Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Frp-politikere i Halden melder seg ut av partiet
06. mai 2021 kl 08:55NTB
DEL

Hele kommunestyregruppen i Frp i Halden melder seg ut av partiet. Årsaken er misnøye med retningen partiet har tatt.

Det melder Halden Arbeiderblad torsdag.

Utmeldingen kommer to dager før Fremskrittspartiet holder sitt landsmøte i helgen.

I en pressemelding skriver de tre, Per Egil Evensen, Henrik Rød og Frank Debraux, at de er uenige i retningen partiet sentralt har tatt i flere større nasjonale saker.

Rød skriver også at partiet beveger seg bort fra de liberalistiske synspunktene som var årsaken til at han ble med i partiet i 1994.

Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug har følgende kommentar til utmeldingen:

– Frp er minst like opptatt av frihet for enkeltmennesket som tidligere. Programmet vi skal behandle på landsmøtet til helgen, står fast på partiets prinsipper. Vi er opptatt av valgfrihet både innenfor eldreomsorgen, i helsevesenet og familiene, og vi ønsker fortsatt å redusere skatter og avgifter, skriver hun i en SMS til NTB.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Kim viser frem datteren igjen
  Kim Jong-un og datteren Kim Ju-ae fotografert foran det som skal være en Hwasong-17-rakett. Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP / NTB

  For andre gang på få dager har Nord-Koreas leder Kim Jong-un vist frem sin datter, denne gangen i et møte med rakettingeniører.

  I nordkoreanske medier omtales datteren som Kims «mest elskede» barn, noe som skaper spekulasjon om hun er hans utpekte etterfølger som allerede nå forberedes på oppgaven.

  Datteren er trolig Kims andre barn. Hun heter Ju-ae og er trolig ni eller ti år gammel. Hun ble først vist frem for publikum forrige helg da hun sammen med faren overvar oppskytingen av en interkontinental ballistisk rakett.

  Søndag var hun med på gruppebilder sammen med faren, rakettingeniørene, teknikere, tjenestemenn og andre som er involvert i utviklingen av Hwasong-17-raketten.

  – Dette er virkelig ganske spesielt. Bildet av Kim Ju-ae sammen med sin far mens de tiljubles av teknikere og forskere som arbeider med rakettoppskytingen, støtter ideen om at hun nå posisjoneres til å bli en potensiell etterfølger, sier Ankit Panda ved Carnegie-stiftelsen for internasjonal fred.

  Hun tror ikke det er tilfeldig at begge hennes første opptredener har vært i forbindelse med strategiske atomvåpen, som er Nord-Koreas viktigste forsvar.

 • NTB
  DEL
  Kontroll på lyngbrann i Ålesund

  Brannmannskapene har fått kontroll over lyngbrannen i Skarbøvika i Ålesund. Politiet mistenker at fyrverkeri kan ha ført til brannen.

  Ti boligenheter er evakuert som følge av brannen som politiet meldte om rett etter klokken 23 lørdag kveld.

  Politiet i Møre og Romsdal skriver på Twitter at brannen overvåkes kontinuerlig for å se om det er behov for å evakuere flere boligenheter.

  Politiet oppfordrer beboere i nærområdet til å holde dører og vinduer igjen og slå av ventilasjonsanlegg som det ikke er nødvendig å ha på.

  Det er cirka 70 meter til bebyggelsen fra brannen.

 • NTB
  DEL
  Imran Khans parti trekker fra folkevalgte forsamlinger
  Imran Khan taler til sine tilhengere i Rawalpindi. Han varsler at partiet hans trekker seg ut av folkevalgte forsamlinger, og han varsler at protestmarsjen han har ledet, ikke skal fortsette til Islamabad. Foto: Anjum Naveed / AP / NTB

  Pakistans tidligere statsminister Imran Khan sier at hans parti skal trekke seg ut av alle folkevalgte forsamlinger i landet.

