Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Nav og Trygderetten bruker altfor lang tid på klagesaker
04. mai kl 11:26av NTB
DEL
Riksrevisor Per-Kristian Foss er kritisk til tempoet Nav og Trygderetten behandler klager på vedtak om økonomiske ytelser i. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Riksrevisor Per-Kristian Foss er kritisk til tempoet Nav og Trygderetten behandler klager på vedtak om økonomiske ytelser i. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Riksrevisjonen retter alvorlig kritikk mot Nav og Trygderetten for å bruke altfor lang tid på å behandle brukernes klager på vedtak om økonomiske ytelser.

– Saksbehandlingstidene i klage- og ankesakskjeden i Nav og Trygderetten er for lange, og er blitt lengre over tid. Lang saksbehandlingstid fører til en større belastning og personlig påkjenning for brukeren og for nærstående som er avhengig av brukerens inntekter, fastslår Riksrevisjonen i en rapport som ble offentliggjort tirsdag.

Riksrevisjonen har gransket hvordan Nav og Trygderetten behandler klager fra brukerne på vedtak om økonomiske ytelser – og konkluderer med at tidsbruken er svært kritikkverdig. Den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden fra klage til endelig vedtak gikk opp fra 17 til 19,5 måneder i perioden 2014 til 2019.

For Trygderettens vedkommende har tidsbruken doblet seg til sju måneder i denne perioden.

Før klagen har kommet hit, har den vært igjennom to klagebehandlinger i Nav-systemet. Også her er tidsbruken uakseptabel, fastslår Riksrevisjonen, som poengterer at Arbeids- og velferdsdirektoratet det bare i unntakstilfeller kan brukes mer enn et halvt år på å behandle en klage.

– I 2019 måtte likevel om lag halvparten av de 37.000 brukerne som fikk ferdigbehandlet sin klage i Nav Klageinstans vente lenger enn seks måneder før de fikk svar i saken sin, skriver Riksrevisjonen.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Spania: 1.000 personer, flere av dem barn, tok seg ulovlig over grensen fra Marokko mandag

  Spanske myndigheter opplyser at 1.000 personer, rundt 300 av dem mindreårige, tok seg over grensen fra Marokko mandag.

  Ifølge myndighetene tok flere migranter seg inn i den spanske enklaven nord i Afrika ved hjelp av oppblåsbare båter. Andre svømte forbi moloen, som strekker seg flere meter ut i Middelhavet, for å komme seg over grensen.

  Cauta og Melilla, to spanske territorier i Nord-Afrika, blir brukt som et springbrett til Europa av flere hundre migranter som hvert år risikerer livet for å ta seg forbi sperringene som utgjør grensen.

 • av NTB
  DEL
  To palestinske leger drept på Gazastripen
  Palestinske pasienter får intensivbehandling på Shifa-sykehuset. Nå er lederen for sykehusets indremedisinske avdelingen drept i et israelsk angrep. Bildet ble tatt 13. mai. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB
  Palestinske pasienter får intensivbehandling på Shifa-sykehuset. Nå er lederen for sykehusets indremedisinske avdelingen drept i et israelsk angrep. Bildet ble tatt 13. mai. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

  To erfarne palestinske leger ble søndag drept i de israelske angrepene mot Gazastripen, opplyser helsedepartementet i den palestinske enklaven.

  Helsearbeidere og helseorganisasjoner fordømmer drapene på Mooein Ahmad al-Aloul og Ayman Abu al-Ouf og sier de innebærer et stort tap for det medisinske miljøet på Gazastripen, ifølge Al Jazeera.

  Al-Ouf ledet indremedisinsk avdeling ved Shifa-sykehuset. Han skal ha blitt drept i sin egen bolig i et israelsk rakettangrep tidlig søndag morgen. Flere andre familiemedlemmer skal ha blitt drept sammen med ham.

  A-Aloul var nevrolog. Også han ble drept da de israelske angrepene rammet familiens bolig, opplyser hans bror.

  Hans kone og 25 år gamle datter får behandling for splintskader.

  Minst åtte barn var blant de 42 palestinerne som ble drept søndag, ifølge Hamas' helsedepartement.

  Søndagen er så langt den blodigste dagen i den drøyt ukelange konflikten.

 • av NTB
  DEL
  Granskning avviser militærets påstand om valgfusk i Myanmar
  Myanmars folkevalgte leder Aung San Suu Kyi stemmer under valget i fjor høst.
  Myanmars folkevalgte leder Aung San Suu Kyi stemmer under valget i fjor høst. Foto: Aung Shine Oo / AP / NTB

  Uavhengige valgobservatører slår fast at resultatet fra høstens valg i Myanmar representerer folkeviljen, og avviser militærjuntaens påstand om valgfusk.

