdag kveld. Hun omtaler det som en stor gress- og krattbrann. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  En skogbrann spredte seg til å dekke opp mot 1.000 mål i Kvinesdal i Agder tirsdag kveld. Brannen er nå slukket.

  Ni personer fra Sivilforsvaret bisto brannvesenet på ettermiddagen, og skogbrannhelikopter ble innkalt fra Torp lufthavn i Sandefjord. Like før klokken 19 ble brannen slukket, og brannvesenet har god kontroll.

  – Til slutt fikk vi også bistand fra skogbrannhelikopteret, og da fikk vi slått ned brannen og fikk kontroll over den nå, sier innsatsleder Mona Stusvik Ellingsæther i Brannvesenet Sør til NTB.

  Et kvistbål kom ut av kontroll i 12-tiden mandag og spredte seg voldsomt utover ettermiddagen og kvelden. Mellom 800 og 1.000 mål gress og kratt ble berørt av brannen. Vind skapte utfordringer med slukkingen, og terrenget det brant i, var veldig ulendt.

  Området der det brant ligger ved Øvre Førland i Kvinesdal, langs den gamle europaveitraseen over Kvinesheia, ifølge Fædrelandsvennen.

  Det var svært tørt i terrenget, og det brant godt i gress, lyng og greiner, sa Ellingsæther til Fædrelandsvennen tidligere tirsdag.

 • av NTB
  DEL
  Én person tatt i stort snøskred utenfor Tromsø

  Det gikk et større snøskred ved Ramfjord utenfor Tromsø tirsdag kveld. Én skiløper ble tatt, men vedkommende ble ikke begravd i snømassene og kom seg ut selv.

  Skiløperen har trolig fått et brudd i den ene armen, opplyser Troms politidistrikt.

  Personen ble ført 300–400 meter ned fjellsiden, men tok seg ned fra fjellet for egen maskin.

  Politiet meldte om snøskredet, som gikk på vestsiden av Hamperokken, ved 19.30-tiden. Det ble først meldt om at to personer var tatt i skredet, før politiet rettet dette.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Haugesund: Politiet ønsker å komme i kontakt med ung jente

  Politiet fikk melding om at en ruset mann i slutten av 40-årene hadde "vært ufin og hatt en pågående og sjenerende oppførsel mot en ung jente" i Sørhauggata i Haugesund, skriver politiet på Twitter.

  Politiet ønsker nå å komme i kontakt med fornærmede.

 • av NTB
  DEL
  Opprørere lover offensiv mot hovedstaden i Tsjad

  En opprørsgruppe i Tsjad som lanserte en offensiv mot regjeringen forrige uke, sier de setter kursen mot hovedstaden N'Djamena etter at presidenten ble drept.

  Hæren i Tsjad opplyste tirsdag at landets mangeårige president Idriss Déby døde av skader han fikk som følge av kamper med opprørere.

  Opprørsgruppen FACT, som har lansert en offensiv fra nabolandet Libya, sier at de avviser at makten blir overført til en av Débys sønner.

  – Vi fortsetter offensiven. Våre tropper er på vei til N'Djamena, men vi skal tillate 15–28 timer så Débys sønner får begrave faren sin, i henhold til tradisjonen, sier en talsperson for gruppen til AFP.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  Mann omkom etter reparasjon av bil

  En mann i 50-årene omkom i ettermiddag etter å ha havnet i klem under en bil han reparerte på en privat eiendom på Hansnes i Troms og Finmark, skriver politiet på Twitter.

  De pårørende er varslet.

 • av NTB
  DEL
  Helikopter satt inn for å slukke stor skogbrann i Kvinesdal

  En skogbrann har spredt seg til å dekke over 800 mål i Kvinesdal i Agder tirsdag kveld. Helikopter og Sivilforsvaret er satt inn mot brannen.

  Brannen startet som en krattbrann i 12-tiden mandag, men har spredt seg voldsomt utover ettermiddagen og kvelden. Terrenget det brenner i, er veldig ulendt, opplyser Agder 110-sentral.

  Området ligger ved Øvre Førland i Kvinesdal, langs den gamle europaveitraseen over Kvinesheia, ifølge Fædrelandsvennen.

  Skogbrannhelikopter ble innkalt fra Torp lufthavn i Sandefjord, ifølge Agderposten , og er i gang med slukking. Ti personer fra Sivilforsvaret bistår.

  – Det er svært tørt i terrenget, og det brenner godt i gress, lyng og grener. Vi har for øyeblikket en 800 meter bred brannfront. Vinden gjør at brannen sprer seg, sier innsatsleder Mona Stusvik Ellingsæther i Brannvesenet Sør til Fædrelandsvennen.

  I 16-tiden var det ikke fare for at brannen skulle true bygninger.

 • av NTB
  DEL
  Tsjekkia er klare for å sende hjem alle russiske diplomater

  Tsjekkia er klare for å sende hjem alle Russlands diplomater i landet, ifølge utenriksminister Jan Hamacek.

  – Jeg er klar for alt. Selv å bygge opp alt fra bunnen av, noe som betyr å sende alle hjem, skriver Hamacek på Facebook om de russiske diplomatene som er i Praha.

  Tsjekkia utviste i helgen 18 russiske diplomater som de anklaget for å være hemmelige agenter som var involvert i to eksplosjoner på et ammunisjonslager i 2014.

