Nyhetsstudio: Siste nytt

Festet innlegg
Nasjonal sikkerhetsmyndighet undersøker lekkasjer
07. mai 2021 kl 09:39Torgeir Knutsen / NTB
DEL

Etter flere medieoppslag som har inneholdt sikkerhetsgradert informasjon om norsk våpeneksport, oppretter Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) tilsynssak.

Aftenposten publiserte nylig deler av en gradert rapport hvor det står at UD tillot våpeneksport til Emiratene selv om landet brøt folkeretten.

– Kompromittering av sikkerhetsgradert informasjon er et alvorlig brudd på lov om nasjonal sikkerhet og kan ha vesentlige skadefølger, sier avdelingsdirektør Vigdis Grønhaug i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

NSM skriver i pressemeldingen at forsettlig eller grovt uaktsomt brudd på sikkerhetslovens bestemmelser kan gi overtredelsesgebyr, tvangsmulkt eller straff.

Aftenposten har begrunnet publiseringen med at informasjonen har stor offentlig interesse.

– Det handler om å gjøre de samme presseetiske vurderingene som vi gjør med alle kilder. Utover det er det naturlig å understreke at kildevernet er absolutt, sier nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen i Aftenposten til NTB.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Siste innlegg
Har du innspill til redaksjonen? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • NTB
  DEL
  Ordføreren i Stavanger ønsker Nato-overvåking
  Stavanger kommune ønsker bidrag fra Nato for å overvåke olje- og gassvirksomheten i Nordsjøen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) ønsker seg et Nato-senter for overvåking av olje- og gassinstallasjoner til Stavanger-regionen.

  Det kommer frem i et brev hun har sendt til forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), skriver Rogalands Avis.

  − Det er opp til nasjonale myndigheter å vurdere hastegraden, men krigen i Ukraina setter naturlig nok saken på dagsordenen. Det er ut fra Stavangers posisjon som energihovedstad, at vi har sendt henvendelsen til forsvarsministeren, sier Nordtun til avisen.

  Forsvarsdepartementet bekrefter at de har mottatt brevet, men har ikke hatt anledning til å kommentere saken ytterligere.

  I brevet skriver ordføreren at kommunen har fulgt nøye med på utviklingen av sikkerheten knyttet til olje- og gassinstallasjoner i kjølvannet av sabotasjeaksjonene på gasskablene Nord Stream 1 og 2, samt observasjoner av droner offshore og i tilknytning til landbaserte installasjoner.

 • NTB
  DEL
  FN advarer mot sultkatastrofe i Syria
  WFP-sjef David Beasley ber det internasjonale samfunnet ta ansvar for å hjelpe Syria. Foto: Brian Inganga / AP / NTB

  2,9 millioner mennesker står i fare for å sulte i Syria, mens ytterligere 12 millioner ikke vet hvor deres neste måltid kommer fra, ifølge Verdens matvareprogram (WFP).

  – Sultraten er den høyeste på 12 år, og 70 prosent av befolkningen er snart ikke i stand til å brødfø familiene sine, står det i en uttalelse fra FN-byrået.

  Syria er nå det landet i verden med sjette høyest andel mennesker som lever med matusikkerhet. På samme tid har matvareprisene økt kraftig og er tolv ganger så høye i dag som for tre år siden.

  WFP opplyser også at underernæring hos barn og mødre øker i en hastighet aldri sett før. FN anslår at 90 prosent av de Syrias 18 millioner mennesker lever i fattigdom.

  – Hvis det internasjonale samfunnet ikke går inn for å hjelpe syrere, risikerer man å få nok en bølge med massemigrasjon, sa WFP-sjef David Beasley under et besøk i Syria denne uken.

 • NTB
  DEL
  Flere reiser i Kina under nyttårsfeiring

  Færre koronarestriksjoner førte til en stor økning i antallet personer som reiste i forbindelse med feiringen av kinesisk nyttår i år.

  Det anslås at det ble gjennomført 226 millioner innenlandsreiser i Kina under høytiden. Det skriver nyhetsbyrået Reuters, som henviser til TV-kanalen CCTV.

  Det er en økning på 74 prosent sammenlignet med i fjor.

