Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Gullfunn med metalldetektor ga 200.000 kroner i finnerlønn
04. mai kl 16:50av NTB
DEL
Riksantikvaren utbetaler 200.000 kroner i finnerlønn i forbindelse med et funn gjort med metalldetektor i Skaun kommune i Trøndelag. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet / NTB
Riksantikvaren utbetaler 200.000 kroner i finnerlønn i forbindelse med et funn gjort med metalldetektor i Skaun kommune i Trøndelag. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet / NTB

Riksantikvaren gir 200.000 kroner i finnerlønn etter et gullfunn gjort med metalldetektor i Skaun kommune i Trøndelag.

Det var i 2016 at en metalldetektor i Skaun gjorde utslag på et funn som virkelig gir avkastning.

Da ble det funnet en hamret, spiralformet ring med flere ringer hektet på disse. Vekten var til sammen 392,2 gram, og funnet kan dateres til jernalderen, opplyser Riksantikvaren.

Dette er et av de største gullfunnene som er gjort av en privatperson i moderne tid. Nå utbetaler Riksantikvaren en finnerlønn på 200.000 kroner, noe som er den høyeste utbetalingen av finnerlønn som Riksantikvaren har utbetalt til en privatperson i nyere tid.

Gjennomsnittssummen for Riksantikvarens utbetalinger ligger på 1.500 kroner.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Utenriksministeren om situasjonen i Israel og Palestina: – Uakseptable lidelser
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Torstein Bøe / NTB
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Torstein Bøe / NTB

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer angrepene på sivile i Israel og på Gaza og viser til behovet for et tydelig budskap fra Sikkerhetsrådet.

  – Jeg er glad for at det har lyktes å samle FNs sikkerhetsråd til møte i dag for å diskutere den alvorlige situasjonen, sier Søreide i en uttalelse.

  Hun viser til at dette blir det tredje møtet i rådet på en uke, og at Norge har vært med på å ta initiativ til alle tre møtene. Møtet skal finne sted klokken 16 søndag norsk tid.

  – Det er nødvendig med et klart budskap fra Sikkerhetsrådet som legger press på alle parter for å stanse voldshandlingene umiddelbart. Vi vil fortsette å samarbeide med alle rådsmedlemmene for å kunne enes om dette, sier Søreide.

  – Konflikten i og rundt Gaza intensiveres og sivilbefolkningene på begges sider påføres uakseptable lidelser, sier hun.

  Utenriksministeren uttrykker også bekymring for at ytterliggående krefter på begge sider over tid har fått for stort spillerom.

  – Jeg gjentar min oppfordring til alle politiske, religiøse og lokalsamfunnsledere om å umiddelbart stoppe alle voldshandlinger, gjenopprette trygghet for alle innbyggere og sikre respekt for hverandres rettigheter, sier Søreide.

 • av NTB
  DEL
  Israels forsvar: 3.000 raketter avfyrt fra Gazastripen siden konflikten blusset opp
  En brannmann slukker en buss i Tel Aviv som ble truffet av en rakett sendt fra Gazastripen. Foto: Avshalom Sassoni / AP / NTB
  En brannmann slukker en buss i Tel Aviv som ble truffet av en rakett sendt fra Gazastripen. Foto: Avshalom Sassoni / AP / NTB

  Rundt 3.000 raketter har denne uken blitt avfyrt fra Hamas-kontrollerte Gazastripen mot Israel, ifølge det israelske forsvaret (IDF).

  – Hamas har gjennomført veldig intense angrep med tanke på bruk av ild, sier talsperson Ori Gordin i det israelske forsvaret på en pressekonferanse.

  Til sammen har minst 174 mennesker mistet livet siden luftangrepene startet tidligere denne uken, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen. Blant de drepte er 47 barn. På israelsk side har åtte personer blitt drept, ifølge AFP. En fem år gammel gutt er blant de drepte i Israel.

 • av NTB
  DEL
  Sivil forsvarsstyrke i Myanmar sier seks opprørere er drept av militæret

  Seks opprørere har blitt drept i Myanmar etter kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker, ifølge en sivil forsvarsstyrke.

  Det har vært enorme demonstrasjoner i Myanmar etter statskuppet 1. februar i år. Landets sikkerhetsstyrker har slått knallhardt ned på protestene.

  Motstandere av militærjuntaen har flere steder satt opp sivile forsvarsstyrker, og i delstaten Chin har det vært kamper med sikkerhetsstyrkene. Seks personer har blitt drept etter kampene de siste dagene, opplyser den sivile forsvarsstyrken i Chin.

  En talsperson har også opplyst til AFP at minst ti har blitt såret den siste uken.