  Valget endte med en overlegen seier til fredsprisvinner Aung San Suu Kyis parti.

  Men før den nye nasjonalforsamlingen trådte sammen, tok militæret makten i et kupp 1. februar og begrunnet det med valgfusk, noe som har ført til voldsomme demonstrasjoner.

  Det asiatiske nettverket for frie valg slår i en rapport fast at til tross for enkelte feil i valgsystemet er valgresultatet representativt for folkets vilje.

  Valget var fritt, og resultatet er til å stole på, heter det i rapporten, som også peker på enkelte svakheter ved valgsystemet i Myanmar. Det var imidlertid flere sikkerhetstiltak på plass i valgsystemet som sørget for at resultatet er representativt, heter det.

  Gruppen påpeker at valgsystemet i Myanmar er grunnleggende udemokratisk, ettersom grunnloven gir militæret 25 prosent av plassene i nasjonalforsamlingen, en stor nok andel til å blokkere grunnlovsendringer.

  Store deler av befolkningen, særlig muslimske minoriteter, har ikke stemmerett.

  Ifølge menneskerettsorganisasjoner er minst 780 personer drept i uroen siden militærkuppet.

 • av Henning Carr Ekroll
  DEL
  En person skadet etter elsparkesykkelulykke

  En person er sendt til legevakten i Oslo etter at vedkommende kolliderte kjørte en elsparkesykkel som kolliderte med en bil på Sinsen i Oslo, melder Oslo-politiet klokken 17.13.

  Vedkommende på sparkesykkelen fikk et kutt i hodet. Det er mistanke om at personen var beruset, opplyser politiet, som understreker at bilføreren ikke kan lastes for uhellet, fordi sparkesyklisten kom farende over et fotgjengerfelt i høy fart.

 • av NTB
  DEL
  Israelsk avis: Forslag til Midtøsten-resolusjon nevner ikke Hamas
  Raketter blir avfyrt mot Israel fra Gazastripen mandag forrige uke.
  Raketter blir avfyrt mot Israel fra Gazastripen mandag forrige uke. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

  Resolusjonsforslaget som Norge, Tunisia og Kina har forsøkt å få vedtatt i FNs sikkerhetsråd, nevner ikke rakettene fra Hamas, skriver The Times of Israel.

  Avisen spekulerer på om dette kan være en av grunnene til at USA har blokkert teksten.

  I tekstutdragene som avisen publiserte mandag, er heller ikke de israelske angrepene mot Gazastripen nevnt eksplisitt.

  Det er andre gang de tre landene fremmer et tekstforslag der det uttrykkes alvorlig bekymring for blant annet sivile tap i forbindelse med den siste opptrappingen mellom Israel og Hamas på Gazastripen.

  I forslaget som ble lagt frem søndag, blir alle parter bedt om å handle i tråd med internasjonal humanitær lov, deriblant å sørge for beskyttelse av sivile og spesielt barn. Det står også at det trengs humanitær hjelp til den palestinske befolkningen på Gazastripen umiddelbart, ifølge The Times of Israel.

  Les mer om det som har skjedd på Gazastripen og Israel det siste døgnet.

 • av NTB
  DEL
  Avslutter søk etter snøskred i Sogn
  To helikoptere over området mens søket pågikk.
  To helikoptere over området mens søket pågikk. Foto: Tim Maarten Risen / NTB

  Leteaksjonen etter et snøskred i Dyrhaugstindane i Jotunheimen er avsluttet. Det er ingenting som tyder på at noen er tatt av skredet.

  Det er innhentet informasjon og etterretning, og alt tyder på at ingen er tatt av skredet, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

  Tidligere ble det meldt at det var skispor på vei inn i skredområdet.

  Snøskredet ble observert fra Lauvnostinden. Nødetatene og Hovedredningssentralen rykket ut, sammen med redningshunder, Røde Kors, redningshelikopter og luftambulanse.

  Dyrhaugstindane er et fjellområde på grensen mellom Luster og Årdal kommuner i Vestland. Lauvnostinden har en høyde på 1950 meter.

 • av NTB
  DEL
  Verdens økonomiske forum avlyser årets toppmøte

  Årets toppmøte i Verdens økonomiske forum (WEF), populært kalt Davos-møtet, er avlyst på grunn av koronasituasjonen. Neste møte blir i 2022.