  Khan kom med kunngjøringen da han viste seg offentlig lørdag for første gang siden han ble såret i et angrep tidligere denne måneden.

  Han ble kastet som statsminister i en mistillitsvotering i april, som han hevder var ulovlig. Han er nå i opposisjon og krever nyvalg.

  Khan innledet en protestmarsj fra Lahore til Islamabad i forrige måned som ledd i hans kampanje for nyvalg, men måtte trekke seg fra marsjen etter at han ble såret i et angrep på bilen hans.

  Lørdag kveld sluttet han seg til marsjen igjen i Rawalpindi, og i en tale til titusener av tilhengere kunngjorde han at hans parti Tehreek-e-Insaf trekker seg ut av det han kalte et korrupt system.

  Samtidig sa han at han ikke lenger mener at marsjen skal fortsette til Islamabad på grunn av kaoset det kunne utløse til skade for landet.

 • NTB
  DEL
  Mann skutt og drept i Oslo – politiet leter etter gjerningsperson
  Politipatruljer ved stedet der en ung mann ble skutt og drept på Grønland i Oslo tidlig søndag morgen. Foto: Javad Parsa / NTB

  En mann ble skutt og drept like ved Grønland T-banestasjon tidlig søndag morgen. Ingen er ennå pågrepet for skytingen.

  En person skal ha blitt sett løpende fra stedet.

  Mannen som ble skutt, ble først ivaretatt av helsepersonell på stedet, men erklært død etter kort tid.

  – Vi har tidlig på stedet og fant en mann som var skutt og med skader som ikke var forenlig med liv, så han ble tidlig erklært død. I ettertid har vi jobbet med mye mannskap ute i området rundt Grønland/Brugata i søk etter beskrevne personer, sier politiets innsatsleder Rune Hundere til NTB.

  Les mer her

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  10 boliger evakuert på grunn av brann i Ålesund

  10 boliger er blitt evakuert i Ålesund som følge av lyngbrann. Det opplyser Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

  Lyngbrannen er i Skarbøvika ved Olsfjellet, som ligger ved nedkjøringen mot Atlanterhavsparken, opplyser politiet.

  Det skal være rundt 70 meter fra brannen til bebyggelsen, ifølge politiet.

  «Det brenner fortsatt godt i terrenget. Det er gult nivå på skogbrannfare.», skriver politiet på Twitter.

  Det er ikke meldt om personskade. Det jobbes med å holde kontroll på brannen fra nødetatene.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Aurora vant årets P3-pris
  Artisten Aurora vant årets P3-pris. Her avbildet under Øyafestivalen i sommer. Foto: Heiko Junge

  Aurora Aksnes, kjent under artistnavnet Aurora, vant årets P3-pris under NRKs prisutdeling P3 Gull lørdag kveld.

  P3-prisen går til en artist, et band eller produsenter som har betydd mye for norsk musikk over en lang periode.

  Karpe sikret seg to priser under utdelingen. De vant «Årets låt» og ble kåret til årets artist.

  P3 Gull er en årlig musikkfest hvor NRK hedrer den aller beste P3-musikken.

 • NTB
  DEL
  Rapper stilt for retten for støtte til demonstranter i Iran

  En iransk rapper som ble pågrepet for støtte til protestene i kjølvannet av Mahsa Aminis død, risikerer dødsstraff, ifølge familien.

  Toomaj Salehi ble stilt for retten bak lukkede dører lørdag. Han ble pågrepet i oktober etter å ha kritisert regimet og vist støtte til demonstrantene som protesterer mot prestestyret, ifølge menneskerettsgrupper.

  – Dissident-rapperen Toomaj Salehi hadde sin første dag av sin såkalte rettssak i dag i Teheran, uten en selvvalgt advokat, tvitrer Center for Human Rights in Iran, som har kontor i New York.

