Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Tsjads president døde av skader han fikk ved fronten
20. april kl 12:46av Kristoffer Rønneberg
DEL
Foto: NTB scanpix

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Idriss Deby (68) ble nettopp gjenvalgt til en sjette periode som president i Tsjad, med 79,3 prosent av stemmene.

Les mer i denne saken.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Prognose: Sveits sier ja til likekjønnet ekteskap
  Sveits stemmer søndag over om landet skal innføre likekjønnet ekteskap. Her fra Pride-paraden i Zürich i starten av september.
  Sveits stemmer søndag over om landet skal innføre likekjønnet ekteskap. Her fra Pride-paraden i Zürich i starten av september. Foto: Michael Buholzer / Keystone via AP / NTB

  Sveitserne gikk søndag til urnene for å stemme over om likekjønnede ekteskap skal godkjennes. En prognose viser at sveitserne stemte ja.

  Folkeavstemningen fant sted etter at motstandere av lovendringen klarte å sikre en folkeavstemning over regjeringens plan for ekteskap for alle.

  Etter at valglokalene stengte kl.12 kom en prognose fra statistikkbyrået GFS Bern som viser at to tredeler av sveitserne (64 prosent) stemte ja til lovforslaget. Det er ventet at det endelige resultatet vil komme i løpet av søndag ettermiddag.

  Meningsmålinger før avstemningen viste også bred oppslutning om lovendringen, som også vil likestille Sveits med de fleste andre land i Vest-Europa.

 • av NTB
  DEL
  Nær 400 anmeldelser om brudd på dyrevelferdsloven
  Mangel på tilsyn og stell og dyr som blir forlatt er blant hovedtyngden av saker som dyrekrimgruppene får inn.
  Mangel på tilsyn og stell og dyr som blir forlatt er blant hovedtyngden av saker som dyrekrimgruppene får inn. Foto: Vegard Grøtt, NTB

  Politiet har mottatt 379 anmeldelser for brudd på dyrevelferdsloven hittil i år. Innen året er omme har alle landets politidistrikter fått dyrepoliti.

  NRK skriver at antall dyresaker til politiet har økt, mens stadig færre blir henlagt, ifølge regjeringen. Antallet dyrevelferdssaker som havner i rettssystemet, er dessuten mangedoblet de siste årene.

  Hovedtyngden av saker gjelder ifølge NRK mangel på tilsyn og stell, ulovlige metoder for avliving, vold, og dyr som blir forlatt. Politiet kan gi bøter eller saken kan ende i retten med betinget eller ubetinget fengsel.

 • av NTB
  DEL
  Historisk kvinneflertall i Islands nasjonalforsamling
  Islands statsminister Katrin Jakobsdottir blir intervjuet under valgnatten på Island.
  Islands statsminister Katrin Jakobsdottir blir intervjuet under valgnatten på Island. Foto: Arni Torfason / AP / NTB

  For første gang i europeisk historie har en nasjonalforsamling et flertall av kvinnelige representanter. Det er klart etter valget på Island lørdag.

  Etter at alle stemmene var ferdig talt opp søndag formiddag, ble det klart at Islands nasjonalforsamling Alltinget skal bestå av 33 kvinner og 30 menn.

  Det er første gang på Island, og i Europa, at en nasjonalforsamling har flere kvinner enn menn, ifølge AFP.

  Valgresultatene ga flertall på Alltinget til Islands sittende koalisjonsregjering, ledet av statsminister Katrin Jakobsdottir fra de venstregrønne.

  Regjeringen kan best sammenlignes med at SV, Høyre og Sp hadde regjert sammen i Norge.

 • av NTB
  DEL
  London: Mann pågrepet etter lærer-drap
  Fredag samlet flere hundre seg til en vake for den drepte barneskolelæreren Sabina Nessa (28). Drapet har igjen satt i gang en debatt om kvinners sikkerhet i Storbritannia. Foto: David Cliff / AP / NTB
  Fredag samlet flere hundre seg til en vake for den drepte barneskolelæreren Sabina Nessa (28). Drapet har igjen satt i gang en debatt om kvinners sikkerhet i Storbritannia. Foto: David Cliff / AP / NTB

  Britisk politi har pågrepet en mann de mistenker for å ha drept barneskolelærer Sabina Nessa (28), som ble angrepet mens hun gikk gjennom en park i London.

  Drapet på Nessa har vekket mye oppsikt og igjen satt i gang en debatt om kvinners sikkerhet. Nessa var 17. september på vei fra hjemmet sitt for å møte en venn på en pub omtrent fem minutter unna. Dagen etter ble hun funnet død i Kidbrooke, sørøst i London.

  Over en uke senere har altså politiet pågrepet en 38 år gammel mann sør i England, melder politiet søndag.