  Toppmøtet skulle egentlig ha blitt arrangert i mai, før det ble flyttet til august på grunn av pandemien. Det holdes vanligvis i Davos i Sveits, men ble i år flyttet til Singapore.

  Mandag opplyser WEF at det ikke blir noe av toppmøtet i år i det hele tatt. De tar nå sikte på å arrangere neste møte i 2022.

  Davos-møtet, som i fjor ble avviklet for 50. gang, er blitt en institusjon og en viktig møteplass for ledere og representanter fra samfunnsliv, næringsliv, politikk og akademia.

 • av NTB
  DEL
  USAs høyesterett vil høre abortsak

  USAs høyesterett vil vurdere Mississippis abortlov. Det kan føre til en kraftig innskrenking av abortrettighetene i USA, skriver AP.

  USAs høyesterett kunngjør mandag at de vil ta opp saken. Den kommer trolig opp for retten til høsten, og det kan bli en historisk rettsavgjørelse. Retten til abort i USA bygger på en avgjørelse i Høyesterett fra 1973, kalt Roe v Wade.

  Høyesterett har en solid overvekt av dommere som regnes som konservative etter at Donald Trump fikk godkjent hele tre dommere.

  Loven det gjelder, forbyr abort etter uke 15. Til sammenligning er det i Norge åpning for selvbestemt abort fram til uke tolv. Det har skapt stor debatt i år at enkelte partier vil utvide denne retten.

  Mississippis lovforbud er fra før blitt blokkert av lavere rettsinstanser, som mener loven er i strid med høyesterettsavgjørelser.

 • av NTB
  DEL
  Lavrov advarer Norge mot å la Nato slippe til i Arktis
  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarer Norge og Vesten. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
  Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarer Norge og Vesten. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

  Russland advarer Vesten mot å militarisere Arktis, og advarer Norge mot å la Nato få innpass i farvannet her nord.

  I forkant av denne ukens møte i Arktis råd kommer Russlands utenriksminister Sergej Lavrov med kritikk av Vesten, og spesifikt at Norge lar Nato slippe til i Arktis.

  – Vi har spørsmål til våre naboer, som Norge, som prøver å rettferdiggjøre at Nato slipper til i Arktis, sier Lavrov.

  Russerne har i vår kritisert Norges forsvarsavtale med USA, som åpner for amerikansk infrastruktur ved norske baser, og at en amerikansk atomubåt fikk legge til kai i Tromsø.

  – Vi er ansvarlige for å holde den arktiske kysten trygg. La meg understreke dette igjen: Dette er vårt land, og vårt vann. Men når Nato prøver å rettferdiggjøre at de rykker frem i Arktis, skaper det en annen situasjon, sier Lavrov.

 • av NTB
  DEL
  Person gjort rede for etter å ha falt ut av kajakk

  En person er gjort rede for etter å ha falt ut av en kajakk i Alvdal i Nord-Østerdalen mandag ettermiddag.

  Politiet fikk melding om at personen ikke var gjort rede for klokken 14.46.

  – Vi har fått melding om at vedkommende skal være kommet til rette, sier operasjonsleder Øyvind Bakken i Innlandet politidistrikt til Østlendingen.

  – Han vil bli sjekket av helsevesenet. Det var to padlere i følge. Begge veltet og kom vekk fra hverandre, skriver politiet på Twitter.

  Hendelsen skjedde i elva Folla, som renner fra Folldal og ut i Glomma like ved Alvdal sentrum.

 • av NTB
  DEL
  Blinken: Ikke sett bevis for at Hamas var i mediebygg
  USAs utenriksminister Antony Blinken sammen med sin danske kollega Jeppe Kofod under en pressekonferanse i København mandag. Foto: Saul Loeb / Pool / AP / NTB
  USAs utenriksminister Antony Blinken sammen med sin danske kollega Jeppe Kofod under en pressekonferanse i København mandag. Foto: Saul Loeb / Pool / AP / NTB

  USA har bedt Israel om bevis for at Hamas opererte i mediebygget som ble bombet på Gazastripen, sier utenriksminister Antony Blinken under et besøk i Danmark.

  Under en pressekonferanse i København mandag sa Blinken at USA ba om å få se bevis kort etter angrepet.

  – Jeg har ikke sett at noen slik informasjon er blitt overlevert, la han til.

  Tidligere har Israels statsminister Benjamin Netanyahu sagt at Israel har formidlet slik informasjon til USA via etterretningskanaler.

