Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Økonomi mest populært blant nye studenter
08. april kl 10:22av NTB
DEL

Hver tiende student valgte i fjor å melde seg på treårig bachelorutdanning i økonomi og administrative fag – det mest populære studiet i 2020.

Det viser nye tall fra den årlige statistikken Studenter i høyere utdanning.

Økonomiske og administrative fag har også den mest kjønnsbalanserte studentmassen. Her er 52 prosent menn og 48 prosent kvinner.

På andre- og tredjeplass finner vi bachelorutdanninger i samfunnsfag og juridiske fag og sykepleie – begge med studentandeler på mer enn 5 prosent, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Harvey Weinstein tiltales for nye overgrep
  Foto: New York Unified Court System / AP / NTB

  Filmprodusenten Harvey Weinstein, som fra før soner en dom på 23 år for seksuelle overgrep, er tiltalt for flere nye voldtekter og overgrep.

  Den nye tiltalen er på 11 punkter. Blant dem er fire tilfeller av voldtekt. Disse skal ha skjedd mellom 2004 og 2013.

  Fem kvinner har forklart seg for en storjury, som har besluttet at saken skal føres for retten. Det skriver kilder Los Angeles Times.

  Flere titall kvinner har fremmet anklager mot 69 år gamle Weinstein, blant dem flere kjente skuespillere.

 • av Gunnar Kagge
  DEL
  Skyting på skole i USA

  En politimann er skadet i en skyteepisode på en skole i Knoxville i Tennessee. Ifølge politiet er han ikke kritisk skadet. Gjerningsmannen skal være funnet død.

  Det er ikke kjent hvem som står bak skytingen på Austin-East High School.

  TV-bilder viser mange ambulanser, politi- og brannbiler ved skolen. Foreldre har fått beskjed om å hente barna sine.

  I en melding lagt ut 23.30 norsk tid heter det at en mann er funnet død på åstedet. En annen mann avhøres av politiet. Ifølge meldingen er det ikke flere ofre.

  Området rundt skolen er stengt av.
  Området rundt skolen er stengt av. Foto: Brianna Paciorka/News Sentinel/USA Today Network/REUTERS/NTB
 • av NTB
  DEL
  Person skutt og drept i Oslo

  Personen som ble skutt og kritisk skadet i en leilighet på Røa i Oslo, er død, opplyser politiet.

  – Vi har kontroll på en mann i 30-årene som vi er ganske sikre på er gjerningsmannen, sier operasjonsleder Line Skott i Oslo politidistrikt til NTB.

  Les mer her.

 • av NTB
  DEL
  USA med rekordhøyt budsjettunderskudd

  USAs har det siste halvåret opparbeidet seg et rekordhøyt budsjettunderskudd, noe som tilskrives krisehjelp under koronapandemien.

  Budsjettunderskuddet var ved utgangen av mars på 1,7 billioner dollar, drøyt 14.400 milliarder kroner. Dette var 130 prosent mer enn på samme tid i fjor.

  Budsjettunderskuddet i mars økte med hele 454 prosent til 4.600 milliarder kroner, ifølge det amerikanske finansdepartementet.

  Kongressen vedtok i forrige måned president Joe Bidens krisepakke på 1,9 billioner dollar, drøyt 16.000 milliarder kroner. Den inkluderer blant annet en kontantutbetaling på nærmere 12.000 kroner til de fleste familier i USA, samt utvidet arbeidsledighetstrygd.

 • av NTB
  DEL
  Minneapolis-politiet hevder 20-åring ble skutt ved et uhell
  Foto: AP / NTB

  Politibetjenten som skjøt en 20 år gammel svart bilfører i Minneapolis søndag, sier at hun tok feil av pistolen og elektrosjokkpistolen sin.

  Daunte Wright ble stanset av en politipatrulje for brudd på trafikkreglene søndag formiddag, men stakk av fra stedet.

  Politiet skjøt etter bilen, og 20-åringen ble truffet. Han kolliderte flere kvartaler unna og ble senere erklært død. En kvinnelig passasjer ble skadet.

  – Betjenten trakk pistol i stedet for elektrosjokkpistol. Det var et uhell som resulterte i Wrights tragiske død, sier den lokale politisjefen Tim Gannon.

  Søndag kveld brukte politiet tåregass mot flere hundre demonstranter som samlet seg utenfor politistasjonen i Minneapolis-forstaden Brooklyn Center, for å protestere etter hendelsen.

 • av NTB
  DEL
  Ukrainas utenriksminister møter Natos generalsekretær

  Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba besøker tirsdag Brussel og møter Natos generalsekretær Jens Stoltenberg og USAs utenriksminister Antony Blinken.