 • av NTB
  DEL
  Tilstanden stabil for mann som ble knivstukket på Tøyen i Oslo

  En mann er siktet for drapsforsøk etter at en mann ble funnet knivstukket på Tøyen i Oslo lørdag. Tilstanden til den skadde er stabil, ifølge politiet.

  – Personen som er på Ullevål sykehus, er nå alvorlig skadd, men stabil, opplyser krimvaktsleder Astrid Hasselgård ved krimvakta i Oslo til Avisa Oslo lørdag kveld.

  Det var tidlig lørdag morgen at politiet rykket ut til Tøyen i Oslo. Kort tid senere ble en mann i 30-årene pågrepet, siktet for drapsforsøk. En del andre involverte ble anholdt.

  Til NTB bekrefter kriminalvaktleder Mona Nordby søndag formiddag at politiet begynte å avhøre den siktede lørdag kveld. De jobber videre med avhørene de neste dagene.

  Politiet har også sikret seg video fra overvåkingskameraer og snakket med vitner. Hasselgård sier de opplever at de har grei oversikt per nå, og har mye materiale å gå gjennom.

 • av NTB
  DEL
  EUs utenriksministere i hastemøte om Israel-Palestina neste uke
  EUs utenrikssjef Josep Borrell skal avholde hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
  EUs utenrikssjef Josep Borrell skal avholde hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

  EUs utenriksministre skal tirsdag neste uke avholde et hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen, opplyser EUs utenrikssjef Josep Borrell.

  – Vi skal koordinere og diskutere hvordan EU på best mulig vis kan bidra til å stanse volden, skriver Borrell på Twitter søndag.

  Siden mandag har Hamas og andre militsgrupper avfyrt rundt 2.000 raketter inn i Israel. Israel har gjennomført hundrevis av luftangrep, inkludert lørdagens angrep som rammet et bygg der en flere internasjonale medier holder til.

 • av NTB
  DEL
  Myndighetene på Gazastripen: Minst 23 drept søndag

  26 personer er drept søndag i israelske luftangrep på Gazastripen, ifølge det lokale helsedepartementet, skriver Reuters.

  Fem hus har også blitt ødelagt på Gazastripen etter kamphandlinger i løpet av natten, ifølge øyevitner nyhetsbyrået DPA har snakket med.

  DPA skriver at det ifølge helsemyndighetene er snakk om minst åtte drepte over natten.

  Det er frykt for at flere har dødd eller er fanget i ruinene av bygningene som har rast sammen.

  Blant de drepte skal en være en doktor som jobbet på det største sykehuset på Gazastripen, ifølge helsemyndighetene.

 • av NTB
  DEL
  Kampene i Afghanistan fortsetter

  Kamper mellom Taliban og regjeringsstyrkene i Afghanistan fortsetter søndag i den voldsherjede Helmand-provinsen sør i landet.

  Kampene herjet søndag i utkanten av Lashkar Gah, provinshovedstaden i Helmand. Området har vært herjet av tung krigføring etter at USA startet tilbaketrekkingen av Afghanistan.

  – Kampene startet tidlig i dag og er fortsatt pågående, sier talsperson Attaullah Afghan for provinsmyndighetene i Helmand til AFP.

  Han sier Taliban angrep kontrollpunkter i utkanten av byen og i andre distrikter. Taliban hadde tatt initiativ til en tre dager lang våpenhvile som utløp søndag.

 • av NTB
  DEL
  Oljerørledning i normal drift igjen i USA

  Oljerørledningen som ble stengt av et nettangrep og som førte til drivstoffmangel i mange delstater øst i USA, er nå i normal drift igjen, opplyser operatøren.

  Men det vil kan ta flere dager før forsyningsleddene er tilbake på normalt nivå, opplyste den Georgia-baserte operatøren Colonial Pipeline lørdag.

  Selskapet sender bensin og annet drivstoff fra Texas til den folkerike østkysten i USA via denne rørledningen. Nettangrepet førte til hamstring, lange køer og etter hvert tomme bensinstasjoner mange steder i flere delstater.

  Myndighetene i Washington mener at en gruppe i Russland kalt Darkside sto bak angrepet. Colonial Pipelines aktivitet kom i gang igjen etter å ha betalt 5 millioner dollar til angriperne.

  Fredag ble Darksides nettverk tatt ned av ukjente aktører. Delstaten Texas' tidligere finansminister Larry Summers sier til CNN at amerikanske myndigheter trolig hadde lagt press på russiske myndigheter for å få dem til å stenge Darkside.

