Norge

Nyhetsstudio: Siste nytt

 • Les alt om koronasituasjonen her
Festet innlegg
Frp-politikere i Halden melder seg ut av partiet
06. mai kl 08:55av NTB
DEL

Hele kommunestyregruppen i Frp i Halden melder seg ut av partiet. Årsaken er misnøye med retningen partiet har tatt.

Det melder Halden Arbeiderblad torsdag.

Utmeldingen kommer to dager før Fremskrittspartiet holder sitt landsmøte i helgen.

I en pressemelding skriver de tre, Per Egil Evensen, Henrik Rød og Frank Debraux, at de er uenige i retningen partiet sentralt har tatt i flere større nasjonale saker.

Rød skriver også at partiet beveger seg bort fra de liberalistiske synspunktene som var årsaken til at han ble med i partiet i 1994.

Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug har følgende kommentar til utmeldingen:

– Frp er minst like opptatt av frihet for enkeltmennesket som tidligere. Programmet vi skal behandle på landsmøtet til helgen, står fast på partiets prinsipper. Vi er opptatt av valgfrihet både innenfor eldreomsorgen, i helsevesenet og familiene, og vi ønsker fortsatt å redusere skatter og avgifter, skriver hun i en SMS til NTB.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Én person til sykehus etter sjøulykke i Mandal

  En person er sendt til sykehus som følge av en sjøulykke i Mandal. En vannscooter og båt var involvert i ulykken.

  Én person skal være skadet. Vedkommende fraktes til sykehus, alle involverte er på land, skriver Agder politidistrikt på Twitter.

  – Politiet er nå på stedet, og jobber med å kartlegge hva som skjedde, opplyser operasjonsleder Hans Waage i Agder politidistrikt til NTB.

  Skadeomfanget er ukjent.

  Politiet fikk melding om hendelsen klokken 11.49.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Skogbrann vest for Barcelona ute av kontroll

  En skogbrann vest for Barcelona har lagt 11.000 mål skog og jordbruksland i aske og er ute av kontroll.

  Det er rundt 30 varmegrader og tørke i området, og kraftig vind gjør slukkingen vanskelig. Ifølge myndighetene i Catalonia er opptil 50.000 mål truet.

  Brannen er den største hittil i år i den tett befolkede regionen, og askeskyen har alt nådd Barcelona, skriver avisen El Periódico.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Tallet på omkomne stiger i India
  Foto: NDRF / AP / NTB

  Tallet på omkomne etter det kraftige monsunregnet i India steg søndag til 124. Mange er fortsatt savnet i flomvannet og flere store jordskred.

  Store nedbørsmengder har falt over vestkysten av India siden torsdag, og meteorologene har varslet mer regn i dagene som kommer.

  99 mennesker er fortsatt savnet etter skredene og redningsmannskaper kjemper en desperat kamp i håp om å finne noen av dem i live.

 • av NTB
  DEL
  Fare for tordenvær i Nord-Norge
  Meteorologisk institutt anbefaler at en kobler fra elektriske apparater, samt unngår åpne sletter og store træ.
Foto: Cornelius Poppe / NTB
  Meteorologisk institutt anbefaler at en kobler fra elektriske apparater, samt unngår åpne sletter og store træ. Foto: Cornelius Poppe / NTB

  Mandag ettermiddag og kveld vil det være fare for mye lyn og torden på Helgeland og Saltfjellet. Meteorologene har sendt ut gult farevarsel.

  Det vil være store lokale forskjeller i intensitet. Tordenværet kan lokalt føre med seg kraftige vindkast og kraftige regnbyger. Noen steder vil ikke få tordenvær, skriver Meteorologisk institutt.

  De anbefaler å koble fra elektriske apparater, samt at en unngår åpne sletter og store trær. Ikke svøm eller bad.

