Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Fem drept i knivangrep mot barnehage i Brasil
04. mai kl 20:48av NTB
DEL

Tre barn og to ansatte ble drept da en 18-åring gikk til angrep med kniv i en barnehage i den lille byen Saudades sør i Brasil, opplyser det lokale politiet.

Saudades ligger i delstaten Santa Catarina, og de 10.000 innbyggerne reagerer med sjokk på hendelsen. Etter drapene skal mannen som angrep, ha skadet seg selv, og politiet opplyser at han er brakt til sykehus. Tilstanden er kritisk.

Motivet for drapene er ikke kjent, og angriperen hadde ifølge politiet ikke noe kriminelt rulleblad.

Alderen på de drepte barna er ikke blitt offentliggjort, men lokale medier melder at barnehagen var for aldersgruppen seks måneder til to år.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Leteaksjon i Steigen etter eldre mann

  Politiet har satt i gang en leteaksjon etter en eldre mann i Steigen i Nordland. Det er kalt ut frivillige letemannskaper, og hundepatrulje er på vei.

  Mannen ble sist sett fredag. Også redningshelikoptre fra Bodø settes inn i søket, skriver politiet i Nordland på Twitter.

  – Han bor alene og det er pårørende som skulle se til han i dag. Den siste sikre observasjonen er at naboer så ham fredag, sier operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt til VG.

  Søket foregår i den innledende fasen i en radius på 500 meter. Politiet har ingen forutsetning for å si hvor langt mannen kan ha gått.

  – Det er litt rart om ingen har reagert om han har vært ute og gått. Det er en relativt liten plass, så folk vet jo om hverandre, sier Johansen.

  Røde Kors, Norske redningshunder og Norsk Folkehjelp er kalt inn til å hjelpe til i søket. Søket foregår i området ved Nordfold.

 • av NTB
  DEL
  To nye hus har rast ned i skredgropa i Gjerdrum
  Dronebilder fra skredområdet i Ask. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  Dronebilder fra skredområdet i Ask. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  NVE opplyser at to nye hus har rast ned i skredgropa i Gjerdrum.

  – Vi fikk melding fra Gjerdrum kommune søndag formiddag om at to boliger har rast ned. Det er en forventet utvikling og noe vi har tatt høyde for, sier regionsleder Toril Hofshagen i NVE til Romerikes Blad.

  Hun sier videre at det er bratte skråninger inne i skredområdet, og at det fremdeles er en risiko for at mer kan rase ned og skli ut i gropa der det er bratte skredkanter.

  – Vi jobber med å lage en anleggsvei i området. Dette arbeidet vil fortsette fra og med 18. mai, legger Hofshagen til.

  Hun sier også at beboere i området ikke trenger å bekymre seg for at det skal gå et nytt skred der de bor.

  I etterkant av skredet som gikk i Gjerdrum natt til 30. desember i fjor, har det vært flere bygninger som har rast ned i gropa.

  Gjerdrum kommune har inngått en avtale med Norsk Saneringsservice om opprydding av bygg, biler og avfall i skredområdet på Ask. Det er dette selskapet som skal rydde restene av de to nye boligene som raste ned søndag.

 • av NTB
  DEL
  Moxnes mener regjeringen brøt grunnloven
  Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB
  Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener regjeringen brøt grunnloven, for deretter å prøve å skjule det for Stortinget.

  Ifølge Nettavisen informerte ikke statsminister Erna Solberg (H) Stortinget da hun signerte den såkalte JPA-avtalen i mars i fjor. I koronakommisjonens rapport kommer det fram at dette brøt med grunnloven.

  Rammeavtalen gjelder norsk deltakelse i et EU-initiativ (JPA) for felles anskaffelse av legemidler, medisinsk utstyr og verneutstyr.

  I saker som er av «særlig stor viktighet» må Stortinget samtykke til at regjeringen inngår avtaler eller traktater. Regjeringsadvokaten har slått fast at JPA er en slik sak.

  – Dette er nok et ostehøvelkutt i norsk selvstendighet fra høyreregjeringen, der makt gradvis overføres til EU, mener Moxnes.

  I et skriftlig svar til Stortinget gjør helseminister Bent Høie (H) oppmerksom på at Stortinget ikke kan informeres i uformelle fora slik som i møtene i Stortingets koronautvalg.

  I svaret unnskylder han regjeringen med at det i starten av pandemien «hastet å få på plass tilslutning til JPA».