 • av NTB
  DEL
  Tiger på rømmen i Texas funnet etter en uke

  En tiger som har vandret rundt i et nabolag i Houston i Texas, er funnet i god behold etter nesten en ukes leting.

  På en video som Houston-politiet har lagt ut på Twitter, kan man se politisjef Ron Borza sitte ved siden av tigeren der han klapper den.

  Den store kattens eier er også på videoen og gir tigeren drikke med fra en babyflaske.

  Tigeren ble ivaretatt av byens myndigheter og skulle etter planen søndag morgen fraktes til dyrereservatet Cleveland Amory Black Beauty Ranch i Murchison sørvest for Dallas.

  Den ni måneder gamle tigergutten, som heter India, ble oppdaget 9. mai i et nabolag vest i Houston. På et tidspunkt var den blitt observert av folk i området.

  Politiet visste lørdag ennå ikke nøyaktig hvor tigeren hadde hatt tilhold i dagene etter, og om det er noen som risikerer siktelse hvis de har ivaretatt den selv. Det er ikke lov å ha tigre innenfor Houstons grenser, med mindre man har lisens, som eksempelvis dyrehager har.

 • av NTB
  DEL
  Norsk kvinne omkom i fallulykke i Spania

  En norsk kvinne mistet fredag livet i det som omtales som en fallulykke i den spanske byen Marbella.

  – Vi er kjent med at en norsk statsborger er omkommet i Spania, sier pressevakt Ane Lunde til Dagbladet.

  Det er lokale medier som skriver at det er snakk om en kvinne som døde i det de omtaler som en fallulykke.

 • av NTB
  DEL
  Hamas-leder varsler økt offensiv mot Israel

  Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh sier at militante palestinske grupper på Gazastripen står klare til å ta i bruk sterkere skyts mot Israel.

  – Sionist-fienden angrep Gaza, ødela høyhus og utførte massakre i den tro at dette ville få militante grupper til å trekke seg tilbake. Men ettersom de israelske angrepene eskalerer, kommer motstanden til å øke sin styrke til et høyere nivå, sa Haniyeh i en tale foran noen hundre fremmøtte i Qatar lørdag kveld.

  – Motstand er den korteste veien til Jerusalem, sa Haniyeh.

  Han la til at palestinerne ikke kommer til å godta noe annet enn en palestinsk stat der Jerusalem er hovedstaden.

 • av NTB
  DEL
  Maskerte menn brøt seg inn i bolig i Hokksund

  Tre maskerte menn tok seg lørdag kveld inn i en bolig i Hokksund og skadet en person med kniv. Gjerningsmennene er ikke pågrepet.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 21.26 lørdag kveld. En person ringte politiet og sa at flere maskerte personer hadde tatt seg inn i en privatbolig.

  Vedkommende var blitt skadet med kniv og ble behandlet av ambulansepersonell på stedet før han ble fraktet til legevakten for videre behandling.

  – Det er uvisst om noe er stjålet fra leiligheten, skriver politidistriktet.

 • av NTB
  DEL
  Drapsofferet i Trondheim identifisert
  Politiet gjør undersøkelser etter at en mann ble funnet død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. En mann er siktet for drap i saken. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
  Politiet gjør undersøkelser etter at en mann ble funnet død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. En mann er siktet for drap i saken. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

  Politiet fikk lørdag ikke avhørt mannen i 50-årene som er siktet for drap i Trondheim. Den drepte er identifisert og hans pårørende er varslet.

  Mannen ble pågrepet etter at politiet fant en mann død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. I oppdatert pressemelding lørdag opplyser politiet at de nå har nå fått bekreftet hvem den avdøde er.

  Den siktede bor i boligen hvor den avdøde ble funnet, opplyser operasjonsleder Frode Tystad til Adresseavisen.

  Da den siktede ble pågrepet knyttet han seg til hærverk begått mot flere parkerte biler på en parkeringsplass, opplyser politiet. Bilenes dekk skal ha blitt skåret opp. Politiet mener det kan være en sammenheng mellom dette skadeverket og drapet.

  Politiet vil ta stilling til spørsmålet om varetektsfengsling i løpet av helgen.

 • av NTB
  DEL
  Kamper i by vest i Myanmar

  I Myanmar er det meldt om kraftige kamper i en by i delstaten Chin vest i landet, der væpnede grupper gjør motstand mot militærregimet. Juntaen som tok makten i et kupp i februar, har erklært unntakstilstand på stedet.

  Kampene lørdag begynte da regjeringsstyrkene innledet artilleriangrep mot den vestlige delen av byen Mindat. Flere boliger er ødelagt, ifølge den lokale militsgruppen Chinland Defence Force. Regjeringsstyrkene skal også ha fått helikopterstøtte.