  Det amerikanske nyhetsbyrået AP og TV-kanalen Al Jazeera var blant dem som hadde kontorer i mediebygget som ble rammet i et angrep lørdag. Journalistene fikk en time på å komme seg ut før israelske kampfly angrep bygget og det raste sammen.

  Blinken hadde møter med den danske regjeringen mandag, før han reiser videre til Island for å delta på et møte i Arktisk Råd.

 • av NTB
  DEL
  Skispor observert på vei inn i snøskredområde

  Det er kommet melding om et snøskred i Dyrhaugstindane i Jotunheimen. Politiet har sendt ressurser til stedet, og det er observert skispor på vei inn i området.

  – De første redningsressursene er i skredområdet. Foreløpig ikke meldt noen savnet, men det er meldt observasjon av skispor inn i skredområdet, skriver Vest politidistrikt på Twitter.

  Ifølge Hovedredningssentralen Sør-Norge er snøskredet observert fra Lauvnostinden.

  – Det er ukjent om noen er tatt. Nødetater, lavinehunder, mannskap fra Røde Kors Hjelpekorps, redningshelikopter Florø og luftambulanse Bergen på vei, skriver HRS på Twitter.

  Dyrhaugstindane er et fjellområde på grensen mellom Luster og Årdal kommuner i Vestland. Lauvnostinden har en høyde på 1.950 meter.

  (©NTB)

 • av NTB
  DEL
  FN: 42.000 palestinere har rømt hjemmene sine
  En mann går forbi et boligbygg som ble ødelagt i et israelsk luftangrep i Gaza by søndag.
  En mann går forbi et boligbygg som ble ødelagt i et israelsk luftangrep i Gaza by søndag. Foto: AP Photo/Adel Hana

  Rundt 42.000 palestinere på Gazastripen har forlatt hjemmene sine som følge av Israels angrep, ifølge FN.

  De har søkt tilflukt på 50 skoler på Gazastripen som drives av UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

  Over 2.500 mennesker skal ha blitt hjemløse fordi boligene deres er blitt ødelagt.

  I løpet av den siste uken har Israel angrepet mål på Gazastripen med kampfly, stridsvogner og artilleri. Den israelske hæren sier målene er knyttet til Hamas, men mange av dem befinner seg i tett befolkede områder.

  Hamas og andre væpnede grupper på Gazastripen har samtidig skutt et stort antall raketter mot Israel. Så langt i konflikten er det meldt om 197 drepte på Gazastripen og ti i Israel.

 • av NTB
  DEL
  To personer involvert i ATV-ulykke i Vaksdal

  Politi, ambulanse og luftambulanse har rykket ut etter en ATV-ulykke i Vaksdal i Vestland. Det er to personer involvert i ulykken.

  Begge er våkne og ved bevissthet, forteller operasjonsleder Bjarte Rebnord til VG. Det skal være snakk om en mann og en kvinne.

  – Det er litt utenfor kjørevei. Luftambulanse er kalt ut fordi at omstendighetene er litt uklare og fordi at vi ikke vet hvor vanskelig det er å ta seg fram til de involverte, sier Rebnord.

  De involverte blir ivaretatt av andre på stedet fram til nødetatene er fremme.

 • av NTB
  DEL
  Økonomisk tilbakegang i Danmark
  Statsminister Mette Frederiksen besøkte et kjøpesenter i Hillerød 22. april, etter at koronarestriksjonene var trappet ned.
  Statsminister Mette Frederiksen besøkte et kjøpesenter i Hillerød 22. april, etter at koronarestriksjonene var trappet ned. Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau / AP / NTB

  Den danske økonomien krympet under nedstengingen i landet i første kvartal.

  Store deler av samfunnet var nedstengt for å hindre smittespredning, noe som fikk store økonomiske konsekvenser.

  Den såkalte bnp-indikatoren falt 1,5 prosent, ifølge Danmarks Statistik. Indikatoren viser utviklingen fra foregående kvartal.

  Nedgangen er den nest største siden finanskrisen i 2009. I andre kvartal i fjor – i starten av pandemien – krympet den danske økonomien med hele 6,7 prosent.

 • av NTB
  DEL
  Ryanair tapte over 8 milliarder
  Ryanair har tapt stort på pandemien.
  Ryanair har tapt stort på pandemien. Foto: Paul Hanna, Reuters / NTB

  Flyselskapet Ryanair er hardt rammet av pandemien og tapte over 8 milliarder kroner i løpet av tolv måneder.

