Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Minst 33 døde etter styrtflom i Afghanistan
04. mai kl 12:31av NTB
DEL

Minst 33 mennesker, blant dem flere barn, har mistet livet i styrtflommer utløst av kraftig regn flere steder i Afghanistan de siste to dagene.

I provinsen Herat vest i landet har minst 22 mennesker omkommet, opplyser Jailani Farhad, en talsmann for lokale myndigheter. Det skal være minst fire barn blant de døde.

Styrtflommene oppsto i distriktene Adraskan og Obe mandag kveld. Hundrevis av hus er ødelagt, og 2 kyr og over 300 sauer er gått tapt.

Talsmann Ahmad Tamim Azimi i landets beredskapsmyndighet opplyser at det er meldt om regn i 20 av landets 34 provinser. Han sier dødsfallene fordeler seg over flere provinser, og at over 400 boliger er helt eller delvis ødelagt på grunn av styrtflommene.

I august i fjor omkom over 150 mennesker i styrtflommer i 13 av landets provinser. I 2019 ble landet hardt rammet, og over 10.000 hus gikk tapt. Rundt 180.000 ble berørt den gangen, opplyser FNs nødhjelpskontor OCHA.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Elleve barn døde i flom i Mogadishu

  Elleve barn døde da en flom ødela et helt nabolag i den somaliske hovedstaden Mogadishu, opplyser politiet.

  I en familie døde alle fem barn da huset de bodde i, ble tatt av flomvannet som raskt strømmet inn, sier politibetjent Mohamed Dahir til nyhetsbyrået DPA.

  – Jeg har mistet alle barna mine i dag. Jeg kommer til å gråte i mange år. Jeg glemmer aldri dette, sier barnas far Hassan Abdullahi, som mistet en datter og fire sønner i flommen.

  Til sammen døde elleve barn da flere hus kollapset som følge av flommen. Bulahuubey-nabolaget fikk store ødeleggelser.

 • av NTB
  DEL
  Nye sammenstøt ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem
  Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

  Israelsk politi og palestinske religiøse havnet i sammenstøt ved al-Aqsa-moskeen i Jerusalem fredag. Minst to ble skadet.

  Al-Aqsa-moskeen er palestinernes største helligdom, og ett av de helligste stedene i islam.

  Ifølge palestinsk Røde Halvmåne ble to personer skadet i sammenstøtene mellom sikkerhetspoliti og palestinere.

  Israelsk politi opplyser at de måtte bruke makt for å bryte opp voldelige grupper som kastet steiner, flasker og andre objekter mot politibetjentene.

  Palestinske medier melder at store sikkerhetsstyrker kom til stedet.

  Det har vært flere store samlinger ved moskeen i forbindelse med ramadan, som avsluttes onsdag.

 • av NTB
  DEL
  Illsint tiur i Oppdal – hytteeier har låst seg inn i egen bil

  I påvente av at viltnemnda skal komme til stedet har en hytteeier i Oppdal låst seg inne i bilen sin. En meget sint tiur plager mennesker og hunder på stedet.

  – Mannen ringte oss klokken 19.50, da hadde han sittet i bilen i 20 minutter. Han har hytte i nærheten, men kommer seg altså ikke inn til den, sier operasjonsleder Bjørnar Gaasvik i Trøndelag politidistrikt til NTB.

  – Hele nabolaget blir plaget av tiuren. Den jager både mennesker og hunder. Folk tør ikke gå ut, sier han.

  Gaasvik forteller at de fikk satt mannen i kontakt med viltnemnda som tar saken videre.

  Får dere ofte slike meldinger?

  – Tiuren kan jo bli sint, vi har jo sett klipp på TV, og det er vel tida på året. Men det er ikke så ofte folk ringer til oss om det, sier Gaasvik.

 • av NTB
  DEL
  Mann pågrepet etter voldshendelse i Hobøl

  Politiet har fått kontroll på en mann som forskanset seg i et hus etter at han slo en annen i hånden med en gjenstand i Hobøl fredag kveld.

  – Politiet har fått kontroll på gjerningspersonen i huset. Besluttet pågrepet, opplyser Øst politidistrikt på Twitter.

  Mannen som ble slått, er ikke alvorlig skadd.

  – De som har meldt om hendelsen til oss, hvorav den ene er blitt utsatt for vold, var på stedet for å hente noe, sa operasjonsleder Terje Skafnes like før klokken 19 fredag.

  Mannen som slo, gikk altså inn i boligen etter hendelsen og nektet å komme ut. Bevæpnet politi omringet eiendommen, skriver Smaalenenes Avis.

  Hendelsen skjedde ved Elvestadveien i Hobøl i Indre Østfold kommune.