 • av NTB-DPA
  DEL
  Politijakt på 3 meter lang pytonslange i Tyskland

  Tysk politi jakter på en noe uvanlig rømling, en 3 meter lang grønnaktig pytonslange.

  Den grønnaktige slange rømte fra eieren i Haldensleben lørdag, og den befinner seg trolig ett eller annet sted inne i den østtyske byen.

  Alle som ser slangen bør definitivt holde avstand, lyder advarselen fra politiet, som er usikre på hvordan de skal håndtere den når den blir funnet.

  Blant metodene som vurderes er nedkjøling ved hjelp av et brannslukningsapparat, opplyser en talsmann for myndighetene i byen.

  Pytonslanger er ikke giftige, men dreper bytter ved å kvele dem. Noen av slangene kan bli hele 9 meter lange.

 • av NTB-AP
  DEL
  Ti omkom i bussulykke i Kroatia

  Ti mennesker er bekreftet omkommet og minst 30 er skadet i en bussulykke nær Slavonski Brod i Kroatia.

  Ifølge politiet skjedde ulykken på motorveien mellom hovedstaden Zagreb og grensen til Serbia.

  Bussen, som var registrert i Kosovo, kjørte utfor veien i 6-tiden søndag morgen. Årsaken til ulykken er ikke kjent.

 • av NTB
  DEL
  Irak: Trenger ikke lenger utenlandske styrker
  Rundt 30 norske soldater deltar i vaktholdet rund den store, amerikanske Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Irak. Foto: Forsvaret / NTB
  Rundt 30 norske soldater deltar i vaktholdet rund den store, amerikanske Ain al-Asad-flybasen i Anbar-provinsen i Irak. Foto: Forsvaret / NTB

  Det er ikke lenger behov for utenlandske kampstyrker i Irak, sier landets statsminister Mustafa al-Kadhimi.

  Irak er nå i stand til å bekjempe opprørere fra den ytterliggående islamistgruppen IS på egen hånd, sier den irakiske statsministeren.

  Kadhimi setter ingen frist for når utenlandske kampstyrker skal være ute av Irak.

  – Det vil avhenge av forhandlinger vi skal ha i Washington, sier han.

  USA og Irak ble i april enige om at de amerikanske styrkene i landet skulle avslutte sine kampoperasjoner og utelukkende vie seg til trening av irakiske styrker.

  Mandag skal Kadhimi møte president Joe Biden i Det hvite hus, og det er ventet at de to lederne vil bli enige om en timeplan for tilbaketrekning av de resterende 2.500 amerikanske soldatene fra Irak.

  Rundt 30 norske soldater er også stasjonert i Irak, der de bidrar til vakthold og sikring av den amerikanske Ain al-Asad-flybasen.

  De norske soldatene inngår i Operation Inherent Resolve (OIR), den USA-ledede koalisjonen som siden 2014 har bistått Irak med å bekjempe IS.

 • av NTB
  DEL
  Seks drept i masseskyting i Den dominikanske republikk

  Seks personer ble drept da en mann i Den dominikanske republikk skjøt vilt rundt seg etter å ha skutt og såret kona si. Gjerningsmannen ble selv skutt av politiet.

  Åtte personer ble såret i skyteepisoden i byen Higüey øst i det karibiske landet, skriver avisen Diario Libre og viser til politiet. Legene sier tilstanden til den 39 år gamle gjerningsmannens kone er stabil.

  Påtalemyndigheten sier de undersøker hva motivet til handlingen kan ha vært. Paret skal ha kranglet i forkant av skytingen og skal ha hatt problemer, men ikke noe som var meldt inn til familievoldsenheten, sier en statsadvokat.

  Det er blitt langt færre drap i landet de siste årene, men voldelig kriminalitet er fortsatt utbredt.

 • av NTB
  DEL
  Full mann la på svøm fra Langøyene mot Nesodden

  Både redningshelikopter, politibåt og brannbåt ble satt inn da en mann la på svøm mot Nesodden fra Langøyene natt til søndag.

