Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
DSB-direktøren: Sprengstoff-sak vil få konsekvenser
08. april kl 11:00av NTB
DEL
Direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Foto: Lise Åserud / NTB
Direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Foto: Lise Åserud / NTB

Fem menn er siktet for ulovlig befatning med 140 kilo sprengstoff på Sørlandet. DSB-direktøren sier saken er alvorlig, og at den vil få konsekvenser.

– Når det er store mengder eksplosiver på avveie, er det klart at det er alvorlig, sier direktør Elisabeth Sørbøe Aarsæther i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK.

Fire av de fem siktede i saken har vært varetektsfengslet. Onsdag ble den siste av de fjerde løslatt, ifølge Agderposten.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Arbeidsulykke på Bømlo

  En person falt mellom seks og sju meter i en arbeidsulykke på Rubbestadneset i Bømlo mandag formiddag. Skadeomfanget er ukjent.

  Politiet beskriver ulykken som en fallulykke, som oppsto i forbindelse med utskiftning av lyktestolper.

  Ved 11.30-tiden var luftambulansen på stedet. Skadeomfanget er ukjent.

  Politiet i Sørvest meldte om ulykken klokken 11.13.

 • av NTB
  DEL
  Helsenorge advarer mot svindelforsøk

  Flere falske e-poster og SMS-er som utgir seg fra å være fra Helsenorge, er de siste dagene sendt ut av svindlere. Nettstedet advarer folk mot å klikke på lenkene.

  Helsenettstedet, som formidler informasjon fra myndighetene til innbyggere og pasienter i Norge, skriver på sine nettsider at e-postene og tekstmeldingene ikke må besvares.

  Ifølge helsenett er de falske e-postene et forsøk på svindel gjennom å hente inn navn og kredittkortinformasjon fra innbyggere. Lenken som følger med e-posten, går til en falsk nettside som utgir seg for å være ID-porten: påloggingen til Helsenorge, skriver nettstedet videre.

  «Helse-Norge ber deg aldri om kredittkortinformasjon eller passord og koder i en henvendelse», skriver helsenett i sin advarsel.

  Dersom noen har oppgitt kort- eller kontoinformasjon, anbefales det at man sperrer kort og kontoer umiddelbart.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  Telemarking tiltalt for forsøk på medvirkning til terror

  En 24 år gammel mann fra Telemark er tiltalt for forsøk på medvirkning til terrorhandlinger i Danmark og England. Han er også tiltalt for å være IS-medlem.

  – Det er tatt ut tiltale mot en person for tre forsøk på medvirkning til terror, sier statsadvokat Geir Evanger til NRK.

  Ifølge tiltalen var ett av angrepene rettet mot en kirke i England, formentlig St. Pauls katedral i London. En brite ble pågrepet i oktober 2019 før handlingen ble begått. I tillegg skal et angrep i Danmark ha vært planlagt uten at det ble gjennomført.

  Tiltalen omhandler også ett tilfelle der 24-åringen skal ha forsøkt å medvirke til en terrorhandling som skulle begås av en ukjent person. Om terrorhandlingen ble begått, er uvisst.

  Mannen er også tiltalt for å delta i terrororganisasjonen IS. Han skal ha vært administrator og et sentralt medlem i et stort antall ekstremistiske og IS-sympatiserende brukergrupper og kanaler.

  Rettssaken finner sted i Oslo tingrett 18. mai til 15. juni.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  NVE: Trolig ingen store havvindprosjekter før 2030

  Flere partier har vedtatt mål om å få på plass store havvindprosjekter innen 2030. Men NVE sier at det ikke er mye som tyder på at det vil kunne realiseres.

  – Per nå er det ingen større havvindprosjekter som ser ut til å bli realisert før 2030, sier seksjonssjef Ann Myhrer Østenby for ressurs og kraftproduksjon hos NVE til Klassekampen.

  Ferskere analyser utført av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser nemlig at tidligere analyser som åpnet for at dette målet kunne nås, nå har endret seg.

  Det er en årelang prosess fra søknad til ferdige vindmøller, og selve byggingen tar cirka to år, forklarer Østenby.