 • av NTB
  DEL
  Rekordhøy avskoging i Amazonas i april
  Arkivfoto: Leo Correa / AP / NTB
  Arkivfoto: Leo Correa / AP / NTB

  Avskogingen av den brasilianske Amazonas-regnskogen var på et rekordhøyt nivå i april, opplyser regjeringen i landet fredag.

  580 kvadratkilometer med regnskog ble ødelagt i april, som er en ny dyster rekord. Totalt har det vært en økning i avskoging på 42,5 prosent på ett år, viser satellittovervåking fra det brasilianske romfartsbyrået INPE.

  Avskogingsnivået var også mye høyere i mars enn for tolv måneder siden. Det er vanligvis mest avskoging under den tørre sesongen i juli og august, og de siste tre tørkesesongene har det vært nye rekorder, opplyser INPE.

 • av NTB
  DEL
  Lyngdal-drapet: Drapssiktet mann avhørt
  Politiet gjør undersøkelser på stedet etter at en eldre kvinne ble funnet død i sitt eget hjem i Lyngdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  Politiet gjør undersøkelser på stedet etter at en eldre kvinne ble funnet død i sitt eget hjem i Lyngdal. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Mannen som er siktet for drap i Lyngdal, er varetektsfengslet i fire uker og blir værende på psykiatriavdelingen på Sørlandet sykehus. Han ble avhørt fredag.

  – Han har forklart seg for politiet. Dette med skyldspørsmål er det ikke blitt tatt stilling til, og jeg kan heller ikke si noe om hva han har forklart, sier hans forsvarer, advokat Berit Therese Knudsen til Lister24.

  Politiinspektør Liv Versland Seland i Agder politidistrikt ønsker ikke å si noe om innholdet i avhøret.

  – Nå vil vi gå gjennom informasjonen vi har innhentet, og legge opp den videre etterforskningen ut fra det, sier hun til avisa.

  Avhøret ble gjennomført på psykiatriavdelingen på Sørlandet sykehus der han blir værende under varetektsfengslingen.

  – Det er ingen restriksjoner, så ingen brev- og besøksforbud, sa Seland til NTB etter fengslingsmøtet.

  Les mer om Lyngdal-drapet her

 • av NTB
  DEL
  Betydelig snøskredfare flere steder i landet

  Det er meldt om betydelig snøskredfare i Vest-Finnmark, Nord-Troms, Lyngen, Tromsø og Jotunheimen lørdag. Søndag er listen enda lenger.

  I tillegg til nevnte steder er det også meldt om snøskredfare, faregrad 3, i Indre Sogn, Hallingdal og Vest-Telemark, opplyser varslingstjenesten Varsom.no.

  Faregrad 3, som er det nest høyeste nivået, betyr generelt ustabile forhold og risiko for at skred utløses, selv ved liten tilleggsbelastning i brattheng.

  «Under spesielle forhold kan det forekomme noen store og enkelte svært store naturlig utløste skred», skriver varsom.no.

  Generelt anbefales det å unngå terreng brattere enn 30 grader og holde avstand til utløpsområder.

 • av NTB
  DEL
  USA og Mexico vil samarbeide om migrasjon
  USAs visepresident Kamala Harris under det digitale møtet med Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
  USAs visepresident Kamala Harris under det digitale møtet med Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

  USAs visepresident Kamala Harris og Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador lovet fredag ​​å samarbeide om å løse problemet med ulovlig migrasjon til USA.

  Under det virtuelle møtet fra kontoret sitt i Washington, sa Harris blant annet at de to landene burde samarbeide om å hjelpe El Salvador, Guatemala og Honduras med å forbedre leveforholdene i landene, og overtale flere migranter til å bli hjemme

  Les hele saken her

 • av NTB
  DEL
  FN: Over 17.500 fordrevet i Burkina Faso den siste tiden

  Mer enn 17.500 mennesker er blitt fordrevet fra sine hjem på grunn av voldshandlingene i Burkina Faso de siste ti dagene, opplyser FN.

  Minst 45 personer er blitt drept i volden som har blusset opp i Burkina Faso den siste tiden. Landet sliter med væpnede islamistgrupper.

  Siden 2015, da islamistgruppene gjorde sitt inntog i landet, er mer enn 1.300 blitt drept og 1 million drevet på flukt.

  FNs høykommissær for flyktninger uttrykker stor bekymring over volden de siste dagene. Mer enn 4.00 har flyktet øst i landet, mens rundt 1.200 har lagt på flukt nord i landet og 3.200 i Sahel-regionen.

  – Disse menneskene har et kritisk behov for mat, husly, drikkevann og medisinsk hjelp, advarer FN.