  Episoden skjedde etter at mannen hadde opptrådt truende mot flere gjester på Langøyene, som ligger i Bunnefjorden mellom Oslo og Nesodden.

  Vektere tilkalte politiet da mannen la på svøm i fylla og mot Nesodden, skriver Akershus Amtstidende.

  – Vi mistet mannen av syne 150 meter fra land. Så ingen visste hvor han hadde blitt av, sier operasjonsleder Svein Walle i Øst politidistrikt til avisen.

  Mannen i 50-årene ble til slutt funnet igjen på Langøyene og ble bortvist derfra i 48 timer.

  Hendelsen pågikk fra litt etter midnatt, og aksjonen ble avsluttet ved tretiden natt til søndag.

 • av NTB
  DEL
  Korrupsjonsjeger flyktet fra Guatemala

  Den øverste ansvarlige for kampen mot korrupsjon i Guatemala har rømt landet av hensyn til egen sikkerhet.

  Juan Francisco Sandoval sier han frykter for sitt eget liv. Fredag fikk han sparken og sa da at justisminister Consuelo Porras forbød ham å undersøke anklager mot president Alejandro Giammattei.

  – Jeg er bare den seneste i en lang rekke statsadvokater som blir rammet av konsekvensene etter å ha forsøkt å komme frem til sannheten og oppnå rettferdighet, sier Sandoval. Lørdag forlot han hovedstaden Guatemala by og dro til nabolandet El Salvador.

  Justisdepartementet begrunner avskjeden med at Sandoval konstant misbrukte embetet og gikk over streken og at han forsøkte å undergrave presidentens «arbeid, integritet og verdighet».

  USAs forrige ambassadør til landet legger på sin side ikke fingrene imellom når han uttaler seg om saken på Twitter:

  – Guatemalas justisminister sparket Sandoval fordi han ble for effektiv i kampen mot organisert kriminalitet og dens forbindelser til politikere, skriver Stephen McFarland.

 • av NTB
  DEL
  Enda en presidentkandidat pågrepet i Nicaragua

  Noel Vidaurre er den sjuende presidentkandidaten som er pågrepet før høstens valg.

  Vidaurre er satt i husarrest, anklaget for å undergrave landets suverenitet, opplyser politiet.

  Både USA og EU har fordømt de mange pågripelsene av kandidater som ønsker å utfordre president Daniel Ortega i valget 7. november.

  I desember fikk Ortega godkjent en lov som mange mener har til hensikt å fjerne kandidater og kneble motstandere før valget. Ortega har vært president siden 2007 og ledet også landet fra 1979 til 1990.

 • av NTB
  DEL
  Rettighetskamp i Budapests største prideparade
  «Vet du hvem du elsker? Den du vil!» står det på dette banneret i årets prideparade i Budapest. Foto: Anna Szilagyi, AP/NTB
  «Vet du hvem du elsker? Den du vil!» står det på dette banneret i årets prideparade i Budapest. Foto: Anna Szilagyi, AP/NTB

  Flere tusen marsjerte lørdag for LHBT+-rettigheter i tidenes største prideparade i Ungarns hovedstad Budapest.

  – Mange er misfornøyd med den nye loven og propagandaen mot homofile. De vil vise sin støtte til LHBTQ-samfunnet, sier pridearrangørens talsperson Johanna Majercsik.

  Hun sier årets parade er den største i løpet av 26 år med pridemarkeringer i Budapest.

  Ungarns nasjonalforsamling vedtok nylig det myndigheten kaller en anti-pedofili-lov. Men loven forbyr også fremstilling av homofile og transpersoner i materiale rettet mot barn, inkludert undervisningsmateriale.

  Regnbueflagg hang fra bygninger langs ruten, og mange plakater gjorde narr av statsminister Viktor Orbán og hans parti Fidesz. Orbán har forsvart den omstridte loven mot krass kritikk fra en rekke land og fra EU.

