Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Stadig flere kvinner er jegere
08. april kl 09:23av NTB
DEL
Fortsatt er det desidert flest menn som driver med jakt, men andelen kvinner i jegerregisteret er nesten doblet de siste 20 årene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Fortsatt er det desidert flest menn som driver med jakt, men andelen kvinner i jegerregisteret er nesten doblet de siste 20 årene. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Andelen kvinner i jegerregisteret har økt jevnt og trutt. Ved utgangen av jaktåret 2020/2021 var den nesten dobbelt så høy som for 20 år siden.

Nesten 79.000 kvinner sto oppført i Jegerregisteret ved utgangen av jaktåret 2020/2021. Det tilsvarer 15 prosent av de til sammen rundt 520.800 oppføringene. Ganske nøyaktig 30 prosent av dem som besto jegerprøven i perioden, var kvinner, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er likevel ikke alle registrerte jegere som jakter. I jaktåret 2020/2021 var det litt under 193.000 som betalte jegeravgift, og som dermed hadde lov til å gå på jakt. Av dem var 9,4 prosent kvinner.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Tyskland ikke lenger blant de beste på pressefrihet

  Av 180 land som er vurdert av RSF, har Tyskland falt to plasser til plass nummer 13 siden i fjor.

  Norge, Finland, Sverige, Danmark og Costa Rica ligger øverst på rankingen, mens de nederste inkluderer Kina, Turkmenistan, Nord-Korea, Djibouti og Eritrea.

  Midtøsten og Nord-Afrika er stadig den regionen der kårene er dårligst for journalister, og RSF peker på Iran, Saudi-Arabia, Egypt og Syria som land der situasjonen er blitt verre det siste året.

  – I denne regionen, som fortsatt er den tøffeste og farligste for journalister, har pandemien forverret problemene som lenge har plaget pressen, som allerede ligger for døden, sier rapporten.

  Malaysia er det landet som har falt mest på indeksen, ned 18 plasser. Det skyldes en lov mot «falske nyheter» som åpner for «at myndighetene kan framføre sin egen versjon av sannheten».

  Grunnen til at Tyskland faller nedover på indeksen, er et økende antall angrep på mediefolk, blant annet i forbindelse med demonstrasjoner mot koronatiltakene og vaksinering.

  (NTB)

 • av NTB
  DEL
  To personer reddet etter at båt sank ved Karmøy

  To personer ble natt til tirsdag hentet opp av sjøen mellom Karmøy og Vestre Bokn i Rogaland etter at båten de var om bord i, sank.

  De to ble plukket opp av en losbåt. De var nedkjølt etter forliset og er sendt til Haugesund sykehus for behandling.

 • av NTB
  DEL
  Armin Laschet blir statsministerkandidat i Tyskland
  Armin Laschet kan etterfølge Angela Merkel hvis partiet vinner.
  Armin Laschet kan etterfølge Angela Merkel hvis partiet vinner. Foto: Michael Sohn / POOL AP / NTB

  Sentralstyret i Angela Merkels parti CDU ga natt til tirsdag klar støtte til Armin Laschet som statsminister. Dermed blir han de konservatives kandidat til å etterfølge Merkel ved valget i september.

  Etter seks timers debatt stemte 31 av sentralstyrets 46 medlemmer for CDU-leder Laschet som statsministerkandidat, mens ni ville ha CSUs Markus Söder.

 • av NTB
  DEL
  USAs tidligere visepresident Walter Mondale er død
  Walter Mondale er død. Her med tidligere president Bill Clinton (bak) i 1993.
  Walter Mondale er død. Her med tidligere president Bill Clinton (bak) i 1993. Foto: Greg Gibson / AP

  Tidligere visepresident i USA Walter Mondale er død, 93 år gammel.

  Mondale var av norsk avstamning med forfedre fra Mundal i Sogn. Han var senator for Minnesota før han ble valgt til visepresident under Jimmy Carter fra 1977 til Carter tapte valget mot Ronald Reagan fire år senere.

