Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Danmark vil sende spesialstyrker til Mali
08. april kl 13:57av NTB
DEL

Danmark vil sende spesialstyrker til Mali, der de skal bidra til terrorbekjempelse.

Også leger og stabsoffiserer skal bidra i innsatsen, som skal bidra til den europeiske elitestyrken i Mali, kjent som Takuba-styrken, er forslaget til regjeringen. Det opplyser utenriksminister Jeppe Kofod.

Den danske regjeringen vil også sende et transportfly til FNs fredsbevarende styrke i landet, Minusma. Norge bidrar med et transportfly og 85 personer til denne styrken, men har ikke sendt spesialsoldater til Takuba-styrken.

– Trusselen fra IS' og al-Qaidas terrorvelde er fortsatt alvorlig, sier Kofod.

Mali har vært herjet av uro siden et opprør i 2012 banet vei mot et maktvakuum som islamistgrupper utnyttet. En franskledet intervensjon i 2013 skjøv islamistene vekk fra makten, men sikkerhetssituasjonen har fortsatt vært svært ustabil.

Flere militante grupper er aktive i det krigsherjede landet, og også i flere av nabolandene i Sahel-beltet mellom Sahara og Sudan. Noen av dem er tilknyttet al-Qaeda eller IS.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  USA og Kina forplikter seg til klimasamarbeid

  USA og Kina forplikter seg til å inngå klimasamarbeid, uttaler partene i en felles uttalelse.

  Uttalelsen er underskrevet av USAs klimautsending John Kerry og Kinas klimautsending Xie Zhenhua lørdag etter at Kerry avsluttet et besøk i Shanghai der han møtte representanter for kinesiske myndigheter.

  – USA og Kina er forpliktet til å samarbeide med hverandre og med andre land for å håndtere klimakrisen, som må tas med alvoret og hurtigheten kreves, heter det i uttalelsen.

  Førstkommende torsdag og fredag arrangerer USAs president Joe Biden et digitalt klimatoppmøte. Han har invitert 40 verdensledere. Kinas president Xi Jinping har ikke bekreftet om han skal delta.

 • av NTB
  DEL
  Mann knivstukket i Bergen

  En mann i 20-årene er knivstukket i Bergen sentrum og sendt til Haukeland universitetssjukehus. En mistenkt er pågrepet.

  Mannen ringte selv til politiet og meldte at han var blitt stukket med kniv i hals/nakke, melder Vest politidistrikt.

  – Det skal ikke være så omfattende skader. Vi er på Haukeland med ham, forteller operasjonsleder Frode Kolltveit til NTB.

  Utover det er skadeomfanget ikke kjent. En mann i 20-årene er pågrepet, mistenkt for å ha stått bak ugjerningen.

  Politiet ble varslet om saken klokken 4.15.

 • av NTB
  DEL
  13-årig jente kjørte av veien med stjålet bil ved Sandefjord

  Tre jenter i alderen 13–16 år er skadd i en utforkjøring i Andebu i Sandefjord kommune. En 13-åring kjørte bilen, etter at hun stjal den hjemme.

  Sørøst politidistrikt meldte om ulykken, som skjedde på Vestre Andebuvei, ved 22.30-tiden lørdag kveld.

  Det var tre på 13, 14 og 16 år i bilen. To av dem ble kjørt til Sykehuset Vestfold i Tønsberg for behandling og én ble kjørt til legevakta.

  En av jentene ble først betegnet som kritisk skadd og skulle fraktes med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo.

  – Hun ble kjørt til Sykehuset i Vestfold isteden, forteller operasjonsleder Jan Kristian Johnsrud til NTB.

  Dette kan tyde på at skadene ikke er så alvorlig som først antatt.

  Det var ifølge politiet en 13-åring som kjørte bilen. Til Sandefjords Blad opplyser politiet at sjåføren hadde stjålet bilen hjemme.

 • av NTB
  DEL
  Stort jordskred i Tana – hytter evakuert

  Et jordskred har tatt med seg rundt 250 meter av fylkesvei 98 ved Steinvik i Tana. Tre personer er evakuert fra et nærliggende hyttefelt.

  Anbefalt omkjøring er på E6 via Lakselv, opplyser Vegtrafikksentralen nord, som meldte om skredet rett før klokka fem natt til søndag.