  Russland svarte med å utvise 20 tsjekkiske diplomater.

 • av NTB
  DEL
  Biden ber om korrekt dom i Floyd-saken

  USAs president Joe Biden sier han ber om at juryen i rettssaken mot politimannen som er tiltalt for å ha drept George Floyd, avgir en korrekt dom.

  – Det er overveldende etter mitt syn, sier Biden om bevisene i saken.

  Den amerikanske presidenten uttaler seg om dette mens juryen sitter og diskuterer. Dom i saken er ventet tidligst tirsdag kveld norsk tid.

  Rettssaken mot den tidligere politimannen Derek Chauvin har preget nyhetsbildet i USA og opprørt befolkningen. Flere uttrykker frykt for hva som vil skje hvis politimannen frifinnes.

  Dødsfallet, som skjedde etter at Chauvin hadde satt kneet sitt mot Floyds hals og nakke i over ni minutter, førte til voldsomme Black lives matter-demonstrasjoner. «Jeg får ikke puste», som Floyd ropte flere ganger, ble et slagord for hele bevegelsen.

 • av NTB
  DEL
  Politibetjent fant brannbombe ved bilen sin i Nord-Irland
  Det er en spent situasjon i Nord-Irland for tiden, her fra en demonstrasjon vest i Belfast. Foto: Peter Morrison / AP / NTB
  Det er en spent situasjon i Nord-Irland for tiden, her fra en demonstrasjon vest i Belfast. Foto: Peter Morrison / AP / NTB

  En politibetjent i Nord-Irland fant en brannbombe plassert ved bilen sin, like ved setet der datteren hennes på tre år pleier å sitte, opplyser politiet.

  Situasjonen i Nord-Irland har utviklet seg i retning av borgerkrigen som tidligere herjet, og det har vært flere bombefunn den siste tiden. En brannbombe som ble funnet ved bilen til en politibetjent i Dungiven, opprører politiet.

  Bomben ble funnet ved siden av bilen, som sto utenfor kvinnens hjem. Den var plassert like ved setet der hennes tre år gamle datter pleier å sitte, sier assisterende politisjef Mark McEwan.

  – Bomben var designet for å skape en ildkule, som ville ha rammet bilen, alle i den og alle andre i nærheten. Det viser komplett og total mangel på respekt for livet til moren og hennes lille barn, sier McEwan.

 • av Ingrid Elida Karo Johansen
  DEL
  USA går til søksmål mot Danske Bank

  USA har gått til søksmål mot Danske Bank og Thomas Borgen med krav om erstatning etter mistanke om hvitvasking, skriver den danske avisen Børsen.

  Det skal være første gang den amerikanske staten saksøker et firma i Skandinavia.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  Krisemøte mellom partene i Ukraina-konflikten

  Partene i Ukraina-krisen møttes tirsdag for å dempe den spente situasjonen langs den ukrainske grensen mot Russland i øst.

  En talsmann for den ukrainske delegasjonen, Oleksiy Arestovych, sa til AFP at det er gjort store anstrengelser for å gjenopprette våpenhvileavtalen fra juli i fjor. Den avtalen er blitt brutt gjennom en serie sammenstøt mellom ukrainske regjeringsstyrker og russisk-støttede separatister helt øst i Ukraina.

  Internasjonale observatører deltok også på møtet. Det er ikke opplyst hvor samtalene pågår.

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har engasjert seg for å få gjenopprettet våpenhvilen. Etter et møte med den franske presidenten Emmanuel Macron i forrige uke uttrykte han håp om at samtalene vil føre frem.

  Etter de siste ukers sammenstøt mellom ukrainske regjeringsstyrker og separatister har Russland mobilisert kraftig på sin side av grensen. EU anslår at minst 100.000 soldater og mye tungt utstyr er kjørt inn på russisk område fra andre deler av Russland.

  Myndighetene i Kiev har kjempet mot separatister i Donetsk og Luhansk helt siden den russiske annektering av Krim-halvøya i 2014. Konflikten har krevd over 13.000 menneskeliv. Bare siden årsskiftet har 30 ukrainske soldater blitt drept, mot 50 i hele 2020.

 • av NTB
  DEL
  Halvparten av elsparkesyklister har kjørt med promille
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB
  Illustrasjonsfoto: Terje Bendiksby / NTB

  43 prosent av elsparkesyklister har kjørt med promille, og hver tredje person har kjørt mot rødt lys, ifølge en TØI-undersøkelse.

  865 personer deltok i undersøkelsen som Transportøkonomisk iinstituttnstitutt (TØI) gjennomførte via Facebook.

  Samtidig som flere og flere bruker elsparkesykler, har man i liten grad klart å ta tak i de største utfordringene knyttet til samhandling og sikkerhet, ifølge forskerne.

  Både de som bruker elsparkesykkel og de som ikke gjør det, mener det er lite sannsynlig å bli stanset i fartskontroll eller promille­kontroll på en typisk tur med elsparkesykkel.

  Over halvparten av brukerne sier at de «nesten alltid» kjørte uten hjelm. En av tre har kjørt på rødt lys, nesten like mange har kjørt med mer enn én person på elsparkesykkelen, og mange oppgir å ha kjørt med høyere hastighet enn gangfart på fortau.