 • av NTB
  DEL
  Flere skadd i bilangrep i Øst-Jerusalem
  Israelsk politi sperrer av et område i Øst-Jerusalem der flere mennesker ble skadd i det som framstår som et bilangrep. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB
  Israelsk politi sperrer av et område i Øst-Jerusalem der flere mennesker ble skadd i det som framstår som et bilangrep. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB

  Flere mennesker, blant dem fire politifolk, ble skadd i det som framstår som et bilangrep i Sheikh Jarrah-nabolaget i Øst-Jerusalem søndag.

  Mannen som kjørte bilen, ble skutt av politiet etter påkjørselen, sier polititalsmann Mickey Rosenfeld.

  Sheikh Jarrah har i ukevis vært åsted for en hissig konflikt mellom israelere som hevder at boliger er deres, og palestinske familier som risikerer å kastes ut av boligen der de har bodd i generasjoner.

 • av NTB
  DEL
  Politiet frigir navn i drapssak i Trondheim
  Det er uvisst når det blir fengslingsmøte for mannen i 50-årene. Mannen ble pågrepet etter at politiet fant en mann død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. Foto: Joakim Halvorsen / NTB
  Det er uvisst når det blir fengslingsmøte for mannen i 50-årene. Mannen ble pågrepet etter at politiet fant en mann død i en leilighet i på Lademoen i Trondheim lørdag morgen. Foto: Joakim Halvorsen / NTB

  Det er fortsatt usikkert hvilken dag det blir fengslingsmøte for mannen i 50-årene som er siktet for drapet i Trondheim lørdag. Den drepte er nå identifisert.

  – Obduksjon ble gjennomført i går, og den foreløpige obduksjonsrapporten har gitt politiet informasjon som er viktig for den videre etterforskningen. Av hensyn til etterforskningen ønsker vi ikke å gi ytterligere opplysninger, sier Hans Vang, påtaleansvarlig i saken ved Trøndelag politidistrikt.

  Den avdøde er 56 år gamle Stig Ola Westgård.

  Det blir ikke noe fengslingsmøte søndag, opplyser politiet.

  – Det er per nå ikke avklart om det blir fengslingsmøte mandag, sier hans forsvarer, advokat Kolbjørn Lium til NTB.

  Han snakket med siktede søndag, men ønsker ikke å kommentere noe ytterligere om samtalen.

  Det ble gjort forsøk på å avhøre den siktede, men på grunn av hans helsesituasjon har det foreløpig ikke latt seg gjennomføre.

  Politiet fikk melding klokka 8.14 lørdag fra helsepersonell om at en død person var funnet i en leilighet på Lademoen i Trondheim. Mannen ble pågrepet på stedet da politiet kom fram.

 • av NTB
  DEL
  Guterres krever stans i kampene i Midtøsten
  FNs generalsekretær António Guterres advarer mot at konflikten mellom Israel og Gaza kan spre seg i hele regionen. Foto: Maxim Shemetov / AP / NTB
  FNs generalsekretær António Guterres advarer mot at konflikten mellom Israel og Gaza kan spre seg i hele regionen. Foto: Maxim Shemetov / AP / NTB

  FNs generalsekretær António Guterres tryglet om umiddelbar stans i krigen mellom Israel og Gaza da han talte til FNs sikkerhetsråd søndag.

  – Kampene må stanse. De må stanse umiddelbart, sa Guterres og kalte volden som har kostet nesten 200 mennesker livet den siste uka, fullstendig avskyelig.

  – Dette har potensial til å utløse en regional sikkerhets- og humanitær krise som blir umulig å avgrense, og som bare vil føre til mer ekstremisme, ikke bare i det okkuperte Palestina og i Israel, men i hele regionen, sa han.

  Guterres fordømte de nye angrepene søndag som kostet minst 40 palestinere livet, det høyeste dødstallet siden krigen brøt ut, og han gjentok kritikken av Israel for lørdagens angrep på kontorene til to store medieselskaper, AP og Al Jazeera.

  – Journalister må få gjøre jobben sin fri for frykt og trakassering. Raseringen av kontorene i Gaza er uhyre bekymringsfullt, sa han.

  I sin appell til Sikkerhetsrådet og begge parter gjorde han det klart at både raketter og granater på den ene siden og fly- og artilleriangrep på den andre siden må stoppe.