  Salehi er en kjent person fra Irans hiphopscene. Livet hans er nå i alvorlig fare, advarer familien hans på Twitter. De påpeker at han anklages for «fiendskap mot gud» og «korrupsjon på jord» – tiltalepunkter som i den islamske straffeloven kan straffes med døden.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Fyrverkeri i Oslo lørdag kveld

  Klokken 22:55 vil det bli fyrt opp fyrverkeri fra en lekter utenfor Bjørvikautstikkeren i Oslo. Det melder 110-sentralen i Oslo på Twitter.

  Oslo politidistrikt skriver på Twitter at alle tillatelser er i orden.

  Fyrverkeriet vil vare i tre minutter.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  DEL
  Kjørte mot kjøreretningen i Operatunnelen

  Politiet i Oslo stanset lørdag kveld en bilist som hadde kjørt i feil kjøreretning i Operatunnelen i Bjørvika, melder etaten på Twitter.

  – Bilisten var på vei ned i tunnelen fra påkjøringsfeltet ved Børsen. Der snudde vedkommende og kjørte opp igjen, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til Aftenposten.

  Bilen var nær ved å frontkollidere med en annen bil som var på vei ned i riktig kjøreretning.

  Senere ble bilisten stanset av politiet på E18 ved Holmen. Førerkortet ble beslaglagt.

  – Bilisten hadde gjort mange dårlige vurderinger på én gang, begrunner Iversen.

  Tidligere denne måneden mistet en ung kvinne livet etter en kollisjon i den samme tunnelen.

  En bil med fem personer kom kjørende i feil kjøreretning i et av avkjøringsløpene. Fører av bilen er siktet for uaktsomt drap.

 • NTB
  DEL
  Aftonbladet: EU-forslag kan doble snus-prisen i Sverige

  EU vil tvinge Sverige til å øke avgiften på snus så kraftig at prisen kan bli doblet, ifølge et lekket dokument som Aftonbladet omtaler.

  Den svenske avisen beskriver lørdag et «hemmelig, lekket» forslag fra EU-kommisjonen i Brussel om tobakksavgiften. Forslaget skal offentliggjøres i starten av desember og deretter diskuteres og vurderes av EUs medlemsland.

  Dersom forslaget blir realisert, vil en boks løssnus kunne koste over 120 svenske kroner, over en dobling i forhold til dagens pris, skriver Aftonbladet. For porsjonssnus kan det være snakk om en prisøkning på 34 kroner boksen.

  Snus ble forbudt i EU i 1992, men Sverige fikk unntak.

 • NTB
  DEL
  T-banefører tiltalt for fyllekjøring

  En T-banefører er tiltalt for å ha kjørt T-banen mens han var påvirket av alkohol.

  Avisa Oslo skriver at politiet ble tilkalt til Tøyen T-banestasjon i september da noen mistenkte at føreren var ruset.

  Da føreren måtte blåse i politiets alkometer, ble promillen målt til 1,7.

  Dermed må han møte i Oslo tingrett i januar, tiltalt for overtredelse av Jernbanelovens paragraf tre. Paragrafen forbyr å føre «rullende materiell med en promille høyere enn 0,2».

  Strafferammen for fyllekjøring med tog er bøter eller fengsel inntil ett år.

  Politiet i Oslo varsler at de vil kreve T-baneførerens førerkort inndratt etter hendelsen.

 • NTB
  DEL
  Verdens lengstsittende president gjenvalgt
  Teodoro Obiang Nguema Mbasogo har vært president i 43 av sine 80 leveår, etter at han styrtet onkelen sin i et kupp i 1979. Arkivfoto: Ludovic Marin / AP / NTB

  Ekvatorial-Guineas president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo er gjenvalgt for en sjette periode. Han fikk 94,9 prosent av stemmene, ifølge valgkommisjonen.

  Obiang er den sittende presidenten i verden som har hatt makten lengst, og det lå an til at han skulle få enda en sjuårsperiode etter valget forrige helg.