  Det er ingen tegn til at noen er tatt av skredet.

  – Vi har evakuert tre personer, og vi har sjekket mellom ti og femten eiendommer i tilknytning til rasstedet. Vi anser oss som ferdige med evakueringen, forteller oppdragsleder Sondre Olsen Bakka i Finnmark politidistrikt til NTB.

  Kommunen skal sammen med geologer vurdere området. Veien vil være stengt på ubestemt tid, men ifølge politiet er ingen isolert.

 • av NTB
  DEL
  Russiske FSB: – Angrep mot Lukasjenko avverget
  Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko skulle drepes i et angrep, ifølge hviterussisk og russisk sikkerhetstjeneste. Foto: Aleksander Astafijev, Sputnik, pool via AP / NTB
  Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko skulle drepes i et angrep, ifølge hviterussisk og russisk sikkerhetstjeneste. Foto: Aleksander Astafijev, Sputnik, pool via AP / NTB

  Russisk og hviterussisk sikkerhetstjeneste har avverget et angrep mot Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko, ifølge Russlands sikkerhetstjeneste FSB.

  FSB og hviterussisk sikkerhetstjeneste har pågrepet to menn i Moskva. Den ene av dem har amerikansk statsborgerskap, ifølge en uttalelse fra FSB lørdag.

  Leder for den hviterussiske etterretningstjenesten KGB, Ivan Tertel, sier at det var lagt forberedelser for et væpnet angrep mot Lukasjenko og landets ledelse. Ledelsen skulle kastes og Lukasjenko, hans familie og høytstående tjenestefolk rundt presidenten, skulle drepes, uttaler Tertel.

  Viktige bygninger i Hviterussland skulle dessuten okkuperes under denne planen, legger han til.

 • av NTB
  DEL
  Historisk helikoptertur på Mars skjer trolig mandag
  En illustrasjon som viser hvordan minihelikopteret kan ta seg ut i lufta på Mars, med roveren Perseverance i bakgrunnen. Illustrasjon: Nasa / JPL-Caltech via AP / NTB
  En illustrasjon som viser hvordan minihelikopteret kan ta seg ut i lufta på Mars, med roveren Perseverance i bakgrunnen. Illustrasjon: Nasa / JPL-Caltech via AP / NTB

  Nasas minihelikopter Ingenuity kan legge ut på sin første flygning mandag, etter en uke med forsinkelser som følge av en mulig teknisk feil.

  – Nasas målsetting for den første flygningen med Ingenuity Mars-helikopteret er tidligst mandag 19. april, heter det i en uttalelse fra romfartsorganisasjonen.

  Flygingen kan finne sted cirka klokken 9.30 mandag formiddag norsk tid. Data fra flygingen kan deretter ventes til jorda noen timer senere. Hvis flygingen blir gjennomført etter planen, kommer Nasa til å holde en orientering senere mandag klokken 20 norsk tid.

  Minihelikopteret skulle ha lagt ut på sin første flyging søndag 11. april. Deretter ble datoen skjøvet til 14. april, før Nasa lørdag kunngjorde mandag som ny dato. Årsaken til utsettelsen var at det ble oppdaget et mulig teknisk problem med en rotor under en test. En ny test senere viste at feilen var rettet opp.

 • av NTB
  DEL
  Bilbrann i tunnel på E6 i Nordland

  To personer er fløyet til sykehus etter å ha pustet inn røyk under en bilbrann i Kobbskartunnelen på E6 i Sørfold kommune i Nordland.

  Vegtrafikksentralen og politiet meldte om hendelsen rundt klokka halv tolv lørdag kveld.

  Ifølge Nordland politidistrikt er de to fløyet med redningshelikopter til Nordlandssykehuset.

  – En bil står fremdeles i tunnelen. Veien åpnet, og politiet dirigerer trafikken forbi, opplyser operasjonssentralen.

  Kobbskartunnelen er 4.457 meter lang og er den lengste av tunnelene på E6 mellom Fauske og Innhavet.

 • av NTB
  DEL
  Salvini skal stilles for retten i Italia
  Daværende opposisjonsleder Matteo Salvini fotografert i det italienske senatet i 2020. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB
  Daværende opposisjonsleder Matteo Salvini fotografert i det italienske senatet i 2020. Foto: Andrew Medichini / AP / NTB

  En domstol har satt en dato for rettssaken mot Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini. Han er tiltalt for ulovlig frihetsberøvelse og maktmisbruk.