  Han uttrykte også sterk bekymring for framveksten av jødiske ekstremistbevegelser som med sine forsøk på å jage palestinere ut av Øst-Jerusalem bidro til å utløse krisen.

  – Ledere på alle sider har et ansvar for å bremse opphissende retorikk og roe ned spenningen, understreket han.

 • av NTB
  DEL
  Dødstallet stiger etter israelsk angrep mot sentrum i Gaza
  Palestinske redningsarbeidere leter etter overlevende i ruinene av en bygning som ble ødelagt i et israelsk luftangrep søndag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB
  Palestinske redningsarbeidere leter etter overlevende i ruinene av en bygning som ble ødelagt i et israelsk luftangrep søndag. Foto: Khalil Hamra / AP / NTB

  Palestinske helsemyndigheter sier minst 42 personer ble drept i et voldsomt israelsk angrep mot en sentrumsgate i Gaza søndag. Tre bygninger raste sammen.

  Dette skal være det dødeligste enkeltangrepet mot mål i Gaza siden harde kamper mellom Hamas og Israel brøt ut for nesten en uke siden.

  Luftangrepet rammet en sentrumsgate med boligblokker og butikker like etter midnatt, og pågikk i fem minutter. To bygninger like ved siden av hverandre kollapset, det samme gjorde en tredje bygning 50 meter lenger nede i gaten.

  Ifølge helsemyndighetene i Gaza er det ti barn blant de drepte, og mer enn 50 personer er såret.

 • av NTB
  DEL
  Personbil og lastebil kolliderte på Jæren

  En personbil og en lastebil har kollidert ved riksvei 44 i Hå på Jæren. Politiet betegner ulykken som alvorlig og har stengt veien på ulykkesstedet.

  Politiet fikk melding om ulykken klokken 15.55 søndag ettermiddag. En personbil og en lastebil hadde kollidert ved Vigreskogen ved krysset mellom Håveien og riksvei 44 Nordsjøveien på Vigre.

  Alle nødetatene rykket til ulykkesstedet.

  – Framstår som et alvorlig uhell. Veien er stengt, melder Sørvest politidistrikt.

  I en oppdatering klokken 16.39 skriver politiet at veien vil bli stengt i lang tid.

  – Veien vil bli stengt i lang tid fremover. Ulykkesgruppen er varslet og vil bistå politiet på stedet. Antall involverte, kjønn og skadeomfanget vil det ikke bli opplyst om på dette tidspunkt, opplyser politiet i oppdateringen.

  Også Veitrafikksentralen Vest har varslet at veien vil bli langvarig stengt, og anbefaler omkjøring via fylkesveier i området.

 • av Robert Veiåker Johansen
  DEL
  Eurovision: Islands delegasjon i karantene

  Svenske Aftonbladet melder om enda et koronatilfelle i Eurovision: Denne gangen er det Islands delegasjon i Rotterdam det handler om.

  En person i har testet positivt for korona, derfor er hele reisefølget - inkludert artisten Daði Freyr - i karantene.

  Polen led samme skjebne tidligere i uken.

 • av NTB
  DEL
  Søreide om Israel og Palestina: – Uakseptable lidelser
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Torstein Bøe / NTB
  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). Foto: Torstein Bøe / NTB

  Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fordømmer angrepene på sivile i Israel og på Gaza og viser til behovet for et tydelig budskap fra Sikkerhetsrådet.

  – Jeg er glad for at det har lyktes å samle FNs sikkerhetsråd til møte i dag for å diskutere den alvorlige situasjonen, sier Søreide i en uttalelse.

  Hun viser til at dette blir det tredje møtet i rådet på en uke, og at Norge har vært med på å ta initiativ til alle tre møtene. Møtet skal finne sted klokken 16 søndag norsk tid.

  – Det er nødvendig med et klart budskap fra Sikkerhetsrådet som legger press på alle parter for å stanse voldshandlingene umiddelbart. Vi vil fortsette å samarbeide med alle rådsmedlemmene for å kunne enes om dette, sier Søreide.

  – Konflikten i og rundt Gaza intensiveres og sivilbefolkningene på begges sider påføres uakseptable lidelser, sier hun.

  Utenriksministeren uttrykker også bekymring for at ytterliggående krefter på begge sider over tid har fått for stort spillerom.

  – Jeg gjentar min oppfordring til alle politiske, religiøse og lokalsamfunnsledere om å umiddelbart stoppe alle voldshandlinger, gjenopprette trygghet for alle innbyggere og sikre respekt for hverandres rettigheter, sier Søreide.