  – På lengre sikt vil havvind spille en rolle i den norske kraftproduksjonen, men vi må være realistiske. At man skal kunne hente hele, eller store deler av, kraften som trengs for å elektrifisere oljeplattformer fram mot 2030 fra havvind, slik SV foreslår, er for eksempel komplett urealistisk, sier olje- og energiminister Tina Bru (H).

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  Fortsatt fall i fastlandsøkonomien

  Brutto nasjonalprodukt (BNP) falt også i februar måned, mye på grunn av koronatiltakene. BNP falt med 0,5 prosent i februar, mot 0,2 måneden før.

  De lokale og nasjonale smitteverntiltakene rammer spesielt tjenestenæringene innenfor transport (utenom utenriks sjøfart), overnattings- og serveringsvirksomhet, samt kultur, underholdning og annen tjenesteyting, viser tallene fra nasjonalregnskapet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Aktiviteten i disse næringene har falt med økende smitteverntiltak gjennom vinteren og nærmer seg de nivåene man så i fjor vår.

  Nedgangen i februar omfattet også flere næringer innenfor produksjon av varer og tjenester. Det var annen vareproduksjon som bidro mest til fallet med lavere aktivitet i blant annet bygg- og anleggsvirksomhet.

 • av Thomas Dinning Spence
  DEL
  Fem kommuner i Norge har over 20 prosent uføre

  10,4 prosent av arbeidsstyrken i landet er uføre. I fem kommuner er uføreandelen på over 20 prosent.

  I Søndre Land (21,5), Våler (21,1), Åsnes (20,1) og Eidskog (20,4), alle i Innlandet, og Iveland (20,1) i Agder er andelen over 20 prosent, skriver P4.

  – Det er en høy andel. Uten å gå konkret inn på disse kommunene, kan vi se at de har en veldig høy andel eldre i gruppen fra 18 til 67 år, sier Nav-direktør Hans Christian Holte til kanalen.

  Søndre Land-ordfører Anne Hagenborg tror at noe av grunnen til at hennes kommune kommer dårlig ut er at Søndre Land er en klassisk skogkommune.

  – Før var det mange som jobbet i skogen. Når den omstillingen kom, med mekanisering, klarte vi ikke å følge godt nok med og mange havnet utenfor arbeidslivet, sier ordføreren.

 • av NTB
  DEL
  Advarer om krevende kjøreforhold på Østlandet

  Natt til mandag la det seg snø flere steder på Østlandet. Det er ventet mer utover mandag. Vegtrafikksentralen advarer om krevende kjøreforhold lokalt.

  Mandag er det meldt mye snø østafjells, med mellom 10 til 20 centimeter lokalt enkelte steder.

  – Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold. Vi oppfordrer trafikantene til å beregne god tid. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, lyder den klare oppfordringen fra Vegtrafikksentralen Øst mandag morgen.

  Det er meldt minusgrader og snø og sludd på Sør- og Østlandet mandag og natt til tirsdag. Dette kan bety problemer for folk som har lagt om til sommerdekk.

  Meteorologene har sendt ut gult farevarsel i forbindelse med snøen.

  – Våren er visst ikke helt kommet for å bli ennå, skrev meteorologene.

  Tidlig mandag morgen var det flere trafikkhendelser på Østlandet knyttet til glatte veier. En bil snurret rundt på E18 ved Sandefjord. Bilen måtte berges, men ingen ble skadet.

  I Oslo skled en bil av veien på en parkeringsplass i Årvollveien etter at det var glatt på stedet, ifølge politiet. Også denne bilen måtte berges.

  Vinterlig på E6 ved Djupdalen på grensa mellom Oslo og Lillestrøm mandag morgen.
  Vinterlig på E6 ved Djupdalen på grensa mellom Oslo og Lillestrøm mandag morgen. Foto: Webkamera: Statens Vegvesen
 • av NTB
  DEL
  Skutt og drept av politi i Minneapolis

  Hundrevis av demonstranter tok til gatene kort etter at politiet skjøt og drepte en svart mann.

  Den omkomne, ifølge The Guardian den 20 år gamle Daunte Wright, ble stanset for brudd på trafikkreglene søndag.

  Ifølge politiet satte føreren seg tilbake i bilen da de skulle anholde ham, og en betjent åpnet ild.