  Ukraina anklager Russland for storstilt styrkeoppbygging ved grensen og på Krim-halvøya, samtidig med at russisk-støttede separatister har trappet opp sin aktivitet i Øst-Ukraina.

  Stoltenberg, som i forrige uke diskuterte utviklingen med Ukrainas statsminister Volodymyr Zelenskyj, understreker at landet har Natos fulle støtte.

  – Nato slutter helt og fullt opp om Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, tvitret Stoltenberg etter samtalen med Zelenskyj.

  Ukraina ønsker medlemskap i Nato, men forsvarsalliansen har hittil ikke ønsket å fremskynde dette.

 • av NTB
  DEL
  Død mann funnet i Molde

  En mann i begynnelsen av 60-årene er funnet død utendørs, like i nærheten av sin egen bolig på Kvam i Molde.

  – Politiet undersøker saken. Vi har ingen holdepunkter så langt for at det skal ha tilstøtt avdøde noe. Pårørende er varslet, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt.

  – Han ble observert av forbipasserende i 15.30-tiden. Vi rykket ut med ambulanse og politi, sier operasjonsleder Tor André Gram Franck til NTB.

 • av NTB
  DEL
  25 kinesiske kampfly inn i Taiwans kontrollsone

  Totalt 25 kinesiske bombe- og jagerfly fløy mandag inn i Taiwans kontrollsone, ifølge myndighetene i Taipei.

  Taiwanske myndigheter sendte egne fly på vingene for å avskjære og følge de kinesiske flyene. Det er den tiende dag på rad denne måneden at kinesiske fly tar seg inn i kontrollsonen.

  Kontrollsonen, en såkalte air defense identification zone (ADIZ), er området der taiwanske myndigheter identifiserer og kontrollerer lufttrafikken av hensyn til nasjonal sikkerhet.

  Mandagens kinesiske aktivitet i området er den største på et år, og kommer etter at USAs utenriksminister Antony Blinken søndag advarte Kina mot å forsøke å endre dagens situasjon omkring Taiwan.

 • av NTB
  DEL
  EU fører opp åtte iranere på sanksjonslisten
  Lederen for Revolusjonsgarden, general Hossein Salami, er blant dem som blir underlagt sanksjoner av EU etter at iranske sikkerhetsstyrker slo brutalt ned på demonstrasjonene i november 2019. Foto: Ebrahim Noroozi / AP
  Lederen for Revolusjonsgarden, general Hossein Salami, er blant dem som blir underlagt sanksjoner av EU etter at iranske sikkerhetsstyrker slo brutalt ned på demonstrasjonene i november 2019. Foto: Ebrahim Noroozi / AP

  EU innfører sanksjoner mot åtte iranere for deres rolle i den brutale behandlingen av demonstranter under protestene i 2019.

  Lederen for Revolusjonsgarden, general Hossein Salami, er blant dem som blir underlagt sanksjoner. Ifølge EU har Salami skylden for grove brudd på menneskerettighetene. Sanksjonene innebærer visumrestriksjoner og fryste eierdeler.

  Iranske sikkerhetsstyrker slo brutalt ned på demonstrasjonene i november 2019. Lederen for den iranske nasjonalforsamlingens sikkerhetskomité har tidligere oppgitt at over 200 personer døde i forbindelse med demonstrasjonene.

 • av NTB
  DEL
  Hongkong-avis angrepet av maskerte menn

  En Beijing-kritisk Hongkong-avis er blitt angrepet av en gruppe maskerte menn med slegger.

  Angrepet mot Epoch Times ble fanget opp av overvåkingskameraer, skriver AFP. Videobilder avisen har publisert, viser fire maskerte menn som stormer trykkeriet i morgentimene mandag og ødelegger utstyr.

  De skal ha kastet betong inn i maskineriet, mens avisen sier gruppen truet ansatte med vold.

  Kontroversielle Epoch Times knyttes til Falun Gong-bevegelsen. Den har støttet Donald Trump og er blitt anklaget for å stå bak spredning av desinformasjon.

 • av NTB
  DEL
  Fransk hjemmeskolesystem rammet av hackerangrep

  Hackere i Russland og Kina har angrepet Frankrikes hjemmeskolesystem, ifølge franske etterforskere.

  Det er ikke fastslått at hackerne var fra Kina og Russland, men det var der hackerangrepet stammet fra, ifølge etterforskerne.

  Hjemmeskolesystemet kræsjet forrige uke, like etter starten på den nasjonale nedstengningen som president Emmanuel Macron innførte.

 • av NTB
  DEL
  Navalnyj-teamet sier han trues med tvangsforing
  Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj under et fengslingsmøte tidligere i år. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
  Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj under et fengslingsmøte tidligere i år. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

  Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj trues med tvangsforing i fengselet, hevder teamet hans.