 • av NTB
  DEL
  Israels forsvar: 3.000 raketter avfyrt fra Gaza
  En brannmann slukker en buss i Tel Aviv som ble truffet av en rakett sendt fra Gazastripen. Foto: Avshalom Sassoni / AP / NTB
  En brannmann slukker en buss i Tel Aviv som ble truffet av en rakett sendt fra Gazastripen. Foto: Avshalom Sassoni / AP / NTB

  Rundt 3.000 raketter har denne uken blitt avfyrt fra Hamas-kontrollerte Gazastripen mot Israel, ifølge det israelske forsvaret (IDF).

  – Hamas har gjennomført veldig intense angrep med tanke på bruk av ild, sier talsperson Ori Gordin i det israelske forsvaret på en pressekonferanse.

  Til sammen har minst 174 mennesker mistet livet siden luftangrepene startet tidligere denne uken, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen. Blant de drepte er 47 barn. På israelsk side har åtte personer blitt drept, ifølge AFP. En fem år gammel gutt er blant de drepte i Israel.

 • av NTB
  DEL
  Sivil forsvarsstyrke i Myanmar sier seks opprørere er drept av militæret

  Seks opprørere har blitt drept i Myanmar etter kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker, ifølge en sivil forsvarsstyrke.

  Det har vært enorme demonstrasjoner i Myanmar etter statskuppet 1. februar i år. Landets sikkerhetsstyrker har slått knallhardt ned på protestene.

  Motstandere av militærjuntaen har flere steder satt opp sivile forsvarsstyrker, og i delstaten Chin har det vært kamper med sikkerhetsstyrkene. Seks personer har blitt drept etter kampene de siste dagene, opplyser den sivile forsvarsstyrken i Chin.

  En talsperson har også opplyst til AFP at minst ti har blitt såret den siste uken.

 • av NTB
  DEL
  Tilstanden stabil for mann som ble knivstukket på Tøyen i Oslo

  En mann er siktet for drapsforsøk etter at en mann ble funnet knivstukket på Tøyen i Oslo lørdag. Tilstanden til den skadde er stabil, ifølge politiet.

  – Personen som er på Ullevål sykehus, er nå alvorlig skadd, men stabil, opplyser krimvaktsleder Astrid Hasselgård ved krimvakta i Oslo til Avisa Oslo lørdag kveld.

  Det var tidlig lørdag morgen at politiet rykket ut til Tøyen i Oslo. Kort tid senere ble en mann i 30-årene pågrepet, siktet for drapsforsøk. En del andre involverte ble anholdt.

  Til NTB bekrefter kriminalvaktleder Mona Nordby søndag formiddag at politiet begynte å avhøre den siktede lørdag kveld. De jobber videre med avhørene de neste dagene.

  Politiet har også sikret seg video fra overvåkingskameraer og snakket med vitner. Hasselgård sier de opplever at de har grei oversikt per nå, og har mye materiale å gå gjennom.

 • av NTB
  DEL
  EUs utenriksministere i hastemøte om Israel-Palestina neste uke
  EUs utenrikssjef Josep Borrell skal avholde hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
  EUs utenrikssjef Josep Borrell skal avholde hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB

  EUs utenriksministre skal tirsdag neste uke avholde et hastemøte om situasjonen i Israel og på Gazastripen, opplyser EUs utenrikssjef Josep Borrell.

  – Vi skal koordinere og diskutere hvordan EU på best mulig vis kan bidra til å stanse volden, skriver Borrell på Twitter søndag.

  Siden mandag har Hamas og andre militsgrupper avfyrt rundt 2.000 raketter inn i Israel. Israel har gjennomført hundrevis av luftangrep, inkludert lørdagens angrep som rammet et bygg der en flere internasjonale medier holder til.

 • av NTB
  DEL
  Myndighetene på Gazastripen: Minst 23 drept søndag

  26 personer er drept søndag i israelske luftangrep på Gazastripen, ifølge det lokale helsedepartementet, skriver Reuters.

  Fem hus har også blitt ødelagt på Gazastripen etter kamphandlinger i løpet av natten, ifølge øyevitner nyhetsbyrået DPA har snakket med.

  DPA skriver at det ifølge helsemyndighetene er snakk om minst åtte drepte over natten.

  Det er frykt for at flere har dødd eller er fanget i ruinene av bygningene som har rast sammen.