 • av NTB
  DEL
  Amnesty gir Navalnyj samvittighetsfangestatus igjen
  Et veggmaleri med portrett av Aleksej Navalnyj males over i St. Petersburg kort tid etter at det ble oppført. Foto: Ivan Petrov / AP / NTB
  Et veggmaleri med portrett av Aleksej Navalnyj males over i St. Petersburg kort tid etter at det ble oppført. Foto: Ivan Petrov / AP / NTB

  Den fengslede opposisjonslederen og Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj får tilbake statusen som samvittighetsfange, bekrefter Amnesty International.

  Amnesty International fratok tidligere i år Navalnyj denne betegnelsen på bakgrunn av tidligere uttalelser som ble ansatt som hatefulle.

  Nå får han statusen tilbake, bekrefter Amnesty Internationals generalsekretær i Norge, John Peder Egenæs overfor NTB.

  – Jeg kan bekrefte at det stemmer og at det kommer en uttalelse fra vårt internasjonale sekretariat snart, skriver Egenæs i en SMS til NTB.

  En støttespiller av Navalnyj sa ifølge CNN tidligere fredag til canadiske lovgivere at han hadde fått beskjed om at Amnesty ville gi Navalnyj status som samvittighetsfange igjen.

 • av NTB
  DEL
  «Rådebank» og «P3 Gull» de store vinnerne av Gullrutens fagpriser
  Dramaserien «Rådebank», som følger GT (Odin Waage) i livet som råner på bygda, vant fire priser for sin sesong to. Foto: Fenomen / NRK / handout / NTB kultur
  Dramaserien «Rådebank», som følger GT (Odin Waage) i livet som råner på bygda, vant fire priser for sin sesong to. Foto: Fenomen / NRK / handout / NTB kultur

  «Rådebank 2» og «P3 Gull» tok med seg fire priser hver da Gullrutens fagpriser ble delt ut fredag. Tidligere Discovery-sjef Eivind Landsverk fikk æresfagpris.

  Lyddesigner Fredrik Berg fikk den andre æresfagprisen, skriver Rushprint.

  Mens «Rådebank 2» og «P3 Gull» fikk fire priser hver, kan VGTV juble for tre priser til dokumentarfilmen «Kunstneren og tyven».

  Seriene «Minibarna», «Do Not Split», «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu», «Maskorama «og «Broslo» fikk med seg hver sin pris, mens «Beforeigners» og «Delete Me fikk to».

 • av NTB
  DEL
  Ekspresident skadet etter eksplosjon på Maldivene
  Politiet i Maldivene mener eksplosjonen torsdag var et terrorangrep. Ekspresidentens tilstand er kritisk. Foto: Mohamed Sharuhaan / AP / NTB
  Politiet i Maldivene mener eksplosjonen torsdag var et terrorangrep. Ekspresidentens tilstand er kritisk. Foto: Mohamed Sharuhaan / AP / NTB

  Maldivenes tidligere president Mohamed Nasheeds tilstand er kritisk etter eksplosjonen torsdag, men ikke livstruende.

  Politiet ser på handlingen som terrorisme. Det er innenriksminister Imran Abdulla som sier at Nasheed (53) ikke skal ha livstruende skader.

  Den tidligere presidenten har gjennomgått flere omfattende operasjoner for å få ut granatsplinter, og ligger nå på intensivavdelingen på sykehuset i hovedstaden Malé.

  Eksplosjonen torsdag natt utenfor Nasheeds hjem var trolig forårsaket av en bombe. Fire andre ble også skadet, inkludert en brite.

  Nå prøver politiet å identifisere fire mulige mistenkte, men har foreløpig ikke pågrepet noen. Det er heller ingen som har tatt ansvar for eksplosjonen.

 • av NTB
  DEL
  Nye tiltaler etter George Floyd-drapet

  En storjury har tiltalt fire tidligere politibetjenter for å ha brutt George Floyds grunnlovsfestede rettigheter da han ble drept i en pågripelse i fjor.

  Fra før er politibetjenten Derek Chauvin kjent skyldig i forsettlig drap. Domsavsigelsen med straffeutmålingen er ikke klar ennå.

  Fredag ble det klart at Chauvin tiltales på nytt i saken. Sammen med tre tidligere politikollegaer er han nå tiltalt for å ha brutt Floyds rettigheter under pågripelsen 25 mai i fjor.

  Les hele saken her

 • av NTB
  DEL
  Overvåker Pegida i Tyskland

  Tysk etterretning utvider overvåkingen av islamfiendtlige Pegida i delstaten Sachsen, begrunnet med at gruppen er blitt ekstremistisk og grunnlovsstridig.

  Tidligere har Pegida tiltrukket seg det etterretningstjenesten LfV kaller en «heterogen» støtte og inntatt moderate holdninger. Men i økende grad har Pegida tilnærmet seg en høyreekstrem retning, heter det i en uttalelse fra etterretningstjenesten i Sachsen.