  Valgkommisjonen kunngjorde de endelige resultatene lørdag og hevdet samtidig at valgdeltagelsen endte på 98 prosent.

  Ved forrige valg i 2016 endte Obiang opp med 93,7 prosent av stemmene, ifølge de offisielle resultatene.

  Obiang tok makten i et kupp i august 1979 mot sin egen onkel.

 • NTB
  DEL
  Bilfører pågrepet etter påkjørsel i Oslo

  En bilfører er pågrepet etter at en elsparkesyklist skal ha blitt påkjørt på Sørenga i Oslo. Politiet undersøker om påkjørselen var en villet handling.

  VG skrev tidligere lørdag kveld at bilisten forlot stedet før politiet kom, og at vitner har sagt at bilføreren og elsparkesyklisten kranglet før påkjørselen.

  Politiet har tidligere opplyst at elsparkesyklisten ikke fremstår som alvorlig skadet.

 • NTB
  DEL
  USA lemper på oljesanksjoner mot Venezuela

  USA lemper på oljerelaterte sanksjoner mot Venezuela og tillater at det amerikanske oljeselskapet Chevron gjenopptar noe av driften i Venezuela.

  Det skjer etter at president Nicolas Maduros regjering og opposisjonen kunngjorde at de har signert en humanitær avtale om utdanning, helse og andre sosiale saker.

  Det skjer på første dag av de politiske forhandlingene som tilrettelegges av Norge og finner sted i Mexico.

  Samtalene har ligget på is i 15 måneder, men ble gjenopptatt lørdag. Finansdepartementet i Washington sier sanksjonslettelsene innebærer at Chevron kan gjenoppta begrenset oljeutvinning i Venezuela.

 • Bjørn Egil Halvorsen og NTB
  DEL
  Tre pågrepet etter hendelse på julemarked i England

  En bil har kjørt inn i en folkemengde på et julemarked i Congleton i Cheshire nord i England, opplyser øyevitner.

  Ingen ble skadd, ifølge politiet.

  Lokalt politi skriver på Twitter at tre personer er arrestert etter hendelsen, som skjedde i 17-tiden.

  En personbil skal ha kjørt ned en gangvei mot et travelt julemarked. Da politiet kom til stedet, fant de bilen forlatt.

  Kort tid etterpå ble tre personer arrestert.

  Congleton ligger drøyt tre mil sør for Manchester.

 • Harald Stolt-Nielsen
  DEL
  Fieh får Arne Bendiksens talentpris
  Fieh under Øyafestivalen i 2018. Foto: Monica Strømdahl

  Arne Bendiksens talentpris for 2022 ble lørdag delt ut, den gikk til oktetten Fieh.

  Prisen ble delt ut av kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen lørdag kveld. I tillegg til statuetten, får gruppen 100.000 kroner.

  Juryen peker i sin begrunnelse på at gruppen lager «sofistikert og gjennomarbeidet musikk. Med solid musikalsk håndverk og en stor dose spilleglede, har de dyrket frem sitt eget, markante sound og allerede nådd ut til mange med sine album og konserter.»

  Arne Bendiksens talentpris er en gave fra Kulturdepartementet til norske artister, og formålet med prisen er å bidra til talentutvikling innen norsk populærmusikk. Den deles ut for 13. gang i år. Tidligere vinnere er blant annet Honningbarna i 2017, Highasakite i 2014 og Karpe Diem i 2010.

 • NTB
  DEL
  Hver tredje nordmann mener Støre gjør en dårlig jobb
  Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Alf Simensen / NTB

  En av tre spurte i en måling mener Jonas Gahr Støre gjør en dårlig jobb som statsminister.

  I meningsmålingen fra Ipsos, som er gjort for Dagbladet, svarer også 17 prosent at de mener han har gjort en god jobb. Støre får imidlertid noe mer støtte fra sine egne partifeller. Halvparten av Ap-velgerne mener Støre har gjort en god jobb, mens bare fire prosent mener han har gjort en dårlig jobb.