  Det ble også foretatt 2,88 millioner reiser ut og inn av Kina. Det er en økning på 120,5 prosent sammenlignet med 2022. Det er fortsatt langt færre enn antallet reiser i forbindelse med feiringen i 2019, like før koronapandemien brøt ut. Da ble det gjennomført 12,5 millioner utenlandsreiser.

  Kinesisk nyttårsaften markeres med en offentlig friuke som startet med nyttårsfeiringen 22. januar.

 • NTB
  DEL
  Snøskredfaren øker

  Hovedredningssentralen i Sør-Norge advarer mot økt snøskredfare og ber turgåere sjekke varslene før de legger ut på tur.

  Årsaken er betydelige mengder med nedbør som vil føre til at naturlig utløste skred er naturlig.

  – Hold god avstand til bratt terreng og utløpsområder. Skal du ut på tur – sjekk varslene og lytt til de lokalkjente, skriver hovedredningssentralen på Twitter.

  Varsom.no er flere av fjellområdene gradert til faregrad 3, betydelig snøskredfare.

 • NTB
  DEL
  To militærfly har kræsjet i India

  To fly fra det indiske forsvaret kolliderte og styrtet under en øvelse som fant sted rundt 300 kilometer fra hovedstaden New Delhi, opplyser politiet lørdag.

  En pilot er funnet i vraket til det ene flyet og fraktet til sykehus, opplyser politisjef Dharmender Gaur.

  Han sier at vraket etter flyet ble funnet i Pahadgarh-skogen.

  – Det andre flyet har trolig falt ned lenger borte. Vi har sendt mannskap til å lokalisere flyet, sier politisjefen.

 • Vilde Skorpen Wikan
  DEL
  Scholz besøker Sør-Amerika
  Tysklands forbundskansler Olaf Scholz talte i nasjonalforsamlingen onsdag. Lørdag reiser han til Argentina. Foto: Fabrizio Bensch, Reuters/NTB

  Tysklands forbundskansler Olaf Scholz drar lørdag på en tre dager lang reise til Sør-Amerika. Han skal besøke Argentina, Chile og Brasil. Det skriver Reuters.

  Målet med reisen er å øke Tysklands økonomiske bånd til de tre store søramerikanske økonomiene og dermed gjøre Tyskland mindre avhengig av autoritære land som Kina, ifølge nyhetsbyrået.

  Det skjer etter at Russlands invasjon av Ukraina demonstrerte Tysklands avhengighet av russisk energi.

  I Brasil skal Scholz også fokusere på avskogingen i Amazonasregnskogen. Mange håper avskogingen vil avta nå som Luiz Inácio Lula da Silva har overtatt som president etter Jair Bolsonaro.

 • NTB
  DEL
  51.801 barn født i Norge i fjor
  Det ble født nesten 5.000 færre barn i Norge i 2022 enn i 2021. Foto: Frank May / NTB

  Det ble født 51.801 barn her i landet i 2022. Det er nesten 5000 færre enn året før og en nedgang på 8,6 prosent. Det viser foreløpige tall fra Medisinsk fødselsregister.

  Så få barn har det ikke blitt født i Norge siden 1985, da 51.407 barn kom til verden her i landet. Men i 1985 hadde Norge 1,2 millioner færre innbyggere enn i dag.

  I 2020 og 2021 ble det født henholdsvis 53.627 og 56.676 barn, ifølge tallene registrert i Medisinsk fødselsregister.

 • NTB
  DEL
  Tre døde i flomrammet storby på New Zealand
  Auckland sto fredag under vann. Tre mennesker er døde, opplyste myndighetene lørdag. Foto: Hayden Woodward / New Zealand Herald / AP / NTB

  Tre personer er døde og minst en er savnet etter rekordstort regnfall som har ført til flom i New Zealands største by Auckland.

  Statsminister Chris Hipkins fløy til Auckland på et militærfly etter å ha erklært unntakstilstand i regionen som følge av uværet.

  Han bekreftet lørdag at tre mennesker er døde og at minst én person er savnet.

  Auckland står nå overfor en stor opprydning, og folk bør holde seg innendørs hvis mulig, uttalte han.

  Fredag ble den våteste dagen som noen gang er blitt registrert i Auckland. Da fikk byen like mye regn på en enkelt dag som byen pleier å få i løpet av hele sommeren.