 • av NTB
  DEL
  Mann tiltalt for å ha svindlet nav for 340.000 kroner

  En mann må møte i Fredrikstad tingrett, tiltalt for å ha tatt imot arbeidsavklaringspenger fra Nav uten å opplyse om at han bodde i Thailand.

  Svindelen skal ha pågått mellom 9. oktober 2012 og 31. januar 2017, skriver Nettavisen.

  Ifølge politiet har mannen sendt inn elektronisk meldekort til Nav om utbetaling av arbeidsavklaringspenger, selv om han bodde i Thailand.

  Arbeidsavklaringspenger fra Norge kan kun beholdes dersom man flytter til EU- eller EØS-land eller Sveits.

  Mannens advokat Vigdis Brandstorp sier hun ikke har vært i kontakt med sin klient og derfor ikke har en kommentar til saken.

 • av NTB
  DEL
  Nytt farevarsel i flomherjede India
  Gummibåter må brukes for å evakuere strandede innbyggere i Kolhapur i den indiske delstaten Maharashtra, der kraftig monsunregn har ført til storflom. Foto: AP / NTB
  Gummibåter må brukes for å evakuere strandede innbyggere i Kolhapur i den indiske delstaten Maharashtra, der kraftig monsunregn har ført til storflom. Foto: AP / NTB

  Redningsmannskaper fortsetter den desperate letingen etter flomofre i India, der meteorologene har sendt ut nytt farevarsel om kraftig monsunregn.

  Tallet på omkomne steg lørdag til 115, men fortsatt er mange savnet i flere store jordskred og i områder som står under vann i delstaten Maharashtra der storbyen Mumbai ligger.

  135.000 mennesker er evakuert, og på vestkysten har monsunregnet forårsaket den verste flommen i en mannsalder i delstaten Goa.

  – Folk har mistet så å si alt, sier Goas helseminister Vishwajit Rane.

  Minst 1.000 bolighus har fått store ødeleggelser i flommen, men i Goa er det hittil ikke meldt om omkomne.

  De fleste dødsfallene så langt har vært i Raigad-området sør for Mumbai, der tre store jordskred raserte flere landsbyer. 47 omkomne er funnet i jordskredene og 53 er fortsatt savnet.

  Årets kraftige monsunregn har fått elver til å gå over sine bredder, diker til å briste og har blant annet isolert byen Mahad der livredde innbyggere måtte søke tilflukt på hustak.

  Det dårlige været i området gjorde det umulig å benytte helikoptre i evakueringen, men fredag lettet det noe opp og evakueringen kunne for alvor begynne.

  Indiske meteorologer har sendt ut rødt farevarsler for flere regioner, som kan vente store nedbørsmengder også de kommende dagene.

  Klimaforskeren Roxy Koll, som er tilknyttet Indian Institute of Tropical Meteorology, er ikke overrasket over årets flom.

  – Vi har alt sett en tredoblet økning av ekstremt regn som forårsaker flom i India, sier han.

 • av NTB
  DEL
  115 døde så langt etter indisk monsunregn
  Monsunregnet har ført til oversvømmelser, jordskred og store ødeleggelser flere steder i India, blant annet i Dharamsala. Foto: Ashwini Bhatia / AP / NTB
  Monsunregnet har ført til oversvømmelser, jordskred og store ødeleggelser flere steder i India, blant annet i Dharamsala. Foto: Ashwini Bhatia / AP / NTB

  Hittil har 115 mennesker mistet livet i jordskred og bygningskollapser etter det kraftige monsunregnet i India.

  Myndighetene sier titalls mennesker fortsatt er savnet. Over 135.000 er evakuert.

  Vestkysten av landet har opplevd svært store nedbørsmengder den siste tiden. Det har ført til jordskred utenfor storbyen Mumbai og de verste oversvømmelsene på flere tiår i delstaten Goa.