  Til sammenligning mente 31 prosent i november 2021 at Støre gjorde en god jobb.

  Statsviter ved Universitetet i Stavanger Svein Tuastad sier få statsministere har vært like upopulære.

  – Det er selvfølgelig uvanlig å gjøre det såpass dårlig. Samtidig er det helt uvanlig at en regjering blir såpass upopulær så fort som denne regjeringen er blitt, sier han til Dagbladet.

 • Bjørn Egil Halvorsen
  DEL
  Ikke kontroll på stor lyngbrann i Roan – beboere evakueres

  Det har brutt ut lyngbrann i Jardalen i Roan i Åfjord kommune lørdag ettermiddag.

  Lørdag ettermiddag ble det satt i gang evakuering av beboere i 15–20 hus.

  – Nærmeste hus er 50–100 meter unna brannen. Vi vurderer å utvide evakueringen, sier overbefal Frode Lyngvær fra Fosen brann og redning til Aftenposten i 18.30-tiden lørdag.

  Han anslår at brannområdet er 10–15 mål stort.

  Om lag 40–50 mannskaper fra brannvesenet, Sivilforsvaret og Røde Kors jobber nå på spreng for å få stanset brannen.

  – Akkurat nå jobber vinden litt for oss. Men topografien tilsier at den vil trekke ned mot bebyggelsen. Det er nå ganske kritisk hvorvidt vi får «tatt den», sier Lyngvær, med henvisning til brannen.

  Brannen skal ha startet i en fjellside, rundet fjelltoppen og sprer seg nå ned mot Hongstad i Åfjord kommune. Tettstedet ligger nede ved vannet i dalbunnen.

  Boligene som er evakuert, ligger i Myrliveien.

 • NTB
  DEL
  Minst én død og 12 savnet etter skred i Italia
  Byen Casamicciola på den italienske øya Ischia ble hardt rammet av skred og uvær lørdag. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB
  Byen Casamicciola på den italienske øya Ischia ble hardt rammet av skred og uvær lørdag. Foto: Salvatore Laporta / AP / NTB

  Redningsmannskaper leter etter flere savnede etter jordskred på Ischia sør i Italia. Bygninger er rasert, og biler og busser ble skyllet på sjøen i uværet.

  Én kvinne er bekreftet omkommet, mens tolv fortsatt er savnet, opplyser ordfører Gaetano Manfredi i Napoli lørdag ettermiddag. Hun ble funnet i Piazza Maio i havnebyen Casamicciola nord på øya, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

  Gjørmen raste ned fra fjellsidene i en voldsom kraft som gjorde gater ufremkommelige og sendte biler og busser ut på sjøen. Øyas myndigheter ber folk holde seg innendørs, og minst 100 mennesker skal være isolert på ulike deler av øya.

  Tidlig lørdag sa Italias visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini at åtte mennesker hadde mistet livet, i strid med opplysninger fra lokale myndigheter. Senere erkjente Salvini at ingen dødsfall på dette tidspunkt var bekreftet.

  En familie på fire, inkludert en nyfødt baby, var blant de savnede etter skredet, som gikk ved 5-tiden lørdag morgen. Ifølge myndighetene er familien funnet og sendt til sykehus.

 • NTB
  DEL
  Utenriksministeren i Belarus er død
  Belarus' utenriksminister Vladimir Makej (64). Foto: Eduardo Munoz, Reuters/NTB

  Belarus utenriksminister Vladimir Makej er død, 64 år gammel, melder det statlige nyhetsbyrået Belta, som viser til departementets pressekontakt.

  Utenriksministerens dødsfall skjedde plutselig, skriver Belta.

  Makej har vært president Aleksandr Lukasjenkos utenriksminister siden august 2012.

  Han var offiser i Den røde armé og deretter i den belarusiske hæren etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning tidlig på 1990-tallet. Makej hadde graden oberst da han avsluttet sin militære karriere i 1993.