  – Administrasjonen innser alvoret ved en sultestreik og truer ham hver dag med tvangsforing, skriver Navalnyj-teamet på Twitter.

  Navalnyj har den siste tiden klaget over dårlig helse. Han har vist til smerter i ryggen og et bein, mens han forrige uke skal ha hatt feber og hoste.

  – De lar ham fortsatt ikke undersøkes av lege, skriver teamet.

  44-åringen skal ha gått ned 9 kilo siden han ankom fengselet for rundt halvannen måned siden. Han begynte å sultestreike i slutten av mars.

 • av NTB
  DEL
  Samtykket til varetektsfengsling etter drapsforsøk
  Politiet i arbeid på Brennåsen der en mann i 20-årene ble skutt søndag morgen. Et vindu bærer tydelig preg av dramatikken som utspilte seg på stedet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Politiet i arbeid på Brennåsen der en mann i 20-årene ble skutt søndag morgen. Et vindu bærer tydelig preg av dramatikken som utspilte seg på stedet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Mannen i 20-årene som er siktet for drapsforsøk på en mann i Brennåsen i Kristiansand søndag, samtykket mandag til varetektsfengsling i fire uker.

  Det kom fram i fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett mandag ettermiddag.

  Påtalemyndigheten begjærte siktede fengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, hvorav to uker i isolasjon.

  – Min klient samtykket til fengsling som begjært, sier mannens forsvarer, advokat Bernt Christian Birkeland til Fædrelandsvennen.

  Tidligere mandag sa Birkeland til NTB at klienten ikke erkjente straffskyld etter siktelsen.

  Den siktede mannen avga en kort forklaring under fengslingsmøtet, men er ennå ikke avhør hos politiet. De skadde mannen er heller ikke avhørt.

 • av NTB
  DEL
  AP blir ikke enige - kan gå mot rusreform-nei
  Fylkesleder i Vestland Ap Marte Mjøs Persen kan gå på et nederlag om rusreformen på partiets landsmøte i helgen. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Fylkesleder i Vestland Ap Marte Mjøs Persen kan gå på et nederlag om rusreformen på partiets landsmøte i helgen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Arbeiderpartiet ser ikke ut til å greie å enes om partiet skal si ja eller nei til regjeringens rusreform. Det kan bety at nei-siden vinner.

  Først på landsmøtet denne helgen blir det helt klart hvilket standpunkt partiet vil falle ned på. Regjeringen er avhengig av Aps stemmer for å få flertall for reformen, der et av hovedgrepene er avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika.

  Det har lenge vært kjent at det har vært steile fronter i partiet om reformen. Den siste uka har Aps redaksjonskomité jobbet hardt med å forsøke å forene frontene.

 • av NTB
  DEL
  Stor brann i historisk fabrikkbygning i St. Petersburg
  En 180 år gammel tidligere fabrikk ble totalskadd i brann i St. Petersburg i Russland mandag. Foto: AP / NTB
  En 180 år gammel tidligere fabrikk ble totalskadd i brann i St. Petersburg i Russland mandag. Foto: AP / NTB
  Det brant kraftig i en historisk fabrikkbygning i St. Petersburg mandag. Bygget ble reist i 1841. Foto: AP / NTB
  Det brant kraftig i en historisk fabrikkbygning i St. Petersburg mandag. Bygget ble reist i 1841. Foto: AP / NTB

  En brannmann omkom og minst to andre er skadd under slukking av en stor brann i en historisk fabrikkbygning i St. Petersburg i Russland.

  Flere helikoptre er satt inn i slukkingen av brannen i den fire etasjer høye bygningen, som er på over 9.000 kvadratmeter og ble grunnlagt som en klesfabrikk i 1841. Ifølge Interfax var det nå kontorlokaler i bygningen.

  Rundt 300 brannmannskaper deltar i slukkingen, og det russiske forsvaret er også satt inn. Taket har alt brutt sammen og det arbeides nå først og fremst med å hindre spredning. Et hotell i nærheten er alt evakuert.

  Brannårsaken er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  En død og en kritisk skadd etter skyting utenfor sykehus i Paris
  Politiet kom raskt til stedet etter at to personer ble skutt utenfor et sykehus i Paris mandag ettermiddag. Foto: Christophe Ena / AP / NTB
  Politiet kom raskt til stedet etter at to personer ble skutt utenfor et sykehus i Paris mandag ettermiddag. Foto: Christophe Ena / AP / NTB

  En mann ble skutt og drept utenfor et sykehus i Paris mandag, opplyser kilder i politiet. En kvinne som også ble skutt, skal være livstruende skadd.