  Hendelsen skjedde bare 16 kilometer fra stedet George Floyd ble drept under arrestasjon i mai i fjor.

 • av NTB
  DEL
  Helge Ingstad-rapport kommer neste uke

  I høst utga Havarikommisjonen en foreløpig rapport om Helge Ingstad-forliset. Onsdag i neste uke kommer delrapport to, som omhandler selve forliset.

  Det melder Teknisk Ukeblad.

  Rapporten som nå kommer, ohandler hva som skjedde etter kollisjonen, som til slutt endte med at KNM Helge Ingstad sank.

  Det er gått to og et halvt år siden fregatten kolliderte med tankskipet Sola i Øygarden like nord for Bergen 8. november 2018.

 • av NTB
  DEL
  Arbeidsledighet og helsetjenesten er viktigst for velgerne

  Pandemien preger sakene befolkningen er opptatt av. Arbeidsledighet og helsetjenesten topper lista, men det spriker blant partienes velgere, viser undersøkelse.

  I en fersk undersøkelse ble folk spurt om hva som er de største utfordringene Norge står overfor i dag. Flest svarte at å bekjempe arbeidsledigheten er det viktigste. Her sa 43 prosent at dette må prioriteres. Deretter mente 41 prosent at oppgavene i helsetjenesten må prioriteres. På tredjeplass var klimaendring, med 37 prosent.

  De nye funnene fra Helsepolitisk barometer 2021 blir presentert tirsdag for aktører i helsebransjen og helsepolitikere. Målingen er gjort av Kantar.

  Aftenposten skrev nylig at sosial ulikhet og helse er de viktigste sakene foran høstens valg, ifølge en undersøkelsen utført av Norstat.

 • av NTB
  DEL
  Mann truet bilfører i Bergen med kniv

  En bilfører kom uskadd fra det etter at en mann truet ham til å kjøre fra Møhlenpris til Åsane i Bergen.

  Politiet fikk melding om saken like før klokka halv tre natt til mandag.

  Flere patruljer har lett etter gjerningsmannen, uten resultat, melder Vest politidistrikt.

 • av NTB
  DEL
  Guillermo Lasso blir Ecuadors president
  Guillermo Lasso taler til støttespillere ved sitt hovedkvarter i Guayaquil. Lasso blir Ecuadors nye president. Foto: Angel Dejesus / AP / NTB
  Guillermo Lasso taler til støttespillere ved sitt hovedkvarter i Guayaquil. Lasso blir Ecuadors nye president. Foto: Angel Dejesus / AP / NTB

  Konservative Guillermo Lasso blir Ecuadors nye president. Motstanderen Andrés Arauz har erkjent nederlaget.

  Valget sto mellom den bankmannen Guillermo Lasso og venstrefløyens Andrés Arauz. Etter at 51 prosent av stemmene var talt opp, hadde Lasso fått 54,64 prosent av dem, mens Arauz hadde fått 45,36 prosent.

  Arauz utropte seg som valgvinner tidligere søndag, men måtte trekke det tilbake, og han erkjenner nederlaget.

 • av NTB
  DEL
  Bråk på karantenehotell i Sandefjord

  Politiet måtte natt til mandag rykke ut til et karantenehotell i Sandefjord, der flere personer ikke overholdt bestemmelsene.

  Ifølge politiet skjedde dette på hotellet Scandic Park.

  – Flere personer som ikke overholdt karantenebestemmelsene på hotellet, skriver operasjonssentralen i Sørøst politidistrikt.

  To berusede menn i 30-årene ble pålagt å holde seg på rommene sine.

 • av NTB
  DEL
  Får legge fra kai etter et halvt år

  Det tyske migrant-redningsskipet Alan Kurdi får lov å legge fra kai i Italia etter å ha blitt nektet det i et halvt år.

  En domstol på øya Sardinia kom denne helgen fram til at skipet ikke lenger kan holdes igjen av italienske myndigheter. Det får nå lov til å seile til Spania for vedlikehold.

  Den italienske kystvakten stoppet skipet ved Sardinia i oktober etter flere oppdrag som reddet båtmigranter.