  – Mindat er nå under beleiring, og forbereder seg på at angrep i full skala både fra bakkestyrker og fra luften, heter det i en uttalelse fra en menneskerettighetsgruppe i delstaten.

  Mange har allerede forlatt byen med 50.000 innbyggere, opplyser en innbygger på telefon. Vedkommende har selv reist fra byen.

 • av NTB
  DEL
  Mange velger å holde seg hjemme 17. mai

  Over halvparten av de spurte i Norsk koronamonitor fra Opinion svarer at de kommer til å holde seg hjemme på 17. mai.

  I alt 54 prosent av de totalt 9.000 spurte i undersøkelsen tror de i hovedsak vil holde seg hjemme i egen bolig på nasjonaldagen.

  Også i fjor var det omtrent like mange som sa de ville seg hjemme på 17. mai, men med det unntaket at andelen falt med 11 prosentpoeng april til mai. I år har derimot tendensen vært motsatt. Fra april til mai svarer 2 prosentpoeng flere at de vil være hjemme på nasjonaldagen.

  – Folk flest velger å feire 17. mai hjemme. Pandemi og avlyste arrangement, og for mange både nedbør og serveringsstopp, vil prege nasjonaldagen, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  Hovedbildet er likt i hele Norge, men det er litt færre i Nord-Norge som sier de vil holde seg hjemme.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Israel hevder de har rammet Hamas' evne til å avfyre raketter

  Det israelske forsvaret (IDF) hevder de med sine angrep mot mål i Gaza har kraftig redusert Hamas og Islamsk Jihads evne til å utvikle, produsere og avfyre raketter mot Israel.

  IDF-talsmann Jonathan Conricus sier de har rammet 672 militære mål på Gazastripen og at de har lyktes med å:

  • Drepe eksperter som har utviklet rakettene som de palestinske gruppene bruker.
  • Drept mange av de palestinske gruppenes militære kommandanter.
  • Ødelagt infrastruktur, både over og under bakken.

  - Dette har rammet deres evne til å lage flere raketter, sa Conricus lørdag under en digital pressekonferanse.

  IDF opplyser at 2800 raketter er blitt avfyrt mot Israel den siste uken. 11 israelere er blitt drept, ti av dem sivile.

  Palestinske helsemyndigheter har opplyst at 139 personer er drept på Gazastripen, blant dem 39 barn. Over 1000 personer er meldt såret.

 • Tor Arne Andreassen
  DEL
  Israel: Vi har drept minst 75 fiendtlig stridende

  Det israelske forsvaret sier de har drept minst 75 fiendtlig stridende under angrepene på Gaza.

  - Dette er et meget konservativt anslag, sier talsmann for det israelske forsvaret, oberstløytnant Jonathan Conricus.

  Anslaget inkluderer ikke medlemmer av gruppen Islamsk Jihad.

  - Man må legge til et par dusin medlemmer av Islamsk Jihad, sa Conricus under en briefing for internasjonale medier lørdag.

 • av Kaja Kirsebom
  DEL
  Demonstrasjon foran Israels ambassade

  Etter demonstrasjonen til støtte for Palestina utenfor Stortinget lørdag kveld, gikk omtrent 50 demonstranter opp til Israels ambassade i Oslo. Her ropte de slagord som "Fritt Palestina" og "Israel har blod på hendene".

  Demonstrasjon foran Israels ambassade
  Demonstrasjon foran Israels ambassade Foto: Hans Olav Torgersen
 • av Kaja Kirsebom
  DEL
  2800 raketter avfyrt fra Gaza totalt

  På en pressekonferanse lørdag kveld opplyser det israelske forsvaret (IDF) at 2800 raketter skal ha blitt avfyrt fra Gazastripen mot Israel under den pågående kryssilden siden mandag. Av disse skal 430 ha falt ned inne på Gazastripen.

  – Om lag 20 personer har blitt drept som følge av dette, noe som er grovt underrapportert, sier Det israelske militærets talsmann Jonathan Conricus.

 • av NTB
  DEL
  Israelsk angrep mot huset til Hamas-leder

  Israels luftforsvar har angrepet huset til en høytstående Hamas-leder, opplyser det israelske militæret.

  I en Twitter-melding skriver de at huset til Khalil al-Hayya, som er nestleder i den politiske fløyen i Hamas, er angrepet. Huset fungerte som «infrastruktur for terror», heter det i meldingen.

  Det ble også lagt ut en film av angrepet.

  Ifølge palestinske kilder var al-Hayya ikke hjemme da huset ble bombet.