 • av NTB
  DEL
  Kronprinsparet første tur på to år
  Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit feiret nylig 20 år som ektepar. Nå reiser de ut på sin første fylkestur på to år.
  Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit feiret nylig 20 år som ektepar. Nå reiser de ut på sin første fylkestur på to år. Foto: Lise Åserud / NTB

  I neste uke drar kronprinsparet til Østfold for å møte folk. Den forsinkede fylkesturen er parets første etter at pandemien rammet Norge. Egentlig skulle turen ha skjedd i fjor.

  Turen starter tirsdag med en liten dose krigshistorie i Indre Østfold, med besøk på Høytorp fort, krigsskueplassen og flyktningruten. Deretter bærer turen videre til Askim frukt- og bærpresseri.

  Onsdag går turen videre til Våler og Moss. Onsdagen avsluttes med en tur innom Galleri F15 i Moss.

  Torsdagen startes med et besøk på Cafe Hanco i Fredrikstad – et sted der ungdom får muligheten til å utvikle seg. Deretter stiger kronprinsparet om bord i byfergen, med kurs for Gamlebyen i Fredrikstad.

  Den tre dager lange fylkesturen avsluttes med strandrydding, en aktivitet som kronprinsparet har engasjert seg i og deltatt i en rekke ganger tidligere.

 • av NTB
  DEL
  NRK-profil utsatt for grov vold, artist kan ikke straffes
  Mannen som utsatte NRK-medarbeideren for grov vold utenfor NRK-komplekset på Marienlyst i Oslo, kan trolig ikke straffes. Foto: Vidar Ruud / NTB
  Mannen som utsatte NRK-medarbeideren for grov vold utenfor NRK-komplekset på Marienlyst i Oslo, kan trolig ikke straffes. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Artisten som angrep og banket opp en NRK-profil på Marienlyst i Oslo, var psykotisk, ifølge de sakkyndige. Han kan neppe straffes når saken nå kommer for retten.

  NRK-medarbeideren i 40-årene ble påført brudd i venstre kinnbein som måtte fikseres med titanplate, samt skade på følelsesnerven til mellomansiktet, framgår det av tiltalen. Angrepet fant sted kvelden 24. januar utenfor NRK-komplekset på Marienlyst vest i Oslo.

  Tiltalte og fornærmede kjente til hverandre fra tidligere, men det skal ikke ha vært noen tett relasjon mellom dem.

  Retten har satt av to dager til saken.

 • av NTB
  DEL
  Stemmelokalene har åpnet i Tyskland

  I Tyskland har stemmeberettigede sluppet inn i valglokalene i det første valget på 16 år der Angela Merkel ikke kan ende som statsminister.

  Sosialdemokratene (SPD) har ligget best an på meningsmålingene i forkant av valget, og deres statsministerkandidat Olaf Scholz ser ut til å ta over jobben til Merkel – men ledelsen hans er knapp.

  Arvtakeren i Merkels eget parti CDU/CSU, Armin Laschet, har vært bak Scholz på meningsmålingene lenge, men har den siste tiden hentet seg inn. Det gjør at utfallet av valget søndag er det mest uforutsigbare på mange år.

  Stemmelokalene stenger klokken 18. Det er ventet at valgresultatet vil være klart en gang i løpet av natt til mandag.

 • av NTB
  DEL
  Fire palestinere drept i raid på Vestbredden

  Fire palestinere ble søndag drept av i israelske raid i nærheten på den okkuperte Vestbredden.

  Den palestinske helseministeren opplyste om et av dødsfallene søndag morgen. Dette og de tre andre dødsfallene har blitt bekreftet av det israelske militæret.

  Ifølge den palestinske helseministeren ble én drept i nærheten av byen Jenin, og tre andre ble drept i Biddu, nord for Jerusalem.

  Det ble løsnet skudd etter at det israelske militæret gjennomførte flere raid på Vestbredden. Militæret skal ha lett etter medlemmer av Hamas, som kontrollerer Gazastripen, og blir ansett som en terroristorganisasjon av Israel.

  Ifølge Israels statsminister Naftali Bennett ble raidene utført da Hamas-medlemmene «skulle utføre terrorangrep i veldig nær framtid». Israel kaller sammenstøtet en skuddutveksling.

  Hamas har bekreftet sammenstøtene og kalt de fire døde for «heltemodige martyrer». De har bekreftet at én av de døde var medlem av Hamas.

  Både israelske og palestinske medier har meldt om flere sammenstøt i området som startet sent lørdag, og som har fortsatt utover søndagen.

 • av NTB
  DEL
  Brann i togtunnel i Agder

  Det brenner søndag morgen i en snøtunnel på Sørlandsbanen i Vegårshei. Trolig har brannen startet i forbindelse med sliping av skinner.