  En dommer i Palermo på Sicilia besluttet lørdag at Matteo Salvini skal stilles for retten 15. september, melder nyhetsbyrået Adnkronos.

  Saken har bakgrunn i anklager om at han i 2019 nektet et redningsskip med rundt 150 flyktninger om bord å legge til kai på øya Lampedusa. Skipet fra den spanske organisasjonen Open Arms måtte dermed være på sjøen i dagevis.

  Høyrepopulisten Salvini er kjent for innvandringsfiendtlige holdninger. Hans advokat Giulia Bongiorno avviste anklagene i det forberedende rettsmøtet lørdag. Salvini har argumentert med at han handlet i Italias interesse og at regjeringen sto bak beslutningen.

  Dersom han skulle bli kjent skyldig etter tiltalen, risikerer Salvini opptil 15 års fengsel. Han kan også miste muligheten til å fortsette i politikken, ifølge nyhetsbyrået DPA.

  48-åringen skriver på Twitter lørdag at han holder sitt «hode hevet».

  Salvinis parti Ligaen har sittet i den ferske statsministeren Mario Draghis regjering siden februar. Salvini har ikke hatt noen ministerpost siden han gikk av som innenriksminister i september 2019.

 • av NTB
  DEL
  Omkommet person funnet i hus på Osterøy

  Det er funnet en person omkommet i tilknytning til huset som eksploderte og brant på Osterøy, melder Vest politidistrikt.

  Personen er ennå ikke identifisert.

  Politiet innledet etterforskning av eksplosjonen og brannen i en bolig på Osterøy nord for Bergen lørdag.

  Det er fortsatt for tidlig å si noe om årsak til hendelsen, og politiet vil fortsette arbeidet på adressen utover kvelden, melder de i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Person fløyet til Ullevål sykehus etter trafikkulykke

  En person er fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus etter at en bil og MC kolliderte i Vestfossen vest for Drammen.

  Skadeomfanget er ukjent, melder Sørøst politidistrikt på Twitter lørdag kveld.

  MC-føreren skal ifølge politiet ha prøvd å kjøre forbi på høyre side da bilen lå langt ut mot midten av veibanen på Eikernveien. Nødetatene rykket ut til stedet, og MC-føreren ble senere plukket opp av luftambulansen ved 17.50-tiden.

  Veien ble sperret av, men åpnet igjen ved 21.20-tiden.

 • av NTB
  DEL
  Politiet drepte fem arbeidere under protest i Bangladesh

  Politiet drepte minst fem mennesker under sammenstøt i Bangladesh med flere tusen arbeidere som protesterte mot arbeidsforholdene, ifølge lokale tjenestemenn.

  Minst 15 arbeidere og flere politimenn ble skadet i hendelsen ved et kullkraftverk som er under bygging sørøst i Bangladesh, ifølge politimannen Azizul Islam.

  Sammenstøtene skjedde i Chattogram-distriktet lørdag. Ifølge politiet jobber det rundt 5.000 personer på byggeplassen, men det er uklart hvor mange av dem som deltok i demonstrasjonene.

  Politiet åpnet ild etter at noen av arbeiderne gikk til angrep på dem, ifølge politilederen Anwar Hossein. Arbeiderne krever ifølge ham å få utbetalt lønn de har til gode, lønnsøkning og halvert arbeidstid på fredager.

 • av NTB
  DEL
  Tsjekkia utviser 18 russiske diplomater

  Tsjekkia kaster ut 18 russiske diplomater og anklager dem for spionasje.

  Statsminister Andrej Babis sier tsjekkiske etterretningstjenester har funnet klare beviser for at russisk militær etterretning var involvert i en massiv eksplosjon i 2014. Eksplosjonen ved et ammunisjonslager krevde to menneskeliv. Babis sier lørdag kveld at Tsjekkia er nødt til å reagere på funnene.

  – 18 ansatte ved den russiske ambassaden må forlate vår republikk innen 48 timer, sier den tsjekkiske utenriksministeren Jan Hamacek til pressen.

  Tsjekkisk etterretning mener de 18 tilhører de russiske etterretningstjenestene SVR og GRU.