  Mondale var av norsk avstamning med forfedre fra Mundal i Sogn. Han var senator for Minnesota før han ble valgt til visepresident fra 1977 til Carter tapte valget mot Ronald Reagan fire år senere.

  Mondale stilte selv som Demokratenes presidentkandidat mot Reagan i 1984, men gikk på et av tidenes verste valgnederlag etter at han fortalte velgerne at de måtte vente skatteøkning om han vant.

  Han vant bare hjemstaten Minnesota og Washington DC, men ble historisk ved å velge en kvinne til visepresidentkandidat, Geraldine Ferraro.

 • av NTB
  DEL
  Strømmen tilbake på Ullevål sykehus

  Ullevål sykehus ble mandag kveld blitt rammet av et strømbrudd. Noen timer senere var feilen rettet opp.

  – Jeg kan bekrefte at Ullevål sykehus er blitt rammet av et strømbrudd. Utover det har jeg lite informasjon, sier medievakt Anders Bayer til NTB like etter klokken 20.

  – Jeg har akkurat fått informasjon om dette fra sikkerhetssjefen. Nå er det tre teknikere på vei for å håndtere situasjonen fra vår side.

  Ved 23- tiden opplyser Bayer i en SMS at strømmen er tilbake.

  –– Det meste er tilbake på normal drift, men noe går fortsatt på nødstrøm. Der har vi utfordringer med noen releer, så på de områdene har vi strøm ut, men ikke inn. Der går vi med andre ord på nødstrøm fra våre batterier, skriver Bayer i en SMS til NTB.

  Det var VG som først meldte om strømbruddet.

  Ifølge Bayer var det flere sentrale bygg som ble rammet, blant annet fødeavdelingen.

 • av NTB
  DEL
  FHI advarer mot falske e-poster om helseundersøkelse

  Folkehelseinstituttet (FHI) går ut med en advarsel etter å ha blitt varslet om at det er sendt ut falske e-poster som kan se ut som en FHI-undersøkelse.

  Assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI sier i en pressemelding at instituttet ikke har sendt ut en slik undersøkelse, og hun anbefaler mottagere om ikke å klikke på lenkene i e-posten.

  – Takk til dere som har varslet oss om dette, slik at vi fikk undersøkt saken og får gått ut og advart mot å åpne e-postene og klikke på lenkene, sier hun.

  I e-posten bes mottagere om å åpne en lenke med en falsk spørreundersøkelse.

  Den grafiske profilen i e-posten er en etterligning av FHIs, og i avsenderfeltet står det Folkehelseinstituttet, men det er brukt flere ulike e-poster som ikke er fra instituttet.

 • av NTB
  DEL
  Venstre ligger an til å vedta å fjerne abortnemndene

  Til helgen skal Venstre meisle ut sin politiske vei videre. På landsmøtet vil de trolig vedta det samme som flere andre partier: nemlig å fjerne abortnemndene.

  – Dagens system med abortnemnder fremstår som utdatert for veldig mange, sier Venstre-leder Guri Melby til TV 2.

  Partiet hennes holder til helgen digitalt landsmøte. I Venstres programforslag foreslås det å avskaffe ordningen med abortnemnd mellom svangerskapsuke 12 og 18.

  Ifølge TV2 har ingen av Venstre-politikerne som skal stemme over forslaget på landsmøtet, villet endre dette.

  Dermed vil partiet trolig følge Arbeiderpartiet, som på sitt landsmøte i helgen vedtok å avvikle nemndene og i praksis utvide grensen for selvbestemt abort.

  – De aller fleste kvinner opplever å få medhold av nemnda i dag. Det mener jeg i seg selv viser at systemet er overflødig. Det blir bare en ekstra byrde for kvinnen, sier Melby.

 • av NTB
  DEL
  Politimann som døde i USA 6. januar, ble rammet av slag

  Medisinske eksperter har konkludert med at politimannen som døde etter stormingen av Kongressen i Washington i januar, døde av naturlige årsaker.