  Også andre steder i landet har det kommet mye regn i forbindelse med monsunen.

 • av NTB
  DEL
  Over 100 danske biler utsatt for steinkast på svensk motorvei
  Denne veistrekningen på E65 mellom Malmö og Ystad herjes av steinkast mot danske biler. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB
  Denne veistrekningen på E65 mellom Malmö og Ystad herjes av steinkast mot danske biler. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB

  De siste månedene har svensk politi registrert over 110 steinkast på biler på motorveien mellom Malmö og Ustad. I nesten alle tilfellene er danske biler målet.

  Den siste opptellingen viser at politiet i Skåne har mottatt 116 anmeldelser av steinkast langs veistrekningen. Rundt ti av anmeldelsene gjelder svenske biler, men målet i flere enn 100 av tilfellene har vært en dansk bil.

  – Senest fredag morgen ble bilen til en dansk kvinne rammet, forteller talsperson Ewa-Gun Westford hos politiet i Skåne.

  Politiet etterforsker hendelsene og ser med stort alvor på saken. De har blant annet tatt i bruk hunder, droner og helikoptre i arbeidet.

  – Vi gjør alt vi kan. Det er snakk om en strekning hvor man kjører med høy fart, så vi er bekymret, sier Westford.

  Hun forteller at politiet har flere teorier de jobber ut ifra, men vil ikke si mer om hva de går ut på.

  Mange dansker kjører på motorveien mellom Malmö og Ystad når de skal til Bornholm.

  Politiet oppfordrer bilister til å melde fra raskt dersom de blir utsatt for steinkast.

  – Vi må vite hvor det skjer og når det skjer. Vi skal frem raskest mulig. Derfor må alle som rammes stoppe opp og slå alarm med det samme, sier Westford.

 • av NTB
  DEL
  Mer regn i vente i flomrammede områder i Tyskland
  Mer regn er på vei til flere av de flomrammede områdene i Tyskland. Her ryddes det opp etter flommen som rammet tidligere i måneden i Bad Münstereifel Foto: Roberto Pfeil / DPA / AP / NTB.
  Mer regn er på vei til flere av de flomrammede områdene i Tyskland. Her ryddes det opp etter flommen som rammet tidligere i måneden i Bad Münstereifel Foto: Roberto Pfeil / DPA / AP / NTB.

  Nye regnmengder skaper uro vest i Tyskland, bare dager etter at uvær førte til flommer som kostet minst 179 personer livet.

  Leder for nødetatene i regionen, Begona Hermann, sier at værmeldingene viser at enkelte områder kan få kraftige byger og storm, og mellom 30 og 40 liter regn pr. kvadratmeter.

  Innbyggerne har fått tilbud om evakuering i flere av områdene som allerede er hardt rammet av flom.

  – Folk må selv ta avgjørelsen, sier Hermann, som understreker at de varslede regnbygene ikke ventes å bli like lille som de som rammet tidligere i måneden.

  Samtidig påpeker hun at kloakk og avløpssystemene fortsatt er ute av stand, noe som betyr at de kanskje ikke kan håndtere nytt regnvær særlig bra.

 • av NTB
  DEL
  Både politi og brannvesen mistenkt etter kollisjon

  En politibil og brannmann i sivil-bil kræsjet i Tysnes kommune i Vestland søndag på utrykning til samme ulykke. Begge er mistenkte i saken.

  Spesialenheten for politisaker, som har etterforsket ulykken, opplyser lørdag at begge førerne har status som mistenkt, ifølge Bergens Tidende.

  Kollisjonen skjedde søndag kveld forrige uke da en politibil på utrykning kræsjet i en varebil, som viste seg å være kjørt av en deltidsansatt brannmann som var på vei til samme ulykke.

  Politiet var på utrykning, men brannmannens bil hadde ikke status som utrykningskjøretøy. Den hadde derfor ingen spesiell status i trafikken.