  Blant de drepte skal en være en doktor som jobbet på det største sykehuset på Gazastripen, ifølge helsemyndighetene.

 • av NTB
  DEL
  Kampene i Afghanistan fortsetter

  Kamper mellom Taliban og regjeringsstyrkene i Afghanistan fortsetter søndag i den voldsherjede Helmand-provinsen sør i landet.

  Kampene herjet søndag i utkanten av Lashkar Gah, provinshovedstaden i Helmand. Området har vært herjet av tung krigføring etter at USA startet tilbaketrekkingen av Afghanistan.

  – Kampene startet tidlig i dag og er fortsatt pågående, sier talsperson Attaullah Afghan for provinsmyndighetene i Helmand til AFP.

  Han sier Taliban angrep kontrollpunkter i utkanten av byen og i andre distrikter. Taliban hadde tatt initiativ til en tre dager lang våpenhvile som utløp søndag.

 • av NTB
  DEL
  Oljerørledning i normal drift igjen i USA

  Oljerørledningen som ble stengt av et nettangrep og som førte til drivstoffmangel i mange delstater øst i USA, er nå i normal drift igjen, opplyser operatøren.

  Men det vil kan ta flere dager før forsyningsleddene er tilbake på normalt nivå, opplyste den Georgia-baserte operatøren Colonial Pipeline lørdag.

  Selskapet sender bensin og annet drivstoff fra Texas til den folkerike østkysten i USA via denne rørledningen. Nettangrepet førte til hamstring, lange køer og etter hvert tomme bensinstasjoner mange steder i flere delstater.

  Myndighetene i Washington mener at en gruppe i Russland kalt Darkside sto bak angrepet. Colonial Pipelines aktivitet kom i gang igjen etter å ha betalt 5 millioner dollar til angriperne.

  Fredag ble Darksides nettverk tatt ned av ukjente aktører. Delstaten Texas' tidligere finansminister Larry Summers sier til CNN at amerikanske myndigheter trolig hadde lagt press på russiske myndigheter for å få dem til å stenge Darkside.

 • av NTB
  DEL
  Tiger på rømmen i Texas funnet etter en uke

  En tiger som har vandret rundt i et nabolag i Houston i Texas, er funnet i god behold etter nesten en ukes leting.

  På en video som Houston-politiet har lagt ut på Twitter, kan man se politisjef Ron Borza sitte ved siden av tigeren der han klapper den.

  Den store kattens eier er også på videoen og gir tigeren drikke med fra en babyflaske.

  Tigeren ble ivaretatt av byens myndigheter og skulle etter planen søndag morgen fraktes til dyrereservatet Cleveland Amory Black Beauty Ranch i Murchison sørvest for Dallas.

  Den ni måneder gamle tigergutten, som heter India, ble oppdaget 9. mai i et nabolag vest i Houston. På et tidspunkt var den blitt observert av folk i området.

  Politiet visste lørdag ennå ikke nøyaktig hvor tigeren hadde hatt tilhold i dagene etter, og om det er noen som risikerer siktelse hvis de har ivaretatt den selv. Det er ikke lov å ha tigre innenfor Houstons grenser, med mindre man har lisens, som eksempelvis dyrehager har.

 • av NTB
  DEL
  Norsk kvinne omkom i fallulykke i Spania

  En norsk kvinne mistet fredag livet i det som omtales som en fallulykke i den spanske byen Marbella.

  – Vi er kjent med at en norsk statsborger er omkommet i Spania, sier pressevakt Ane Lunde til Dagbladet.

  Det er lokale medier som skriver at det er snakk om en kvinne som døde i det de omtaler som en fallulykke.

 • av NTB
  DEL
  Hamas-leder varsler økt offensiv mot Israel

  Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh sier at militante palestinske grupper på Gazastripen står klare til å ta i bruk sterkere skyts mot Israel.

  – Sionist-fienden angrep Gaza, ødela høyhus og utførte massakre i den tro at dette ville få militante grupper til å trekke seg tilbake. Men ettersom de israelske angrepene eskalerer, kommer motstanden til å øke sin styrke til et høyere nivå, sa Haniyeh i en tale foran noen hundre fremmøtte i Qatar lørdag kveld.

  – Motstand er den korteste veien til Jerusalem, sa Haniyeh.

  Han la til at palestinerne ikke kommer til å godta noe annet enn en palestinsk stat der Jerusalem er hovedstaden.