  Brian Sicknick ble skadet da han forsøkte å forsvare Kongressen i Washington mot Trump-tilhengere som stormet bygningen 6. januar.

  Han var blant fem personer som døde etter opptøyene. To menn er siktet for å ha angrepet politimannen under den kaotiske stormingen.

  Etterforskere trodde først at han var blitt slått i hodet med et brannslukkingsapparat. Senere trodde de at han kunne ha pustet inn et kjemisk stoff, muligens pepperspray, og at dette bidro til at han døde.

  At det nå fastslås at han døde av naturlige årsaker, betyr at det kun var medisinske årsaker til dødsfallet, skadene bidro ikke.

 • av NTB
  DEL
  Nordmann om helikopterturen på Mars: – Helt perfekt

  Norske Håvard Fjær Grip, som er sentral i prosjektet med å fly et helikopter på Mars, sier turen på 39 sekunder gikk helt som planlagt.

  – Denne flyvningen handlet om å bevise at det var mulig å fly på Mars, sa Grip under Nasas pressekonferanse mandag kveld.

  Fordi det tar lang tid å sende signaler mellom Jorden og Mars, var den korte flyturen forhåndsprogrammert. Ingenuity var instruert til å ta av og stige i rundt 6 sekunder og så holde høyden i rundt 20 sekunder og rotere 96 grader før den landet igjen.

  – Det var det vi ba Ingenuity om å gjøre, og den gjorde akkurat det. Og den gjorde det helt perfekt, sa Grip.

 • av NTB
  DEL
  Advokat sier at Navalnyjs tilstand stadig forverres
  Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, her fotografert i et bur i rettssalen under et rettsmøte i en domstol i Moskva i februar. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB
  Den russiske opposisjonslederen Aleksej Navalnyj, her fotografert i et bur i rettssalen under et rettsmøte i en domstol i Moskva i februar. Foto: Aleksandr Zemljanitsjenko / AP / NTB

  Den fengslede Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj er flyttet til et sykehus, men en advokat som har fått besøke ham, mener at tilstanden er blitt enda verre.

  Navalnyj innledet for snart tre uker siden en sultestreik i protest mot det han sier er manglende helsehjelp. I helgen advarte støttespillerne hans mot at helsetilstanden hans er så dårlig at han risikerer å dø.

  Etter sterkt vestlig press ble Navalnyj mandag flyttet til et sykehus i byen Vladimir, som blir brukt til å behandle fanger ved straffekolonien der Navalnyj soner en gammel svindeldom.

  Men advokaten hans, Aleksej Liptser, kan ikke se at overflyttingen har hjulpet. I stedet opplyser han til nyhetsbyrået Reuters mandag kveld at Navalnyjs helsetilstand er blitt enda dårligere. Han sier også at han nok en gang er nektet tilgang til egne leger.

  – Alle symptomene han har fra før, er de samme. Følelsesløshet i armer og bein, ryggsmerter, de forsvinner ikke. Situasjonen blir bare verre, sier Liptser, som også oppgir at Navalnyj ser svak og tynnere ut.

 • av NTB
  DEL
  FN: Tiden renner ut for å håndtere klimakrisen
  Nasjoner må forplikte seg til å være klimanøytrale innen 2050, sa FNs generalsekretær António Guterres mandag. Denne uken starter et klimatoppmøte som USA har tatt initiativ til. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
  Nasjoner må forplikte seg til å være klimanøytrale innen 2050, sa FNs generalsekretær António Guterres mandag. Denne uken starter et klimatoppmøte som USA har tatt initiativ til. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

  Verden er i ferd med å gå tom for tid til å håndtere klimakrisen, og koronapandemien har ikke bremset klimaendringenes nådeløse fremferd, advarer FN.

  2021 må bli handlingens år for å beskytte folk mot de katastrofale effektene av klimaendringene, heter det i en uttalelse fra FN før klimatoppmøtet går av stabelen torsdag og fredag,

  Det er USA og president Joe Biden som har tatt initiativ til det globale nettmøtet der mer enn 40 land deltar.

  Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) slapp mandag sin årlige rapport om klimaets tilstand. Der bekreftet de at 2020 var et av de varmeste årene noen gang, samt at konsentrasjonen av klimagasser fortsatte å øke til tross for pandemiens påvirkning på den globale økonomien.

 • av NTB
  DEL
  Person til sykehus etter voldshendelse

  En person er fraktet til sykehus med ukjent skadeomfang etter en voldshendelse i Larvik mandag ettermiddag.

  Sørøst politidistrikt opplyser at de har kontroll på en person som er den antatte gjerningspersonen.

  – Det er uvisst nå om det kan være flere andre involvert, skriver de på Twitter.

  Politiet fikk melding om hendelsen ved Torstrand i Larvik klokken 17.31. De opplyser at det er ukjent om det er noen relasjon mellom de involverte.

 • av NTB
  DEL
  Flere knivstukket i moskéangrep i Albania
  En mann med kniv stormet mandag inn i Dine Hoxha-moskeen i Tirana der han knivstakk fem personer. Foto: AP / NTB
  En mann med kniv stormet mandag inn i Dine Hoxha-moskeen i Tirana der han knivstakk fem personer. Foto: AP / NTB

  Fem personer ble såret da en mann med kniv gikk til angrep i en moské i Albanias hovedstad Tirana mandag.

  Det er trolig første gang at en moské blir utsatt for et slikt angrep i Albania, der over halvparten av befolkningen regner seg som muslimer.

  Ofrene ble brakt til sykehus, men ingen skal ha fått livstruende skader, opplyser politiet.

  En 34 år gammel mann er pågrepet og mistenkt for angrepet, men motivet er foreløpig ikke klarlagt.

  Angrepet skjedde cirka klokka 14.30 norsk tid.

  – Jeg håper at dette ikke er en terrorhandling, men handlingen til en ustabil person, sier moskeens imam Ahmet Kalaja til albanske medier.

  Ifølge øyenvitner knivstakk mannen først en kelner på en pizzarestaurant før han stormet inn i moskeen.

  Albania anses som et svært tolerant samfunn når det gjelder religion. Både muslimer og kristne feirer hverandres høytider, og det er vanlig at personer med ulik religiøs bakgrunn gifter seg.

 • av NTB
  DEL
  Vind gjør brannslukkingen vanskelig i Cape Town
  Røykskyene legger seg over Cape Town mens brannen herjer ved byens kjennemerke Table Mountain. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB
  Røykskyene legger seg over Cape Town mens brannen herjer ved byens kjennemerke Table Mountain. Foto: Nardus Engelbrecht / AP / NTB

  Storbrannen i Cape Town beveger seg mot sentrum. Brannmannskap må hanskes med kraftig vind mens de forsøker å få kontroll over flammene.

  Brannen startet søndag ved foten av det ikoniske fjellet Table Mountain og spredte seg deretter til University of Cape Town (UCT).

  Der ødela brannen flere bygninger og deler av et bibliotek med unike afrikanske arkivsamlinger. Flere hundre studenter måtte løpe i sikkerhet.

  Mandag hadde brannvesenet klart å slå ned store deler av brannen, men de kjempet fortsatt for å få den under kontroll mens vinden førte flammene vestover mot sentrum.

 • av NTB
  DEL
  Aktor: – George Floyd ba om hjelp helt til siste åndedrag
  Den tiltalte, Derek Chauvin (t.h.), sammen med forsvareren Eric Nelson i rettssalen mandag. Foto: AP / NTB
  Den tiltalte, Derek Chauvin (t.h.), sammen med forsvareren Eric Nelson i rettssalen mandag. Foto: AP / NTB

  George Floyd ba om hjelp helt til siste åndedrag og var ikke en trussel mot noen, sa aktor Steve Schleicher under sluttprosedyren i saken mot Derek Chauvin.