 • av NTB
  DEL
  Eksgeneral blir sjef for Brasils oljegigant
  Brasils president Jair Bolsonaro har selv militær bakgrunn. Den nye Petrobras-sjefen blir den første med militær bakgrunn som leder oljegiganten siden 1989. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB
  Brasils president Jair Bolsonaro har selv militær bakgrunn. Den nye Petrobras-sjefen blir den første med militær bakgrunn som leder oljegiganten siden 1989. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB

  Brasils president Jair Bolsonaro trosser kraftig kritikk og plasserer en tidligere general i sjefsstolen i oljegiganten Petrobras.

  Selskapets styre utnevnte som ventet tidligere forsvarsminister Joaquim Silva e Luna, opplyste Petrobras fredag.

  Silva e Luna tar over for den markedsliberale økonomien Roberto Castello Branco. Han ledet Petrobras fra Bolsonaro ble president i januar 2019, frem til mars i år.

  Utnevnelsen av Silva e Luna har ført til frykt blant internasjonale investorer for statlig inngripen slik som i kriserammede Venezuela.

  Høyrepopulisten Bolsonaro har fått kritikk fra blant andre tidligere sentralbanksjef Gustavo Franco. Da planene om sjefsbytte ble kjent, stupte Petrobras-aksjen 20 prosent på børsen i New York.

 • av NTB
  DEL
  Politiet søker etter antatt omkommet person i Salhusfjorden etter vannscooterulykke

  Mannen i 20-årene som er savnet etter en vannscooterulykke i Salhusfjorden ved Knarvik i Vestland fredag, er nå antatt omkommet, sier politiet.

  Status på søket er endret til «søk etter antatt omkommet person», bekrefter operasjonsleder i Vest politidistrikt, Stine Mjelde, til VG.

  Hovedredningssentralen meldte om ulykken rett etter klokken 18.30 fredag. En person ble hentet opp av vannet, mens en mann i 20-årene altså fremdeles er savnet.

  Søket pågikk med flere båter gjennom deler av natten og ble tatt ytterligere opp igjen i morgentimene lørdag. Det ble så avsluttet som en redningsaksjon lørdag morgen, og Vest politi tok over søket.

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  Skiløper berget seg ut av skred i Harstad

  En mann i 40-årene berget seg ut av et snøskred som gikk på Grytøya i Harstad kommune lørdag ettermiddag.

  Mannen meldte fra til politiet at han ble tatt av snøskredet på Storgalten i opp til 200 meter, før han klarte å berge seg ut.

  Alt som ble tatt av snømassene var et par grønne ski.

  Troms politidistrikt melder at skiløperen er på tur, gående ned fra fjellet.

  Han anser seg som uskadet med milde smerter, opplyser politiet.

  – Han hadde flaks. Skiene og isøksen ble tatt av skredet, men han kom seg jo ut, sier operasjonsleder Karl Erik Thomassen i Troms politidistrikt til VG.

  Han roser mannen for å ha meldt ifra.

  – Det var veldig bra at han gjorde det. Dersom vi finner et par ski i nærheten av et skred, vil vi jo tenke at her er det folk, sier operasjonslederen.

  Thomassen legger til at politiet tilbød mannen skyss ned fra fjellet, men at han ville gå ned selv.

 • av Sofie Grønntun Nissen
  DEL
  Støre tar initiativ til vervekampanje

  Etter fem år med medlemsflukt ber Arbeiderpartiet leder Jonas Gahr Støre partifolket innstendig om å verve flere.

  – Vår største styrke er nå som før dere, medlemmene i dette flotte partiet. Derfor trenger vi enda flere medlemmer, sa Støre i sin avslutningstale til Arbeiderpartiets landsmøte.

  – Så min siste oppfordring på vei ut av dette landsmøtet er det: Bruk kraften fra dette landsmøtet til å verve flere medlemmer.

  Støre fortalte videre at det var blitt vervet over hele landet under landsmøtet, og at han selv hadde vervet to nye medlemmer bare lørdag ettermiddag.

  Ved utgangen av året sto Ap med 44.918 medlemmer, ned 5.149 fra 50.067 medlemmer i 2019.

  Medlemstallet har falt hvert år siden 2015.