  Hendelsen fant sted ved 13.40-tiden utenfor det private Henry Dunant-sykehuset, som drives av Røde Kors i byens 16. arrondissement, skriver avisen Le Parisien.

  Skuddofrene ble tatt hånd om av redningstjenesten, men etter kort tid opplyser politiet at en av dem er død. Ifølge avisen 20 minutes, var den døde en tilfeldig forbipasserende mann. Kilder sier til BFMTV at flere skudd traff mannen i hodet. En kvinnelig sikkerhetsvakt ved sykehuset ble også skutt og skal ha fått livstruende skader.

  Etter det avisen kjenner til, stakk gjerningsmannen av på scooter og er fortsatt på frifot. Det er ikke oppgitt noe signalement foreløpig. Omstendighetene rundt skyteepisoden vest i den franske hovedstaden er foreløpig ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  19-åring fløyet til sykehus etter arbeidsulykke på Bømlo

  En 19 år gammel mann falt seks til sju meter ned i en arbeidsulykke på Rubbestadneset i Bømlo mandag. Mannen er fløyet til sykehus.

  Politiet betegner hendelsen som en fallulykke. Den oppsto i forbindelse med utskiftning av lyktestolper.

  I 11.30-tiden var luftambulansen på stedet, og like før klokka 13 meldte politiet at mannen var fløyet til Haukeland sykehus i Bergen. Skadeomfanget er ukjent.

  Sørvest politidistrikt meldte om ulykken klokka 11.13 mandag.

 • av NTB
  DEL
  OPCW: Syrias regime brukte kjemiske våpen i 2018-angrep

  Det syriske regimet brukte kjemiske våpen i et angrep mot byen Saraqeb i 2018, konkluderer Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i en gransking.

  OPCWs etterforskere konkluderer med at enheter tilhørende det syriske luftforsvaret brukte kjemiske våpen i Saraqeb i Idlib-provinsen 4. februar 2018, heter det i en uttalelse fra den Haag-baserte organisasjonen.

  – Rapporten konkluderer med at det er rimelig grunnlag for å anta at et militærhelikopter fra det syriske luftforsvaret rammet den østlige delen av Saraqeb rundt klokken 21.22 den 4. februar 2018 ved å slippe minst én beholder, heter det i mandagens uttalelse.

  – Sylinderen gikk i stykker og det slapp ut klorgass over et stort område, noe som rammet tolv navngitte personer, uttaler OPCW.

  Mandagens rapport er den andre i rekken fra OPCW om bruk av kjemiske våpen i Syria. Den første rapporten kom for ett år siden. Da slo organisasjonen fast at president Bashar al-Assads luftforsvar brukte sarin og klorgass i to angrep mot landsbyen Lataminah i mars 2017.

 • av NTB
  DEL
  Ankesaken etter Regestrand-drapet er i gang
  To menn som er dømt til forvaring etter drapet på en 44 år gammel mann på Regestranden i desember i fjor, har anket dommen inn for Gulating lagmannsrett. Ankesaken startet opp mandag.
Foto: Carina Johansen / NTB
  To menn som er dømt til forvaring etter drapet på en 44 år gammel mann på Regestranden i desember i fjor, har anket dommen inn for Gulating lagmannsrett. Ankesaken startet opp mandag. Foto: Carina Johansen / NTB

  Ankesaken er i gang for to menn som i fjor ble dømt til forvaring etter drapet på en 44 år gammel mann på Regestranda på Sola i 2019.

  Begge de to mennene som har stått tiltalt for drapet på Sigbjørn Sveli i fjor, ble av Jæren tingrett i desember i fjor dømt til forvaring.

  Begge valgte å anke saken, og mandag startet ankebehandlingen i Gulating lagmannsrett, skriver Stavanger Aftenblad.

  Den ene av dem ble dømt til 20 års forvaring med en minstetid på 13 år. Den andre ble dømt til 15 års forvaring med en minstetid på ti år.

  Begge de tiltalte nekter straffskyld for å ha drept Sveli Regestranda 9. desember 2019 etter først å ha mishandlet ham i flere timer.

  Det er satt av seks dager til behandlingen av ankesaken i Stavanger tinghus.

 • av NTB
  DEL
  Kosttilskudd trekkes tilbake etter mulig risiko for salmonella

  Et kosttilskudd fra Orkla Health AS trekkes tilbake fra markedet. Grunnen er at det er funnet en mulig risiko for salmonella.

  Tilbaketrekningen gjelder kosttilskuddet Husk Magebalanse fiber Basic, merket best før dato den 09.2023 og batch nummer 505434.

  2.808 pakker av produktet er solgt i apotek i hele landet. Forbrukere som har kjøpt produktet med dette aktuelle batch-nummeret, bes om å kaste produktet, skriver Mattilsynet.