  Meldingen om brannen ved Ettestøl kom kl. 05.30.

  Det er ikke fare for spredning, opplyser operasjonsleder Knut Odde i Agder politidistrikt til NTB.

 • av NTB
  DEL
  Islands utypiske regjering kan få flertall på nytt
  Statsminister Katrin Jakobsdottir sier det kommer til å bli krevende å danne en ny regjering. Foto: Arni Torfason / AP / NTB
  Statsminister Katrin Jakobsdottir sier det kommer til å bli krevende å danne en ny regjering. Foto: Arni Torfason / AP / NTB

  Islands koalisjonsregjering ligger an til å få flertall i lørdagens valg, viser foreløpige valgresultat. Det er noe bedre enn ventet på forhånd.

  Regjeringen består i dag av Selvstendighetspartiet, De venstregrønne og Fremskrittspartiet. Det kan sammenliknes med at Høyre, SV og Sp skulle dannet regjering sammen.

  Partiene har sikret seg 38 av 63 seter i nasjonalforsamlingen Alltinget når en tredel av stemmene er talt opp.

  Statsminister Katrin Jakobsdottir fra De venstregrønne har tapt stemmer til sine regjeringspartnere, og det gjenstår å se om de tre partiene fortsetter samarbeidet også etter valget, og om Jakobsdottir fortsetter som statsminister.

  Det endelige resultatet ventes søndag formiddag.

  Les mer: Nå kan Islands svar på Bjørnar Moxnes ta sperregrensen.

 • av NTB
  DEL
  Masseslagsmål i Tønsberg

  Det ble natt til søndag meldt om slåsskamp mellom et titalls mennesker på brygga i Tønsberg. En person er innbrakt, men ingen skal være alvorlig skadd.

  Sørøst politidistrikt fikk melding om saken fem minutter over midnatt. De beskrev situasjon som uoversiktlig.

  – En mann i 20-årene blir innbrakt til politiet, opplyser operasjonssentralen.

  Grunnen er at han var aggressiv mot politiet.

 • av NTB
  DEL
  Femte sesong av «The Crown» kommer neste høst
  Josh O'Connor, som spiller prins Charles i «The Crown», fikk prisen for beste mannlige hovedrolle da Emmy-utdelingen gikk av stabelen for en uke siden. I november 2022 er det klart for en ny sesong av den populære serien.
  Josh O'Connor, som spiller prins Charles i «The Crown», fikk prisen for beste mannlige hovedrolle da Emmy-utdelingen gikk av stabelen for en uke siden. I november 2022 er det klart for en ny sesong av den populære serien. Foto: Alex Bailey / Netflix via AP / NTB

  Lørdag kveld avslørte strømmegiganten Netflix at femte sesong av den populære serien «The Crown» slippes om ett års tid.

  Imelda Staunton, som blir den neste skuespilleren i rekken som tar på seg rollen som dronning Elizabeth II, kunngjorde nyheten.

  Hun avslører at de nettopp har begynt å filme for den kommende sesongen.

  «The Crown» skulle i utgangspunktet avsluttes etter den femte sesongen, men ifølge serieskaper Peter Morgan blir det også en sjette sesong.

  Serien ble nylig kronet med sju priser på årets Emmy-prisutdeling.

 • av NTB
  DEL
  Mannen bak Rwandas folkemord er død

  Den tidligere obersten Theoneste Bagosora, som regnes som en av bakmennene til folkemordet i Rwanda i 1994, er død.

  Bagosora ble 80 år gammel og døde i et fengsel i Mali, der han sonet en 35 år lang straff for folkemord og forbrytelser.

  Han ble dømt av et FN-opprettet spesialtribunal i Arusha i Tanzania i 2008.

  I april 1994 ble flyet til Rwandas president Juvénal Habyarimana skutt ned, og presidenten døde. Hendelsen utløste et folkemord som i løpet av tre måneder kostet 800.000 mennesker livet og la en stat i ruiner.

 • av NTB
  DEL
  Folkeavstemning i Sveits om likekjønnet ekteskap
  Sveits stemmer søndag over om landet skal innføre likekjønnet ekteskap. Her fra Pride-paraden i Zürich i starten av september.
  Sveits stemmer søndag over om landet skal innføre likekjønnet ekteskap. Her fra Pride-paraden i Zürich i starten av september. Foto: Michael Buholzer / Keystone via AP / NTB

  Sveitserne går søndag til urnene for å stemme over om likekjønnede ekteskap skal godkjennes.

  Det skjer etter at motstandere av lovendringen klarte å sikre en folkeavstemning over regjeringens plan for ekteskap for alle.

  Meningsmålinger viser bred oppslutning om lovendringen.

  Ifølge den siste målingen støtter 53 prosent av innbyggerne legaliseringen av likekjønnet ekteskap, mens 27 er motstandere.