  – Jeg har aldri opplevd noe sånt før, med to ulykker oppå en annen og eget mannskap involvert, sier varabrannsjef Vidar Lid.

  Han skulle selv på utrykning til den samme båtulykken politiet var på vei til. I stedet måtte han rykke ut til kollisjonsstedet, mens en annen enhet fra brannvesenet rykket ut båtulykken.

  – Det er veldig spesielt når en kollega er involvert. Da vi kom så det dramatisk ut, med store materielle skader.

  Brannmannen skal ha unnsluppet hendelsen med noen knekte ribbein og et kutt i foten. Han er utskrevet fra sykehuset. Politibetjenten ble uskrevet mandag.

  Ifølge ordføreren i Tysnes kommune, Kåre Martin Kleppe, var ulykken trolig et uhell, dels på grunn av dårlig veistandard.

 • av NTB
  DEL
  Ap-politiker kolliderte med elg
  Rigmor Aasrud (Ap) kolliderte med en elg natt til lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
  Rigmor Aasrud (Ap) kolliderte med en elg natt til lørdag. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Aps stortingsrepresentant Rigmor Aasrud kolliderte med en elg på vei hjem fra Peer Gynt-spelet på Gålå.

  Til VG forteller politikeren at opplevelsen var skummel, men at hun og venninnen som satt i bilen heldigvis kom uskadet fra det.

  – Jeg satt og kjørte med cruise control, og vi pratet faktisk om elgpåkjørsler fordi det var sånne fareskilt på veien. Plutselig sa det pang! Elgen smalt ansiktet rett i frontruten, sier Aasrud.

  Det var Oppland Arbeiderblad som omtalte saken først. Aasrud delte et innlegg om opplevelsen på Facebook.

 • av NTB
  DEL
  Mann reddet etter ukelang kamp mot bjørn i Alaska
  Mannen hadde tilhold ved denne gruvestasjonen utenfor Nome i Alaska. Etter en langvarig kamp mot bjørnen ble han reddet ut av kystvakten. Foto: U.S. Coast Guard / AP / NTB.
  Mannen hadde tilhold ved denne gruvestasjonen utenfor Nome i Alaska. Etter en langvarig kamp mot bjørnen ble han reddet ut av kystvakten. Foto: U.S. Coast Guard / AP / NTB.

  Ved en tilfeldighet oppdaget et helikopter fra kystvakten i Alaska en desperat mann. Det viste seg at mannen i 50-60-årene hadde blitt forfulgt og angrepet av en grizzlybjørn i over en uke.

  – På et tidspunkt hadde bjørnen dratt ham ned til elven. Han hadde en pistol. Han sa bjørnen kom tilbake hver natt, og han hadde ikke sovet på noen dager, sier en av helikopterpilotene, Jared Carbajal.

  Mannen skal da ha vært nær ved å gå tom for ammunisjon.

  Området hvor han befant seg er svært øde, og ligger rundt 65 kilometer utenfor den lille byen Nome. Det var ikke telefondekning på stedet, og etter det første angrepet søkte mannen tilflukt i noen skur ved en gruvestasjon.

  Kystvakten oppdaget mannen da de 16. juli var på vei til et annet oppdrag. Helikoptermannskapet så mannen vifte med begge hendene. Over blikktaket på skuret hadde han skrevet SOS og «help me». Døren på skuret hadde blitt revet av.

  Mannen ble fløyet til Nome hvor han fikk behandling for sår på overkroppen og en fotskade som ikke var livstruende, ifølge kystvakten.

  Det er ikke kjent hvordan mannen kom seg til den avsidesliggende leiren, som ikke har mobildekning.

  Ifølge statistikk fra helsemyndighetene i Alaska (2019), ble 68 personer innlagt på grunn av skader fra bjørneangrep mellom 2000–2017. Ti personer døde.