 • NTB
  DEL
  Amerikansk general advarer om krig mot Kina i 2025
  Taiwans president Tsai Ing-wen ble gjenvalgt som president i 2020. Neste år er det nytt presidentvalg på øya. General Mike Minihan mener det kan bli en utløsende faktor for Kina til å gripe inn militært, og at USA kan havne i militær konfrontasjon med Kina. Arkivfoto: Chiang Ying-ying / AP / NTB

  En høytstående general i det amerikanske luftforsvaret advarer om at USA kan havne i militær konfrontasjon med Kina om to år.

  Trolig vil kampen dreie seg om Taiwan, mener general Mike Minihan.

  Generalen oppfordrer sine kommandører til å presse alle enhetene sine til å oppnå maksimal operativ kampberedskap i år. Han skriver at hovedformålet må være å avskrekke, «og, hvis nødvendig, bekjempe» Kina.

  – Jeg håper at jeg tar feil. Men magefølelsen min sier meg at vi kommer til å krige i 2025, skriver Minihan i et internt notat som begynte å sirkulere i sosiale medier fredag og som senere er blitt bekreftet ekte av Pentagon.

 • NTB
  DEL
  USA og flere vil ha nye databrikkerestriksjoner
  Det hvite hus' nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivans talsmann John Kirby sa før møtet at partene skulle diskutere blant annet sikkerhet knyttet til teknologi. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

  USA har inngått en avtale med Nederland og Japan om å begrense eksport av avansert utstyr for databrikkeproduksjon til Kina, ifølge Bloomberg.

  Avtalen ble inngått fredag, melder Bloomberg, som viser til anonyme kilder med kjennskap til saken.

  Avtalen innebærer forlengelse av USAs strenge regler for teknologieksport som ble innført i oktober og omfatter nå selskaper i Nederland og Japan, blant dem ASML, Nikon og Tokyo Electron, ifølge Bloomberg.

  ASML er Europas største produsent av maskiner som lager de mikroskopiske kretsene i databrikker, utstyr til såkalt nanolitografi. Det har dermed en sentral posisjon i et marked verden er stadig mer avhengig av.

  Biden-administrasjonen varslet i oktober omfattende restriksjoner på Kinas tilgang til amerikansk databrikketeknologi, for å bremse Kinas teknologiske og militære fremskritt.

 • NTB
  DEL
  52-åring erkjenner skyld i bombetrussel nær Kongressen
  Mannen ble pågrepet etter en fire timer lang konfrontasjon med politiet utenfor Kongressens bibliotek. Arkivfoto: Alex Brandon / AP / NTB

  En 52 år gammel mann sier seg skyldig i å ha truet med å bruke eksplosiver, står det i en uttalelse fra det amerikanske justisdepartementet.

  52 år gamle Floyd Ray Roseberry fra Grover i delstaten Nord-Carolina risikerer opptil ti års fengsel dersom han blir dømt. Dom i saken kan ventes 15. juni.

  Det var i august 2021 at Roseberry parkerte kjøretøyet ved Kongressen og sa til en politimann at han hadde en bombe.

  Politiet stengte ned gater og evakuerte bygninger i området mens de forhandlet med Roseberry.

  Senere overga 52-åringen seg til politiet, som da uttalte at de hadde funnet mulige materialer som kunne brukes til å lage bomber, i mannens kjøretøy. Men de fant ingen bombe der.

 • NTB
  DEL
  Mange foreldre sjekker ikke hvem barna får penger av
  Barn og unge lures til å selge nakenbilder Betalingen går ofte via Vipps. Foto: Lise Åserud / NTB

  238.000 foreldre kan sjekke sitt barns historikk på Vipps. Bare 50.000 gjør det månedlig, opplyser betalingstjenesten til NRK.

  Dette gjelder barn under 15 år, der foreldrene har gitt samtykke til at barnet får opprette en Vipps-konto. NRK skrev tidligere denne uken om at barn nede i 8–10 årsalderen selger nakenbilder av seg selv. Vipps trekkes frem som én av flere plattformer hvor slik handel skjer.