  Den 45 år gamle tidligere politimannen står tiltalt for drap etter at han presset kneet sitt mot Floyds hals i over 9 minutter 25. mai i fjor.

  – George Floyd tryglet helt til han ikke lenger kunne snakke. Alt som trengtes var litt medfølelse, og det ble det ikke vist noe av den dagen, sa Schleicher til juryen som skal avgjøre om Chauvin er skyldig.

  Les hele saken her

 • av Siril Thesen
  DEL
  USA: Selvkjørende Tesla kan ha vært involvert i dødsulykke

  Trafikkmyndighetene i USA undersøker nå en trafikkulykke i Texas som tok to liv, melder Reuters. Teslaen skal ha holdt høy fart da den kjørte ut i en sving, krasjet i et tre og tok fyr.

  I følge lokalt politi ser det ut til at ulykken har skjedd uten at noen satt i førersetet, og det spekuleres i om bilen har kjørt på autopilot.

  Teslas semiautomatiske autopilotfunksjon har i det siste vært under granskning etter flere ulykker. Autopilot skal ha vært i bruk i minst tre dødsulykker i USA siden 2016.

 • av Siril Thesen
  DEL
  Ønsker full rettspsykiatrisk undersøkelse av Kjærviks sønn

  Politiet vil ha en full rettspsykiatrisk undersøkelse av advokat Tor Kjærviks drapssiktede sønn, melder VG. Forslaget kommer som følge av anbefalingene etter den prejudisielle observasjonen, som nå er ferdig.

  En slik undersøkelse er ikke uvanlig i alvorlige straffesaker og brukes blant annet til å avgjøre om siktede er strafferettslig tilregnelig, skriver avisen.

 • av NTB
  DEL
  Miguel Díaz-Canel ny leder i Cuba
  Raul Castro (i midten) varslet i helgen at han gikk av som førstesekretær for kommunistpartiet i Cuba. Nåværende president Miguel Díaz-Canel (t.h.) tar over. Foto: Ariel Ley Royero, ACN via AP / NTB
  Raul Castro (i midten) varslet i helgen at han gikk av som førstesekretær for kommunistpartiet i Cuba. Nåværende president Miguel Díaz-Canel (t.h.) tar over. Foto: Ariel Ley Royero, ACN via AP / NTB

  Nåværende president Miguel Díaz-Canel (60) erstatter Raul Castro som leder for det kommunistiske partiet i Cuba, opplyser partiet mandag.

  Castro, som er broren til Fidel Castro, erklærte i helgen at han trekker seg fra kommunistpartiets mektigste posisjon, slik han varslet for fire år siden.

  Díaz-Canel tok over som president etter at Castro gikk av i 2018.

  Pensjonisttilværelsen venter nå for 89 år gamle Raul Castro.

 • av NTB
  DEL
  Rapport: Frankrike har betydelig ansvar for folkemordet i 1994

  Frankrike bærer et betydelig ansvar for å ha latt folkemordet i Rwanda i 1994 skje, men nekter å erkjenne sin sanne rolle i grusomhetene, ifølge en ny rapport.

  I den 600 sider lange rapporten som regjeringen i Kigali har fått utarbeidet, konkluderes det med at Frankrike har et betydelig ansvar for å ha gjort det mulig å gjennomføre et ventet folkemord.

  Over 800.000 mennesker ble drept mellom april og juli i 1994.

 • av NTB
  DEL
  Putin skal delta på klimatoppmøtet

  President Vladimir Putin skal holde et innlegg på torsdagens klimatoppmøte via videolink, opplyser Kreml.

  Det er USA og president Joe Biden som har tatt initiativ til det globale nettmøtet.

  Putin skal delta til tross for det spente forholdet som for tiden hersker mellom russiske myndigheter og regjeringene i vestlige land.

  – Vladimir Putin skal redegjøre for Russlands tilnærming innenfor rammen av vidtrekkende internasjonalt samarbeid, med det mål å overvinne de negative følgene av globale klimaendringer, heter det i en kunngjøring fra Kreml.