 • av NTB
  DEL
  En person skadet i trafikkulykke i Bergen

  En person er kjørt med ambulanse til sykehus etter en trafikkulykke i Bergen lørdag ettermiddag.

  Den skadede var alene i personbilen, som traff en lyktestolpe i Fanaveien.

  Sjåføren ble brakt til Haukeland universitetssjukehus. Skadegraden er foreløpig ukjent.

  Et kjørefelt ble stengt på stedet som følge av kollisjonen. Det meldes om noen trafikale problem.

  Vest politidistrikt fikk melding om ulykken klokken 15.24.

 • av NTB
  DEL
  Togene går normalt igjen etter hyttebrann i Son

  Togene kjører som normalt ettersom brannen i hytta i Son nå er slukket, melder politiet i Øst.

  Det var togstans etter mye røykutvikling på stedet. Fordi toglinjen gikk like ved banen ble de innstilt inntil videre. Nå skal trafikken gå som normalt igjen.

  Politiet ba tidlig naboer lukke vinduer og holde avstand til brannen, som de meldte om på Twitter rundt klokken 4.33 lørdag ettermiddag.

  Brannen startet i Osloveien i Son, og en beboer sjekkes av ambulanse, melder politiet på Twitter.

  Det skal være snakk om en hyttebrann, sier operasjonsleder i politiet Gisle Sveen til VG.

  – Hytten er brent ned og totalskadet, sier han til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Leger: – Navalnyj kan dø hvert øyeblikk
  Aleksej Navalnyjs lege Anastasia Vasiljeva utenfor straffeleiren i Pokrov som opposisjonspolitikeren ble sendt til i februar. Han soner en dom på to og et halvt fengsel i forbindelse med en gammel svindelsak som han hevder er fabrikkert.
Arkivfoto: Pavel Golovkin / AP / NTB
  Aleksej Navalnyjs lege Anastasia Vasiljeva utenfor straffeleiren i Pokrov som opposisjonspolitikeren ble sendt til i februar. Han soner en dom på to og et halvt fengsel i forbindelse med en gammel svindelsak som han hevder er fabrikkert. Arkivfoto: Pavel Golovkin / AP / NTB

  Aleksej Navalnyjs helse er kraftig forverret, ifølge leger som frykter for den fengslede russiske regimekritikerens liv.

  President Vladimir Putins mest fremtredende kritiker startet en sultestreik 31. mars. Han krevde bedre helsebehandling for ryggsmerter og nummenhet i beina og hendene.

  – Vår pasient kan dø hvert øyeblikk, sier Navalnyjs private lege Anastasia Vasiljeva på Facebook lørdag.

  Hun viser til opposisjonspolitikerens høye kaliumnivåer og sier Navalnyj trenger intensivbehandling for å hindre hjertestans.

  Vasiljeva og tre andre leger, blant dem hjertespesialisten Jaroslav Asjikhmin, har bedt fengselsmyndighetene om å gi dem tilgang umiddelbart.

  Navalnyjs leger har ikke fått lov til å besøke ham i fengsel. Men Asjikhmin forteller at 44 år gamle Navalnyjs familie har gitt legene testresultater. De viser både høye kaliumnivåer, som kan bidra til hjertestans, og forhøyet kreatininnivå som er et tegn på redusert nyrefunksjon.

  Det statlige russiske fengselsvesenet sier Navalnyj får all den helsehjelpen han trenger. Navalnyj ble pågrepet 17. januar da han vendte hjem fra Tyskland etter fem måneder. Der fikk behandling for et giftangrep som han anklager den russiske regjeringen for å stå bak.

  Russiske myndigheter benekter å ha noe med saken å gjøre. Navalnyj ble dømt til to og et halvt års fengsel for å ha brutt meldeplikten etter en betinget svindeldom han fikk for flere år siden. Navalnyj mener saken er fabrikkert.

 • av NTB
  DEL
  Dyr berget fra driftsbygning som er i ferd med å rase

  37 storfe og en hest er berget ut av en driftsbygning i Isfjorden i Rauma kommune. Bygningen er i ferd med å kollapse.

  Politiet melder om gjødsellekkasje på stedet. Det er ikke kommet opplysninger om skader på dyr eller mennesker.

  Nødetatene er på stedet og Mattilsynet er varslet.

  Møre og Romsdal politidistrikt fikk melding om hendelsen klokken 15.28 lørdag.