  – Politiet, Kripos og Økokrim har god kontakt med Vipps. Jeg vil rose det samarbeidet. Samtidig er det viktig at foreldre tar initiativ til å være tett på hva barna holder på med på nett, sier justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), som fredag besøkte hovedkontoret til Vipps i Oslo.

 • NTB
  DEL
  YS avviser moderasjon i årets lønnsoppgjør
  YS er ikke klar for et moderat oppgjør i år: – Bedriftene har i stor grad klart å velte økte kostnader over på forbrukerne, og opprettholde fortjenesten, mener Hans-Erik Skjæggerud i YS. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Flere LO-topper har luftet tanken om staten bør komme på banen for å få lønnsoppgjøret i havn. Tanken er at politiske grep for å få ned strømpriser eller dempe prisveksten, kan gjøre at lønnstilleggene ikke trenger å være så høye. Det bekymrer leder Hans-Erik Skjæggerud i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS).

  – Jeg frykter ut fra diskusjonen i mediene at man legger opp til et moderat lønnsoppgjør. Det er vanskelig å se for seg at medlemmene aksepterer et tredje år med reallønnsnedgang, sier han til Klassekampen.

  Han sier at lønnsandelen i bedriftene – et mål på hvor stor del av verdiskapingen som går til de ansatte – har gått betydelig ned. Skjæggerud viser til at gjennomsnittlig lønnsandel i perioden 2014–2021 var 84 prosent.

  – I 2022 var den 78 prosent. Det forteller meg at eierne har sørget for å ta ut sin del av verdiskapingen, mens arbeidstagerne ikke har fått det, sier han.

 • NTB
  DEL
  Britisk soldat terrorsiktet

  Britisk politi har tatt ut terrorsiktelse mot en 21 år gammel soldat som nå sitter i varetekt.

  21 år gamle Daniel Abed Khalif fra Stafford blir fremstilt for en domstol i London lørdag.

  I 2021 skal han ha prøvd å få fatt i informasjon som kunne ha blitt brukt av personer til å begå en terrorhandling, ifølge politiets etterforskning.

  Soldaten er også siktet for å ha satt fra seg en gjenstand som andre kan ha fryktet var en bombe, står det i en uttalelse fra politiet. Dette skjedde før eller i løpet av 2. januar i år.

 • Andreas Bakke Foss
  DEL
  Stjal snøskuter i Nordmarka - mistenkes for ruskjøring

  Oslo-politiet har anholdt en person som har stjålet en snøscooter ved Tryvannstua i Nordmarka. På Twitter skriver de at de mistenker ruskjøring, samt kjøring uten gyldig førerkort. Han er også mistenkt for å ha gjort innbrudd inne på Tryvannstua. Personen vil bli kjørt arrest, og anmeldt.

 • Andreas Bakke Foss og Gunnar Kagge
  DEL
  Ronna McDaniel gjenvalgt som republikansk leder

  Etter det skuffende mellomvalget i fjor høst var det flere republikanere som ønsket å bytte partileder.

  Men fredag stemte et flertall i The Republican National Committee for å gi Ronna McDaniel to nye år som partileder. Sitter hun perioden ut, har hun ledet partiet i åtte år, melder The Washington Post.

  McDaniel hevdet at partiet hadde lagt til rette for å mobilisere velgere, men skal ha uttrykt at ikke alle kandidatene var gode nok.

  Her kan du lese mer om oppgjøret i partiet.

 • Andreas Bakke Foss og NTB
  DEL
  Person skutt i beinet av politiet i Kristiansand sentrum
  Politiet har avfyrt skudd i forbindelse med en hendelse i Kristiansand sentrum fredag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

  Politiet har skutt en person i beinet i forbindelse med det politiet kaller en «truende situasjon». Det skriver Agder politidistrikt i en pressemelding fredag kveld. Personen er kjørt til sykehus.

  Operasjonssentralen fikk fredag kveld melding om at en person gikk med våpen i Kristiansand sentrum. Da politiet kom i kontakt med personen oppsto det en truende situasjon som førte til at politiet avfyrte skudd, skriver politiet. Det er ikke meldt om andre skadede.

  – Spesialenheten har besluttet å iverksette etterforskning. Formålet med etterforskningen er å få belyst hendelsesforløpet og de nærmere omstendighetene rundt situasjonen hvor det ble avfyrt skudd, skriver Spesialenheten i en pressemelding.