 • av NTB
  DEL
  Vaksinasjonsrekord i USA
  Olga Perez i Florida var en av 4,6 millioner mennesker som fikk en dose koronavaksine i USA lørdag. Foto: AP / NTB
  Olga Perez i Florida var en av 4,6 millioner mennesker som fikk en dose koronavaksine i USA lørdag. Foto: AP / NTB
  Stadig flere amerikanere blir vaksinert. Her på et vaksinasjonssenter i New York i april. Foto: Timothy A. Clary / Pool Photo / AP / NTB
  Stadig flere amerikanere blir vaksinert. Her på et vaksinasjonssenter i New York i april. Foto: Timothy A. Clary / Pool Photo / AP / NTB

  USA har nådd en ny vaksinasjonsrekord med å sette 4,6 millioner doser på en dag.

  Rekorden ble nådd lørdag, tvitrer Cyrus Shahpar, som er ansvarlig for vaksinasjonsdata i Det hvite hus. USA fortsetter dermed å gjøre raske fremskritt med sitt vaksinasjonsprogram.

  President Joe Bidens covid-19-koordinator Jeff Zients sa fredag at rundt 3 millioner vaksinedoser blir satt hver dag i USA.

  Til nå har det blitt satt 183 millioner vaksinedoser i landet, ifølge USAs helsedepartement. 45 prosent av voksne i landet har fått minst én vaksinedose, mens 27 prosent av dem er fullvaksinert.

 • av NTB
  DEL
  Strøm- og vannbrudd i Saint Vincent etter vulkanutbrudd
  En askesky dekker over Kingstown, øst på øya, etter utbruddet i La Soufriere-vulkanen på St. Vincent. Foto: Lucanus Ollivierre / AP / NTB
  En askesky dekker over Kingstown, øst på øya, etter utbruddet i La Soufriere-vulkanen på St. Vincent. Foto: Lucanus Ollivierre / AP / NTB

  Den karibiske øya St. Vincent var søndag rammet av omfattende strømbrudd etter utbruddene fra vulkanen La Soufriere.

  Det er også registrert mer eksplosiv aktivitet ved vulkanen, ifølge lokale myndigheter. Aske fra vulkanen har lagt seg over store deler av øya siden utbruddet startet fredag.

  Statsminister Ralph Gonsalves sier at vannet er stengt av over mesteparten av øya, og at luftrommet er stengt på grunn av asken.

  Han sa at regjeringen har vært i kontakt med andre land, og at Guyana og Venezuela har sendt skip med forsyninger.

  Det første kraftige utbruddet fredag morgen sendte en sky av aske og røyk 6.000 meter til værs, og senere på ettermiddagen sendte et nytt, mindre utbrudd en ny askesky 4.000 meter opp.

  Over 16.000 mennesker som bor i nord på øya er evakuert.

 • av NTB
  DEL
  Kirigisistans leder får enda mer makt
  Kirigsistans president Sadyr Japarov og kona Aigul Asanbaeva avla sin stemme i folkeavstemningen om grunnlovsendringer. Endringene gir presidenten utvidet makt. Foto: Vladimir Voronin / AP / NTB
  Kirigsistans president Sadyr Japarov og kona Aigul Asanbaeva avla sin stemme i folkeavstemningen om grunnlovsendringer. Endringene gir presidenten utvidet makt. Foto: Vladimir Voronin / AP / NTB

  Kirigsistans president Sadyr Japarov sikrer seg mer makt etter at kirgiserne stemte for en grunnlovsendring i en folkeavstemning søndag.

  De foreløpige resultatene viser at nærmere 80 prosent har stemt for at grunnloven skal endres. Valgdeltakelsen var imidlertid lav, men over grensen på 30 prosent som var kravet for at resultatet skal være gyldig.

  Grunnlovsendringene innebærer blant annet at presidenten får utvidet makt og mulighet til å utnevnte folk til en rekke viktige poster.

  Kirgisistan har vært gjennom en flere politiske kriser, både i 2005, i 2010 og senest i fjor høst.

  Da gikk den forrige presidenten av og Japarov, som da var opposisjonsleder og satt fengslet, ble sluppet fri og utropt til statsminister. Deretter overtok han også presidentembetet.

  I nyvalget i januar i år sikret han seg 80 prosent av stemmene.