  – Ved å jevnlig tilby høyreekstremister en plattform for å sette fram antikonstitusjonelle ideologier, fungerer denne bevegelsen som et bindeledd mellom ekstremister og ikke-ekstremister, sier LfVs leder Dirk-Martin Christian.

 • av NTB
  DEL
  Pågrepet etter å ha angrepet en mann med våpen i Mandal

  En mann er pågrepet etter å ha angrepet en annen mann med et våpen på Malmø i Mandal fredag ettermiddag. Sistnevnte er kjørt til sykehus.

  – Det har vært en slåsskamp der politiet er blitt ringt etter. Det var udramatisk da politiet kom til stedet, sier operasjonsleder Tom Einar Gausdal i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

  Angriperen ble pågrepet på stedet.

 • av NTB
  DEL
  Siktede i Lyngdal-drapet vareteksfengslet i fire uker
  Politiet på stedet der en eldre kvinne ble funnet død i Lyngdal torsdag.
  Politiet på stedet der en eldre kvinne ble funnet død i Lyngdal torsdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  – Han varetektsfengsles i fire uker. Oppholdet fortsetter på psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus. Det er ingen restriksjoner, så ingen brev- og besøksforbud, sier politiinspektør Liv Versland Seland i Agder politidistrikt til NTB.

  Mannen blir avhørt fredag.

  To psykiatere skal gjøre en fullstendig rettspsykiatrisk undersøkelse av siktede over helgen.

  Mannens forsvarer, advokat Berit Knudsen, sier til NTB at siktede kan ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket.

 • av NTB
  DEL
  FN krever etterforskning av dødelig politiaksjon i Brasil
  Rommet er dekket med blod etter politiaksjonen i Jacarezinho i Rio de Janeiro torsdag morgen.
  Rommet er dekket med blod etter politiaksjonen i Jacarezinho i Rio de Janeiro torsdag morgen. Foto: Foto: Silvia Izquierdo, AP / NTB

  Minst 25 personer ble drept torsdag morgen da politiet gikk til aksjon i bydelen Jacarezinho i Rio de Janeiro.

  FN er opprørt over drapene og vil ha en uavhengig etterforskning, sier talsperson Rupert Colville.

  Politiet sier de aksjonerte mot en kriminell gjeng som er mistenkt for å rekruttere barn og tenåringer til narkotikahandel, ran, overfall og drap.

 • av NTB
  DEL
  Pussy Riot-pågripelse i Moskva
  Pussy Riot-medlem Veronika Nikulsjina ble fredag pågrepet i Moskva. Her møtte hun journalister i 2018.
  Pussy Riot-medlem Veronika Nikulsjina ble fredag pågrepet i Moskva. Her møtte hun journalister i 2018. Foto: Fabrizio Bensch, Reuters / NTB

  Et medlem av den russiske protestgruppen og punkbandet Pussy Riot er pågrepet i Moskva.

  Veronika Nikulsjina ble pågrepet fredag for ikke å ha etterfulgt politiets anmodninger, sier hennes advokat til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti.

  Selv hevder hun at hun ble pågrepet i forbindelse med en filminnspilling, melder russiske medier.

 • av Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  Historisk Oslo-bygg solgt for 345 mill.
  Historiske St. Olavs gate 32 gikk for nesten 150 millioner mer enn forventet.
  Historiske St. Olavs gate 32 gikk for nesten 150 millioner mer enn forventet. Foto: Terje H. T. Andersen / Aftenposten

  St. Olavs gate 32 ved Slottsparken i Oslo er solgt for 345 millioner kroner.

  Kjøper er Flakk Gruppen og familien Brendmoe, opplyser Statsbygg.

  Prisen var forventet å ligge på rundt 200 millioner kroner.

  De ønsker å åpne hotell, med serveringssteder i den store hagen, skriver NRK.

  Aftenposten har flere ganger skrevet om salget. Les mer her: Drømmen var studenthus - nå selges praktbygningen til høystbydende.

 • av NTB
  DEL
  To av tre journalister stemmer rødgrønt
  Kun 1,9 prosent av norske journalister sier de stemmer på Fremskrittspartiet.
  Kun 1,9 prosent av norske journalister sier de stemmer på Fremskrittspartiet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Over 66 prosent av norske journalister stemmer på partiene Ap, SV, MDG og Rødt, viser den årlige Medieundersøkelsen. Bare 1,9 prosent stemmer Frp.

  Blant norske redaktører er oppslutningen om Frp enda lavere: 0 prosent.

  Undersøkelsen presenteres på Nordiske Mediedager fredag.