 • av NTB
  DEL
  Minst tre døde og mange skadd i togavsporing i Montana
  Sju av ti vogner sporet av, opplyser Amtrak. Foto: Kimberly Fossen via AP / NTB
  Sju av ti vogner sporet av, opplyser Amtrak. Foto: Kimberly Fossen via AP / NTB

  Et Amtrak-tog som var på vei mellom Seattle og Chicago, sporet lørdag av i Montana. Det meldte om minst tre døde og mange skadde etter ulykken.

  Avsporingen skjedde klokken 16 nær Joplin, et avsidesliggende sted i delstaten Montana.

  Om bord på toget var det rundt 146 passasjerer og 16 ansatte, opplyser Amtrak i en uttalelse. sporet av. Sju av ti vogner sporet av.

  Sheriffen i Liberty County opplyser at minst tre personer døde i ulykken, og The New York Times melder at minst 50 er skadd.

 • av NTB
  DEL
  Klimakonsert gikk verden rundt
  Publikum venter på at konserten Global Citizen Live skal starte i Central Park i New York lørdag. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB
  Publikum venter på at konserten Global Citizen Live skal starte i Central Park i New York lørdag. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB

  En konsert gikk lørdag verden rundt med en rekke stjerner på scener på ulike kontinent.

  Billie Eilish, BTS og Elton John er bare noen av stjernene som spilte på den store globale klimakonserten, som varer i 24 timer.

  Arrangementet Global Citizen Live skal øke bevisstheten rundt de store truslene som særlig rammer fattige, som klimaendringer, uteblitt vaksinering og sult.

  Konsertene arrangeres i New York, Paris, Lagos, Rio de Janeiro, Sydney og Mumbai. Arrangementet skal samle inn penger, og være en pådriver i forkant av G20-møtet neste måned og klimamøtet COP26 i november.

 • av NTB
  DEL
  Kvinne sparket på fest i Skien

  En mor ble natt til søndag sparket av en festdeltaker i Skien, og situasjonen utviklet seg til et masseslagsmål på plenen utenfor. Ingen er alvorlig skadd.

  Sørøst politidistrikt fikk melding om hendelsen i Signalveien klokka 0.46 natt til søndag.

  Politiet beskrev situasjonen som kaotisk, og folk løp vekk fra stedet. Ifølge politiet startet det hele på en fest i en privatbolig.

  – For mange folk har dukket opp, slik at det har blitt tumulter. Mor kom til stedet og ble sparket av en festdeltaker, opplyser operasjonssentralen.

  På et utested i byen fikk en person brukket nesa og en annen blødde fra ansiktet etter å ha blitt slått ned. Politiet lette natt til søndag etter gjerningspersonen.

 • av NTB
  DEL
  Mann slått og sparket i Bergen

  En 19-årig mann er fraktet til sykehus etter å ha slått og sparket i Bergen sentrum.

  Voldshendelsen skjedde i Krinkelkroken, og Vest politidistrikt fikk melding om saken klokka 0.40 natt til søndag.

  – Politiet er på stedet, gjør undersøkelser og vil opprette anmeldelse for kroppsskade, melder operasjonssentralen.

  Tidligere på natten ble en mann på 25 år kjørt til legevakten etter at han skal ha blitt slått i ansiktet med en flaske i Engen-området i Bergen.

  I tillegg var fem-seks personer innblandet i et slagsmål i Olav Kyrres gate.

 • av NTB
  DEL
  Mann tatt med machete på bussen i Oslo

  Politiet ble natt til søndag varslet om at en mann bar machete om bord på en buss på Lambertseter i Oslo. Ingen skal ha blitt truet.

  Politiet opplyste med 4.45-tiden at de hadde kontroll på mannen.

  – Det var andre passasjerer som hadde observert våpenet og varslet politiet. Vi har ikke opplysninger om at det har vært en trusselsituasjon på bussen, melder operasjonssentralen.

  Kjøp av machete ble forbudt fra 1. juni i år, mens et forbud mot å ha denne typen kniv først trer i kraft 1. juni neste år.

 • av NTB
  DEL
  Mann knivstukket i Oslo sentrum

  Politiet leter etter mellom tre og fem personer etter en knivstikking i Nedre Slottsgate i Oslo. En mann behandles på sykehus.

  Oslo-politiet meldte om hendelsen rett før klokka 4 natt til søndag.

  – Det framstår som stikkskader i blant annet bein, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til NTB.

  Mannen er fraktet til sykehus, og skadene beskrives ikke om livstruende.

  Ifølge politiets opplysninger er det en relasjon eller et bekjentskap mellom partene i saken.

  Politiet avhørte natt til søndag vitner på stedet og sikret tekniske spor i området. De har også skaffet videoovervåkingsmateriale.