  Selskapet la mandag frem resultatet for perioden fra mars i fjor til og med mars i år.

  Tapet etter skatt ble på 815 millioner euro, noe som tilsvarer over 8,2 milliarder kroner.

  Pandemien, nedstengninger og reiserestriksjoner førte til at 80 prosent av Ryanairs flygninger måtte kanselleres, ifølge Reuters. Selskapet mener imidlertid at utsiktene ser lysere ut nå.

 • av NTB
  DEL
  FN-studie: 745.000 dødsfall knyttet til lange arbeidsdager
  En studie fra WHO og ILO viser at antall personer som jobber lange dager, øker. Det øker igjen faren for hjerneslag og hjertesykdommer, viser den samme studien.
  En studie fra WHO og ILO viser at antall personer som jobber lange dager, øker. Det øker igjen faren for hjerneslag og hjertesykdommer, viser den samme studien. Foto: Gorm Kallestad, NTB

  Verdens helseorganisasjon (WHO) og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) anslår at 398.000 personer døde av slag, mens 347.000 døde av hjertesykdommer i 2016 som et resultat av å ha jobbet minst 55 timer i uken.

  Mellom 2000 og 2016 økte antall arbeidstidsrelaterte hjertesykdommer med 42 prosent på verdensbasis. For slag var økningen på 19 prosent.

  Menn rammes hardest, og tre av fire døde i studen er menn. Også personer i det vestlige stillehavsområdet og Sørøst-Asia og eldre arbeidstagere er særlig utsatt.

  Studien konkluderer med at en arbeidsuke på 55 timer eller mer øker risikoen for slag med 35 prosent og hjertesykdom med 17 prosent sammenlignet med en arbeidsuke på 35 til 40 timer.

  Studien påpeker også at antall mennesker som jobber lange dager, øker.

 • av NTB
  DEL
  Kraftige luftangrep på Gazastripen
  Israel har utført nye, kraftige angrep mot Gazastripen.
  Israel har utført nye, kraftige angrep mot Gazastripen. Foto: Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB

  Israelske kampfly gjennomført natt til mandag flere kraftige luftangrep mot mål på Gazastripen. Det er meldt om store ødeleggelser, men så langt ingen drepte.

  Det israelske forsvaret opplyser at hjemmene til ni Hamas-ledere på Gazastripen var mål i de nattlige angrepene som varte i ti minutter.

  Flere hundre bygninger ble ødelagt, opplyser lokale myndigheter, men det er så langt ikke meldt om skadde eller drepte.

  En kraftledning ble også ødelagt i angrepene, noe som førte til strømbrudd i store områder.

 • av NTB
  DEL
  Mann innlagt på sykehus etter å ha blitt knivstukket i ryggen i Lofoten

  En mann ble natt til mandag knivstukket flere ganger i ryggen i Bøstad i Vestvågøy kommune. Mannen er ikke livstruende skadd, men er på sykehus.

  – Han er på sykehus i Lofoten. Det er ikke noe livstruende. Vi vet fortsatt ikke hva som har skjedd og bakgrunnen for hendelsen. Vi er fortsatt i fasen med avhør og tekniske undersøkelser, sier operasjonsleder Ulf Slettan til NTB mandag morgen.

  Tre personer er pågrepet etter hendelsen.

  – Det er flere vitner, og det jobbes med vitneavhør nå mandag morgen. De tre som er pågrepet sitter i varetekt. De fremstilles nå for blodprøver for å se om de var ruspåvirket under hendelsen, sier Slettan.

  Kniven som har blitt brukt har enn så lenge ikke blitt funnet.

 • av NTB
  DEL
  Ingen suksess for norsk Miss Universe-deltaker

  Den norske deltakeren i årets Miss Universe-kåring, Sunniva Høiasen Frigstad fra Vennesla, kom ikke med blant de 21 semifinalistene i USA søndag.

  Skjønnhetskonkurransen går av stabelen i Florida i USA, og Miss Norway ble ikke plukket ut i det trinnvise uttaket, opplyser talsperson Knut Yrvin i Miss Norway til Extraavisen.

  Det lå en stund an til at Sunniva Høiasen Frigstad ikke ville få delta i Miss Universe på grunn av pandemien, men hun fikk i slutten av april likevel innvilget søknaden om innreise til USA.

  Skjønnhetskonkurransen har vært arrangert siden 1952, og Norge har vunnet konkurransen én gang, med Mona Grudt i 1990.

  I 1959 ble Jorunn Kristiansen nummer to, og i 1973 endte Aina Walle på tredjeplass.