 • av NTB
  DEL
  Tre personer til sykehus etter båtforlis

  Tilstanden er stabil, men alvorlig for en av de tre personene som var involvert i et båtforlis utenfor Hammerfest lørdag.

  – Tilstanden er alvorlig, men stabil, sier kommunikasjonsrådgiver Solveig Jacobsen til iFinnmark søndag.

  Det var en 17 fot lang båt som hadde kantret utenfor Nordre Seiland på lørdag. Om bord var en mann i 50-årene og to tenåringsgutter, skriver avisa.

  To av dem som ble hentet opp av vannet, ble sendt til Hammerfest sykehus, mens den tredje personen, en ungdom, ble sendt til videre til UNN i Tromsø.

  Til NTB lørdag uttalte HRS at ungdommen var ganske nedkjølt. Det er grunnen til at han er fraktet til UNN, hvor de har spesialitet på hypotermi.

  Operasjonsleder Gunnar Øvregaard opplyser i en pressemelding søndag at de tre personene som var involvert, har en familierelasjon og kommer fra Alta kommune.

  – Det er gjennomført noen vitneavhør og det er blitt gjort åstedsundersøkelser, sier operasjonslederen.

  Foreløpig kan politiet ikke si noe om hendelsesforløpet, ettersom de ikke har fått snakket med de tre som var om bord i båten.

 • av NTB
  DEL
  Unge i Myanmar produserer hemmelige nyhetsbrev
  Unge demokratiforkjempere demonstrerer i Yangon søndag. Aktivistene tar i bruk stadig nye metoder for å omgå juntaens informasjonssensur. Foto: AP / NTB
  Unge demokratiforkjempere demonstrerer i Yangon søndag. Aktivistene tar i bruk stadig nye metoder for å omgå juntaens informasjonssensur. Foto: AP / NTB

  Unge i Myanmar slår tilbake mot juntaens internett-nedstenging og informasjonssensur ved å lage egne hemmelige nyhetsbrev.

  Tusenvis av lesere i landet laster ned en PDF-versjon av nyhetsbrevene, printer dem ut og distribuerer dem fysisk i nabolag i Yangon, Mandaly og andre byer. Selve nyhetsbrevene blir produsert i skjul på hemmelige steder.

  Tilgangen til internett har vært stengt i flere uker nattetid i Myanmar. Nylig ble også oppkoblinger med trådløse nett stengt.

  – Dette er vårt svar på dem som sinker informasjonsflyten – og for oss er det en trussel, sier en 30-åring som kaller seg Lynn Thant, som ikke er hans virkelige navn, til nyhetsbyrået AFP. Det er han som startet produksjonen av nyhetsbrevene, som har fått navnet Molotov.

  Ifølge ham har publikasjonene nådd flere enn 30.000 folk på Facebook så lang, de fleste av dem unge aktivister.

  Siden militærkuppet i februar har juntaen tilbakekalt lisensene til fem medier. I tillegg har politiet arrestert flere tusen mennesker. Flere enn 700 er trolig drept.

 • av NTB
  DEL
  Iran: Problemer på atomanlegg skyldes sabotasje
  Satellittfoto fra Natanz-anlegget. Bildet ble tatt 7. april. Foto: Planet Labs Inc. via AP / NTB
  Satellittfoto fra Natanz-anlegget. Bildet ble tatt 7. april. Foto: Planet Labs Inc. via AP / NTB

  Problemene som har oppstått ved det iranske atomanlegget Natanz, var sabotasje, sier sjefen for Irans sivile atomprogram. Han kaller det «atomkraftterrorisme».

  Ali Akbar Salehi har derimot ikke utpekt noen han mener står bak sabotasjen. Han kom med kommentarene i en rapport publisert av iransk statlig TV søndag.

  Det ble tidligere på søndagen meldt om et «uhell» ved atomanlegget Natanz.

  Hendelsene er under etterforskning, og det skal ikke ha ført til personskader, ødeleggelser eller forurensede utslipp, ifølge iranske myndigheter.

  Natanz-anlegget brukes til å anrike uran, og lørdag opplyste president Hassan Rouhani i en TV-tale at Iran starter opp flere avanserte sentrifuger for å anrike mer uran ved anlegget.