  De skriver videre at Kripos er varslet, og at de vil bistå med åstedsundersøkelser.

  – Våpen involvert vil bli sikret. Spesialenheten vil avhøre tjenestepersoner og vitner så snart som mulig. Av hensyn til den videre etterforskningen gis det ikke mer detaljert informasjon om saken på nåværende tidspunkt, heter det videre.

  Agder-politiet opplyste om hendelsen på Twitter like før klokken 21.

  Et vitne har fortalt til Fædrelandsvennen at hun så en mann med en lang kniv i nærheten av åstedet kort tid i forveien.

 • NTB
  DEL
  Leah Isadora Behn vant Vixen-pris for andre år på rad
  Leah Isadora Behn ble kåret til årets beautyinfluenser under Vixen awards 2022 på den Gamle Logen Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB

  Datteren til Märtha Louise, Leah Isadora Behn, vant pris under Vixen awards. På scenen oppfordret hun folk til å gi mer faen.

  Landets influensere er fredag samlet på årets Vixen-awards, hvor Leah Isadora Behn stakk av med pris i skjønnhetskategorien. Hun takket venner og familie fra scenen. Moren Märtha Louise var til stede i salen.

  – Jeg må takke alle sammen! Og takk til Fretexm sa Behn.

  På prisutdelingen hadde hun på seg en brukt kjole fra Fretex.

  Videre ba hun alle gjøre akkurat det de vil – og slutte å bry seg så mye om omverden.

  – En ting jeg har tenkt mye på, sorry mamma – er å gi mer faen. Det jeg har å si til alle som holder ting tilbake fordi noen har en mening om det, er at de må gjøre det de har lyst til.

  Videre fortalte hun om hvordan foreldrene hennes i oppveksten alltid sa at så lenge man gjør det man gjør, så har det ingenting å si hva andre synes.

  – Du gjør det du er glad i, og det er suksess.

 • NTB
  DEL
  Avis: Syv drept og ti såret i skyting i Jerusalem
  Minst åtte personer ble drept da en person åpnet ild mot israelere på vei ut av en synagoge i Øst-Jerusalem fredag kveld. Foto: Mahmoud Illean, AP/NTB

  En væpnet mann har skutt og drept syv personer i Jerusalem, før han selv ble skutt av politiet, melder den israelske avisen Jerusalem Post.

  Ti andre ble såret.

  Skytingen skjedde ved en synagoge i den israelske bosettingen Neve Yaakov i okkuperte Øst-Jerusalem. Gjerningspersonen åpent ild mot folk som kom ut av synagogen etter bønnen fredag kveld.

  Personen som angrep, ble skutt da han forsøkte å rømme fra åstedet.

  Ifølge avisen Haaretz har en talsmann fra den palestinske organisasjonen Hamas sagt at skyting var gjengjeldelse etter at israelske styrker gikk inn i Jenin torsdag noe som resulterte i ni drepte palestinere og ytterligere 20 skadede.

  Drapene fikk palestinske myndigheter på den okkuperte Vestbredden til å bryte sikkerhetssamarbeidet med Israel.

  Fredag morgen ble det skutt fem raketter fra Gazastripen mot Israel, som så utførte luftangrep mot Gazastripen, som Hamas har kontroll over. Det er ikke meldt om personskader fra disse siste angrepene.

 • Øystein Tronsli Drabløs
  DEL
  Representantenes hus drøfter Tiktok-forbud

  Utenrikskomiteen i Representantenes hus planlegger å holde en avstemning om et lovforslag om å blokkere Tiktok i USA.

  Republikanske Michael McCaul er en av initiativtagerne bak lovforslaget.

  – Vi er bekymret for at denne appen gir en bakvei kinesiske myndigheter kan bruke til å snike seg inn på telefonene våre, sier han til Bloomberg.

  Både fra Senatet og Representantenes hus har det blitt tatt steg mot å blokkere Tiktok i USA. Tidligere president Donald Trump prøvde i 2020 å hindre amerikanske brukere fra å registrere seg på appen, noe rettssystemet blokkerte.

  Biden-administrasjonen er også midt i en nasjonal sikkerhetsvurdering av Tiktok, skriver Bloomberg.